東歐餐廳

Ivan The Kozak
第一次食東歐菜色!好有驚喜!首先叫咗個蛋沙律,雖然樣貌就普通d!但味道幾好喎!佢有少少香草味!之後叫咗個湯,酥皮牛仔肉湯,牛肉好嫩滑,湯好濃郁!但有少少偏鹹!另外又叫芝士焗牛脷,濃濃的芝士加上軟綿綿的牛脷,入面仲有d蘑菇點綴!雖然份量不多,但都好滿足!仲有ribs!哈超好味!肉質勁軟綿,入味!會有少少軟骨!不鹹!仲要著火!另外叫咗兩個好特別的甜點!最喜歡就係pancake 配自家制雪糕!不能形容咁好味!另外個個就睇個人喜好!係好勁薄荷味的甜品!最後,嚟到梗係要叫d東歐特別飲品!叫咗一枝係花味的酒,微微花香淡淡酒味!值得一試!但最特別係枝東歐可樂!飲落去係麥味的黑啤溝有氣可樂!仲意試新野的就叫枝飲下!
2016-08-04
慶祝紀念
生日
2016-08-14 597 瀏覽
記得讀書年代時,經常都來Ivan the kozak,自畢業後就已經漸漸淡忘了這間餐廳,直至早幾個月同事提起,就擇個日來回味一次這裡authentic的東歐菜式。餐廳仍舊有好多選擇,除了一定要吃的芝士牛脷盅,今次試一下之前未食過嘅菜式。烤羊肉串:以為是類似新疆羊肉串燒,原來羊肉是「碎上」,將其壓成長條形烤製,再用鐵板上,咬落肉香四溢、有肉汁、帶點奶味,不錯,如果羊肉再羶一點會更好。袖珍豬肉餃子:細細粒外皮似中式餃子,內𥚃的豬肉餡好鮮味,另淋上酸乳酪和香草,好特別。芝士焗牛脷盅:餐廳的招牌菜,對我來説是一定要Order的菜式!以一個精緻嘅盅仔呈上,單看賣相似是酥皮湯,但揭開上面的烤麵包皮後,一陣芝士香氣就會撲出來,內有塞得滿滿的牛脷,肉質非常之軟稔,而麵包皮帶豐富的牛油香,用來蘸點醬汁一流!

2016-08-11 2319 瀏覽
我同朋友向中環見到一間東歐餐廳,覺得幾特別,又未食過東歐菜,所以就決定入去試下啦。餐廳有些侍應係烏克蘭混血兒,餐廳的廚師更是純正烏克蘭人,夠曬地道正宗。我們二人點了一個熱頭盤,一個海鮮熱食,一個牛熱食,二杯飲品。熱頭盤我地叫左海鮮蘑菇卷,這卷有別於一般pancake,它是pancake卷成一個像kebab內藏海鮮蘑菇,外邊炸得香脆可囗,外脆內軟,口感味道出色,一讚!海鮮熱食叫了焙三文魚,這是三文魚厚像串燒般串起來燒,三文魚濕潤不嚡,燒得不俗,味道亦好,一人一大串,份量可供二人分享。另一熱食是酥皮燴牛仔肉,酥皮不像一般的酥化,而像餅乾的質感,脆脆的。打開酥皮蓋,一縷縷熱氣冒出,一塊塊四四方方的小牛柳,肉嫰,一起燴的雜菜甘荀蘑菇洋蔥為小牛柳增添一份甜味,好吃。我叫了杯rose,不過味道像果汁多過酒,好像開了一排禁......整體來說這頓飯不俗,很地道正宗,味道亦好。唯部份待應比較冷淡,好像是像大部分東歐人一樣比較慢熱,價錢在中環來說十分相宜,亦算抵食,可以一試。順帶一提,餐廳已由舊址中環閣麟街遷至中環雲咸街63號巴力大廈一樓。

1950 瀏覽

• pancake  w/shrimp  and  vegetables
  • Roast  veal  baked  in  a  pot
  • skewers  of  salmon  w/avocado  sauce