2020-09-29
突然想食粉絲龍蝦煲, 腦海即閃出宵夜套餐🤗當晚等到9:15pm入座, 即叫心儀🦞龍蝦餐. 煮法有黑胡椒/白胡椒/上湯焗/芝士焗,而黑胡椒沒有粉絲底, 白胡椒有粉絲底, 二話不說立即決定叫白胡椒煮法, 因為心想食粉絲😬前菜兩小碟選擇了白灼韭菜花&海蜇手撕雞份量真是兩小碟, 韭菜花煮熟度適中. 海蜇手撕雞, 海蜇多過雞, 味道偏淡, 要點回韭菜花豉油才提升食物味道🌶️避風塘炒蜆一上枱, 見蜆殼多個肉, 數埋得20粒蜆肉, 好彩個汁煮得好, 少食多滋味白胡椒粉絲龍蝦🦞煲對我來說 粉絲才是主角🤭, 粉絲煮到一條條(不會煮到一餅餅), 味道非常惹味👍😋😋原隻龍蝦🦞, size也不細, 啖啖肉, 肉質也彈牙拆肉🐟泥鯭粥粥底綿綿, 泥鯭拆肉, 沒有半條骨, 帶有果皮味, 味道可以. 不過沒有想像中這麼鮮甜, 亦有可能食粥前, 食了粉絲煲太濃味關係最後埋單$480/兩位, 上菜非常快, 食飽飽出門口, 非常滿足. 這間是食海鮮宵夜好地方👍
當晚等到9:15pm入座, 即叫心儀🦞龍蝦餐.
前菜兩小碟
選擇了白灼韭菜花&海蜇手撕雞
份量真是兩小碟, 韭菜花煮熟度適中.
🌶️避風塘炒蜆
白胡椒粉絲龍蝦🦞煲
原隻龍蝦🦞, size也不細, 啖啖肉, 肉質也彈牙
拆肉🐟泥鯭粥