2017-06-25 1007 瀏覽
同朋友二人行想食日本野,揾到呢間見到有人話啲鰻魚飯好食價錢又唔貴所以就試吓啦。開鋪時間係12點正,我地早5分鐘到見到已經有人等緊不過唔多。 間鋪個位唔顯眼,細細間坐到十個人一眼睇晒成間鋪。入坐果陣我同friend坐果個位係望住個廚房。 一坐低見到廚房就開始扣分喇,衛生程度我覺得係below average. 咁我地就希望其他方面可以加返分啦。見到個廚師啱啱返工,無洗手就開工喇。我叫左個「炒豚肉」,朋友就叫左「浦燒鰻魚飯(半)」。我個「炒豚肉」基本上就係鐵板炒豬肉再加一碗韓式芝士麵。見到臨尾個廚師係就咁用手拎塊芝士擺喺個麵道,心諗唔係呀。至於個鰻魚飯,見到條鰻魚係用微波爐解凍再擺喺黑色嘅鐵板上面用火槍燒。炒豚肉 - 啲肉okay嘅,個麵就真係自己喺屋企煮仲好。浦燒鰻魚飯(半) - 麻麻地無乜特別,唔係好夠熱。 見到佢叮鰻魚都有啲o嘴。Conclusion - 眼不見為淨, 唔啱高要求嘅食家

炒豚肉 - 啲肉okay嘅,個麵就真係自己喺屋企煮仲好。

Conclusion - 眼不見為淨, 唔啱高要求嘅食家

2016-12-19
10 分鐘 (堂食)
2017-06-13 652 瀏覽
老公好喜歡鰻魚,偶然睇到介紹鰻魚飯嘅專題東京食堂係其中一間榜上有名嘅餐廳咁就一於就幫襯下呢啲有 heart 嘅小店啦個入口真係好神秘 😂 喺個 building 度穿出去㗎所以係真正嘅隱世小店~首先就必點咗個蒲燒鰻魚因為唔知好唔好食,就叫咗半份六十八蚊嚟試我食咗少少,感覺個汁濃味咗少少不過個鰻魚都 OK牛肉壽喜燒就五十蚊,都幾平不過兩樣都要加二十蚊先轉定食定食有個飯、味噌同茶加埋就唔算平~服務都正常,過開嚟可試一試專程朝聖就不必了
老公好喜歡鰻魚,偶然睇到介紹鰻魚飯嘅專題
東京食堂係其中一間榜上有名嘅餐廳
咁就一於就幫襯下呢啲有 heart 嘅小店啦
個入口真係好神秘 😂 喺個 building 度穿出去㗎
所以係真正嘅隱世小店~

首先就必點咗個蒲燒鰻魚
因為唔知好唔好食,就叫咗半份六十八蚊嚟試
我食咗少少,感覺個汁濃味咗少少
不過個鰻魚都 OK

牛肉壽喜燒就五十蚊,都幾平
不過兩樣都要加二十蚊先轉定食
定食有個飯、味噌同茶
加埋就唔算平~

服務都正常,過開嚟可試一試
專程朝聖就不必了
2017-06-05 567 瀏覽
喜歡東京關於東京的一切都會停下腳步留意所以來了這間東京食堂位於佐敦D出口Giandano方向直走5分鐘左右轉進一座大廈的後巷店子很細 只能容下6位顧客設戶外座位 不過實在太熱店員好好有客人結帳就安排我們坐進室內餐牌的選擇不多 因此上餐時間也很快選了半份鰻魚飯定食和熱情果梳打同行朋友則選了大阪燒鰻魚定食的飯用的是珍珠米 配上粟米仔和蕃茄仔感覺不膩而清新 朋友仔的大阪燒也很不錯沒有那種吃幾口就覺得很滯的感覺總結是去開佐敦可以一試
喜歡東京

朋友仔的大阪燒也很不錯
沒有那種吃幾口就覺得很滯的感覺
總結是去開佐敦可以一試
2017-03-26 2443 瀏覽
之前睇咗馬家開飯嗰節目,簡單search就搵到lee間東京飯堂啦!是日禮拜日,瞓到自然醒就出尖沙咀。可能大家都同我哋一樣,一去到,剛剛滿座,結果等咗40分鐘先有位;中間都有d帶住bb嘅父母因為等唔到而中途轉場。我哋揀咗一份全條鰻魚定食,一份大阪燒,一份燒菠蘿。喺人手有限嘅情況下,侍應都好留意大家嘅進食情況,並適時奉上熱茶,服務都不錯。整體來講一般,個人偏好重質不重量的鰻魚定食。如果會再幫襯,應該係因為嘅燒菠蘿。😋😋😋
我哋揀咗一份全條鰻魚定食,一份大阪燒,一份燒菠蘿。
蒲燒鰻魚(全)
燒菠蘿
2017-02-26
40 分鐘 (堂食)
燒菠蘿
2017-03-25 1684 瀏覽
在電視節目介紹,覺得相當吸引,於是去一試一試。店舖面積不大,裝修簡樸,帶有日式居酒屋風味。店員亦非常有禮貌,給人真的有D去了日本的感覺。是日與太太點了一客半條鰻魚定食,大阪燒及餃子雞翼。鰻魚定食-鰻魚有D腥味,醬汁ok,上枱前用火槍燒過,令表面帶有香脆的口感。大阪燒-大量椰菜,煎到外脆內嫩,醬汁及沙律醬分量平均,不會太過濃味。餃子雞翼-size 偏細隻,炸得有少少過火,燶燶地,食唔出雞翼內的餡料。可能光顧前有所要求,所以帶點失望。
在電視節目介紹,覺得相當吸引,於是去一試一試。
是日與太太點了一客半條鰻魚定食,大阪燒及餃子雞翼。

可能光顧前有所要求,所以帶點失望。
2017-03-25
  • 大阪燒
日本人相信鰻魚可以讓人恢復元氣,吃鰻魚可以補充體力恢復精神鰻魚還有優質蛋白質與高量的維生素A、E,且富含膠原蛋白,還有許多的好處,因此獲得許多人的喜好記得小時候我是不敢吃鰻魚的,也不知從何時開始愛上很有日式風格低調的門面,簡單就是美站在門口就可以清楚的看到廚房的工作看了菜單,點了菜之後,期待著鰻魚飯上桌嚕!也許美味是需要等待的簡單的一飯一湯,就是鰻魚料理最佳的搭配半條的鰻魚飯,端上便飄散著微微的醬香,視覺上的色澤也不錯,實際上吃起來肉質也夠細且不會有太多魚刺的不良口感,背後魚皮的部份油焦香挺理想的,不會過重、過於搶味的醬汁也恰到好處,唯一的缺點是鰻魚本身的甜度不是太優
日本人相信鰻魚可以讓人恢復元氣,吃鰻魚可以補充體力恢復精神
記得小時候我是不敢吃鰻魚的,也不知從何時開始愛上
很有日式風格
低調的門面,簡單就是美
站在門口就可以清楚的看到廚房的工作
簡單的一飯一湯,就是鰻魚料理最佳的搭配
2017-02-05
2017-02-05 2446 瀏覽
近期喜歡光顧一些小店,體會一下小店的人情味和親切的服務,享受它們的寧靜。今天由朋友介紹,到位於柯士甸路的東京食堂午餐。它位置算隱蔽,不是位於大街,要穿過大廈的正門,走進類似天井的位置才找到。小店面積細小,有開放式廚房,兩位年輕男店員忙於準備食物,侍應、收銀的工作亦由他們負責。只有三張木桌,六個座位,另外還有數個吧臺位。餐牌只有三頁紙,食物以串燒為主,亦有其他燒物,選擇不多。我們點了以下食物:燒一口甜薯一串四粒,迷你的日本蕃薯仔,可以連皮吃,但放了太多蜜糖,令原本蕃薯的味道被遮蓋了。鰻魚炒飯炒飯堆放得很齊整,用木製托盤盛載,配了木製餐具,賣相很美觀。飯粒軟熟,米粒分明,鰻魚煙韌,鰻魚汁亦很有香氣,炒飯加了粟米粒,鮮甜動人,亦增加了口感。這碟炒飯質素很高。大阪燒店員送來時,被它嚇了一跳,份量非常巨大呢!表面的木魚隨香噴噴的輕煙起舞,下面的紫菜碎極多。用刀切開大阪燒,有豚肉、麵粉和椰菜,做法傳統,材料亦充足。總括來說,食物的質素出色,令我們有驚喜。

燒一口甜薯

大阪燒

總括來說,食物的質素出色,令我們有驚喜。
2017-02-04
2017-02-04 1843 瀏覽
原條鰻魚飯打卡一流,食落合格,但唔值得特登去囉。鰻魚雖然夠大條,但唔肥美,無魚油,一田買到既原條鰻魚仲好食過佢。可能係期望愈大,搞到失望愈大。坐吧枱風味十足,見住廚房唔戴手套處理唔同食材。衛生麻麻,即使極好味都冇用拉。👋🏻😑 原條蒲燒鰻魚飯 午餐價$108東京食堂味道:★★★吸引度:★★性價比:★★★(五分滿分)#鰻魚飯 #原條鰻魚 #日式 #西佑定食屋 #尖沙咀 #小店 #日本餐廳 #食評 #食記 #miu食 #miueat#miu食_日式 #miueat_尖沙咀
原條鰻魚飯

(五分滿分)

#miu食_日式

#miueat_尖沙咀
2017-01-21 1714 瀏覽
位於柯士甸路的和食小店「東京食堂」位置勁難找,若非專程去找便很難察覺它的存在。上次在這裏吃了大阪燒留下良好印像。這裏的大阪燒,我看見廚師在開放式廚房由開漿到完成的整個過程,即叫即做,夠晒新鮮。它的粉漿夠厚,下了大量椰菜配上煙肉,表面再加大量紫菜及木魚絲。平心而論不夠大阪吃到的美味,但勝在味道有住家feel且份量足,而個醬汁也唔錯。即使要九十幾元我也覺值得。同場吃的雞肉串燒也好味。隔了幾個月後,日前再光顧便吃上次沒有叫的鰻魚飯。$68要了半條蒲燒鰻魚,加多$20變有飯及湯的定食 。雖然話半條,但感覺都幾大條,個燒汁亦很下飯,不俗。此店細少,坐得唔會太舒服,但感覺個廚師做菜幾有heart,唔錯。

鰻魚加定食
2017-01-17
  • 蒲燒鰻魚
平安夜黎左呢度食晚餐,舖面只有十個位三個夥計,但服務唔錯整野食都好快手,本來好怕要等檯,結果好好彩7半度入座之後先開始多人。首先當然係叫野飲,飲品種類同味道都有待改善,味道偏淡口唔夠天然,檸檬蜜味道不過不失。第二樣汁燒豬頸肉,肉質一般但火候啱啱好,燒汁都夠惹味,不膩之餘回味無窮!ps. 木檯有隙滴汁會落左大腿度...微感無奈但夥計即刻遞紙巾又幫我抹檯,服務幾好loll第三樣大阪燒,黎之前聽講呢盤夠食兩個人,結果當然係唔夠塞飽大食嘅我啦xdd大阪燒整得好唔錯,有日本當地嘅風味,厚度適中,外皮香脆可口,沙律醬同紫菜嘅份量都啱啱好,上檯個陣熱辣辣,上面d木魚遇熱仲識郁!第四樣試新野脹卜卜餃子雞翼,真係未見過!燒得香口入味嘅雞翼咬開就係日本煎餃嘅肉餡,居然出奇地match,真係意想不到!第五樣蜜糖雞肉,廚師嘅火候真係掌握得啱啱好,串燒全部都好高質,蜜糖雞肉外脆內嫩,蜜糖嘅香甜味好突出,當係收尾嘅飯後甜品!陸續多人係門口等位,食到呢到大概7成飽啦,埋單2百幾覺得有d貴,不過真係幾回味

檸檬蜜、荔枝梳打

ps. 木檯有隙滴汁會落左大腿度...微感無奈
但夥計即刻遞紙巾又幫我抹檯,服務幾好loll
汁燒豬頸肉

大阪燒
第四樣試新野脹卜卜餃子雞翼,真係未見過!
餃子雞翼
蜜糖雞肉串燒
2016-12-24
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
平安夜
汁燒豬頸肉
餃子雞翼
蜜糖雞肉串燒
  • 蜜糖雞肉
2016-11-15 2638 瀏覽
我們二人點了鏝魚炒飯,蜜糖及燒汁雞翼串燒, 再加海老串燒.鏝魚炒飯堅好味又唔覺膩, 蜜糖及燒汁雞翼串燒兩者都十分出色! 各有風味既!很久未品嚐過咁優質既燒雞翼! 海老也很鮮甜, 不用加lemon也很鮮味‧整體誠意十足, 相比起高檔日式Teppanyaki還要好味! 一定會再黎既, 加油!
我們二人點了鏝魚炒飯,蜜糖及燒汁雞翼串燒, 再加海老串燒.
一定會再黎既, 加油!
2016-11-14
$80 (宵夜)
  • 燒雞翼
  • 鏝魚炒飯
2016-10-23 2548 瀏覽
鏝魚飯既鏝魚燒得未乾身未入味 抄飯未抄暈 因為d米仲有白色 好明顯落既醫汁未抄暈 配料粟米好飲雪到過份乾食得出煮個個無咩心機 盛惠78蚊 串燒燒到濃晒都比人食 攪到我無左半串食 唉環境差 個open kitchen 好dirty 經以係open kitchen 都好似亂放野 唔整齊 個串燒爐無畫走d炭屎 無弄乾淨就燒 甘樣燒一定濃啦
鏝魚飯既鏝魚燒得未乾身未入味
抄飯未抄暈 因為d米仲有白色 好明顯落既醫汁未抄暈
配料粟米好飲雪到過份乾
食得出煮個個無咩心機 盛惠78蚊

串燒燒到濃晒都比人食 攪到我無左半串食 唉

個串燒爐無畫走d炭屎 無弄乾淨就燒 甘樣燒一定濃啦

2016-10-04 3214 瀏覽
openrice第一篇,献给人好好的老板和服务小哥!出门太晚,决定不纠结的直奔适合一人食的东京食堂,感受下香港平民的午餐定食,唔,应该是要比我们食堂美味很多的吧不算难找,佐敦地铁出来走到柯士甸路,看到武士拉面店,旁边的门洞进去左边就是了店面不大,三张两人台,吧台还有四人位就塞满了,开放式厨房,香味一直飘飘飘飘飘出来~很幸运的在最后一个座位坐下之后,服务的眼镜小哥迅速递上了午餐菜单,麻利的推荐(决定)了蒲烧鳗鱼饭和蟹肉忌廉薯饼,简直就是选择恐惧症末期患者的福音!晚餐菜单还有更多的小食和日式串烧选择~饭来之前,眼镜小哥就很贴心的先上了热茶,正餐也很快就上齐了,速度感人!据说是香港最好吃的几碗鳗鱼饭之一呢,作为非鳗鱼饭资深爱好者,我是觉得很赞了!肉质细嫩,鱼骨去的很干净,并且没有腥味,入口之后,油脂的香气与鱼肉软嫩的口感,再融合表层喷烤过微微的焦香,嗯,平民版的鳗鱼饭有这种体验,超值了!米饭是用日本珍珠米做的,我这种不爱吃米饭也不能吃米饭的肥胖人士反正是吃光光了~蟹肉忌廉薯饼,外层松脆,蟹肉确实不多,忌廉满满,没有油臭味,吃起来也不觉得油腻,让本胖子的内心负罪感又减轻了一些~生意确实很好呢,
openrice第一篇,献给人好好的老板和服务小哥!

生意确实很好呢,据说总是排队,今天没等位真是好运,而憨憨可爱的主厨老板和机灵麻利的服务小哥也是个好组合,尽力去照顾每一位客人的需求,诚意满满~这家店有大学生和附近的上班族会来光顾,附近的中学生也是常客,遇到了好多中学制服美少女们,青春的气息扑面而来,真是口水~老板每天面对着这么多养眼的顾客,做饭的动力十足的吧
心情好,做出来的食物自然也就更美味了呢
2016-10-03
  • 蒲烧鳗鱼饭
2016-09-24 2178 瀏覽
星期天小倆口來到這個旮旯地吃食中午飯,也是因其人氣而來,據說weekday高峰期,堂食跟外賣都要等好久,我們去到的時候沒有人,坐一會兒就滿,還擠的水洩不通。說一下菜,鰻魚定食是招牌菜,但價格不friendly,炒飯份量還不錯,薯餅好吃,大阪燒其實太大,可以四個人或三個人一人一小塊當小吃就行,兩個人吃的太飽了太膩,總體上還不錯。
蒲燒鰻魚,麵豉湯,米飯,茶
蟹肉薯餅
2016-09-24
5 分鐘 (堂食)
蒲燒鰻魚,麵豉湯,米飯,茶
蟹肉薯餅
  • 蒲燒鰻魚
2016-09-16 1457 瀏覽
早前和朋友嘗過一次的東京食堂,今次再來品嚐,哪了大阪燒,燒河豚乾和原條鰻魚飯,先來的河豚乾加熱後,味道一流,河豚乾帶有燒烤後的香味,入口不韌,愛吃魚乾的一定要嘗試,然後是大阪燒,味道跟大阪吃的差不多,有一點像章魚丸子的外層,餅不太散,最後帶著高興的心情吃鰻魚,未進食時己聞到鰻魚烤後的魚香,魚肉新鮮,烤汁味道十足,誰知吃鰻魚的途中吃到骨,這條魚比上次吃多骨,最後心情都丟了,最後弄至要去診所弄掉,所以吃鰻魚時記得要小心一點.......
  • 大阪燒