特別推薦大家✅Dinner Teppanyaki Course For one person (HON)💰$588《前菜》有沙律🥗同薯仔沙律,正常發揮😌《北海道帆立貝》火候啱啱好🔥,佢用咗比較淡輕嘅冬瓜蜆湯做調味,增加鮮味又會食到更多帆立貝嘅原汁原味👍🏻《甘鯛》用咗立鱗燒🐟,半蒸炸嘅方式,做到外皮好脆➕魚肉嫩滑嘅質感🤤,配埋甘荀魚湯忌廉汁 ,好match,正《大蝦》蝦肉結實彈牙🦐🦷,用咗蝦頭嘅蝦膏➕白酒調咗一個濃而不膩嘅蝦膏汁,好香口、惹味,仲煎咗個蝦頭,可以食埋,好脆🥰《美國安格斯牛薄燒》淡淡嘅牛味🐮,好香口加埋中間嘅蔥蒜,薄燒好juicy😌《美國SRF極黑和牛》呢種和牛唔會好油膩,但牛味重🐄,未去到入口即溶,但都好軟淋☺️《黑豚薄餅》薄餅外皮好脆🫦,中間d黑豚加咗洋蔥🧅、生薑汁,夠惹味《炒飯》飯粒炒到粒粒分明🍚🍳,用咗和牛粒去炒,令個飯更加香,個飯好乾身,食落唔會覺得肥膩👍🏻《Soup》好好飲,係魚湯🐠,好鮮🤤《炒野菜》正常炒芽菜,夠爽口《Dessert》每次食鐵板燒一定係要食呢個焦糖多士🟡‼️金黃色嘅焦糖多士好吸引🥰,多士外層有焦糖,做到微微嘅焦香感,多士又好脆加
特別推薦大家
💰$588

《前菜》
有沙律🥗同薯仔沙律,正常發揮😌

《北海道帆立貝》

《甘鯛》

《大蝦》

美國安格斯牛薄燒  +  美國SRF極黑和牛

《美國安格斯牛薄燒》
淡淡嘅牛味🐮,好香口加埋中間嘅蔥蒜,薄燒好juicy😌

《美國SRF極黑和牛》

《黑豚薄餅》
薄餅外皮好脆🫦,中間d黑豚加咗洋蔥🧅、生薑汁,夠惹味

《炒飯》

Soup

《Soup》
好好飲,係魚湯🐠,好鮮🤤

《炒野菜》
正常炒芽菜,夠爽口

開心果雪糕

《Dessert》
每次食鐵板燒一定係要食呢個焦糖多士🟡‼️
加埋開心果雪糕一齊食🍨,一熱一凍,好正,好飽都會覺得好好食🤤

*除咗依個$588 dinner set,仲有一個再精d嘅$788 set😋
**⏰晚市有三個時段,1800-2000 / 2000-2200 / 2130-2330

美國安格斯牛薄燒  +  美國SRF極黑和牛
Soup
開心果雪糕
2023-08-14 13 瀏覽
如果大家想揾性價比高嘅鐵板燒 可以嚟銅鑼灣嘅本命 一人前嘅晚餐鐵板燒 最平只需要$588✨由前菜到甜品 總共11道菜 和牛/海鮮/豚肉都有齊ꕥ 前菜沙律菜&汁煮大根ꕥ 北海道帆立貝帆立貝厚肉大隻 輕煎過後中間依然好嫩 本身調味已經好食😋亦可點埋冬瓜蜆肉汁令口味清新ꕥ 甘鯛呢個甘鯛好特別 皮連埋鱗一齊食 煎到好脆卜卜🐟而魚肉都仲係好嫩滑 配嘅甘筍魚湯忌廉汁好creamy好夾ꕥ 大蝦肉身彈牙 好新鮮🦐個汁係用返蝦頭個蝦膏調成 令鮮味加倍突出ꕥ 黑豚薄餅豚肉包住洋蔥絲同蔥粒一齊煎 香氣四溢🤤之後再用薄餅皮捲起食 可以中和返濃郁嘅味道 而喺鐵板燒用到呢種方法都幾特別ꕥ 美國SRF極黑和牛ꕥ 美國安格斯牛薄燒牛我哋request要5成熟 成品當然無失望 啱啱好🐂我就鐘意薄燒嗰種 因為入面包住蔥/蒜 食落特別惹味 而朋友就鐘意和牛厚燒 質地軟稔而且牛味濃郁 簡單以鹽調味已經好正💕ꕥ 炒飯呢個炒飯同坊間日式炒飯都有分別🍚食落去特別香 因為加咗高菜🥬高菜係日本一種鹽漬蔬菜 質地脆身 味道帶鹹香 加埋落炒飯絕對係錦上添花ꕥ 吸物魚湯好清甜 色白奶滑🥄ꕥ 炒野菜有椰菜/紅蘿蔔絲/大豆芽/菇菌ꕥ 甘味焦糖脆

ꕥ 前菜
ꕥ 炒野菜
有椰菜/紅蘿蔔絲/大豆芽/菇菌
ꕥ 甘味
焦糖脆脆多士唔會太甜👍🏻另外當日雪糕係好清新嘅蜜瓜味

飲品除咗一系列日本酒之外🍶仲有幾款無酒精嘅 我哋就叫咗一杯可樂同一杯菠蘿可爾必思🥤
放工要去食好野放鬆下🧘🏻‍♀️今次挑選咗一間鐵板燒真係性價比極高‼️每位$588已經有十一品欣賞住師傅燒野食好治癒👁️✨晚餐鐵板燒「本」 $588/位✨呢個鐵板燒套餐好豐富,有十一品美食,包括海鮮、和牛等等嘅高級食材,呢個價錢就食到真係抵到爛呀。🔸前菜前菜有汁煮螺肉同埋沙律。螺肉煮熟後再醃製雪藏,食落好入味,肉實雪得嚟有嚼勁。沙律好新鮮,食落好爽口,個汁酸酸哋好開胃。🔸北海道帆立貝帆立貝好新鮮好大粒,喺鐵板上煎完後外層好焦香,食落口感好鮮嫩好彈牙,味道鮮甜,伴碟嘅冬瓜蜆湯汁同帆立貝好夾。🔸甘鯛師傅好有功架,以立鱗燒嘅方式烹調,甘鯛嘅外觀好靚,魚鱗燒到好似好有層次感,食落好香脆,魚肉好嫩滑鮮甜。🔸虎蝦隻虎蝦好大隻好生猛,師傅將蝦頭嘅蝦膏配上牛油同清油製成醬汁,鮮味十足,蝦肉香煎完肉質實正彈牙,加埋個醬汁就更惹味。🔸豚肉生薑燒薄餅豚肉嘅肥瘦好平均,煎完後肉質嫩滑多汁,加上洋蔥絲同生薑再煎多幾吓,吸收埋洋蔥同生薑嘅香味。簿餅皮煎到好香脆,包住精心炮製完嘅豚肉好正。🔸 美國安格斯牛薄燒同啱先嘅豚肉簿餅都幾似,唔同嘅係呢道菜選用美國安格斯牛,食落牛味好香濃,再配上炸蒜片,口感同味道都係另一種風格。🔸美
放工要去食好野放鬆下🧘🏻‍♀️

🔸虎蝦

🔸豚肉生薑燒薄餅

🔸 美國安格斯牛薄燒

🔸美國SRF極級黑毛和牛
黑毛和牛切成厚粒,色澤非常亮麗。師傅煎到大概5成熟,食落好juicy,油脂味亦好香。

🔸鐵板炒飯
炒飯好有鑊氣,米飯炒到粒粒分明,相當高質。食落咸香味適中,兩三啖就食哂成碗。

🔸湯
魚湯呈雪白色,飲落完全唔腥,魚味濃郁,味道好鮮甜。

🔸炒野菜
用上芽菜、雜菌胡、蘿蔔絲、青蔥去炒,食落好清新爽口,平衡返肉類嘅油膩。

🔸甜品
焦糖多士煎到好香脆,焦糖味香濃。開心果雪糕好軟綿,兩者一齊食好夾。

🔸菠蘿可爾必思
用上新鮮菠蘿🍍調製,配有匙羹可以食新鮮菠蘿,飲落好鮮甜好涼快。

🔸百香果梳打
用咗新鮮百香果製作,甜酸度啱啱好,炎炎夏日飲真係勁爽快,仲要夠晒大杯,抵飲!抵食鐵板燒 | $𝟓𝟖𝟖十一品
2023-08-10
估唔到係銅鑼灣都可以抵到咁🤑仲係高質素🥰我地依餐既大廚 • 𝐊𝐊師傅勁𝐏𝐫𝐨👨🏻‍🍳每樣野食既烹調時間控制得好好👍🏻而且落油既份量恰到好處🤗食完都唔覺得有油到好膩個種感覺😌~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ☀️午市鐵板燒 • 特選套餐($444/位 • 𝟐位起)☀️枱上𝟑款醬料 : 岩鹽🧂 • 柚子酸汁🍊 • 蕃茄辣醬🍅一開始𝐊𝐊師傅先俾我地睇左👀海鮮部份既食材不得了😳𝟐隻南非鮑魚新鮮到,係仲郁緊嫁💗.▪沙律沙律菜🥗 • 甘筍絲🥕 • 車厘茄🍅 配酸汁面頭仲有柚子啫喱粒粒🍊酸酸地開胃一流。.▪大蝦蝦肉好爽口🦐加埋濃郁醬汁,超級惹味🧡(用左蝦膏 • 香草牛油🧈 • 清酒🍶做汁).▪南非鮑魚配瑤柱松葉蟹醬汁🦀,鮮上加鮮😚𝐊𝐊師傅細心地幫我地切開左件🔪夠新鮮真係唔同𝐝,勁彈牙 • 易咬😝.▪時令海鮮 • 廣島蠔🦪每人有𝟐隻,煎到金金黃黃脆脆面✨蠔肉鮮甜帶海水味🌊加埋煙肉🥓洋蔥碎粒🧅,超香口.▪鹿兒島和牛可以自己揀生熟度,每面都係外脆 • 內𝐏𝐢𝐧𝐤𝐏𝐢𝐧𝐤💖牛肉味夠濃 • 脂肪分佈均勻🥩旁邊配左炸蒜頭片 • 𝐖𝐚𝐬𝐚𝐛𝐢 (可減低油膩感💚).▪炒飯 用
估唔到係銅鑼灣都可以抵到咁🤑仲係高質素🥰

一開始𝐊𝐊師傅先俾我地睇左👀海鮮部份既食材
不得了😳𝟐隻南非鮑魚新鮮到,係仲郁緊嫁💗

▪沙律
沙律菜🥗 • 甘筍絲🥕 • 車厘茄🍅 配酸汁
面頭仲有柚子啫喱粒粒🍊酸酸地開胃一流。

▪大蝦
蝦肉好爽口🦐加埋濃郁醬汁,超級惹味🧡
(用左蝦膏 • 香草牛油🧈 • 清酒🍶做汁)

▪南非鮑魚
配瑤柱松葉蟹醬汁🦀,鮮上加鮮😚
𝐊𝐊師傅細心地幫我地切開左件🔪
夠新鮮真係唔同𝐝,勁彈牙 • 易咬😝

▪時令海鮮 • 廣島蠔🦪
每人有𝟐隻,煎到金金黃黃脆脆面✨
蠔肉鮮甜帶海水味🌊
加埋煙肉🥓洋蔥碎粒🧅,超香口

▪鹿兒島和牛
可以自己揀生熟度,每面都係外脆 • 內𝐏𝐢𝐧𝐤𝐏𝐢𝐧𝐤💖
牛肉味夠濃 • 脂肪分佈均勻🥩
旁邊配左炸蒜頭片 • 𝐖𝐚𝐬𝐚𝐛𝐢 (可減低油膩感💚)

▪炒飯
用日本產既米,炒到粒粒分明 • 夠乾身🍚
配料有甘筍🥕 • 洋蔥🧅 • 蛋🥚…可配搭漬物(青瓜 • 蒜頭🧄)一齊食
▪麵豉湯
海帶 • 腐皮圈圈 ⭕️ • 豆腐

▪炒野菜
芽菜 • 椰菜 • 甘筍🥕🥬

焦糖脆多士🍞 • 開心果雪糕🍨
唔好諗住一上枱就食呀,要攤凍少少先可以有脆脆焦糖面💥
仲有雪糕配埋真係好幸福🫶🏻

另外嗌多左𝟐杯梳打(可少甜 / 走甜)
大大杯,真❣️新鮮生果❣️唔係糖漿😏
▪百香果梳打 ($28)
▪青檸梳打($28)
💁🏻‍♀️溫馨提示💕
唔係得𝐋𝐮𝐧𝐜𝐡咁平 • 咁抵,晚餐鐵板燒(𝟏人前)都係$𝟓𝟖𝟖𝐮𝐩/位🌙
幾爆場嫁,想食就記得要𝐁𝐨𝐨𝐤枱啦📞

🔺以上價錢 💁🏻‍♀️需另加𝟏𝟎% 服務費
🔺食完個身完全冇油煙味😎
🔺全間餐廳既店員都好𝐍𝐢𝐜𝐞 • 有禮貌 • 收碟快手 • 會主動加水💯
今次嚟到銅鑼灣利園二期附近食日式鐵板燒,有三種價位嘅午市套餐,今次就嗌左$444/位嘅set,提供幾款時令海鮮同炒飯等❤️‣ 廣島蠔,配炒洋蔥蘿蔔每人有兩隻好新鮮嘅蠔,食到海水味;配埋配料們一齊食好香口惹味😍‣ 南非鮑魚,配瑤柱松葉蟹醬汁鮑魚係由佢仲識郁煮到熟左,真係好新鮮🤩而鮑魚煮到好軟熟,而且都幾大份,配埋松葉蟹汁吊一吊味,非常好味🤤‣ 虎蝦,配香草牛油蝦膏汁虎蝦好新鮮好大隻,蝦肉好彈牙,而且蝦肉仲好甜,好好味😋‣ 宮崎和牛,配炒野菜呢塊和牛都幾厚身,然後即煎即食,油脂味勁豐富,呢種食法嘅和牛真係好正🤤‣ 炒飯炒飯材料包括蛋、酸菜等,炒到粒粒分明‣ 麵豉湯 / 甜品入面有啲豆腐同腐皮等,正常發揮~焦糖多士非常好食,夠甜同脆口😍😍😍‣ 日式檸檬茶 (+$28)/青檸梳打 (+$28)呢個價錢咁大杯都幾抵飲👍🏻,味道正常發揮,不妨一試💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟餐廳環境幾闊落,座位數量有限,每位客人距離廚師都幾近,可以欣賞廚師嘅廚藝👍🏻呢到食物質素都唔錯,尤其係海鮮類真係幾新鮮又煮得好😍又冇油煙味~ 有興趣嘅朋友記得預早訂位啦🤣💰Total: $1038 ($519pp 已包括10%服務費)

‣ 廣島蠔,配炒洋蔥蘿蔔

‣ 南非鮑魚,配瑤柱松葉蟹醬汁

‣ 虎蝦,配香草牛油蝦膏汁
虎蝦好新鮮好大隻,蝦肉好彈牙,而且蝦肉仲好甜,好好味😋

‣ 宮崎和牛,配炒野菜

‣ 炒飯
炒飯材料包括蛋、酸菜等,炒到粒粒分明

‣ 麵豉湯 / 甜品
入面有啲豆腐同腐皮等,正常發揮~
焦糖多士非常好食,夠甜同脆口😍😍😍

‣ 日式檸檬茶 (+$28)/青檸梳打 (+$28)
呢個價錢咁大杯都幾抵飲👍🏻,味道正常發揮,不妨一試

💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟

📍本命
銅鑼灣邊寧頓街13號2樓
2023-08-08 110 瀏覽
這間日本餐廳位於銅鑼灣,主打一人前鐵板燒,晚市時段設有兩款套餐,價錢比較大眾化,分別可品嚐到十二款菜式。店內佔地逾千呎,地方寬敞舒適,充滿時尚感的和式裝潢,兩張廚師吧枱能欣賞到師傅的料理手藝,適合約會或多人聚會。晚餐鐵板燒一人前「本」 - $588前菜新鮮翠綠的田園沙律,晶瑩剔透的酸汁啫喱好彈牙,淋上酸甜的柚子醋,好清新;綿密的薯蓉沙律好幼滑。北海道帆立貝雪白肉厚的帶子細密又鮮甜,伴上清甜的冬瓜茸,更突顯其鮮味。甘鯛一大塊甘鯛立鱗燒,柔嫩的魚肉綿密黏滑,有著豐富的魚脂,堅挺的魚鱗奇脆無比,伴上濃稠的甘筍魚湯提鮮,日本青椒很清甜。大蝦鮮味非一般海蝦可媲美,蝦肉特別鮮嫩爽彈,更抽出蝦頭膏,加入清酒及香草牛油,蝦味十足之餘,又充滿甘香。美國安格斯牛薄燒油脂分佈平均的安格斯牛,薄燒外皮略帶焦香,內裡保持粉嫩,包裹著飽滿的蒜片、洋蔥及蔥粒,軟嫩且層次豐富。黑豚薄餅香脆的薄餅包裹著豚肉生薑燒,黑豚肉肥瘦兼備,油脂分怖均勻, 每片均富有彈性,入口柔嫩多汁,陣陣薑香清爽解膩。美國SRF極黑和牛極黑和牛有著濃郁的自然肉香和鮮甜多汁,軟腍帶微嚼勁,厚燒牛味更突出,佐以蒜片或WASABI。炒飯粒粒分明的炒飯

晚餐鐵板燒一人前「本」 - $588

北海道帆立貝
雪白肉厚的帶子細密又鮮甜,伴上清甜的冬瓜茸,更突顯其鮮味。

炒飯
粒粒分明的炒飯充滿鑊氣,均勻塗滿雞蛋,一粒粒牛肉嫩滑多汁,增添肉香及油香,更有蔥花等配菜,佐以酸爽的蒜頭漬及醃青瓜更開胃。

吸物
大量𩶘魚魚骨熬製,奶白色的魚湯帶一層厚厚的魚油脂,鮮甜不腥,更有魚糕片、豆腐及黃芽白。

炒野菜
大量清脆爽口的芽菜,還有椰菜絲、紅蘿蔔及菇片等。

甘味
一條條外脆內軟的焦糖多士好香甜,日本紅豆雪糕綿密幼滑,有強烈對比的溫差感。
菠蘿可爾必思

菠蘿可爾必思 - $28
這裡的非酒精飲品好大杯,酸酸甜甜的日本乳酸,更有大量香甜多汁的菠蘿肉。
百香果梳打

百香果梳打 - $28
富酸爽的百香果果香,更有一粒粒爽脆的百香果籽。
2023-08-08
早前和朋友到了銅鑼灣邊寧頓街的本命吃晚餐,餐廳雖然開業不久,但憑著經濟同時高質的原因已經一座難求,幸好之前成功預訂座位,才可以一嘗餐廳的晚市🥰.餐廳裝修日式雅致,一邊以水泥灰加雲石作主題,另一邊以木系為主,時尚有格調同時帶有日式感✨座位方面畫一吧枱,方便食客看見廚師烹調食材,亦可增加和廚師的互動 ⸜♡⸝ .餐廳晚市主要分為兩個套餐,分別是‘本’$588和更高級的‘命’ $788,今次我們就點了$588的套餐,吃完後跟友人一致認為,能夠在銅鑼灣晚市吃到這個質素的鐵板燒,實在物超所值!.✦前菜✦▫️蛋白薯蓉(8.5/10)薯蓉香滑,味道濃郁,內裏夾雜蛋香碎,口感豐富。.▫️田園沙律(7.5/10)新鮮爽口的沙律,有蕃茄、蘿蔔絲等,種類豐富。面頭更有啫喱粒,配上酸甜的沙律汁,非常開胃。.✦海鮮✦▫️甘鯛(9/10)師傅用了鐵板燒較罕見的立鱗燒方法製作甘鯛,魚鱗經香炸後異常地鬆脆,而魚肉肉汁豐富同時保持嫩滑。另外再配上特製的甘蔗忌廉汁,甘甜的醬汁令味道更多層次 ෆ ̖́-.▫️北海道帆立貝(8.5/10)來自北海道的大大粒帆立貝經師傅香煎後,表面煎成金黃色,食落口感肥美多汁🤍再配上冬瓜蜆肉汁,清新的醬
✦前菜✦

▫️蛋白薯蓉(8.5/10)
薯蓉香滑,味道濃郁,內裏夾雜蛋香碎,口感豐富。
▫️田園沙律(7.5/10)
✦海鮮✦
▫️甘鯛(9/10)

▫️北海道帆立貝(8.5/10)

來自北海道的大大粒帆立貝經師傅香煎後,表面煎成金黃色,食落口感肥美多汁🤍再配上冬瓜蜆肉汁,清新的醬汁中和了帆立貝的油膩感,令味道取得平衡。
▫️車海老(9/10)

蝦肉煎得香脆,保持彈牙同時香口。廚師再將蝦頭膏加蒜蓉牛油做成嘅一個醬汁,蝦肉再點點醬汁食味道更溝郁😻
✦肉類✦
▫️生薑燒薄餅(8.5/10)

薄薄的春卷皮包住洋蔥、蔥花和豚肉🫶🏻
▫️美國安格斯牛薄燒(8.5/10)

安格斯牛片包夾蔥花和蒜粒,牛肉脂肪味重但不失肉味,蒜粒更令和牛片更惹味
▫️SRF極黑和牛燒(9/10)

我們點了5成熟,和牛肉汁多,肉味濃厚,不算多筋;師傅建議我們可以點點wasabi令味道更豐富❤️
✦其他✦
▫️炒雜菜(7.5/10)

師傅將菇,韭菜,蘿蔔絲,芽菜等一齊炒,香氣十足!
▫️炒飯(8.5/10)

用上日本榨菜的蛋炒飯,飯粒粒粒分明,另外可以配上漬物和炒飯一同吃,十分可口味美,好吃得我倆都把炒飯吃清光😋
▫️魚湯(7.5/10)

用上咗幾款魚類熬製而成的熱湯,魚味濃厚,味道鮮甜!
甜品
▫️焦糖多士配紅荳雪糕(8/10)

將兩面搽滿了砂糖的麵包燒成焦糖多士,濃濃焦糖味,食落十分脆口;再配上冰涼的紅荳味雪糕,一冷一熱的口感十分相襯!
✦飲品✦

▫️菠蘿可爾必思(8/10)
▫️百香果梳打(8.5/10)
兩款飲品大大杯,而且都用上新鮮果肉,十分適合炎炎夏日夏日飲用!
🔻‘本’套餐
價錢:$588/1人前
如果鍾意我嘅𝐏𝐨𝐬𝐭 (˶ˊᵕˋ˵)希望你可以𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰我@fibee3b
2023-08-06 23 瀏覽
「本命」鐵板燒於銅鑼灣開業不久已獲得不少正面評價,今次相約朋友到訪潮聖餐廳可容納二十多位客人,用餐座位分為兩邊,日系裝潢風格感覺舒適,吧檯座位令每一位客人都可一睹鐵板師傅的烹煮過程當晚點選了$5⃣8⃣8⃣的「晚餐鐵板燒一人前」==========🔹前菜新鮮沙律菜及車厘茄加入清新柚子啫喱薯蓉加入胡蘿蔔、青瓜絲及洋蔥等配料,口感軟滑有層次==========🔹北海道帆立貝佐以冬瓜芡汁帆立貝入口鮮嫩有即化感,配合辣蘿蔔汁更添味道層次==========🔹大蝦原隻大蝦新鮮厚肉以甘甜蝦膏炒成,蝦肉爽彈鮮味,非常滿足==========🔹甘鯛用心的將魚皮油炸,極其香脆而魚香十足魚肉雪白而柔潤軟嫩,配以自家製甘筍魚湯忌廉汁有夠誠意==========🔹鹿兒島野崎和牛薄燒和牛脂肪分佈平均,師傅會按照客人要求的熟成度先將牛肉煎好,再捲入蔥花,配以脆炸蒜片;層次豐富,牛香出眾而油脂豐腴==========🔹美國SRF極黑和牛將和牛切成骰子形,和牛入口嫩滑富肉汁,牛香濃郁,油膩感不高==========🔹黑豚薄餅燒以春卷皮包住黑豚,配合薑汁薄餅輕脆,黑豚肉油脂滿滿,加入薑汁可驅走豬羶味==========🔹炒飯炒
當晚點選了$5⃣8⃣8⃣的「晚餐鐵板燒一人前」
🔹前菜
新鮮沙律菜及車厘茄加入清新柚子啫喱
薯蓉加入胡蘿蔔、青瓜絲及洋蔥等配料,口感軟滑有層次
🔹北海道帆立貝
佐以冬瓜芡汁
帆立貝入口鮮嫩有即化感,配合辣蘿蔔汁更添味道層次
🔹大蝦
原隻大蝦新鮮厚肉
以甘甜蝦膏炒成,蝦肉爽彈鮮味,非常滿足
🔹甘鯛
用心的將魚皮油炸,極其香脆而魚香十足
魚肉雪白而柔潤軟嫩,配以自家製甘筍魚湯忌廉汁有夠誠意
🔹鹿兒島野崎和牛薄燒
🔹美國SRF極黑和牛
將和牛切成骰子形,和牛入口嫩滑富肉汁,牛香濃郁,油膩感不高
🔹黑豚薄餅燒
以春卷皮包住黑豚,配合薑汁
薄餅輕脆,黑豚肉油脂滿滿,加入薑汁可驅走豬羶味
🔹炒飯
炒得乾身,飯粒分明;蛋、蔥蔥及牛肉的味道平衡
加入微酸而脆的蒜頭粒及微辣青瓜,也夠滋味
🔹吸物
奶白色的魚湯鮮甜又毫不油膩
🔹炒野菜
以芽菜、椰菜、胡蘿蔔絲等炒成,新鮮爽甜
🔹甘味
焦糖多士外脆內綿,焦糖香恰到好處;紅豆雪糕紅豆香濃郁,甜度剛好
🔹日式檸檬茶
檸檬新鮮,茶香滿滿
🔹青檸梳打
甜度剛好,清新易入口
2023-08-06
性價比超高鐵板燒🔝CWB夜晚💲588食11樣嘢😱🍽️食物方面:雖然親民價但啲嘢食1d都唔hea👍🏼樣樣新鮮好食😋飽到要扶住埲牆走海鮮有🇯🇵北海道帆立貝🐟甘鯛🦐大蝦肉有🇺🇸安格斯牛薄燒🐮SRT極黑和牛最特別係黑豚薄餅🐷捲住豚肉生薑燒仲有🥗田園沙律薯蓉炒飯炒嘢菜魚湯甜品係焦糖多士➕🍨好滿意大滿足📷打卡方面:擺盤精緻有心思✨我原圖直出😂🔈環境方面:寬敞舒服🙆🏻‍♀️分做2個區域有兩大排吧枱🎌日式風格🆚現代感嘅雲石水泥設計睇🧑🏻‍🍳表演 手勢純熟 好佩服佢廚藝💬其他資訊:本命 📍銅鑼灣邊寧頓街13號2樓⏰12-3 / 6-11:30📞91885139訂位
性價比超高鐵板燒🔝CWB夜晚💲588食11樣嘢😱

📞91885139訂位
  • 甘味
  • 黑豚薄餅
2023-08-05 27 瀏覽
平日返工食lunch鬼甘趕,今日同朋友去左銅鑼灣食燒板燒,慢慢嘆享受一下。餐廳環境夠大夠闊落,坐得好舒服,仲可以望住師傅即場表演廚藝。店員服務殷勤,而且抽風系統幾好,唔會食到成身都係油煙味!🌟午餐鐵板燒 ($444一位)🔸沙律沙律菜新鮮,加入醋汁酸酸甜甜,味道清新又醒胃!🔸南非鮑魚鮑魚大大隻,仲係好生猛好新鮮! 用上牛油汁煮,鮑魚爽口好彈牙,好想encore!🔸廣島蠔蠔身大隻,蠔味濃郁,煎到金黃色帶少少焦香,入口仲好juicy!🔸大蝦以蝦膏做醬汁,蝦味香濃味道鮮甜。大蝦肉質爽彈又鮮味!蝦頭蝦腳都煎到十分香脆,好味到清晒!🔸鹿兒島和牛牛肉味濃郁,肉質鮮紅、脂肪分佈均勻,好有咬口好香口!🔸炒野菜野菜新鮮,炒得香口,調味適中。🔸高菜炒飯粒粒分明的炒飯,每一啖都充滿蛋香,加入高菜令味道更昇華!🔸吸物味噌湯,味道鮮甜,飲完暖笠笠🔸焦糖吐司配柚子雪糕焦糖多士煎得脆口焦香,甜甜哋好味。配埋柚子雪糕,又冷又熱口感一流!🔸菠蘿可爾必思 / 青檸梳打 $28兩杯都大大杯,可爾必思係乳酸,入面勁多菠蘿,酸酸甜甜好解膩!青檸梳打入口清新,同樣解渴解膩一流!

🌟午餐鐵板燒 ($444一位)

🔸沙律

沙律菜新鮮,加入醋汁酸酸甜甜,味道清新又醒胃!

🔸南非鮑魚

🔸廣島蠔

🔸大蝦

以蝦膏做醬汁,蝦味香濃味道鮮甜。大蝦肉質爽彈又鮮味!
蝦頭蝦腳都煎到十分香脆,好味到清晒!

🔸鹿兒島和牛

牛肉味濃郁,肉質鮮紅、脂肪分佈均勻,好有咬口好香口!

🔸炒野菜

野菜新鮮,炒得香口,調味適中。

🔸高菜炒飯

粒粒分明的炒飯,每一啖都充滿蛋香,加入高菜令味道更昇華!

🔸吸物

味噌湯,味道鮮甜,飲完暖笠笠

🔸焦糖吐司配柚子雪糕

🔸菠蘿可爾必思 / 青檸梳打 $28

青檸梳打入口清新,同樣解渴解膩一流!
喜歡鐵板燒因為能夠看到師傅在你面前烹調不止是視覺享受嗅覺效果也達至滿分位於銅鑼灣本命晚市鐵板燒定價可是相當令人讚嘆由前菜到甜品 吃盡11款只需$588沒有將貨就價 食材亦非常新鮮服務態度激好 有笑容 表現積極不能只有我知道的好店⍥ 前菜薯蓉軟滑綿密而且配料慷慨加上面頭煙肉碎 昇華不少 很加分沙律菜新鮮爽脆完全打開食慾大門⍥ 北海道帆立具帆立貝以牛油煎香 內裡保持到鮮嫩多汁配以冬瓜茸於底 非常特別⍥ 甘鯛師傅將鯛魚皮炸得極度香脆而魚肉嫩滑無比底下的甘荀汁沒有太搶戲兩者相得益彰⍥ 大蝦以新鮮龍蝦汁拌炒大蝦肉質彈牙又新鮮調味簡單 更能突顯鮮味師傅把蝦頭煎得香脆無比很可口就是了⍥ 美國安格斯牛薄燒鐵板燒中最愛這環節安格斯牛味挺濃郁包裹著炸蒜片 青蔥 洋蔥沒有誰要搶誰的戲口感和味道也太棒 ⍥ 美國SRI極黑和牛選擇七成熟 煎封外層 肉質鮮嫩無比簡單調味 更能突出和牛濃郁愈嚼愈油香 齒頰留香無誤⍥ 黑豚薄餅薄餅卷著洋蔥和黑豚肉外層煎得微脆 散發淡淡豚肉生薑燒汁的甜香洋蔥還帶點爽口是個簡單又有趣的配搭⍥ 炒飯是蛋 胡蘿蔔 酸菜 青蔥 洋蔥炒飯超級有鑊氣 超級有蛋香粒粒分明 乾身不油膩雖然已有八成飽肚
喜歡鐵板燒

雖然已有八成飽肚感
但還是一口一口⋯清碗

⍥ 吸物
有別於一般餐廳的味噌湯
竟然送上魚湯!!
真是鮮甜吸引得多
內裡有大量蔬菜跟豆腐
熱騰騰 清爽極

⍥ 炒野菜
肉肉吃得多有點膩?
正好來個野菜做個平衡

⍥ 飲品
鐵板燒配生啤 太強組合
冰凍 降溫 解膩 不二之選

2023-08-03 82 瀏覽
本命 - 性價比高鐵板燒今日嚟到銅鑼灣區一間日式餐廳,主打鐵板燒,而且價錢相當經濟,$588位就可以有齊前菜、海鮮、肉類、飯類同甜品,配合埋環境同埋師傅嘅烹調手勢,性價比極高。鐵板燒一人前 $588/位總共有11款菜,相當之完整嘅鐵板燒套餐。前菜有薯仔沙律同埋非常開胃嘅沙律菜。海鮮類鮮味鮮甜的香煎北海道帆立貝;魚皮香脆魚肉嫩滑的甘鯛;蝦頭煮成醬汁濃郁的車海老。肉類油脂豐盈滿滿香蔥洋蔥的美國安格斯牛薄燒;粒粒飽滿多汁的美國SRF極黑和牛粒;口感有層次香濃生薑醬汁的黑豚薄餅。炒飯、炒野菜炒得粒粒分明夠晒鑊氣嘅炒飯同埋炒椰菜。魚濃湯熱辣辣超級濃郁嘅魚湯。甜品有香脆嘅焦糖多士配紅豆雪糕。
本命 - 性價比高鐵板燒

鐵板燒一人前 $588/位
總共有11款菜,相當之完整嘅鐵板燒套餐。

前菜
有薯仔沙律同埋非常開胃嘅沙律菜。

海鮮類
鮮味鮮甜的香煎北海道帆立貝;
魚皮香脆魚肉嫩滑的甘鯛;
蝦頭煮成醬汁濃郁的車海老。

肉類
油脂豐盈滿滿香蔥洋蔥的美國安格斯牛薄燒;
粒粒飽滿多汁的美國SRF極黑和牛粒;
口感有層次香濃生薑醬汁的黑豚薄餅。

炒飯、炒野菜
炒得粒粒分明夠晒鑊氣嘅炒飯同埋炒椰菜。

魚濃湯
熱辣辣超級濃郁嘅魚湯。

甜品
有香脆嘅焦糖多士配紅豆雪糕。
2023-08-03 94 瀏覽
咁多日本嘢之中,鐵板燒都算係我嘅最愛之一,適逢今日去銅鑼灣做嘢,比我發現咗呢間優質又抵食嘅鐵板燒 - 本命上到去正值晚飯時間,其中一張大嘅鐵板燒枱已經差不多坐滿客人,但空間闊落唔會覺得逼唊。餐牌方面,入門級嘅套餐只係$588,喺銅鑼灣區嚟講算係非常抵食👍🏻前菜: 碎蛋薯蓉、蘆薈沙律酸甜嘅沙律配上粒粒蘆薈非常清新,碎蛋薯蓉撈埋洋蔥絲青瓜絲增強口感,兩樣冷盤都有醒胃作用,食完即刻好期待主菜😆甘鯛 - 師傅先將調校好嘅甘筍汁煮熱鋪底,再將魚皮連魚鱗煎到脆口,魚肉又能夠保持嫩滑,配合獨特擺盤,賣相同味道極為吸引❤️北海道帆立貝 - 生熟程度剛剛好,表面收乾水但入面仍然鮮甜多汁,配埋冬瓜醬汁口味居然出奇地襯👍🏻大蝦 - 每次食鐵板燒都會欣賞師傅拆蝦殼嘅手勢,今次仲要連殼都食埋🤭,師傅將大蝦拆肉之後,連蝦頭同殼都燒到脆卜卜,加上蝦膏mix埋蒜蓉牛油做嘅醬汁,香到不得了🤤🤤黑豚薄餅 - 第一次食鐵板燒有黑豚薄餅,先將薑汁黑豚洋蔥炒香,再以春卷皮包住,解除油膩感又唔會搶去黑豚肉嘅風頭🫶🏻SRF極黑和牛+美國安格斯和牛薄燒厚切極黑和牛粒味道較為香濃,雖然厚切但係一啲都唔靭,薄燒和牛油脂較多,中間夾埋蔥蒜一

碎蛋薯蓉、蘆薈沙律

前菜: 碎蛋薯蓉、蘆薈沙律

SRF極黑和牛+美國安格斯和牛薄燒
厚切極黑和牛粒味道較為香濃,雖然厚切但係一啲都唔靭,薄燒和牛油脂較多,中間夾埋蔥蒜一啖入口真真正正齒頰留香😋😋

炒飯、湯、炒野菜

炒飯、湯、炒野菜:
飯粒乾身而粒粒分明,特別推介個湯,以金鯛魚骨熬製,離遠已經聞到一陣鮮魚香,飲落極度鮮甜濃郁,就算食到好飽都一定唔可以錯過個湯🙌🏻🙌🏻

紅豆雪糕

甜品及飲品:
焦糖多士香脆可口,配埋紅豆雪糕非常完美,加埋勁大杯嘅日式檸檬茶同青檸梳打,消滯解膩,劃上perfect池嘅句號❤️

以上套餐只係$588一位,性價比極高,一定要再去食
2023-07-31
碎蛋薯蓉、蘆薈沙律
炒飯、湯、炒野菜
紅豆雪糕
2023-08-01 23 瀏覽
👈🏻本命#japjapjap_銅鑼灣#japjapjap_日本菜晚餐鐵板燒 $588前菜係開胃嘅蘆薈沙律同香口嘅煙肉薯仔蓉入面仲有蘿蔔青瓜同雞蛋😙北海道帆立貝就有啲半生熟 食落好嫩滑 配上菠菜汁就更加惹味甘鯛嘅魚皮脆卜卜 豎起曬好得意🤣 魚肉就鮮鮮嫩嫩 喺甘筍魚湯忌廉汁嘅配搭下更顯鮮甜大蝦用咗蝦膏同牛油蒜蓉汁做個汁 大蝦爽口彈牙美國安格斯牛薄燒 肉質鮮嫩入面包住洋蔥同蔥花 肉汁滿滿 超滿足呀黑豚薄餅用春卷皮包住黑豚肉生薑燒 juicy又特別😍加上蕃茄辣醬 好似食taco咁美國SRF極黑和牛牛味突出 油脂感滿滿 配埋炸蒜 味道嘅層次更加昇華🥰炒飯炒到粒粒分明 有鑊氣炒野菜 食落都幾爽口魚湯非常清甜 鮮得嚟唔會腥甜品係焦糖多士同開心果雪糕 冰火交融無得彈呀😆Overall食評最高5粒🌟)📌好味程度:🌟🌟🌟🌟📌回頭度:🌟🌟🌟🌟📌環境:🌟🌟🌟🌟📌服務:🌟🌟🌟🌟
👈🏻本命

📌回頭度:🌟🌟🌟🌟
📌環境:🌟🌟🌟🌟
📌服務:🌟🌟🌟🌟
2023-08-01 452 瀏覽
銅鑼灣晚市$588食11品料理😱相信大家都知道喺香港食嘢有幾貴,銅鑼灣”本命”竟然推出$588一人鐵板燒套餐,總共有11品料理,性價比極高,而且用料高質,甘鯛鱗脆肉嫩,伴上甘筍魚湯忌廉汁更顯鮮味👍🏼師傅輕輕為帆立貝調味,裡面仍然保持濕潤,好鮮味喔~大蝦好大隻喔,師傅功架十足,幾下手勢已經將蝦殼剝掉,以香草牛油調味,彈牙爽脆,好滋味喔😍美國安格斯牛薄燒油脂十足,油香滿溢,入面包住香蔥及炸蒜片,惹味非常👍🏼👍🏼黑豚薄餅非常新穎,薄餅燒到勁香脆,捲住嘅係豚肉生薑燒,非常夠味🤓美國SRT極黑和牛油脂相間,生熟度控制得啱啱好,裡面仲係呈鮮嫩紅色,牛味香濃肉質鮮嫩😘😍炒飯係梅菜炒飯,雖然冇肉,但師傅炒到粒粒分明~吸物係熬到奶白色的魚湯,魚味超濃,一啲都唔腥😍👍🏼最尾甜品係牛油焦糖多士,焦糖面好香脆,而且有陣陣牛油香,好邪惡呀😍😍前菜北海道帆立貝甘鯛大蝦美國安格斯牛薄燒黑豚薄餅美國SRT極黑和牛炒飯吸物炒野菜甘味——————————————————————本命 (銅鑼灣)銅鑼灣邊寧頓街13號2樓

銅鑼灣晚市$588食11品料理😱

美國SRT極黑和牛
——————————————————————
本命 (銅鑼灣)
銅鑼灣邊寧頓街13號2樓
2023-07-31