2025-06-08
收工喺灣仔搵食,行到橫街發現呢間隱世居酒屋🥸推門入去即刻被滿牆嘅懷舊海報同日本路牌吸引,仲有玻璃櫃放滿昭和年代玩具,成間舖頭好似時光倒流咁,幾有feel~ 🍤 炸鰻魚骨 $68 特別驚喜!炸得酥脆唔腥,咬落去有啲似薯片但更香口,送酒真係一流。 🥗 流心蝦薯仔沙律 $68 切開有流心蛋黃流出,同creamy嘅薯仔沙律好夾。蝦肉彈牙,整體口感好豐富😋🦑 海膽魷魚卷 $168 創意十足!新鮮海膽嘅甜味同魷魚嘅彈牙形成有趣對比,食落唔會太漏,感覺幾清爽!🐔 雞大動脈 $140 第一次試呢個部位,燒得香口得嚟保持到juicy,咬落去有啲似雞腎但更爽脆,點少少七味粉更加惹味。 🍣 昭和海鮮卷 $228 材料好豐富,吞拿魚蓉、三文魚籽、海膽同魷魚層次分明。最驚喜係有新鮮wasabi,唔會攻鼻但帶出鮮味👍🏼🦑 炸北海道魷魚絲 $68 送酒一流!炸得酥脆唔油膩,魷魚鮮味突出,配埋啤酒真係停唔到口😚🍢 雞軟骨 $70 燒得啱啱好,外脆內爽,灑咗少少山椒粉吊味,咬落"索索"聲好過癮。🐟 鰈魚邊壽司 $100 大推!魚油香超濃郁,真係入口即化。師傅切得厚身,飯嘅溫度同醋味剛好,食完仲有回甘
收工喺灣仔搵食,行到橫街發現呢間隱世居酒屋🥸
🍤 炸鰻魚骨 $68
🥗 流心蝦薯仔沙律 $68
🦑 海膽魷魚卷 $168
🐔 雞大動脈 $140
🍣 昭和海鮮卷 $228
🦑 炸北海道魷魚絲 $68
🍢 雞軟骨 $70
🐟 鰈魚邊壽司 $100
大推!魚油香超濃郁,真係入口即化。師傅切得厚身,飯嘅溫度同醋味剛好,食完仲有回甘🥹
環境真係好有日本地道居酒屋feel,侍應會耐心介紹唔同部位嘅串燒。雖然價錢唔算太平,但食材新鮮有誠意,特別係個鰈魚邊壽司同炸鰻魚骨,值得再encore😁