2019-09-07 81 瀏覽
又係牛肉麵呀❣️桃子每次去台灣餐廳都必定會試下他們家的牛肉麵,今次就試下近期超人氣嘅春水堂啦~ (桃子在午飯時間排了差不多45分鐘左右( ;∀;)而且人潮不斷 的 差不多2:00才入座)-麻辣牛肉麵 💰$78牛肉寫明是半筋半肉的 有入口即溶的口感 麵比較少 湯底有點鹹不夠牛肉味-鐵觀音珍珠奶茶 💰$34雖然叫了微甜但桃子覺得還是很甜🤣,茶地味道普通但珍珠做得不錯幾煙癮,整體都不差-整體而言,春水堂的食物質素不差,下次少人些再試試其他菜式吧~
麻辣牛肉麵 💰$78
鐵觀音珍珠奶茶 💰$34
2019-09-05 153 瀏覽
今日tea time見比較少人,排左一陣隊就可以坐低,叫咗個細滷肉飯,滷水豬手,滷水豬腸,一個蔥油面,一杯烏龍珍珠奶茶,一杯愛玉檸檬紅茶,先講飲品珍珠烏龍奶茶好好飲, 30幾蚊但係好香烏龍茶味,珍珠有比較細粒,超好味。滷肉飯$28細細碗,都幾好味,有台灣味道。蔥油麵比較清,而又唔淡味,但都要40幾蚊,略為有點貴。滷水豬手同豬腸,都比較濃味,無豬腥味,幾好食。侍應好一般,最值得試都係飲品,嘢食就一般。🧐
2019-09-05 99 瀏覽
今天下班早,和老公去試試這家期待已久的店,到店大概640,等了30小時才進入,鹽酥雞味道不算特別出眾,滷肉飯與以往不同,多加了肉鬆,黃金薯條是蕃薯,我喜歡,麻薯老公喜歡,兩杯飲料都不錯,紅豆珍珠奶茶推薦,比純奶茶好喝
2019-09-04 63 瀏覽
We came here at 9pm ish so no need to queue up here. Food was so nice, I like all of them. 個湯好濃好好味,有好多料!個牛肚唔係好麻辣,係酸辣!正!又咁腍!我呢d咁lazy 既岩曬! 😂牛肉麵個麵質岩岩好! 牛肉好好食!個湯麵既湯都好味! 珍珠紅茶都好濃!幾好!好過高鐵個杯!差d唔記得炸雞,佢反而係最普通!下次一定會再黎if no one queuing 🙊🙊🙊highly recommended!

牛肉麵個麵質岩岩好! 牛肉好好食!個湯麵既湯都好味!
珍珠紅茶都好濃!幾好!好過高鐵個杯!

差d唔記得炸雞,佢反而係最普通!

2019-09-04
2019-09-03 89 瀏覽
今日晏就去觀塘搞啲嘢,夜晚約咗人食飯見仲有啲時間自己去high tea,呢間台灣有名嘅春水堂係Apm開咗段時間平時午餐晚餐都爆棚,下午茶冇咁多人一於試下。店內裝修簡單得嚟都有啲古典氣息,啱曬啲文青去呀。睇餐牌都幾多飲品種類下,主要係茶同奶茶類費事食咁飽只點咗杯嘢飲坐係度hea下珍珠鐵觀音奶茶$34嚟得呢間珍珠奶茶始祖當然要試下。奶茶同珍珠比例剛好,啖啖都飲到珍珠,鐵觀音奶茶有香濃鐵觀音味道,加上香滑嘅奶配搭得宜,珍珠大小適中粒粒分明,仲好有咬口添,讚!下次有機會再試下其他嘢先!

店內裝修簡單得嚟都有啲古典氣息,啱曬啲文青去呀。

睇餐牌都幾多飲品種類下,主要係茶同奶茶類

費事食咁飽只點咗杯嘢飲坐係度hea下

珍珠鐵觀音奶茶$34

下次有機會再試下其他嘢先!
2019-08-29
2019-09-01 57 瀏覽
春水堂是一行台灣的食店,主要係買珍珠奶茶而出名。我之前亦都係台北飲過佢地既珍奶,0的確佢既呼道係唔同0的,有茶香,唔算太甜,不過係台灣既價錢相對COCO就真係貴一0的,而我就沒係台灣試過佢既餐廳。今日我就來到APM試一試春水堂既野食,今次就叫左魯肉飯,肉燥面,杏鮑茹,同一杯珍奶。總體都唔錯,珍奶就保持水準,個杏鮑茹係唔値得試,又乾又無味,食完只會想去台灣夜市一趟。至於飯同麵都係唔錯。個人比較推薦個飯,因為我唔鐘意太油,而佢唔係台灣個種粒粒肉都有脂肪既,但有脂肪既都入口會溶。至於個麵係咸左小小,但係唔算差。不過覺得價錢係偏貴。希望下次試吓佢既甜品,同唔同既菜式喇。

2019-08-31 109 瀏覽
waaaaa!!!終於試到依間出曬名排好耐隊既春水堂!💦✨試過黎3次都食唔到🤢🤢就趁閒日9點拎黎睇下🤪排一張枱就入得🤪🤪XO醬辣拌麵🍜 ($58)個XO醬好濃味😗麵既質感非常好🤪🤪好有咬口🤪個人覺得有少少鹹💦🤣小碗魯肉飯 ($28)個魯肉超香🤤🤤配埋d肥肉🤤鹽酥雞翼🐓 ($38)個皮炸得好脆🐓入面d雞肉都幾滑溜溜🤣🤣鐘意食雞翼一定唔可以錯過🤪珍珠奶茶 ($32) &珍珠茉香奶茶 ($34)個人唔好太甜🤣兩杯都叫左少甜覺得岩岩好😙😙珍珠奶茶茶味會重d 茉香奶茶偏向茉香味多d 冇咁重奶同茶味😗d珍珠都幾煙韌😗珍珠鐵觀音雪糕吐司🍨🍞 ($58)個吐司 好好食!!!✨略嫌d珍珠細粒左d冇乜咬口🤣兩個人share會岩岩好👯‍♀️食到最尾有少少漏🤣🤣
waaaaa!!!
終於試到依間出曬名排好耐隊既
春水堂!💦✨
試過黎3次都食唔到🤢🤢
就趁閒日9點拎黎睇下🤪
排一張枱就入得🤪🤪

XO醬辣拌麵🍜 ($58)
個XO醬好濃味😗
麵既質感非常好🤪🤪好有咬口🤪
個人覺得有少少鹹💦🤣

小碗魯肉飯 ($28)
個魯肉超香🤤🤤
配埋d肥肉🤤

鹽酥雞翼🐓 ($38)
個皮炸得好脆🐓
入面d雞肉都幾滑溜溜🤣🤣
鐘意食雞翼一定唔可以錯過🤪

珍珠奶茶 ($32) &
珍珠茉香奶茶 ($34)
個人唔好太甜🤣
兩杯都叫左少甜
覺得岩岩好😙😙
珍珠奶茶茶味會重d
茉香奶茶偏向茉香味多d 冇咁重奶同茶味😗
d珍珠都幾煙韌😗

珍珠鐵觀音雪糕吐司🍨🍞 ($58)
個吐司 好好食!!!✨
略嫌d珍珠細粒左d
冇乜咬口🤣
兩個人share會岩岩好👯‍♀️
食到最尾有少少漏🤣🤣
2019-08-30 70 瀏覽
今日我同兩個朋友特意出黎食春水堂,因為有其他朋友介紹話唔錯,而且聽講一到食飯時間都有多人會排隊,咁我地就決定試下啦!我地到嘅時候大約六點半左右啦,平日黎嘅,就已經有十個人左右係度排隊。到我地加入個排隊,有個職員就走過來問我地幾多位。我地三位,即刻就有得入座,咁我諗前面等位嘅應該係等緊二人枱或者係比四人枱更大嘅枱掛。我野飲就嗌左杯茉香珍珠奶茶。杯野飲好滿,完全係啱啱好一杯,而且有好多珍珠係入面。啲珍珠好細粒,個口感都好好,唔太軟都唔太硬,好好咬。個奶茶有淡淡嘅茉莉花香,而個花香都冇掩蓋住奶茶嘅味道,調製得啱啱好。而個主食我就嗌左個鹽酥雞翼滷肉便當。啲滷肉都算多,都算肥美,但啲汁就少左啲。鹽酥雞翼整好好食,而且都熱辣辣,但隔離個汁好難點到落去個雞翼度,有啲煩。

2019-08-28 141 瀏覽
已開半年的春水堂,出名排長龍。本以為要等上最少1-2個鐘,今次不知是否天雨,再加上社會氣氛不好,今次排隊的人不多,只等了20分鐘,就可入座。看了一遍餐牌,決定點推介的御品三寶牛肉麵、期間限定左宗堂雞便當、慢煮豬手和紅豆珍珠鮮奶茶。食物方面:御品三寶牛肉麵 - 先講麵條,夠Q,非常好食,但餸方面,任我點數都數唔到有三寶,只見牛肚同牛筋腩,還好有3棵菜,感覺均衡,湯底夠味。左宗堂雞便當 - 是配了甜辣汁的炸雞件,甜甜地加上少少辣,開胃又美味。附送肉丸紫菜湯,肉丸彈牙又唔鹹,紫菜湯方面,比較淡,只有少少紫菜味。慢煮豬手 - 必食之選,夠腍又入味紅豆珍珠鮮奶茶(熱) - 不建議點熱的,比較細杯,唔抵。味道方面是還可以,茶味同奶味配搭得ok;紅豆甜甜地,又唔會太甜,軟硬適中;珍珠比市面的細,不過比市面的好食,QQ又唔會太甜。總括來說,慢煮豬手必食,便當唔錯,奶茶可試,麵可以唔使食。

食物方面:
御品三寶牛肉麵 - 先講麵條,夠Q,非常好食
,但餸方面,任我點數都數唔到有三寶,只見牛肚同牛筋腩
,還好有3棵菜,感覺均衡,湯底夠味。
慢煮豬手 - 必食之選,夠腍又入味

總括來說,慢煮豬手必食,便當唔錯,奶茶可試,
麵可以唔使食。
左宗堂雞便當
慢煮豬手
紅豆珍珠鮮奶茶
2019-08-25
20 分鐘 (堂食)
慢煮豬手
2019-08-26 73 瀏覽
這天一大班朋友相約,一同到觀塘吃飯,朋友安排了這天於春水堂進餐,地方還算方便,鄰近地鐵站的大型商場之內,冷氣還算充足,可惜出現滴水的現像,有點失望。 我們一行六個大人兩個bb,等待時告訴店員六個人,沒想到原來bb也需要當一人計算,那我們應該是八個人吧。 餐廳主打台式料理,食物方面,選擇多,可惜味道普通, 我們就點選了滷肉飯,牛肉湯麵,還有多種小食。滷肉飯方面,朋友說味道不錯,但可惜肥豬肉較重,絕對是塞血管的首選,喜愛高膽固醇,高脂肪的朋友定必喜愛。牛肉麵方面,還不錯,牛肉口感佳, 飲品方面,報稱為始祖, 還算可以接受。
2019-08-25 128 瀏覽
今日打算同家人度過一個悠閒的下午,便決定到觀塘APM商場逛逛。早已聽說商場內新開了春水堂,想起以前到台灣都必到春水堂吃一次,所以打算去試一試能否找回台灣的味道。餐廳雖然已開幕了一會兒,但是人龍仍不絕,我們大約排了30分鐘,店員便安排我們入內就坐。店內環境舒適,坐位頗多,裝潢亦貫徹了台灣春水堂的風格。來到春水堂,當然不得不試著名的半筋半牛肉麵及魯肉飯。我們還點了鹽酥杏鮑菇及肉燥生菜。這碗半筋半牛肉麵果然沒有令我們失望,麫質彈牙,富韌性,牛肉及牛筋吸收了濃湯的精華,麻辣味突出,令人吃過一口又一口,而且份量十足,相當不錯。魯肉飯雖以小碗送上,但魯肉份量亦不少,吃下去啖啖油香,配以白飯吃進嘴裡,魯肉油脂肥而不膩。不得不提的是這兩客台式小吃,鹽酥杏鮑菇酥脆可口,口感一流,炸漿不會過多;肉燥生菜亦相當美味。這間台灣過江龍來到香港,保持一貫的水準,就算沒時間到台灣走走,在這裡亦能品嚐那邊的原味道。
店內環境舒適,坐位頗多,裝潢亦貫徹了台灣春水堂的風格。
麻辣半筋半肉牛肉麵

魯肉飯
鹽酥杏鮑菇,肉燥生菜
2019-08-23
麻辣半筋半肉牛肉麵
魯肉飯
2019-08-25 85 瀏覽
剛開業嘅時候,同同事食咗觀塘春水堂。其實都係為咗杯珍珠奶茶去,反而熟食就真係冇咩驚喜。咁岩去開觀塘附近,星期六嘅時候,見冇咩人排隊,比多次機會佢。珍珠奶茶依舊好味,好欣賞佢碎冰、小珍珠的做法。茶味偏淡,甜度適中,感覺很清爽,沒有一般珍珠奶茶的肥膩感。今次食紅燒牛肉麵,感覺大碗左,牛肉多咗,啲面就比較軟身。整體都算比第一次食既時候好味。菜單上多咗好多甜品,不過因為已經飽,所以冇試,下次有機會再去試埋啲甜品。

2019-08-17
15 分鐘 (堂食)
1K
2019-08-25 59 瀏覽
春水堂麻辣牛肉麵慢煮豬手滷肉便當珍珠鐵觀音雪糕吐司紅豆珍珠奶茶開左咁耐人氣依舊呀6:45去到都要等20分鐘到🤧 但好彩指示清晰員工就幾有禮貌👍🏻 麻辣牛肉麵湯底香濃 飲左啲都吾會太口喝🤤叫的系半筋半肉有兩塊厚牛𦟌一條細牛筋 牛𦟌已經煮到好腍吾洗怕咬吾開🤪 但個條短短的牛筋就反而冇左佢應有的膠質... 佢地用上幼麵令到口感一般 容易黏口如果用刀削麵會有咬口d! 但整體吾會話太辣又有牛肉味 都收貨既!慢煮豬手滷肉便當:首先讚左個豬手先!系超入味!仲要炆到好好好軟 可以逐舊骨食😂中意豬手的應該覺得好正!! 同埋佢好有膠質 食完個口痴痴地 感覺好正🤭 但!個滷肉飯吾夠汁 令成個飯好乾 有啲食白飯咁🤢 中間有pat肉燥亦吾夠味撈飯 又油膩 所以個飯就麻麻地☹️ 旁邊仲有啲好大胡椒味的菜同冬菇🧐 個吐司性比價較低 份量吾多😥 仲要啲cream吾夠奶味 又落勁多黑糖 再加上雪糕令成碟嘢好甜😵 唯一讚的就系珍珠好多 又煙韌😬個鐵觀音雪糕都好重茶味 有d似天仁茗茶個隻🤗仲有!紅豆珍珠奶茶好飲!好多紅豆架🥰
春水堂
麻辣牛肉麵
慢煮豬手滷肉便當
珍珠鐵觀音雪糕吐司
紅豆珍珠奶茶

仲有!紅豆珍珠奶茶好飲!好多紅豆架🥰
2019-08-22
2019-08-25 6104 瀏覽
上兩個星期來到《APM》開餐,已經見到了「春水堂」,但實在太多人排隊,唯有放棄。今日再次來到,仍然有一條不短的人龍,但總算短過上一次;反正遲早都會光顧一次,就趁今日排一排隊吧。「春水堂」原本只是一間喫茶店。1987年的某天,「春水堂」某間分店的一位員工,將童年喜愛的小食粉圓帶回店內與其他店員分享;並偶然地將粉圓與冰紅茶、冰奶茶調制成飲料自己享用 ⋯⋯ 就是這樣,世界上第一杯珍珠奶茶誕生了!想不到這款口味豐富多元化的飲品迅速風行全台灣,其獨特的濃香口味及軟韌嚼勁口感很快就在飲料世界中佔有一席位,成為台灣地區的代表性飲品,成功打入台灣以外的其他市場。進入餐廳,一邊是落地玻璃、陽光普照;另一邊就是長長的水吧枱,不過並不是炮製雞尾酒,而是珍珠奶茶。「春水堂」作為台灣珍珠奶茶的發源地,這個長吧枱絕對可以理解。再往內走就是座位區,沒有了落地玻璃;缺少陽光照射,感覺頓時變得幽暗,及不上靠近餐廳門口的那一批座位。香港絕大多數的台灣菜餐廳其實都是主打台灣牛肉麵,「春水堂」雖然是茶館起家,但也兼賣牛肉麵及台式拌麵。每次食台灣牛肉麵,只要超過二人同行,必定紅燒、清湯各點一碗。御品三寶牛肉麵($98)就是最經
御品三寶牛肉麵($98)就是最經典的台灣牛肉麵款式:紅燒湯底配搭牛肉、牛筋及牛肚。湯底赤紅帶啡,表面有一層薄薄的肥油,不過未算太肥膩;湯內有少少肉糜,賣相濃郁,竟然較部份台灣牛肉麵專門店的紅燒湯底賣相更佳。味道濃、香、微辣俱全,鹹、辣平衡;喝多幾啖也沒有問題。
御品三寶牛肉麵
採用中至幼身麵條。麵質有台灣麵條的 Q彈高韌度特色,但略為偏軟,硬身一點更能配合台灣牛肉麵的傳統口味。
牛筋腍滑有膠質,同時又保留了一點點硬身彈牙口感,相當接近最佳質感的牛筋。牛肚剛好相反,口感必須彈牙,軟身、唔韌之餘又絕對不能變得過腍脢軟;這碗牛肉麵的牛肚就做到了這個要求。
牛肉採用了切厚片的金錢牛𦟌,炆煮得夠軟身之餘,肉質及筋膜亦夠綿滑,並非一般牛𦟌的偏硬、爽身質感。以採用金錢牛𦟌作為台灣牛肉麵的質素來說,已經處理得非常好(當然及不上牛腱肉心的軟滑)。
同差不多所有台灣牛肉麵一樣,牛骨濃湯牛肉麵($78)只會配搭牛肉,不會配搭牛筋或牛肚。原因?可能牛筋或牛肚淡而無味、牛肚甚至無可避免有少許內臓臊味,所以兩者只適合配搭濃味紅燒湯底。湯底一如其名,呈淺啡奶白色,並非牛肉清湯;味道因此亦較為濃郁、入口較為粘稠,不過,夠清甜、有濃郁牛味。與某些台灣牛肉麵店的清湯版本比較,各擅勝場、亦各有捧場客;濃郁及清澈口味皆可以非常好味道,就只取決於烹調技巧及湯底材料。
牛骨濃湯牛肉麵
同樣用金錢牛𦟌,由於少了紅燒湯底的濃郁,牛肉味道及不上御品三寶
滷香拼盤($78)豬大腸牛肚牛筋。牛肚及牛飭的質素與御品三寶牛肉麵一樣高質,只是紅燒湯底浸煮的濃香辣鹹口味,就變成了滷水的香料鹹香;不過,同樣美味。至於豬大腸就切成一個個薄圈,質感軟身、少少煙韌、有嚼勁,但沒有韌至無法嚼爛;豬臊味去除徹底,盡吸滷水香料鹹香。
滷香拼盤
黃金香酥雞($48)即是台灣鹽酥雞,雞肉粒表面沾滿乾粉及鹽粒,炸得香脆。比起台灣夜市很多小檔口的重口味勁鹹,味道較正常、容易入口。
黃金香酥雞
「春水堂」本來就是一間人文茶室,餐牌上各款茶品非常之多。來到珍珠奶茶始祖「春水堂」,如果唔叫一杯珍珠奶茶($32)實在有點說不過去。外觀及顏色看起來比一般珍珠奶茶漂亮,尤其是表面那一層厚度適中的泡沫,望過去有點似 caffe latte。不過,味道就同其他珍珠奶茶差不多 ⋯⋯ 並非珍珠奶茶粉絲,實在區分不出與其他珍珠奶茶有什麼分別。
珍珠奶茶
由傳統喫茶店起家,到創造了全台灣(甚至係全世界)第一杯珍珠奶茶,再發展成今天的台灣小吃餐館;「春水堂」的珍珠奶茶未必係台灣最受歡迎、又或者什麼排行榜十大之列,但她的功勞始終不能抹殺。意想不到的是,台灣牛肉麵竟然相當好吃,值得翻兜。
2019-06-02
20 分鐘 (堂食)
牛骨濃湯牛肉麵
滷香拼盤
2019-08-24 130 瀏覽
須知道春水堂成日排出龍, 難得星期四晚上9點唔洗排隊, 就入去食一餐晚飯服務: 1分帶位態度惡劣落單不會覆單出餸同事相對正常舉手無人理結賬收銀正常味道: 2分麻香麵線- 無麻味, 好淡味紅燒牛肉面- 味精湯, 非傳統台灣牛肉面的湯底味招牌豆干 - 相對正常, 個醬ok珍珠奶茶 - 同天仁茗茶有咩分別? 粒珠細d 價錢: 0分綜合出餐份量, 味道, 顧客服務絕對係唔值得俾咁貴的一餐總慨: 寧願幫襯佢隔離果間拉麵鋪! 唔會再踏足呢間春水堂- 完。

服務: 1分

帶位態度惡劣
落單不會覆單
出餸同事相對正常
舉手無人理
結賬收銀正常

味道: 2分

麻香麵線- 無麻味, 好淡味

麻香面線

紅燒牛肉面- 味精湯, 非傳統台灣牛肉面的湯底味

紅燒牛肉麵

招牌豆干 - 相對正常, 個醬ok

招牌豆干

珍珠奶茶 - 同天仁茗茶有咩分別? 粒珠細d

價錢: 0分

綜合出餐份量, 味道, 顧客服務
絕對係唔值得俾咁貴的一餐