2024-01-20 19 瀏覽
新竹米粉是台灣新竹地區特色的傳統小吃之一。完全沒有想到在香港能夠吃這麼正宗的米粉😆。新竹米粉的特色在於其米粉口感綿密細緻,並且容易入口融化。加上非常棒的牛肉 人生一大享受😚。
新竹米粉的特色在於其米粉口感綿密細緻,並且容易入口融化。
加上非常棒的牛肉 人生一大享受😚。

2024-01-15 44 瀏覽
我的老友兼工作上好伙伴~誠哥,近來不知是否受到工作壓力抑或身邊紅顏知己最近調職離去而終日鬱鬱寡歡,昔日招牌响亮笑聲亦不復見。為了打開老友心結,一於放工約他以美食解千愁。我帶誠哥在公司附近的觀塘永興工業大廈4樓食店~日月堂,一齊去品嚐他喜愛的台式美食。誠哥熱愛台式飲品,只要一杯在手,其高傲自信而滿足的笑聲就不其然充溢滿場。我與誠哥點了:紅燒半筋半肉麵、牛三寶麵及兩款小食:麻辣臭豆腐和酥炸魷魚,再配上凍黑糖珍珠奶茶及凍黑糖珍珠鮮奶。明白到,以美食作媒介打動人心就是最佳的心靈輔導方法。誠哥表示日月堂的台式料理不論食物或飲品也具水準,值得以後再來。當我結帳後,誠哥更表示近來工作順利,一切正常,他更伴以高傲的招牌笑聲挑皮地說:近日只因一時想不到怎開口屈同事請客而扮作惆悵!薑是老的辣,誠哥好嘢!

薑是老的辣,誠哥好嘢!

• 牛三寶麵
🍜 牛三寶麵💰$80湯底有濃郁牛味,麵底係刀削麵,食落有口感,牛三寶有牛筋條、牛筋、牛腱肉,牛筋條同牛筋係煙韌爽口嗰種,而牛腱肉就夠淋身,配菜仲有白菜🥬蘿蔔,成碗麵夠曬飽🍜 滷肉葱油拌麵💰$54麵底係波浪紋寬身麵,食落彈牙,滷肉係另上撈麵底,滷肉汁足夠撈到每條麵都掛汁,另有半隻滷蛋🦑 酥炸魷魚 💰$48炸得岩岩好,無過龍,炸醬亦唔厚,魷魚份量適中,魷魚唔韌🦪 蚵仔煎 💰$42香港台灣餐廳已經唔多會整呢個小食,用蚵仔、菜、雞蛋溝粉醬香煎而成,醬汁味道唔錯🧋 珍珠奶茶 💰$28叫做少甜甜度岩岩好,珍珠夠彈牙唔韌,茶味夠濃,份量夠大杯🍹 鳳梨綠茶 💰$30茶味夠香,鳳梨嘅香味都夠出,冇叫少甜嘅情況都唔甜
🍜 牛三寶麵💰$80

🍜 滷肉葱油拌麵💰$54

🦑 酥炸魷魚 💰$48
炸得岩岩好,無過龍,炸醬亦唔厚,魷魚份量適中,魷魚唔韌

🦪 蚵仔煎 💰$42

🧋 珍珠奶茶 💰$28
叫做少甜甜度岩岩好,珍珠夠彈牙唔韌,茶味夠濃,份量夠大杯

🍹 鳳梨綠茶 💰$30
茶味夠香,鳳梨嘅香味都夠出,冇叫少甜嘅情況都唔甜
2024-01-11 27 瀏覽
朋友知道我鍾意食台灣嘢介紹一間在觀塘永興工業中心內一所隱世台式料理店清燉半筋半腩湯麵十分用心的制作湯底香濃半筋半腩都好淋手工麵彈牙吸湯炸鹽酥雞香脆之餘又鬆化雞肉帶肉汁 起司肉鬆蛋餅大推👍🏻超多起司更有拉𢇁蛋餅同台灣食過嘅一樣又熱又香口仙草芋圓芋圓煙靭 仙草夠份量有少許奶剛好又滑又香請勿靠桂圓紅棗茶夠熱滋潤又保暖百香果紅茶我怕太冰 可以免冰實在太貼心果茶 果味香濃 期待下次再來日月堂 (觀塘)觀塘興業街14號永興工業大廈4樓C2室
朋友知道我鍾意食台灣嘢
我怕太冰 可以免冰
實在太貼心
果茶 果味香濃
期待下次再來

日月堂 (觀塘)
2024-01-11 29 瀏覽
日月堂餐廳位於觀塘工業區興業街14號永興工業大廈4樓,餐廳裝修簡約,以工業風為主,木餐枱配黑色餐椅,牆身有很多名信片作裝飾,餐廳主打台式牛肉麵和台式特飲,服務員招呼到位。清燉牛肉麵$70牛肉麵配有白蘿蔔,紅蘿蔔,白菜仔和葱花,麵身比較闊,湯底清甜不膩,牛肉好腍有牛味,條麵軟硬適中。宜蘭花之丸$38大大粒嘅宜蘭花之丸,食落外皮脆脆地,內餡潬牙。蚵仔煎$42台式蚵仔煎用薯粉泡製,入口軟糯,新鮮的蚵仔大大粒,好鮮美。仙草芋圓$32仙草芋圖食落不太甜,芋圓食落煙煙韌韌,有口感。飲品有凍鳳梨紅茶$30凍百香果綠茶$28,,飲品不太甜,入口好清新。
日月堂

清燉牛肉麵$70

宜蘭花之丸$38
大大粒嘅宜蘭花之丸,食落外皮脆脆地,內餡潬牙。

蚵仔煎$42
台式蚵仔煎用薯粉泡製,入口軟糯,新鮮的蚵仔大大粒,好鮮美。

仙草芋圓$32
仙草芋圖食落不太甜,芋圓食落煙煙韌韌,有口感。

2024-01-11 3016 瀏覽
藏身於工廈之中嘅好味台灣菜🇹🇼,估唔到今次又搵到間好唔錯嘅牛肉麵🐮🌶️麻辣牛肉麵 $75我哋加咗$5轉冬粉,估唔到同個麻辣🌶️夾到咁,因為冬絲夠吸味,所以食落更加惹味😋,牛肉腍滑🥩、蘿蔔入味🥕推薦食得辣嘅朋友仔試吓咁叫啊🙌🏻🤤🍜牛三寶麵 $80有牛腱肉、牛筋、牛肋條,肉量算幾多🫃🏻肉質同樣腍滑入味🤌🏻,麵係闊條麵🍜,湯底味道幾好👍🏻,整體係幾有水準嘅牛肉麵😎但二選一會先選麻辣冬粉,因為唔係間間餐廳有得食🤣🫔玉米起司蛋餅 $38有大約4大件,餅身煙韌,餡料好足爆哂出黎,充滿芝士🧀同玉米🌽,唔洗點醬都好味👍🏻🌶️麻辣臭豆腐 $38豆腐都有6件左右,有白菜🥬墊底,聞落去夠臭味👍🏻食落去就唔會太臭,吸左麻辣湯好惹味🥰雖然都幾辣,但可以一試啊👻🧋黑糖珍珠鮮奶$34/茉香奶綠加仙草$28兩杯都幾大杯,奶綠甜度係微糖level,仙草有好多💕黑糖鮮奶珍珠都好味,而且甜度適中🤌🏻overall置身於工廈都咁多人食🏭證明都真係好唔錯👍🏻

🌶️麻辣牛肉麵 $75

overall
置身於工廈都咁多人食🏭證明都真係好唔錯👍🏻
2024-01-05
2024-01-11 2101 瀏覽
🧑🏻‍🍳 二訪嘅台灣菜,呢間位於工廠大廈入邊,價錢非常親民,質素都OK,喺附近返工嘅朋友可以試下,午市套餐嘅價錢會更加抵食—————————————————————🍴 炸排骨便當 ($62) 排骨炸得好酥脆,肥瘦適中,可以根據自己嘅口味再落鹽酥粉同梅粉,而飯上面有少少肉燥😋 美味指數: 8/10—————————————————————🍴 紅燒半筋半肉麵 ($75) 好足料嘅牛肉麵,有好多牛肉同牛筋,而麵係用厚切刀削麵,口感豐富,湯底就有少少辣,非常惹味😋 美味指數: 8/10—————————————————————🍴 炸鹽酥雞 ($48) 炸嘅外皮做得唔錯,係即叫即炸嘅,而肉質方面都ok😋 美味指數: 7/10—————————————————————🍴 宜蘭花枝丸 ($38) 炸花枝丸同樣炸得好好,另外自己可以落梅粉,我覺得加埋梅粉成個感覺同層次都提升咗😋 美味指數: 7.5/10—————————————————————🍴 桂圓紅棗茶 ($20) 😋 美味指數: 6.5/10—————————————————————🍴 凍冬瓜茶 ($20) 😋 美味指數: 7/10

—————————————————————
🍴 炸排骨便當 ($62)
😋 美味指數: 8/10

—————————————————————
🍴 紅燒半筋半肉麵 ($75)
😋 美味指數: 8/10

—————————————————————
🍴 炸鹽酥雞 ($48)
炸嘅外皮做得唔錯,係即叫即炸嘅,而肉質方面都ok
😋 美味指數: 7/10

—————————————————————
🍴 宜蘭花枝丸 ($38)
😋 美味指數: 7.5/10

—————————————————————
🍴 桂圓紅棗茶 ($20)
😋 美味指數: 6.5/10
—————————————————————
🍴 凍冬瓜茶 ($20)
😋 美味指數: 7/10
2024-01-10
🇹🇼 🌞【 日月堂 】 🌛🇹🇼 ⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄最近好想食台灣的牛肉麵及捲餅,所以又嚟到觀塘永興工業大廈嘅「日月堂」,解解饞😋🌶️麻辣牛肉麵牛肉麵真心掂,麵質非常彈牙🍜湯底辣度亦剛好,油分唔多,唔覺得油膩✨最出色係牛腱,口感軟嫩,推介👍🏻🦪蚵仔煎蠔仔好新鮮,一粒粒圓鼓鼓,非常飽滿❤️ 外層粉漿Q彈帶嚼勁,淋上特調嘅酸甜醬汁,好好食😍🫔肉鬆蛋捲餅熱辣辣上桌,外皮酥脆,散發濃郁蛋香,再配上肉鬆,yummy🧡🐣🍠仙草芋圓芋圓煙韌軟糯,配爽口涼粉,口感豐富💜💛⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄🌶️麻辣牛肉麵🐂($75)🦪蚵仔煎🔥($42)🫔肉鬆蛋捲餅🐣($39)🍠仙草芋圓💜($32)🧋黑糖珍珠奶茶🖤($34/凍)☕️桂圓薑母茶🫚($20/熱)⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄⋄📍地址:日月堂 (觀塘)觀塘興業街14號永興工業大廈4樓C2室⋄
🇹🇼 🌞【 日月堂 】 🌛🇹🇼
⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄

🌶️麻辣牛肉麵
🦪蚵仔煎
🫔肉鬆蛋捲餅
🍠仙草芋圓
芋圓煙韌軟糯,配爽口涼粉,口感豐富💜💛
⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

🌶️麻辣牛肉麵🐂($75)
🦪蚵仔煎🔥($42)
🫔肉鬆蛋捲餅🐣($39)
🍠仙草芋圓💜($32)
🧋黑糖珍珠奶茶🖤($34/凍)
☕️桂圓薑母茶🫚($20/熱)
⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

📍地址:日月堂 (觀塘)
2024-01-06
午餐
一個人喺觀塘食咩好🤔忽然醒起觀塘工廈有好幾間台灣菜於是決定走入工廈試吓今次呢間台灣菜!餐廳空間大 位置相當闊落仲一邊播住耳熟能詳嘅國語歌🎶🔸紅燒半筋半肉麵 HKD75食台灣菜 牛肉麵真係必叫嘅選項!牛肉有半隻手臂咁長之餘仲要係厚切😳煮得夠淋又唔會乾柴牛筋入口即溶 刀削麵口感煙韌每碗仲配有蘿蔔 同少量酸菜 🔹酥炸魷魚 HKD48新鮮熱辣辣嘅炸魷魚炸漿夠薄 魷魚酥脆彈牙🦑🔸百香果綠茶 HKD14(加配價)叫主食可以用半價加配飲品🥤超大杯百香果綠茶 非常解渴!🚩日月堂 觀塘興業街14號永興工業大廈4樓C2室
一個人喺觀塘食咩好🤔
忽然醒起觀塘工廈有好幾間台灣菜
於是決定走入工廈試吓今次呢間台灣菜!
餐廳空間大 位置相當闊落
仲一邊播住耳熟能詳嘅國語歌🎶

🔸紅燒半筋半肉麵 HKD75
食台灣菜 牛肉麵真係必叫嘅選項!
牛肉有半隻手臂咁長之餘仲要係厚切😳
煮得夠淋又唔會乾柴
牛筋入口即溶 刀削麵口感煙韌
每碗仲配有蘿蔔 同少量酸菜

🔹酥炸魷魚 HKD48
新鮮熱辣辣嘅炸魷魚
炸漿夠薄 魷魚酥脆彈牙🦑

🔸百香果綠茶 HKD14(加配價)
叫主食可以用半價加配飲品🥤
超大杯百香果綠茶 非常解渴!

🚩日月堂
午餐
2024-01-08 27 瀏覽
❥紅燒半筋半肉麵 $75牛腱肉同牛筋都燜得好軟糯好入味~紅燒湯底濃郁麵條都幾彈牙❥牛三寶麵 $80除咗牛腱肉同牛筋之外,多咗一款牛肋條一樣都係燜得好淋湯底同紅燒湯有啲似,但係冇咁濃味麵底方面我轉咗做冬粉晶瑩剔透,口感介乎河粉同薯粉之間都掛到幾多湯汁下~❥酥炸魷魚 $48魷魚炸得好香口火候啱啱好入面嘅肉質唔會韌❥起司肉鬆蛋捲餅 $40推薦蛋餅!肉鬆嘅份量啱啱好,識到肉鬆嘅口感之餘又唔會話太過膩外皮微脆,中間嘅雞蛋好滑好嫩仲有微微拉絲嘅芝士,食落仲有火炙過嘅香味❥黑糖珍珠鮮奶 $32/$34一共叫咗一杯熱嘅同埋一杯凍嘅覺得熱嘅好飲啲~熱飲奶味會重少少不過覺得有少少甜
❥紅燒半筋半肉麵 $75

牛腱肉同牛筋都燜得好軟糯好入味~
紅燒湯底濃郁
麵條都幾彈牙

❥牛三寶麵 $80

除咗牛腱肉同牛筋之外,多咗一款牛肋條
一樣都係燜得好淋
湯底同紅燒湯有啲似,但係冇咁濃味
麵底方面我轉咗做冬粉
晶瑩剔透,口感介乎河粉同薯粉之間
都掛到幾多湯汁下~

❥酥炸魷魚 $48

魷魚炸得好香口
火候啱啱好
入面嘅肉質唔會韌

❥起司肉鬆蛋捲餅 $40

推薦蛋餅!
肉鬆嘅份量啱啱好,識到肉鬆嘅口感之餘又唔會話太過膩
外皮微脆,中間嘅雞蛋好滑好嫩
仲有微微拉絲嘅芝士,食落仲有火炙過嘅香味

❥黑糖珍珠鮮奶 $32/$34

一共叫咗一杯熱嘅同埋一杯凍嘅
覺得熱嘅好飲啲~
熱飲奶味會重少少
不過覺得有少少甜
2024-01-08 299 瀏覽
🌟牛三寶麵 $80有齊牛𦟌 牛肋肉 牛筋好豐富牛𦟌帶筋位 厚切都好嫩滑💕牛肋肉脂肪分布均勻牛味濃郁👍.🌟清燉半筋半肉麵 $75湯底好香牛肉味❤️‍🔥熱辣辣🔥筋好大舊 口感唔係入口即溶果種反而係有咬口 慢慢滲出牛味牛肉都好厚肉 連住肥膏好軟腍刀削麵有厚度 好煙韌💝.🌟蚵仔煎 $42蚵仔份量好多❣️都有鮮味加左木薯粉 蛋去煎🍳加埋甜醬好地道.🌟起司肉鬆蛋捲餅 $40捲餅好厚芝士多到拉到絲🧀肉鬆食落有陣炭燒味幾香口惹味😍.🌟仙草奶茶 $25🌟珍珠奶茶 $25冬天都要飲珍奶🧋熱飲選擇更突出茶香呢到嘅奶茶有驚喜似係茶餐廳飲到嘅味💯.📍日月堂興業街14號永興工業大廈4樓C2室

🌟牛三寶麵 $80

清燉半筋半肉麵
蚵仔煎
仙草奶菜
  • 起司肉鬆蛋捲餅
🍜紅燒牛肉麵 $75牛肉厚身入味,軟稔易咬🥩,湯底濃郁帶少少藥材味,唔會鹹,鍾意既麵系彈牙刀削麵,有咬口吸汁🍜,仲加左紅蘿蔔🥕同埋小棠菜🥬👍🏻🍛手工滷肉飯 $45估唔到嗌細碗都好大碗🍚,滷肉細細粒粒肥瘦適中入味,仲有半隻滷水蛋🥚、小白菜🥬、酸菜同醃蘿蔔,甜豉油好餸飯😝🫔起司肉鬆蛋捲餅 $40推介世一蛋餅‼️蛋餅包夾多層炒蛋🍳,再加肉鬆同芝士🧀,比平時果啲厚身同埋蛋香味更重👍🏻,口感豐富,肉鬆滿滿,芝士拉絲咸香,蛋餅外面微脆,上碟熱辣辣記得趁熱食😉.🍋金桔檸檬紅茶 $24Fresh酸甜開胃解渴🍋.✨心心念念佢既蛋餅,再次回訪,餐廳位於工廠大廈入面,座位多,加左啲台灣的裝飾,主打台灣便當、小食、飲品,CP值高,味道地道正宗😆
🍜紅燒牛肉麵 $75

🍛手工滷肉飯 $45

🫔起司肉鬆蛋捲餅 $40
🍋金桔檸檬紅茶 $24
Fresh酸甜開胃解渴🍋
  • 起司肉鬆蛋捲餅
  • 紅燒牛肉麵
呢間嘢唔值得隱世 適宜公開 禾稈冚珍珠 好嘢梗係唔好收收埋埋同大家分享🙌🏻==============================𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐋𝐢𝐬𝐭📌🍜麻辣牛肉麵 面底仲可以轉刀削麵或者新竹米粉😍決定試哂兩樣😆牛肉麵除咗本身嗰浸藥材湯底 加咗麻辣 更加多份層次🌶️係會去食越上癮嗰隻❤️牛肉厚切大大件肥瘦均勻咬落去好淋 湯底嘅味道滲入左牛入邊 超好食👍🏻🍜牛三拼分別有牛筋牛腱同埋牛肉 呢款轉左新竹米線更加朔晒啲汁😍不得了🫶🏻卦汁效果做得相當出色😎🥦燙青菜 有別於出邊嘅肉燥青菜 呢度用小白菜 比較少地方食好好食🤓🐣鹽酥雞 台灣小食嘅代表作 最過癮係可以自己落味粉 想重口味又得 得左🉐🧋熱黑糖珍珠鮮奶 鮮奶嘅奶香味更加香滑 唔會咁重奶精味又健康啲👍🏻天氣凍飲呢個好暖胃好滿足🔆🍹百香果綠茶 食完濃味嘅牛肉麵用返呢個清新嘅百香果綠茶都係一個唔錯嘅選擇❤️==============================雖然台灣好近但係都唔係下下飛過去㗎 嚟呢度保證你止一止癮🫶🏻
𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐋𝐢𝐬𝐭📌

2024-01-05 49 瀏覽
🙌🏻呢間係其中一間我鍾意嘅台式餐廳 少少工業風 座位算闊落 😋食物平均嚟講都好味 好啱我胃口🤭🤗最鍾意佢地門口個句善良如初嘅揮春&大字slogan 簡單直接又有意思💝 💁🏻‍♀️牛三寶麵 (牛腱肉,牛筋,牛肋條)$80每次嚟必叫牛肉麵 但第一次叫三寶 牛湯好濃🤩 三款牛都好好味 好腍嫩🤤 仲有紅白蘿蔔 菜 超多餸🤭 麵條口感煙靭 軟硬度剛好👏🏻 呢個係貪心小孩之選🙌🏻 💁🏻‍♀️小食 - 炸鹽酥雞 $48必叫小食😛 啖啖肉 肉質嫩口 有微微雞油滲出🤤 💁🏻‍♀️小食 - 蚵仔煎 $42雖然係細粒蠔仔 但細粒有細粒嘅肥美好食 配埋薄餅嘅軟糯口感 正呀👍🏻💁🏻‍♀️甜品 - 黑糖花生麻糬 $25口感有啲似草餅 中間都有花生餡料 面又有黑糖漿+花生碎 味道偏甜 但整體不錯 唔多地方有得食 有驚喜😌💁🏻‍♀️飲品 - 凍冬瓜茶 $18甜度剛好 夠晒大杯 非常清甜解膩🫶🏻💁🏻‍♀️飲品 - 凍仙草奶茶 $28奶茶甜香係我鍾意嘅甜味 仲要有一半都係仙草 超開心😛😛

💁🏻‍♀️牛三寶麵 (牛腱肉,牛筋,牛肋條)$80

• 牛三寶麵
  • 冬瓜茶
  • 仙草奶茶
2024-01-05 18 瀏覽
我最近去咗觀塘嘅日月堂,叫咗佢地嘅牛三寶麵,真係好好食!而且建議加$5升級做刀削麵,麵條寬粗有彈性,非常有嚼勁。佢地嘅牛腱肉,牛筋,牛肋條煮得軟嫩多汁。除咗牛三寶麵之外,我仲叫咗佢地嘅牛肉葱油拌麵。麵條都係彈牙有嚼勁,配上香氣撲鼻嘅葱油同嫩滑的牛肉片,味道非常搭配。如果你鍾意台灣小吃,我推薦你試下佢地嘅台灣香腸同酥炸鱿魚。台灣香腸仲會有蒜片作為配搭非常香口。酥炸魷魚則炸得酥脆,魷魚彈牙,外脆內嫩的口感令人愛不釋手。最後,我試咗佢地嘅凍香芋奶茶。奶茶香濃,加上芋頭的香甜,味道十分搭配。