做完gym梗係要及時補充能量,其實我係跑步機度已經諗定今日要食乜啦😆所以上完堂即刻衝去東京食堂💛記得第一次嚟果時真係搵極都搵唔到係邊😂好容易搵到又冇開,第二次先食到,今次已經熟門熟路?又啱啱好可以坐返之前坐過嘅位😁小店得兩條友忙入忙出,我為咗鰻魚飯嚟梗係嗌原條蒲燒鰻魚飯啦😍因為減肥就麻煩店家少汁少飯😅又加咗一個煎蛋。睇餐牌今日甜點有tiramisu大福喎,但我就無福消受啦🥲睇到我嘅鰻魚飯上枱都幾開心,同印象中一樣咁大條😍太陽蛋好吸睛咁擺埋個飯上邊,蛋黃都係duang duang duang,快手用蛋撈埋個珍珠米飯先,再嚐一啖鰻魚,肥瘦剛好,少汁反而更加可以食到鰻魚肉香,醬汁都恰到好處,有滋味帶少少甜,鰻魚有細骨不過完全唔影響,係我想食到嘅鰻魚飯呀🥹配粟米同車厘茄都幾清爽下,我平時對粟米麻麻但都差唔多食晒,味噌湯雖然得蔥花冇果啲昆布豆腐乜乜料但都好飲,唔會鹹。原條蒲燒鰻魚飯(追加煎蛋)8.0/9買單時店員哥哥忘記計個追加煎蛋錢😅我提提佢話會蝕底喎,佢就話諗住請我食🤣記得之前好似都見過post話因為疫情好困難,咁請就唔使啦,反而係我要多謝你哋可以撐住,讓我仲有機會食到同印象中一樣好味嘅鰻魚

原條蒲燒鰻魚飯(追加煎蛋)8.0/9

買單時店員哥哥忘記計個追加煎蛋錢😅我提提佢話會蝕底喎,佢就話諗住請我食🤣記得之前好似都見過post話因為疫情好困難,咁請就唔使啦,反而係我要多謝你哋可以撐住,讓我仲有機會食到同印象中一樣好味嘅鰻魚飯吖💛
  • 原條蒲燒鰻魚飯
2022-05-13 1108 瀏覽
東京食堂真係好隱蔽,我第一次去嘅時候,來回咗幾次先搵到個入口,不過撞正晏晝落場時間,無緣幫襯。今次終於食到啦。叫咗個牛肉壽喜燒定食,白飯轉貓飯。首先要講下個飯,貓飯即係加咗牛油,紫菜,木魚片同鰹魚醬油嘅飯,基本上夠哂味,好好食,唔使食餸都可以啪哂成碗飯。前菜嘅蟹肉忌廉薯餅同味噌湯都係現成嘢,正常水準,至於個牛肉壽喜燒就好豐富,除咗份量非常多嘅牛肉之外,仲有金菇,雜菇同洋蔥,食物嘅熱力將隻生雞蛋變成蛋花,令到湯汁鮮甜之外加上質感,我忍唔住又飲到見底。食完成個餐,感覺超滿足。

食完成個餐,感覺超滿足。
2022-02-09 1046 瀏覽
𝐓𝐡𝐞 𝐍𝐨𝐬𝐭𝐚𝐥𝐠𝐢𝐜 𝐒𝐡𝐨𝐤𝐮𝐝𝐨 🇯🇵⠀Another one for my #支持小店 series 💛 this little gem @tokyoshokudo serves 𝗵𝗲𝗮𝗿𝘁𝘆 𝗝𝗮𝗽𝗮𝗻𝗲𝘀𝗲 𝗱𝗶𝘀𝗵𝗲𝘀 & was actually one of my fav lunch spots years ago when I was studying nearby, upon re-visiting all these years later I’m shocked to discover that the 𝘲𝘶𝘢𝘭𝘪𝘵𝘺 𝘪𝘴 𝘫𝘶𝘴𝘵 𝘢𝘴 𝘨𝘰𝘰𝘥 𝘢𝘴 𝘐 𝘳𝘦𝘮𝘦𝘮𝘣𝘦𝘳𝘦𝘥 & at 𝘴𝘶𝘤𝘩 𝘢𝘯 𝘢𝘧𝘧𝘰𝘳𝘥𝘢𝘣𝘭𝘦 𝘱𝘳𝘪𝘤𝘦 as well 🤯⠀𝔼𝕟𝕧𝕚𝕣𝕠𝕟𝕞𝕖𝕟𝕥-𝕨𝕚𝕤𝕖 it’s 𝘲𝘶𝘪𝘵𝘦 𝘴𝘮𝘢𝘭𝘭 with only a few seats and at a 𝘥𝘪𝘴𝘤𝘳𝘦𝘦𝘵 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯 inside an alley, it was 𝙨𝙩𝙞𝙡𝙡 𝙥𝙖𝙘𝙠𝙚𝙙 𝙙𝙪𝙧𝙞𝙣𝙜 𝙡𝙪𝙣𝙘𝙝-𝙝𝙤𝙪𝙧 𝙤𝙣 𝙖 𝙬𝙚𝙚𝙠𝙙𝙖𝙮
𝐓𝐡𝐞 𝐍𝐨𝐬𝐭𝐚𝐥𝐠𝐢𝐜 𝐒𝐡𝐨𝐤𝐮𝐝𝐨 🇯🇵

𝔼𝕟𝕧𝕚𝕣𝕠𝕟𝕞𝕖𝕟𝕥-𝕨𝕚𝕤𝕖 it’s 𝘲𝘶𝘪𝘵𝘦 𝘴𝘮𝘢𝘭𝘭 with only a few seats and at a 𝘥𝘪𝘴𝘤𝘳𝘦𝘦𝘵 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯 inside an alley, it was 𝙨𝙩𝙞𝙡𝙡 𝙥𝙖𝙘𝙠𝙚𝙙 𝙙𝙪𝙧𝙞𝙣𝙜 𝙡𝙪𝙣𝙘𝙝-𝙝𝙤𝙪𝙧 𝙤𝙣 𝙖 𝙬𝙚𝙚𝙠𝙙𝙖𝙮 with loyal customers 🥰 wait-time is required (cuz they only have one chef) but def worth it for that 𝘩𝘰𝘮𝘦𝘮𝘢𝘥𝘦 𝘵𝘰𝘶𝘤𝘩 🤤

𝚆𝚑𝚊𝚝 𝙸 𝙾𝚛𝚍𝚎𝚛𝚎𝚍
• 𝗢𝘆𝗮𝗸𝗼𝗱𝗼𝗻 𝗦𝗲𝘁 ($𝟱𝟰)
• 𝗧𝗶𝗿𝗮𝗺𝗶𝘀𝘂 𝗠𝗼𝗰𝗵𝗶 (+$𝟱)
📍 𝐓𝐨𝐤𝐲𝐨 𝐒𝐡𝐨𝐤𝐮𝐝𝐨 @tokyoshokudo
#thefchk_localgems
#thefchk_tst
#thefchk_jap
  • 親子井
2022-01-20 790 瀏覽
🐟鰻魚炒飯 $98 呢個鰻魚炒飯係將鰻魚切粒加入玉米 紅蘿蔔同埋蔥同飯一齊炒夠鑊氣之餘亦好惹味雖然話鰻魚切成咗細細粒但份量都唔少係嗌嘅3樣嘢入面最好味嘅🍲牛肉壽喜燒+珍珠米 $78+$15 牛肉份量都唔少 但脂肪比例比肉多配料仲有啲雜菌 菜同埋隻生蛋雖然塊牛少鞋 但點翻個生蛋黃就滑好多壽喜燒醬汁亦調得啱啱好 唔會太甜 送飯一流!🥟餃子雞翼 $16 雞皮炸得香脆 入面包住餃子餡 咬落啖啖肉肥嘟嘟好得意不過就比較油🤭
鰻魚炒飯

🍲牛肉壽喜燒+珍珠米 $78+$15
牛肉份量都唔少 但脂肪比例比肉多
配料仲有啲雜菌 菜同埋隻生蛋
雖然塊牛少鞋 但點翻個生蛋黃就滑好多
壽喜燒醬汁亦調得啱啱好 唔會太甜 送飯一流!

🥟餃子雞翼 $16
雞皮炸得香脆
入面包住餃子餡 咬落啖啖肉肥嘟嘟好得意
不過就比較油🤭
鰻魚炒飯
2022-01-10 781 瀏覽
💛東京食堂·呢間我好耐之前已經黎過一次架啦 近排係openrice搵野食見翻佢就決定再黎幫襯下☺️☺️雖然佢地址係寫柯士甸路15A號 但係佢google map個地址唔係好岩架 大家向右行搵柯士甸大廈就會見到🤣·蒲燒鰻魚飯(半)$72 l 牛肉壽喜燒$54佢個鰻魚真係好肥美 就咁半條已經超夠😌😌之後佢個牛肉壽喜燒其實味道都唔錯 不過無左個煲熱住黎食好似差咁啲咁😂不過佢真係超多牛肉 而且唔會太肥 入面既菇都唔錯😎
💛東京食堂
蒲燒鰻魚飯(半)$72
蒲燒鰻魚飯(半)
l 牛肉壽喜燒$54
牛肉壽喜燒

蒲燒鰻魚飯(半)
2021-10-22 1579 瀏覽
早排睇深宵食堂,成日都睇到好肚餓。聽朋友推薦呢間尖沙咀小店,去到真係有d深宵食堂feel,成件事代入左!xdd我自己試左佢個牛肉壽喜燒定食,朋友就試左佢個貓飯+小食/串燒,聽佢個貓飯好唔錯,下次我都會試下。我自己個牛肉壽喜燒定食都好好味,簡簡單單但又有一種好家庭、好溫馨的味道,感覺好好。價錢都好親民,牛肉壽喜燒$78,貓飯$38,小食/串燒 $20-40不等。份量都岩岩好,食完唔會有好heavy的感覺,之後再去尖沙咀海邊散個步、傾下偈,非常寫意的一晚。

牛肉壽喜燒定食
2021-07-26
  • 牛肉壽喜燒
  • 貓飯
2021-10-06 1118 瀏覽
呢間上網睇完就好想黎試下~去唔到日本食下日本菜都好😝柯士甸路一向都多野食選擇~呢間係大廈入面好隱蔽~仲行過龍🤣我地叫了兩個主食同一個小食😋牛肉壽喜燒唔好睇好似好平淡咁~味道好突出👍🏻醬油調得剛剛好~牛肉同菇都吸收了啲湯汁~好推薦叫這個😋😋😋蒲燒鰻魚定食(半條)我地加了定食同貓飯~好彩只加了一個🙈碗飯好大又多😆但好好食😋湯都係正常麵豉湯👍🏻鰻魚做到蒲燒味道~可以再肥美啲就更正💗鐵板牛舌煎得好香口~可以鎖住到肉汁~但份量可以再多少少就好❣️蜂蜜梳打蜂蜜加梳打好似食緊細個啲蜜蜂糖🙈正常飲品😉P.S.今餐我同友人都極力推介牛肉壽喜燒~當日食到好飽都好想繼續食😝同埋加定食一定要轉貓飯好正~店舖就比較細~所以要等位同狹窄啲~但食物可以滿足到個胃👍🏻👍🏻👍🏻下次會再黎食其他野🥰
呢間上網睇完就好想黎試下~
去唔到日本食下日本菜都好😝
柯士甸路一向都多野食選擇~
呢間係大廈入面好隱蔽~仲行過龍🤣
我地叫了兩個主食同一個小食😋

牛肉壽喜燒
唔好睇好似好平淡咁~
味道好突出👍🏻
醬油調得剛剛好~
牛肉同菇都吸收了啲湯汁~
好推薦叫這個😋😋😋

蒲燒鰻魚定食(半條)
我地加了定食同貓飯~
好彩只加了一個🙈
碗飯好大又多😆
但好好食😋
湯都係正常麵豉湯👍🏻
鰻魚做到蒲燒味道~
可以再肥美啲就更正💗

鐵板牛舌
煎得好香口~
可以鎖住到肉汁~
但份量可以再多少少就好❣️

蜂蜜梳打
蜂蜜加梳打好似食緊細個啲蜜蜂糖🙈
正常飲品😉

P.S.
今餐我同友人都極力推介牛肉壽喜燒~
當日食到好飽都好想繼續食😝
同埋加定食一定要轉貓飯好正~
店舖就比較細~
所以要等位同狹窄啲~
但食物可以滿足到個胃👍🏻👍🏻👍🏻
下次會再黎食其他野🥰
  • 牛肉壽喜燒
  • 蒲燒鰻魚飯
  • 鐵板牛舌
2021-09-06 1064 瀏覽
2021年9月4日 晴今日同男朋友去睇meme展同睇戲, 例牌梗係要揾食先呢間餐廳位置都有夠僻, 係棟大廈入面, 好容易就會miss 左(因為我地都miss 左)環境呢, 餐廳都有日本feel ge, 但座位太少了, 而餐廳出面個環境就真係唔特別好, 所以我食過就夠了蒲燒鰻魚(半) $88, 定食+$30, 甜點+$10。鰻魚啖啖肉, 好香粟米用黎撈飯食幾正。定食就有中華沙律同麵豉湯。因為個湯凍左而且得蔥花所以有特別, 但如果入面有d 豆腐粒就好了。甜點就係紅豆大福, 正正常常la.大阪燒 $108, 反而呢個大阪燒有驚喜熱辣辣一黎到而經好香。有好多菜、木魚碎同紫菜。食落口外面仲有d 脆脆地, 入面就軟身, 好好味 比起鰻魚, 呢個大阪燒口味層次再豐富d, 好食餐廳仲有一幅壁畫, 幾靚。餐牌都好簡單, 食物總類唔算好多。串燒相對比較多, 適合同朋友飲兩杯傾下計。
2021年9月4日 晴

今日同男朋友去睇meme展同睇戲, 例牌梗係要揾食先

大阪燒 $108, 反而呢個大阪燒有驚喜

比起鰻魚, 呢個大阪燒口味層次再豐富d, 好食

餐廳仲有一幅壁畫, 幾靚。

餐牌都好簡單, 食物總類唔算好多。

串燒相對比較多, 適合同朋友飲兩杯傾下計。
2021-09-04
  • 大阪燒
  • 蒲燒鰻魚(半)
1️⃣ 親子丼·雞 $54 (6/10)🔹 配珍珠米、味噌湯、熱茶洋蔥、蛋、雞肉,哩個組合實無死😋 雞肉唔會鞋,蛋都半熟幾滑🤤 Pooh個人幾中意生洋蔥,不過接受唔到生洋蔥嘅人未必會中意🙈 整體唔錯,以尖沙咀黎講算幾高cp😙 2️⃣ 黯然銷魚飯 $78 (6/10)🔹配珍珠米、味噌湯、熱茶參考黯然銷魂飯,佢哋用咗鰻魚代替叉燒😂 鰻魚幾淋無骨😍 估唔到同煎蛋都幾夾🤫 超多飯,一個人食實夠飽👍🏻 如果多少少汁就好啦😛

1️⃣ 親子丼·雞 $54 (6/10)
🔹 配珍珠米、味噌湯、熱茶

2️⃣ 黯然銷魚飯 $78 (6/10)
🔹配珍珠米、味噌湯、熱茶

必食黯然銷魚飯!每啖飯都被鰻魚油香、蛋香、蔥香包住❗️-雖然呢間唔係啲咩老店,但從客人同店員之間熟識嘅交流,田中就知道,同深宵食堂一樣,都係人情味小店。-🍱黯然銷魚飯 ($108)1️⃣鰻魚極肥美,厚肉,脂香十足,燒好放上飯上,油脂滲入飯中,令人欲罷不能。2️⃣每啖飯都被魚脂香、鰻魚汁、蛋汁、蔥香包住,層次極豐富,清新蔥香更加係精粹。👍🏻8.5/10🍍燒菠蘿 ($20)鮮菠蘿厚切,比出邊嘅燒菠蘿更Juicy多汁,而外層糖份燒得微微結焦,可見香甜十足。👍🏻9/10🍗餃子雞翼 ($38)經典嘅餃子雞翼,雞皮炸得夠香脆,內裡軟熟,肉汁豐富。👍🏻8/10🦀蟹肉忌廉薯餅 ($28)極邪惡嘅忌廉薯餅,炸得剛剛好,小食黎講抵食而滿足。👍🏻8/10🥤柚子梳打 ($24)用上泰國嘅象牌梳打水,清甜多氣,更爽快,夏天飲真係一流。👍🏻8/10
必食黯然銷魚飯!每啖飯都被鰻魚油香、蛋香、蔥香包住❗️
🍱黯然銷魚飯 ($108)
👍🏻8.5/10

🍍燒菠蘿 ($20)
👍🏻9/10

🍗餃子雞翼 ($38)
經典嘅餃子雞翼,雞皮炸得夠香脆,內裡軟熟,肉汁豐富。
👍🏻8/10

🦀蟹肉忌廉薯餅 ($28)
極邪惡嘅忌廉薯餅,炸得剛剛好,小食黎講抵食而滿足。
👍🏻8/10

🥤柚子梳打 ($24)
用上泰國嘅象牌梳打水,清甜多氣,更爽快,夏天飲真係一流。
2021-07-19 1023 瀏覽
-{黃店💛尖沙咀日本菜🍲}依家save左好耐 見到啲碗碟同埋裝修都幾日式小店feel 就嚟咗呢度試吓個晚餐😚🤤牛肉壽喜燒🤤 ($78)肥牛嘅份量都好多 配上啲菇同埋一隻生蛋😜另外啲汁少少甜撈飯好夾🥰不過定價貴咗少少👀👖褲評: 6.8/10🤤醬油豚角煮🤤 ($78)豚肉片又係份量好多 不過個汁就咸咗啲 蛋撈飯都幾好食😌👖褲評: 6/10朋友食嘅鰻魚係性價比最低嘅😂係咪上面嘅價錢係唔包飯包飯嘅話 要加定食或者加$15🥺另外店主送咗一碟餃子同埋大福俾我地 質素都係普通👀性價比真係一般性價比: 6.8/10服務: 8.5/10環境: 7.8/10🚩東京食堂🚩地址: 尖沙咀柯士甸路15A柯士甸大廈地下D舖
{黃店💛尖沙咀日本菜🍲}

🤤牛肉壽喜燒🤤 ($78)

👖褲評: 6.8/10

🤤醬油豚角煮🤤 ($78)
豚肉片又係份量好多 不過個汁就咸咗啲 蛋撈飯都幾好食😌

🚩東京食堂🚩
地址: 尖沙咀柯士甸路15A柯士甸大廈地下D舖
醬油豚角煮
2021-07-02 1055 瀏覽
位於尖沙咀既呢間東京食堂,位置唔算太方便,但通常呢啲小店位置都會比較遠,不過個人認為只要好食,再遠都無乜所謂嘅~而店內既位置唔多,餐牌上既選擇都係以大路日本野為主,價錢亦唔算太貴,而今次就叫左一份鰻魚飯,同一份雞親子丼鰻魚飯($88)首先佢鰻魚既份量都好大條,而鰻魚既魚身亦夠厚,唯獨係略嫌燒得未係太香脆,而食落亦有濃厚既鰻魚味,而味道亦較得剛好,而隨餐仲有跟麵豉湯同飯,而飯上面有灑左小小飯素,味道都算唔錯~親子丼($54)雞肉既份量都好多,而調味亦都唔錯,但個人認為蛋既份量就唔多夠,唔能夠覆蓋到所有飯,而呢樣都係親子丼幾重要既事,蛋汁最好係比較多能夠撈到落啲飯到,但呢碗個人認為就唔多夠啦~總結呢間餐廳以味道同價錢取勝,性價比都唔差,係可以嚟食既一間餐廳👍🏻

鰻魚飯

親子丼

2021-06-26
鰻魚飯
親子丼
·隱世尖沙咀日式食店🤓韓國街行兩行先搵到既東京食堂💛💛💛💛💛·~~~~~~~~~·1️⃣鯖魚(汁燒)定食($78轉定食+$30)*定食+$30有飯、湯同海哲,正常都要加😂*鯖魚汁燒既汁燒係類似燒汁既汁上鯖魚面,另外鯖魚面皮脆,入面有鯖魚既juicy味道😋🤤🤤🤤(score: 5/5)·2️⃣大阪燒($108)*厚切大阪燒,睇樣子勁吸引,又厚又大塊,上面滿佈紫菜同醬料,樣子超級正斗😍😍😍但因為大阪燒太厚既關係,入面粉醬太多,一pat pat既感覺,可感薄番啲整平啲大塊啲仲香脆(score:4/5)··其他:*仲有好多唔同既串燒同小食可以揀,完全係深燒食堂個類既好鋪頭🤪🤪*位置不多,衛生環境都有待改善·-評分👑賣相:✨✨✨✨味道:👅👅👅👅價錢:💰💰💰💰推介:⭐️⭐️⭐️⭐️(5分滿分)~~~~~~~~~~
隱世尖沙咀日式食店🤓
韓國街行兩行先搵到既
東京食堂
💛💛💛💛💛
~~~~~~~~~
1️⃣鯖魚(汁燒)定食($78轉定食+$30)
*定食+$30有飯、湯同海哲,正常都要加😂
(score: 5/5)
2️⃣大阪燒($108)
(score:4/5)
其他:
*位置不多,衛生環境都有待改善
評分👑
賣相:✨✨✨✨
味道:👅👅👅👅
價錢:💰💰💰💰
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
(5分滿分)
~~~~~~~~~~
2021-05-28 991 瀏覽
1. 牛肉壽喜燒味道普通左啲汁好水汪汪牛都煮硬左有啲失望,期待左好耐2. 餃子雞翼 配芝士辛辣麵餃子雞翼值得一叫 幾好味麵 正正常常 屋企住到既味道 冇特別3. 炒菜正常 調味料不足….
1. 牛肉壽喜燒

味道普通左啲
汁好水汪汪
牛都煮硬左

有啲失望,期待左好耐

2. 餃子雞翼 配芝士辛辣麵

餃子雞翼值得一叫 幾好味
麵 正正常常 屋企住到既味道 冇特別

3. 炒菜

正常 調味料不足….

2021-05-27 735 瀏覽
雖然地址有點難找,但無論食物質素和價錢都值得一去,建議早點到佔位置,因店內只有數個座位,用餐時間也一直有人在排隊等候。 醬湯湯巑岐烏冬 ($38)湯底清而不淡,味精味不濃,感覺建康。 翠肉瓜(鹽燒)($22)略嫌調味過重,過咸,建議點另一種味道。 雞髀菇(蜜糖)($18)配蜜汁很夾,烤得好吃。

醬湯湯巑岐烏冬 ($38)
湯底清而不淡,味精味不濃,感覺建康。

翠肉瓜(鹽燒)($22)
略嫌調味過重,過咸,建議點另一種味道。

雞髀菇(蜜糖)($18)
配蜜汁很夾,烤得好吃。