2022-05-22 124 瀏覽
偶爾發現有間好似幾好feel嘅居酒屋,環境唔錯,又唔洗等位就入咗去。第一round嗌咗冷烏冬、冷蕎麥麵、雞軟骨餃子、牛舌、燒雞腿肉燒物比較耐,等唔切就食住先。麵類份量比較細,味道正常。最後燒物等咗大約15-20分鐘,牛舌幾好食。不過之後加單先係災難...🥶呢碟係等寂寞到夜深豆腐。呢碟野我地等咗起碼45分鐘,問店員只係話要耐少少整緊整緊。其實如果menu上面remarks返製作需時咁耐會冇咁嬲,直到我地嗌取消先話仲有2分鐘。食落味道正常,但值唔值得等45分鐘,閣下如果有咁多時間等,推薦你試下嘅😂整體黎講味道同價錢唔成正比,你想揾啲野等下,消磨時間嘅話,呢間居酒屋誠意推薦俾你😉PS: 唔知係咪因為有另一枱大客先影響到廚房嘅workload啦,不過宜家都仲限聚緊喎... 遲啲正常返咪...😇

冷烏冬

冷烏冬
2022-05-21 23 瀏覽
屋企附近有間隱世居酒屋🏮裝修別緻有格調,環境舒適清靜,食物也不錯,清酒種類多🍶適合三五知己聚會傾偈👯‍♀️立山黑部 $168其實係牛油果炸軟殼蟹反卷,再用大量蟹柳同蟹子堆砌成座雪山咁,份量都幾大,面頭仲有金箔添!打卡一流👍🏻味道亦不錯,配蛋黃醬食Yummy😋薄牛肉豆腐壽喜燒 $148足料,牛肉份量多,不得不提個腐皮幾好食~壽喜燒汁非常濃郁,偏甜🍭燒鱈魚乾$58非常脆口,好似食緊薯片咁😆燒雞皮$30 & 鹽燒雞軟骨$30香脆惹味,但各得一串唔夠喉,要encore📢📢📢燒菠蘿$35清甜多汁,仲去埋皮,非常方便~牛油燒翠玉瓜$32牛油味好香,食落偏清淡的~山梨蜜桃日本果酒$63清甜蜜桃味果酒,酒精濃度低,啱女仔飲🍸巨峰乳酸梳打$38上枱未攪均前係漸變紫色,好夢幻,唔會淡茂茂,酸酸甜甜好開胃😚

立山黑部 $168

薄牛肉豆腐壽喜燒 $148

燒鱈魚乾$58
非常脆口,好似食緊薯片咁😆

燒雞皮$30 & 鹽燒雞軟骨$30
香脆惹味,但各得一串唔夠喉,要encore📢📢📢

燒菠蘿$35
清甜多汁,仲去埋皮,非常方便~

牛油燒翠玉瓜$32
牛油味好香,食落偏清淡的~

山梨蜜桃日本果酒$63
清甜蜜桃味果酒,酒精濃度低,啱女仔飲🍸

巨峰乳酸梳打$38

2022-05-15
  • 立山黑部
唔好食+份量少+定價高得離奇🤯實在令我喊出嚟😭✨立山黑部 ✨$168 🌪👮🏼聽個名以為好勁👌🏻😨電話confirm booking嘅時候問我哋洗咪留定一份先但上枱嘅時候已經心知不妙🤡大量蟹柳絲加辣辣地嘅沙律醬(我估加左七味粉?)壽司卷係炸軟殼蟹同牛油果🥑外面灑d芝麻咁🙂牛油果難得地好生下🤓炸軟殼蟹唔脆d飯都唔好味同包得幾散下成碟野似係親子入廚活動一齊整嘅製成品咁😜以hkd168價位同招牌野尼講真係徹底失望💔✨朝邪惡玉子燒✨ $98🍳最期待嘅野竟然是最失望😰賣相都唔錯點知一擺入口係😰嘅樣因為味道係好甜‼️係甜到有陣平時玉子燒無嘅怪味😂😂蛋本身都偏熟無蛋漿蛋皮偏硬🥚係真係熟到可以一層層皮分返開甘🥺芝士份量唔多好彩都仲有拉絲效果我是蛋控但都食剩了👏🏻✨甲羅燒✨ $138 🦀又一癲覆我想像嘅甲羅燒首先個蟹蓋好細(明顯細過外面嗰d好多)😖係完全無蟹膏喺裏面的🤣全部都係好乾爭爭嘅蟹肉(似白恰)蟹肉有少少腥其實無乜味🧐反而伴碟嘅燒鱈魚干就幾好味👌🏻✨月見雞肉棒✨ $68@ 🐤味道正常嘅👌🏻但肉味唔算濃同質感比較鬆散✨西京鱈魚燒✨ $128🐟又一失望之作😂塊魚好細塊應該大我掌心少少🤏🏻燒到勁乾好硬唔知發

唔好食+份量少+定價高得離奇🤯
實在令我喊出嚟😭

✨立山黑部 ✨$168 🌪👮🏼

聽個名以為好勁👌🏻😨
但上枱嘅時候已經心知不妙🤡

大量蟹柳絲加辣辣地嘅沙律醬(我估加左七味粉?)
壽司卷係炸軟殼蟹同牛油果🥑外面灑d芝麻咁🙂

✨甲羅燒✨ $138 🦀

又一癲覆我想像嘅甲羅燒
首先個蟹蓋好細(明顯細過外面嗰d好多)😖
係完全無蟹膏喺裏面的🤣
全部都係好乾爭爭嘅蟹肉(似白恰)
蟹肉有少少腥其實無乜味🧐

個樣好fancy
但味道似咳水有陣好勁嘅藥水味同好甜🤮
飲左幾啖收左手👋🏻

就係咁

2個人食左$1117😂😂😂👋🏻(嬲啊)
早排喺雨天,同男友嚟到呢間良心日式餐廳食晚飯,一杯酒,一串肉,配埋呢度嘅日式裝潢,貼心嘅掛勾畀食客掛袋,好有feel啊!雖然整體嘅食物份量唔算多,但味道同氣氛真係攞滿分ne😋✨✍🏻 / 燒糖心菠蘿▪️價錢:HK$35▪️美味指數:♥♥♥♥♥呢串燒菠蘿必須放上頭位!絕對係我食過最好味嘅燒菠蘿,對於自己未食前仲話佢好貴深感抱歉(淚奔)⋯上枱時仲係熱熱哋,一咬開好甜好香,真係有糖心嘅感覺,仲要冇渣咁滯!而且佢一串其實都幾襟食㗎~超級真心推薦👍🏻✨✍🏻 / 立山黑部▪️價錢:HK$168▪️美味指數:♥♥♥♥♥料理長推介之一嘅「立山黑部」,見識少嘅我睇個菜名真係唔知咩嚟,上網睇完先知原來係日本必玩景點,有雪壁、水壩同雪景⋯再望返碟野,幾舊牛油果軟殼蟹反卷疊高三層,氣勢浩瀚,再鋪上大量蟹柳絲同蟹籽,配微辣蛋黃醬,脆卜卜又辣辣哋好過癮啊~對於男友嚟講,份量仲可以食飽肚添🗻✨✍🏻 / 頹蛋▪️價錢:HK$68▪️美味指數:♥♥♥♥♥呢款又係料理長推介,粒蛋其實一啲都唔頹!外層用豚肉片包住用油炸成(應該叫炸蛋?),切開仲要係流心,可惜男人切得有啲笨拙,粒蛋已失控,影唔到佢最靚一刻🤣✨✍🏻 / 醬燒鯖魚▪️價錢:HK

✍🏻 / 燒糖心菠蘿

▪️價錢:HK$68

✍🏻 / 醬燒鯖魚
▪️價錢:HK$78
▪️美味指數:♥♥♥♥♥
大半條魚,見到微焦嘅魚皮都流曬口水,擠啲檸檬汁,清新又略咸,配酒一流,呢碟抵食😋✨

✍🏻 / 牛油燒翠肉瓜
▪️價錢:HK$32
▪️美味指數:♥♥♥♥♡
每次食串燒都必叫翠肉瓜,因為厚切嘅翠肉瓜燒出嚟真係好正,爽脆多汁👍🏻✨

✍🏻 / 自家製醬汁燒豆腐
▪️價錢:HK$58
▪️美味指數:♥♥♥♥♡
1碟有4舊豆腐,豆腐似係炸過,自家製醬汁同外脆食軟嘅豆腐好夾啊~豆腐迷表示滿意❤️✨

✍🏻 / 燒蜜糖雞翼
▪️價錢:HK$38
▪️美味指數:♥♥♥♥♡
甜甜嘅雞中翼,燒得好靚,一串兩隻,配酒爽啦🍖✨
燒蜜糖雞翼

✍🏻 / Sapporo Beer
▪️價錢:HK$68/杯
▪️美味指數:♥♥♥♥♥
食串燒點少得一杯酒!男友同我都係愛飲大大杯嘅啤酒多啲,暢快啊🍻✨
2022-05-12
燒糖心菠蘿
燒蜜糖雞翼
2022-05-15 338 瀏覽
位於太子較隱蔽的位置 店鋪裝修以暗黑風格為主 格局令人幾relax~ -✨立山黑部 ($168)店舖推薦菜式之一 原來係牛油果軟殼蟹反卷 擺盤好特別又吸睛 將一舊舊壽司堆到好似雪山咁 再鋪上蟹柳絲 更顯澎湃ʕ •ᴥ•ʔ呢款壽司味道幾特別 飯外沾滿芝麻粒 食落超香口 而內既軟殼蟹好脆 配搭微辣既蛋黃醬prefect✨薄牛豆腐壽喜燒 ($148)除左薄牛同豆腐 仲有日本蛋、冬菇、腐皮、紫洋蔥、娃娃菜同紅蘿蔔 份量都幾足 配菜吸哂壽喜燒汁好入味😍至於牛就吾算話好薄 略靭左少少✨頹蛋 ($68)呢款都係廚師推介 雖然叫做頹蛋但食落一啲都吾頹🤤用豬肉包住隻蛋 再拎去炸 一切開蛋仲會流心添✨燒蜜糖雞翼 ($38)雞翼燒得岩岩好 外皮微脆 而肉質好嫩滑 幾香蜜糖味✨鹽燒雞軟骨 ($30)味道食落幾有驚喜 調味好惹味✨颯 純米大吟釀 300ML ($278)店舖有不同種類既Sake🍾第一次飲Sake店員推薦左呢款比較易入口 飲落少少甜甜地
✨立山黑部 ($168)

✨薄牛豆腐壽喜燒 ($148)

✨頹蛋 ($68)

✨燒蜜糖雞翼 ($38)
雞翼燒得岩岩好 外皮微脆 而肉質好嫩滑 幾香蜜糖味

✨鹽燒雞軟骨 ($30)
味道食落幾有驚喜 調味好惹味

✨颯 純米大吟釀 300ML ($278)
  • 立山黑部
2022-05-14 56 瀏覽
跟朋友見面,居酒屋是個好選擇,吃吃食物喝喝酒,讓晚上也能擁有好時光。ASA的漢字是朝,看看店子的IG,他們說店子以月圓作概念,所以餐廳內外都看到月亮相關的裝飾。餐牌的選擇相當豐富,刺身、小食、沙律、海鮮、燒物樣樣有,當然少不了酒類選擇,微醺的感覺更自在呀!◽️ 月見雞肉 $68「月見」即看見月亮的意思面,這裡的「月」是指蛋黃,橙黃色相當誘人,雞肉棒軟腍美味,配蛋黃口感更香滑。◽️ 甲羅燒配鱈魚干 $138看賣相已經好加分,小小的鵪鶉蛋拌勻蟹膏、蟹肉及蟹籽。放一點在鱈魚干上同吃,啖啖吃到鮮甜鹹香,是一道相當稱職的佐酒小吃!◽️ 朝邪惡玉子燒 $78店子的名物之一,玉子燒內藏著邪惡的芝士,一口同時嘗到蛋香和芝士味,瞬間被放到肚子的一道菜。◽️ 鹽燒牛舌串 $78厚厚的牛舌依然軟嫩,咬下juicy,調味亦剛剛好,一串真的只能自私食。◽️ 自家製醬汁燒豆腐 $58 豆腐嫩滑,面頭的蔥增加香氣,與甜甜的自家製醬汁相當合拍。◻️ 雞軟骨餃子 $58外皮脆脆的,一口一隻不會太油膩呢~▪️ 紫蘇梅酒 $198/300ml到居酒屋怎可以沒有酒?甜甜的梅子果香中散發出幽幽的紫蘇味,比平常的梅酒多一份香氣,而且相當容易入

月見雞肉

◽️ 月見雞肉 $68

◽️ 甲羅燒配鱈魚干 $138
看賣相已經好加分,小小的鵪鶉蛋拌勻蟹膏、蟹肉及蟹籽。

◽️ 朝邪惡玉子燒 $78

鹽燒牛舌串

◽️ 鹽燒牛舌串 $78

◽️ 自家製醬汁燒豆腐 $58
豆腐嫩滑,面頭的蔥增加香氣,與甜甜的自家製醬汁相當合拍。

雞軟骨餃子

◻️ 雞軟骨餃子 $58
外皮脆脆的,一口一隻不會太油膩呢~

▪️ 紫蘇梅酒 $198/300ml
到居酒屋怎可以沒有酒?甜甜的梅子果香中散發出幽幽的紫蘇味,比平常的梅酒多一份香氣,而且相當容易入口,女生們一定喜歡。

店員都很有禮貌和熱情,沒有想法吃什麼時,店員也細心地介紹美食,更會閒話家常,就算初次到訪也不會有陌生感,期待下次再訪!
月見雞肉
鹽燒牛舌串
雞軟骨餃子
紫蘇梅酒
小店位於太子偏靜嘅大南街,一行二人星期三到訪,座位唔算多而當日滿座,好在訂咗位。裝修以黑色為主調,牆上有日本感極重嘅貼紙,令人懷念去日本旅行嘅日子。燈光昏暗嘅環境,無論係情侶💑或者三五知己都適合。🔥燒芝士年糕⚠️⚠️⚠️小心燙口燒得乾身,咬落去係微脆煙韌嘅外皮同熱辣辣軟心嘅芝士🔥燒北海道帶子豚肉卷用豚肉片包住帶子嚟燒再搽上一層薄薄嘅醬油,配搭新鮮又出奇到夾。 🔥岩鹽燒慢煮雞扒 慢煮過嘅雞扒嫩滑,再將雞皮燒到crispy。🔥自家製西京鱈魚燒 表面因為西京燒汁而燒成微焦,魚肉實淨唔會一夾就散開,入味又香口🔥朝燒玉子軟身嘅玉子燒入口滑滑的,來自味啉嘅微甜加埋雞蛋蛋香,六件一份轉眼被消滅。另外芝士餡嘅邪惡版,拉絲控可以試吓🔥鹽燒牛舌有少少厚度,口感爽滑,調味只用上鹽同黑椒就帶得出牛舌嘅油香🍲清酒煮蜆蜆肉肥美、鮮甜。清酒🍶有淡淡酒香同清甜🥂ASA由Sake Vodka 青瓜同柚子調製,清新感帶淡淡嘅酒味。

🔥燒芝士年糕
⚠️⚠️⚠️小心燙口
燒得乾身,咬落去係微脆煙韌嘅外皮同熱辣辣軟心嘅芝士

🔥燒北海道帶子豚肉卷

🔥岩鹽燒慢煮雞扒
慢煮過嘅雞扒嫩滑,再將雞皮燒到crispy。

🔥自家製西京鱈魚燒

🔥朝燒玉子
另外芝士餡嘅邪惡版,拉絲控可以試吓

🔥鹽燒牛舌
有少少厚度,口感爽滑,調味只用上鹽同黑椒就帶得出牛舌嘅油香

🍲清酒煮蜆
蜆肉肥美、鮮甜。清酒🍶有淡淡酒香同清甜

🥂ASA

出品精緻!邪惡爆醬軟殼蟹卷🦀流心蛋薄牛壽喜燒🥩-呢間太子大南街嘅料理,晚上人流唔多,旺中帶靜,唔知算唔算隱世,為咗唔亂咁寫隱世,搞到田中諗咗好耐點形容。不過灰黑低調嘅裝修,真係隱蔽有Feel。-🍥立山黑部($168)立山黑部係日本雪山,而呢個軟殼蟹卷,就好似雪山咁巨型,滿滿蟹柳蟹籽,淋上微辣惹味蛋黃醬,令人極滿足。🥩薄牛豆腐壽喜燒 ($148)田中最愛嘅鮮甜壽喜燒湯,一片片肥美牛肉,再放上一粒圓潤嘅日本蛋,流心治癒,配牛肉真係一流。🧀頹蛋 ($68)鋪上豚肉同芝士,再經過火灸,一切開即流心,入口幸福感滿滿。🍳月見雞肉棒 ($68)經典日本串燒,粗身厚肉嘅自家雞肉棒,沾上甘香日本蛋,又係另一種治癒。🦪兵庫室津蠔 (一隻 $68)極肥美嘅日本蠔,手掌心咁大隻飽滿,入口非常鮮甜。🦀甲羅燒 ($138)鮮甜蟹膏、蟹肉、蟹籽混合,鮮味極豐富,配上香脆鱈魚脆,必叫。🍢燒北海道帶子豚肉卷 ($78)足料大大串,香口豚肉包住鮮甜帶子,相當巨型,非常滿足嘅配搭。🍸Fun Rose ($108)、🍹日本果酒 ($63)作為居酒屋料理,酒水絕對係主打,有各款自創Cocktail,而呢杯Fun Rose更加係
出品精緻!邪惡爆醬軟殼蟹卷🦀流心蛋薄牛壽喜燒🥩

不過灰黑低調嘅裝修,真係隱蔽有Feel。
🍥立山黑部($168)

🥩薄牛豆腐壽喜燒 ($148)

🧀頹蛋 ($68)
鋪上豚肉同芝士,再經過火灸,一切開即流心,入口幸福感滿滿。

🍳月見雞肉棒 ($68)

🦪兵庫室津蠔 (一隻 $68)
極肥美嘅日本蠔,手掌心咁大隻飽滿,入口非常鮮甜。

🦀甲羅燒 ($138)

🍢燒北海道帶子豚肉卷 ($78)

🍸Fun Rose ($108)、🍹日本果酒 ($63)
作為居酒屋料理,酒水絕對係主打,有各款自創Cocktail,而呢杯Fun Rose更加係超推薦。

立山黑部同頹蛋都係每日限量,好彩田中有預先訂!
位處於太子與大角咀之間既型格小店黑色作主題既佢 在店舖盡頭有環境黑黑麻麻比較昏但黑到盡頭 會見到佢果個好搶眼既大月亮🌙真係好適合小酌兩杯 🥂傾下心事┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𓋜薄牛豆腐壽喜燒 $148一年365日對壽喜燒鍋都抗拒不了的me\( ˙▿˙ )/又壽喜燒😁一上檯橙紅日本蛋好搶眼 鍋內有冬菇 本菇 金菇 豆腐 油揚 同娃娃菜牛薄切 食落依然有濃厚牛香 😻 i love it 不過個人覺得壽喜燒汁都幾甜 食中塊油揚果時吸盡甜味⚠️注意既係佢無跟飯/烏冬架 (正 咁可以食多啲其他唔同野食啦(っ`ᵕ´c)𓋜朝邪惡玉子燒 $98一夾落去拉絲效果雖然無想像中澎湃不過新鮮煎起既玉子卷相當軟淋 既是軟淋又暖笠笠 又係有一種幸福感味道就覺得偏甜 但芝士味香既 𓋜岩鹽燒頂級牛板腱 $168上菜時黎到驚喜左一下有6件既佢個size 有啲似寶物咁 的的骰骰偏細份 🪄。_。«🪄牛既調味剛好食到佢原味道 牛味濃郁煎得唔會太乾身 肉汁keep 返起度旁邊仲放有鹽 可以沾一沾隻牛味發揮得更好𓋜頹卷 $88呢個頹野一啲都唔頹囉~上菜時店員有溫提我地「佢係豚肉包住個溏心蛋 記緊襯熱食」一切開經炸過既豚肉波波
位處於太子與大角咀之間既型格小店

牛薄切 食落依然有濃厚牛香 😻 i love it
不過個人覺得壽喜燒汁都幾甜
食中塊油揚果時吸盡甜味
⚠️注意既係佢無跟飯/烏冬架
(正 咁可以食多啲其他唔同野食啦(っ`ᵕ´c)
薄牛豆腐壽喜燒

味道就覺得偏甜 但芝士味香既

𓋜岩鹽燒頂級牛板腱 $168
上菜時黎到驚喜左一下
有6件既佢
個size 有啲似寶物咁 的的骰骰偏細份 🪄。_。«🪄
牛既調味剛好
食到佢原味道 牛味濃郁
煎得唔會太乾身 肉汁keep 返起度
旁邊仲放有鹽 可以沾一沾隻牛味發揮得更好
岩鹽燒頂級牛板腱

𓋜頹卷 $88
呢個頹野一啲都唔頹囉~
上菜時店員有溫提我地
「佢係豚肉包住個溏心蛋 記緊襯熱食」
一切開經炸過既豚肉波波爆醬呀! 係爆!〽️

薄牛豆腐壽喜燒
岩鹽燒頂級牛板腱
頹卷
2022-05-06 45 瀏覽
突然收到店舖電話,話6人最低消費2700,因為話用左佢3張檯。4人就冇最低消費。我係為母親節而訂檯,但冇預算用咁多錢食一餐。如果佢地事先聲明,我係唔會Book的。多人家庭小心考慮Book位事宜。
4人就冇最低消費。
多人家庭小心考慮Book位事宜。

2022-05-05 30 瀏覽
朝 Asa🌟整體: 有即叫即整傳統嘅居酒屋料理 亦都有新派自創料理 適合放工同朋友小酌一杯嘅好地方🏠環境: 用月亮做主題 成間有少許日式裝修同時保持現代嘅型格 黑色主調 微暗光線 幾有格調🧑🏻‍🍳服務: ✅☆║.............║☆‼️ 立山黑部 $168✅ 呢個睇個名 可能唔知係咩嚟 其實係將牛油果軟殼蟹太卷 堆到成座山咁 再加大大束蟹柳絲 同 蟹子做山頂 ✅ 成件事幾打卡able 份量亦都幾大 可以share 食 ✅ 軟殻蟹俾我影咗咁耐都依然好脆 值得一讚 加埋沙律醬就一流‼️ 頹蛋 $68✅ 個名好似好頹咁 不過其實係 用豚肉卷包住流心蛋 外層再有芝士包住咁✅ 裹面用日本蛋 流心效果強 蛋味濃‼️ 岩鹽燒頂級牛板腱 $168✅ 份量有六片 每一片火候都控制得好好 around 五成熟 唔會好韌 好難咬✅ 岩鹽幾好 唔會係死鹹 反而可以將佢本身好濃嘅肉味帶出嚟‼️ 朝邪惡玉子燒 $98✅ 話明邪惡就緊係加咗芝士啦 不過佢芝士量唔算好多 算係配角咁 唔蓋過主角蛋味✅ 見佢橙橙地色就估佢係用日本蛋 蛋味濃 蛋卷嫩滑多汁 ✅ 調味上就係甜甜地咁‼️ 颯 純米大吟釀 $278 (3

Asa

✅ 岩鹽幾好 唔會係死鹹 反而可以將佢本身好濃嘅肉味帶出嚟

‼️ 朝邪惡玉子燒 $98

✅ 見佢橙橙地色就估佢係用日本蛋 蛋味濃 蛋卷嫩滑多汁
✅ 調味上就係甜甜地咁

‼️ 颯 純米大吟釀 $278 (300ml)

✅ 問有乜好推介 老細就推介呢款甜甜地嘅清酒
✅ 「颯」本義是風聲。這款酒令人不期然想
起那純熟的果物,一份難以忘懷的幽香。閉
目細享這份細水長流的口感,入口溫和,齒
縫留香。

📍 太子大南街39號地舖

G/F, 39 Tai Nan Street, Prince Edward

⏰ 星期一至五
17:00 - 22:00
星期六至日
12:00 - 22:00

☎️ 電話號碼 53237163

📷 Fujifilm XE4 + 23mm F2

📩喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵
-朝ASA🍶自從上次係太子搵到兩間好西之後就好想繼續喺呢一區再發掘多啲今次就搵到呢間良心居酒屋鋪面比較唔顯眼 加上而家裝修緊好容易就會錯過但係入面就走暗黑型格風 會有一個強烈的對比而且又不乏日式特色佈置 幾有feel✨立山黑部 ($168)立山黑部一直都係我既to-go list入面想一年既冬天去瘋狂打卡🥺而我搵呢間食都係因為畀呢一個吸引左雖然本身都知道咩樣 但係一見到真身都忍唔住係心入面掛著一聲 真係好澎湃佢係由一個又一個卷物堆砌而成卷身入面有牛油果同炸蝦 外層就有滿滿嘅蟹柳絲蟹子同埋少少辣嘅蛋黃醬成個味道同口感係鹹辣軟脆交雜住 好豐富~✨頹蛋 ($68)推薦推薦✨想講呢一個係一啲都唔頹嘅頹蛋!❤️呢個其實係用左豚肉片包住雞蛋再去炸 切開幾時候 炸到啱啱好既流心蛋就會傾瀉而出(如圖)真係wow 左一聲 再配合埋燒過既芝士 紫菜 芝麻香濃蛋汁同醬汁真係好夾 好好味🤤🤤✨西京鱈魚燒($128)成個賣相都非常之吸引 係由一塊大葉包住上枱 呢個鱈魚 魚油勁香 魚肉結實非常嫰滑吸盡味噌既味道 係鹹鹹甜甜 調得岩岩好 最鍾意係上面有個酸蔥 可以中和油膩感 成個味道令人有味蕾上暢遊京都既感覺❤️✨燒北
朝ASA🍶

自從上次係太子搵到兩間好西之後
就好想繼續喺呢一區再發掘多啲
今次就搵到呢間良心居酒屋
鋪面比較唔顯眼 加上而家裝修緊好容易就會錯過
但係入面就走暗黑型格風 會有一個強烈的對比
而且又不乏日式特色佈置 幾有feel

✨立山黑部 ($168)
立山黑部一直都係我既to-go list入面
想一年既冬天去瘋狂打卡🥺
而我搵呢間食都係因為畀呢一個吸引左
雖然本身都知道咩樣 但係一見到真身都忍唔住
係心入面掛著一聲 真係好澎湃
佢係由一個又一個卷物堆砌而成
卷身入面有牛油果同炸蝦
外層就有滿滿嘅蟹柳絲蟹子同埋少少辣嘅蛋黃醬
成個味道同口感係鹹辣軟脆交雜住 好豐富~

✨頹蛋 ($68)推薦推薦✨
想講呢一個係一啲都唔頹嘅頹蛋!❤️
呢個其實係用左豚肉片包住雞蛋再去炸 切開幾時候
炸到啱啱好既流心蛋就會傾瀉而出(如圖)
真係wow 左一聲 再配合埋燒過既芝士 紫菜 芝麻
香濃蛋汁同醬汁真係好夾 好好味🤤🤤

✨西京鱈魚燒($128)
成個賣相都非常之吸引 係由一塊大葉包住上枱
呢個鱈魚 魚油勁香 魚肉結實非常嫰滑
吸盡味噌既味道 係鹹鹹甜甜 調得岩岩好
最鍾意係上面有個酸蔥 可以中和油膩感
成個味道令人有味蕾上暢遊京都既感覺❤️

✨燒北海道帶子豚肉卷($78)
呢個係豚肉片包住勁大粒帶子
豚肉燒得香脆 北海道帶子新鮮 啖啖肉
中意個鹹甜既燒汁 好能夠提鮮

✨ 燒牛舌 ($78)
牛舌表面鋪左好多黑椒同芝麻
看似薄薄一片 但肉質結實
燒得外亂內嫰 調味又唔會死鹹!

🍶ASA

所以有咁令既粉紅色 個人好中意呢款☺️
2022-04-23
  • 頹蛋
2022-05-02 43 瀏覽
二個大人、一個小朋友,$607係太子食唔飽,超失望😡😡,$168 牛板鍵6小片,甲羅燒蟹醬極少+蟹籽及蟹柳絲充撐,中環也不用沒麼貴。。。。。吃完一肚氣!!!!
2022-04-30 36 瀏覽
太子大南街一帶一向小店/cafe 雲集, 而係一個隱蔽街口就有一間日式居酒屋 - @asaizakayahk 取名自日文‘ASA’ 朝早嘅意思, 畜意打造日與夜嘅交錯, 裝修別具心思,門口的仿日本小庭園一角,加上餐廳入面貼滿唔同日本地鐵🚇站名,看到盡是那些熟悉嘅JR/日本電鐵站名,即刻好掛住旅行啊😣.🌟($98) 招牌作-其實一間餐廳廚師做得好唔好,叫蛋就自然可以見真章, 玉子燒做到一層層,邪惡版嘅內裡更係包住芝士🤤🤤玉子做到非常嫩滑半流心狀態,配上表面嘅蟹籽增添口感,呢道玉子燒非常高質有驚喜👏🏻👍🏻.($78)每到居酒屋必叫嘅串燒, 牛舌厚切,燒至爽口,彈牙而且每舊都幾大件😼.($168) 雖然望上去相對比較細份,不過勝在質量取勝, 牛肉用岩鹽調味燒至medium, 入口細嫩💯而($68)都相當惹味,點住蛋汁食相當滋味,但就略嫌粉漿感多左啲..[‘頹蛋’]($68) 餐廳創意菜式, 雖然叫頹蛋,但一啲都唔頹! 廚師用🐷肉片包裹住一個半熟流心蛋,表面半浴芝士加紫菜碎, 切開🔪中間係流心蛋黃🤤🤤,幾種層次同不同口味,非常特別嘅小食👍🏻(是日食左好多蛋🍳🥚🍳😲🤭).非常欣賞呢間太子小店💛嘅
🌟[朝邪惡玉子燒]($98) 招牌作-其實一間餐廳廚師做得好唔好,叫蛋就自然可以見真章, 玉子燒做到一層層,邪惡版嘅內裡更係包住芝士🤤🤤玉子做到非常嫩滑半流心狀態,配上表面嘅蟹籽增添口感,呢道玉子燒非常高質有驚喜👏🏻👍🏻

[鹽燒牛舌串]($78)每到居酒屋必叫嘅串燒, 牛舌厚切,燒至爽口,彈牙而且每舊都幾大件😼

[岩鹽燒頂級牛板腱]($168) 雖然望上去相對比較細份,不過勝在質量取勝, 牛肉用岩鹽調味燒至medium, 入口細嫩💯
而[月見雞肉棒]($68)都相當惹味,點住蛋汁食相當滋味,但就略嫌粉漿感多左啲.

非常欣賞呢間太子小店💛嘅用心同佢料理嘅創意,如果經過同區不妨可以支持下👍🏻
本港自上星期四起終放寬社交距離措施,重開晚市堂食後的首個週末,到處皆是人山人海的盛況,人流絡繹不絕。晚上九時後的街道依然華燈四起,餐廳食肆、各類商店等,夜越深越是燈火通明,可望回歸「不夜城」之美譽。位於太子的「朝」,巧妙地利用文字間的「日」與「月」,打造出一間日夜交織、禪學與現代簡約美學之衝擊和交融的居酒屋,在微醺的錯覺感下,體驗穿梭於時間蒙太奇的奇幻美食旅程。環境:✨餐廳整個品牌以月圓元素為概念,裝潢走型格路線,用具質感的深灰色及黑色作基調,摩登而低調帥氣;✨配以木桌椅、沉實的石磚,透過射燈折射出更多層次感,營造了非常適合酌酒、品嚐料理的氣氛。💓打卡位注意!店內的「發光月亮招牌」、日式小庭院景觀,以及門面的月亮打卡牆皆能拍出不錯的氣氛照片。服務:✨當日正值下午茶時段,樓面只有一位職員,態度友善有禮,用餐時間非常充足。食物:🏔 立山黑部 ($168)💗筆者推介之「呃Like首選」!賣相吸引!✨光看外表已非常「打卡able」,內裡也有內涵。✨乃由軟殼蟹反卷堆砌而成的壽司山,軟殼蟹炸至香脆可口;再以金箔、蟹柳、濃稠的蛋黃醬及蟹籽點綴,在燈光照射下更感華麗,口感豐富。🥚 頹蛋 ($68)💗筆

環境:

服務:

食物:
🏔 立山黑部 ($168)

💗筆者推介之「呃Like首選」!賣相吸引!
✨光看外表已非常「打卡able」,內裡也有內涵。

🥚 頹蛋 ($68)

💗筆者推介之「呃Like次選」
✨切開後顏值爆表,一顆顆如滿月般明亮誘人!
✨以薄切豚肉包裹着日本蛋酥炸,類似蘇格蘭蛋的做法。肉塊與亮橘色的流心蛋結成全新的味道,筆者認為蠻適合作下酒小食。

🍳 朝玉子燒 ($78)

💓必點!
✨質感鬆軟柔緻而多汁,味道甜滋滋的,帶蛋香,很不錯!

🥩 岩鹽燒頂級牛板腱 ($168)

✨牛板腱油花較少,質感適中,牛肉風味濃郁,以岩鹽調味已能誘發牛肉的甘香。

🍹 日本果酒 ($63)

✨酒精濃度低,富獨特的水果香氣和桃子味道,容易入口,口感溫和甜潤。

🍍 菠蘿乳酸 ($35)
✨味道酸甜可口,清爽解渴。

總結(5分滿分)
餐廳環境🖼🖼🖼🖼🖼
餐廳服務🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻