2021-10-05 209 瀏覽
前陣子去葵芳探訪朋友,回程途經葵芳廣場,無意間發現了這家以米線,薑汁飲品為主打的餐廳,我前所未見,我們抱著一試的心態嚐嚐,還不錯的。滷水拼盤的大腸跟豬肚處理得挺乾淨,滷得很入味,彈牙沒韌性,大腸內裡略留油脂,但又不會過多,吃起來不顯得肥膩。牛腱評論度頗高,略帶厚度卻相當軟嫩,牛腱滷得極之透徹,吃起來鹹鹹香香,讓人愛不釋口,所以我自己蠻喜歡的。雞翼皮滑肉嫩,骨肉輕易分離,好咬不乾柴,令人驚艷。我們衝著薑汁飲品而來,分別選喝八兩金和逆流大叔,八兩金與逆流大叔均以薑汁水及梳打為基底,喝起來比較沒負擔,朋友認為八兩金有橙汁與檸檬,酸酸甜甜,清爽怡人。八兩金以菠蘿汁跟原片菠蘿作特調,充滿熱帶水果風情,八兩金頗具層次,沁涼暢快,喝來順口,不管飯前飯後,八兩金都是討喜的特飲。招牌酸辣米線端上桌有一股濃郁獨特的酸香,而且上方的用料實在,香肉碎,韭菜,芽菜,蔥花,酸菜及芫茜滿佈米線上。朋友加配了肥牛,腩肉與墨魚丸,腩肉肥瘦相間,非常嫩口,感覺快入口即化,真的好吃。炎熱天氣下,我比較想吃招牌涼拌米線,光吃米線當然不能滿足我的口腹之欲,我另追加鯇魚腩,菜肉雲吞和雞叉燒。鯇魚腩展現溫柔的鮮味,魚肉滑溜細緻,沒

炎熱天氣下,我比較想吃招牌涼拌米線,光吃米線當然不能滿足我的口腹之欲,我另追加鯇魚腩,菜肉雲吞和雞叉燒。鯇魚腩展現溫柔的鮮味,魚肉滑溜細緻,沒甚麼骨刺,甜鮮入喉。

雞叉燒又是另一驚喜,以誘人的姿態登場,雞肉嫩嫩的,入口濃醇花雕酒香不斷,展現它的味力。菜肉雲吞餃皮厚薄剛好,餡料飽滿,菜蔬被剁到細碎極致,且跟鮮肉均勻地混和,鮮香味美。

2021-10-04 98 瀏覽
俾佢個濃薑米線吸引黎試下點知伏到一個點濃薑湯係味精湯加幾條薑絲,完全無薑味雞叉燒有陣怪味話有肉碎但一粒都搵唔倒米線碎到夾唔倒,自己煮都好食過佢忍唔住寫左我第一個食評分享一定唔會幫襯!
俾佢個濃薑米線吸引黎試下

點知伏到一個點

濃薑湯係味精湯加幾條薑絲,完全無薑味

雞叉燒有陣怪味

話有肉碎但一粒都搵唔倒

米線碎到夾唔倒,自己煮都好食過佢

忍唔住寫左我第一個食評分享

一定唔會幫襯!

2021-09-16 138 瀏覽
✨本地薑晚餐🥬聽講呢間本地薑餐廳有特色薑湯有米線啦特飲咁不過同行朋友唔太鍾意薑味所以就食咗一啲家常小菜做晚餐但係一樣咁有特色咁好味晚市提供不同小菜配上中湯 仲可以加錢配搭特飲初嘗紅牛🤣 即係紅豆冰加綠茶雪糕🍦肉鬆炒四季豆 豉汁蒸倉魚🐟家常便飯 家的感覺 有誰不喜歡🎗🥇💛就是喜歡小店的感覺📍本地薑 @_sg_soulginger_ 葵芳興芳路177號葵芳廣場地下18號鋪#葵芳 #小鍋米線 #米線 #hkfoodie #hkfoodblogger

✨本地薑晚餐🥬

葵芳興芳路177號葵芳廣場地下18號鋪

#葵芳 #小鍋米線 #米線
#hkfoodie #hkfoodblogger

2021-09-14 165 瀏覽
估唔到葵芳村入面竟然收收埋埋間咁好食又有特色嘅小店 佢用薑同薑湯做主題 如果遲啲冬天去食就更加有養生嘅感覺🤩呢度食物好抵 新推出左焗豬扒飯餐 唔飲凍飲或者特飲嘅話 只要50蚊就可以食飽飽🤭 正到 我地都有試 質素好高喎 豬扒夠厚 上枱時熱辣辣 仲有炒底 物超所值!黎呢度唔食番啲薑邊度似樣🤣 叫左個薑湯米線 配3個餸 薑湯唔係辣 不過有薑絲喺入面 而且幾香 怕辣嘅朋友都唔洗擔心飲品配個八両金 其實係薑味梳打加埋冰凍菠蘿 食完餐飯覺得自己成個人都夠薑左😝另外好抵讚嘅係鹵水拼盤🥰 48蚊有齊大腸 豬肚 牛展同雞翼🎉 2個人食綽綽有餘 而且係我出街食餐廳黎講鹵水最香嘅一間 唔會好似食緊豉油咁🤣食咁多野200蚊鬆啲就可以找數 性價比好高哦😍😍

食咁多野200蚊鬆啲就可以找數 性價比好高哦😍😍

2021-09-01
2021-09-13 126 瀏覽
是日中午去咗葵涌行街,臨出發前去咗葵芳廣場嘅「本地薑」食lunch~店內裝修光鮮明亮,感覺好乾淨!店員話餐廳最近轉左新餐牌,提供米線及特飲,主打多款招牌湯底招牌酸辣米線酸辣湯底嘅酸辣程度恰當剛好,湯底仲有韭菜、芽菜、香肉碎、蔥花、酸菜、芫荽等等,香辣惹味!另外加咗配料:五香牛𦟌、鴨血、腐皮、鯇魚腩。牛𦟌半筋半肉,炆得好軟腍入味,啖啖肉。鴨血鮮嫩多汁,一啲都唔腥。鯇魚腩好滑溜,滿有魚鮮味招牌薑湯米粉另外試咗餐廳招牌特色薑湯,裏面有肉碎、薑絲、豆卜、芽菜等等,湯底濃淡適中,帶陣陣薑味,配米粉一流!餃子同韭菜菜肉雲吞質素不錯,皮薄餡靚熱檸茶&熱咖啡

招牌酸辣米線

招牌薑湯米粉

熱檸茶&熱咖啡
2021-09-10 131 瀏覽
Geo條👅評分:⭐️⭐️⭐️⭐️ (5⭐️最高)招牌薑湯米線 $32手斯雞,香腸,菜肉雲吞,豆腐 $36蒜子燒牛仔肉飯 $66女人四十 - 薑汁,檸檬汁,蜂蜜,梳打水 $22逆流大叔 - 薑汁,橙汁,梳打水 $32行葵芳想坐低食吓嘢就搵到呢間本地薑試吓,喺葵芳邨果邊!見佢超牌係薑湯米線🍜當然要試吓啦,加咗手斯雞,腸仔(唔知點解食米線或者車仔麵我都會加😂🤣),菜肉雲吞,豆腐!湯底係真薑湯,有一絲絲嘅薑絲,湯底清清哋帶啲薑味,唔會太辣,同埋個湯底感覺幾健康,一啲多餘嘅油都冇👍🏻手斯雞似自家整,幾有屋企嘅味道😛菜肉雲吞個皮好鬼滑,夾咗幾次都飛走左😂🤣豆腐係用街市果啲板豆腐,我真心鍾意食呢啲有口感同真實嘅豆腐多個果啲百X豆腐👍🏻腸仔唔講,係人都食過😂朋友食燒牛仔肉飯,都燒得幾惹味,加埋有蛋送飯,唔錯唔錯!嚟到記得試吓佢啲薑汁特飲,真係幾好飲,估唔到薑汁溝梳打水同果汁又幾夾,又幾鬼好飲,仲有唔同味揀添💛
Geo條👅評分:⭐️⭐️⭐️⭐️ (5⭐️最高)

招牌薑湯米線 $32
手斯雞,香腸,菜肉雲吞,豆腐 $36
蒜子燒牛仔肉飯 $66
女人四十 - 薑汁,檸檬汁,蜂蜜,梳打水 $22
逆流大叔 - 薑汁,橙汁,梳打水 $32

2021-09-10 66 瀏覽
老公要OT慘慘豬,我決定去佢公司附近陪佢dinner,食飽飽就有力做嘢啦!其實我完全唔知葵芳有咩好野食,結果都係老公決定。佢帶咗我去間這間,佢話日日lunch都排長龍,dinner就未試過。我地6pm早點到,唔洗等,環境ok好乾淨企理,我叫左佢個特色薑湯米線,原來係新菜式,加埋杯足料紅豆冰正呀喂~老公叫左是日推介:鵝肝肥牛滑蛋飯!佢話「食豪d」仲叫咗杯嘢飲叫「八兩金」 佢話估唔到咁好飲,菠蘿同薑味好夾!食飽老公就乖乖OT 加油

正呀喂~

老公叫左是日推介:鵝肝肥牛滑蛋飯!
佢話「食豪d」
仲叫咗杯嘢飲叫「八兩金」
佢話估唔到咁好飲,菠蘿同薑味好夾!
食飽老公就乖乖OT
加油
2021-08-12
薑湯米線
朋友介紹話佢屋企樓下開左間親民冰室,餐廳🍴位於葵芳廣場,鄰近葵涌廣場,咁就決定今晚放工之後一齊食「本地薑」,再行街🥰餐廳裝潢明亮光猛,感覺乾淨衛生,台與台之間夠曬闊落,空間感足,門面一大塊招牌薑片造型餐廳名,夠曬特別。重慶酸辣大腸花枝薯粉:一陣酸辣湯頭傳來香味,令人饞涎欲垂,毫不吝嗇的花生🥜、酸菜、芫茜、帶出湯頭靈魂,味道偏酸,個人認為可自行加辣。大腸洗得乾淨,帶有適當牛脂,牛香十足。薯粉晶瑩剔透咬落煙韌吾,偏焾身,吾錯。招牌麻辣米線🍜(配鴨血、肥牛、墨魚🦑丸):招牌麻辣米線🍜湯頭濃郁,充滿麻辣香鍋味,辣度可以再調整,呷一啖湯頭,配一啖呀婆都啱食既焾身米線,辣得過癮。😆鴨血唔會一夾即散,沒有多餘噏味,入口即化,肥牛提升左成碗米線層次,牛的油脂化左落湯頭,相得益彰。滷水拼盤(大腸、豬肚、牛展、雞中翼)雞中翼滷得好入味,食落容易脫骨,牛展大大塊,帶筋部分有咬勁,豬肚上曬色,好吸引,大腸帶有豬脂肪,油香豐富。薑味梳打 🥤:叫得薑,當然要飲薑有關飲品,好有誠意,整杯底部全是薑絲,梳打好夠氣,調味得吾會太甜,薑汁味濃,飲完GUR曬。蜂蜜柚子茶🍹:柚子茶無得輸,夏天飲杯凍野涼透心,加埋蜂蜜滋潤,吾

蜂蜜柚子茶🍹:柚子茶無得輸,夏天飲杯凍野涼透心,加埋蜂蜜滋潤,吾錯。

總結:
葵芳廣場本地薑
坐得舒服 食物質素😍

本地薑🌵🙈我實在好耐無食過米線,平時就食開三哥個d,但其實食黎食去都係個個湯底,有d悶,今次就揀左尼間黎試下,一開始以為本地薑純粹係佢地個名,但原來佢地既特色係有薑湯選擇,真係第一次見,我朋友就話佢地尼排改左新menu。🐣濃雞湯竹笙手撕雞雞卷粉絲米粉雞湯濃郁鮮味。用料仲好足,有好多唔同既配料。男仔食既話就一定足,我個fd都食唔曬。米粉同粉絲彈牙索湯。最鍾意係雞卷,帶有酒香味,肉質仲唔錯,值得一試!💁🏻‍♀️阿娘四寶米線 (紫菜,墨丸,牛丸,魚皮餃)間唔中都想食下清淡d既米線,尼個真係幾唔錯。我特別鍾意米線入面加紫菜,成個湯都會好香,好健康既感覺。原來佢地既米線真係煮得幾好,好滑溜,又夠彈牙。😋鹵水拼盤(大腸,豬肚,牛展,雞中翼)真係夠曬足料,兩個人都食唔曬🤣大腸完全無異味,都得好少脂肪,滷得好入味。豬肚煮得好軟嫩,亦好入味。牛展都好多下,味道好濃郁,醬汁有少少甜味。雞翼都好好味,大大隻。所以真系建議2-3個人share🍨黑牛佢地都有好多特色飲品,我就叫左一杯黑牛。其實就系一杯可樂加一球雪糕。其實仲有其它汽水同雪糕配搭可以試下架!🐟炸魚肉質都唔錯,都幾新鮮,出面薄薄一層炸衣,但系好脆。雖然
本地薑🌵

🐣濃雞湯竹笙手撕雞雞卷粉絲米粉

💁🏻‍♀️阿娘四寶米線 (紫菜,墨丸,牛丸,魚皮餃)

😋鹵水拼盤(大腸,豬肚,牛展,雞中翼)

🍨黑牛

🐟炸魚
肉質都唔錯,都幾新鮮,出面薄薄一層炸衣,但系好脆。雖然成條炸魚上,但其實都好易挑到骨。

2021-09-07 40 瀏覽
八両金 $32呢杯有薑汁、菠蘿汁、原片菠蘿、梳打水。一飲覺得好難飲 薑味走左菠蘿出返黎就好好多🤣🤣本地牛 $24 少冰呢杯係奶茶、3.6牛乳雪糕。奶茶茶底好濃~花雕醉雞醉蛋湯米線 $63 +唐生菜個湯底好飲,好有養生既味道 到最後既湯底會有啲回甘。另外,有粉粉藥楊係米線到 真係真材實料!🙈 雞都嫩滑~ 如果個蛋係溏心多就perfect 池😬麻辣腩肉鴨血米線+花枝丸 $65呢個本身期望幾高 但黎到覺得正常~ 腩肉肥瘦均勻 鴨血一咬就碎。 花枝丸中中~涼伴皮蛋青瓜 $26青瓜係直接切完就伴 所以無咩味 皮蛋配埋個汁都ok。
八両金 $32

本地牛 $24 少冰
呢杯係奶茶、3.6牛乳雪糕。奶茶茶底好濃~

花雕醉雞醉蛋湯米線 $63 +唐生菜

麻辣腩肉鴨血米線+花枝丸 $65

涼伴皮蛋青瓜 $26
青瓜係直接切完就伴 所以無咩味 皮蛋配埋個汁都ok。
🍜葵芳本地良心小店,冰室格局但坐得舒服,食物選擇上勁多嘢揀,由茶記嘢到蒸餸,小菜,煲仔都有!今次係因為聽講佢哋米線好出色,所以特登嚟試下,結果真係十分高質😍🍜招牌薑湯米線(自選餸:魚腐,墨魚餅,牛丸):嚟到無理由唔試招牌薑湯嘅😍佢個調味係啱啱好,我本身好驚佢係勁辣嘅薑湯,但其實係少少薑味提升成個味覺感觀,但一啲都唔辣,薑味控一定好鍾意👍🏻👍🏻餸嘅份量比得好多,魚腐係好大塊果種佢都比兩舊,最後輕鬆成碗清晒🙉🍜濃雞湯竹笙手撕雞雞卷粉絲米粉:呢個係預設皇牌款式,唔洗自選餸~成個組合都好高質😎雞湯夠清甜,竹笙吸晒啲湯;手撕雞雞卷估唔到係微醉雞風味,肉質鮮嫰,最後仲有晒兩種麵(粉絲+米粉),成個層次味道都一流😋🍜本地牛:港式奶茶加雲呢拿雪糕,香港而家想搵黑牛白牛飲都已經唔係咁易,何況係呢啲更有心思嘅選擇😉~佢地有一系列「顏色牛」比大家揀,我諗咗好耐就要咗本地牛,因為佢隻奶茶本身已經好高質,係茶味好濃果種,配埋個雲呢拿雪糕係好完美嘅配搭💯🍜糖脆雞翼:通常食蜜糖雞翼都係煎嘅,但係佢呢隻係炸嘅,但係都做得好好~好似係好簡單嘅嘢,但係又唔係好多地方有得食,有料👍🏻🍜埋單$186,性價比好高,最緊要係佢有

🍜埋單$186,性價比好高,最緊要係佢有好多心思嘢同埋創意嘢,我諗呢個優點係香港而家飲食業最需要嘅嘢🙊有機會一定會再試,試埋小菜果類~留意返地址係「葵芳廣場」,唔係大家成日去嘅「葵涌廣場」,不過好近架咋,由「葵涌廣場」行去可能3-5分鐘就到。
2021-09-01 38 瀏覽
行完葵芳就要搵吓嘢食,想坐定定食!我就想食小菜,朋友就想食米線啦,本地薑就一次過滿足晒我哋兩個嘅願望通常我哋食麻辣同酸辣米線比較多,但係估唔到有薑湯嘅米線,咁特別就梗係要試吓啦,同普通米線一樣,都可以自己選擇配料個薑湯味道都幾濃,但係又唔會好辣,我覺得啱啱好,好暖胃然後我哋再叫咗兩款小菜,分別係菜心炒牛肉同埋麻婆豆腐,菜心好嫩好甜,唔會吵到老晒,都幾有鑊氣!麻婆豆腐味道都唔錯,輕微辣,餸飯啱哂整體黎講價錢唔貴,都唔錯

個薑湯味道都幾濃,但係又唔會好辣,我覺得啱啱好,好暖胃

整體黎講價錢唔貴,都唔錯

2021-08-31 1396 瀏覽
🌸葵芳美食🌸本地薑🍜葵芳一帶為充斥著各式各樣美食,當中不乏隱世小店美食,今天想吃小鍋米線,因此今天就到了一間主打小鍋米線的良心小店-「本地薑」品嚐午餐!小店裝修簡約精緻而且五臟俱全,餐廳內燈光光猛,而小店的服務員態度十分友善,他們都非常之清楚了解餐廳提供的食物❗️能夠向客人詳盡地介紹餐點❗️小店更換了全新餐牌,改為提供米線餐點及特色飲品。我們一行2人共惠顧了以下餐點:1️⃣🌟招牌薑湯米線配五香牛展、雞叉燒及鴨血 $75小店主打招牌的罕有薑湯米線,米線質地彈牙,份量十足,大大塊的五香牛展肉質鮮嫩,口感不會韌,雞叉燒肉質同樣鮮嫩,而且份量十足,而鴨血非常之入味,薑湯為小店秘製的米線湯底,漢滿薑味❗️美味指數:⭕⭕⭕⭕️❌賣相指數:⭕⭕⭕⭕️❌抵食指數:⭕⭕⭕⭕️⭕️2️⃣🌟招牌酸辣米線配金菇、墨魚餅及手撕雞 $68招牌酸辣湯米線酸酸辣辣,辣而不燥、十分開胃,而且份量十足,金菇鮮味,墨魚餅口感彈牙,更配搭絲絲的香嫩手撕雞、味道相當搭配❗️美味指數:⭕⭕⭕⭕️❌賣相指數:⭕⭕⭕⭕️❌抵食指數:⭕⭕⭕⭕️⭕️3️⃣🌟黃金花枝丸4粒 $24黃金花枝丸口感非常之彈牙,炸得黃金香脆,十分推介❗️美味指數:⭕⭕⭕⭕️⭕️賣相指數:⭕⭕⭕⭕️❌抵食
🌸葵芳美食🌸本地薑🍜

小店更換了全新餐牌,改為提供米線餐點及特色飲品。

我們一行2人共惠顧了以下餐點:

1️⃣🌟招牌薑湯米線
配五香牛展、雞叉燒及鴨血 $75

2️⃣🌟招牌酸辣米線
配金菇、墨魚餅及手撕雞 $68
酸辣米線

3️⃣🌟黃金花枝丸4粒 $24
黃金花枝丸口感非常之彈牙,炸得黃金香脆,十分推介❗️
美味指數:⭕⭕⭕⭕️⭕️
黃金花枝丸

4️⃣🌟黑牛 跟餐減10 $24
特濃朱古力雪糕配搭冰凍可樂,既滋味又消暑❗️
美味指數:⭕⭕⭕⭕️⭕️
抵食指數:⭕⭕⭕⭕️❌
黑牛

5️⃣🌟青檸梳打 跟餐 $8
新鮮的青檸配搭梳打水,酸酸甜甜,既開胃又消暑解渴❗️
青檸梳打

🌟為是次餐廳人惠顧的推薦菜式❗

總括而言,此良心小店的米線惹味彈牙,配料份量十足❗️地點鄰近葵芳站,交通方便,屬於葵芳一帶的良心小鍋米線小店之選❗️
2021-08-29
5 分鐘 (堂食)
酸辣米線
黃金花枝丸
黑牛
青檸梳打
2021-08-31 41 瀏覽
滑蛋蒲燒鰻魚飯 $69真心覺得呢個鰻魚飯好食 雖然佢唔係用珍珠米 畢竟這裏不是日式餐廳 小小的屋邨餐廳有這個水準 已經很好鰻魚好厚好大塊 口感彈牙 肉質肥美 偏甜嘅鰻魚汁有助提鮮 提升濕潤感 大大增加了我的食慾炒蛋相當有水準 是我喜歡帶有蛋汁的滑蛋 炒得很嫩 帶有濃濃的蛋香甜蜜蜜 薑汁檸檬汁蜂蜜$32 (特飲) 跟餐可減$10 好特別嘅味道 薑汁+檸檬汁+蜂蜜 我第一次飲呢個組合 我是喜歡的 整體味道很和諧 飲唔到薑汁嘅辣 檸檬汁又唔會過酸 飲後反而有一種好清新好解渴嘅感覺 喉嚨會頓時變得舒服凍奶茶加$8 正正常常 有茶香麻辣鴨血$45辣味挺香的 非常惹味 鴨血質感嫩滑有彈性 而且相當入味 鴨血與韭菜這個配搭冇得輸 花雕醉雞醉蛋湯米線$56一個非常濃沃嘅湯底真係冇得輸 花雕嘅香氣深深吸引著我 烹調中酒精已經揮發 因此味道並不搶喉 反而剩下雞件的鮮甜味 湯底中還放入薑絲加入杞子 成個感覺好補身/好養生雞件份量超多 肉質嫩滑 肥瘦也適中原隻醉蛋 有淡淡清幽的酒香晚市食物種類選擇繁多 菜式帶有家的感覺 蒸餸/小炒/煲仔…既有中式 同時亦有fusion菜式e.g 吉列魚柳/吉列豬扒/all d

滑蛋蒲燒鰻魚飯 $69

凍奶茶加$8 正正常常 有茶香

麻辣鴨血$45

花雕醉雞醉蛋湯米線$56

雞件份量超多 肉質嫩滑 肥瘦也適中

原隻醉蛋 有淡淡清幽的酒香

晚市食物種類選擇繁多 菜式帶有家的感覺 蒸餸/小炒/煲仔…既有中式 同時亦有fusion菜式e.g 吉列魚柳/吉列豬扒/all day breakfast…感覺都幾多元化 而且價錢親民 部分食物和飲料加入薑 是一大特色和賣點
2021-08-29 177 瀏覽
走進葵芳廣場覓食,在地下一帶多了很多食肆🙈。這次就去了一家名字特別的餐廳,環境舒適涼快。食物選擇多元化,集合茶餐廳和西餐的小店😆,價錢經濟大眾化。-💥鮮茄焗豬扒飯 HKD$50,這個是店家限定優惠,套餐附送熱飲一杯,可以加購升級飲品。面頭有芝士很吸引😆,鮮茄醬汁味道酸酸的很惹味,用來拌飯挺好。豬扒大大塊帶點肥肉,肉質腍身口感煙韌🤤。-💥黃金花枝丸 HKD$24,這個是即叫即炸的,一份有四粒。賣相是金黃色的🤩,熱辣辣吃外脆内軟。配合醬汁吃更好,整體不會感到油膩。-💥滷水拼盤 HKD$48,這個拼盤味道很香,裡面有大腸、豬肚、牛和雞中翼。滷水汁味道濃郁不咸,而且帶點甜品😚,食物挺入味的。-飲品點了紅豆冰、菠蘿冰及熱杏仁鮮奶,這幾款飲品是常見的茶餐廳飲品🙈。紅豆冰味道香甜,紅豆煙韌帶點起沙口感🤤。菠蘿冰味道酸酸甜甜的很開胃,熱杏仁鮮奶味道很香味道甜甜。-

2021-08-27
10 分鐘 (堂食)