2021-12-08 412 瀏覽
本來同朋友一早訂好晒位,山長水遠入到新蒲崗諗住試下呢間餐廳。去到餐廳嘅時候7點鐘,我地book嘅時間都係7點鐘。行到入餐廳見佢餐廳細細但全院滿座。同侍應講我地book左七點鐘,一句語氣態度惡劣得埋嚟:無位呀,你都見啦,最快9點後。咁你要我book位嚟做嚟?你話真係多左walk in客要等半個鐘內都合理丫。有咩理由我book左位但我都要同walk in客一樣等多一輪?而且我相信呢間餐廳比左好多廣告費,鋪天蓋地嘅廣告費令到食客真誠相信呢間嘢好抵食好好食。下次?無下次喇。請我都唔會去

下次?無下次喇。請我都唔會去
2021-12-02
lam
2021-12-03 323 瀏覽
好離譜叫我用whatsapp 訂位,去到又話冇booking, 咁點做生意。 以後都唔會幫襯。 呢啲service 幾好食都冇用 唔該睇清楚 唔好叫人whatsapp book 之後又話冇
好離譜

適逢一年兩度一田大減價 為咗避免人潮 緊係揀間最少人既一田入手😂 但血拼前就當然要醫肚先係新蒲崗亂兜 發現左呢間任食蒸海鮮邊爐餐廳咁岩撞正五點半開門 我成為左第一枱客😎平時食蒸海鮮勁難book位 今日因為時間早 唔洗book都有得食😍😍好彩我早到 原來好多位都已經被訂座 walk in客六點零就已經無位 下round最快都要等到八點我地揀左$238/9款海鮮 +$20任飲啤酒氣水有龍蝦 膏蟹 大元貝 生蠔 貴妃蚌 大頭蝦 六頭鮮飽魚 花尾龍躉 安格斯牛小排大大盤海鮮一次過上枱 餐廳仲勁貼心咁有冰底保鮮👍🏻👍🏻龍蝦🦞 蝦🦐 蟹👾 啲膏係爆哂出黎架😍😍😍每款海鮮都好鮮甜 一坐底姐姐會提供蒜頭/辣醬/蔥/豉油 比大家混醬但其實唔洗點任何醬汁都已經好甜好好味🤤🤤餐牌上有寫哂建議烹調時間 只係跟住餐牌上既貼士蒸 煮食無天份既係呢到都可以變廚神😎因為大家都用電話計時 餐廳內鬧鐘聲此起彼落 呢枱響完到第二枱響 場面都幾搞笑蒸完第一輪海鮮就可以劃紙仔加料紙仔上無價錢既都係任食😱只係有個條件 就係每次最多叫八樣叫左帶子 大頭蝦 鮮魷魚 流心蟹子包 即包鮮蝦雲吞 蟹子墨魚滑 蟹子鮮蝦滑 金菇菜又嚟兩大碟野
係新蒲崗亂兜 發現左呢間任食蒸海鮮邊爐餐廳

紙仔上無價錢既都係任食😱
只係有個條件 就係每次最多叫八樣
又嚟兩大碟野食 姐姐會比你揀繼續蒸定變打邊爐
我地選擇左繼續蒸
啲蝦又係爆膏架!!
另外 極力推薦蟹子墨魚滑 食得出勁足料既墨魚 呢樣配料一定要叫
食到咁上下就問姐姐拎米煮粥底😋
姐姐會再三問你 食飽未😂 因為煮左粥底就返唔到轉頭
搞左幾分鐘 新鮮生滾粥出爐喇
個粥係甜到一個點😋

睇呢張相就知個粥有幾好食啦😏

飲品方便有甜有唔甜既選擇 可樂/雪碧/芬達/道地無糖茶
想飲咩自己去雪櫃拎就得 加$20任飲真係好抵
仲有最緊要既係餐廳全日免加一!!!
所有野食都明碼實價
食食下聽到姐姐問隔離枱拎身分證 以為佢飲啤酒要睇身份證😂
食完出門口先發現原來係生日月份係有優惠

下次朋友生日又多一個聚腳點👍🏻👍🏻
不過記得要帶多啲現金 因為餐廳剩係收現金
2021-10-28 1014 瀏覽
晚市158任食雞煲打邊爐,10點後減$20加$20飲品任飲。上咗個雞煲先話冇晒帶子,啲飲品有一半嘅款式都話冇貨。啲姐姐態度仲要好差好唔耐煩。雞煲唔係一般嘅雞煲,係炸雞球,得少少油同埋辣椒喺個煲入面。食食吓佢就話幫我哋加水將啲雞球拎出嚟。跟住只不過係將啲乾辣椒同埋又加啲清水咁就叫做湯底。啲打邊爐配料仲垃圾,海鮮全部都唔新鮮,啲蜆淥半個鐘都唔開口,啲蝦全部死晒啲肉梅嘅,啲牛柏葉拎出嚟有條毛。所謂嘅安格斯肥牛,好老,跟住我男朋友問佢呢啲肥牛嚟㗎咩?個姐姐話我唔知喎師傅執嘅。豆卜淥極都係硬,仲要有浸味,午餐肉就係最平嗰啲膠膠地嘅質感,啲菜又唔新鮮,魚蛋丸腸仔嗰啲就普普通通正常嘢。真係好差好差!全部都係最平嘅食材,仲要可能雪咗好多日,雖然知道一分錢一分貨但係都唔使咁垃圾呀嘛?
晚市158任食雞煲打邊爐,10點後減$20
加$20飲品任飲。

跟住只不過係將啲乾辣椒同埋又加啲清水咁就叫做湯底。

2021-10-12 617 瀏覽
超鮮甜! 正正子! ✌🏻✌🏻 食左招牌九重鮮海鮮火鍋包括有龍蝦、鮵球、大蜆、帆立貝、聖子、鮑魚、鮮蝦、蝴蝶蚌… 海鮮即叫即開超級新鮮~ 尤其是隻龍蝦🦞, 肉質厚身爽甜! 每位$2xx 真係抵食到爆⋯⋯食完所有海鮮其實已經好飽,仲有任食嘅肥牛、各色餃子丸類。 肥牛 雖然係飲食,但係質素一啲都唔hea, 未至於入口即溶但係一啲都唔鞋,有咬口有牛味。 仲有一定要睇吓呢度啲蔬菜真係非常新鮮爽甜。 絕對冇將貨就價。 早知唔食lunch 啦~ 😆
超鮮甜! 正正子! ✌🏻✌🏻

食左招牌九重鮮海鮮火鍋

包括有龍蝦、鮵球、大蜆、帆立貝、聖子、鮑魚、鮮蝦、蝴蝶蚌…

海鮮即叫即開超級新鮮~
尤其是隻龍蝦🦞, 肉質厚身爽甜!

每位$2xx 真係抵食到爆⋯⋯
食完所有海鮮其實已經好飽,仲有任食嘅肥牛、各色餃子丸類。

仲有一定要睇吓呢度啲蔬菜真係非常新鮮爽甜。
絕對冇將貨就價。

早知唔食lunch 啦~ 😆

2021-09-16 955 瀏覽
地方真係好細,時間好趕係咁催,不過用心良苦職員想我地可以食多啲爭取時間,但海鮮盤上枱咁靚真係忍唔到狂影相加左$40揀龍蝦有鮮甜肉好彈牙,鮑魚新鮮,扇貝比較薄身蕃薯蜆唔新鮮霉霉哋,大蜆麻麻地,文昌雞好正食得出係新鮮唔係雪雞仲有甜味蝦好新鮮又大隻,龍躉好彈牙魚皮好厚勁多骨膠原,安格斯牛小排肉質好靚牛味濃淥耐左都唔會韌魚皮ok啦太碎黃金蟹名以為咸蛋炒蟹點知係辣嘅但好好味蟹甜殼薄入到味相反$58即炸響鈴係咸蛋味就咁食可以當零食超正唔油膩,但太大碟我地4個人都好膩可以叫半碟就good東風螺好新鮮蟹籽墨魚滑普通,雲吞皮太厚,脆鯇片爽口,太多食物不能試晒總結:海鮮新鮮平靚正,但場地太迫太熱鬧,餐牌好細心有每種食物蒸幾多分鐘,但可以做得更加分就係提供埋計時器放枱唔會食食吓唔記得㩒電話計時

加左$40揀龍蝦有鮮甜肉好彈牙,鮑魚新鮮,扇貝比較薄身

魚皮ok啦太碎
黃金炒蟹

黃金蟹名以為咸蛋炒蟹點知係辣嘅但好好味蟹甜殼薄入到味
即炸響鈴

東風螺好新鮮

蟹籽墨魚滑普通,雲吞皮太厚,脆鯇片爽口,太多食物不能試晒
2021-07-22
黃金炒蟹
即炸響鈴
2021-09-02 397 瀏覽
話說聽網友介紹去呢間任食海鮮店🦞外觀都ok都算乾淨入到去職員非常熱情👍🏻不過原來頭盤嘅海鮮只有一次,之後再叫返啲一般啲嘅海鮮就係任食嘅,頭盤海鮮都算新鮮🤝不錯嘅~呢個價錢合理(每人約$328)其他野同一般啲嘅海鮮嚟講呢…就係一般兩隻字,同埋佢哋嘅辣椒豉油配料竟然唔係用指天椒🌶️辣椒豉油係打邊爐火鍋嘅靈魂😿竟然係辣椒油,仲要有少少油益味😷😷不過都建議蒸海鮮🦞應該要有倒數器🙈我地仲要自己拎手機出嚟計時😂不過比較細心就係大慨食物佢會寫要蒸幾多分鐘。總言之試一次又OK嘅但係應該唔會再去食😬
話說聽網友介紹去呢間任食海鮮店🦞
外觀都ok都算乾淨入到去職員非常熱情👍🏻
不過原來頭盤嘅海鮮只有一次,
之後再叫返啲一般啲嘅海鮮就係任食嘅,
頭盤海鮮都算新鮮🤝不錯嘅~呢個價錢合理(每人約$328)
其他野同一般啲嘅海鮮嚟講呢…就係一般兩隻字,
同埋佢哋嘅辣椒豉油配料竟然唔係用指天椒🌶️
辣椒豉油係打邊爐火鍋嘅靈魂😿
竟然係辣椒油,仲要有少少油益味😷😷
不過都建議蒸海鮮🦞應該要有倒數器🙈

總言之試一次又OK嘅但係應該唔會再去食😬

2021-09-02
10 分鐘 (堂食)
2021-08-09 2385 瀏覽
好少去新浦崗食嘢,搵到呢間嘢唔錯,就去試吓。當日下午whatsapp去訂位,都仲有位。店內好窄,幾乎背貼背咁坐,2人枱其實非常細,放左個煲已經冇咗一半位。全店都坐滿人,都幾逼,只有好窄嘅巷比店員送餐。最無奈係食到一半,店員叫我哋轉去另一個牆邊位,話佢想拍埋2個2人枱比出面5人,但牆邊位剛走的客人先不停話好熱冇冷氣,近門口,所以我哋都唔想轉。之後佢又叫左我哋隔離嘅2人枱轉,但如果我哋始終唔肯轉,其實佢叫隔離兩個人轉係冇作用。再食多陣,又叫我地轉去另一張牆邊位,冇咁近門口,最後都肯轉左,都係冇乜冷氣食火鍋食到出汗。ps佢將兩張2人枱拍埋比5人坐,本身4人都勁逼,佢仲要放張圓椅係中間,根本坐唔到。。。講番食物揀左蒸氣海鮮火鍋一開始就會送上一盤海鮮每人加左幾十蚊要龍蝦加錢任飲汽水啤酒龍蝦係澳洲龍蝦,冇鬚的ok大隻不過唔係新鮮,明顯已經死左,所以有股壓味肉有d乾,同埋好痴殼蝦就ok,有膏,肉彈牙魚有少許梳打粉味,皮比較厚硬,食唔到鮑魚有d細隻,口感還好蜆還好,冇乜沙蟶子冇乜鮮味,但冇沙扇貝冇味,粉絲都冇味食晒海鮮可以開始食火鍋唔知點解冇湯底揀首先有個炒蟹,可以即食的但一般啦,冇乜肉,食d椒鹽味火
好少去新浦崗食嘢,搵到呢間嘢唔錯,就去試吓。

當日下午whatsapp去訂位,都仲有位。

全店都坐滿人,都幾逼,只有好窄嘅巷比店員送餐。

講番食物
揀左蒸氣海鮮火鍋
一開始就會送上一盤海鮮
每人加左幾十蚊要龍蝦
加錢任飲汽水啤酒

龍蝦係澳洲龍蝦,冇鬚的
ok大隻
不過唔係新鮮,明顯已經死左,所以有股壓味
肉有d乾,同埋好痴殼

蝦就ok,有膏,肉彈牙

魚有少許梳打粉味,皮比較厚硬,食唔到

鮑魚有d細隻,口感還好

蜆還好,冇乜沙

蟶子冇乜鮮味,但冇沙

扇貝冇味,粉絲都冇味

食晒海鮮可以開始食火鍋
唔知點解冇湯底揀

首先有個炒蟹,可以即食的
但一般啦,冇乜肉,食d椒鹽味

火鍋配料方面,選擇真的不多
丸味道都係平時食到個d
但蝦滑就notgood
脆鯇好泥味
比較好食係魷魚同肥牛
淨係encore呢兩樣
去到之後已經淨係叫肥牛,紙都費事填,直接叫佢比成碟肥牛嚟

總結價錢有點貴,海鮮不算好好食,火鍋配料選擇不多而且味道一般,店內環境擠逼

最無奈係佢bar枱冷氣機滴水都冇位換比個客
諗吓一路食火鍋頭上一路滴水都唔知點食
有個兜兜住,職員得閒就抹下
明白呢個都係唯一辦法

值得一提就係冇催你走,食夠夠鐘自己走
2021-07-29
2021-08-02 595 瀏覽
呢間主打海鮮蒸鍋嘅餐廳喺新蒲崗開咗分店。我同女朋友食咗佢哋嘅海鮮蒸鍋餐,仲有得任食火鍋。.蒸鍋包括有白鱔、扇貝、蟶子、龍蝦、番薯蜆、游水海蝦、六頭鮑魚、文昌雞件、安格斯牛小排。餐牌上有每款食材所需嘅烹調時間。.海鮮以龍蝦最出色,味道好鮮甜👍🏻。.扇貝連蒜茸粉絲蒸,好惹味🥰。.雞件肉質嫩滑,相當有驚喜🍻。.食完蒸鍋就加雞湯打邊爐。配料選擇好多🥬🌽🍗🥟。.田雞肉結實彈牙,食得出好新鮮。.墨魚滑鮮味爽彈值得一試。.生菜好爽脆新鮮。

海鮮以龍蝦最出色,味道好鮮甜👍🏻。

扇貝連蒜茸粉絲蒸,好惹味🥰。

雞件肉質嫩滑,相當有驚喜🍻。
食完蒸鍋就加雞湯打邊爐。配料選擇好多🥬🌽🍗🥟。

田雞肉結實彈牙,食得出好新鮮。

墨魚滑鮮味爽彈值得一試。
生菜好爽脆新鮮。
2021-07-21
2021-08-01 437 瀏覽
我知道由街市來的, 沒想到已經進軍到餐廳裏面 ,過去的早已品嚐過, 一如以往的性價比高,味道一流。 但我最欣賞的就是他的認真製作, 餐廳選材十分認真,最重要這次的海鮮新鮮美味,加上吃完蒸海鮮過後,更可打邊爐絕對是一鍋兩用。食物方面超級欣賞的當然就是龍蝦,龍蝦清蒸絕對是十分美味,沒想到還帶點海鮮的鮮甜, 最重要完全沒有腥味, 龍蝦膏更會留在湯底,令火鍋時味道更豐富。 還有 清蒸蒜蓉帶子, 在我眼中真的沒有信心的料理,沒想到 店員還會細心教導,所以完全不用擔心烹調過度。

九重鮮蒸氣火鍋極受火鍋愛好歡迎,可以享受海鮮的原汁原味。全新開張「林洪記水產」,主打九重鮮蒸氣火鍋,任食火鍋及雞煲。任食火鍋$258/人,包括:招牌九重鮮提供九種新鮮海鮮,食完還可任食火鍋,超過30種食材任食。加$20/人便任飲。期間限定,9:30pm後入座送象拔蚌。餐廳門口有街道錶位,泊車好方便。$258/人九重鮮視乎當日海鮮供應,餐廳會挑選提供最新鲜的海鮮。今日有:海蝦、帶子、龍蝦、鮑魚、生蠔、蟶子、石斑魚塊、蜆等。海鮮已經經過處理乾淨,扇貝鋪上粉絲蒜蓉,按照餐牌提供的蒸煮時間,放入蒸籠,大概蒸3-6分鐘便完成。新鮮出籠,即蒸即食,可以保留食物的鮮味。估唔到九重鮮之後,還有任食火鍋,有30多種食材,當中還有海鮮任食,例如:花螺、東風螺、海蝦、白貝、魷魚等,肉食方便有肥牛、雞件、墨魚滑、蝦滑、雲吞等。蔬菜方面有娃娃菜、生菜、金菇菜等。
九重鮮蒸氣火鍋極受火鍋愛好歡迎,可以享受海鮮的原汁原味。

全新開張「林洪記水產」,主打九重鮮蒸氣火鍋,任食火鍋雞煲

$258/人

2021-07-31 193 瀏覽
前晚趁着阿媽放假,我就同佢嚟到新蒲崗呢邊搵好嘢食~見到呢間新開嘅蒸氣火鍋好想嚟試吓~餐廳有雞煲或者招牌九重鮮海鮮火鍋嘅選擇,我哋梗係揀咗任食海鮮蒸氣火鍋🍲$238一個人任食兩個鐘,可以加汽水放題,都只係加$20海鮮拼盤首先我哋有一大盤新鮮嘅海鮮,有兩隻大大隻嘅龍蝦🦞牛小柳,聖子,大扇貝,蠔🦪六頭鮑魚,番薯蜆等等~龍蝦啲肉好爽滑,表面仲有膏添~幾鍾意蒜蓉扇貝,好濃郁嘅蒜香🧄好大隻扇貝,蒸熟左嘅蠔肉食落好Juicy,有好多肉汁流出黎添~火鍋料有新鮮墨魚滑同蝦滑🍤好滑好爽口嘅墨魚滑同鮮蝦滑~感覺幾新鮮,而且幾彈牙,調味幾正,幾好味😋海鮮料有花螺,東風螺,脆鯇片同埋黃金炒蟹~炒得好香嘅蟹,仲有蒜蓉味都好突出!花螺幾新鮮,脆鯇片食落好爽口~田雞好耐冇食田雞,今次食田雞覺得好好味😋肉質幾滑,而且大大隻,都幾多肉蔬菜類叫咗蕃茄,生菜🥬金菇菜同埋娃娃菜,蔬菜都好新鮮,感覺幾健康~

海鮮拼盤

火鍋

海鮮料

田雞

蔬菜類
2021-07-28
終於都趕完大project,可以約閨蜜食返餐!閨蜜實在太好,就返我在公司附近食,雖然一直在新蒲崗返工,但我比較少行過這一邊住宅區,最近先知原來最近這邊也有蒸氣海鮮食我哋一放工就過咗來,所以餐廳仲未有好多人,餐廳裝修頗為日式,調味料雖然選擇不多,蒜蓉 辣椒 葱花,當然如果海鮮夠新鮮的話,其實也真的不用太多調味料我哋二話不說,就揀咗海鮮的種類招牌九重鮮拼盤排得整齊有4款自選,再加5款指定款,有海鮮及肉類不過有些自選種類都要視乎當日的供應了,好似我哋嗰日就冇蟹餐牌貼心的提供了各款食材的蒸熟時間,一目了然,先從貝類開始落窩大扇貝成個鉗咁大的扇貝,用粉絲墊起,可能真係因為按住時間去蒸, 扇貝剛剛好熟透,扇貝沒有縮太多水入口非常鮮甜,依然彈牙六頭鮑魚最初驚d鮑魚唔熟,但估唔到真係蒸3分鐘就可以了,質地食落唔韌蟶子皇不能錯過的蟶子皇,質地爽口彈牙,清蒸更能食得出佢本身的鮮味跟住到琵琶蝦,琵琶蝦的質地比波士頓龍蝦還要彈牙一些,加上餐廳已將它對半開,所以一夾就可以啖啖肉,啱晒我呢d 懶剝蝦的人還有海蝦、白鱔同番薯蜆另外,仲文昌雞件及安格斯牛小排最初以為蒸肉(尤其係牛)有點奇怪,但呢兩款食材完全顛覆了我的
終於都趕完大project,可以約閨蜜食返餐!
閨蜜實在太好,就返我在公司附近食,

我哋一放工就過咗來,所以餐廳仲未有好多人,
餐廳裝修頗為日式,

調味料雖然選擇不多,蒜蓉 辣椒 葱花,

當然如果海鮮夠新鮮的話,其實也真的不用太多調味料

我哋二話不說,就揀咗海鮮的種類

拼盤排得整齊

有4款自選,再加5款指定款,有海鮮及肉類
不過有些自選種類都要視乎當日的供應了,好似我哋嗰日就冇蟹

大扇貝

成個鉗咁大的扇貝,用粉絲墊起,
入口非常鮮甜,依然彈牙

六頭鮑魚

蟶子皇

不能錯過的蟶子皇,質地爽口彈牙,
清蒸更能食得出佢本身的鮮味

跟住到琵琶蝦
琵琶蝦

琵琶蝦的質地比波士頓龍蝦還要彈牙一些,

還有海蝦、白鱔同番薯蜆

白鱔

另外,仲文昌雞件及安格斯牛小排
最初以為蒸肉(尤其係牛)有點奇怪,但呢兩款食材完全顛覆了我的想法,
文昌雞件蒸好後,肉質超級嫩滑,
文昌雞

雞汁精華的晒落下面的鍋底內,
最意外係蒸牛小排,
安格斯牛小排
油份蒸沒有丟失,牛味依然香濃

蒸完一系列食材後,店員便幫我們加上湯落鍋底內,準備接住落來做火鍋

火鍋可選擇的食材也有很多,
今次我們很健康,食咗菜先,
個湯底一來已有海鮮的精華,也有剛剛蒸雞餘下來的雞汁,用來淥青菜就最適合了

我們對海鮮還有些意猶未盡,所以追加了一些白貝及墨魚滑

墨魚滑

當然唔少得火鍋必備的粟米,豆卜,鳳城水餃,同埋邪惡的午餐肉
鳯城水餃

火鍋料選項中的安格斯肥牛,原來也是安格斯牛小排,用來打邊爐也很合適,拖幾下入口極為嫩淜,怪不得是「推介」

文昌雞件也是我們一再encore的食材
文昌雞

火鍋料主要都是按人頭數或合適份量為主,確保不會浪費
本來都想點個烏冬食的,但想不到我們食咗三輪,便已經捧住個肚了

餐廳除咗做蒸氣海鮮之外,原來都有做雞煲,下次要試下先,
因為在我們蒸海鮮期間,隔離枱食緊雞煲的香味引得我們流口水🤤🤤🤤
琵琶蝦
白鱔
安格斯牛小排
墨魚滑
鳯城水餃
2021-07-30 193 瀏覽
林洪記水產對海產類型及特色甚為熟悉,海鮮全是香港仔直送,再加上多年來開設火鍋店的經驗,故在海鮮蒸氣火鍋上有足夠的專業度,比一些半路出家賣海鮮蒸氣火鍋的店家強得多。我和朋友明顯為了招牌九重鮮2小時任食海鮮火鍋而來,一次嚐到九種鮮味。是日九重鮮包含膏蟹,深海石斑,大扇貝,番薯蜆,游水海蝦,文昌雞件,安格斯牛小排,六頭鮑魚與貴妃蚌。膏蟹肉質飽滿肥嫩,吃起來超甜美,我們彷彿在大海裡暢遊,真的很少在火鍋店可以吃得到這麼多膏多肉的蟹,鮮度足夠,蟹汁完全沒有流失掉,讚。漂亮的文昌雞件豐富的油脂在蒸煮的時候滲出,雞肉滑溜不膩,妙不可言。每一顆番薯蜆都很新鮮,肉質肥美,味道鮮甜,記得要趁熱吃,番薯蜆會在嘴裡爆汁啊。肥厚的大扇貝撒上粉絲,蒜蓉,入嘴即可吃到大扇貝的嫩彈,而且蒜香融合其海味,讓人愛不釋口。大口地將貴妃蚌入嘴,吃到它的爽彈肉甜,無敵銷魂。肥碩的游水海蝦鮮到不行,所以蝦隻蒸熟後很好剝殼,蝦肉嚼起來扎實有彈性,甜味破表,相當討喜。安格斯牛小排挺有彈力,咀嚼時盡情地享受它的肉嫩柔滑及甜味兒,蠻涮嘴。深海石斑蒸煮出最原始的滋味,魚肉肉質軟軟嫩嫩,入口即化,魚鮮十足,魚皮飽含膠質,好不滋養。面對六頭鮑魚

深海石斑蒸煮出最原始的滋味,魚肉肉質軟軟嫩嫩,入口即化,魚鮮十足,魚皮飽含膠質,好不滋養。面對六頭鮑魚,朋友蠢蠢欲動,鮑魚只要用蒸就能帶出本身原味,鮑魚十分軟彈,牙口不好都可以輕鬆吃,令人回味無窮。

蟹子鮮蝦滑和蟹子墨魚滑與蒸氣火鍋超搭,每次吃火鍋均必點。蟹子墨魚滑和蟹子鮮蝦滑放在碟上,等要吃的時候,再自行選取份量,下蒸鍋蒸煮。蟹子鮮蝦滑真材實料,吃得到不少蝦仁,蟹子墨魚滑也吃得盡興,咬感鮮明。

黃金炒蟹使用優質蟹隻,再以熱油爆炒蟹隻,外層金黃香酥可口,熟度完美掌握,並釋出蟹香氣,絲絲蟹膏蟹肉無懈可擊,征服我們所有人的味蕾,吮指回味是美味的最佳詮釋。

為了營養均衡,吃完海鮮和肉類,我們點了些粟米粒,金菇菜,生根,娃娃菜,大家可能以為蒸蔬菜會淡而無味,不過一吃之下驚為天人,原來蔬菜自身的清甜是那麼好吃,而且蔬菜吸收肉汁,變得更好吃,驚艷萬分。
2021-07-30 149 瀏覽
想食蒸海鮮,又想打邊爐,Why Not Both😏?新蒲崗就啱啱新開咗間《林洪記水產》,只係$258/位 就有招牌九重鮮蒸海鮮套餐+任食海鮮火鍋兩小時,都真係幾抵食!而且新鋪環境企理乾淨,坐得舒服。我喜歡吃蒸海鮮,既健康又能保留海鮮鮮甜味道,夠晒原汁原味!餐廳有溫馨提示各款海鮮烹調時間,大約3至6分鐘不等,時間都容易控制,不用擔心蒸過龍😛。估唔到價錢親民,但海鮮質素一啲都唔差👍🏻👍🏻推介澳洲龍蝦啖啖肉,爽口彈牙,好鮮甜六頭鮑魚夠淋身,又有咬口,夠鮮味~大扇貝配合蒜蓉粉絲更滋味蟶子皇、番薯顯、游水海蝦,夠晒新鮮原來這裏供應的海鮮,都是由香港仔新鮮直送,唔怪得咁好味啦!另外還有深海石斑、文昌雞件、安格斯牛小排,蒸出黎又幾好味喎,清清地又能保留返肉身原有的味道。蒸完海鮮,就可以轉打邊爐啦🤓。打邊爐食材是任食的,但係餐廳為保持食物新鮮,每次只可點單最多八款。其實火鍋食材選擇很多,海鮮類有海蝦、花螺、炒蟹、魷魚、鯇片等等,肉類有田雞、雞件、雞腸、牛柏葉、安格斯肥牛,另外還有丸類、餃子、烏冬、出前一丁和各種蔬菜,食材都很新鮮! 我同朋友都食得很滿足😌。
想食蒸海鮮,又想打邊爐,Why Not Both😏?

而且新鋪環境企理乾淨,坐得舒服。

我喜歡吃蒸海鮮,既健康又能保留海鮮鮮甜味道,夠晒原汁原味!

估唔到價錢親民,但海鮮質素一啲都唔差👍🏻👍🏻

推介澳洲龍蝦啖啖肉,爽口彈牙,好鮮甜

六頭鮑魚夠淋身,又有咬口,夠鮮味~

大扇貝配合蒜蓉粉絲更滋味

蟶子皇、番薯顯、游水海蝦,夠晒新鮮
原來這裏供應的海鮮,都是由香港仔新鮮直送,唔怪得咁好味啦!

蒸完海鮮,就可以轉打邊爐啦🤓。

我同朋友都食得很滿足😌。
2021-07-21