👧🏻Wodafoodie in Kwun Tong✨ 🐮牛三寶麵 $80 轉冬粉+$5呢個牛三寶麵最岩大食既朋友🤤牛三寶即係牛腱肉、牛筋同牛肋條~份量好多!牛腱肉同牛肋條燘得好腍好入味,牛筋又好有咬口,轉左冬粉,細細條索曬湯好入味好好食🥰✨🐥 起司雞排便當 $63炸雞排都係另一樣台式人氣美食👍🏻雞排外層酥脆,內部鮮嫩多汁。芝士係熱既雞排上融化,增添濃郁既風味。飯上面仲有魯肉😍不過如果雞排味道再重口味d更岩我~😆✨ 🍳起司肉鬆蛋餅 $40蛋餅外層煎至金黃酥脆,內部蓬鬆又柔軟。芝士係蛋餅入面融化,加埋咸香既肉鬆,好好食!🥰🥰✨蚵仔煎 $42好感動係香港都食到台灣既蚵仔煎!😭係個種軟糯好似麻糬既口感,唔係廣東既炸蠔餅,呢到既醬汁都同台灣食到既差唔多!好食!😚✨ 🍨仙草芋圓 $32食到好飽都要食芋圓,超多粒煙煙韌韌,仙草好正😋✨ 🧋凍香芋奶茶 $37為食既我加左珍珠同仙草,微糖,香芋好滑👍🏻📍 日月堂 (觀塘)觀塘興業街14號永興工業大廈4樓C2室👧🏻Wodafoodie in Kwun Tong
👧🏻Wodafoodie in Kwun Tong

✨ 🐮牛三寶麵 $80 轉冬粉+$5

✨🐥 起司雞排便當 $63

✨ 🍳起司肉鬆蛋餅 $40

✨蚵仔煎 $42

✨ 🍨仙草芋圓 $32
食到好飽都要食芋圓,超多粒煙煙韌韌,仙草好正😋

✨ 🧋凍香芋奶茶 $37
為食既我加左珍珠同仙草,微糖,香芋好滑👍🏻

📍 日月堂 (觀塘)

2023-12-09 27 瀏覽
老實說,位置真的不好找… 但是!一點也不會後悔來!🔅紅燒牛肉麵這個絕對是近期吃過最出色的牛肉麵!必飲湯,甜甜的,喝起來很濃稠。牛肉已煮得很淋,而且這種麵條很掛汁,整體太出色了!🔅起司雞扒便當其實是雞卷,而且無骨的,中間都是芝士,芝士很重。配的是滷肉飯,半色瘦,肉已很入味,但不會肥膩,也很好吃。🔅麻辣臭豆腐這個實在很少見,開頭以為是炸過的,其實口感是冰豆腐。臭臭的,沒有想像中辣,如果更辣會更過癮。🔅酥炸魷魚魷魚很大隻,炸粉不厚,當小食很不錯。這一間的價錢真的不貴,所以性價比很高,如果我住在附近,我應該會經常去吃。
老實說,位置真的不好找… 但是!一點也不會後悔來!

🔅紅燒牛肉麵

🔅起司雞扒便當

🔅麻辣臭豆腐

🔅酥炸魷魚
魷魚很大隻,炸粉不厚,當小食很不錯。

啱啱去完台灣 已經對台灣美食念念不忘🥰立即去發掘香港嘅台灣美食被我搵到係沙田新城市廣場嘅三星台菜食堂味道、貌相都一流 令我好似置身於台灣🩷-▫️紅燒牛肉麵台灣美食不得不提牛肉麵三星台菜食堂嘅紅燒牛肉麵湯底好香濃 我地揀咗紅燒湯底 好香好惹味麵有好多款可以選擇 例如冬粉、刀削麵、幼麵等我就揀咗刀削麵 麵質彈牙好有口感🥰-▫️櫻花蝦魯肉飯飯嘅份量夠曬足料 飯上面舖滿好多嘅魯肉魯肉上有好多櫻花蝦 櫻花蝦好香濃第一次試櫻花蝦加魯肉嘅配搭兩樣材料加埋嘅味道好夾 令人一口接一口😋-▫️第一鹽酥雞叫做第一鹽酥雞 真係冇令人失望😋好香酥脆 每嚿雞粒都好香個隻味道好正宗 係正宗台灣嘅味道👅-▫️芋香拿鐵芋香嘅味道好香濃 唔會太甜但又可能飲到好香嘅芋香味非常好飲🥰-▫️珍珠奶茶🧋台灣必飲珍珠奶茶今次試咗熱嘅珍珠奶茶 珍珠好彈牙奶茶底好香濃 又唔會太甜🥰-▫️三星甜湯(熱)甜湯入面三星芋圓、紅豆、仙草係我最愛嘅配搭 最鐘意佢嘅芋圓 好煙韌三種材料配埋真係好好食🥰🥰
啱啱去完台灣 已經對台灣美食念念不忘🥰
立即去發掘香港嘅台灣美食
被我搵到係沙田新城市廣場嘅三星台菜食堂
味道、貌相都一流 令我好似置身於台灣🩷
▫️紅燒牛肉麵
台灣美食不得不提牛肉麵
三星台菜食堂嘅紅燒牛肉麵
湯底好香濃 我地揀咗紅燒湯底 好香好惹味
麵有好多款可以選擇 例如冬粉、刀削麵、幼麵等
我就揀咗刀削麵 麵質彈牙好有口感🥰
▫️珍珠奶茶🧋
台灣必飲珍珠奶茶
今次試咗熱嘅珍珠奶茶 珍珠好彈牙
奶茶底好香濃 又唔會太甜🥰
▫️三星甜湯(熱)
甜湯入面三星芋圓、紅豆、仙草
係我最愛嘅配搭 最鐘意佢嘅芋圓 好煙韌
三種材料配埋真係好好食🥰🥰
2023-12-08
2023-12-07 293 瀏覽
好久沒去台灣旅行,想食下台灣菜,行開去觀塘區,就到這裡吃個牛肉面一解相思之苦。這店設於工廈內,地方寬敞乾淨,設計走工業風格。 紅燒牛肉麵牛肉厚切,食落腍身重牛味,白蘿蔔吸收了湯汁精華,煮得非常入味,刀削麵彈牙。牛肉蔥油拌面整碗拌面鋪滿乾蒜和蔥花,有半隻滷水蛋,半肥瘦牛肉幾嫩,每條面都掛滿醬汁,伴有麻香…正!蚵仔煎蚵仔很多和超大粒,很新鮮,加入蛋和菜絲煎得很香口,入口煙靱,加埋甜辣醬,很有台灣風味!起司肉鬆蛋捲餅外層蛋餅好香脆熱辣辣、內層芝士真的起司! 加埋肉鬆放入口,超開心滿足。 凍仙草奶茶奶茶夠滑不太甜,香濃奶茶味,仙草很多,兩種味道十分夾!凍鳳梨綠茶第一次試這款飲品,每口綠茶都帶有鳳梨香,既清新又特別,夏天消暑之選!

牛肉蔥油拌面
牛肉蔥油拌麵

凍仙草奶茶
奶茶夠滑不太甜,香濃奶茶味,仙草很多,兩種味道十分夾!

凍鳳梨綠茶

2023-12-07
牛肉蔥油拌麵
2023-12-05 14 瀏覽
日月堂今次嚟到觀塘食台灣野嘅餐廳,呢間「日月堂」嘅餐廳喺永興工業大廈,仲喺2022拎咗最優秀開飯「東南亞菜餐廳」獎同最優秀「觀塘區開飯熱店」獎!最吸引係門口寫住「縱未知明日福禍 仍約定你下月平安相聚」,生活喺香港真係唔知下一秒係點,及時行樂同身邊朋友相聚就係最好!1.牛三寶麵,轉新竹米粉+$5(牛腱肉、牛筋、牛肋條)$85(9/10)呢碗牛三寶麵份量好多,入面有2舊牛腱肉、3舊牛筋、2舊牛肋條,白菜同紅蘿蔔,湯底香濃,新竹米粉好幼滑爽口!2.起司雞排手工麵$55(8.5/10)手工麵好煙韌彈牙,雞排有6舊,每舊都炸得好脆,肉質鬆軟,芝士香濃,湯底清清甜甜,仲有白菜同白蘿蔔!3.麻辣臭豆腐$38(9.5/10)呢個臭豆腐夠臭,一共有6舊,食落口感似豆卜,麻辣味夠惹味!4.梅子地瓜條$36(9/10)地瓜條炸得好脆,每條都幼長,加埋落咗梅子粉令到地瓜條甜甜地,一共大約有20條!5.仙草奶茶$28(10/10)好大杯,奶夠滑同茶香濃!6.香芋奶茶$26(10/10)好大杯,勁重香芋味,奶夠滑同茶香濃,好飲!2人總共價錢$268個人口味總評分:9.333/10@sunmoon_402c地址:觀
日月堂

2.起司雞排手工麵$55(8.5/10)

3.麻辣臭豆腐$38(9.5/10)
呢個臭豆腐夠臭,一共有6舊,食落口感似豆卜,麻辣味夠惹味!

4.梅子地瓜條$36(9/10)

5.仙草奶茶$28(10/10)
好大杯,奶夠滑同茶香濃!

6.香芋奶茶$26(10/10)
好大杯,勁重香芋味,奶夠滑同茶香濃,好飲!

2人總共價錢$268

個人口味總評分:9.333/10

@sunmoon_402c

地址:觀塘興業街14號永興工業大廈4樓C2室

#日月堂 #觀塘 #觀塘好去處 #觀塘美食 #香港美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong
  • 牛三寶麵
  • 梅子地瓜條
  • 麻辣臭豆腐
2023-12-05 14 瀏覽
「日月堂」係一間以台灣料理為主的餐廳,氣氛溫馨舒適。佢嘅菜單提供多款正宗的台灣美食,餐廳裝潢簡單,讓人感到舒服放鬆🍜🐮🌽🍳🍵🌟😊清燉半筋半肉麵,湯頭清澈鮮美,筋肉彈牙,味道十分滿足。牛三寶冬粉,粉條爽滑,配上豐富的牛肉、牛筋和牛丸,口感豐富多樣。玉米超司蛋捲餅、起司肉鬆蛋捲餅都好好味,蛋捲餅皮酥脆,內餡豐富美味。凍荔枝綠茶加蜂蜜蘆薈、凍茉香奶綠加胚芽作為飲品,清涼又解渴。「日月堂」菜式美味,充滿台灣風味,絕對值得一試🍜🐮🌽🍳🍵🌟😋

清燉半筋半肉麵,湯頭清澈鮮美,筋肉彈牙,味道十分滿足。

2023-12-04 61 瀏覽
昨天和朋友去咗「日月堂」 呢間充滿台灣地道風味嘅餐廳食午餐!😍😬😎1. 牛三寶麵$80係招牌菜!一定要食!三寶有牛腱肉、牛筋、牛肋條。全部都好軟好腍又入味、麵嘅口感好彈牙、湯底好濃、有牛骨味!🤤🤗2. 起司雞排麵$55,雞排炸得外脆內軟,配埋芝士一齊炸,更加惹味,食到停唔到口!🙈🙈🙈3. 宜蘭花枝丸$38,配上鹽酥粉,夠矖彈牙又有咬口,正呀!👍😋4. 肉鬆蛋捲餅$39,熱辣辣嘅蛋餅,蛋同皮厚薄適中,加上好多嘅肉鬆,非常滿足呀!😍🤤5. 凍鳳梨紅茶$15,茶味清香、鳳梨味亦好香濃呀!😬🥰6. 熱冬瓜茶$9,甜甜香香,又解渴,好好味呀!😎👍觀塘嘅工廈原來有好多隱世又好食嘅餐廳!👍😎🙈值得推介比大家!😃😀😄日月堂:九龍觀塘興業街14號永興工業大廈4樓C2室
5. 凍鳳梨紅茶$15,茶味清香、鳳梨味亦好香濃呀!😬🥰

• 宜蘭花枝丸
  • 冬瓜茶
  • 肉鬆蛋捲餅
2023-12-03 29 瀏覽
上星期由台灣返黎,已經好掛住台灣既野食🥺同事提議食台灣菜,個腦即刻諗起觀塘嘅日月堂!仲記得佢哋嘅鹽酥雞外脆內軟非常到位!果然係好suggestion!同埋店員都非常nice會親切提你可自行加減椒鹽同埋安排上甜品時間非常之窩心,感覺真係似去左台灣咁🥰【炸排骨麵】$52好中意碗麵嘅麵質,係一種扁身嘅闊條麵,炸排骨份量唔少哦!👍🏻【起司雞排麵】$55中意食芝士既你一定要叫呢道起司雞排,香濃芝士味愈食愈滋味!【炸鹽酥雞】$48超鍾意佢嘅鹽酥雞!因為外皮嘅酥脆係超正宗嘅鹽酥雞先有嘅感覺,最厲害嘅係佢內裏嘅肉質鮮嫩!每啖肉都非常之滑!【酥炸魷魚】$48炸魷魚鬚非常香口,絕對係其中一道唔錯嘅小食!【黑糖珍珠奶茶】$34佢哋嘅珍珠奶茶奶味香濃!黑糖嘅味道亦都非常之出!成杯飲落嘅感覺就係好香濃!【黑糖花生麻糬】$25而呢一度甜品非常之有驚喜!煙煙韌韌嘅麻糬包住非常之有咬口嘅花生醬,食完之後我呢幾日都一直念念不忘諗諗諗起呢一道甜品!好想再食!
上星期由台灣返黎,已經好掛住台灣既野食🥺

【炸排骨麵】$52

【起司雞排麵】$55
中意食芝士既你一定要叫呢道起司雞排,香濃芝士味愈食愈滋味!

【炸鹽酥雞】$48

【酥炸魷魚】$48
炸魷魚鬚非常香口,絕對係其中一道唔錯嘅小食!

【黑糖珍珠奶茶】$34

【黑糖花生麻糬】$25
2023-12-02 12 瀏覽
位於觀塘區的高質素台式菜😍 餐廳氣氛熱鬧,充滿台灣風情,環境乾淨企理,坐得舒服🥰 晚市人流多,好受歡迎🤗 人均消費只需$150以下已經好飽,性價比好高~ 我哋今次試咗2款主食+2款小食+2款飲品,款款都好高質!麻辣牛肉麵 ($75)推薦!湯底鮮味香濃,麻辣味好出色,辣度適中 十分惹味👍🏻 麵條偏粗身 煙韌有咬口,配上煮得好軟嫩的牛腱,美味滿足🥰 豬腳便當 ($68)豬腳煮得好軟腍好份味!醬汁味道一流,香氣四溢,回味無窮🤤 配菜份量多 飽肚之選👍🏻 炸鹽酥雞 ($48)經典台式小食~ 熱騰騰 外脆內軟,好味👍🏻粟米芝士蛋捲餅 ($38)入口軟腍,好好味的蛋餅😍 凍黑糖珍珠鮮奶 ($34)凍黑糖珍珠奶茶 ($34)推薦必飲!大大杯,奶味及黑糖味香濃,珍珠好煙韌😋

麻辣牛肉麵 ($75)

豬腳便當 ($68)

炸鹽酥雞 ($48)
經典台式小食~ 熱騰騰 外脆內軟,好味👍🏻

粟米芝士蛋捲餅 ($38)
入口軟腍,好好味的蛋餅😍

凍黑糖珍珠鮮奶 ($34)
凍黑糖珍珠奶茶 ($34)
推薦必飲!大大杯,奶味及黑糖味香濃,珍珠好煙韌😋
2023-11-30 16 瀏覽
《日月堂》📍 觀塘興業街14號永興工業大廈4樓C2室呢間位於觀塘嘅台灣料理係比較隱士嘅不過Cp值極高睇到所有嘅價錢都唔話好貴 野食嘅質素都唔錯👍😍➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖✭牛三寶面(牛腱肉、牛筋、牛肋骨) $80 (9/10)裏面無論係面定係肉嘅份量非常多😍 牛肉亦都好腍🤤 湯底都好濃郁😆✭紅燒牛肉麵 $70 (9/10)✭起司肉鬆蛋卷餅 $40 (8/10)裏面嘅份量超級足😍 蛋味亦都好出👍✭ 炸鹽酥雞 $48 (9/10)距離嘅時候係啱啱炸起嘅所以食落去熱辣辣😍 佢嘅鹹味係自己調校嘅 好貼心😍✭ 黑糖珍珠鮮奶 $32 (9/10)嚟嘅時候都有啲震撼 超級大杯😵 珍珠亦都幾好咬感👍➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖✫ 食物(8.5/10)✫ 環境(9/10)✫ 服務(8/10)#ig #igdaily #igers #idfoodies #香港 #香港美食 #美食 #美食推薦 #香港美食 #香港好去處#FoodPhotography #Eeeeeats #FoodPorn #FoodGasm #Foodie #ForkYeah #FoodInTheAir #Deli
《日月堂》
📍 觀塘興業街14號永興工業大廈4樓C2室
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
✭牛三寶面(牛腱肉、牛筋、牛肋骨) $80 (9/10)
✭紅燒牛肉麵 $70 (9/10)
✭起司肉鬆蛋卷餅 $40 (8/10)
裏面嘅份量超級足😍 蛋味亦都好出👍
✭ 炸鹽酥雞 $48 (9/10)
✭ 黑糖珍珠鮮奶 $32 (9/10)
嚟嘅時候都有啲震撼 超級大杯😵 珍珠亦都幾好咬感👍
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
✫ 食物(8.5/10)
✫ 環境(9/10)
✫ 服務(8/10)

#ig #igdaily #igers #idfoodies #香港 #香港美食 #美食 #美食推薦 #香港美食 #香港好去處#FoodPhotography #Eeeeeats #FoodPorn #FoodGasm #Foodie #ForkYeah #FoodInTheAir #Delish #EatingForTheInsta #CleanEating #ELLE愛吃貨#台灣料理 #觀塘美食
2023-11-29 9 瀏覽
牛三寶麵$80,轉刀削麵都只係加$5,刀削麵煙煙韌韌,非常高質,呢$5建議要加。牛三寶有牛腱、牛筋、牛肋條,都非常淋,非常入味,而且仲係厚切,真係大滿足。紅燒半筋半肉$75,加$5轉咗冬粉,冬粉好索汁,好正,個湯有小小辣,好香口,好正!牛筋同肉都係厚切,而且都好入味,大推!小食叫咗鹽酥雞,外皮香脆,內有肉汁,好好食,枱上仲有鹽酥雞粉,可以自己加,必食之選。其實已經好飽,但由於啲野太好食,所以加花技丸,好彈牙,好好食。位於工廠大廈都可以全場爆滿就知道高質抵食。

牛筋同肉都係厚切,而且都好入味,大推!

位於工廠大廈都可以全場爆滿就知道高質抵食。
2023-11-28 6 瀏覽
去觀塘行街,肚餓想食台灣美食,點算好?於是一試口袋清單中的這台式小店😙✨主食紅燒牛肉麵 $70 (轉新竹米粉+$5)牛三寶麵 $80紅燒牛肉香嫩入味,麵底轉咗新竹米粉,幼細吸湯😁 牛三寶有牛筋、牛展、牛肋條,牛筋軟腍,牛展厚身有咬口,牛肋條入味… 仲有蘿蔔配菜,幾豐富😙 麵則滑溜美味,唔錯!✨小食麻辣鴨血 $48起司肉鬆蛋捲餅 $40鴨血好香滑,麻辣惹味😋 蛋捲餅餅皮焦脆,包裹住cheese肉鬆,食落好紮實㗎!✨飲品凍仙草奶茶 $28黑糖珍珠鲜奶 $34飲品大杯幾抵飲😄 仙草嫩滑,黑糖味亦好突出

✨主食
紅燒牛肉麵 $70 (轉新竹米粉+$5)

牛三寶麵 $80

✨小食
麻辣鴨血 $48

起司肉鬆蛋捲餅 $40

✨飲品
凍仙草奶茶 $28
黑糖珍珠鲜奶 $34
飲品大杯幾抵飲😄 仙草嫩滑,黑糖味亦好突出
【☀️🌕日月堂|💛假如我在台灣✈️】幾年無去過台灣了,有時都會掛住台灣嘅蛋餅、牛肉麵等美食,朋友推介地道台式餐廳俾我,喺觀塘興業街,上樓唔使排長龍,啱晒我!食咗咩?🛵紅燒半筋半肉冬粉牛筋好軟,牛肉亦炆得好腍,而且幾入味,冬粉透明煙韌,吸晒湯和牛嘅香味,易入口越食越想食。..🛵牛三寶刀削麵牛筋、牛腱及牛肋條,牛嘅不同部位有不同嘅口感與味道,湯底藥材味唔濃,加上蔥花芫茜,配上刀削麵都係我鍾意嘅。..🛵酥炸魷魚正宗台式酥炸口味,炸漿唔多而且魷魚食落口感爽口彈牙。好食程度下次都會再點多次。..🛵起司肉鬆蛋捲餅台式食物我真係最鍾意蛋捲餅,一定一定要有肉鬆,咬入口有層次,味道又會較特別,起司係台式對芝士嘅叫法,香港人嘅我目擊蛋捲「起晒絲」嘅狀態,份外開心😃。..🛵黑糖珍珠奶茶、蜂蜜紅茶珍珠台式飲品唔會失望黑糖珍珠夠甜味,奶茶味都幾香,蜂蜜紅茶無澀味,加咗珍珠整體台灣感覺返晒嚟。🏫日月堂📍觀塘興業街14號永興工業大廈4樓C2室#觀塘美食 #日月堂 #台灣美食 #酥炸魷魚 #蛋捲餅 #好食
【☀️🌕日月堂|💛假如我在台灣✈️】

食咗咩?
🛵紅燒半筋半肉冬粉

🛵牛三寶刀削麵

🛵酥炸魷魚
酥炸魷魚

🛵起司肉鬆蛋捲餅

🛵黑糖珍珠奶茶、蜂蜜紅茶珍珠

🏫日月堂

紅燒半筋半肉冬粉
  • 紅燒半筋半肉麵
  • 起司肉鬆蛋捲餅
2023-11-24 72 瀏覽
「縱未知明日福禍,仍約定你下月平安相聚」▪️紅燒半筋半肉麵 (轉刀削麵)🐮🍜肉係牛肋條,同筋都好軟腍。紅燒湯底濃郁,帶有少少辣。轉咗刀削麵,幾有咬口。另外仲有大量娃娃菜、紅蘿蔔同白蘿蔔等配菜,可以減少油膩感▪️牛三寶麵 (轉冬粉)🐮🍜三寶有牛腱肉、牛筋、牛肋條。牛腱肉有厚度,同埋幾有牛味。呢碗轉咗冬粉,好滑溜,而且索晒啲湯,好入味▪️起司肉鬆蛋捲餅🧀🍳芝士拉絲,仲包住滿滿嘅肉鬆,好豐富。而且食落有炙燒過嘅味,好香口▪️炸鹽酥雞🐔鹽酥雞大大件,炸到外面香脆,裡面嫩滑juicy。枱面仲有枝鹽酥粉,想要濃味啲嘅可以自行加▪️凍鳳梨綠茶 (加椰果)🍍🍵都幾大杯,飲落味道清香,仲另外加咗椰果,增加口感▪️凍黑糖珍珠奶茶🧋茶味同奶味平衡,黑糖唔會過甜,配合得幾好。另外珍珠唔會煮到腍晒,幾Q彈日月堂 📍觀塘興業街14號永興工業大廈4樓C2室
「縱未知明日福禍,仍約定你下月平安相聚」

▪️紅燒半筋半肉麵 (轉刀削麵)🐮🍜
紅燒半筋半肉麵 (轉刀削麵)
紅燒半筋半肉麵 (轉刀削麵)

▪️牛三寶麵 (轉冬粉)🐮🍜
牛三寶麵 (轉冬粉)
牛三寶麵 (轉冬粉)

▪️起司肉鬆蛋捲餅🧀🍳

▪️炸鹽酥雞🐔
炸鹽酥雞

▪️凍鳳梨綠茶 (加椰果)🍍🍵
都幾大杯,飲落味道清香,仲另外加咗椰果,增加口感

▪️凍黑糖珍珠奶茶🧋
凍鳳梨綠茶 (加椰果)、凍黑糖珍珠奶茶

日月堂
📍觀塘興業街14號永興工業大廈4樓C2室
2023-11-22 20 瀏覽
十月去完台北之後🥹,一直對台灣菜念念不忘😍,所以我一收工就去左觀塘工廈尋寶😈,比我偶然見到間台灣小店外牆溫暖字句📝,即時被吸引住就諗住去試下🥰,餐廳裝修風以簡約木系為主題,牆身佈滿老街壁畫,感覺既溫馨又舒服❤️- 清燉半筋半肉湯麵🍜 $75牛腩份量頗多🐮,入口軟淋有厚度🤣,透明軟燸牛筋炆得很入味,充滿膠質☺️,刀削麵質🍜地彈牙得來有嚼勁👍🏻,掛湯能力不錯,更值一讚是帶有濃郁藥材香湯底🥰,做到清甜以不膩,冬天飲落去好暖胃舒服☺️,如果湯底可以輕微減少鹽份量就較佳😎- 牛三寶麵🍜 $80牛三寶包括有牛腱肉,牛筋,牛肋條🐮,牛腱肉肉質軟腍😋,厚身得來咬口,牛筋口感煙韌😛,牛肋條嫩滑多汁,如果想一次過嘗試不同牛部分,可以叫呢款麵🤩- 起司肉鬆蛋餅🫔 $40香脆煙韌蛋餅煎至金黃色😳,配上大量拉絲芝士🧀、雞蛋🍳及甜甜肉鬆,味道鹹香交錯😛,口感豐富得來很滋味🤩,推薦大家叫黎食👍🏻- 蚵仔煎🦪 $42蚵仔煎內有雞蛋🍳、大量肥美飽滿蠔仔🦪、生菜🥬、香蔥,由於木薯粉比例較高,蚵仔煎做到外皮微焦香脆😆,入口煙韌有嚼勁,層次豐富🤤,另配埋大量甜辣醬汁提鮮,真係好惹味😈- 凍蜂蜜紅茶🍯🍵 $12 (凡惠顧飯/麵類,飲

- 清燉半筋半肉湯麵🍜 $75

- 牛三寶麵🍜 $80

- 起司肉鬆蛋餅🫔 $40

- 蚵仔煎🦪 $42

- 凍蜂蜜紅茶🍯🍵 $12 (凡惠顧飯/麵類,飲品可享半價優惠)
清甜蜂蜜配上清新紅茶,解膩不錯😽

- 熱桂圓薑母茶🥤 $10 (凡惠顧飯/麵類,飲品可享半價優惠)
薑母茶味道帶點辛辣,冬天飲暖笠笠薑母茶就最舒服❤️

餐廳食物選擇多,不論係台式主食,小食,甜品😚,飲品都一應俱全,而且味道不錯😝,性價比高🤣,等我一掛住台灣菜果時就過黎食先😗

📍日月堂- 觀塘
觀塘興業街14號永興工業大廈4樓C2室