2021-07-03 48 瀏覽
餐廳既裝修比人一種好舒服😌既感覺,木🪵傢具,書本📚 葉子🍃 去到店細細地,有卡位坐真好😙 但見其他位都逼逼地.♡.🔸 - 特濃🍅蕃茄雞扒面 $63可🉑揀台灣麵或米線🍜,我揀左台灣麵,比較厚身彈牙😙口感唔錯,番茄🍅湯好濃,仲有切碎左既番茄係到,雞扒係炸鹽酥雞,香脆既😂 但覺得鹽味唔太夠,同炸粉太多….. 唔係咁岩食🔸 - 凍桂圓杞子菊花冰茶- 跟餐加 $8好清新既菊花香,食熱氣野飲返杯菊花茶感覺可以下一下火,叫左少冰,半糖,已經好夠甜☺️ 🔸 - 雞翼滷肉飯 配原盅燉湯 $68滷肉飯有肥有瘦,配上珍珠米正!燉湯好足料,好多湯喳係入面,雞翼普普通通啦😗🔸 - 凍奶茶🥤跟餐+ $6台灣奶茶比較甜,叫左半糖都覺得甜備註:可🉑於openrice拎飛

.♡.

🔸 - 特濃🍅蕃茄雞扒面 $63

🔸 - 凍桂圓杞子菊花冰茶- 跟餐加 $8

🔸 - 雞翼滷肉飯 配原盅燉湯 $68

🔸 - 凍奶茶🥤跟餐+ $6
台灣奶茶比較甜,叫左半糖都覺得甜

備註:可🉑於openrice拎飛
2021-07-01 42 瀏覽
見元朗廣場新開左間台灣野,特登搵日放工去試下,閒日八點去到都要排左陣隊。間野既裝修台式風格,放左好多書同綠色既裝飾,環境都幾舒服,好岩同朋友去傾下計。閒日晚市餐牌都好多選擇,好多野都好想試,最後因為唔想食太飽我同朋友都叫左個牛肉麵,佢就叫紅燒湯底,另一碗貴十蚊就有埋麻辣湯。碗三寶麵好足料,牛腩好大舊,牛肚同牛筋都好多,食到好飽,但有少少失望係我以為我果碗麻辣湯底係煮過既麻辣湯底,原來係紅燒湯底另上一碟麻辣醬,但個醬都夠麻夠辣。野飲餐單都好多選擇。我地叫左兩杯芝士奶蓋茶,都好重芝士味,而茶底係茶包沖製,清清地既茶底配上濃郁既芝士奶蓋,味道岩岩好。食到好飽既麵加埋杯特飲,兩個埋單都係二百蚊,好抵食。

閒日晚市餐牌都好多選擇,好多野都好想試,

野飲餐單都好多選擇。

食到好飽既麵加埋杯特飲,兩個埋單都係二百蚊,好抵食。

2021-06-28 43 瀏覽
元朗廣場地下既依間桂花小幸都幾多人排隊,個名同環境都好文青 feel , 同朋友黎左食 lunch , 揀左紅燒牛三寶麵,朋友叫左鹽酥雞扒滷肉飯,再加左個小食椒鹽花枝丸 紅燒牛三寶麵有牛腩,牛筋,同埋牛肚,都幾大碗食得好飽肚係自己掃 qr code 落單,都幾方便,但係呢度上菜極極極極慢,唔知發生咩事,等左差唔多半個鐘,重要係其他人遲過我地黎都已經上左菜,又冇特別解釋,野食雖然ok , 但同樣價錢可以食到更好既,感到失望

紅燒牛三寶麵有牛腩,牛筋,同埋牛肚,都幾大碗食得好飽肚

2021-06-28 18 瀏覽
滂沱大雨入去元朗商場躲避,一落車就見到桂花小杏,見到裝修好靚又有珍珠奶茶就選擇了他。.麻辣牛三寶麵米線,有不同的湯底,麻辣牛肉湯有香濃的牛肉麵之餘又帶點麻辣,非常開胃。一次過滿足三個願望有牛腩牛筋及牛肚,住得很腍很入味。紅燒三寶牛肉定食配上湯浸時菜,當然如果你是飯桶也可以叫這個定食,有時菜有飯,加$6有雞肉。.紫著珍珠黑糖冰仙草,食完飯麵之後唔夠喉,加了一份台灣甜品,清新爽涼,有珍珠、芋圓及刨冰等,一份夠2個人食呢。.台灣特飲選擇多,我就喜歡經典的黑糖鮮奶珍珠、仙草。

台灣特飲選擇多,我就喜歡經典的黑糖鮮奶珍珠、仙草。
2021-06-27 33 瀏覽
好掛住台灣美食啊~滷水豬手飯定食($83)餐廳推介既一個餐,有四舊豬手,每舊都大大舊,但略嫌偏硬。應該炆得唔太夠耐,不過味道都還可以。個人覺得最有驚喜係個原盎燉湯,足料得來夠味又清甜👍🏻有蓮藕、綠豆、眉豆同瘦肉😍夠哂養生!仲有上湯娃娃菜,太健康了吧!鹽酥雞排滷肉飯套餐$76台灣必食😍雞炸得好香脆,比出面食既無咁咸,雞肉份量多😆滷肉飯就一般啦,咸香唔夠味,但勝在肉肥瘦適中,唔太油膩👍加咗兩個小食,包括係滷水豆腐同埋涼拌貓耳朵❣️小食幾出色,豆腐好有台灣味道,而雲耳就好爽脆,調味岩岩好,酸辣好開胃😆鐵觀音珍珠鮮奶茶($29)試左熱既珍珠奶茶,原來係用茶包來沖既奶茶,味道比較特別,茶味比平時既淡小小。🤔夏日水漾鮮果茶($32)果茶比奶茶甜小小,但係飲落感覺就清涼啲,入面既水果都好新鮮,好岩一邊食滷肉飯一邊飲
好掛住台灣美食啊~
滷水豬手飯定食($83)

鹽酥雞排滷肉飯套餐$76

鐵觀音珍珠鮮奶茶($29)

夏日水漾鮮果茶($32)
2021-06-25 42 瀏覽
酥炸排骨滷肉飯豬扒外皮金黃誘人,酥脆可口,肉質嫩滑juicy,味道適中。珍珠米飯煙韌,滷肉惹味。跟餐有新鮮爽甜嘅上湯浸娃娃菜,仲有是日燉湯,配料有冬瓜同雞肉,冬瓜解暑,雞肉嫩滑,清而不寡,非常鮮味。煲仔塔香三杯雞九層塔香味濃郁,雞肉外表金黃微焦,肉質爽滑入味,加埋大量嘅洋蔥、蒜,令成個雞煲非常惹味。台南手工餡餅飽滿嘅餡餅外表微焦,外脆內軟,餡料有豬肉、韭菜、洋蔥等,香口惹味又多汁。桂花雞翼雞翼外皮乾身脆口,肉質都嫩滑,味道唔太濃,桂花汁香味濃郁又清甜,蘸雞翼食超夾。芒果純鮮奶芒果味酸酸甜甜好fresh,仲有小小沙冰嘅口感,消暑解膩一流。仙氣火龍果茶火龍果味都幾出,甜味適中,仲加配咗蘆薈,清甜得嚟又增加咗口感。
酥炸排骨滷肉飯

煲仔塔香三杯雞

台南手工餡餅

桂花雞翼

芒果純鮮奶

仙氣火龍果茶

2021-06-23 49 瀏覽
今日特意從將軍澳去元朗探朋友,可能一段時間都無去過元朗,差點迷路。朋友推薦這家台灣料理俾我地坐下,我本身都喜歡台灣料理,例如滷肉飯我覺得係好食😋,今次呢間俾我感覺幾好,坐低後睇睇個餐牌都多野選擇(可選雞絲/滷肉飯)我選擇了雞扒雞絲飯,我朋友選豬扒滷肉飯。十分鐘到,食物到左後,第一反應覺得雞扒都大塊。雞絲飯睇上去好似較滷肉飯乾身。滷肉飯都有試下,滷肉汁係好味,豬扒配上蜜糖芥末醬,係好好食(個人本身鐘意食芥末醬)少少甜辣個種感覺。下次再食食下其他菜色😊😊
2021-06-23
10 分鐘 (堂食)
【食物】滷水蛋味正常, 雞蛋入味又不會太鹹,且本人本身喜歡吃滷水和蛋,喜歡! 😻滷肉也很入味,👍但由於個人本身在減肥所以不太喜歡其中的白色肥肉所以挑走了(雖然我明白正宗本身是會有肥豬肉😅)不知道可否將有有得揀 肥/瘦 呢? 哈真心要讚一讚牛腩, 很香的肉味, 而家不硬不痴牙, 比外面很多的牛腩都好食😋最讚的是套餐中的蓮藕豬骨湯, 足料,食落去覺得很自然, 像媽媽煮的湯水, 而且入邊竟有去濕的意米和綠豆🤘🏻不會有好濃添加劑感覺, 飲曬!米飯粒粒分明, 無飯不歡的我再愛吃, 像是在食高質日本米👍試了朋友的餐的牛肚, 都好入味, 又夠林👍而且賣相也很不錯!【飲品】黑糖珍珠奶茶都可以揀微糖, 正呀!【環境】裝修靚, 約朋友或者男女朋友拍拖都是一個適合的地方👍
【食物】

米飯粒粒分明, 無飯不歡的我再愛吃, 像是在食高質日本米👍

試了朋友的餐的牛肚, 都好入味, 又夠林👍
而且賣相也很不錯!

【飲品】
黑糖珍珠奶茶都可以揀微糖, 正呀!

【環境】

裝修靚, 約朋友或者男女朋友拍拖都是一個適合的地方👍

天氣真是十分炎熱🥵,步行數分鐘已是滿頭大汗😅。但講到要對抗炎熱的夏日,當然最好就有一杯清涼的飲品,所以今日就去了「元朗-桂花小幸」喝了我最喜歡的「夏日水漾鮮果茶」這杯飲品有清香的茶味,讓人忍不住一直喝下去。此外,它的「魔力水晶可可」有香濃的朱古力味,也是不錯👍的選擇,隨後當然要試試一些台灣小食啦!酥炸排骨滷肉飯雖然說是排骨,但係咬落啖啖肉,炸得香口,不油膩,配上香噴噴的一碗滷汁與碎肉飯,鹹度恰當剛好。滷水蛋軟嫩又香又入味,單一吃也不會覺鹹。涼拌貓耳朵和涼拌黑醋茄子🍆是夏天最適合的食物,開胃之餘又健康,味道酸酸甜甜非常醒神。桂花雞翼外脆內軟,粉漿不太厚,再配埋桂花蜜糖,實在清新香甜可口😋煲仔塔香三杯雞配料有洋蔥🧅及五層塔,與雞一同吃滲出陣陣香葉味,口感非常好。

酥炸排骨滷肉飯

滷水蛋
軟嫩又香又入味,單一吃也不會覺鹹。

涼拌貓耳朵和涼拌黑醋茄子🍆
是夏天最適合的食物,開胃之餘又健康,味道酸酸甜甜非常醒神。

桂花雞翼
外脆內軟,粉漿不太厚,再配埋桂花蜜糖,實在清新香甜可口😋

煲仔塔香三杯雞
2021-06-20 39 瀏覽
元朗有質素的台灣食店很少,今次到了元朗廣場新開的桂花小幸,非常有驚喜店員店長服務不錯,落單係自助形式,食物好快到!點了一杯水果茶,用上大量水果,果味清新,少少甜,十分解渴!鹽酥雞扒拼滷肉操飯這個飯十分抵食,大大塊的鹽酥雞扒,非常香脆,再加上入味滷肉,一口接一口,吃過不停!麻辣貓耳朵,即係雲耳,開胃餐前小食!鹽酥花枝丸,大大粒花枝丸,入面有好多花枝粒,外皮揸得非常鬆脆,很惹味!自家製水餃,真材實料,可以自選湯底,牛骨湯係主打,湯頭清甜,飲完都唔會頸渴!基本上六點後已經開始要排隊,人均消費才幾十元,實在難得!

店員店長服務不錯,落單係自助形式,食物好快到!
點了一杯水果茶,用上大量水果,果味清新,少少甜,十分解渴!
鹽酥雞扒拼滷肉操飯

麻辣貓耳朵,即係雲耳,開胃餐前小食!

基本上六點後已經開始要排隊,人均消費才幾十元,實在難得!
2021-06-20 60 瀏覽
我好少寫食評, 想講我食左排骨 ......冇味 😒滷肉飯......平平無奇😌紅燒牛肉......真的很少😌2 款牛肉湯......係好好飲😁鹽酥雞扒......一啲味都冇,冇鹽酥,雞扒凍,雞皮厚, 差😠餡餅......冇味 😠仲標榜係買台灣嘢食! 奇怪係仲有咁多人幫襯............提醒大家keep 番自己嘅味覺...........支持返真係煮得好食嘅舖頭..........唔好麻木人等我又等
我好少寫食評, 想講我食左
排骨 ......冇味 😒
滷肉飯......平平無奇😌
紅燒牛肉......真的很少😌
2 款牛肉湯......係好好飲😁
餡餅......冇味 😠

2021-06-18 38 瀏覽
將軍澳人去餐廳開到黎元朗,梗係要去試吓啦!地方雖然不是太大,但坐落亦不會有壓迫感。位置好靚就喺元朗廣場門口,裝修仲好友文青風格。先來一爵綜合水果茶用上立頓茶包沖,配上大量水果,果味清新,建議少少甜!台灣鹽酥雞呢個係每枱必點菜式,雞亦炸得香脆!用上半肥瘦的滷肉飯,非常開胃!追加茄子,份量十足,酸酸甜甜很開胃!手工水餃,水餃粒粒飽滿,真材實料,配上牛骨湯,很高水準!炸花枝丸,酥皮包住來炸,非常香脆三杯雞,夠獲氣人均消費才幾十元,平日等位既人咁多實有理由既,希望水準會持續保持落去啦!
將軍澳人去餐廳開到黎元朗,梗係要去試吓啦!

先來一爵綜合水果茶
用上立頓茶包沖,配上大量水果,果味清新,建議少少甜!

台灣鹽酥雞

追加茄子,份量十足,酸酸甜甜很開胃!

手工水餃,水餃粒粒飽滿,真材實料,配上牛骨湯,很高水準!

炸花枝丸,酥皮包住來炸,非常香脆

三杯雞,夠獲氣

2021-06-18 25 瀏覽
台灣菜的食材不是特別矜貴,也不是特別難烹調,但是不知為何要在香港找到好食的台灣菜卻不是一件容易的事。這晚,我終於找到一間好食性價比又高的台灣菜,很感動呢!麻辣雙丸米線套餐加涼拌黑醋茄子和手拍小黃瓜 $84原來餐本身已經有手拍小黃瓜。不過很香蒜味又酸酸的很開胃,所以食多碟都好。黑醋茄子很香,很入味,好好食,酸度反而是小黃瓜比較酸。麻辣湯是著重麻香味,辣不算很辣,湯底濃而不咸。花枝丸超好食,牛丸正常都不錯。麻辣腱心牛肉雞翼米線套餐 $75腱心牛肉肉質有點彈性但又煮得很軟熟,雞翼很滑又很入味。另外點了個煲仔. 塔香三杯仔 $52打開蓋超香的酒味,色澤很吸引。雞肉很實,洋蔥超入味,味道很足夠,最難得又是夠濃味但又不是很咸。黑白配珍珠豆乳 $24這杯超好飲的,將會成為我新寵。香濃的豆乳不會太甜,所以配上甜甜的珍珠簡直是絕配。珍珠保持應有的彈性但又不會過於難咬開。蜜桃鳥龍多多 $30蜜桃味道很香,配上多多有點微酸,和清香的烏龍茶很適合炎炎夏日,都是不錯的。桂花小幸的環境令人坐得舒適,價錢又不價,但食物同飲品又不錯,性價比很高。下次想食台式菜會想起這裡,或者經過都會買杯飲品,食店外面有飲品部,可以只

麻辣雙丸米線套餐加涼拌黑醋茄子和手拍小黃瓜 $84
黑醋茄子很香,很入味,好好食,酸度反而是小黃瓜比較酸。

麻辣腱心牛肉雞翼米線套餐 $75
腱心牛肉肉質有點彈性但又煮得很軟熟,雞翼很滑又很入味。

另外點了個煲仔. 塔香三杯仔 $52

黑白配珍珠豆乳 $24

蜜桃鳥龍多多 $30

桂花小幸的環境令人坐得舒適,價錢又不價,但食物同飲品又不錯,性價比很高。下次想食台式菜會想起這裡,或者經過都會買杯飲品,食店外面有飲品部,可以只買台式飲品的,太正啦!
2021-06-17 33 瀏覽
放工約了朋友係元朗食晚飯,未知食乜時,經過巴士站聞到好香,見到桂花小幸餐廳裡客人食緊台灣麵,就入去餐廳食麵。😋因為我同朋友都鐘意食麵,我自己點了一個麻辣豬手麵,配了涼拌貓耳朵,這前菜酸酸哋幾惹味,雲耳幾爽、入味。豬手都燜炆得幾琳,好入味,值得推介。朋友仔就叫了一個四品台灣麵(好大碗),有牛肚、花枝丸、豬手和滷水蛋。他說牛肚和豬手好好味,花枝丸也彈牙正。食台灣嘢,梗係要飲特色飲品啦,我自己叫了黑糖珍珠鮮奶,雖然坦白跟老虎堂有少少分別,但覺得配埋台灣麵,都幾似去咗旅行,正!👍🏼👍🏼環境裝修都幾靚,而且都放了一些小說、文學,感覺文青咗😆。食嘢時雖然坐滿客人,但都坐得舒服唔迫,眼見都唔少情侶,又有仙草甜品好啱年青人,值得一試👍🏼👍🏼

2021-06-16 31 瀏覽
太耐無去旅行 旅行蟲蟲又出黎咬我🙈 今日行過商場見到間台式風味餐廳🍴二話不說即刻㩒票攞位 一解台灣相思之苦😂😂 餐廳係用QR code落order 之後佢就會送餐 都幾方便☺️ 餐牌上都好多款不同既配搭 有套餐又有單點 仲有台式飲品🧋😍😍 一次滿足晒我既願望😆 我同朋友叫左2個原盅燉湯套餐同特飲 仲加配小食😆 落完order 大約5分鐘左右侍應就為我地送上 非常快手👍🏻 我叫左個鹽酥雞扒滷肉飯 食台灣野鹽酥雞扒同滷肉飯絕對係台灣嘅代表🤤 酥炸鬆軟嘅雞扒配上椒鹽 真係同台灣食既好似😍 咬落去雞扒d肉汁好Juice雞肉好嫩 雞皮好脆又唔會覺得好油膩👍🏻👍🏻 碗滷肉飯都好出色 唔洗配其他野 都可以食晒成碗飯 因為d滷肉同滷肉汁唔太鹹唔太油 配白飯岩岩好 仲有個原盅老黃瓜燉湯都好正! 湯非常足料 又清甜又潤喉 我連湯渣都食埋😂😂 朋友就叫左個紅燒三寶牛肉定食 三寶係指牛筋牛腩牛肚用紅燒方式煮 煮到好入味又淋身又非常香牛味 而且份量相當大 好岩男仔食 因為女仔真係未必食得晒🙈 朋友仔最鍾意食牛筋 牛筋最重要係夠火喉要炆得夠耐淋身 一咬落去d膠質出晒黎🤤我地仲叫左3個小食手拍小黃瓜、涼拌貓耳朵、涼拌

我地仲叫左3個小食手拍小黃瓜、涼拌貓耳朵、涼拌黑醋茄子 3個都係開胃菜 小黃瓜好爽口 貓耳朵就有黑醋係入面酸酸甜甜 而最出色係個茄子🍆 好似海綿吸晒d汁 酸酸辣辣勁好味😍

食台灣菜又點少得台式飲品 我叫左杯水漾鮮果茶 夠晒生津解膩 又fresh 飲晒d 茶仲可以打開個蓋食埋入面d生果🤪 朋友就叫左杯芝士奶蓋阿華田 第一次呢個配搭原來飲落口勁滑勁夾呀! 如果加埋d脆脆會更加出色🤩
2021-06-13
15 分鐘 (堂食)