2021-09-17 54 瀏覽
近排非常出名的一間台式鋪,在朋友間都有討論過,所以就嚟品嚐一番🌠招牌水果茶 $38 +黃金水果茶 $38🌠水果茶極之大杯,入面有不少雜果,水果味芳香,不可缺少的飲品🌌戰斧鹽酥雞扒 $82🌌戰斧雞扒真係成把斧頭咁大,外皮炸到甘香酥脆極之惹味,配埋秘製柚子醬汁,食落更舒服,肉嫩多汁🌅原條蒲燒鰻魚 $118🌅鰻魚長長一條,再淋上秘製鰻魚汁,入口軟滑鮮甜,魚尾較為多骨🌠招牌紅燒牛肉麵 $96🌠招牌紅燒牛肉麵有牛肚、牛展、牛筋及炸豆卜一串,款款入味,湯底甜甜地再加上牛骨味,不錯總括而言,呢間台式舖頭嘅份量樣樣都好大件,味道亦都唔錯,難怪咁多人

🌠招牌水果茶 $38 +黃金水果茶 $38🌠
水果茶極之大杯,入面有不少雜果,水果味芳香,不可缺少的飲品

🌌戰斧鹽酥雞扒 $82🌌

🌅原條蒲燒鰻魚 $118🌅
鰻魚長長一條,再淋上秘製鰻魚汁,入口軟滑鮮甜,魚尾較為多骨

🌠招牌紅燒牛肉麵 $96🌠

之前已經有朋友推薦過木玥巷,最近有啲想食台灣野,就去左食。野食選擇都係一般台灣菜,比較特別既係有安格斯牛肉滷肉飯,用牛肉整成既滷肉飯,不過今次我地就冇食到。呢度野食真係好有,今次食左既嘢都好滿意,而且鋪頭入面既裝修係偏木系小清新,坐落都幾舒服😌覺得有機會會再黎試佢其他野食。1️⃣琥珀核桃(前菜)一坐低店員就比左一碟我地。勁鍾意食呢個❤️唔知係咪自家製ga la不過真係好好食。核桃有蜜糖既甜,而且唔會過甜啱啱好,食完一粒接一粒,真係想問佢有冇得添😂  2️⃣木玥招牌紅燒牛肉麵($96) 係我食過最豐富既牛肉麵🤤配料除左牛肉之外,仲有牛肚、牛筋同埋風琴豆腐。牛肚食落幾彈牙,而且好有牛味,牛筋夠滑,牛肉大大片而且一啲都唔韌。入面仲有紅蘿蔔同埋白蘿蔔,兩個都煮得好淋冇渣👍另外第一次食風琴豆腐,食落好脆,浸啲落個湯到飲索埋湯汁正😋  呢度牛肉麵既湯底好香,濃郁香甜,但係唔會過鹹,飲曬成碗湯😂麵係類似手工麵既質地,煙韌有咬口。  3️⃣蟹肉明太子炒新竹米粉($90)好大碟。炒得好乾爽好香。蟹肉存在感唔係好強,但係米粉同啲紅蘿蔔絲、洋蔥、蛋等等既野炒埋一齊,一啲都唔油好好食🥰  4️⃣櫻花蝦煮蛙蛙菜($64)娃娃菜煮

1️⃣琥珀核桃(前菜)
琥珀核桃

2️⃣木玥招牌紅燒牛肉麵($96)
 係
木玥招牌紅燒牛肉麵

3️⃣蟹肉明太子炒新竹米粉($90)
蟹肉明太子炒新竹米粉

4️⃣櫻花蝦煮蛙蛙菜($64)
娃娃菜煮得夠淋夠甜,面頭有好多櫻花蝦,同啲菜一齊食鹹甜鹹甜咁,清淡得黎唔會太單調😚

5⃣️金沙抹茶奶泡($32)
金沙抹茶奶泡
賣相好靚😍係一個六角形既杯裝住,面頭係一層奶泡,上面有一粒金沙。奶泡散得算係比較快,抹茶鮮奶飲落抹茶味好香,而且奶味好夠,好鍾意呢杯野飲。

6⃣️木玥黃金水果茶($38)
木玥黃金水果茶
係有鳳梨加百香果。對我黎講偏酸,但係入面水果好多,面頭已經有好多粒粒菠蘿、菠蘿片、青檸,入面仲有勁多百香果籽,一路一路係咁咬野😂酸酸甜甜係好開胃既,而且極大杯😳黎到既時候嚇親😂
琥珀核桃
金沙抹茶奶泡
2021-09-15 62 瀏覽
屯門都有正嘅台灣嘢食喇!本身睇地址以為好遠但係原來其實都係虹橋嗰頭唔算太難搵😌午市紅燒牛肉麵 $65 (凍檸茶+$6)個湯底唔係好濃郁平時食開嗰啲紅燒牛肉湯底,雖則唔係我期望嗰個味但係呢個湯底清得嚟又有少少蘿蔔嘅甜味都好唔錯呀👍🏻午市套餐又有跟配菜,而且啲牛肉分量都算唔少,而且夠淋,最特別係蘿蔔竟然有紅白蘿蔔種,又幾特別喎,整體嚟講算CP值高。另外,跟餐可以叫其他嘢飲但減肥中嘅所長就冇叫了,大家可以試吓💛

午市紅燒牛肉麵 $65 (凍檸茶+$6)
呢間鋪頭 每次經過都係排哂長龍check左佢開12點 所以就預早半個鐘過去排大熱天時起露天地方排 都咪話唔辛苦不過我地相信 辛苦都係值得既!肉燥飯其實幾高質 有番家鄉(台灣)既味道 加埋隻半熟煎蛋 撈埋D蛋黃 更加美味叫左佢少飯 但份量都仲係好多(唔知係漏左 定係已經真係少左飯XD)另外都嗌左個鹽酥雞定食 等左都大約20分鐘先上枱(應該係即叫即炸)不過佢有又限用餐時間 所以都食得幾趕下上到枱 完全無諗過佢D雞既份量咁多 係堆到滿哂美中不足係調味爭少少(我都係極重口味既人黎) 如果佢可能落多D調味 會更加正白飯就..正常啦 可能食左個肉燥飯 所以比下去所以下次都係加錢轉肉燥飯就算~最終仲嗌左杯水果茶 勁大杯 都多餡 算係幾抵飲
呢間鋪頭 每次經過都係排哂長龍
check左佢開12點 所以就預早半個鐘過去排
大熱天時起露天地方排 都咪話唔辛苦
不過我地相信 辛苦都係值得既!

不過佢有又限用餐時間 所以都食得幾趕下
上到枱 完全無諗過佢D雞既份量咁多 係堆到滿哂
白飯就..正常啦 可能食左個肉燥飯 所以比下去
所以下次都係加錢轉肉燥飯就算~

最終仲嗌左杯水果茶 勁大杯 都多餡 算係幾抵飲
2021-08-28
30 分鐘 (堂食)
you are simply woooooderful ♪~(´ε` )多得午後陽光加持,呢輯相應該係歷來用我部機影得最靚嘅一輯,我都唔捨得畫花佢地,所以今次keep it simple,突然為自己部iphone8感到自豪。呢間由前半島中廚主理嘅餐廳聽講平日經常大排長龍,咁討厭排隊嘅我當然tea time先去啦。午後點點光線灑落,食物金光閃閃,耳邊響起台灣流行歌輕快嘅旋律,頓覺幸福無比。;夜市地瓜條 $46令我牽腸掛肚嘅台灣小食竟然會喺香港食到,是日MVP,一定要嗌!佢係烤而唔係炸嘅,口感比薯條軟淋,外層稍脆微甜,入面軟綿綿,咬落啖啖地瓜肉,夜市感覺滿滿。;黑糖蘋果西打豬軟骨飯 $64 醬汁用台灣名物蘋果西打調製而成,別具特色;豬軟骨分量多但可再腍啲,食過坐忘就覺得呢個差咁啲。仲有片蘋果乾,就係平日食(懶)健康嗰隻乾燥果乾嘅味。加 +$10就有滷肉,邊個話滷肉飯一定係豬肉,呢度用上安格斯牛肉,香氣四溢,極為惹味,撈飯首選!;蒲燒鰻魚飯 $78蒲燒鰻魚一大條,選用進口歐洲鰻魚,口感結實,蒲燒汁味濃,十分香口。;木玥黃金水果茶 $38士多啤梨(其實無)蘋果🍎橙🍊,全部都係新鮮水果!呢款水果

;夜市地瓜條 $46

;黑糖蘋果西打豬軟骨飯 $64

;蒲燒鰻魚飯 $78

;木玥黃金水果茶 $38
士多啤梨(其實無)蘋果🍎橙🍊,全部都係新鮮水果!呢款水果茶係以西柚同百香果為主調,一時老人癡呆唔記得叫少甜少冰,又唔太甜,飲到曬水果嘅天然甜味,極開胃。最驚嚇係杯嘢完全係美國快餐店嘅飲品size,啫係睇電視見到睇波啲大肥佬拎住一大杯啤酒咁大杯,嚇死我。利🈸️飲曬,跟住去咗三次廁所🚾。

;金莎抹茶奶泡 $32
賣相已贏,仲真係有粒金莎,雖然對杯飲品嘅味道毫無昇華之效。簡單嚟講就係matcha latte ,奶/茶比例適中,略帶回甘,無粉粒。
2021-09-07
  • 黯然銷魂安格斯滷肉飯
  • 夜市地瓜條
  • 黑糖蘋果西打豬軟骨
  • 蒲燒原條燒鰻魚
2021-09-10 147 瀏覽
近日木玥巷喺元朗開咗新分店,但由於我朋友想食吓屯門本店,一於帶佢嚟品嘗吓先😊果然木玥巷保持到食物水準外,仲要不斷令人有驚喜🥳🐷滷豬手豬手炆得好腍👍🏻味道夠濃郁!仲要食入口完全唔需要用牙力去咬,而且即時骨肉分離,仲要喺口腔溶化了!豬皮夠彈牙🤩好耐都未試過咁好食嘅豬手,無牙力嘅人必食推介😋🍛黯然銷魂安格斯滷肉飯呢碗滷肉飯賣相非常吸引🤩食入口濃濃牛香味徘徊口腔中,令人無法抗拒!仲有兩條炆很非常腍嘅牛孖筋,食完感覺好多膠原蛋白進注我身體內,正到痺💯🦀蟹肉明太子炒新竹米粉新竹米粉夠幼細,而且炒得夠乾身!仲要份量十足,加上勁多雜菜伴住食,食完都唔覺得油膩!明太子香味濃,令人越食越上癮😋🥤台灣手搖焦糖咖啡焦糖加香濃咖啡味飲入口有少少甘甘哋,味道唔會太甜,香味濃郁,夠哂醒神🤩🧋木玥黃金水果茶(鳳梨,百香果)味道甜甜酸酸,飲入口百香果嘅果香味喺口腔爆發出嚟!
果然木玥巷保持到食物水準外,仲要不斷令人有驚喜🥳

🐷滷豬手

🍛黯然銷魂安格斯滷肉飯

🦀蟹肉明太子炒新竹米粉

🥤台灣手搖焦糖咖啡
台灣手搖焦糖咖啡

🧋木玥黃金水果茶(鳳梨,百香果)
木玥黃金水果茶(鳳梨,百香果)

味道甜甜酸酸,飲入口百香果嘅果香味喺口腔爆發出嚟!
台灣手搖焦糖咖啡
木玥黃金水果茶(鳳梨,百香果)
2021-09-06 58 瀏覽
今日同男朋友落屯門行街,行到肚仔餓就去咗井財街呢一間台式餐廳木玥巷到食嘢,一入到去啦佢哋好細心喺枱面上已經有一支水同埋準備咗一疊合桃小食俾我哋。事不宜遲,我哋就馬上睇吓餐牌有啲咩嘢食啦由於真係太肚餓嘅原因我呢就叫咗一個櫻花蝦鰻魚炒飯、蠔仔帶子泡飯、仲有叫咗個小食蘋果西打豬軟骨首先第一點上菜嘅就係蘋果西打豬軟骨,酸酸甜甜而且好入味賣相亦都唔錯可想而知呢間餐廳用咗唔少嘅心機第二碟呢就係櫻花蝦鰻魚炒飯,入面非常足料粒粒鰻魚而且好香櫻花蝦味,而且仲好大兜,味道都相當好食我係強烈推介呢一個炒飯俾大家最後就叫咗呢一個帶子蠔仔泡飯,泡飯非常鮮味好蠔仔🦪味而且一啲都唔醒仲有原粒帶子真係非常足料呢間餐廳真係唔馬虎,食落去個味道仲有少少忌廉嘅味好配合到呢一個泡飯👍🏻👍🏻值得一讚好啦食到咁上下都要嗌啲飲品飲吓嘅,最後我哋就嗌咗兩杯飲品,一杯係柳橙水果茶令一杯呢就係西柚水果茶飲品好大杯仲好多生果喺上面。總括來講我覺得呢一間餐廳好有心機,每一樣都好足了,所以我非常推介呢間台式餐廳俾大家。

事不宜遲,我哋就馬上睇吓餐牌有啲咩嘢食啦

2021-09-05 93 瀏覽
兩個人一齊食飯,我friend 食完成碗飯,我嗰份催過兩次都未嚟一肚氣如果你知我order嘅嘢食會相差咁耐時間先上菜,你係咪應該問吓我哋想一齊上定無所謂?!一句唔好意思都無,幾好食都無用啦,不知所謂!
一肚氣
一句唔好意思都無,幾好食都無用啦,不知所謂!
✅木玥巷呢間台灣菜最近係元朗都開左分店食過一次覺得好好食所以今次就同屋企人食下晚餐😆🔆木玥招牌紅燒牛肉麵 $96佢係甜甜既牛骨湯 少許藥材味有牛展 牛筋 牛肚 仲有豆腐串牛筋好軟腍豆腐串仲要係油炸 所以好脆口👍🏻麵質係手工麵 質感比較煙韌而且都好掛湯👍🏻加少少辣椒油就啱啱好啦😈味道: 3.7/5 賣相: 3.6/5🔆蝦排拼椒麻拌麵 $74蝦排就係蝦餅 除左蝦仲有墨魚膠一齊整所以食落都好彈牙👍🏻真係有蝦係入面㗎! 真材實料!蝦餅炸得完全唔油膩 好香口脆漿完全做到好薄 可以話零脆漿添🤣拌麵係用左胡麻醬 酸酸甜甜咁 好開胃😆💛如果有辣度揀就更加好啦😝味道: 3.7/5賣相: 3.7/5🔆蛋黃炸芋球 $48一碟有3個炸芋球佢好似芋圓波波咁 出面既脆漿完全唔厚 超脆口面層食到係糯米皮既質地好軟糯 煙韌😚芋頭蓉好綿滑 中間仲有蛋黃做餡添甜甜咸咸咁 做咸點小食 又或者做甜品都得🤣味道: 4/5賣相: 3.2/5🔆木玥黃金水果茶 $38佢總共有3款水果茶有西柚 菠蘿同柳橙我哋就揀左菠蘿百香果百香果肉帶酸酸甜甜 唔會似出面既用百香果糖漿成杯果茶都唔會太甜超大杯☺️ 仲有大大塊菠蘿片 打
✅木玥巷

賣相: 3.6/5

🔆蝦排拼椒麻拌麵 $74
蝦排就係蝦餅 除左蝦仲有墨魚膠一齊整
所以食落都好彈牙👍🏻
真係有蝦係入面㗎! 真材實料!
蝦餅炸得完全唔油膩 好香口

賣相: 4.1/5

地址: 屯門井財街7號力生大廈地下4-5號舖
  • 木玥招牌紅燒牛肉麵
2021-08-26 57 瀏覽
📍木玥巷呢間台灣小店分別有兩間分店,一間位於元朗一間就係屯門嘅紅橋隔離,大西北嘅朋友就啱晒啦🥰,餐廳座位位置唔多,晏晝嘅時間就可能要等一陣位啦,今次就試咗夜晚,不過聽講晏晝好抵食㗎😜,店員都好親切主動介紹餐牌,佢哋主打就係招牌牛肉麵丶肉操飯丶戰斧鹽酥雞扒丶我覺得最正就係佢哋嗰兩杯嘢飲🥤,超正超大杯超抵飲,餐前仲會有合桃小食,雖然係得幾粒不過真係幾好食😋,甜甜地好脆身,想知我食咗咩就繼續留意睇落去啦👇 👇—————————————-————👅 木玥招牌紅燒牛肉麵 $96一嚟到覺得牛肉麵份量比較少🙈🙈,不過比個風琴豆腐串吸引咗,賣相幾靚,風琴豆腐炸得好脆身,浸落個湯底到吸左啲湯嘅精華,牛肉麵最緊要係咩梗係個湯底啦,湯底唔係好似出邊嗰啲特別濃郁,佢係比較清淡,淡淡嘅牛骨香味,完全唔會口渴,老人家食完都一定無問題🤣🤣,但如果重口味人士就唔啱啦‼️,牛肉麵裏面嘅牛肉分別有牛𦟌丶牛筋丶牛肚,唔算特別出色不過我覺得最好食係牛筋好淋👍👍 ,成碗牛肉麵感覺好健康—————————————-————👅 暗然銷魂安格斯滷肉飯 $84你以為滷肉飯一定係豬肉🤔🤔,咁你就錯啦,佢哋係用上牛肉肉碎嚟做滷肉飯,令成碗牛
📍木玥巷

👅 木玥招牌紅燒牛肉麵 $96

👅 暗然銷魂安格斯滷肉飯 $84

你以為滷肉飯一定係豬肉🤔🤔,咁你就錯啦,佢哋係用上牛肉肉碎嚟做滷肉飯,令成碗牛肉飯好似即刻高級咗咁😂,碗飯嘅肉碎足夠撈到成碗飯,仲有一條牛筋做餸,夠淋夠入味,隔離嗰隻太陽蛋做到燶邊嘅效果👍👍
👅 戰斧鹽酥雞扒

全餐最好食就係呢個啦😍😍,塊雞扒真係超級大塊,唔係講笑仲大過我塊面,仲有兩塊添,新鮮炸起熱辣辣,外皮脆卜卜唔會好容易皮肉分離,切落去會有肉汁唔會乾身,呢個真心最推介,雖然價錢唔係好平但值得一試 ‼️‼️ —————————————-————
👅 木玥招牌水果茶 $38
👅 柳橙水果茶 $38

呢杯野真係超正超抵飲,飲極都有啊😂😂,食完成餐都仲有半杯喺度,完全無叫少甜少冰,都覺得味道啱啱好唔會好甜,嘢飲裏便真係有新鮮一粒粒嘅水果,嘢飲性價比極高,出邊買杯嘢飲都差唔多價錢啦
—————————————-————
環境 - 餐廳環境乾淨樸素,不過屯門嗰間分店覺得就比較遠,元朗就比較近朗屏站一出5分鐘內到

📍地址

木玥巷 (屯門)
屯門井財街7號力生大廈地下4-5號舖

木玥巷 (元朗)
元朗媽橫路9號富來花園地下17-18號舖
2021-08-24 135 瀏覽
#木玥巷 💛今次講嘅係位於屯門井財街嘅一間黃店💛木玥巷❣️環境俾人感覺好舒服😌坐得好休閒 座位好寬闊 都有好多張枱🥰仲有仲有 店員服務態度好好💗仲要好Nice❣️❣️小編建議想食嘅朋友早少少去💕因為小編入佐去過一陣 門口已經要排隊啦🤓🤓所以早啲去好啲‼️黯然銷魂安格斯滷肉飯 $84💰(8/10)黯然銷魂飯有個好大塊嘅煎蛋🍳佢係用安格斯牛肉整嘅滷肉 特別香🤤🤤仲要半肥瘦 好惹味💗份量仲要十足✨✨成塊蛋下面就係滷肉 多到撈晒成碗飯都可以‼️仲要好香 唔會太咸 而且彈牙 ✨值得一讚嘅係佢仲要用日本珍珠米🍚所以食落好好食 配料仲有酸薑 令到可以食到中間解膩😋😋再食多啲❣️櫻花蝦鰻魚炒飯 $88💰 (8/10)好大碟嘅炒飯💗炒飯都好香🤤有海量紫菜係炒飯上面 仲有啲櫻花蝦🦐 而鰻魚係切成細粒✨份量都十足 可以啖啖都食到🤤加上配佐櫻花蝦同鰻魚醬汁炒飯 就好惹味 仲要好夾😘😘加埋粟米粒同酸薑就冇得頂 可以Encore‼️‼️台灣雙色腸 $46💰 (8/10)有3條台灣腸✨有粉紅色💗同黑色🖤兩條粉紅色同一條黑色墨魚味🐙 係切好細細塊俾你‼完全唔驚會唔夠食😋外層炸到好香脆 配埋甜不辣嘅辣醬❤️甜甜辣辣咁 真係會完全上癮🤤🤤

#木玥巷 💛

黯然銷魂安格斯滷肉飯 $84💰(8/10)
黯然銷魂安格斯滷肉飯

櫻花蝦鰻魚炒飯 $88💰 (8/10)
櫻花蝦鰻魚炒飯

台灣雙色腸 $46💰 (8/10)
有3條台灣腸✨有粉紅色💗同黑色🖤兩條粉紅色同一條黑色墨魚味🐙 係切好細細塊俾你‼完全唔驚會唔夠食😋外層炸到好香脆 配埋甜不辣嘅辣醬❤️甜甜辣辣咁 真係會完全上癮🤤🤤食完一塊又一塊🤍🤍好快就會清晒❣️❣️
台式雙色腸

木玥招牌水果茶 $38💰 (8/10)
係好大杯🥤💗完全見到好開心🥳水果茶都有好多配料✨蘋果🍎橙🍊菠蘿🍍西柚🍊 全部都係新鮮水果✨✨ 呢款水果茶係以西柚同百香果做主調🤤🤤飲落去酸酸甜甜咁💗而且好清新🌬Feel到係冇落糖😋好健康 夠解渴夠凍夠大杯👍🏻🧊性價比好高‼️完全推薦飲✨

木玥柳橙汁水果茶 $38💰 (8/10)
又係好大杯🥤💗男小編見到都好開心🥳水果茶都有好多配料✨蘋果🍎橙🍊菠蘿🍍西柚🍊 全部都係新鮮水果✨✨ 呢款水果茶係以橙汁同百香果做主調🤤🤤飲落去酸酸甜甜咁💗而且好清新🌬Feel到係冇落糖😋好健康 夠解渴夠凍夠大杯👍🏻🧊性價比好高‼️完全推薦飲✨

推薦指數🌟 8.5 / 10 🌟

💛#巨B食黃店
📍#巨B覓食屯門 #巨B覓食元朗

木玥巷 (屯門)
⚜️屯門井財街7號力生大廈地下4-5號舖
⏱星期一至日 1200-1500 17:30-2200

櫻花蝦鰻魚炒飯
台式雙色腸
2021-08-21 97 瀏覽
不斷令人encore的屯門小店,食過嘅人都讚好,一定要開心Share 比大家😜入座仲有一碟免費合桃小食,又香又脆😋✔️ 基隆甜不辣🇼🇸甜不辣絕對係台灣著名嘅夜市小吃,甜不辣即叫即炸,口感煙煙韌韌,外脆內軟。✔️暗然銷魂安格斯滷肉飯(HK$86) 🍛由平常的豬肉換作安格斯滷肉,肉汁香濃又不會太肥膩。飯是用珍珠米,碗底仲有滷肉汁,加上一隻流心苛包蛋,撈飯一流。✔️味噌廣島蠔帶子泡飯🍚味增湯底,配上廣島蠔及帶子,使湯底便加鮮甜。✔️玫瑰蜜桃茶🍑遠遠都會聞到一陣玫瑰香氣,味道不會太甜,男女都適🈴️✔️木玥招牌水果茶 (HK$34) 🥤西柚百香果水果茶,超級大杯。酸酸甜甜 ,充滿夏天氣息,杯底仲有大量水果🍉,超級飽肚。

入座仲有一碟免費合桃小食,又香又脆😋

✔️ 基隆甜不辣🇼🇸

✔️暗然銷魂安格斯滷肉飯(HK$86) 🍛

✔️味噌廣島蠔帶子泡飯🍚
味增湯底,配上廣島蠔及帶子,使湯底便加鮮甜。

✔️玫瑰蜜桃茶🍑
遠遠都會聞到一陣玫瑰香氣,味道不會太甜,男女都適🈴️

✔️木玥招牌水果茶 (HK$34) 🥤

2021-08-15 96 瀏覽
有朋友介紹呢間木玥巷話味道不錯,環境舒適😚😚講到咁,點可以唔去試下呀🤣🤣①木玥招牌紅燒牛肉麵 $96牛展牛肚好入味好淋👍🏻豆卜串浸落個湯度吸晒啲精華🤤好味呀喂②櫻花蝦鰻魚炒飯 $88超大碟嘅炒飯,目測等於4碗飯😆鰻魚落足料,大大舊😋😋飯粒粒分明,有口感③鹽酥雞 $42無得輸小食,香脆可口無油膩感,炸得好👏🏻👏🏻④招牌水果茶+柳橙汁水果茶 $38@超大杯呀❤️❤️西柚百香果+柳橙汁百香果各有風味,個人口味我喜歡西柚飲落去香濃啲😋😋
有朋友介紹呢間木玥巷
話味道不錯,環境舒適😚😚
講到咁,點可以唔去試下呀🤣🤣

①木玥招牌紅燒牛肉麵 $96
牛展牛肚好入味好淋👍🏻
豆卜串浸落個湯度吸晒啲精華🤤
好味呀喂

②櫻花蝦鰻魚炒飯 $88
超大碟嘅炒飯,目測等於4碗飯😆
鰻魚落足料,大大舊😋😋
飯粒粒分明,有口感

③鹽酥雞 $42
無得輸小食,香脆可口
無油膩感,炸得好👏🏻👏🏻

④招牌水果茶+柳橙汁水果茶 $38@
超大杯呀❤️❤️
西柚百香果+柳橙汁百香果
各有風味,個人口味我喜歡西柚
飲落去香濃啲😋😋
2021-08-15 107 瀏覽
上次食完元朗嗰間覺得唔錯見到原來屯門原來都有間所以就食多次啦雖然係同一間餐廳但係Menu都會有少少分別兩大杯水果茶($38/each)一杯係柳橙汁 一杯係西柚足料 鮮甜👍🏻安格斯滷肉乾拌麵($78)滷肉好足料 完全蓋過晒啲麵撈完之後 好好味😋麵質爽口彈牙滷肉亦都唔會柴口櫻花蝦鰻魚炒飯($88)誠意推薦一上嘅時候超級香呢個又係十分之足料每一啖都有鰻魚肉同埋炒得超入味飯夠乾身 啲飯一粒粒綜合滷味拼盤($86)有牛展牛筋滷蛋等好大份 差啲食唔哂味道都唔錯
上次食完元朗嗰間覺得唔錯
見到原來屯門原來都有間
所以就食多次啦

雖然係同一間餐廳
但係Menu都會有少少分別

兩大杯水果茶($38/each)
一杯係柳橙汁 一杯係西柚
足料 鮮甜👍🏻

安格斯滷肉乾拌麵($78)
滷肉好足料 完全蓋過晒啲麵
撈完之後 好好味😋
麵質爽口彈牙
滷肉亦都唔會柴口

櫻花蝦鰻魚炒飯($88)
誠意推薦
一上嘅時候超級香
呢個又係十分之足料
每一啖都有鰻魚肉
同埋炒得超入味
飯夠乾身 啲飯一粒粒

綜合滷味拼盤($86)
有牛展牛筋滷蛋等
好大份 差啲食唔哂
味道都唔錯

2021-08-12 177 瀏覽
今日陪朋友去景峰睇中醫,驚市中心好多人就喺呢邊食埋野先走~搵到呢間隱世台式食店!環境好清幽,可能就快到三點落場時間,所以店內食客唔多~店員都好好禮貌招呼我哋!我哋想坐窗口位,都有提醒我哋可能會曬同少少熱~主食點左紅燒牛肉麵涼菜有青瓜手撕雞,好開胃!牛肉麵湯底好鮮甜~但唔會好濃好油膩唔係味精湯,飲左大半都唔會口乾!牛肉炆得好軟熟入味!初初以為碗麵好細,但配埋三大塊牛肉其實好夠食!麵條係爽彈口感,煮得剛剛好~唔會一夾即斷!仲有炸蒜同酸菜拌麵,口感好豐富!另一款主食點左蒲燒鰻魚飯,賣相好靚!鰻魚肉好軟腍無碎骨,微微焦香,入口即化醬汁偏甜~送飯一流啊!小食點左夜市地瓜條~被驚艷到了!黃皮黃肉既地瓜炸得好酥脆~地瓜本身好香甜,攤凍咗食都無油益味下次嚟絕對會再encore佢!兩杯水果茶都好有驚喜~滿滿嘅新鮮水果!喺其他茶飲店都未必飲到咁足料嘅水果茶~讚!仲飲到粒粒果肉,清新消暑!一杯係招牌水果茶(西柚、百香果)另一杯係黃金水果茶(鳳梨、百香果)下次再黎想試下滷豬手便當~今次咁岩賣晒(哭)不過好在幾樣食物都好滿意!最後要讚埋個洗手間(笑)好乾淨!

主食點左紅燒牛肉麵
涼菜有青瓜手撕雞,好開胃!
牛肉麵湯底好鮮甜~但唔會好濃好油膩
唔係味精湯,飲左大半都唔會口乾!
麵條係爽彈口感,煮得剛剛好~唔會一夾即斷!
仲有炸蒜同酸菜拌麵,口感好豐富!

紅燒牛肉麵

另一款主食點左蒲燒鰻魚飯,賣相好靚!
鰻魚肉好軟腍無碎骨,微微焦香,入口即化
醬汁偏甜~送飯一流啊!
蒲燒鰻魚飯

小食點左夜市地瓜條~被驚艷到了!
黃皮黃肉既地瓜炸得好酥脆~
地瓜本身好香甜,攤凍咗食都無油益味
下次嚟絕對會再encore佢!

夜市地瓜條

兩杯水果茶都好有驚喜~滿滿嘅新鮮水果!
喺其他茶飲店都未必飲到咁足料嘅水果茶~讚!
仲飲到粒粒果肉,清新消暑!
一杯係招牌水果茶(西柚、百香果)
另一杯係黃金水果茶(鳳梨、百香果)

水果茶

下次再黎想試下滷豬手便當~今次咁岩賣晒(哭)
不過好在幾樣食物都好滿意!
最後要讚埋個洗手間(笑)好乾淨!

2021-08-12
蒲燒鰻魚飯