2017-11-18 44 瀏覽
今日放左工之後約埋成班朋友一齊去食好西,朋友建議去太子打邊爐,店名叫「有囍」,又幾有趣喎!有囍豬腳薑($38 )先點個人氣豬腳薑,大大煲又足料,薑醋味道好香,豬腳炆得夠腍,薑夠香,好正!有囍黃金豆腐($28)香脆嫩滑的豆腐炸得卜卜脆,豆腐嫩滑又可口,配埋炸蒜超惹味,熱氣都唔理啦!食完小食,當然要調個DIY醬料先,款色跟一般大同小異,亂調都好味😜係時候打邊爐啦!鮮茄濃湯配肉骨茶🍲(藥材) ( $128 )肉骨茶湯底係店內招牌,客人小菜吃飯也可以單點來吃,既然打邊爐,當然點個肉骨茶湯底,朋友還想試鮮茄濃湯,所以就雙拼了,真的好鮮甜!配料方面,推介🐚大元貝(足4兩半)($43/隻)好大隻好新鮮,肉質肥厚,鮮甜美味!🍴自家製水餃餡料超多,又夠新鮮,正!鳳城水餃($38)鮮蝦雲吞($38)🐟脆鯇魚腩($68)肉質好新鮮,爽脆可口!新鮮魚標($68)很少地方可以點魚標,仲要大大條,淥完都唔縮水,好爽火,超正!野生竹笙($38)鮮豬腰($48)鮮豬潤($48)幾個人一齊share一渣竹庶茅根($38)都幾正,味道唔會好甜!好滿足,食到飽一飽一人都只係大約$200,超值又抵食!

有囍豬腳薑($38 )

有囍黃金豆腐($28)

係時候打邊爐啦!
鮮茄濃湯配肉骨茶🍲(藥材) ( $128 )

配料方面,推介🐚大元貝(足4兩半)($43/隻)
好大隻好新鮮,肉質肥厚,鮮甜美味!

🍴自家製水餃
餡料超多,又夠新鮮,正!

鳳城水餃($38)

鮮蝦雲吞($38)

🐟脆鯇魚腩($68)
肉質好新鮮,爽脆可口!

新鮮魚標($68)

野生竹笙($38)

鮮豬腰($48)

鮮豬潤($48)

好滿足,食到飽一飽一人都只係大約$200,超值又抵食!
2K
今日放左工約埋班朋友仔去左太子間有囍打邊爐,餐廳裝飾夠曬時尚,玩味感十足! 打邊爐前先試下d小食,全部點左🍴廚師推介👍🏻 🐷有囍豬腳薑😝($38 ) 足料又好味👍🏻 薑醋好香好濃 成煲飲曬😝 😍有囍黃金豆腐($28) 脆卜卜入而好滑👍🏻 📣店長推介😋 🍗柚子蜜雞翼($78/8隻) 雞翼勁大隻😋 配埋柚子蜜甜甜地好開胃😋 之後當然打邊爐啦! 🍅鮮茄濃湯配肉骨茶🍲(藥材) ( $128 ) 肉骨茶湯底係店內人氣之選,幾乎每枱都點呢個。湯底落足料,色澤夠曬黑,又多肉熬成,飲出啖啖藥材香味,超香👍🏻 至於蕃茄湯亦做到酸甜味道得宜,真的很好味!未打邊爐前已經不停飲湯😋 餐廳最近試業期間推出優惠,可以嚐盡4個罕有部位,4人同行,再簡單like & share IG / FB 就可以以優惠價$8食到啦! 🐷豬八戒拼盤($8️⃣) 👉🏻金沙青;金沙骨背後的一塊肉,爽脆 👉🏻玻璃肉;腩肉頭段最末端位置,肥瘦均勻 👉🏻肉眼根;肉眼根部夠煙韌 👉🏻墨西哥豚肉;雪花均勻,夠嫩滑 之後再點其他火鍋配料,樣樣都非常新鮮,又夠大份😜

打邊爐前先試下d小食,全部點左🍴廚師推介👍🏻

🐷有囍豬腳薑😝($38 )

足料又好味👍🏻 薑醋好香好濃 成煲飲曬😝

😍有囍黃金豆腐($28)

脆卜卜入而好滑👍🏻

📣店長推介😋

🍗柚子蜜雞翼($78/8隻)

雞翼勁大隻😋 配埋柚子蜜甜甜地好開胃😋

之後當然打邊爐啦!

🍅鮮茄濃湯配肉骨茶🍲(藥材) ( $128 )

🐷豬八戒拼盤($8️⃣)

👉🏻金沙青;金沙骨背後的一塊肉,爽脆

👉🏻玻璃肉;腩肉頭段最末端位置,肥瘦均勻

👉🏻肉眼根;肉眼根部夠煙韌

👉🏻墨西哥豚肉;雪花均勻,夠嫩滑

之後再點其他火鍋配料,樣樣都非常新鮮,又夠大份😜

🐚大元貝(足4兩半)($43/隻)

🍴自家製水餃

餡料份量極多,鮮味可口!

🌮鳳城水餃($38)

🦐鮮蝦雲吞($38)

🐟脆鯇魚腩($68)

🐠新鮮魚標($68)

大大條,賬卜卜,超好味😍

🐽鮮豬腰($48)

🐷鮮豬潤($48)

🍡墨魚丸($38)

🌿唐生菜($28)

🍃油麥菜($28)

桂林米粉($18)

打邊爐當然要點番渣竹庶茅根($38)清清熱氣啦!

同朋友食左勁多野一人都只係二百多,真係抵食!食物新鮮又好吃,一定會再來!

2017-11-09
又相約舊同事聚會了! 今次住太子區的舊同事提議到花園街附近新開的餐廳, 說吃過他們的叻沙覺得蠻不錯, 價錢不貴, 而太子又是就到大家的中心點, 於是我們儘管跟她去試試啦!! 餐廳現正在試業期間, 老闆娘熱情地招呼客人, 了解他們對食物的意見~ 她還說有朋友生日來幫襯會送蛋糕呢!! 不失為大夥兒慶祝之選!!先看餐牌, 食物的款式選擇不少! OMG!! 叻沙、黑胡椒、參巴、肉骨茶…樣樣都想吃!!! 我們一行六人又想吃小菜, 又想打邊爐! Why not both???飲品的名字夠盞鬼, 奶茶仔溝咖啡妹XD娘惹石蠔 ($148)石蠔大大件漲卜卜! 炸到黃金色很酥脆! 配上洋蔥和甜辣醬汁~ 蠔肉鮮甜嫩滑~ 入口勁飽滿!! 趁熱食堅係正!!參巴蜜糖雞翼 ($78)新鮮熱辣辣即叫即炸! 外皮香脆, 內裡勁Juicy! 參巴蜜糖醬汁甜甜的帶微辣, 極具娘惹風味啊! 而且$78有8隻大大隻又幾抵!新加坡茄汁辣椒軟殼蟹 ($158)醬汁極香濃, 吃得出有多種香料配製而成,味道很豐富! 配脆卜卜的軟殼蟹吃很惹味呢! 下飯吃應該一流!豪華花膠龍蝦鮑魚二人餐 ($288)其實真心覺得兩個人來吃套餐都抵!! 又

飲品的名字夠盞鬼, 奶茶仔溝咖啡妹XD

娘惹石蠔 ($148)
娘惹石蠔

參巴蜜糖雞翼 ($78)
參巴蜜糖雞翼

新加坡茄汁辣椒軟殼蟹 ($158)
新加坡茄汁辣椒軟殼蟹

醬汁極香濃, 吃得出有多種香料配製而成,

豪華花膠龍蝦鮑魚二人餐 ($288)
其實真心覺得兩個人來吃套餐都抵!! 又龍蝦又鮑魚又花膠吃到飽飽都不用$300~~

新加坡藥膳花膠肉骨茶
藥膳味道香濃但又完全不覺得嗆! 湯頭好甜感覺很溫和!! 而且好足料, 滿滿的都是花膠、豬骨、還有冬菇呢! 每一滴都是精華所在! 我們六個人都分到好多料 (開心)

因為鮑魚賣完了所以換了蒜蓉粉絲蒸扇貝!
扇貝蠻大顆的, 兩隻也可分給六人 (五餅二魚)?

新加坡胡椒炒龍蝦

龍蝦肉質結實鮮甜, 好重胡椒味所以辣辣的很惹味,
喜歡吃胡椒的朋友一定喜歡!

手打魚腐泡時菜

湯頭是奶白色的很鮮甜, 白菜仔掛湯後變得更美味~ 鍋裡還有很多菇菇!!
吃完香口食物再吃點蔬菜, 頓時覺得味蕾變清新了! 可惜只顧吃菜的我搶不到魚腐吃!! (殘念)

黑胡椒炒蟹 ($288)
是日重點之我最期待的畫面終於出現!!! 店員說是用來自英國的登格斯蟹炒, 特點是大大隻好肉地!
黑胡椒炒蟹
先用牛油爆香洋蔥、大蔥、蒜、和白胡椒~ (好香) 再加入黑胡椒蟹炒呀炒, 之後點火!! 禮成!! 等火熄滅就食得!!隻蟹真的好大隻!!多肉而且勁多膏呀!!

黑胡椒炒蟹
無懼膽固醇的我們挖下挖, 吃呀吃, 但還是多到吃不完呢!黑胡椒汁好香濃, 蟹肉好嫩滑, 啖啖肉又好夠鑊氣! 風味十足! 果然沒令我失望!

還有膠手套呢真貼心

說好的打邊爐呢? 然後咀饞的我們又追加了叻沙火鍋!!

二人叻沙龍蝦餐 ($238)
叻沙湯底有好多蕃茄, 紅色的誤以為是來錯了蕃茄湯!!
滾起後底層的叻沙浮起便整鍋開始變色黃色!
就這樣呷了一口有香濃椰漿、特色香料味, 又帶點甜甜酸酸辣辣的~

4款是日海鮮有帶子、海蝦、蟶子和青口~ 吸收了叻沙湯的海鮮不用點醬汁也夠味!

龍蝦肉質亦結實, 爽脆且鮮甜!

加配了 $88本地牛肉, 沒有”橡筋肥膏” 但肉質不會鞋! 亦有牛肉味~~

成班為食鬼後來又追加了海龍皇2人份($188)

看那蟹膏爆晒出來!!!

好豬的朋友可以試試豬八戒拼盤, 有4種不同的部位, 吃到不同口感的豬肉!

打邊爐飲各款梳打夠晒解渴! 不飲凍飲的朋友還可以點熱薑檸樂!
飲飽吃醉每人差不多$300 ~個人覺得味道不錯~服務又很好, 值得一試!
2017-11-16
娘惹石蠔
參巴蜜糖雞翼
新加坡茄汁辣椒軟殼蟹
2017-11-17 51 瀏覽
3.3下午茶時間又係時候諗食乜今日黎開太子做嘢見到有間新開嘅餐廳仲係試業期間一於入去試吓食物選擇好多尤其係麵包類多士等等嘅選擇都好多見到有個雲上黑松露多士好吸引可惜四點去到已經賣晒😭試咗個有囍多士 其實係厚多士加番茄醬加新鮮蕃茄同半溶芝士麵包幾脆但因為用咗番茄醬感覺上有啲假Exactly係番茄豬扒飯嗰一種番茄醬另外帶咗有囍特色菠蘿包 菠蘿包幾大個入面夾住番茄太陽蛋同一件厚牛油菠蘿包唔夠鬆脆當普通三文治食都可以嘅重頭戲係龍蝦喇沙米線 因為太多嘢食所以我哋只係叫咗半隻 湯底幾香濃 奶味突出 最後小食嗌左瑞士雞翼有六隻 味道唔濃但係偏甜食得出用咗好多冰糖去整食咗咁多野三個人埋單都係170幾蚊都算抵食因為個龍蝦都唔平
3.3下午茶時間又係時候諗食乜

食咗咁多野三個人埋單都係170幾蚊都算抵食
因為個龍蝦都唔平
2017-11-16
2017-11-16 26 瀏覽
一入秋冬之後天氣即刻瞬間凍左好多天氣已經提醒我哋又進入左全天候打邊爐嘅火鍋旺季了今晚去到呢間非常之咁特別不必再佢哋呢間餐廳原本係主打新加坡食品晚上仲更加有新鮮海鮮同埋火鍋配料叫咗個花膠雞窩做湯底這裏湯底真係又農又夠味入面仲有好多雞肉全部都煲得好入味火鍋配料之外點左一啲安格斯牛肉牛肉油脂很覺夠真係完全的雪花牛肉而且牛肉味極濃再放入買花膠湯底入面充滿了雞肉鮮甜嘅味道另外在叫左脆肉鯇魚放入口弾牙爽口而且充滿晒魚味而且因為新鮮嘅關係再加上濃郁嘅湯底味道玩魚完全沒有腥味再加上爽口彈牙嘅魚肉,簡直令人食指高舉所以就立即追加脆肉鯇魚片鯇魚片顏色潔白的而且係燈光底下中可以看得出彩虹的顏色 證明係新鮮魚肉先至有呢種質素果然新鮮嘅魚肉在用於打邊爐的方法去製作簡直係會令人食唔停口
一入秋冬之後天氣即刻瞬間凍左好多

另外在叫左脆肉鯇魚
放入口弾牙爽口而且充滿晒魚味
而且因為新鮮嘅關係再加上濃郁嘅湯底味道
玩魚完全沒有腥味
再加上爽口彈牙嘅魚肉,
簡直令人食指高舉

所以就立即追加脆肉鯇魚片
鯇魚片顏色潔白的
而且係燈光底下中可以看得出彩虹的顏色
證明係新鮮魚肉先至有呢種質素
果然新鮮嘅魚肉在用於打邊爐的方法去製作
簡直係會令人食唔停口
2017-11-15 34 瀏覽
冬天到啦,同朋友去咗太子行街諗住買番啲入冬嘅衫褲,行到肚餓當然就係去搵嘢食啦,周圍亂咁行去搵嘢食,咁岩見到有間鋪頭喺度試業,就諗住鋪頭未正式開,食物質素應該唔錯,所以就入去食我同朋友兩人點左,新加坡黑胡椒蟹用嚟打邊爐,在點鮮滑牛、鮮魚腩、鮮蝦雲吞、響鈴卷、娃娃菜同出前一丁、最後叫咗兩杯野飲首先講吓新加坡黑胡椒蟹先啦,有個人會係你面前Service,去炒佢只胡椒蟹,一陣香味飄過嚟令到成件事好觀賞價值,識落好重胡椒味夠晒嘢未蟹肉鮮美食完隻蟹之後就加水打邊爐啦!鮮滑牛爽滑,響鈴都好脆口,鮮蝦雲吞彈牙,鮮魚腩日式其實就脆肉鯇,娃娃菜同出前一丁同平時冇乜分別就唔多介紹啦。

2017-11-15 315 瀏覽
天氣轉涼,今晚決定吃火鍋。這家餐廳門外貼著王祖藍夫妻和老闆的合照,以及與無線藝員的合照,疑似明星朋友開的餐廳🤣店內位置寬敞,由單位座位至圓檯都有,可以招待單人至數十人不等。一坐下即奉上一瓶水,而且是暖水天氣涼暖水最合適不過。看了看餐牌,發現餐廳有幾個特色:👉🏻有不少特色小菜,例如海鮮,有炒蟹👉🏻設有私房菜,但要提前預約,有興趣的不妨提前詢問👉🏻可打邊爐或吃小菜,兩樣都吃也可以我們決定了打邊爐。點了鴛鴦湯底$88,分別是鮮茄濃湯和沙爹湯底。另外還點了蜂蜜雪梨水,味道清甜,還吃到粒粒雪梨肉。沙爹湯底味道清淡,略帶酸辣。番茄🍅濃湯放了不少番茄和薯仔,絕對真材實料,由於沒有放其他調味料,味道也較清淡,無添加較健康。沾醬醬料有蔥花、辣椒、蒜蓉粒和炸蒜末。打邊爐重頭戲當然是肉類,肉質要好,要新鮮。極品西班牙豚肉油脂豐沛,肉質幼嫩,咬下去毫不費勁朋友更愛這碟豬肉,但我比較喜歡那碟牛肉。招牌本地手切肥牛(小)識食一定食本地牛,夠新鮮,夠矜貴牛肉色澤自然,不過如果顏色再鮮紅一點,想必賣相更佳。另外油花比例平均。手切和機切確有不同,手切肥牛有點厚度,相比起機切,一片片薄如蟬翼,起碼要幾片一起吃才吃得滋味。

天氣轉涼,今晚決定吃火鍋

天氣涼暖水最合適不過。

看了看餐牌,發現餐廳有幾個特色:

👉🏻有不少特色小菜,例如海鮮,有炒蟹
👉🏻設有私房菜,但要提前預約,有興趣的不妨提前詢問
👉🏻可打邊爐或吃小菜,兩樣都吃也可以

另外還點了蜂蜜雪梨水,味道清甜,還吃到粒粒雪梨肉。

沾醬醬料有蔥花、辣椒、蒜蓉粒和炸蒜末。

打邊爐重頭戲當然是肉類,肉質要好,要新鮮。
極品西班牙豚肉

極品西班牙豚肉
油脂豐沛,肉質幼嫩,咬下去毫不費勁
朋友更愛這碟豬肉,但我比較喜歡那碟牛肉。

招牌本地手切肥牛(小)

招牌本地手切肥牛(小)

識食一定食本地牛,夠新鮮,夠矜貴

下水一灼,縮水後仍是一整片牛肉,這就是手切肥牛的好處。
嚐一口,牛肉有嚼勁,愈嚼愈香,口腔裡都是香醇的牛肉

響鈴卷$38
響鈴卷炸得香薄脆口,下水一灼三秒,放入口依然卜卜脆。

蜂巢凍豆腐$58
豆腐本身沒什麼味道,味道來自湯底。凍豆腐吸滿火鍋湯底,很入味。

魚蛋$38
這碟魚蛋激讚!外型與平時吃的魚蛋沒有分別,但關鍵在這碟魚蛋很彈牙!絕對是一分錢一分貨。

竽絲$22
打邊爐必備竽絲,飽肚又低卡😉

侍應會主動加火鍋湯底
而且不是加水,而是原本的湯底喔

餐廳位於太子站附近,位置方便
貨真價實,材料一分錢一分貨
我見不少人點海鮮小菜,賣相吸引,下次再試一試小菜
2017-11-14
1K
2017-11-15 262 瀏覽
以往都有幫襯過旺角警暑後面嘅新發茶餐廳,早前見到原來已易手,換上另一間餐廳,之後都有行過見到午市,都有啲興趣試下。今日同幾個同事,一行三人黎到呢度,餐廳地方都幾闊落,下午茶時間人客唔算太多。除左有午餐供應,亦都同一時間有茶餐。午市有飯、意粉,附中式湯(每日唔同)、咖啡/茶,價錢唔貴,一律$45。此外有車仔麵,多款配料,亦有喇沙,選擇都算多。比較亮眼係佢地嘅中湯每日唔同,未知係咪好有住家感覺,例如有金銀菜煲豬骨、霸王花煲唐排、無花果豬尾湯等海南雞飯套餐 $59雞嘅份量適中,食落口都冇乜雪藏味,雞肉幾嫩滑。油飯唔會話太油膩,呢個價錢中規中矩啦。另外點左兩個自選配料麵,配料選擇多,都係啲大路野,單餸$38,加每款餸$9。而裡面本身已經有生菜、芽菜、木耳,由配料、麵、湯底一律自選。牛腩、魚腐、墨魚丸烏冬 $56朋友點嘅自選麵,配料揀左三款,價錢都唔平,點埋飲品接近六十蚊。麵食可選配通粉/米粉/米線/拉麵等,湯底有幾款,例如豬骨濃湯、麻辣湯、蕃茄濃湯等。呢度嘅配料冇乜醬汁,即使連牛腩都係冇配汁,幸好入口軟腍墨魚丸粉感唔重,食到有明顯墨魚粒,略嫌唔係好夠彈牙。魚腐有多少似魚蛋,冇乜特別。豬軟骨、豬

海南雞飯套餐 $59
雞嘅份量適中,食落口都冇乜雪藏味,雞肉幾嫩滑。
油飯唔會話太油膩,呢個價錢中規中矩啦。
海南雞飯套餐

海南雞飯套餐

牛腩、魚腐、墨魚丸烏冬 $56
牛腩、魚腐、墨魚丸烏冬

呢度嘅配料冇乜醬汁,即使連牛腩都係冇配汁,幸好入口軟腍

豬軟骨、豬爽肉辣汁撈麵 $47
豬軟骨都係冇乜汁,食落都幾腍,入口即化;豬爽肉好似白灼咁,食落幾爽口,反而又有啲鮮味。
辣汁撈麵係整個麵生色不少,係香辣類型,而且有少量花椒,會帶微微麻嘅味道,有啲似食麻辣鍋用淨番嘅湯底煮個麵嘅感覺。
整體味道不錯,麵係一般嘅公仔麵,配合辣汁幾好食。跟左一碗湯,湯底味道幾濃豬骨味,唔錯

餐牌:

生菜
2017-11-14
午餐
2017-11-14 90 瀏覽
今晚行經太子酒吧街附近,發現呢間arm arm開左冇耐,主打星馬同打邊爐既餐廳。佢係係花園街禮賢大廈,新到連招牌都仲未開封既,由太子地鐵站行去都只係幾分鐘路程,地點方便又易搵。呢度裝修簡單,環境寬敞,不過有d似茶餐廳格局。Menu呢度除左有星馬既特式小菜之外,打邊爐仲大玩fusion湯底,選擇多,價錢又平。滋補花雕雞(半隻)$138湯底本身已經有香濃既花雕酒,加上中藥材等等既材料,已經夠晒滋補,另外分湯上既新鮮雞亦都用上花雕酒浸醃過,所以食落花雕味濃,雞肉都好夠嫩滑,係略嫌太多油浮面招牌手切本地肥牛(細)$168呢度既手切肥牛賣相唔錯,顏色鮮紅,油花都算平均,厚薄適中,食落牛味濃郁,肉質唔鞋,仲有d口感其他既食材好似係鮮淮山、蘿蔔、冬瓜等等都好新鮮,而且份量都夠大。整體黎講抵食又好食

呢度裝修簡單,環境寬敞,不過有d似茶餐廳格局。

Menu

滋補花雕雞(半隻)$138

招牌手切本地肥牛(細)$168

2017-11-08
2017-11-13 22 瀏覽
行過太子突然之間好想食打邊爐見到有一間新開嘅餐廳所以就決定入去試一試,原來呢度主打係新鮮嘅海鮮同埋新加坡食品一坐低之後就叫左滋補濃湯花膠雞窩個湯底有成全隻雞而且用上嘅花膠分量中非常之咁多將全隻雞晒落個湯底滾起之後就梗係即刻飲返碗湯啦果一種鮮甜嘅味道唔係用雞粉開嘅湯底可以媲美得到另外其他配料都非常之咁新鮮我哋叫咗餃子,呢度標榜嘅餃子係每晚即叫即製的唔係嗰啲預先洗晒再放入雪櫃雪到硬晒所以個水餃皮依然係新鮮不過淥這種餃子就要比較小心一點因為要睇住佢啱啱好熟就要立即放離個湯㡳因為如果放得耐湯底個餃子皮會用溶化爆破了另外個話牛肉不得不試完全用上了手切嘅方法去製作而且牛肉嫩滑可口完全冇根同埋渣而且牛肉味濃郁非常每一啖都有牛肉嘅香味之後再叫咗一款竹笙竹笙嘅定位非常之咁好因為主要是用來吸收湯底嘅味道再配合埋其爽口嘅質感簡直係打邊爐嘅絕配
行過太子突然之間好想食打邊爐
見到有一間新開嘅餐廳
所以就決定入去試一試,
原來呢度主打係新鮮嘅海鮮同埋新加坡食品

竹笙嘅定位非常之咁好

因為主要是用來吸收湯底嘅味道
再配合埋其爽口嘅質感
簡直係打邊爐嘅絕配
今晚朋友飯聚,在媒體介紹了一間主打星加坡菜為主題的餐廳,被牠的海鮮拼盤吸引,因此決定今晚和朋友去試試,到達餐廳,發覺它們在試業中,仍未正式開張,所以招牌被遮蓋住,入到餐廳,裝修新潮,它們日間提供星加坡米線套餐,價格也合理,晚市則提供小菜及火鍋,特別之處是新加坡風味鍋底,有喇沙、肉骨茶、胡椒蟹等。火焰胡椒蟹用上大肉蟹、黑胡椒和薑葱炒香,再加入酒並且點火,但今晚因為其中一位朋友喉痛仍未康復,所以我們湯底點了蕃茄濃湯,好有蕃茄味道,又不會太鹹,正適合我口味,火鍋配料亦頗新鮮,本地手切肥牛油脂平均,肉質鮮嫩,最欣賞是魚皮,魚皮夠薄,炸得香脆,我們食到停唔到口,蟶子夠新鮮,味道鮮甜,我們更叫了它們做緊$8特價的豬拼盤,特價食物也有水凖,另一推介食物是它們的豬腳薑醋,豬腳煮得夠淋,醋不太甜也不太辣,味道適中,平均火鍋食物很新鮮,有水準,這裡沒有限時,坐位舒適,很適合朋友飯聚,如果要挑剔,唯一要改善是員工服務,可能飲食業請人困難,員工欠缺經驗,有點甩漏和不懂應變,期待它們正式開業有所改善,消費價格整體合理,一定會再次光顧。
2017-11-10
  • 炸魚皮和豬腳薑醋
2017-11-12 83 瀏覽
事緣今晚又要落太子交收, 近旺角差館後面條街出名多食肆。 親友介紹附近有一間的新开特色打邊爐和東南亞菜。 兩樣都是我們的至愛。 到達店鋪,看見門外有幾幅和明星的合照。 肉骨茶(藥材)併鮮茄濃湯湯底$88+$30火鍋醬料不另收費。特式湯底鍋也有好幾個選擇, 我們試了雙拼: "肉骨茶" 併"番茄濃湯"$128。 特式湯底如選雙拼會再加30元。肉骨茶內有多件肉排骨,濃濃的藥材湯底非常滋補。 另一面是蕃茄濃湯, 味道調教得剛剛好即使再加湯仍清甜充滿茄味。麥皮蝦$138。 其實還有頗多的做法 :黃金蝦,金絲奶油蝦, 酸甜辣椒蝦等。 我們選了麥皮蝦因為很久沒有吃過了。 用了很薄的粉漿,粉漿带甜味, 蝦的size也很大,份量不少,炸得香脆可口。 蝦的肉質亦很彈牙新鮮,與底部炸得 香脆的甜蜜皮粒, 口感和味道一流。叫了"蒙古羊肉"$78。 很特別是手切的呢!? 不像以往我們常見切好的捲筒狀。 肉質嫩滑 ,完全沒有羊騷味。細問店員, 原來採用了紐西蘭羊柳部位(正更改餐牌), 難怪沒有羊騷味。 非常落本。手工水餃$38相當多材料, 木耳絲蘿蔔絲很爽口, 脹卜卜很大隻,菜和肉的比例平衡。油麥菜$28 估唔

雙拼: "肉骨茶" 併"番茄濃湯"
肉骨茶(藥材)併鮮茄濃湯湯底$88+$30

麥皮蝦

蒙古羊肉

手工水餃

手工水餃$38

油麥菜$28
估唔到油麥菜和肉骨茶也很夾。

龍蝦剌沙
龍蝦剌沙$98
喇沙湯底非常濃郁正宗,配上一羹森巴醬可自由添加。 此喇沙用上拉麵而非米線, 相當特別而且拉麵亦很彈牙。 半隻龍蝦肉質煑得剛剛好, 真材實料難怪是店中熱賣菜式。

店內有一張大圓枱,方便成班好友暢飲美食一番。 門外泊車也很方便。 距離地鐵站也只是三四分鐘路程方便得很。 火鍋有特色不只是一般的港式打邊爐。 東南亞菜也做得出色尤其是喇沙和麥皮蝦。
雙拼: "肉骨茶" 併"番茄濃湯"
麥皮蝦
蒙古羊肉
手工水餃
龍蝦剌沙
2017-11-11 34 瀏覽
最近係太子開左間新餐廳~夜晚同朋友行過,凍凍地又來打邊邊爐就入左去啦~環境都幾闊落,坐係卡位都唔會逼👍🏿👉🏿✨野食方面叫左個豬肚雞 半隻hkd138💸📌其實半隻兩個人食都夠,豬肚本身都好腍,湯底有啲胡椒可以暖胃又好飲!好清甜👍🏿之後啲配料都係每份再加錢計~價錢由28蚊至38蚊不等~📌個人覺得佢既手切肥牛同超甜栗米好好食!每份份量都好多,栗米爽脆香甜,手切牛肉肥瘦適中😚佢啲芝士丸比出面更加芝😍👉🏿✨仲叫左個小食參巴蜜糖雞翼 hkd78💸📌呢個個人覺得係必點!超級香脆,加左小小辣醬係上面,甜甜辣辣,就算放到凍左都keep住脆!仲要好juicy 有成8隻!開頭都諗住會食唔晒,但真係太好食啦!必叫呀☺️📌野飲方面都幾有特色!雙檸梳打同士多啤梨梳打都好飲呀😆
最近係太子開左間新餐廳~

👉🏿✨野食方面叫左個豬肚雞 半隻hkd138💸

📌個人覺得佢既手切肥牛同超甜栗米好好食!

👉🏿✨仲叫左個小食參巴蜜糖雞翼 hkd78💸

開頭都諗住會食唔晒,但真係太好食啦!必叫呀☺️

📌野飲方面都幾有特色!雙檸梳打同士多啤梨梳打都好飲呀😆
2017-11-08 40 瀏覽
難得平日放假陪屋企人,一齊行下花園街,重拾兒時嘅片段。呢頭附近好多食店,被呢間68元限定龍蝦喇沙吸引咗。我地食個陣雖然係下午茶時段,但keep住都有人流。間鋪都幾大,門口紅紙未整走,不過唔覺有陣裝修味道。研究餐牌時間,下午茶都多選擇,我自己本身好少何食新加坡菜,但家人就好嘅。同屋企人都喜歡食龍蝦關係,都係叫咗全隻嚟食。呢個上嚟一刻我地係心心眼,娘惹另外放,可以自行調教。喇沙味道剛好,唔會太辣。我地都覺龍蝦可以浸係碗湯度一陣,吸小小喇沙味仲正,蝦肉都多。雲上黑松露多士,燒過嘅蛋白,上面有小小黑松露,味道都幾特別,配底下嘅多士係幾好,套餐仲有嘢飲。屋企人見到餐牌有呢個砂糖腐乳多士,話好想睇下係咩味。我地都麻麻地腐乳,對我地黎講新嘗試。食落口有驚喜,砂糖原來可以咁配腐乳,初初點點砂糖帶出甜味,然後腐乳味開始出嚟,小小咸,但唔會好重。

2017-11-07 330 瀏覽
呢日係太子附近做完野就搵埋係附近上堂既表妹一齊食飯我地都無乜心水話想食乜,見到有間新開既餐廳就隨意入左去裝修簡潔明亮,坐位寬闊,唔會令人有焗促既感覺表妹對打邊爐無乜興趣,反而想食香口野,咁就等我呢個表姐同佢一齊放肆下啦我地首先要左個“有囍小食拼盤”HKd$188+10%呢個拼盤有齊曬啲香口惹味既小食炸物:蒜片牛柳粒、柚子雞翼、炸蝦丸同黃金蝦,全部既味道都唔錯啵雞翼同蝦仲有四大隻添架前者外脆内嫩,加入柚子蜜調味,微甜而清新後者外層沾滿咸香蛋黃炸至香脆,大蝦肉質爽彈表妹仲order左份“印度薄餅配咖哩汁”HKd$35+10%,睇黎佢今日真係好想食香口野我就負責嗌主菜,要左碟“參巴燒比目魚”HKd$188+10%,味道甜中帶微辣之後再要左碟“湯浸白菜仔”HKd$68+10%,有咁多煎炸野,個碟要湯浸清清地咁平衡返先有咁多餸,要一個“白飯”HKd$12+10% share黎食就夠晒嚕飲品方面,我地都一人叫左一杯野飲我杯“紅豆冰”HKd$26+10%又幾好飲啵,紅豆夠諗得黎又唔會太甜呢晚食得飽飽,又滿足到表妹呢個傻妹想食香口野!而個“有囍小食拼盤”又真係幾有驚喜既
呢日係太子附近做完野就搵埋係附近上堂既表妹一齊食飯

我地都無乜心水話想食乜,見到有間新開既餐廳就隨意入左去

裝修簡潔明亮,坐位寬闊,唔會令人有焗促既感覺

我地首先要左個“有囍小食拼盤”HKd$188+10%

雞翼同蝦仲有四大隻添架

前者外脆内嫩,加入柚子蜜調味,微甜而清新

後者外層沾滿咸香蛋黃炸至香脆,大蝦肉質爽彈

飲品方面,我地都一人叫左一杯野飲