2017-11-08 40 瀏覽
難得平日放假陪屋企人,一齊行下花園街,重拾兒時嘅片段。呢頭附近好多食店,被呢間68元限定龍蝦喇沙吸引咗。我地食個陣雖然係下午茶時段,但keep住都有人流。間鋪都幾大,門口紅紙未整走,不過唔覺有陣裝修味道。研究餐牌時間,下午茶都多選擇,我自己本身好少何食新加坡菜,但家人就好嘅。同屋企人都喜歡食龍蝦關係,都係叫咗全隻嚟食。呢個上嚟一刻我地係心心眼,娘惹另外放,可以自行調教。喇沙味道剛好,唔會太辣。我地都覺龍蝦可以浸係碗湯度一陣,吸小小喇沙味仲正,蝦肉都多。雲上黑松露多士,燒過嘅蛋白,上面有小小黑松露,味道都幾特別,配底下嘅多士係幾好,套餐仲有嘢飲。屋企人見到餐牌有呢個砂糖腐乳多士,話好想睇下係咩味。我地都麻麻地腐乳,對我地黎講新嘗試。食落口有驚喜,砂糖原來可以咁配腐乳,初初點點砂糖帶出甜味,然後腐乳味開始出嚟,小小咸,但唔會好重。