2023-08-22 94 瀏覽
之前勁多人討論依一間大排檔放題,搞到我心思思,所以就安排咗呢幾日去試吓佢嘅放題!佢288就有得食唔同嘅小菜,388有得打邊爐佢一碟嘅份量同平時點嘅份量一樣,唔會太多或者太少。味道方面好味,首先我叫咗個豬潤啫啫雞煲,雞煲好香,不過豬潤略嫌切得太厚。另外亦都叫咗一個小炒王,好香,有蝦魷魚,韭菜,花生,菜甫,蝦仁等等。由於菜甫同蝦仁係偏鹹嘅,所以配酒或者配飯就一流。仲有我哋叫咗個拍青瓜,青瓜非常之香,調味幾好,都滿意。飲品都有得任叫,我叫咗一個梳打水同埋一罐汽水估。唔到佢梳打水係用玻璃樽裝,都幾驚喜。
佢288就有得食唔同嘅小菜,388有得打邊爐
佢一碟嘅份量同平時點嘅份量一樣,唔會太多或者太少。
味道方面好味,首先我叫咗個豬潤啫啫雞煲雞煲好香,不過豬潤略嫌切得太厚。
仲有我哋叫咗個拍青瓜,青瓜非常之香,調味幾好,都滿意。
2023-08-22 11 瀏覽
第一次去官涌熟食中心食野高鐵柯士甸出口出發到官涌熟食中心大概10-15分鐘非常方便我一直以來都是食本土嘢美食愛好者我覺得在秋冬去會更出色這裡的每一道菜都十分驚喜黑椒薯仔牛柳粒 $138搭配著濃郁的黑椒醬汁每一口都帶來了豐富的味覺層次牛柳的嫩滑與黑椒的香辣相互交融彷彿在口中舞動無論是單獨品嚐 還是搭配米飯一同享用都讓人回味無窮蕃茄新鮮魚雲薯仔滾湯 $148以新鮮的魚雲為主搭配著蕃茄和薯仔好濃郁而清甜的湯魚雲的鮮甜與蕃茄的酸甜相互配襯味道豐富 飯後喝一碗 舒服!再搭配上薯仔的爽口 更是令我愛不釋口豉油皇新鮮鵝腸 $138超級欣賞道菜以新鮮的鵝腸為主 搭配豉油皇調味 火喉好足夠鵝腸的嫩滑與豉油皇的鮮香融合在一起絕配鵝腸超級入味香口 吃過翻尋味

第一次去官涌熟食中心食野

蕃茄新鮮魚雲薯仔滾湯 $148
以新鮮的魚雲為主
搭配著蕃茄和薯仔好濃郁而清甜的湯
魚雲的鮮甜與蕃茄的酸甜相互配襯
味道豐富 飯後喝一碗 舒服!
再搭配上薯仔的爽口 更是令我愛不釋口

鵝腸的嫩滑與豉油皇的鮮香融合在一起絕配
鵝腸超級入味香口 吃過翻尋味
豉油皇新鮮鵝腸
2023-08-20 23 瀏覽
好耐冇食大排檔 睇中左呢間係佐敦嘅新肥泉😍第一次聽大排檔有放題食🤭不過我地今日兩個女仔就冇試 就咁散叫左幾樣野試下 🥢豉椒炒蜆炒蜆份量好多 食極都仲有粒粒蜆肉都好肥美 豉椒汁又好惹味 正😋🥢椒鹽九肚魚九肚魚又係大大碟 外皮炸得十分香脆 魚肉嫩滑 點埋喼汁食冇得頂 一舊接住一舊放入口💯🥢可愛BB乳鴿乳鴿咬落好香口 皮脆而且肉咬落去好juicy好夠味又唔會過鹹 旁邊啲炸蝦片又好食乳鴿迷必點!🥢啫啫雞煲上枱個煲仲滾緊 好香呀!雞件份量充足 咬落鮮嫩 好夠獲氣 仲有好香嘅厚件冬菇做配菜 送飯一流下次約多啲朋友可以試佢個放題 食多啲野😍
好耐冇食大排檔 睇中左呢間係佐敦嘅新肥泉😍

🥢啫啫雞煲

下次約多啲朋友可以試佢個放題 食多啲野😍
  • 椒鹽九肚魚
  • 豉椒炒大蜆
👆🏻《佐敦任食海鮮大排檔》任食海蝦,扇貝,蠔,鮑魚🥳啤酒汽水任飲😎鑊氣小炒任食😚挑戰10碟成功😋佐敦美食|粵語中字|4K Eng CC我們在佐敦找到一個很特別的大排檔的任吃啊這樣任食是有三款的來到有 ABC 三款任食我就會試 ABC 餐價錢是 $488會連同打邊爐的部分再加呢海鮮和肉類任食!啤酒汽水是任飲的他會由我落單開始計時限90分鐘最快就是海蝦因為海蝦是新鮮吧白灼是最原汁原味的蝦是很有蝦味的熱騰騰和很彈牙的吃得出是新鮮海蝦啦個辣椒醬油吧給我上中辣添啊現在我吃了第二隻蝦呢有13隻蝦的蟶子都是我其中一個最喜歡吃的海鮮按人數的 兩個人就有兩條哇~這個蟶子吧最正就是有蒜蓉和粉絲的粉絲不算是很入味啊要沾醬油蟶子沒沙的我覺得個醬油呢好好吃啊按人頭計啊每人一條的留意番每一碟裡面會有點芫茜的如果你不吃芫茜要跟他說了第一round最後一碟菜XO 醬爆鮑魚煲鮑魚多XO醬味XO醬不會說很濃味這個鍋裡邊有 6 隻鮑魚的XO 醬爆鮑魚煲有大量西芹的因為我喜歡吃西芹避風塘軟殼蟹比我相像中呢大碟啊蒜吧有的但是不會太多他炸粉不算很厚吧辣度是十少軟殼蟹本身呢比較大隻不是一口吃得下成碟就有 2 至 3 隻軟殼蟹佐酒超

我們在佐敦找到一個很特別的大排檔的任吃啊
這樣任食是有三款的
來到有 ABC 三款任食
我就會試 ABC 餐
價錢是 $488
會連同打邊爐的部分再加呢海鮮和肉類任食!
啤酒汽水是任飲的

XO醬爆鮑魚煲
金銀蒜蒸大元貝
黑椒薯仔牛柳粒
2023-08-19 31 瀏覽
官涌街市地道小炒,平日夜晚上嚟都會人山人海。估唔到呢度會有更咁有風味嘅室內大排檔。我地叫左2人海鮮套餐頭盤黎左個湯先,有韭黃瑤柱羹好足料!! 有瑤柱 菇 肉絲 韭黃,飲落夠哂味上湯白菜仔豉油王大花蝦 外脆肉嫩 可以連殼一齊食 招牌香煎金錢鱔 皮脆肉甜又入味避風塘炒軟殼蟹 啖啖蟹肉帶點微辣招牌XO鮑魚煲 鮑魚都大隻 吾係個d BB鮑 金銀蒜蒸聖子 有我最愛既蒜蓉粉絲 聖子又大隻 送飯一流。整體價錢唔算貴,味道質素高,最後埋單600零蚊 就食到餐海鮮餐 都係抵食
頭盤黎左個湯先,有韭黃瑤柱羹
好足料!! 有瑤柱 菇 肉絲 韭黃,飲落夠哂味

上湯白菜仔

豉油王大花蝦 外脆肉嫩 可以連殼一齊食

招牌香煎金錢鱔 皮脆肉甜又入味

避風塘炒軟殼蟹 啖啖蟹肉帶點微辣

招牌XO鮑魚煲 鮑魚都大隻 吾係個d BB鮑

金銀蒜蒸聖子 有我最愛既蒜蓉粉絲 聖子又大隻 送飯一流。
2023-08-18 55 瀏覽
今日同外國朋友去食大排檔,黎到大排檔見到佢地呢排做緊promote, 任飲任食提供小炒和煲仔菜式,每位只需$288。岩晒遊客,咩都想食😂😂。🥢啫啫唐生菜煲$118啫啫新鮮唐生菜為主角,配上多種惹味食材入煲煮,超惹味!菜葉保持嫩綠的色澤,同時吸收個汁既滋味。。🥢黑椒牛仔骨$128嫩滑的牛仔骨為主料,搭配濃郁黑椒醬汁烹調而成。牛仔骨肉質鮮嫩多汁,入口即化,而黑椒醬汁則帶有微辣的風味,能讓味蕾感受到一抹辛辣的刺激。。🥢椒鹽豬扒$108豬扒搭配椒鹽調味,炸至外酥內嫩。豬扒肉質鮮嫩多汁,外層的椒鹽調味則帶有微妙的鹹香,讓每一口都帶來滿滿的滿足感。。🥢肥泉小炒皇$118必食之選!多種食材炒製而成,包括豬肉、蝦仁、魷魚等。每一種食材都保持了鮮嫩的口感,搭配上炒製的醬汁,味道醇厚而不膩。。🥢當紅炸子雞$168(半隻)炸至金黃酥脆炸子雞肉質鮮嫩多汁,外皮酥脆香口。每一口都能品味到雞肉的鮮美,加上外層的酥脆口感,一試難忘。。🥢海皇福建炒飯$108炒飯以海鮮為主要配料,包括蝦仁、帶子、魷魚等。炒飯粒粒分明,口感彈牙,海鮮的鮮味與米飯的香氣完美結合,讓人一口接一口。

🥢啫啫唐生菜煲$118

🥢黑椒牛仔骨$128

🥢椒鹽豬扒$108

🥢肥泉小炒皇$118

🥢當紅炸子雞$168(半隻)

🥢海皇福建炒飯$108
2023-08-16 43 瀏覽
久違的佐敦熟食街市大排檔🤩高鐵嗰邊過到嚟超近超方便!朋友聚餐非常適合👍🏻👍🏻呢間小菜好夠穫氣!好有風味!側邊好多大風扇,坐低都唔洗驚好熱🤓同埋依家都係電子落單好先進✨豬潤啫啫鮮雞煲 $128雞肉入口唔乾柴,送飯一流💕仲有好多豬潤😎豉椒炒蟶子 $208蟶子食得出好新鮮,不過份量比較少🤣調味啱啱好,惹味又唔會太鹹~應該有四隻左右最後嗌咗個炒菜心 $98菜心炒得鮮嫩又爽脆~唔會炒到好老🙊Ps.呢度要加一服務費

豬潤啫啫鮮雞煲 $128
雞肉入口唔乾柴,送飯一流💕仲有好多豬潤😎

豉椒炒蟶子 $208

最後嗌咗個炒菜心 $98
菜心炒得鮮嫩又爽脆~
唔會炒到好老🙊
Ps.呢度要加一服務費

2023-08-12 56 瀏覽
新肥泉海鮮大排檔 (佐敦)佐敦寶靈街17號官涌市政大廈2樓熟食中心很久沒有到大排檔吃鑊氣小炒! 朋友介紹我到佐敦寶靈街17號官涌市政大廈2樓熟食中心呢間新肥泉海鮮大排檔 (佐敦)晚餐,話呢度坐麥舒服,食物款式多又平,所有食物仲即叫即整,好有鑊氣😀😀今日就黎到呢度試下😆😆 估唔到食大排檔都係用QR code 落單,大排檔仲好乾淨衛生,雖然無冷氣,但有強力風機,唔會食到成身汗。小菜選擇好豐富😄😄 我地好多野都想食,但得三個人,唯有節制啲🤣🤣 見到有龍蝦伊麵,就梗係點番份,可以揀芝士或上湯,我地想食龍蝦既原汁原味,所以揀咗上湯。黎大排檔,我通常一定會叫小炒王,呢度既小炒王都無令我失望,新鮮熱騰騰炒起,材料又多,好味!小炒王薑䓤魚肚煲黑醋排骨炸子雞半隻龍蝦伊麵

新肥泉海鮮大排檔 (佐敦)
佐敦寶靈街17號官涌市政大廈2樓熟食中心

小炒王

薑䓤魚肚煲

黑醋排骨

炸子雞半隻

龍蝦伊麵
2023-07-23
2023-08-12 78 瀏覽
充滿香港特色嘅大牌檔,啲港式小炒特別有鑊氣即使天氣咁熱,都無阻擋啲人前嚟享受呢份熱鬧嘅氛圍,座無虛席,越夜越多人‼️呢間大牌檔有一個獨特嘅優勢,就係放滿左風扇,真係一個好貼心嘅設計🦐黃金花蝦新鮮大蝦裹上金黃色嘅咸蛋黃,食落好有咸香,起沙嘅咸蛋黃令味道更昇華師傅將蝦頭開左邊,蝦膏同咸蛋黃融合埋一齊,更加惹味❤️🥬啫啫生菜煲,呢道菜送飯一流煲內嘅肉碎、蝦乾、蒜頭、豆豉炒得好香🐔蔥油霸王雞略嫌蔥油唔夠香,如果蔥絲&薑絲切細啲,可能會更出味~~不過勝在雞肉好夠滑,有半隻嘅份量,非常足料夏天想食鑊氣小炒大排檔,呢間真係可以滿足到,唔駛熱住咁食
充滿香港特色嘅大牌檔,啲港式小炒特別有鑊氣

即使天氣咁熱,都無阻擋啲人前嚟享受呢份熱鬧嘅氛圍,
座無虛席,越夜越多人‼️

🦐黃金花蝦
新鮮大蝦裹上金黃色嘅咸蛋黃,
食落好有咸香,起沙嘅咸蛋黃令味道更昇華

師傅將蝦頭開左邊,蝦膏同咸蛋黃融合埋一齊,更加惹味❤️

🥬啫啫生菜煲,
呢道菜送飯一流

煲內嘅肉碎、蝦乾、蒜頭、豆豉炒得好香

🐔蔥油霸王雞
略嫌蔥油唔夠香,如果蔥絲&薑絲切細啲,
可能會更出味~~
不過勝在雞肉好夠滑,有半隻嘅份量,非常足料

夏天想食鑊氣小炒大排檔,呢間真係可以滿足到,唔駛熱住咁食
  • 黃金花蝦
  • 啫啫生菜煲
2023-08-11 60 瀏覽
醒起好耐無食佐敦人氣布甸包,放工後同友人諗住係佐敦買啲當做早餐,買之前順便到附近食個飯。記得鄰近有個好近地鐵站嘅熟食中心,加上好耐無食過大排檔,一於入去慢慢揀餐廳,估唔到今次幫襯嘅呢間大排檔又幾有驚喜。黑椒薯仔牛柳粒 $138.估唔到最家常菜式最有驚喜,薯仔經過先煎後炒,外皮香脆夠鑊氣,毫不馬虎.黑椒汁微辛以作提味,但唔會過辣.牛柳粒份量都唔少,牛味適中,唔會過韌酥炸廣島蠔 $168.每隻蠔都頗足料,大概有掌心大小.一咬熱辣辣,外酥內軟,無咩腥味,口感都算軟熟招牌豉椒炒大蜆 $138.大蜆名符其實,無用細蜆濫竽充數,蜆肉入味.最值得讚係大蜆無沙,亦較少大蜆唔開口嘅情況.豉椒醬亦唔會太鹹,送飯唔錯椒鹽脆鮮魷 $138.炸粉唔厚,食落唔覺油膩.椒鹽帶點辣勁,食用時要小心,但整體而言幾過癮.魷魚都算易咬,唔會過韌喜力啤酒 $28/枝.習慣打冷或食小炒要配啤酒,特別有風味.啤酒價錢都算正路,一般大排檔價錢,過吓口癮兩人享用

黑椒薯仔牛柳粒 $138
.黑椒汁微辛以作提味,但唔會過辣
.牛柳粒份量都唔少,牛味適中,唔會過韌

酥炸廣島蠔 $168
.每隻蠔都頗足料,大概有掌心大小
.一咬熱辣辣,外酥內軟,無咩腥味,口感都算軟熟

招牌豉椒炒大蜆 $138
.大蜆名符其實,無用細蜆濫竽充數,蜆肉入味
.最值得讚係大蜆無沙,亦較少大蜆唔開口嘅情況
.豉椒醬亦唔會太鹹,送飯唔錯

椒鹽脆鮮魷 $138
.炸粉唔厚,食落唔覺油膩
.椒鹽帶點辣勁,食用時要小心,但整體而言幾過癮
.魷魚都算易咬,唔會過韌

喜力啤酒 $28/枝
.習慣打冷或食小炒要配啤酒,特別有風味
.啤酒價錢都算正路,一般大排檔價錢,過吓口癮兩人享用
2023-08-11 34 瀏覽
新肥泉,已經唔係第一次食呢間餐廳,今日經過決定再食一次,地鐵站一出就有了。豉椒炒大蜆。佢嘅炒蜆係絕對嘅必試!蜆肉彈牙多汁,入口即化,令人回味無窮。炒菜嘅技巧一流,豉椒醬汁均勻地包裹住每一粒蜆,帶出嚟嘅豉椒味道香濃而不過份,令人唔禁多啖幾口。啫啫豬潤雞煲。當啫啫雞放喺嘴裡,真係令人感受到絲絲入味。啫啫豬潤雞煲嘅湯汁濃郁,滲透入每一塊雞肉,令雞肉變得鮮嫩多汁。豬潤呢個配料真係一絕,令湯汁更加香濃,令人食到嘴邊都留香。椒鹽鮮魷。椒鹽鮮魷係一道簡單但美味嘅小食。鮮魷炸到金黃酥脆,外脆內軟,每一口都帶出嘅鮮甜味道,令人回味無窮。椒鹽調味恰到好處,唔會過鹹,令鮮魷本身嘅鮮味更加突出。總括而言,新肥泉真係一個值得推介嘅餐廳。一定要嚟呢度試下!

總括而言,新肥泉真係一個值得推介嘅餐廳。一定要嚟呢度試下!
第一次食大排檔小炒+麻辣水煮+火鍋放題,每位$388/ 90分鐘任飲任食,夜晚7點去到熟食中心已經大半滿座,環環好熱鬧好有香港特色,我同老公兩個人今晚唔想食火鍋,所以主要叫左三款小炒,同一款水煮💕麻辣水煮鮮牛肉嘩! 嘩! 嘩! 成個盤送上水煮牛,份量多到夠4人食,食材超級足料豐富,有鮮牛肉~豆卜~芽菜~腐竹~酸菜~雲耳等等~味道唔算好辣,好易入口,愈食愈滋味💕蔥油霸王雞半隻半隻雞都好好大隻呀!啖啖肉又有香濃既薑蔥味,雞皮爽滑而毫無肥膏,雞肉滑嫩且入味,將雞肉蘸點碟底的醬油,再挾點薑絲和蔥絲一同送入口裏,惹味非常💕菜遠炒牛仔肉超夠鑊氣,一上枱香噴噴,非常足料好大碟,牛仔肉好多又爽滑彈牙,菜芯好新鮮翠綠又爽脆,好夠味💕菠蘿咕嚕即叫即做,豬肉比配菜多,炸既時間剛剛好,調味十足,非常開胃📍新肥泉海鮮大排檔(佐敦)💒佐敦寶靈街17號官涌市政大廈2樓熟食中心

💕麻辣水煮鮮牛肉

💕蔥油霸王雞半隻

💕菜遠炒牛仔肉

💕菠蘿咕嚕
即叫即做,豬肉比配菜多,炸既時間剛剛好,調味十足,非常開胃

📍新肥泉海鮮大排檔(佐敦)
💒佐敦寶靈街17號官涌市政大廈2樓熟食中心
2K
2023-08-10 31 瀏覽
今晚同屋企人行完旺角就一齊食飯,原來餐廳鄰近高鐵站,係高鐵站出發路程只需約15分路程即達🏁朋友推介下得知,新肥泉海鮮大排檔提供多款新鮮鑊氣小炒,即叫即炒,仲有多種新鮮海鮮,見到個menu咁多選擇,揀左好耐先決定到食咩😂====—====—====—====—· 砂鍋煲 ·🐟惹味薑蔥魚卜煲🍲($148)砂鍋煲香噴噴,新鮮肥美,外層軟糯,內層爽脆,最重要是豐富膠原感。份量夠多,性價比十足,魚卜以薑、蔥、蒜和洋蔥爆香後再調味,非常香口,個人超級愛吃,非常推薦😝· 酸辣水煮系列 ·🐸水煮田鷄🌶️($198)水煮田鷄菜色非常適合喜歡嗜辣的大家,田雞份量夠多肉質柔軟嫩滑,肉汁豐富。底下還配有大量粉絲、芹菜、雲耳、大豆芽、金菇等配料,沾了了麻辣湯汁的味道,非常入味👍🏻· 廚師推介 ·🐙泰式炸墨魚餅🫓($128)泰式炸墨魚餅菜色是一道非常特別的料理,內裡夾住粒粒墨魚,彈牙鮮嫩。外皮炸的金黃酥脆,內裡層次口感豐富👍🏻配上香辣雞醬更好吃🤤====—====—====—====—.📌店名:新肥泉海鮮大排檔‘📍地址:佐敦寶靈街17號官涌市政大廈2樓熟食中心

====—====—====—====—
· 砂鍋煲 ·
🐟惹味薑蔥魚卜煲🍲($148)

· 酸辣水煮系列 ·
🐸水煮田鷄🌶️($198)

· 廚師推介 ·
🐙泰式炸墨魚餅🫓($128)

配上香辣雞醬更好吃🤤

====—====—====—====—
📌店名:新肥泉海鮮大排檔‘
📍地址:佐敦寶靈街17號官涌市政大廈2樓熟食中心
2023-07-30
  • 泰式炸墨魚餅
2023-08-10 33 瀏覽
之前去過佐敦官涌市政大廈熟食中心嘅新肥泉海鮮大排檔,覺得碟碟小炒都好夠鑊氣好好食😍,所以帶朋友來encore!今次有90分鐘任飲任食嘅小炒放題(每位$288),菜式有好多選擇,為起上來抵過散叫!🔹️海鹽香煎雪花和牛粒呢碟係係推介🐄!和牛肉質好淋,超香口!🔹️肥泉小炒王小炒王都係必叫之選😍,有腰果、魷魚🦑、蝦🦐、韮菜,加埋其他配料來增加口感😋,真係好有鑊氣呀。🔹️炸子雞半隻🔹️芝士焗西蘭花🔹️可愛BB鴿🔹️各款飲品

🔹️海鹽香煎雪花和牛粒
呢碟係係推介🐄!和牛肉質好淋,超香口!

🔹️肥泉小炒王

🔹️炸子雞半隻

🔹️芝士焗西蘭花

🔹️可愛BB鴿

🔹️各款飲品

2023-08-09 49 瀏覽
今日我同朋友都好想食海鮮,但係我又覺得海鮮如果喺大排檔食會有鑊氣啲同埋個感覺會舒暢啲!所以我就睇下今次邊度有海鮮大排檔值得我哋去!同時又唔想環境太嘈吵或者係街邊!所以就收集咗啲資料!發覺喺近佐敦及高鐵西九龍站、有一間大排檔除咗有定時優惠仲要抵食大件又好食,見好多唔同朋友都推介我哋就去試下啦!環境舒爽有吹風機,加上雖然係大排檔但係一啲都唔嘈吵!位置舒適闊落另外我覺得佢嘅海鮮真係好好食、例如今次我哋叫咗白灼東風螺、肉質彈口鮮甜份量好夠粒粒都手指公咁大粒!另外蒜蓉炒大蜆好大隻冇沙豉椒味多濃而不行全部都開口好新鮮!另外時汁蒸鱔白鱔新鮮味美肉質爽口彈牙豉汁送飯好開胃一流!最後食咗咁多海鮮決定叫番個菜,今次我哋叫咗黃金四季豆既香口又可以保留到四季豆嘅甜味唔會炸到太乾身鹹香亦都唔會係死咸!位置同西九龍高鐵站非常接近,高鐵嗰邊,過到嚟大排檔嘅路程,只係八分鐘左右啱曬準備搭高鐵或者搭高鐵過嚟食嘅朋友啦!佐敦新肥泉大排檔佐敦寶靈街17號官涌市政大廈2樓熟食中心

佐敦新肥泉大排檔
佐敦寶靈街17號官涌市政大廈2樓熟食中心