2020-06-01 107 瀏覽
譽宴係好靚嘅婚宴場地朋友之前係呢到擺酒試過呢度嘅食物 質素唔錯所以今次同男朋友嚟食個豐富嘅兩人中式套餐慶祝一坐低 職員就搬咗一盆滾水過嚟原來係會場旁邊一直用電爐加熱嘅滾水用嚟消毒餐具 安心d 好讚👍🏻👍🏻-首先上枱嘅係兩碟燒味拼盤 拼盤一有三款小食 包括叉燒,燒腩仔,海蜇燒腩仔最吸引 外皮香脆 脆卜卜蜜汁叉燒還可以 蜜汁未完全入味海蜇口感爽爽地 酸酸的 好開胃-黑蒜螺頭燉雞湯呢道保健湯略帶甜味 好特別好足料 湯料都有不少-杭州香醋一口骨一口骨用炸粉炸過然後用香醋醬包裹著本來感覺有啲膩但加上炸薑絲條中和了甜膩感-黑椒金薯牛仔粒用咗洋蔥同青椒炒過嘅牛仔粒好香噴噴~仲要外層加上了蜜糖 甜甜地-乾隆石鍋炒飯用石鍋上嘅炒飯 可以保持熱度炒飯飯粒分明 炒至乾身、黃金色材料有蛋花、翠玉瓜、帶子仔整體好香口-紅豆沙微香嘅陳皮味 少少起沙 唔錯👍🏻

譽宴係好靚嘅婚宴場地
朋友之前係呢到擺酒
試過呢度嘅食物 質素唔錯
所以今次同男朋友嚟食個豐富嘅兩人中式套餐慶祝
一坐低 職員就搬咗一盆滾水過嚟
原來係會場旁邊一直用電爐加熱嘅滾水
用嚟消毒餐具 安心d 好讚👍🏻👍🏻

首先上枱嘅係兩碟燒味拼盤
拼盤一有三款小食 包括叉燒,燒腩仔,海蜇
燒腩仔最吸引 外皮香脆 脆卜卜

用咗洋蔥同青椒炒過嘅牛仔粒
好香噴噴~
仲要外層加上了蜜糖 甜甜地

用石鍋上嘅炒飯 可以保持熱度
炒飯飯粒分明 炒至乾身、黃金色
材料有蛋花、翠玉瓜、帶子仔
整體好香口

紅豆沙
微香嘅陳皮味 少少起沙 唔錯👍🏻
2020-06-01 96 瀏覽
分店遍布各區的《譽宴》,總有一間在附近。是夜觀塘活動,當然食在觀塘裝修以深海為題的觀塘《譽宴》,深藍的座椅、波浪型的花紋、入牆魚缸,還養了不少繽紛的海水魚,加上如彩雲般的水晶燈,的確貼題美麗。點了黑蒜螺頭燉雞湯,上枱熱辣辣,味道清甜。有燉湯的晚飯,令人倍覺溫馨。燒味拼盤,有蜜汁叉燒、芝麻海蜇及脆皮燒腩仔!喜歡蜜汁叉燒夠鬆軟,味道不錯。黑椒金蒜牛仔粒,牛肉沾上黑椒的微辣,肉質尚可;配菜的彩椒不單艷麗,味道亦相當配合;再加上雞脾菇,一口一件,食得輕鬆愉快。乾隆石窩炒飯,石窩盛載,保持熱暖,飯粒分明,淡淡的蛋香,帶子鮮甜,加上蔥花調色調味,不失為有水準的炒飯。杭州香醋一口骨,外層炸醬微脆,甜酸惹味,伴似炸薑絲,雖然不是啖啖肉,仍頗為合意。桂花紅豆糕,桂花味香,有紅豆饀還是首嚐,味道匹配,略有新意的甜品。

2020-05-30 2822 瀏覽
由於這一間酒樓鄰近觀塘地鐵站,所以約家人來吃飯也是比較方便的。我12:50上去等位,酒樓都算幾多人,所以我等左大約20分鐘,先可以入去。我們坐的位置鄰近窗口,可以望到這酒樓的證婚場景。我叫咗一煲湯、點心拼盤、一些小菜和炒飯吃。沒有令我失望。湯是用瓦煲裝起的,可以有八碗的份量,材料是用了青紅蘿蔔、排骨瘦肉等不同材料熬出來。可甜,清熱,而且味精不多,並沒有很口渴的感覺。燒腩仔係我其中一個比較喜歡的前菜,皮脆、肥膏比例適中,而且啲肉味好香。叉燒有一層好甜嘅蜜糖汁喺上面,又甜又香。杭州香醋一口骨是這一間餐廳的特色,炸起了的排骨,配上又香又甜的杭州香醋,兩者混合埋一齊,香醋中和了排骨的油膩感,而且令我更加開胃,非常好吃。點心拼盤是我的至愛,蝦餃、燒賣,用了都高質,並沒有偷工減料,蝦餃裏面的蝦大大嚿。餐廳仲有比較創新嘅地方,就係佢用一個石頭鍋嚟去炒飯,好有Fusion菜的感覺,中式帶點韓 🇨🇳 🇰🇷 另外佢嘅例湯都好足料,一煲可以分到8碗左右,夠晒四個人食。

我們坐的位置鄰近窗口,可以望到這酒樓的證婚場景。

我叫咗一煲湯、點心拼盤、一些小菜和炒飯吃。沒有令我失望。

叉燒有一層好甜嘅蜜糖汁喺上面,又甜又香。

2020-05-21
  • 杭州香醋一口骨
  • 點心拼盤
  • 豐料老火湯
2020-05-27 69 瀏覽
母親節無帶到媽媽出去食,見呢排疫情好轉,無本地感染個案多日,就帶媽媽食餐好既補返先。【黑蒜螺頭燉雞湯】黑蒜味道好獨特,燉出黎既湯水好甘甜卻不嗆辣,聽講仲營養好高,消炎殺菌,【黑椒金薯牛仔粒】薯仔喧賓奪主,搶哂風頭,炸到金黃香脆,甜甜地又有黑椒辣味,寧願蝕底都想比多d薯仔少d牛肉。【杭州香醋一口骨】排骨炸到好脆身,食到有d熱氣,雖然話系香醋,吾覺酸。【燒味拼盤】(叉燒4片、燒腩仔4件、海蜇1份)勁瘦既叉燒,蜜汁仲拔哂絲,燒腩仔吾系幾有肥肉。【乾隆石鍋炒飯】瑤柱、蔥花、雞蛋等簡單食材炒成粒粒分明既炒飯,份量起碼都要3、4個人食!幾飽都要食埋個甜品,綿綿既紅豆沙仲富有果皮香,好滿足。

【黑蒜螺頭燉雞湯】

【黑椒金薯牛仔粒】

【杭州香醋一口骨】
排骨炸到好脆身,食到有d熱氣,雖然話系香醋,吾覺酸。

【燒味拼盤】(叉燒4片、燒腩仔4件、海蜇1份)
勁瘦既叉燒,蜜汁仲拔哂絲,燒腩仔吾系幾有肥肉。

【乾隆石鍋炒飯】

幾飽都要食埋個甜品,綿綿既紅豆沙仲富有果皮香,好滿足。
之前已經食過呢間酒家既白胡椒蟹,當日媽媽食到津津有味,成日心思思想再嚟食多次。適逢生日,今日又再黎到譽宴食中菜💕 譽宴觀塘分店位於鱷魚恤中心,喺地鐵站隔離,交通非常便利。而且食物、環境同服務都相當唔錯。燒味拼盤可以一次過滿足我三個願望,包括叉燒、燒腩仔同海蜇。叉燒好香口,表面甜絲絲既味道應該係蜜汁。燒腩仔皮非常酥脆,肉同脂肪比例亦都啱啱好。而海蜇係涼拌黎,質感爽口,伴有微酸既開胃醬汁。我最鍾意就係飲湯,黑蒜螺頭燉雞湯就岩曬我💕平時煲老火湯成日拿掐唔到水既份量同時間,偶然都會失敗,浪費左嘅心機時間,所以我好少自己係屋企煲湯。今日係呢度飲到一碗咁出色嘅湯真係好幸福呀!黑蒜螺頭燉雞湯香氣逼人,味道香濃唔單調,黑蒜質地香軟,螺頭又吸引曬啲湯汁,味道相當出色。坑州香醋一口骨令我好有驚喜,香醋嘅調味比例恰如其分,唔會過份地酸,反而吸引到我一口接一口咁不停食,趁熱食真心好香又好味。黑椒金薯牛仔粒就比較偏重口味,雖然黑椒味香濃但一啲都唔嗆辣,牛仔粒生熟度控制得啱啱好,肉質唔老仲好香好軟嫩。而配菜有香脆既金薯同多汁鮮甜既菇,令人好回味😋乾隆石鍋炒飯都相當有水準,炒飯熱辣辣,米飯係金黃色,炒到粒粒分明,而

乾隆石鍋炒飯都相當有水準,炒飯熱辣辣,米飯係金黃色,炒到粒粒分明,而且夠乾身。仲有海鮮同蔬菜一齊少,食落口感豐富,唔會單調。

最後以紅荳沙作結,非常滿足既一餐。
呢間酒樓主攻中西式婚宴市場👰所以食物定價為中上水平。今次悲傷小姐就揀咗$318/位嘅午市行政套餐,既可以每樣試到少少,又可以慳番時間諗食咩😁💗點心拼盤4款點心包括:🦐蝦餃嘅水晶皮都算薄,裡面啖啖蝦肉,配上爽脆筍粒,食落彈牙鮮甜。🍄燒賣包咗偏瘦嘅豬肉,冇咁肥淋淋,仲有彈牙嘅蝦仁同冬菇粒,咬落爽口鮮滑。🥟潮州粉果內餡有豬肉碎、蝦米、沙葛、菜脯等,非常有口感,而外皮亦口感煙韌🍰穀麥糕口感有d似白糖糕,軟糯得嚟好有彈性,食落帶微微白糖嘅清甜,但燕麥味就較淡。💗燒味拼盤🥓明爐叉燒肥瘦適中,入口軟腍,食落肉味香濃,帶蜜汁香甜。🐷燒腩仔,外皮香脆,三層肉肥瘦分明,唔會肥膩,味道鹹香d就更好。🌶涼拌海蜇,口感夠哂爽口彈牙, 帶淡淡嘅麻油同香辣。💗豐料老火湯猴頭菇雪耳紅蘿蔔豬骨湯🍲性平味甘,有健脾養胃功效,適合所有人士飲。湯料非常充足,所以飲落特別清甜唔燥熱,完全冇味精,而且清澈唔油,連湯渣都好好食🥕💗杭州香醋一口骨排骨炸至外皮香脆,內裡肉質少油脂但唔會硬,鮮嫩肉味濃🍖掛上濃稠嘅香醋汁,拉起有拔絲嘅感覺,香醋汁唔會過份嗆口,帶醇香嘅甘味,酸甜比例平均,食落非常開胃,仲伴有炸薑絲減低油膩感😋💗乾隆石鍋炒飯

💗點心拼盤
4款點心包括:

💗燒味拼盤
🥓明爐叉燒肥瘦適中,入口軟腍,食落肉味香濃,帶蜜汁香甜。
🌶涼拌海蜇,口感夠哂爽口彈牙, 帶淡淡嘅麻油同香辣。

💗豐料老火湯
猴頭菇雪耳紅蘿蔔豬骨湯

💗杭州香醋一口骨

💗乾隆石鍋炒飯
以石鍋上枱,除咗保持熱辣辣外,底下仲結成飯焦,食落焦香同脆卜卜。炒飯夠哂火喉同鑊氣,飯粒分明入口,乾爽唔油膩。加上非常足料嘅帶子粒、瑤柱絲、翠肉瓜粒同蔥花🥒令到整個飯富有口感同鮮味 。醬汁均衡入味,香口惹味🍚

💗精選甜品
陳皮紅豆沙煲至濃稠,搞到底都唔會變水。紅豆大大粒好圓潤,預先浸得夠透,食落好綿滑。湯水重紅豆味,帶微微果皮香,中和整體香甜度🥣
2020-05-25
2020-05-25 91 瀏覽
近日因限聚令關係出外食飯都唔可以太多人一齊食平日中式酒樓多數都係一圍圍咁食晚飯的為了今次的限制令酒樓都改變左 推出左2人晚餐想食中餐的朋友可以來譽宴食個2人set dinner頭盤有燒腩仔,海蜇和叉燒一人份量好合適我最欣賞就是燒腩仔 個皮好脆好香 肉質又唔肥 到了湯品 點了黑蒜響螺雞湯個雞湯一上檯已經聞到好香 響螺配雞是經常見的組合 再配上黑蒜又是另一番滋味黑蒜經過長時間的烹調後是有一種甜香味 加到雞湯裏令成碗湯勁香更甜雞味更出眾小菜方面點了2款一款是牛仔粒 另一款是一口骨牛仔粒好軟身配上雞脾菇和薯粒炒香後很好食另外一口骨也不錯 而且份量好足 一定夠飽而飯方面點了石鍋炒飯炒飯粒粒分明 又金黃配上雞蛋,小柱等食材令個炒飯更加有特色最後甜品當然要食紅豆沙粒粒紅豆都大大豆 加入了陳皮的紅豆沙令人食完再想食多一碗
近日因限聚令關係出外食飯都唔可以太多人一齊食
平日中式酒樓多數都係一圍圍咁食晚飯的
為了今次的限制令酒樓都改變左 推出左2人晚餐
想食中餐的朋友可以來譽宴食個2人set dinner
頭盤有燒腩仔,海蜇和叉燒
一人份量好合適

一款是牛仔粒 另一款是一口骨
牛仔粒好軟身配上雞脾菇和薯粒炒香後很好食

另外一口骨也不錯 而且份量好足 一定夠飽

而飯方面點了石鍋炒飯
炒飯粒粒分明 又金黃配上雞蛋,小柱等食材令個炒飯更加有特色

最後甜品當然要食紅豆沙
粒粒紅豆都大大豆 加入了陳皮的紅豆沙令人食完再想食多一碗
  • 燒味拼盤
  • 黑蒜螺頭燉雞湯
2020-05-20 120 瀏覽
好耐冇去酒樓啦😭今日同媽咪去飲唐茶🥢譽宴 • 星海响觀塘APM一出好易搵,搭lift上二樓...嘩!12:30已經好多人要等位(仲以為市道唔太好冇訂位添😛)一入門口就見到瑰麗堂皇嘅水晶堂🤩好懷念熱鬧嘅氣氛😌希望香港快啲好返啦😌今餐食好啲!二人套餐先嚟個老火湯🥣一煲每人都有三碗,正👍🏽點心拼盤有蝦餃燒賣粉果,皮薄餡靚!燒味拼盤有燒腩仔海蜇同叉燒,蜜汁好好味😋乾隆石鍋炒飯,鍾意食飯焦嘅朋友一定要食!再整多個杭州香醋一口骨...脆炸排骨再用鎮江醋輕炒,開胃又惹味🤤🤤最後值得一提,呢度全日午市晚市都有糖水送㗎!可惜飽到食唔落...我哋就唔好浪費嘞😊
15 分鐘 (堂食)
  • 杭州香醋一口骨
2020-05-18 73 瀏覽
來喝茶,平日也要等一段時間。一場來到什麼都叫一下,先來一個點心拼盤,店員細心詢問我們要不要豆瓣醬,果然配上燒賣、蝦餃等點心一流。燒味拼盤最欣賞海蜇,爽脆又開胃。燒肉的皮也夠香脆,整體不錯。杭州香醋一口骨酸酸鹹鹹的,很香口。至於乾隆石鍋炒飯也炒得乾身,足料。吃了那麽多我們也來點老火湯。佛手瓜可利尿排鈉,有擴張血管、降壓之效,足料也夠味,我們把湯都喝清光了呢!最後再來一碗紅豆沙作結,家人開心,我們也吃得滿意,最重要還是服務也是很不錯呢!
來喝茶,平日也要等一段時間。

2020-05-17 185 瀏覽
同媽咪去飲茶,呢個午市套餐包哂茶芥,點心小菜炒飯老火湯甜品乜都有,媽咪好鍾意,Yeah!環境舒服,天氣涼d坐室外好開揚,一定好正。燒味拼盤有半肥瘦叉燒、脆皮燒腩仔、彈牙海蜇,水準幾高。豐料老火湯,乜東東湯呢?有藥材味,好多湯料,似媽媽靚湯,媽咪都話好飲。點心拼盤有蝦餃、燒賣、粉果、燕麥糕,料足,尤其是蝦餃,好大隻蝦,燕麥糕味道似似地白糖糕,煙韌口感,好味!乾隆石鍋炒飯,材料有乾瑤柱、貝柱、脆肉瓜等等,石鍋保溫之餘,令到炒飯乾身又有少少飯焦,唔錯。不可錯過呢味杭州香醋一口骨,外皮脆糖口感包圍住排骨肉香,size適中,上碟精美,超級勁飽又好味。及後先醒起唔記得叫人上甜品就埋單走左,佢d甜品好精緻架,蝕哂😭!
環境舒服,天氣涼d坐室外好開揚,一定好正。
燒味拼盤
燒味拼盤有半肥瘦叉燒、脆皮燒腩仔、彈牙海蜇,水準幾高。

豐料老火湯
豐料老火湯
2020-05-13 72 瀏覽
婚宴專門店中,有不少選擇,不過走高檔路線的,非要提譽宴不可譽宴長期樹立婚宴台,所以每次去吃飯都有種在飲宴的feel 食物:$468一人的套餐有先上的是燒味拼盤,燒肉五層腩層次分明,皮脆肉嫩,烤得很好叉燒也是半肥瘦,入口軟稔帶甜,瘦的部分不柴不鞋,不俗!黑蒜螺頭燉雞湯這個就非常出色!燉雞的濃烈味道釋放到湯品中,加上味道強勁但又帶甜的黑蒜味,豐富的層次,根本超好喝!杭州香醋一口骨一口骨果真一口一啖,而且是剛煮起所以頗香脆,只是有點略甜黑椒金蒜牛仔粒是大排檔小炒傳承下來,只要爐氣夠就好吃。一顆烤薯,一片青椒,一粒秀珍菇,一塊牛柳,超好吃乾隆石鍋炒飯是壓軸好戲,這份量真的是一個人吃?賣相精緻但份量甚多,但這份量兩人根本吃不完喔最後的甜品是紅豆沙,比較甜而且濃度很高~
婚宴專門店中,有不少選擇,不過走高檔路線的,非要提譽宴不可

譽宴長期樹立婚宴台,所以每次去吃飯都有種在飲宴的feel

食物:
$468一人的套餐有

先上的是燒味拼盤,燒肉五層腩層次分明,皮脆肉嫩,烤得很好
叉燒也是半肥瘦,入口軟稔帶甜,瘦的部分不柴不鞋,不俗!

杭州香醋一口骨
一口骨果真一口一啖,而且是剛煮起所以頗香脆,只是有點略甜

最後的甜品是紅豆沙,比較甜而且濃度很高~
2020-05-12 75 瀏覽
今日我哋去咗觀塘分店嘅譽宴飲午茶,估唔到呢一間茶樓咁受歡迎,去到只係等左一陣位,就可以入座呢間茶樓有室外同室內可以選擇,室外仲有一個小花園,如果日後有機會係道搞婚宴都係一個唔錯嘅選擇翻開餐牌,見到原來呢度除咗傳統點心之外,仲有二人餐等等嘅不同人數嘅午市套餐,一於試吓首先我哋叫咗一個點心拼盤同埋燒味拼盤點心拼盤有四款中式點心組成,有蝦餃、燒賣潮州粉果同埋穀物糕,穀物糕非常鬆軟彈牙,蝦餃皮薄,蝦肉非常爽口。燒味拼盤有三款,有好肥美又重蜜汁味嘅叉燒,又脆又香口嘅腩肉同埋海蜇然後仲有一個足料老火湯,呢一個湯真係份量非常之多,而且非常足料,飲完非常滋潤喉嚨跟住我哋叫咗一個杭州著名嘅小菜,香醋一口骨,份量非常之多,而且一啖一粒,帶有香醋味,酸酸甜甜非常之開胃最後仲有一個石鍋乾隆炒飯,呢一個炒飯係由石鍋盛裝,石鍋非常之熱,能夠做到有飯焦嘅效果,飯粒粒粒分明,加上帶子粒、瑤柱粒同埋翠玉瓜設成粒狀,令到整個飯非常富有口感,炒得非常乾身,估唔到茶樓都有咁出色嘅甜品方面係桂花糕同埋椰果奶凍,食埋甜品之後呢一餐豐富嘅午餐已經食到非常飽肚, 十分滿足

首先我哋叫咗一個點心拼盤同埋燒味拼盤

2020-05-12 189 瀏覽
疫情轉趨穩定,想去環境好一點的餐廳慶祝一下,第一時間想起這裡大廳有一道50 呎海洋生態水族長廊,配合型格時尚的設計,營造一股海洋主題的獨特氣氛甫坐下侍應便放下一盤新的熱水和夾子讓我們為食具消毒!更難得的是每一道菜也為我們分好每人一份,防止交叉感染前菜燒味拼盤有叉燒、腩仔及海蜇!腩仔燒得香脆!海蜇惹味!當中最好吃的是甜甜的半肥瘦蜜汁叉燒黑蒜螺頭燉雞湯味道濃郁、甜中帶清!能增強免疫力、滋陰補腎杭州香醋一口骨每一口都酸甜鬆軟有醋香,更伴有薑絲減少油膩感黑椒金薯牛仔粒的牛柳微辣、薯仔粒外脆內軟,口感不錯乾隆石鍋炒飯粒粒分明、 軟硬適中 ,加上貝柱, 十分鮮味飯後甜品陳皮紅豆沙軟腍起沙,清甜帶陳皮香值得一提的是露台有一個小清新庭園,食客可隨時呼吸到新鮮空氣
黑蒜螺頭燉雞湯
黑蒜螺頭燉雞湯味道濃郁、甜中帶清!能增強免疫力、滋陰補腎
杭州香醋一口骨
杭州香醋一口骨每一口都酸甜鬆軟有醋香,更伴有薑絲減少油膩感
黑椒金薯牛仔粒
黑椒金薯牛仔粒的牛柳微辣、薯仔粒外脆內軟,口感不錯
乾隆石鍋炒飯
乾隆石鍋炒飯粒粒分明、 軟硬適中 ,加上貝柱, 十分鮮味
陳皮紅豆沙
飯後甜品陳皮紅豆沙軟腍起沙,清甜帶陳皮香
值得一提的是露台有一個小清新庭園,食客可隨時呼吸到新鮮空氣
2020-05-11
2020-05-09 114 瀏覽
母親節食飯,叫咗個4人餐6個餸加甜品,點知一坐低唔夠15分鐘已經上咗4個菜,我先剛剛消毒完D杯同碗,連碟花生(飯前小食)我都未食,擺到D餸都凍曬,同侍應講hold住,點知唔夠2分鐘,上埋條魚,我火都嚟,個曲街部長仲話廚房跟order 出,我小佢呀,咁人地結婚擺酒,咁係唔係十幾道菜一次過擺晒上枱....跟本張枱都已經無位,叫佢攞返條魚入去熱住先,又話唔得,喂!依家係冇位擺,咁唔通條魚放地下咩....一心諗住母親節開開心心食個飯,點知俾D間激到彈起!大家真係要慎重考慮呢一間野
大家真係要慎重考慮呢一間野
2020-05-09
慶祝紀念
母親節
2020-05-08 75 瀏覽
平時淨係會喺呢度飲茶,今日見到經理介紹午市套餐,大概$300一位,決定同朋友一試。首先有足料老火湯,非常鮮甜,沒有味精。湯渣亦分開上,方便進食。之後就有燒味拼盤,有叉燒、海蜇同埋燒男仔。叉燒有點兒瘦,但味道不錯。燒腩仔皮脆肉嫩👍🏻點心拼盤就有燒賣、蝦餃、粉果同埋類似馬拉糕的甜糕。最令我印象深刻的就是那甜糕,質地軟糯,甜甜的好好食。之後有鎮江一口排骨,味道甜甜地,炸到個皮好趣熱辣辣好新鮮。最後仲有乾隆石鍋炒飯,賣相非常吸引又好味,完全掛住食唔記得影相。炒飯用了十足,有帶子同埋瑤柱,非常香口,而且用料十足份量非常多。

之後有鎮江一口排骨,味道甜甜地,炸到個皮好趣熱辣辣好新鮮。

2020-04-21
15 分鐘 (堂食)