2023-09-25
今日趁住落左N日雨,天氣凍番啲,同臭屁熊食番啲港式地道風味大排檔。通常呢類餐廳係熟食市場多,我同臭屁熊就去開北角個邊,今次就去佐敦個邊既新肥泉海鮮大排檔試吓。近排呢間餐廳都有啲傳媒宣傳,話大排檔出放題任食套餐。本身好中意食大排檔野,有咁既放題當然去試下啦!睇餐牌先知佢有幾個唔同既放題餐,分別有小炒煲仔、火鍋、海鮮小炒三種。最平既係只有小炒既放題($288),其次係連火鍋($388),最後係連埋海鮮小炒($488)。睇Openrice comment 發現餐廳係嚴格執行「食剩食物收費」條款,我怕臭屁熊食幾啖就飽,最後都係決定單點小炒_➤胡椒豬肚雞湯(一隻) $228碗湯份量十足,超多雞,超大盆!黃油雞精華係哂碗湯到,完全飲得出雞湯既清甜味,仲突出過胡椒味。豬肚乾淨,爽口彈牙。雞湯加埋啲白飯,自制湯飯,好好食!➤黑椒薯仔牛柳粒 $138牛柳粒大粒,肉質厚實,唔會太韌。薯仔同牛柳粒都有蜜糖味,經典港式小炒!➤汽水 $12/罐_🍽味道指數:★★★☆☆📷環境指數:★★☆☆☆🛎服務指數:★★★☆☆💰抵食指數:★★★☆☆😋推薦指數:★★★☆☆📍新肥泉海鮮大排檔
_
➤胡椒豬肚雞湯(一隻) $228