2016-05-29 1456 瀏覽
山長水遠 入黎接朋友放工,佢話帶我食間又平又好食既韓燒!朋友放9點,所以我地book左9:30一去到已經見到好多人排隊,我地2個排左10分鐘左右都入到場場入面既裝潢都好有特別,即諗起太陽的後裔坐低後,店員有禮貌問我地要唔要加$6買燒烤紙鋪上面燒野食,咁樣d肉會無咁易燶,當然我地要左!一張紙我地由頭用到落尾 唔洗換塊燒烤板!環保好多食品種類唔少,生,熟食品咩都有!最重要,食品質素唔差。所有食品都好入味而鍾意牛既朋友 會有驚喜 呢到有幾款不同既牛比人簡再順帶一提雞扒同豬頸肉好出色次次一拎出黎無耐就比人清哂熟食質素都唔差!三文魚炸得好脆另外,我地加左$78 食埋蟹同蠔我同朋友每人食左起碼一打 蠔都算新鮮 大隻!唔錯蟹亦都好鮮甜!佢地既魚生亦都好新鮮!最後我地食埋雪糕做ending..開心 阿波羅 兒時最愛總括黎講價錢唔貴 食品質素唔差!會再返黎食既
山長水遠 入黎接朋友放工,
佢話帶我食間又平又好食既韓燒!
朋友放9點,所以我地book左9:30

一去到已經見到好多人排隊,我地2個排左10分鐘左右都入到場
場入面既裝潢都好有特別,即諗起太陽的後裔
食品種類唔少,生,熟食品咩都有!
最重要,食品質素唔差。
所有食品都好入味
而鍾意牛既朋友 會有驚喜
呢到有幾款不同既牛比人簡

再順帶一提
雞扒同豬頸肉好出色
次次一拎出黎無耐就比人清哂
熟食質素都唔差!
三文魚炸得好脆
另外,我地加左$78 食埋蟹同蠔
我同朋友每人食左起碼一打
蠔都算新鮮 大隻!唔錯
蟹亦都好鮮甜!
佢地既魚生亦都好新鮮!
最後我地食埋雪糕做ending..
開心 阿波羅 兒時最愛
總括黎講價錢唔貴 食品質素唔差!
會再返黎食既

2016-05-27
10 分鐘 (堂食)
$265 (宵夜)
2016-05-25 1656 瀏覽
呢幾日放大假 可以飛起百厭仔兩公婆撐枱腳. 老公見呢間做yahoo團購幾抵 對於我哋嚟講又唔太遠 就決定嚟試下由11:00開始至14:00 任飲任食3個鐘 $58.00+$29.00 (服務費) +$6.00 (無限換墊爐紙)食物種類算多 for燒烤嘅有牛肉粒, 牛扒, 豬扒, 叉燒, 雞翼, 金沙骨, 腎片, 魷魚亦, 腸, 魚蛋.......(去相自己睇啦)亦都有熟嘢食 炒飯/麵, 炒菜, 壽司, 沙律吧...... 湯 (人參雞湯), 涼茶, 糖水(紫米露)任飲汽水, 包裝柚子茶, 甜品 (泡芙, jelly, 布甸<蜜瓜/木瓜/朱古力味>)最正係牛肉粒, 夠林又夠黑椒味 腎片爽脆 豬頸肉都唔差 味道就淡啲 但加埋七味粉, 黑胡椒調味就好正叉燒都夠林 但味道同食開嘅叉燒唔同 (食開嘅帶有甜味) 佢嘅味道係同bb豬柳無咩分別多春魚夠多春 魽魚慢慢煎脆再加黑胡椒好味紅腸同埋魚蛋好鬼粉 可以唔試人參雞湯飲落唔似人參雞湯 係似飲緊胡椒湯 但真係見到啲湯有人參bb喎飲品我只飲咗包裝柚子茶, 唔太甜ok食完咸食 又到開啟甜品胃嘅時候 布甸係my favour. 蜜瓜味 ok,

最正係牛肉粒, 夠林又夠黑椒味

多春魚夠多春 魽魚慢慢煎脆再加黑胡椒好味

紅腸同埋魚蛋好鬼粉 可以唔試

飲品我只飲咗包裝柚子茶, 唔太甜ok

食完咸食 又到開啟甜品胃嘅時候 布甸係my favour. 蜜瓜味 ok, 木瓜味 怪怪地, 朱古力味 非常正 我一個食咗5-6杯
超級滿足!!

埋單總數 每人$90.00 食足3個鐘 超值!

walk in 嘅就相對無咁抵 就算計埋88折優惠 要$86.00 但只係食90分鐘.
2016-05-24
用餐優惠
團購
2016-05-23 443 瀏覽
同一般平價buffet尾段犯同一毛病,食物選擇比正價時段少,好似想人幫佢清哂啲剩餘物資,連最普通嘅鷄肉腸比人夾哂都唔補,雪櫃夠大,但有一半係空位,連飲品選擇都極少,其實價錢嚟講唔係特別平,我book2030,呢個價錢呢個時段,喺元朗有好多比佢好嘅選擇
2016-05-21 430 瀏覽
位處元朗市中心O既校長燒烤, 有住鬧市韓燒O既質素, 同時亦有平民O既價格, 十分抵玩。未到開市時間, 門口就已經排滿人, 大家記得要趁早去留位, 咁就唔怕到時係門口食西北風。入到去之後, 環境開揚, 裝修都叫幾有特色, 坐落覺得乾淨舒服。韓燒個時, 成日都會覺得燒燶換盤好麻煩, 熱辣辣O既盤係度搬黎搬去都覺得牙煙, 而呢度 +6蚊就可以有張紙鋪爐面, 燶左換張紙就OK, 唔怕燒一陣就要叫職員換爐, 麻煩又危險。講到食物方面, 有好多選擇, 唔同部位O既豬, 牛肉都有得揀, 而且肉質都唔差。而我就最鐘意燒魷魚, 切好一大片魷魚身燒, 啖啖都係鮮魷味, 加左唔少分。而大家記得拎肉O既時候, 拎埋燒肉汁, 配埋D肉會好食好多, 為燒肉增添返一D風味, 唔會太寡得舊肉。除左平時會見到O既豬肉, 牛肉之外, 仲有好多唔同O既熟食(e.g. 八爪魚丸)同壽司揀, 唔會好快因為淨食肉而食滯。最好O既係, 有杯裝雪糕, 食完D熱辣辣O既野, 有一杯冰涷O既甜品降下溫, 都係一個唔錯O既選擇。

2016-05-21 1363 瀏覽
韓風在這幾年時間趕過日本了,韓國料理在香港開了不同種類餐廳,韓燒是其中之一,屋企人上網買了元朗校長中日韓燒烤團購,團購當然明白只是勝在平,我亦看過食評,還是個句,信食評的話只信5成,其他留下自己去判斷,我同屋企人去了試下校長燒肉,元朗的確好少韓燒,校長走的平價路線燒烤,我book咗7:00 ,我在7:00去到要排隊等入座,正式開始時間是7:15,只是等15分鍾 ,我等埋屋企人才開始拎食物,這裡是自助形式,即是自己出去拎食物,當然因應自己旳食量去拎 ,可能元朗少燒烤選擇,這裡十分旺場,服務亦幾好 ,肉類質素較為一般,牛朳燒完的口感有些小鞋,漢堡朳味道都OK,稍為咸咗些小,腸仔不用加調味已經有些小咸 味道整體一般,我覺得抽風做得不是太好 。燒完之後成身油煙味,價錢的確唔貴,平均200元好抵食味道生蠔,味道不夠鮮味牛朳,味道一般,肉質有些小鞋牛肉金姑,金姑味道都OK ,牛肉都OK豆腐花,我覺得好味服務我覺得OK環境地方夠大,座位亦好舒適,抽風做得不是太好,吃完成身油煙味價錢200元一個的確唔貴
豆腐花
生蠔
腸仔
牛肉金枯

生蠔,味道不夠鮮味

牛朳,味道一般,肉質有些小鞋

牛肉金姑,金姑味道都OK ,牛肉都OK

豆腐花,我覺得好味

我覺得OK

地方夠大,座位亦好舒適,抽風做得不是太好,吃完成身油煙味

價錢
200元一個的確唔貴
2016-05-19
2016-05-15 1406 瀏覽
放假出遠門。去完下白泥遊山玩水出返黎元朗,除左買老婆餅之外都係前兩日睇定晚餐食什麼。同男朋友兩粒食肉動物最後揀左校長燒肉book左位7點3唔洗等直入。不過唔熟元朗 係大馬路落車靠google map.遲左小小行左5分鐘左右,係屋苑地下,當日平日都座無虛席。鹽、黑椒、七味粉 肉類簡單調味就已經足夠。飲物任飲肉類選擇多,仲有熟食、小食、沙律吧、壽司、刺身。另加$78 生蠔蟹腳任食。生蠔大大隻,肥美新鮮。仲試左燒生蠔 哈哈,逼哂d海水出黎。蟹腳都大大舊肉,食兩三round都回本肉啊肉啊肉各式各樣既肉,金姑肥牛、五花腩、牛仔骨、豬頸肉等等。燒到一半落小小黑椒、鹽已經好夠味。啖啖肉 好滿足。而且每片肉切割完整 、燒都容易d。初試燒肉係面層鋪上牛油紙。加$6任換。感覺比傳統烤爐更好,一黎避免肉類直接接觸爐面、燒焦既地方。二黎無咁容易烤燶。而且肉唔痴底 食到完整一塊肉 。牛油紙燒出黎既肉完整無缺,肥瘦均勻。食到比平時更多肉汁既燒肉。而且唔會燒到有一粒粒既焦粒。成舊肉都唔會有燶味 。平均每人$250。 有壽司刺身蟹腳生蠔燒肉,價格算合理。難得黎到元朗 ,食返餐好既都唔過份 科科。
book左
位7點3唔洗等直入。
不過唔熟元朗 係大馬路落車靠google map.遲左小小
行左5分鐘左右,係屋苑地下,當日平日都座無虛席。
鹽、黑椒、七味粉 肉類簡單調味就已經足夠。飲物任飲
肉類選擇多,仲有熟食、小食、沙律吧、壽司刺身
肉啊肉啊肉
而且肉唔痴底 食到完整一塊肉 。
2016-05-12
2016-05-07 1815 瀏覽
今晚宵夜去了校長日韓燒烤。預訂了晚上九時半。很久很久以前曾與友人來此嘗新 (午市),印象不錯;今晚家人一起食宵夜烤肉則是首次,實在滿期待的。 燒肉店比隔離主攻韓燒店明顯好多了 ,是夜座無虛席。隨店員來到窗旁邊,店內多數是一家大小,還有年輕男女光顧。 每個人都有他的美食「死穴」。一家子除了妹妹不特別嗜牛,但這「雪花肥牛」色近瑰麗的桃紅,大理石紋 (脂肪) 均勻細緻,與肉比例幾乎各佔一半,名不虛傳!不得不試,烤炙時脂肪緩緩溶解,香氣四溢──真要形容的話,那是一股像焙香的A5和牛的香味,「薰」得我們垂涎三尺!這件牛柳粒件烤至六七分熟左右 ,肉心仍呈嫣紅;每嚼一下,豐腴油脂夾雜肉汁「傾瀉」,口腔彷彿浸潤在牛油中,可是絲毫不覺肥膩。千萬別蘸蘸汁,只會破壞美好的一切。品嘗「極品」後,如果有一碗米飯就好,頓時和著嘴裡殘餘油脂的飯粒益發甘香。我刻意烤久一點,近全熟的肉質依舊柔腍,肉味比想像中濃烈,讓我們吃得眉開眼笑的,十分滿足。 我嗜吃豚肉。今次試下豬頸肉的虛實。雖薄切,烤時並不捲縮,入口軟爽。色澤偏淺紅紅,油花較少 ,不宜烤得太焦,蘸點醬油送入口中,脂香稍缺,勝在富嚼勁。香草龍利柳,一層

香草龍利柳,一層一層白白滑滑,晶瑩透白,配以香草點綴。一啖之下卻興奮十足,富香草清香,魚肉烤久仍甘香嫩滑,有一種輕微的、軟棉棉質感。嘗試烤久點逼出油分看看,增其鮮甜味。
魷魚翼光亮水潤,店主已切好一片片,切去比較難嚼的中心。稍烤一會兒,香味四溢,烤久了令水份收縮而倦曲。我只是烤一下,已經熟透,肉質頗具嚼勁,外焦內嫩。
金沙骨,油香十足,肉味卻不及牛排肉。「脂多味淡,反之亦然」,看來不無道理。我愛近骨的肉,硬覺得多一分骨頭酥香,所以我愛金沙骨。骨內的薄皮油脂似乎最小,實際上味道昰最佳部分。自覺烤得甚好,焦香內嫩,難得肉汁豐盈,又富肉味。惜胃納有限,不然非單點一。
原味雞翼,烤時極富視覺效果,因為外皮雞油每次一放即瘋狂「搶火」。因為這是原味,我品嚐到點點鹹味,乏善可陳 。鹽燒後的雞翼是皮脆肉嫩,大概我烤得恰到好處,簡單蘸點鼓油已很好吃,推薦。
另一款是法式牛油烤麵包。朋友說在網上看到有人推薦,所以一試。金黃的,焦脆的厚切烤法包,店員建議我們略烤才吃 。烤熱後的牛油法包焦甜芳香,是不錯的小吃。
凡立貝的味道跟超市冷藏的沒啥特別。凡立貝位卻韌得驚人──那種韌度我幾乎可以肯定不新鮮。
日式燒肉,食材本身以至調味等皆勝之一籌 是盛八。這校長燒肉也不俗,以價錢與質量作比較,屬水準以上之作,大家有時侯不妨一試!
2016-05-06
10 分鐘 (堂食)
$200 (宵夜)
  • 燒肉
2016-05-06 1499 瀏覽
昨晚跟朋友在元朗苦惱吃什麼的時候,看到這家校長燒肉在推廣宵夜時段 $148任飲任食,剛巧我和朋友也很肚餓,所以便二話不說選擇了這家日韓燒肉放題可能是平日的晚上,時間又較晚,大概21:35,餐廳較少人,環境很舒適音樂聲浪適中,令人可以很放鬆地用餐和跟朋友聊天店員問我們要不加$6要牛油紙,這可以令食物不會燒得太燶,所以我也答應了然後當然是去調配醬汁令我驚喜的是,餐廳很窩心地提供不同醬汁選擇,有日式芝麻醬、燒肉汁等等然而餐桌上面有三種調味料供客人燒烤的時候使用 - 海鹽,黑椒粉,七味粉餐廳有刺身供應,師傅現場即點即做我點了三文魚,希靈魚和蟹棒刺身也挺新鮮,三文魚十分肥美希靈魚也很鮮甜,而蟹棒則沒什麼特別以燒肉放題,無限量供應的刺身來說,這樣的質素十分教人滿意小食方面除了有壽司之外,還有炸春卷洋蔥圈咖喱角和日式章魚燒等等炸物有改善空間,因為長時間擺放,一來食物變冷,二來炸物表面變硬,但味道可以接受日式章魚燒則令我最驚喜,日式燒汁的味道鹹甜適中,表皮也不會太厚,外脆內軟肉類種類繁多,除了雞牛羊豬之外,還有比較偏門的海鮮例如帆立貝和三文魚骨等即使是雞牛羊豬,也有不同種類的選擇,務求令客人滿意,十分
可能是平日的晚上,時間又較晚,
大概21:35,餐廳較少人,環境很舒適

音樂聲浪適中,令人可以很放鬆地用餐和跟朋友聊天
然後當然是去調配醬汁

三文魚  &  希靈魚刺身
餐廳有刺身供應,師傅現場即點即做
我點了三文魚,希靈魚和蟹棒
刺身也挺新鮮,三文魚十分肥美
希靈魚也很鮮甜,而蟹棒則沒什麼特別
以燒肉放題,無限量供應的刺身來說,
這樣的質素十分教人滿意

即使是雞牛羊豬,也有不同種類的選擇,務求令客人滿意,十分貼心
個人主打推薦五花楠,雪花肥牛和魚柳

五花楠雖然比較肥,但烹調後肉質不會過硬,口感比較淋,味道可以自行調校,我個人喜歡以海鹽帶出豚肉的鮮味,也能令肉沒有那麼油膩

肥牛十分之薄,易於烹調,個人喜歡配以日式燒汁和黑椒粉,鹹味之中帶點辣味,燒肉汁的甜味中和肉的鹹味,醬汁滲透肉汁,令我一試難忘
魽魚柳  &  羊架
魚柳肉質很嫩,但燒起來也不會容易散開,魚油和調味料滲透在嫩肉間,味道鮮甜

總結來說,我個人認為燒肉放題最重要是
1. 環境 (8/10)
2. 選擇 (8/10)
3. 食材新鮮 (6/10)
4. 價錢 (9/10)
5. 服務 (8/10)

我認為以$148任飲任食來說,真的十分抵食
肉類選擇繁多,味道可以接受,刺身也挺新鮮
最後特別一讚是店員的服務
因為我有鼻敏感的關係,要經常用紙巾,店員也很體貼地為我提供一次又一次的紙巾

三文魚  &  希靈魚刺身
魽魚柳  &  羊架
2016-05-02 1057 瀏覽
近排韓風流行到極,煲韓劇,時不時都留意劇中美食,當中唔少得既係韓燒,見到想食就特登約朋友去食 元朗出名美食多,自不然就走入元朗食消費梗係要睇價錢,見呢間平平地,就約定了去呢間餐廳食 7點前離座先係118,都算抵食 入到去,環境整齊闊落, 仲有D 軍隊既裝飾見到一大堆野食,已經覺肚餓,放下袋就立刻去拎野食等燒熟要等多一陣,餐廳提供不少熱食同不同壽司款色,可以即刻醫肚 壽司不少得三文魚同蝦,食落不錯,三文魚同蝦都新鮮,仲有蟹腳,加州卷,同玉子可供選擇,即席製造,點會怕唔新鮮呢!    熱食方面,頭盤 蒜蓉包,春卷,蒜蓉包好香,同烘得好脆,亦有自選款式嘅沙律,自選材料同沙律醬,食燒物前一個不錯的前菜 另外有菜同炸三文魚,有菜有瓜可以食多d,健康d,餐後罪惡感不會過大 ,三文魚好厚肉,外層脆口,食落不會過油 燒八爪魚丸都有得食 新鮮出爐,外面脆口,食落不會充滿粉漿,有菜,有八爪魚,令人覺得好滋味,加上有豐富既木魚同紫菜,令八爪魚丸更香  餐廳亦有蔘雞湯提供,雞同蔘毫不吝嗇,令湯濃味且清甜,令人不禁多飲幾碗 韓燒點少得肉類 ,豬頸肉,牛扒,金沙骨,腸仔,餐肉,蟹柳
元朗出名美食多,自不然就走入元朗食

消費梗係要睇價錢,見呢間平平地,就約定了去呢間餐廳食
7點前離座先係118,都算抵食

入到去,環境整齊闊落, 仲有D 軍隊既裝飾
見到一大堆野食,已經覺肚餓,放下袋就立刻去拎野食

,三文魚好厚肉,外層脆口,食落不會過油
燒八爪魚丸都有得食

韓燒點少得肉類
,豬頸肉,牛扒,金沙骨,腸仔,餐肉,蟹柳,肥牛,魷魚⋯⋯一應俱全,睇都忍不住多夾幾件落去燒

魷魚好新鮮,食落爽脆,肥牛一點也不肥,餐廳仲有配料可供給,同洋蔥一齊燒,不但只香,而且𣎴肥,簡直係大愛
多春魚好厚肉,魚籽都好多,燒得香香的,不但外皮香脆,內裏魚味足

喜歡的可以一試燒餃子,同鍋貼差不多,香脆,餡料都好豐富
牛油粟米同新鮮波蘿,兩樣都好甜,菠蘿新鮮食又得

甜品放題又點少得呢
甜品有雪糕亦有tirumisu,布甸等等

阿波羅雪糕令人回味兒時回憶呢!有不同口味揀,朱古力,雲呢嗱,不喜歡的還有甜品櫃的甜品可以揀,當晚見不少小朋友都拎啫喱,甜品款式都岩大人同細路呢
2016-05-01 1009 瀏覽
約了朋友入元朗打波,打完後又係幾個大男孩開餐時間,幾個食肉獸不是火鍋就是日式放題,今次就去試試另一款——韓燒放題!😆😆經過門口已經大排長龍,心想質素應該不錯吧?五點入座七點離座的話$118,絕對比市區便宜抵食!入座後侍應問我們會否加吸油紙,防痴鑊免燒焦,每爐$6無限更換,未玩過當然試試😆😆感覺還可以吧⋯⋯😁😁😁每位$118,自助形式拿食物,質素當然不能要求很高啦!甚麼和牛、黑毛豚肉不可能出現,但一般的雞翼、扒類、丸腸、蔬菜、椒類都有供應!個人最推介是牛舌,切得薄透醃得入味,吃下去很香爽!較為意外竟然還有壽司供應,質素一般,但勝在師父現場即製,吃完會補給,加數十元還可以選吃刺身,但我們主打燒肉沒有要呢!炸物類還有新鮮出爐的小丸子,上面的木魚碎還在飄著呢!熱辣香口,質素比街邊的小吃店還要好!😋😋😋餐廳還有汽水、糖水、甜品、雪糕無限供應,所以吸引了不少家長帶著小朋友來,一家大細可以盡興一番,小朋友又跑來跑去拿雪糕,好不熱鬧!😎😎嗜酒者還可以任飲生啤,不失為一個好選擇!結帳每人$130左右,性價比一流,一大班男仔又可以飲飽食醉,下次入元朗絕對可以再encore啦!😃😃
吸油紙
感覺還可以吧⋯⋯😁😁😁
凍肉類
熟食
炸物
壽司
章魚小丸子
餐廳還有汽水、糖水甜品、雪糕無限供應,所以吸引了不少家長帶著小朋友來,一家大細可以盡興一番,小朋友又跑來跑去拿雪糕,好不熱鬧!😎😎嗜酒者還可以任飲生啤,不失為一個好選擇!
章魚小丸子
2016-04-30 875 瀏覽
真心今次貼錢買難受...雖然原本見加58蚊咁平都知啲蠔唔會好 但冇諗過會差到食壞肚其實佢啲蠔係係魚生櫃下面攞出黎 但職員 茂底起身就攞住啲開左殼既生蠔 完全睇唔到啲蠔點儲存同埋肯定一早開定哂食落都覺得冇乜野 味道正常但超多殼碎同沙 隻隻都有 而且洗得唔乾淨(都唔知有冇洗) 然後!!!隔左大概個半至2個鐘左右!!我 就 勁 肚 痛 兼 瀉 左 兩 次 啦!!open rice啲食評講到佢啲生蠔又好味又剩咁 到底係我咁唔好彩定openrice太多打手呢 我睇唔透
真心今次貼錢買難受...

雖然原本見加58蚊咁平都知啲蠔唔會好 但冇諗過會差到食壞肚

!!我 就 勁 肚 痛 兼 瀉 左 兩 次 啦!!

多沙多殼碎生蠔
2016-04-18
2016-04-28 817 瀏覽
今天聽朋友談起他們前一晚吃燒烤,我的「烤肉癮」突然來襲,不其然便記起這家烤肉放題店,於是放工過後就約同事過來元朗飽吃一頓。大約七點多,我們一行3人來到燒肉店。雖然我們已訂位,但到達時仍要等約5分鐘。可能元朗的烤肉店不多,而這家的味道也不錯,因此就算已訂位,仍擺脫不了排隊的命運,不過既然決定了吃烤肉,多等一會也沒甚麼所謂了!進門口,跟上次一樣,看看有沒有冷盤或熱盤可以先填填肚子。首先吸引我的是各式各樣的壽司,有腐皮、熟蝦、蛋及蟹柳壽司。我們的至愛當然是腐皮壽司,酸酸甜甜的,有香濃的醋味,吃完十分開胃。吃完壽司前菜,當然是吃主菜──肉類。吃燒烤,雞翼是必選物,這次燒烤學了邊燒邊下調味料──七味粉、胡椒,這樣肉的表面才會有色澤,才會金黃色。這裏的秘制叉燒也是必吃之選,在烤的過程裡,香濃的八角味不停傳來,入口甜甜的感覺帶點兒麵豉醬料,十分惹味。吃燒肉當然少不了五花肉,五花肉肉質鮮白, 感覺很新鮮。以七味粉調色,待肉的油燒乾,只留下一層金黃色的脆皮。燒帶子雪白、肉厚,但味道有點淡,配以胡椒去燒,使味道剛好,放進口爽口彈牙。店家的壓續戲是抽獎,大家滿懷期待,我和我朋友都抽到了大紅蝦,長長的大蝦好比
店家的壓續戲是抽獎,大家滿懷期待,我和我朋友都抽到了大紅蝦,長長的大蝦好比一支筷子長。轉眼間,外殼變成金黃色,蝦肉十分爽口,蝦味充滿整塊鐵板, 香噴噴的;就連燒其他材料也能混有蝦味,可見濃度非一般。
燒烤店雖多,但食物款式多樣的燒烤店就少之又少,這是是值得再三來臨的原因。
2016-04-27 784 瀏覽
夜晚小弟睇左日劇叫孤獨的美食家,而第一集就係介紹燒肉,一路睇就睇到我訓唔到,就咁就決定左第日要食燒肉,咁就約左朋友一齊去食燒肉。之後上網見到元朗校長燒肉幾抵食就決定試下啦。原來學生仲有優惠,只係要hkd43,只可惜小弟我唔係中學生啦。整體環境都叫寬落,不俗。不過食物質素就一般般啦,叫不過不失囉。燒肉 質素一般,但係牛肉類食品質素不俗,值得推介。蒜蓉牛油蘑菇 很值得推介,有牛油香味,幾值得推介。甜品 一般般,就不評價了。整體而言咁嘅價錢,食物質素也可接受。marks5.5/10(不過不失)

之後上網見到元朗校長燒肉幾抵食就決定試下啦。
整體環境都叫寬落,不俗。
不過食物質素就一般般啦,叫不過不失囉。

燒肉 質素一般,但係牛肉類食品質素不俗,值得推介。

蒜蓉牛油蘑菇 很值得推介,有牛油香味,幾值得推介。

甜品 一般般,就不評價了。
整體而言咁嘅價錢,食物質素也可接受。

marks5.5/10(不過不失)
2016-04-20 1088 瀏覽
前幾天去了元朗,朋友一早book了校長這間放題依時去到,果然超級多人,幸好我們有book台但大家依然要乖乖排隊去入校長室 ... 內裡食物選擇超多、有壽司、刺身、不同的瓜菜類、肉食、湯、汽水啤酒甜品 ...朋友主打肉食,牛扒、牛肉粒、雞翼、金菇牛肉 ... 等等等等肉食非常新鮮,沒有雪味,也沒有加過什麼調味,只是在熱鍋上燒熟,再灑一下胡椒、鹽、七味粉等等,味道已經超級正,肉質鬆腍,味道極佳。除了說校長的用料靚之外,也要讚賞朋友的煮食調味技巧。 另外我們也加了錢無限任食生蠔、長腳蟹。 生蠔肉肥味鮮,吃下去很甜, 隻隻都很精螢。 長腳蟹腳粗肉多,每拆一隻腳都吃到厚厚的肉, 微咸。 喜歡吃生蠔的我當晚吃了好多隻 吃過之後,有點明白為何這麼多人排隊來見校長!
前幾天去了元朗,朋友一早book了校長這間放題

依時去到,果然超級多人,幸好我們有book台

但大家依然要乖乖排隊去入校長室 ...
內裡食物選擇超多、有壽司刺身、不同的瓜菜類、肉食、湯、汽水啤酒甜品 ...

除了說校長的用料靚之外,也要讚賞朋友的煮食調味技巧。
另外我們也加了錢無限任食生蠔、長腳蟹。

生蠔肉肥味鮮,吃下去很甜, 隻隻都很精螢。

長腳蟹腳粗肉多,每拆一隻腳都吃到厚厚的肉, 微咸。

喜歡吃生蠔的我當晚吃了好多隻

吃過之後,有點明白為何這麼多人排隊來見校長!
5 分鐘 (堂食)
2016-04-15 1061 瀏覽
元朗西菁街的校長日韓料理,經常出現排隊人龍,不想花時間排隊,決定去吃早場。準時五點入座,七點前離座收費九十八元,另收加一,連飲料和雪糕供應。烤爐可選擇加六元放上隔油紙,避免燒焦食物。 餐廳座位舒適而且樓底夠高,有助散味, 食物種類繁多,凍肉店內有的品種,它都幾乎齊備,而且擺放有序,連熟食、沙律菜、壽司都有, 不過呢個時段想吃刺身要加四十八元, 肉類的質數普遍不錯,尤其是豬頸肉和豬腩片,前者爽滑夠味,後者甘香可口,燒好的雞翼灑上孜然粉進食, 别具風味。 刺身質數具水準,較熱門的三文鱼油脂豐富,帶子肉厚,甜蝦雖然细小但味鲜,吃得太飽還有醃制得爽脆的白蘿蔔解腻。如果不吃刺身,用百元消費吃齊上述食品,又真的很化算。
餐廳座位舒適而且樓底夠高,有助散味,
不過呢個時段想吃刺身要加四十八元,
别具風味。