收工喺灣仔搵食,行到橫街發現呢間隱世居酒屋🥸推門入去即刻被滿牆嘅懷舊海報同日本路牌吸引,仲有玻璃櫃放滿昭和年代玩具,成間舖頭好似時光倒流咁,幾有feel~ 🍤 炸鰻魚骨 $68 特別驚喜!炸得酥脆唔腥,咬落去有啲似薯片但更香口,送酒真係一流。 🥗 流心蝦薯仔沙律 $68 切開有流心蛋黃流出,同creamy嘅薯仔沙律好夾。蝦肉彈牙,整體口感好豐富😋🦑 海膽魷魚卷 $168 創意十足!新鮮海膽嘅甜味同魷魚嘅彈牙形成有趣對比,食落唔會太漏,感覺幾清爽!🐔 雞大動脈 $140 第一次試呢個部位,燒得香口得嚟保持到juicy,咬落去有啲似雞腎但更爽脆,點少少七味粉更加惹味。 🍣 昭和海鮮卷 $228 材料好豐富,吞拿魚蓉、三文魚籽、海膽同魷魚層次分明。最驚喜係有新鮮wasabi,唔會攻鼻但帶出鮮味👍🏼🦑 炸北海道魷魚絲 $68 送酒一流!炸得酥脆唔油膩,魷魚鮮味突出,配埋啤酒真係停唔到口😚🍢 雞軟骨 $70 燒得啱啱好,外脆內爽,灑咗少少山椒粉吊味,咬落"索索"聲好過癮。🐟 鰈魚邊壽司 $100 大推!魚油香超濃郁,真係入口即化。師傅切得厚身,飯嘅溫度同醋味剛好,食完仲有回甘

收工喺灣仔搵食,行到橫街發現呢間隱世居酒屋🥸

🍤 炸鰻魚骨 $68

🥗 流心蝦薯仔沙律 $68

🦑 海膽魷魚卷 $168

🐔 雞大動脈 $140

🍣 昭和海鮮卷 $228

🦑 炸北海道魷魚絲 $68

🍢 雞軟骨 $70

🐟 鰈魚邊壽司 $100
大推!魚油香超濃郁,真係入口即化。師傅切得厚身,飯嘅溫度同醋味剛好,食完仲有回甘🥹

環境真係好有日本地道居酒屋feel,侍應會耐心介紹唔同部位嘅串燒。雖然價錢唔算太平,但食材新鮮有誠意,特別係個鰈魚邊壽司同炸鰻魚骨,值得再encore😁

• 鰈魚邊壽司
  • 昭和海鮮卷
2025-06-05 90 瀏覽
非常特別的裝潢帶我穿越時空去舊日本咁餐廳的食物質素高 份量唔會好heavy同朋友摸杯底就最岩昭和特上盛合無論是厚切/薄切刺身都很鮮甜 每啖都有滿滿的魚油大滿足流心蛋薯仔沙律蛋味濃郁 加上軟綿綿的薯蓉很快便吃光光酒盗炒山藥用酒盗黎炒山藥非常脆爽有口感串燒🍢雞蠔肉 - 好稀有特別的部位我第一次食 好嫩滑 好juicy聽講一隻雞只有兩塊架乍另外牛舌及雞軟骨都很惹味最後我幾中意既係一口小食吞拿魚鱈魚餅香脆可口 又有鮮味適合佐酒
非常特別的裝潢

最後我幾中意既係一口小食
香脆可口 又有鮮味
適合佐酒
2025-06-02 102 瀏覽
今日係520~冇男朋友,但好彩仲有個家姐陪食飯>口<去左間好有特色ge日本料理居酒屋,小食一般水準,最好食係海鮮卷,配左三文魚子&和牛&吞拿魚&三文魚,全部都係魚生(唔食得生野ge可以唔需要叫),口感嫩滑.另外鰈魚邊,入口即溶,好有口感!!環境裝修好有以前日本時代感,氛圍十足~~一班人傾傾計,食下野都好
2025-05-20
2025-05-31 82 瀏覽
今日森仔同女朋友落咗銅鑼灣一間居酒屋撐枱腳,居酒屋環境闊落舒適,地點係地鐵站附近好就腳,成間舖又門面裝修到天花牆身佈置裝飾都完美做到日本居酒屋嘅佈置,仲有日曲音樂加持勁有feel。入面餐枱有bar枱,想同兄弟姊妹chur下飲兩杯食下小食傾下計都好寫意自在。今晚餐廳客滿,大家都傾緊計,但神奇地環境係唔嘈。我哋唔太餓,同食居酒屋,小食同飲料係我哋嘅主打,所以就嗌咗唔同小食喇。佢哋啲小食味道很不錯呢!仲有不少自創特色小食,口感味道相當色架🥰串燒🍖🐥雞全翼💰116外皮香口少脆,外層有鹽香味,唔會好咸,而且雞肉味好出,啖啖雞肉嫩滑有汁。有人唔鍾意雞全翼因為麻煩,但呢隻雞翼好易食,餐廳細心到有層唔拮手嘅錫紙包雞翼尖端,又唔會整污糟手仔。串燒🍖🐥雞肉丸💰64很好吃的雞肉丸,唔油膩,size適中方便食用,口頗彈牙且唔粉唔散有咬感。🐥雞軟骨💰70雞軟骨香脆可口,有五味粉加持,吹水送啤酒一流👍🏻👍🏻👍🏻🐥南蠻醬炸雞💰58外皮香口爽脆,雞肉肥美略帶油脂,口感嫩滑多汁,連皮咬名符其實嘅外脆內軟,看似呢款小食平凡周圍都食到,但口感同味道比其他地方好食。🐟吞拿魚鱈魚餅💰68口感層次豐富,爽脆香口嘅鱈魚餅做底,上面

串燒🍖
🐥雞全翼💰116

串燒🍖
🐥雞肉丸💰64

🐥雞軟骨💰70
雞軟骨香脆可口,有五味粉加持,吹水送啤酒一流👍🏻👍🏻👍🏻

🐥南蠻醬炸雞💰58

🐟吞拿魚鱈魚餅💰68
口感層次豐富,爽脆香口嘅鱈魚餅做底,上面加呑拿魚蓉,呑拿魚蓉口感有打得綿滑嘅有打攪拌少少嘅,鮮呑拿魚味道出色。

昭和海鮮💰228
紫菜飯卷中間有煙韌鮮美嘅魷魚上層配上鮮嫩嘅海膽,上枱即食外層爽脆上軟下有咬感,海鮮鮮美。

魷魚明太子卷💰88
呢個魷魚新鮮彈牙,極具咬口
配上辣辣的惹味明太子,更加開胃!
同時味道也調得剛好,明太子配上魷魚,不會過鹹👍🏻
加上有紫蘇葉,去除了明太子嘅腥膩👍🏻亦能解寒👍🏻

🍅蕃茄三杯酢酒盗炒山藥💰58
解膩開胃嘅餐前小食❤️ 食食下可以食返舊蕃茄山
藥中和返,蕃茄軟硬適中、鮮甜多汁。山藥脆口唔會好滑潺潺。

鰹魚湯煮羅白💰58
鰹魚湯咸甜啱啱好,蘿白軟硬適中、鮮甜入味。

整體而言,環境很適合放鬆同gathering ,食物味道都很高質。
2025-04-16
  • 昭和海鮮卷
  • 魷魚明太子卷
  • 南蠻炸雞
2025-05-31 70 瀏覽
走進這間位於銅鑼灣的昭和風居酒屋,彷彿穿越時空回到日本上世紀的繁華年代。柔和的暖黃燈光灑落在木製家具上,牆上掛滿懷舊海報與日式擺件*雞全翼* 烤得金黃微焦,皮脆肉嫩,簡單的鹽調味更突顯出雞肉的鮮甜。*雞橫隔膜串燒* 口感富有彈性,肉質緊實且帶點筋性,醬汁鹹甜適中*流心蛋蝦薯仔沙律* 入口即化,薯仔綿密柔滑,蝦仁彈牙鮮甜,而流心蛋的濃郁蛋香與美乃滋的滑順完美融合*酒盜炒山藥* 以鹹鮮的酒盜提味,山藥爽脆滑嫩,醬香濃郁*咖哩牛利* 濃厚的日式咖哩包裹著軟嫩的牛利,至入味,每一口都充滿咖哩的溫潤香氣*雞皮唐揚* 炸得酥脆,外層金黃香脆,油脂豐富卻不膩口*昭和海胆海鮮卷* 集合了海膽的鮮甜與海鮮的豐富口感,醇厚的海膽襯托著軟嫩的魚生,口感奢華而圓滿。*海膽魷魚卷* 魷魚微微炙燒,口感爽脆且帶點彈性,與甘甜的海膽交織出獨特的鮮味*火炙鰈魚邊壽司* 炙燒過的鰈魚邊油脂豐富,入口即化,魚肉帶有微微的炭香

*酒盜炒山藥* 以鹹鮮的酒盜提味,山藥爽脆滑嫩,醬香濃郁

*雞皮唐揚* 炸得酥脆,外層金黃香脆,油脂豐富卻不膩口

2025-05-30 67 瀏覽
餐廳門口掛了一整排日式白燈籠,還有一面精緻漂亮的壁畫,於是我們就被吸引進去了。內部的裝潢是濃厚的懷舊古樸風格,日式燈籠、木質桌椅、懷舊海報與廣告牌,還有各式各樣的老物與玩具......彷彿穿越回日本的昭和時期。🦑魷魚明太子卷的造型吸睛,極爽滑的魷魚包裹著鹹香微辣的明太子,非常完美的配搭。🧀酒盜芝士脆餅,酒盜即是鹽漬的海鮮或其內臟,鹹味極重。與淡淡的芝士脆餅一併進食非常有風味。🍣昭和海鮮卷包含了海膽、吞拿魚蓉和魚子,鮮味濃厚,入口即化。另外我們還點了蕃茄三杯酢、南蠻醬炸雞、雞全翼、雞肉丸、炸雞皮餃子,很多菜式都非常下酒,如果喜歡摸手杯底吹水的話,十分推薦!🍻

朋友推介這一間日式餐廳。餐廳以日式復古懷舊為主題,充滿日式居酒屋嘅特色,非常溫馨。餐廳的座位闊落,舒適,餐牌選擇類型豐富,每一款都想食。最後我們叫了以下食物。白鱔 ($136/2串)我最喜愛的鱔,當然不能錯過。滑嫩可口,外焦內嫩。雞肉丸 ($64/2串)口感彈牙,外層微脆,內裡多汁,香料調味恰到好處。3. 鰈魚邊壽司 ($50)肉質鮮嫩,油脂豐富。搭配醋飯和脆口的紫菜,口感。4.昭和海鮮卷 ($228)這道海鮮卷的餡料豐富,有吞拿魚肉,海膽,魷魚,螺肉,每款都非常新鮮,口感層次豐富,非常滿足。5.海膽魷魚卷 ($168)有驚喜的一道壽司,海膽的清甜,配上魷魚的爽口彈牙和清爽的青瓜,口感與一般的壽司不同,有驚喜。6.流心蝦薯仔沙律 ($68)沙律的蝦仁鮮嫩,薯仔滑順,搭配流心蛋,非常滑,及清爽,是非常好的前菜。7.酒盜炒山藥 ($58)山藥口感脆爽,且非常惹味。8.炸海鰻魚骨 ($68)第一次吃炸海鰻魚骨,口感酥脆,讓人無法抗拒。
朋友推介這一間日式餐廳。

餐廳以日式復古懷舊為主題,充滿日式居酒屋嘅特色,非常溫馨。

餐廳的座位闊落,舒適,餐牌選擇類型豐富,每一款都想食。

最後我們叫了以下食物。

白鱔 ($136/2串)
我最喜愛的鱔,當然不能錯過。滑嫩可口,外焦內嫩。
雞肉丸 ($64/2串)
口感彈牙,外層微脆,內裡多汁,香料調味恰到好處。

3. 鰈魚邊壽司 ($50)
肉質鮮嫩,油脂豐富。搭配醋飯和脆口的紫菜,口感。

4.昭和海鮮卷 ($228)

5.海膽魷魚卷 ($168)

6.流心蝦薯仔沙律 ($68)

7.酒盜炒山藥 ($58)
山藥口感脆爽,且非常惹味。

8.炸海鰻魚骨 ($68)
第一次吃炸海鰻魚骨,口感酥脆,讓人無法抗拒。
2025-05-22
呢間係一間昭和風格既居酒屋,舖內會播經典日本歌,好懷舊又有feel,真係好似穿越左去昭和時代既日本居酒屋咁,打卡一流。最重要係,佢啲食物真係有水準,夠特色又好味~揀左幾個我地覺得超正既分享俾你哋!吞拿魚鱈魚餅呢個一上枱我哋就即刻忍唔住想食,佢外層煎到金黃香脆,入面係滑滑嘅魚餅,吞拿魚同鱈魚嘅鮮味超濃,絕對係開胃頭盤!配埋啲特製醬汁,簡直係完美搭配,必點!魷魚明太子卷呢個真係必食!魷魚包住明太子餡,咬落去啲明太子爆開嘅感覺真係滿足到唔得,鹹香味啱啱好,魷魚仲好嫩唔韌,食咗一啖即刻想再加單。昭和海鮮卷呢個海鮮卷係餐廳嘅特色之一,手工捲嘅壽司,入面有超新鮮嘅刺身,飯粒仲帶少少醋香,清新又唔heavy,食完覺得好爽口。雞全翼居酒屋嘅經典菜式梗係少唔到雞全翼啦!呢度嘅雞翼燒到外皮脆脆地,入面啲肉又嫩又多汁,仲帶陣淡淡嘅炭燒香味,完全係夜晚配啤酒必食嘅好選擇。牛舌是最喜歡的!不但厚度很適配,外表焦脆裏面充滿肉汁咖哩牛脷鐘意飲酒既朋友,呢個咖哩牛脷真係唔好錯過,食落好暖胃~咖哩汁濃郁得嚟帶少少甜,牛脷燉到又腍又入味,我哋全枱一致投票呢個係今晚Top 3!炸北海道魷魚絲呢個真係香到痴線,炸得好脆,啲魷

魷魚明太子卷

昭和海鮮卷

雞全翼

牛舌是最喜歡的!不但厚度很適配,外表焦脆裏面充滿肉汁

咖哩牛脷

炸北海道魷魚絲
呢個真係香到痴線,炸得好脆,啲魷魚味超濃,真係好啱配酒。

炸海鰻魚骨
魚骨炸到脆卜卜,鹹香又唔油膩,係一個幾特別嘅小食,送酒一流!

如果鍾意日式居酒屋,或者純粹想搵個地方同朋友放工後坐低吹水,昭和食堂真係超啱,氣氛夠Relax,食物好味又有特色,重點係價錢唔貴,CP值高。下次約朋友就黎呢度啦,唔會失望!
一間值得更多人認識嘅正宗居酒屋,帶你穿越到日本昭和時代嘅懷舊風情,品味日式料理!🇯🇵🍢呢度嘅菜式款式多到數唔晒,每樣都係心思之作~💕必試嘅有吞拿魚鱈魚餅,外脆內嫩;海膽魷魚卷,鮮味滿分;燒三文魚鵝肝卷,入口即溶,味道層次豐富!🦑🐟🦀 想嚐啖清新又濃郁嘅,可以試下流心蝦薯仔沙律,絕對係沙律界嘅神級作品!🥗🦐炸物控嘅朋友會鍾意炸北海道魷魚絲,香脆又有嚼勁;酒盜炒山藥,鹹香入味!🍚再加上牛舌、雞軟骨同雞橫隔膜等一系列燒物,香氣四溢,夠晒啱燒烤迷~🔥🍢 當然,居酒屋點少得好酒相伴?🍶無論係清酒、日本啤酒定燒酌,呢度都有齊一系列選擇,等你配搭唔同菜式,食到心滿意足!🎉✨約埋朋友或者同事,嚟昭和食堂感受一下傳統居酒屋嘅氣氛同美食!🎏🍶

呢度嘅菜式款式多到數唔晒,每樣都係心思之作~💕
必試嘅有吞拿魚鱈魚餅,外脆內嫩;

海膽魷魚卷,鮮味滿分;

燒三文魚鵝肝卷,入口即溶,味道層次豐富!🦑🐟🦀

炸物控嘅朋友會鍾意炸北海道魷魚絲,香脆又有嚼勁;

酒盜炒山藥,鹹香入味!

2025-05-21
2025-05-21 35 瀏覽
🍣昭和海鮮卷餡有海膽、魚籽、墨魚粒、吞拿魚蓉、內裡啲海鮮餡料豐富,超足料!而且口感好多元化🥰🦀蟹膏帆立貝帆立貝好新鮮,肉質鮮嫩,配埋濃郁嘅蟹膏,海味香氣大爆發,呢款係高質之選,一定要試! 最中餅無味,脆脆地,配好有鮮味嘅魚生就啱晒!🍣辣味碎蔥吞拿魚呢個係刺身迷嘅福音,吞拿魚切得細細粒,加埋辣味醬汁同碎蔥,味道層次幾突出,唔會太辣,但帶少少刺激感,食完好開胃。 🍤炸櫻花蝦豆腐外層炸得酥酥地,內裡嘅豆腐滑到好似會喺口溶開,加埋櫻花蝦嘅鮮香,味道層次幾豐富🥣 鰹魚湯煮羅白呢個湯好重味,帶淡淡嘅鰹魚鮮味,羅白煮得好腍,吸晒湯汁,好有日式家庭菜嘅感覺。 🍗大雞皮呢個真係邪惡級數嘅小食,炸到金黃色,脆卜卜,咬落仲有雞油香,罪惡感爆燈🤣🤣🐟炸鰻魚骨呢款小食係好香口嗰隻,炸得夠脆,咬落係啲骨頭加埋鹹香味,唔會覺得硬,但食多幾條會有少少乾口,啱啱好配啲飲品。 🍗雞全翼雞翼燒得香噴噴,皮脆肉嫩,咬落每啖都係肉汁滿滿,簡單但好味! 🍗雞軟骨雞軟骨焦香脆爽,係邊食邊傾偈嘅完美配搭,調味以鹹味為主。🍗雞橫隔膜呢個真心有驚喜,雞橫隔膜帶少少嚼勁,燒得啱啱好,配埋燒汁食,係嗰啲越咬越香嘅類型,非常推薦試一

🍣昭和海鮮卷

🍗大雞皮

🐟炸鰻魚骨

🍗雞全翼
🍗雞軟骨
雞軟骨焦香脆爽,係邊食邊傾偈嘅完美配搭,調味以鹹味為主。

🍗雞橫隔膜
呢個真心有驚喜,雞橫隔膜帶少少嚼勁,燒得啱啱好,配埋燒汁食,係嗰啲越咬越香嘅類型,非常推薦試一試💯

📍昭和食堂 (灣仔)
灣仔謝斐道391-407號新時代中心地下A號舖
2025-05-20 21 瀏覽
同細妹去行下街、經過間好特別的餐廳、成個日本舊式招牌、所以入去試下。🍽️🍽️🍽️🍽️🍣🍣🍣🍽️🍽️🍽️昭和海鮮卷🌟🌟🌟🌟🌟海膽刺身奶油般綿密,入口即化,搭配鹹鮮鮭魚子爆漿提鮮,奢華感十足。油潤與爽脆交織,新鮮度滿分。整體海味濃郁而不腥。鰈魚邊壽司🌟🌟🌟🌟🌟鰈魚邊以獨特的脆嫩口感著稱,師傅刀工細膩,魚肉經輕微炙燒後油脂微融,入口先是甘甜,隨後帶出深海魚的鮮味。魷魚明太子卷🌟🌟🌟🌟🌟新鮮魷魚切成薄片,包裹着橙紅飽滿的明太子,口感層次鮮明——魷魚柔韌微彈,帶着淡淡甘甜,而明太子鹹鮮濃郁,顆粒感十足,一咬下去爆漿感滿分!炸北海道魷魚絲🌟🌟🌟🌟🤍北海道魷魚絲裹上輕薄麵衣油炸至金黃酥脆,入口先是喀嚓的爽脆感,咬開後魷魚的鮮甜立刻湧出,肉質彈牙不韌,帶有淡淡的海潮香氣。酒盗芝士脆餅🌟🌟🌟🌟🤍以「酒盗」醃漬的濃郁魚內臟醬(酒盜)搭配炙烤起司,鋪在酥脆餅乾上——入口先是鹹鮮暴擊,發酵魚醬的醇厚與芝士的奶香激烈碰撞,尾韻帶微微酒香回甘。炸海鰻魚骨🌟🌟🌟🌟🌟將海鰻魚骨高溫酥炸至金黃,入口先是驚人的「喀哧」脆響,隨即湧出濃縮的鰻魚油脂香氣,骨髓處帶有微微膠質黏唇感,越嚼越鮮!煙肉蠔🌟🌟🌟🌟🌟肥厚生蠔裹上煙肉炙烤,外層燻香焦

🍽️🍽️🍽️🍽️🍣🍣🍣🍽️🍽️🍽️

昭和海鮮卷🌟🌟🌟🌟🌟

鰈魚邊壽司🌟🌟🌟🌟🌟

魷魚明太子卷🌟🌟🌟🌟🌟

炸北海道魷魚絲🌟🌟🌟🌟🤍

酒盗芝士脆餅🌟🌟🌟🌟🤍

炸海鰻魚骨🌟🌟🌟🌟🌟

煙肉蠔🌟🌟🌟🌟🌟
肥厚生蠔裹上煙肉炙烤,外層燻香焦脆,咬下瞬間脂香迸發!蠔肉飽滿爆汁,鮮甜海味與煙肉的鹹燻激烈交織,鹹中帶奶香餘韻。
灣仔懷舊昭和風日式居酒屋🏮裝修有心思🎌餐牌設計上都極有心思 係手繪風menu 🎨而且選擇上有好多其他居酒屋無嘅食材配搭😳整體食物質素中上 至少無伏!!-🍣 鰈魚邊壽司 💰$50/件炙燒後嘅鰈魚邊油脂感滿滿 極度肥美用脆紫菜包住壽司飯同鰈魚邊一齊食食完滿口都係油香 鰈魚邊口感入口即溶-🦑 海膽魷魚卷 💰$168 下層為魷魚包住青瓜絲 上層為滿滿海膽魷魚及海膽食材新鮮鮮甜✨ -🦀 蟹膏帆立貝刺身 💰$188帆立貝切兩邊夾住滿滿蟹膏 好似三文治一樣帆立貝鮮甜厚肉 口感一流 蟹膏味道偏鹹 所以都唔需要額外再點豉油-🐷 燒鹿兒島黑豚 💰$180鹿兒島黑豚肉質柔軟緊緻 帶脂肪感但唔油膩大約15-16塊 點上蜜糖芥末醬幾夾-🐮 雪花牛柳 💰$65燉牛柳肉質軟腍 完全可以輕易咬開配上蔥花薑末等調味-🐮 牛舌 💰$58推薦必食燒牛舌 口感爽嫩配上黑椒調味幾惹味~-🐥 南蠻醬炸雞 💰$58炸雞炸得幾Juicy 去到會噴汁嘅程度😹-🧀 酒盗芝士脆餅 💰$68以魚內臟醃製而成 味道上鹹香味超重果然係酒盗🤣餸酒一流!!
灣仔懷舊昭和風日式居酒屋🏮裝修有心思🎌
餐牌設計上都極有心思 係手繪風menu 🎨
而且選擇上有好多其他居酒屋無嘅食材配搭😳
整體食物質素中上 至少無伏!!
🍣 鰈魚邊壽司 💰$50/件

燉牛柳肉質軟腍 完全可以輕易咬開
配上蔥花薑末等調味
🐮 牛舌 💰$58

推薦必食燒牛舌 口感爽嫩
配上黑椒調味幾惹味~
🐥 南蠻醬炸雞 💰$58

炸雞炸得幾Juicy 去到會噴汁嘅程度😹
🧀 酒盗芝士脆餅 💰$68

以魚內臟醃製而成 味道上鹹香味超重
果然係酒盗🤣餸酒一流!!
話說尋晚同朋友去咗間好有懷舊特色嘅居酒屋度食飯飯,入面既場景令人有種穿越嘅感覺,好似-秒回到昭和時代🏮除咗勁啱打卡,估唔到d野食仲好值得舉指公👍🏻👍🏻我地食左:⬇️⬇️昭和海鮮卷✨ $228海鮮卷上面放左超重手既海膽同魚子,睇到已經充滿食慾😍估唔到卷入面仲有埋三文魚同章魚,入口個下多種強烈既鮮味直沖味蕾,正到我地唔識講,勁想encore多兩碟😬✨海膽魷魚卷✨$168又係正到癲😍軟滑海膽同Q彈魷魚既雙重鮮味加上口感碰撞,小妹秒變心心眼‼️✨燒鹿兒島黑豚✨$180軟嫩多汁既黑豚油香十足,加埋陣微微既焦香真係十級誘人🤘🏻✨煙肉蠔✨ $60呢個配搭我都系第一次見,鮮味咸香又有新意,真係幾有驚喜😋✨咖喱牛舌✨$68牛舌嫩滑得梨好有彈性,口感好好,完全唔嚡😀加埋咁濃郁嘅咖喱汁,真係送飯一流🤣✨燒牛舌✨ $58柔軟唔韌,充滿鹽香,鍾意牛脷嘅你一定唔可以放過👊🏻✨炸北海道魷魚絲✨$68外脆內軟又易咬,鮮香味美無得輸,送洒一定唔少得🤘🏻我地咁早過去都咁多人,如果你都想去試吓,真係記得要訂位丫😜🛑昭和食堂📍灣仔謝斐道391-407號新時代中心地下A號舖#昭和食堂 #居酒屋 #foodie #高質 #灣仔 #灣仔

除咗勁啱打卡,估唔到d野食仲好值得舉指公👍🏻👍🏻

我地食左:⬇️⬇️

昭和海鮮卷✨ $228

海鮮卷上面放左超重手既海膽同魚子,睇到已經充滿食慾😍

✨海膽魷魚卷✨$168

✨燒鹿兒島黑豚✨$180

軟嫩多汁既黑豚油香十足,加埋陣微微既焦香真係十級誘人🤘🏻

✨煙肉蠔✨ $60

呢個配搭我都系第一次見,鮮味咸香又有新意,真係幾有驚喜😋

✨咖喱牛舌✨$68

✨燒牛舌✨ $58

柔軟唔韌,充滿鹽香,鍾意牛脷嘅你一定唔可以放過👊🏻

✨炸北海道魷魚絲✨$68

外脆內軟又易咬,鮮香味美無得輸,送洒一定唔少得🤘🏻

我地咁早過去都咁多人,如果你都想去試吓,真係記得要訂位丫😜

🛑昭和食堂

📍灣仔謝斐道391-407號新時代中心地下A號舖

#昭和食堂 #居酒屋 #foodie #高質 #灣仔 #灣仔美食 #香港美食 #打卡 #抵食 #海鮮

2025-05-12 6 瀏覽
咖哩牛脷燉煮得好入味又軟熟搭配香濃的咖哩醬配料有薯仔加紅蘿蔔炸北海道魷魚絲口感酥脆 作為小吃非常適合吞拿魚鱈魚餅以吞拿魚和鱈魚製成的魚蓉放在脆餅上一啖同食 同時有兩種口感炸海鰻魚骨比較少見的前菜 炸得極香脆惹味佐酒絕配 很推介要試試南蠻醬炸雞外皮酥脆 雞肉鮮嫩多汁雞橫隔膜串燒肉質鮮嫩 油脂豐富加點七味粉更滋味雞軟骨串燒 口感有嚼勁 越食越想食雞全翼火喉控制得非常好 外脆內嫩雞皮焦脆魷魚明太子卷魷魚包裹著明太子 魷魚彈牙 明太子香辣可口兩者十分夾鰈魚邊壽司很肥美 魚油緩緩滲出層次味道豐富自家釀人蔘酒菊花酒微甘但易入口具有養生和保健的效果 🌟4月重點優惠凡惠顧指定清酒一支可免費獲贈其中一款料理

咖哩牛脷

凡惠顧指定清酒一支
可免費獲贈其中一款料理

外賣送餐
試食活動
🎎下班不想回家,心血來潮搵到呢間居酒屋,結果意外好食!門口嘅裝修已經好吸睛,入到去就彷彿穿越返昭和時代,四周有好多懷舊擺設,多個打卡位,氣氛超級好!⭐️ 昭和海鮮卷 - 食材豐富到不得了,海膽份量好足!裡面有拖羅蓉、海螺、魷魚,加上三文魚籽,真係太滿足,鮮甜得來仲有層次感😍!⭐️ 魷魚明太子卷- 魷魚包住滿滿明太子、紫蘇葉同青瓜絲,口感鮮嫩彈牙,仲有少少辛辣,紫蘇葉更係提升咗味道,真係必食!✨燒白鱔- 外脆內軟,咬落去超彈牙,食到舔舔脷!👍🏻✨雞頸肉- 啖啖肉,爽彈惹味。👍🏻✨煙肉蠔- 煙肉包住鮮嫩的蠔,一口爆汁,真係食過返尋味!👍🏻✨炸北海道魷魚絲- 香甜脆口,配酒一流!👍🏻✨酒盜炒山藥- 爽脆健康,當日味道較為清淡。✨炸海鰻魚骨- 超級香口,卜卜脆好惹味!✨流心蛋薯仔沙律- 蛋黃汁撈沙律,好開胃!

🎎

✨燒白鱔- 外脆內軟,咬落去超彈牙,食到舔舔脷!👍🏻

✨雞頸肉- 啖啖肉,爽彈惹味。👍🏻

✨炸北海道魷魚絲- 香甜脆口,配酒一流!👍🏻

✨酒盜炒山藥- 爽脆健康,當日味道較為清淡。

✨炸海鰻魚骨- 超級香口,卜卜脆好惹味!

✨流心蛋薯仔沙律- 蛋黃汁撈沙律,好開胃!