2022-04-27 155 瀏覽
疫情期間其實都有同屋企人出去食野, 不過真係好耐未試過唔駛隔塊板!!已經黎過校長燒肉幾次, 都幾多野食, 所以今次再ENCORE!當晚刺身都7-8款, 多人食, 自然又好新鮮, 連甜蝦都係勁大個種每檯都會跟個海鮮盤, 有蝦, 帶子, 蠔食得多燒肉, 覺得油膩, 呢到仲可以打邊爐, 岩晒鍾意食下菜既人! 如果有老人家, 唔太食燒野, 其實呢到熟食都好多, 熱食, 點心, 炸物, 諗得出既都有!我地鍾意飲酒既, 呢到有清酒, 梅酒, 罐裝啤酒, 仲有個ROSE俾你自己斟!!
2022-04-27 101 瀏覽
開番晚市, 第一件事就係同屋企人黎食番餐, 因為大家都懶得周圍去, 所以揀左屋企附近既校長燒肉。由於分時段入場, 所以去到都好多人一齊入場, 好熱鬧, 係門口已經有好大隻既IRON MAN 俾你探熱, 好有互動感!!跟住樓梯上去, 地方都好乾淨, 裝飾又靚, 可以隨意打下卡我地呢個7PM時段係所有野都可以食, 包括刺身。 因為係同時入場, 一入去已經超多人拎緊野食呢到食物種類超多, 有燒肉, 打邊爐, 刺身壽司, 普通野飲有, 酒類都有好幾款, 另外都有熟食同埋甜品
跟住樓梯上去, 地方都好乾淨, 裝飾又靚, 可以隨意打下卡

2022-04-25 132 瀏覽
呢一日同男朋友一早嚟到,以為平日所以無乜人,但原來係我哋早,因為慢慢都坐滿人!門口一入就有個好大嘅ironman,上到去食嘢嗰層又有,雖然好似同個名無咩關係,但feel到老細應該好鍾意Ironman😆一開頭以為唔多嘢食,但其實係好多種類同款式,首先要大讚飲品除咗一貫嘅冰凍汽水/盒裝飲品外,仲有冷泡茶同花茶!花茶有好多材料畀你mix and match,今次我哋揀咗檸檬、綠茶、無花果,味道清清地幾好~~我哋個套餐包埋可以斟酒飲,有梅酒、清酒同啤酒,咁啱而家有做緊rose hoegaarden,甜甜哋幾啱我,係唔啱男朋友口味😛之後就要講下嘢食,例牌拎少少熟食同刺身warm up下,有薯塊、洋蔥圈、麥樂雞等炸物,仲有湯、點心,日本嘢方面有刺身、壽司、茶碗蒸,對於有選擇困難症嘅人嚟講係幾慘🤣🤣🤣🤣我就食得好開心喇!燒肉肉類都係離不開豬牛雞,不過有唔同味道係幾用特別,例如韓式、印度等,仲有雞軟骨、鴨胸等,咩都攞啲燒啲,個人特別推介雞軟骨同埋韓式雞扒😋打邊爐雖然係攞個細煲但都唔馬虎,任你揀一個湯底定駌鴦鍋,我就揀咗壽喜燒同豬骨湯,都係咩都攞啲嚟淺嚐下,特別一提有台灣腸幾開心~~而本來應該係屬於邊爐

之後就要講下嘢食,例牌拎少少熟食同刺身warm up下,有薯塊、洋蔥圈、麥樂雞等炸物,仲有湯、點心,日本嘢方面有刺身壽司、茶碗蒸,對於有選擇困難症嘅人嚟講係幾慘🤣🤣🤣🤣我就食得好開心喇!

打邊爐雖然係攞個細煲但都唔馬虎,任你揀一個湯底定駌鴦鍋,我就揀咗壽喜燒同豬骨湯,都係咩都攞啲嚟淺嚐下,特別一提有台灣腸幾開心~~而本來應該係屬於邊爐嘅日式長餃子都畀我攞埋去燒肉🤣

個人嚟講特別推介燒肉!有啲就咁食已經好正,同埋新發現原來點蒜鹽都好滋味,另外都可以喺出面攞燒肉汁~

總括而言係一餐抵食夾大件嘅放題之旅!

2022-04-19 1257 瀏覽
今日生日,老公帶咗我去大埔食日式放題。由於疫情關係,未有晚市,唯有食住lunch慶祝啦。去到餐廳門口,就已經見到有個打卡位,有兩個ironman等住你同佢影相。呢間餐廳係一樓全層,地方非常大,每一個都係卡座,環境乾淨,燈光光猛,坐位寬闊,坐得好舒服。呢度真係勁多嘢食,種類多,款式又多,見到樣樣都想食。先黎個沙律菜,沙律菜新鮮乾淨,爽口。中式美食有魚蓉燒賣,食落軟軟,豬紅幾入味,大大盤任你攞。人參雞湯同碗仔翅緊係唔少得,連茶蒸蛋都有。呢d味道正常,唔太咸,我就最鐘意茶蒸蛋,食落好滑。炸物有炸年糕好煙韌,咖哩角好大隻多料,粗薯條夠口感,牛角包咬落仲好輕脆,仲有麥樂雞添。每款仲係熱,好好食。剌身就有蝦,幾大隻,八爪魚口感煙韌,三文魚厚切肥美。熟三文魚壽司細細件,一啖入口,幾好食。燒肉嘅肉類醃得好入味,連雞軟骨都有,就算厚切嘅牛扒入口都唔會太難咬開,唔錯。燒肉比較熱氣,食個火鍋清清地。出面都好多嘢攞,我攞左d生菜同菇類,清清淡淡,菜乾淨爽口。見到出面熟食有菜,有蒜蓉炒菜心,金銀蛋蜆菜同埋西蘭花蟹柳。呢d菜放响熟食熱住,但菜又唔會焗到黃晒,都仲爽口,味道幾好,保持原有味道。樣樣食d都飽,最後緊係

呢度真係勁多嘢食,種類多,款式又多,見到樣樣都想食。
樣樣食d都飽,最後緊係食甜品甜品種類都唔少。朱古力味brownie,唔算話好甜,忌麻泡芙咬落去滿口忌廉,幾好。阿華田奶凍細細杯,份量剛好,唔會話食完佢食唔到其他嘢。乳酪就係蜜糖牛奶味,酸酸甜甜,好滿足。
2022-04-17
午餐
慶祝紀念
生日
2022-04-05 316 瀏覽
首先,全部碟係有油,根本無洗乾淨。然後所有食材用料便宜,邊角料。花樣就好似好多,實質無咩好野食落肚。同埋,全部野自己set,連火鍋都係自己搵個鍋,全部野自己黎整。壽司部的人好惡咁問我想做咩呀?我係企係到,唔知可以點點你d野食,又無人教個牌又無寫清楚。唯有觀察其他人點點壽司,但一行埋去就凶神惡煞咁問我想做乜?唉,唔同我想搶劫咩?大佬,咁係點野食辣。。有d蔬菜係酸梳左,其實入去10分鐘,睇完d食材已經好想離開,我係睇到個大招牌咁靚先行入黎試下。點知道咁伏,完全好似個d大陸自助餐,全部搵d餸頭餸尾充數算數。我見今日都唔少人坐係到食,唔知道其他人點唸,但我就無下次。。好伏早知做好個research先好去食。。
首先,全部碟係有油,根本無洗乾淨。
然後所有食材用料便宜,邊角料。
花樣就好似好多,實質無咩好野食落肚。
早知做好個research先好去食。。

2022-04-05
下午茶
2022-02-28 282 瀏覽
天氣乍暖還寒,非常渴望可以係火爐前取暖,又可以食些熱辣辣既野,最啱就係去食燒肉。校長燒肉一直以黎係朋友之間經常聽到,今日路過附近就被門口放置既Iron man吸引了進去。我們選擇了兩小時午市燒烤火鍋刺身自助餐,職員為每人分發貼紙一張,憑貼紙即可到吧台無限換領刺身。因為疫情關係吧,到餐廳食飯既人無想像中那麼多,但係所提供既食物選擇依然十分豐富。 餐廳分為多個區域,有熟食、冷盆、甜品、燒肉火鍋區、自助冷熱飲品區。熟食區有各式炸物、茶碗蒸、點心、老火湯,以及多款中式時蔬小炒。茶碗蒸嘅蛋好滑,洋蔥肥牛味道濃郁。冷盆區有青口、螺肉、沙律、各式壽司等。因為我哋加多左30蚊,有貼紙可以去吧台換刺身,我地叫左大大隻既甜蝦同埋爽甜嘅螺肉。甜品區有幾款唔同味道既奶凍、泡芙、布朗尼、布甸、雪糕。起初我以為校長燒肉只有燒肉可以吃,想唔到仲有火鍋。火鍋湯底有三款選擇,日式清湯、壽喜燒湯,以及日式豬骨湯,我地選擇左後兩者。可以用來燒肉同埋火鍋既材料非常豐富,應該無可能食得曬。 飲品包羅萬有,終於比我搵到出面宜家都難搵到既菠蘿啤。鍾意飲酒既人有福了,有好多啤酒,仲有清酒同梅酒。鍾意飲茶都有好多茶可以選擇。整體黎講,

起初我以為校長燒肉只有燒肉可以吃,想唔到仲有火鍋火鍋湯底有三款選擇,日式清湯、壽喜燒湯,以及日式豬骨湯,我地選擇左後兩者。可以用來燒肉同埋火鍋既材料非常豐富,應該無可能食得曬。

整體黎講,以黎個價錢有這麼多選擇,同埋食物質素好好,難怪平時有很多人排隊都要進來吃。
2022-02-23 200 瀏覽
自從冇咗晚市之後,就會好好珍惜午餐既時間,要食飽啲是常識吧🥲所以就選擇去咗一間日韓燒肉放題,離遠就見到一個好搶眼既招牌, 而最吸引我眼球既係門口有個拎住探熱針既1比1 iron man, 入去探熱既大人小朋友都會心一笑一上樓,入面係工業風既設計,而間格都好寬敞,座位之間亦唔算太逼,坐得幾舒服而且野食既選擇都幾多!除咗甜品區、刺身區、凍肉區、點心區、飲品區之外,值得一提嘅係佢有一個花茶區,可以自己配搭唔同嘅材料泡製,係幾好玩既🤣飲品方面,除咗一般既紙包飲品同韓式罐裝飲品之外,連啤酒都係任飲,而且仲有梅酒同清酒可以選擇,又真係幾驚喜!🤩熟食區就連人蔘雞湯都有得飲,當食燒肉食到咁上下,仲可以係出面拎個煲仔,揀埋湯底即刻變打邊爐又得,又真係幾照顧到唔同口味嘅人冷盤刺身區壽司區包括有三文魚壽司、魷魚壽司、蟹柳壽司等等,而刺身方面,有八爪魚、吞拿魚、三文魚,必食推介:赤蝦 甜品區除咗奶凍、泡芙之外,仲有雪糕可以俾你吱,然後再配搭埋椰果等配料,令呢餐劃上完滿句號🥰真係食得好飽啊

冷盤刺身

2022-02-20 183 瀏覽
想係大埔食午市放題,校長燒肉日韓料理真係一個好選擇。食材款式勁多,刺身、甜品、熟食、烤物等應有盡有。有我最愛嘅大蝦刺身和燒三文魚壽司,大蝦入口鮮甜,三文魚夠肥美。炸薯格夠晒酥脆,加埋泰式辣醬風味十足。烤肥牛、雞翼是必須,簡單落d黑椒調味已經好正,多春魚越乾身越好食。肥牛炒麵炒得夠乾身,再食啲菜心,再用火鍋煮下蟲草花減減烤肉的油膩感。雖然見到有玫瑰啤酒,但近期唔多想飲酒,所以拎左幾支茶飲下,同埋自己沖d養生茶飲。最後開動第二個胃,食飯後甜品。
想係大埔食午市放題,校長燒肉日韓料理真係一個好選擇。

食材款式勁多,刺身甜品、熟食、烤物等應有盡有。

炸薯格夠晒酥脆,加埋泰式辣醬風味十足。

最後開動第二個胃,食飯後甜品

2022-02-14 2068 瀏覽
今日和老婆往大埔校長燒食韓燒提早慶祝情人節, 食物款式甚多,凍海鮮有青口, 刺身有吞拿魚和阿根廷蝦, 壽司有鰻魚壽司和熟蝦壽司;熱食有麥樂雞, 炒西芹、炒什菇和茶碗蒸;韓燒有韓式雞扒, 漢堡扒、雞軟骨、香草腸、肥牛和魚柳等;火鍋有生菜, 午餐肉、紅腸、肥牛、麻吉燒、炸魚蛋、蟹籽丸和墨魚丸等,甜品有燉蛋, 意大利芝士餅、朱古力布朗尼和蜜糖牛奶雪糕, 飲品除了有汽水飲品外, 另外有自家製冷泡烏龍茶。凍海鮮凍蝦新鮮彈牙, 青口肉質鮮甜;吞拿魚刺身食落鮮甜和阿根廷蝦刺身爽口彈牙;壽司方面熟蝦壽司蝦食落彈牙, 飯粒軟綿, 鰻魚壽司食落有油花,肉質鮮甜;熱食麥樂雞炸得金黃香脆, 炒西芹新鮮爽口;炒什菇爽口鮮甜和茶碗蒸蛋味香滑;韓燒方面韓式雞扒肉質鮮嫩, 漢堡扒食落爽口;雞軟骨食落香脆;香草腸食落彈牙爽脆,肥牛肉質鮮嫩, 食落啖啖肉和魚柳食落食質鮮嫩惹味;火鍋我選了朱骨湯和壽喜燒, 前者湯底香濃, 後者湯底鮮甜, 火鍋配料生菜新鮮爽口, 午餐肉食落有油花、紅腸,炸魚蛋、蟹籽丸和墨魚丸食落彈牙, 而麻吉燒有芝士濃香;最後甜品燉蛋蛋味香滑, 意大利芝士餅食落軟綿, 如餅底薄身點口感更佳, 朱古力布朗尼朱古力味道香濃,最後蜜糖牛奶雪糕味濃香滑。餐廳除了有汽水飲品外, 另外有自家製冷泡烏龍茶, 飲落茶味香濃,餐廳座位環境闊落舒適, 價錢合理, 食物高質款式多, 老婆很滿意安排, 食了一頓滿足韓燒。
刺身有吞拿魚和阿根廷蝦
韓燒有韓式雞扒, 漢堡扒、雞軟骨
炒西芹和炒什菇
朱骨湯和壽喜燒火鍋
火鍋配料有午餐肉、紅腸、肥牛、麻吉燒、炸魚蛋、蟹籽丸和墨魚丸等
餐廳自家製冷泡烏龍茶
火鍋有朱骨湯和壽喜燒湯底
韓燒有韓式雞扒, 漢堡扒、雞軟骨、香草腸、肥牛和魚柳等
2022-02-13
慶祝紀念
情人節
2022-02-03 187 瀏覽
見開飯食評都OK,再去多一次.點知仲差過新開上次.樓下小姐極無禮貌.上面收野啲姐姐仲差.燒烤野食完全未解凍.一舊舊!熟食只有菜.青口啲肉霉旺.一係的殼完全未開.點解食評啲嘢咁靚??
2022-02-02 95 瀏覽
大埔放題選擇唔多, 都係得果幾個, 我覺得性價比最高既, 首選應該係校長燒肉🔥今次我黎食下晝, 佢有3款餐揀, 淨燒肉, 燒肉+火鍋 同 燒肉+火鍋+魚生全包既餐, 因為只差幾十蚊, 就揀左個全包既🙈下晝黎食都半滿座, 放低d野就出去拎野食野飲野食方面有熟食例如各種炸物, 茶碗蒸, 點心之類, 質素正常😬肉類大約都有20款左右, 豬牛雞魚腸丸應有盡有, 牛肉(排)都有好幾款, 除左腸仔差少少之外, 大部肉類都醃得幾入味, 燒完都唔使再點調味料, 同埋都算好味😋有魚生同壽司提供, 始終呢度唔係食日本放題, 款式唔多, 味道亦唔突出, 但可以理解😮仲有個甜品吧, 提供細杯裝甜品同啫喱之類, 因為食完正餐太飽既關係, 我就冇食到啦, 所以冇評價😮野飲方面有大量罐裝飲品, 自制支裝茶, 啤酒, 甚至仲可以自制花茶 (但應該唔夠時間整😂), 我就中意飲佢d自制支裝茶, 茶味夠又可以解膩, 配合食燒肉火鍋一流👍黎食校長當然主要食佢既燒肉, 基本上超過一半種類既肉類我都有燒黎食, 而個火鍋就相對冇咁出色, 湯底冇咩味, 整體黎講食物質素ok, 價錢平, 性價比高😁我食過幾次, 每次黎都好似唔同價錢,

下晝黎食都半滿座, 放低d野就出去拎野食野飲

野食方面
有熟食例如各種炸物, 茶碗蒸, 點心之類, 質素正常😬

野飲方面

我食過幾次, 每次黎都好似唔同價錢, 今次食下晝全包都係百五蚊左右找數, 淨燒肉更加只係一百頭就落到樓, 難怪有咁多學生會下晝黎食lunch (學生仲有學生優惠)😆
2022-01-08 252 瀏覽
今天約了一位人稱食物焚化爐的朋友, 食這一種平價的任食燒肉就最為合適。一進到店的入口已經有幾代不同的ironman 歡迎我們, 感覺良好。上到2樓, 地方很太, 不竟前身是酒樓及Neway Karaoke Box,食物擺放得井井有條, 而且食物及飲品的款式多。我們選的最平的$118任食, 沒得飲酒類、食火鍋及刺身, 但已經有很多食物選擇了。燒肉、壽司、小食、甜品。個人比較喜歡店的韓式雞和魚,燒出的韓式香辣味壽司的質素都可以, 三文魚都新鮮。飲品櫃十分大, 選擇極鄟。

我們選的最平的$118任食, 沒得飲酒類、食火鍋刺身, 但已經有很多食物選擇了。燒肉、壽司、小食、甜品

個人比較喜歡店的韓式雞和魚,燒出的韓式香辣味

2022-01-08
2022-01-07 167 瀏覽
放工想試下同朋友慶祝生日,之前見有人食長腳蟹,入到先有一盤海鮮併盤,見唔到有長腳蟹。到左7:30後開始多番d野食,味道可以,飲品方面選擇多,建議食燒物,如果對食填飽肚最佳之選😊😊😊😊

2021-12-25 197 瀏覽
不好意思啊,那么久才写食评,因为工作太忙没空呀😅!在11月3日晚上与干儿子去了大埔的校长日式烧烤放题店,其实我已经去过了元朗总店,所以今次咱们去试试这间新分店的质素如何🤔?装修比较元朗新,干净清洁,也挺有特色的。地方比较元朗细小,所以坐又小又窄,不是太舒服。咱们一坐下服务员立刻送上免费的烧烤盘,但质量不行。放题区的食材挺可以的,比较元朗新鲜些,但选择性少了点,甜品也不错,挺好吃,但有地方元朗不及大埔贴心,就饮品区有放不冷藏饮品区,这点值得一👍🏻!
。地方比较元朗细小,所以坐又小又窄,不是太舒服
。咱们一坐下服务员立刻送上免费的烧烤盘,但质量不行

2021-11-25 598 瀏覽
今日lunch 放假入咗大埔同🐽🐽食校長燒肉放題平日一至四2小時放題都係$98。真係堅抵食!一入座梗係要出去自助美食區攞啲熟食食吓先啦!Sashimi、 炸物、壽司、點心樣樣都有!好多種炸物,樣樣都好新鮮脆卜卜。壽司最搶手咁快已經比人攞咗咁多🤣估唔到連點心都有得食。冰凍飲品低糖綠茶最受歡迎。包裝罐裝飲品放哂成個貨架到,我以為去咗supermarket😆蝦刺身好大隻又鮮甜正,仲有我最愛嘅希靈魚😋燒多春魚有張紙隔住係無咁易燶😆來番個大雜會先!太肚餓等唔切😆

一入座梗係要出去自助美食區攞啲熟食食吓先啦!
Sashimi、 炸物、壽司、點心樣樣都有!

好多種炸物,樣樣都好新鮮脆卜卜。

壽司最搶手咁快已經比人攞咗咁多🤣

估唔到連點心都有得食。

冰凍飲品低糖綠茶最受歡迎。

刺身好大隻又鮮甜正,仲有我最愛嘅希靈魚😋

燒多春魚有張紙隔住係無咁易燶😆

來番個大雜會先!太肚餓等唔切😆