2017-12-30 243 瀏覽
約得朋友去觀塘食野就梗係要去下工廈喇。今次個fd 竟然話想食下中菜,咁只好帶佢黎試下呢間中菜館師傅既手勢喇。我個fd 兩個人叫左個 2人套餐,一來唔駛諗,二來每樣菜式都係店主精心揀選既。 荷葉香菇蒸雞 一陣陣香噴噴既荷葉香慢慢慘出,熱辣辣既香菇同嫩滑雞肉令人胃口大開。如果有碗"靚仔" 一齊食就Perfect 喇。 涼拌皮蛋豆腐 清新開胃前菜,凍食感覺幾開胃醒神。 蠔油北菇扣鮑魚 睇落好似好少野咁,但全部都係精華所在。鮑魚細細粒,唔會太頂住個肚,慢慢細味就可以感受到鮑魚同蠔油既鮮味。 蟲草花牛蒡螺片燉豬展 - 是日燉湯  見到個名咁長,唔駛講都係知落足料喇。而家天氣咁凍,飲番足料盅湯即刻暖笠笠。 豉油皇蝦 牛蒡炒龍躉球 用左少少中藥既菜式,龍躉肉質幾好,加上青椒黃椒好睇之餘又爽口開胃,餸飯一流。 蟲草花杞子浸菜 鮑絲蝦仁炒飯 養生茶  一入到去就會有既茶,暖胃又健康。

涼拌皮蛋豆腐 清新開胃前菜,凍食感覺幾開胃醒神。

豉油皇蝦

蟲草花杞子浸菜

鮑絲蝦仁炒飯

養生茶  一入到去就會有既茶,暖胃又健康。

• 荷葉香菇蒸雞
  • 蠔油北菇扣鮑魚
2017-12-21 274 瀏覽
今天約了朋友吃晚飯,朋友說決定清淡少少,食住家飯。我以為他會親自下廚,怎料帶了我上觀塘工廈吃飯。餐廳指食物無味精,說得出,應該是真的吧!否則會違反商品說明條例。食物真的很清淡,感覺少鹽少糖少油,有點媽媽的味道。點了個薰蹄,乾身,有雪過脂肪比例約四份一,但不油膩,點醬油更惹味。另外點了蟹肉扒西蘭花,蛋白配西蘭花,還有些蟹肉,清清地。籠仔蒸斑頭腩是餐廳的推介,枱面亦有圖片介紹,所以我們也點了。荷葉底,配上粉絲,豆卜,斑頭腩,加上少許蔥花,簡單平凡,但有家的感覺。八寶菜好久沒喝過了,好喜歡!平平淡淡,簡簡單單又一餐。

餐廳指食物無味精,說得出,應該是真的吧!
否則會違反商品說明條例。
食物真的很清淡,感覺少鹽少糖少油,有點媽媽的味道。

另外點了蟹肉扒西蘭花,蛋白配西蘭花,還有些蟹肉,清清地。

八寶菜好久沒喝過了,好喜歡!

平平淡淡,簡簡單單又一餐。
2017-12-13 234 瀏覽
上桌即為你泡一杯八寶茶,香甜甘口花膠菜膽燉雞湯: 菜膽燉至軟熟,湯滿滿桂圓及菜的鮮甜味木瓜雪梨燉湯: 木瓜、雪梨、豬肉、南北杏、杞子燉湯,滋潤養生,冬天最適合吃這種暖胃燉湯花雕鴨舌: 鴨舌軟滑爽口,帶股淡淡花雕味,送茶一流冬菇魚肚扣鮑魚: 鮑魚魚肚爽口,清淡健康鼓油皇蝦: 蝦肉鮮甜爽口彈牙,殻薄而脆,醬汁不算稠濃但蝦肉入味十足宮廷香辣雞: 雞肉結實,雞味濃郁,香濃但不算辣,惹味卻不咸蝦仁鮑絲炒飯: 蝦仁晶瑩剔透,鮑絲幼滑,飯乾爽而粒粒分明

上桌即為你泡一杯八寶茶,香甜甘口
花膠菜膽燉雞湯: 菜膽燉至軟熟,湯滿滿桂圓及菜的鮮甜味

花雕鴨舌: 鴨舌軟滑爽口,帶股淡淡花雕味,送茶一流

冬菇魚肚扣鮑魚: 鮑魚魚肚爽口,清淡健康

宮廷香辣雞: 雞肉結實,雞味濃郁,香濃但不算辣,惹味卻不咸

蝦仁鮑絲炒飯: 蝦仁晶瑩剔透,鮑絲幼滑,飯乾爽而粒粒分明
  • 鼓油皇蝦
2017-12-11 282 瀏覽
今日又約了朋友去觀塘吃好東西。朋友說去工廈吃飯最好預約,所以訂了枱。餐廳位置不算大,但很容易找,7點左右已有滿滿的食客。八寶茶沖完好幾次水還是很有味道。雖然有套餐選擇,但最終還是選了散叫食物。天氣有點涼爽,所以點了是日燉湯。燉湯十分足料,我連瘦肉也吃掉。點了個佛山薰蹄,夠爽,夠凍,不會油膩。蟹肉扒西蘭花上面滿滿的蟹肉和蛋白,西蘭花翠綠。今次有3個人,所以叫了半隻沙窩雲吞雞,但是份量比想像的大,如果4至5個人吃都足夠。重點是籠仔蒸斑頭腩,配有有豆卜及粉絲,還可以加20元配炒飯呢!臨走前見到個男明星仔和家人們來吃飯,哈哈!

八寶茶
沖完好幾次水還是很有味道。

雖然有套餐選擇,但最終還是選了散叫食物。

天氣有點涼爽,所以點了是日燉湯
。燉湯十分足料,我連瘦肉也吃掉。

點了個佛山薰蹄
,夠爽,夠凍,不會油膩。

佛山薰蹄

蟹肉扒西蘭花
上面滿滿的蟹肉和蛋白,西蘭花翠綠。

今次有3個人,所以叫了半隻沙窩雲吞雞
,但是份量比想像的大,如果4至5個人吃都足夠。

沙窩雲吞雞

重點是籠仔蒸斑頭腩
,配有有豆卜及粉絲,還可以加20元配炒飯呢!

籠仔蒸斑頭腩

臨走前見到個男明星仔和家人們來吃飯,哈哈!
2017-12-10
佛山薰蹄
沙窩雲吞雞
籠仔蒸斑頭腩
2017-12-11 266 瀏覽
收咗工同屋企人去食飯,揀咗喺駱駝漆大廈嘅新蒸武門,睇個名以為係蒸爐式嘅打邊爐,但原來佢出名嘅係蒸籠飯。一坐低就梗係要嘆下餐廳出名嘅八寶茶, 每一杯茶裏面都配有菊花紅棗等配料,唔係話一大壺水開到好稀嘅茶, 甘甜可口 ,$10茶芥可謂物超所值。是日燉湯係菜膽花膠燉雞,每碗都非常足料,鮮甜味美,飲完唔覺得口乾,應該冇乜點加味精。時菜炒鮮斑球嘅班塊好腍好滑,西蘭花球砌出嚟嘅大細非常之適合一口一件, 好快就清咗呢啲美食啦!蜜椒炒牛柳嘅牛柳新鮮滑溜,唔係話加咗鬆肉粉嗰啲味道質感,炒埋三色椒配搭更加健康。芝士蝦球伊麵嘅芝士味比較清淡, 即使唔係好喜歡芝士味道嘅屋企人,亦都食到舐舐脷。 本身佢冇跟青菜或者蔥亦都好遷就到揀飲擇食嘅屋企人😅 蝦球比較細,如果可以揀返大蝦,效果加倍理想。濃湯雜菌浸魚滑,雜菌同魚滑嘅比例好平衡,唔係話少少魚滑多多雜菌嗰種偷工減料嘅感覺。加咗黑木耳,清淡中更為健康 健康。土魷蒸肉餅魷魚鮮香同埋肉味都好突出 ,食入口嘅口感好細嫩,配飯食係一流嘅配搭,更加有家嘅感覺。當晚每人揀一道菜,揀揀吓竟然冇人嗌招牌菜,唯有下次再食啦。

土魷蒸肉餅

當晚每人揀一道菜,揀揀吓竟然冇人嗌招牌菜,唯有下次再食啦。
題外話/補充資料: 適合家常便飯的家庭,沒空入廚的話非常合適的餐店。
2017-11-28
2017-12-11 212 瀏覽
近來常常外出晚餐,今次想食得清淡些。恰巧我要到觀塘換嘢,在OPENRICE 見到這間標榜「無味精的私房住家菜」,於是約埋友人到這裡共進晚餐。這裡環境感覺有中國的特式,但又不是傳統中國風格,新穎與傳統的結合。桌上一早已放上杯八寶茶,材料很豐富,味道甘香。看看周圍的推介及餐牌,我們決定點「涼拌手撕雞」、「蜜椒炒牛柳」及「時菜炒鮮斑球」。涼拌手撕雞,色彩豐富的手撕雞,有香口的芝麻,很好味的前菜 蜜椒炒牛柳,牛柳肉質嫩滑,再配上蜜糖汁,很惹味,配飯一流。時菜炒鮮斑球,魚肉鮮及爽口,少鹽少油,帶出食物的原味。不得不提...... 雖然這店是在工廠區,但星期一晚市是休息的,要注意啊!
近來常常外出晚餐,今次想食得清淡些。
於是約埋友人到這裡共進晚餐。

八寶茶
桌上一早已放上杯八寶茶,材料很豐富,味道甘香。

涼拌手撕雞
涼拌手撕雞,色彩豐富的手撕雞,有香口的芝麻,很好味的前菜

蜜椒炒牛柳
蜜椒炒牛柳,牛柳肉質嫩滑,再配上蜜糖汁,很惹味,配飯一流。

時菜炒鮮斑球
時菜炒鮮斑球,魚肉鮮及爽口,少鹽少油,帶出食物的原味。

涼拌手撕雞
2017-12-10 5454 瀏覽
弟弟生日,家人飯聚。當日為上班日,為免其他家人久候下班時間較晚的冰和未婚夫,所以選址觀塘>>>新蒸武門<<<,為我倆節省交通時間。 當晚,未婚夫就是因為臨時會議,而比原定訂座時間遲約半小時方能到達,幸好餐廳沒有用餐時限,侍應也沒有見眾人久座而催促下單,是個值得一讚的體貼安排。一邊等候,一邊歎茶,時間容易過啊。茶芥每位HKD10,身高超過110cm的食客均需附費,然而這茶芥費可謂超值,皆因這非一般茶葉茶,而是八寶茶,真材實料,味道甘香細膩。 食物選擇未算太多,但能挑到合意的,也就沒啥所謂矣。不想散叫的話,可以揀取套餐,免除選擇困難。 是日燉湯(HKD38) 為菜膽花膠燉雞,每盅湯內附以約半碗湯料,既能以湯水滋潤,也能以湯料裹腹,一舉兩得。湯與料俱清甜,顯然不附味精,很有家的感覺。 時菜炒鮮斑球(HKD138) 以西蘭花及三色椒炮製,顏色鮮艷吸引,營養價值亦高;鮮斑球軟腍爽口,清淡鮮香。 芝士蝦球伊麵(HKD118) 的芝士獻汁略為薄身,味道亦淡,若然追求濃烈芝士香氣的話,也許就會失望了。蝦球雖不算大隻,但以量多搭夠。 濃湯雜菌浸魚滑(HK

濃湯雜菌浸魚滑(HKD78) 以各式菇菌為食客提供豐富營養,魚滑是老少皆宜之選,一家大細來用膳的話,很值得考慮這道菜啊!

食過海產,轉一轉口味吧。蜜椒炒牛柳(HKD98)香甜味佳,牛柳新鮮彈牙,炒香後加倍吸引 。

土魷蒸肉餅(HKD68) 的土魷和豬肉均被切得細碎,而且肥瘦比例控制合宜,令其口感幼滑,也把肉香發揮得淋漓盡致。

這是掛念「屋企飯」味道時必到之處,可以在外邊享用清淡中菜,實在難得。
2017-11-30 390 瀏覽
最近天氣乍暖乍寒,和家人一起吃晚餐,選擇吃得清淡些。估不到茶芥每位$10,可以提供八寶茶,仲會使用焗盅添!是日燉湯:是菜膽花膠燉雞,每盅燉湯都有半碗湯料。$138的時菜炒鮮班球算抵食,鮮班球的腍滑魚皮是最美味。蜜椒炒牛柳惹味又不上火。這款腍滑好味道土魷蒸肉餅,味道比較濃郁,是配白飯的好餸!濃湯雜菌浸魚滑,有雜菌有菜有魚滑濃湯,清清地更勝炒碟小菜。芝士蝦球伊麵,蝦球爽脆,芝士汁濃度適中,不會太杰身是可取的!上湯伊麵,菜芯腍甜。店鋪標明無味精私房住家菜,所以味道都偏向清淡,但健康飲食為上策,清淡是可以接受。
最近天氣乍暖乍寒,和家人一起吃晚餐,選擇吃得清淡些。

估不到茶芥每位$10,可以提供八寶茶,仲會使用焗盅添!

是日燉湯:是菜膽花膠燉雞,每盅燉湯都有半碗湯料。
菜膽花膠燉雞

$138的時菜炒鮮班球算抵食,鮮班球的腍滑魚皮是最美味。
時菜炒鮮班球

蜜椒炒牛柳惹味又不上火。

蜜椒炒牛柳

這款腍滑好味道土魷蒸肉餅,味道比較濃郁,是配白飯的好餸!
土魷蒸肉餅

濃湯雜菌浸魚滑,有雜菌有菜有魚滑濃湯,清清地更勝炒碟小菜。

芝士蝦球伊麵

上湯伊麵,菜芯腍甜。
上湯伊麵

2017-11-28
菜膽花膠燉雞
上湯伊麵
  • 菜膽燉雞湯
2017-11-27 174 瀏覽
朋友介紹話觀塘駱駝漆工廈呢邊有間好好食的無味精私房住家菜,今日終於有機會過黎試下了,諗住walkin試下,所以都無book到位,8點鐘左右黎到都唔使等位。鋪頭都算大,擺到好多張檯。餐牌的選擇有好多,因為有選擇困難症,就決定食個二人餐,一坐低就有杯熱辣辣的菊花杞子紅棗茶,好清新每人一碗是日燉湯,花膠燉雞湯同人蔘雞湯,一上檯仲係超熱,一飲就知好濃同入味,煲咗起碼有十幾個鐘,完全係無味精,特別係人蔘雞湯,人蔘令到個湯既味好甘甜涼拌皮蛋豆腐,豆腐好滑好清甜,點豉油食同皮蛋好夾豉油皇蝦,有兩大隻,豉油味好突出,蝦夠大隻,肉多,鮮甜,必食之選牛蒡片炒龍躉球,龍䠢肉厚,炒得鮮甜,嫩滑,魚味香荷葉蒸雞,蒸得荷葉味好香,好出色,雞肉都新鮮嫩滑,咬落啖啖肉蠔皇北菇扣鮑魚,最特別係個芡汁都係自己特製,無味精,鮑魚仔份量適中,鮮甜,下面仲有棉花雞,味道好夾鮑絲蝦仁炒飯,飯粒炒得夠乾身,好香口,有少少豬油味,惹味蟲草花杞子浸菜,娃娃菜好新鮮,清甜,連個上湯都係零味精,全靠食材調味,廚師廚技一流。
涼拌皮蛋豆腐,豆腐好滑好清甜,點豉油食同皮蛋好夾
牛蒡片炒龍躉球,龍䠢肉厚,炒得鮮甜,嫩滑,魚味香
鮑絲蝦仁炒飯,飯粒炒得夠乾身,好香口,有少少豬油味,惹味
2017-11-18 295 瀏覽
又係睇到openrice 有好多好評 。 心諗以為食物質素應該唔會好差。 入到去叫完餐之後。等左勁耐都未有一碟餸到。起碼等左20分鐘。心諗。算啦以為會慢工出細貨。 點知黎到碟芝士蝦球e面賣相勁普通。d蝦跟本就係普通炒飯d蝦仁仔 收成$118。都算。 收$148果碟咩時蔬炒龍等班球。 d魚肉又鞋又酸酸地,味道奇怪。 之後黎碟招牌香炒雞就正常少少。。但埋單計茶錢加一 收$448兩個人真心唔抵。因為食物質素真心差 海鮮唔新鮮都要收時價。 呢個錢去食放題仲開心。。。完
2017-11-13 150 瀏覽
陪啊媽來買呢頭買野d野發現原來呢度有餐廳架喎見啲嘢幾啱食我哋入咗去試一坐低就見到好靚同埋好有中國宮庭feel嘅茶杯杯入面已經一早準備好咗啲材料啲料好豐富感覺幾驚喜(好鍾意個茶杯啊)八寶茶飲完感覺好醒神是日燉湯: 舞茸豬展湯湯好足料呢個湯無咩油好健康豬展好爽翠玉瓜雲耳炒百合 $88顏色繽紛材料豐富好睇又好食時菜炒鮮斑球 $138斑球夠鮮味西蘭花夠爽香菇杞子北銀山焗雞 $88呢個焗到勁香啊!雞肉超滑同埋吸曬其他料d香味呢個好好食必食推介呢度環境好舒服d櫈好sharp好養眼整體感覺唔錯呢度d服務好好靚女侍應好醒目呢頭飲完杯茶就即刻過來沖返抵讚
陪啊媽來買呢頭買野d野

時菜炒鮮斑球 $138

斑球夠鮮味
西蘭花夠爽

香菇杞子北銀山焗雞 $88

呢個焗到勁香啊!
雞肉超滑同埋吸曬其他料d香味

靚女侍應好醒目

呢頭飲完杯茶就即刻過來沖返

抵讚

2017-11-11 3400 瀏覽
每日放工就是期待返家食到屋企人為你準備好既飯餸, 那怕只係家常小菜, 只要無味精食到食物原味就最好!  自從婚後未能每晚返家吃飯, 一餐住家菜就令人最懷念!  每次都會令我諗起呢度既食物, 原汁原味無味精 打開餐牌, 無咩名貴食材, 菜式亦都只係你我家都曾經食到既款式, 就係呢樣就成為呢度吸引之處每次黎呢度都好欣賞呢杯八寶茶, 以焗盎侍客, 飲一杯後感到舒服無比, 侍應不時主動加水, 不禁飲完一杯又一杯, 呢$10茶錢確實抵比!未開始食飯, 先叫左呢客秘制梅子醋車厘茄($38)作前菜, 每粒車厘茄都去左皮, 好處係令梅子醋更以令車厘茄入味, 每食一粒, 內裏既汁液係口腔內"咇"射出黎, 味道甜甜酸酸, 又無皮既渣滓要吐, 雪凍食起上黎相當令人胃口大開!濃味之選就有呢味宮廷香辣鷄(半隻/$118), 辣度可以選擇, 甚至無辣都可以, 初食者建議小辣!  上菜時已聞到好乾蔥爆起既香味, 再有唐芹獨有香味, 配以辣椒粒及香脆花生粒, 食起時辣度都幾刺激但係可以引起胃口, 跟住再食真鷄肉時就食到甜甜地味道, 辣中帶甜, 味道惹味! 而鷄肉食到肉質唔嚡口及唔乾身, 鷄皮到脆口感, 配以凍飲就好岩

秘制梅子醋車厘茄

濃味之選就有呢味宮廷香辣鷄(半隻/$118), 辣度可以選擇, 甚至無辣都可以, 初食者建議小辣!  上菜時已聞到好乾蔥爆起既香味, 再有唐芹獨有香味, 配以辣椒粒及香脆花生粒, 食起時辣度都幾刺激但係可以引起胃口, 跟住再食真鷄肉時就食到甜甜地味道, 辣中帶甜, 味道惹味! 而鷄肉食到肉質唔嚡口及唔乾身, 鷄皮到脆口感, 配以凍飲就好岩數!
宮廷香辣鷄

要有在家食既感覺, 一碗原味靚湯又點少得, 呢度每日都有是日燉湯供應, 今晚就有姬松茸淮山螺片燉豬展 ($38), 熱辣辣原盅上枱, 一盅份量都幾多, 用匙更撈起就到非常足料, 唔怪之得啖湯咁足味, 清清地又唔會面層有一層油, 味道只飲到材料既味道, 無味精, 似足媽媽煲既靚湯!
姬松茸淮山螺片燉豬展

紅棗濃湯杞子浸菜芯($78), 湯底味道唔算濃, 反而清清地幾啖口, 菜芯浸得軟硬度適中, 食落清甜無渣
紅棗濃湯杞子浸菜芯

呢度既籠仔蒸斑頭腩加炒飯底 ($168)亦都好吸引, 以蒸蘢將斑頭腩及飯一籠而上, 魚質肉滑皮膠, 配以蒜粒既香味, 啖啖魚肉係口中打滾, 一啖魚, 一啖飯, 超滿足!
籠仔蒸斑頭腩加炒飯底

一餐看似平凡但食起黎令有好有滿足感, 肚皮及胃口得以滿足先令人感到差足電, 味美食物就是如此咁有力量!
秘制梅子醋車厘茄
宮廷香辣鷄
姬松茸淮山螺片燉豬展
籠仔蒸斑頭腩加炒飯底
2017-11-09 724 瀏覽
呢排日日出街食,食西式野都食到悶~加上油水十足🤣所以決定食餐中菜中和一下日漸膨脹嘅身形😎👍🏻呢間私房菜標榜少鹽少油冇味精,以蒸嘅菜式為主,帶出食物嘅原味,未食已經覺得好健康🤤一開始每人奉上一杯八寶茶,又幾特別幾好飲材料十足,菊花、紅棗、桂圓、杞子全部都係養顏之物,飲多幾杯都仲好濃味!《秘製梅子白醋車厘茄》聽人講食飯前食少少水果可以有助減肥,車厘子係勁新鮮,梅子加白醋係一個好開胃嘅配合。《香菇杞子北芪銀山焗雞》用錫紙包住熱辣辣,未食已經聞到好香,感覺有少少藥材味~雞肉嫩滑而且唔肥,吸收晒配料嘅香味底層仲有少少粉絲同金菇,必食!《籠仔蒸班頭腩》我見OpenRice個個都食,我冇理由唔order🤣$158估唔到份量都好多,我平時唔多食魚,估唔到呢個龍躉一啲都唔腥,魚皮仲有啲爽脆,肉質keep住爽口多汁,底層嘅炒飯吸收晒魚嘅鮮味,我建議大家都可以跟我加炒飯底!《梅菜蒸菜心》用梅菜鋪面味道係好好,不過菜心有少少老🤣整體來講係非常滿意因為價錢五貴而且食完亦唔會口渴,如果想食膽啖住家飯的確係好選擇。

《秘製梅子白醋車厘茄》

《香菇杞子北芪銀山焗雞》

《籠仔蒸班頭腩》

《梅菜蒸菜心》
用梅菜鋪面味道係好好,不過菜心有少少老🤣

• 八寶茶
  • 龍躉兩食
2017-11-07 106 瀏覽
Spent almost 15 mins to queue up for the lift on a weekends' evening, just to taste some authentic local, Chinese dishes at this 1/f restaurant. We actually regretted not taking the stairs, the only problem was we don't know where to get in. Back to food, the restaurant setting was pretty homey, comfy. We nailed down to few dishes, meat and vegetable delicacies.原盅燉湯 菜膽花膠燉雞 $38蟹肉扒西蘭花 $88蜜椒炒牛柳 $98

原盅燉湯 菜膽花膠燉雞 $38

蟹肉扒西蘭花 $88

蜜椒炒牛柳 $98
2017-11-07 82 瀏覽
帶媽咪去食好野, 除左味道要有水準, 健康亦係好重要!!! 所以今次同媽咪黎呢間以健康無味精做主打既中菜餐廳, 成日經過觀塘都好想食, 終於抽到時間黎啦~ 駱駝漆大家有覓食開都唔會陌生吧~ 係一樓連Lift都唔洗等呢!!!! 平日夜晚黎唔算多人, 呢到裝修比想像中簡單, 幾有平民飯堂既感覺, 有種家既感覺呢。 一坐低就有既八寶茶, 除左茶杯具傳統風味外, 材料十足, 有紅棗杞子茶葉龍眼等等, 焗一陣更是入味~ 滷水牛展 $68雖然店員推介拼盤, 可以食足三款, 但我最愛牛展, 決定單叫牛展, 份量估唔到咁多呢!!! 十多片而且片片都好厚身, 相比起出面既滷水, 滷水香料味道明顥較少, 但牛展爽口鮮濃, 肉分佈平均, 點埋醋更能提味~ 性價比很高既一個小食! 籠仔蒸龍躉腩$138呢個見係招牌, 個個都叫咁濟, 即叫即蒸, 果然係高質!! 龍躉腩片切得平均偏薄身, 滿佈於籠中, 調味只係以簡單既蒜粒醃過, 但蒜香味道夠哂香濃, 未食已經聞到好香, 魚肉輕輕一咬已經散開, 熟度剛好, 魚肉滑嫰鮮甜, 無加炒飯底, 但都有粉絲墊底, 粉絲吸哂魚油同蒜香, 又吃光光了~~ 濃湯杞子浸菜心 $78

滷水牛展 $68

籠仔蒸龍躉腩$138

但都有粉絲墊底, 粉絲吸哂魚油同蒜香, 又吃光光了~~

濃湯杞子浸菜心 $78

菜心份量比圖更多, 菜心清甜而且軟淋中帶爽口, 雖然話係濃湯但其實都偏淡味, 同菜心既鮮甜互相配合, 面有香菇片同大量杞子, 連菜都可以咁養身!!

是日燉湯係牛蒡豬展
滿滿既湯渣, 湯渣控見到表示好開心!!! 牛蒡湯好耐無飲, 雖然牛蒡唔係濃味既食材, 但營養價值好豐富呢!! 清清甜甜的, 湯既鮮甜主要來自菇, 食極都有~~ 飲湯最怕係有好多油, 用左豬展就安心, 脂肪含量低既豬肉, 但又可以煲出肉既鮮味, 豬肉切成小方塊粒, 唔會一大舊咁更方便進食, 另外我諗佢連鹽都落得好少, 所以的確幾淡味, 連老人家都會岩飲。

香菇杞子北芪銀山焗雞 $88

焗雞其實有兩款, 一款係荷葉包雞另一款係呢個睇落更補既雞XD所以就揀左佢, 一黎到打開錫紙香噴噴既雞鮮味就滲出, 店員話原來銀山係指錫紙包住, 竟然可以改到個咁浪漫既名… 香菇杞子同其他菜式一樣足料, 但北芪呢款食材真係無食過, 原來係好補, 主要補氣同健脾, 味道上其實唔大幫助, 但就係營養價值方面加分~ 至於主角雞件有近十件, 雖然連骨但肉都好多, 雞肉鮮味十足, 非常滑口, 不過滑口主要原因係頗多雞油, 有點過油, 可能因為其他菜式都係清湯XD 呢個顯得最油膩, 但底部又係一堆吸哂精華既粉絲~~

濃湯什菌浸魚滑 $78

由於無叫飯, 所以再叫多D小菜, 想點勝瓜但因為季節唔岩所以無, 估唔到呢個什菌魚滑都唔錯~~ 最要讚既係份量的確好足料, 什菌款式多, 有咬口又無草青味, 配埋菜蔬更健康, 魚滑細細粒咁幾易入口, 媽咪覺得魚肉偏腥, 但我覺得比起平時係街市買果啲健康, 因為好多時食都好重蔥味同其他調味, 呢到魚肉比例上明顯多D~

梅子醋車厘茄 $30

呢款冷盤係令人最最最驚喜!!!!! 首先呢個價錢無諗過會係咁多粒!!!!!! 堆起成座山咁既車厘茄, 粒粒都鮮紅誘人, 去左皮依然粒粒飽滿, 靈魂既梅子醋絕對係關鍵, 酸中帶清甜既醋令人耳目一新, 醋同茄聽落都係好酸既野, 但呢個竟然完全無覺得酸反而係清新!! 店員話係師傳自家調製既醋, 好受歡迎。感覺好似D香口膠廣告, 一食完個人refresh哂XDD 真係要試過先明…