2022-05-28 222 瀏覽
早前一有晚市,就既刻約朋友食飯啦!揀左間尖沙咀嘅泰國菜~餐廳都好闊落,坐得舒服😌食物選擇又多,海鮮、咖哩、串燒,咩都有!🍴豬肉雞肉串燒:串燒 燒得岩岩好,唔會啲肉un 晒,但個沙嗲汁就一般,無乜花生味。🍴泰式去骨海南雞:雞肉都夠嫩,未去到爽口,只屬一般。🍴泰式炒金邊粉:有蛋皮包住,食落多層口感,個金邊粉炒得幾好,唔會好散碎,同食到酸酸甜甜既味,幾開胃。🍴日本南瓜焗海鮮飯:係泰菜,食南瓜都特別,同又幾好食,南瓜夠香甜,分分鐘好食過啲海鮮。🍴泰式炒什菜:正常水準,無乜特別。🍴泰式甜品拼盤:一餐飯,用甜品作結尾,都真係唔錯🤭西米糕、千層糕、木薯糕,除咗千層糕,我覺得麻麻地之外,其他都幾好食。
早前一有晚市,就既刻約朋友食飯啦!
揀左間尖沙咀嘅泰國菜~
餐廳都好闊落,坐得舒服😌

食物選擇又多,海鮮、咖哩、串燒,咩都有!

🍴泰式去骨海南雞:雞肉都夠嫩,未去到爽口,只屬一般。

🍴泰式炒什菜:正常水準,無乜特別。

2022-05-27 202 瀏覽
新泰東南亞餐廳Sun Thai restaurant 淨淨地一個人地lunch 馬鞍山是美食沙漠,這間是我覺得馬鞍山最好食的餐廳午市套餐$75 我叫了海南雞飯加$10轉了雞髀🍗🍗🍗🍗🍗🍗🍗🍗最好飲都係杯凍奶茶🧋🧋🧋🧋🧋🧋🧋🧋🧋🧋泰色奶茶推介埋單$100唔使
新泰東南亞餐廳Sun Thai restaurant
淨淨地一個人地lunch
馬鞍山是美食沙漠,這間是我覺得馬鞍山最好食的餐廳
午市套餐$75
海南雞飯
2022-05-27
海南雞飯
2022-05-27 213 瀏覽
食泰國野真係成日都諗起新泰,坐得舒服又好食。我地叫左拼盤,入面有生菜包,春卷,蝦餅同埋魚餅。肉碎比較辣,食食下都幾開胃。蝦餅大大舊,又炸得香脆。香芒軟殼蟹米紙卷好足料,軟殼蟹好香口。好鐘意呢到既燒豬頸肉,呢到係薄切,但食落唔會UN,一上台就好快比我地清曬啦。平時就叫PAD THAI多,原來濕炒都一樣好食,泰式濕炒海鮮河好夠鑊氣! 海鮮有青口,蝦,魷魚等等,仲好多菜,感覺都健康D! 泰式青咖哩配印度薄餅,青咖哩唔算好辣,雞件都好滑,印度薄餅點咖哩汁好好食! 馬拉盞炒通菜都好夠鑊氣!好香蝦乾味。泰國椰青好清甜,椰子肉好易食! 大滿足呀真係! 甜品叫左芒果糯米飯,紫糯米好食,芒果夠甜。椰絲芋頭糯米糕真係第一次食!又幾好味!
2022-05-26 190 瀏覽
每次喺尖沙咀行街都見到呢間泰國嘢好多人排隊,所以一早同朋友book定枱,終於可以一嘗,結果真係冇令人失望。泰式濕炒海鮮河,個人認為河粉非常有鑊氣已經令到成個河粉提升左,再加上有青口魷魚等等,再配埋其他菜平衡返,少咗個油膩感,所以好好好值得再叫泰式青咖喱再加薄餅,呢個配搭已經係冇得輸啦青咖喱唔算好辣,少少甜同有椰香,當熱辣辣而又酥脆嘅薄餅點上青咖喱,忍唔住食完一塊又一塊拼盤有三款炸物,包括炸魚餅、蝦餅同春卷。一致認為蝦餅係最好味嘅,因為係食到啖啖的蝦肉,仲要彈牙,其餘兩樣可能因為有比較重嘅香葉味,味道就可能比較遜色。另外一款小食就係炭燒豬頸肉,燒得啱啱好,唔會太乾又會食到豬嘅肉汁,切到薄薄一片,食落口啱啱好唔會覺得太厚好難咬。再加埋佢嘅泰式辣汁,就好似返返去泰國路邊食嘅炭燒豬頸肉一樣咁好味。甜品我哋就叫咗芒果糯米飯同椰絲芋頭糯米糍。芒果夠甜同冇渣,糯米黏而不膩。一口芒果一口糯米上有甜甜嘅椰漿,簡直係一個完美嘅ending

泰式青咖喱再加薄餅,呢個配搭已經係冇得輸啦

2022-05-25
2022-05-21 353 瀏覽
新泰是我的泰菜心水之一,每次約舊同事、朋友都會嚟呢度😹間唔中食一次都覺得好正!坐得又舒服,每碟餸菜的份量又夠大😋👍🏼蒜蓉炒貴妃苗每次來新泰都必點貴妃苗,蒜蓉炒得香脆,整碟貴妃苗充滿蒜香味,超夠鑊氣之選。 泰式蝦炒金邊粉金邊粉超大的一碟,面頭的蛋網令人驚喜,相機食先之後,輕輕揭開蛋網,仲有幾隻蝦仁😋金邊粉掛汁掛得好,每條都酸酸甜甜,配上芽菜、豆腐乾、花生等等,更美味👍🏼 醃無骨鳳爪沙律鳳爪爽口彈牙,醬汁酸甜惹味,啖啖肉,吃得夠爽。沙律菜新鮮鮮甜。 泰式燒春雞釀香茅黃飯這菜式很特別,黃薑飯釀入雞內。外脆內嫩,脆卜卜的雞皮,肉質非常滑溜多汁, 雞肉醃得惹味咸香,黃薑飯味道濃郁,粒粒飯都掛上,沙律菜酸甜解膩。非常開胃❤️

蒜蓉炒貴妃苗

泰式蝦炒金邊粉

醃無骨鳳爪沙律

泰式燒春雞釀香茅黃飯

這菜式很特別,黃薑飯釀入雞內。
2022-05-15 517 瀏覽
新泰東南亞餐廳 (尖沙咀) 同朋友係尖沙咀睇完戲就係附近搵啲野食,行過見到有間泰國餐廳裝修好特別,而且2:30-4:30入座有八折優惠,就試下啦😆😆 餐廳裝修得好有泰國feel,燈光偏暗,都有feel,啲坐位都好闊落,坐得幾舒服👍🏻叫咗2個午市套餐:泰式海南雞飯,黃咖哩海鮮配白飯,加配咗份泰式炸蝦餅,同埋鴨肉生菜包🍴🍴 🍴泰式海南雞飯個湯偏重口味,雞肉嫩滑,配菜係凍咗,個飯睇落似黃薑餅不過冇乜味。 😋😋😋🍴黃咖哩海鮮配白飯材料都幾豐富,有蝦、魷魚、魚柳、蛋花,咖啡唔算辣,甜甜地, 但係食到最後就有少少濟。😋😋😋 🍴泰式炸蝦餅外皮脆,蝦肉彈牙,配埋泰式酸辣醬就一流。😋😋😋😋 🍴鴨肉生菜包好重香料味,肉碎彈牙,有啲辣,但係好食!😋😋😋😋😋
新泰東南亞餐廳 (尖沙咀)

🍴泰式海南雞飯

泰式海南雞飯
😋😋😋

🍴黃咖哩海鮮配白飯

黃咖哩海鮮配白飯
😋😋😋

🍴泰式炸蝦餅
外皮脆,蝦肉彈牙,配埋泰式酸辣醬就一流。

泰式炸蝦餅
😋😋😋😋

🍴鴨肉生菜包
好重香料味,肉碎彈牙,有啲辣,但係好食!
😋😋😋😋😋

2022-05-15
泰式炸蝦餅
2022-05-15 296 瀏覽
新泰算是超高人氣的泰式飯店吧!坐得舒服,而且侍應姐姐都是泰國人,吃起來更地道。幸好今晚有預訂位置,可見人氣相當爆滿😎醃無骨鳳爪沙律無骨鳳爪的份量頗多,沙律有洋蔥和蕃茄等等,酸酸甜甜又開胃👍🏼泰式蝦炒金邊粉這道菜超靚仔!喜歡金邊粉上的蛋網,有心思,打卡必備!蝦的份量不少,整道餸菜的鑊氣夠,金邊粉酸酸甜甜,加上青檸汁後,更開胃。配料有豐富,有芽菜、豆乾、花生碎,正宗👍🏼蒜蓉炒貴妃苗炒貴妃苗又是很有鑊氣,蒜蓉炒香後再加上新鮮貴妃苗,整件事超精神。份量很多,滿滿的一點,值得再叫。泰式燒春雞釀香茅黃飯老公搞搞新意思,今次叫這隻釀春雞🤪春雞外皮燒得香脆,帶有香茅味道的外皮,卜卜脆😋香茅黃飯有黃姜和香茅香味,老公都大讚,份量都幾多,大家都吃得好飽足😊

醃無骨鳳爪沙律

泰式蝦炒金邊粉

蒜蓉炒貴妃苗

泰式燒春雞釀香茅黃飯
2022-05-14 267 瀏覽
📍𝕿𝖘𝖎𝖒 𝕾𝖍𝖆 𝕿𝖘𝖚𝖎🥂 #cynintst #eatintst ▪泰式燒春雞釀香茅黃飯 💯𝕃𝕖𝕞𝕠𝕟𝕘𝕣𝕒𝕤𝕤 ℝ𝕚𝕔𝕖 𝕊𝕥𝕦𝕗𝕗𝕖𝕕 𝕚𝕟 𝔾𝕣𝕚𝕝𝕝𝕖𝕕 𝕊𝕡𝕣𝕚𝕟𝕘 ℂ𝕙𝕚𝕔𝕜𝕖𝕟鐵板蠔仔炒蛋 🦪ℙ𝕒𝕟-𝕗𝕣𝕚𝕖𝕕 𝕆𝕪𝕤𝕥𝕖𝕣 𝕤𝕖𝕣𝕧𝕖 𝕠𝕟 ℍ𝕠𝕥 ℙ𝕝𝕒𝕥泰式蝦炒金邊粉 🦐ℙ𝕒𝕕 𝕋𝕙𝕒𝕚, 𝔽𝕣𝕚𝕖𝕕 𝕋𝕙𝕚𝕟 ℕ𝕠𝕠𝕕𝕝𝕖 𝕨𝕚𝕥𝕙 𝕊𝕙𝕣𝕚𝕞𝕡 𝕚𝕟 𝔸𝕟 𝕆𝕞𝕖𝕝𝕖𝕥泰式炸蝦餅 💯💯𝔻𝕖𝕖𝕡 𝔽𝕣𝕚𝕖𝕕 ℙ𝕣𝕒𝕨𝕟 ℂ𝕒𝕜𝕖芒果糯米飯 💯𝕄𝕒𝕟𝕘𝕠 𝕨𝕚𝕥𝕙 𝕋𝕖𝕟𝕕𝕖𝕣 𝕊𝕥𝕚𝕔𝕜𝕪 ℝ𝕚𝕔𝕖 & ℂ𝕠𝕔𝕠𝕟𝕦𝕥 𝕄𝕚𝕝𝕜▪
📍𝕿𝖘𝖎𝖒 𝕾𝖍𝖆 𝕿𝖘𝖚𝖎🥂

泰式炸蝦餅 💯💯
𝔻𝕖𝕖𝕡 𝔽𝕣𝕚𝕖𝕕 ℙ𝕣𝕒𝕨𝕟 ℂ𝕒𝕜𝕖

芒果糯米飯 💯

2022-05-13 228 瀏覽
最近晚市堂食開返,當然要跟好朋友聚一聚今次我們是的這間泰國菜館,食物令人喜出望外先說那個鴨肉生菜包,微酸中帶點辣,刺激味蕾,份量也很多青咖喱味道正常,最令人印象深刻的是他的薄餅。$32 一份,但係很多塊薄餅,外脆內軟,煙韌滋味,又不會太油膩蟹肉粉絲,蟹肉很多,味道夠濃最後是甜品,每一款也很好食,味道不會太甜,適合又想減肥當時有愛吃甜品的女士地方坐得舒服,可以同朋友慢慢醉,所以已經決定下次跟另一班朋友再來☺️
最近晚市堂食開返,當然要跟好朋友聚一聚
今次我們是的這間泰國菜館,食物令人喜出望外

先說那個鴨肉生菜包,微酸中帶點辣,刺激味蕾,份量也很多
蟹肉粉絲,蟹肉很多,味道夠濃

青咖喱雞肉,薄餅
蟹肉粉絲
甜品拼盤(細)
2022-05-11
青咖喱雞肉,薄餅
蟹肉粉絲
甜品拼盤(細)
2022-05-13 143 瀏覽
放工獎勵下自己,二刷好味又有特式的新泰泰菜。之前食過尖沙咀樓上另一間覺得好有驚喜,呢間係正KLL對面,非常易搵。夜晚6點半已經開始好多人喇,食野既話一定要BOOK好位先喇!雖然知道呢間新泰佔地下全層,不過都比想像中大好多!環境、擺盤、餐具都好有FEEL,價錢一啲都唔過份。噴靚咖哩魚配日本南瓜 ($168)好似呢條咖哩炸魚咁,一上枱非常有驚喜。除左係填相討好、非常澎湃外,食落好香咖哩味。魚塊份量非常多,有成超過十舊,已經切好一條條,十分易入口。魚塊係新鮮炸起,配上咖哩,香脆可口,一啖啖食唔停。夾晒所有魚塊之後,其實魚身仲有啲肉可以慢慢起番出黎食,咁好食既野唔好曬~最後食到底的日本南瓜,非常清甜,偏爽口,平衡番炸魚的濃味,無論打卡影相、份量定味道都好出色!叻沙蝦米線 ($78)香濃的叻沙湯底,非常有梛香味,配埋米線一流。蝦的份量都俾得好大方,有5隻,仲有魚片、索湯的豆腐卜、蛋同芽菜,Yum Yum~串燒拼盤 ($88)88蚊就已經有齊6條雞、牛、豬串燒。沙嗲醬偏甜同多花生碎粒,相信係配合港人口味調製而成的。三款肉都燒得好嫩,剛剛好。可惜其中有串豬太多肥膏,食唔到,曬左喇。芒果沙冰($38)

噴靚咖哩魚配日本南瓜 ($168)
噴靚咖哩魚配日本南瓜

叻沙蝦米線 ($78)

串燒拼盤 ($88)

芒果沙冰($38)

好鐘意佢的芒果凍飲,大杯,好重芒果香味,不死甜,為成餐飯畫上了完滿的句號。

2022-05-12
噴靚咖哩魚配日本南瓜
適逄朋友生日同限聚放寬 即刻訂檯食飯友人經常行過見好多人食 所以就訂左呢間一試餐廳位於地庫一層,地方好大 好有氣氛 光線都算充足即使檯檯都坐滿 但都唔會太嘈 因為空間好足齊人入座限時90分鐘 其實時間都好充足~1. 冬蔭功(大) $138食泰菜必叫 料豐富 都有幾隻蝦香料多 但唔會太搶,亦都唔會太辣, 偏酸多連怕辣既朋友食都唔覺得辣!!2.大拼盤 $218有春卷、蝦餅、魚餅各4舊, 同埋生菜包炸物不過不失, 不過除左配有經典雞醬,仲有另一款酸酸果醬配上炸物 減去油膩感 大讚生菜包不同於出面食, 唔會太咸 配有青檸汁 食落酸酸辣辣好過癮!!3.泰式生蝦$98一份5-6隻, 味道正常 唔會太唔新鮮4. 燒原隻魷魚$98比較失望既菜式, 基本上唔覺佢有燒過質感較淋, 亦有生生地既感覺, 色水亦都唔吸引5. 面包焗咖哩軟殼蟹$208食泰國菜無可能唔叫咖哩啦 呢間餐廳既咖哩偏向甜, 椰味都重 個人黎講好鐘意面包完全入曬味 軟殼蟹份量都多, 5個人食都好足6.蒜蓉炒貴妃苗$75略為有少少咸 但好嫩~ 7.蝦醬炒飯$88蝦醬味唔出, 飯入面有好多台灣腸, 肉鬆,腰果友人平時好少食飯 都食左2碗 就知
適逄朋友生日同限聚放寬 即刻訂檯食飯
友人經常行過見好多人食 所以就訂左呢間一試

餐廳位於地庫一層,地方好大 好有氣氛 光線都算充足
即使檯檯都坐滿 但都唔會太嘈 因為空間好足

齊人入座限時90分鐘 其實時間都好充足~

1. 冬蔭功(大) $138
食泰菜必叫 料豐富 都有幾隻蝦
香料多 但唔會太搶,亦都唔會太辣, 偏酸多
連怕辣既朋友食都唔覺得辣!!

2.大拼盤 $218
有春卷、蝦餅、魚餅各4舊, 同埋生菜包
炸物不過不失, 不過除左配有經典雞醬,仲有另一款酸酸果醬
配上炸物 減去油膩感 大讚

3.泰式生蝦$98
一份5-6隻, 味道正常 唔會太唔新鮮

4. 燒原隻魷魚$98
比較失望既菜式, 基本上唔覺佢有燒過
質感較淋, 亦有生生地既感覺, 色水亦都唔吸引

5. 面包焗咖哩軟殼蟹$208
食泰國菜無可能唔叫咖哩啦

呢間餐廳既咖哩偏向甜, 椰味都重 個人黎講好鐘意
面包完全入曬味
 軟殼蟹份量都多, 5個人食都好足

6.蒜蓉炒貴妃苗$75
略為有少少咸 但好嫩~

7.蝦醬炒飯$88
蝦醬味唔出, 飯入面有好多台灣腸, 肉鬆,腰果
友人平時好少食飯 都食左2碗 就知幾好味啦!

另外飲品叫左 龍眼冰$38, 青檸梳打$38,咸檸七$38

最後5人埋單合共$1182, 係尖沙咀黎講算係性價比高既
整體都唔錯, 限時90分鐘都唔係問題, 但上菜真係偏慢
而且會漏單 反覆叫人都係無落到單 最後催交檯時先落成功

如果改善下呢個問題就100分啦!
2022-05-09
慶祝紀念
生日
  • 面包焗咖哩軟殼蟹
2022-05-09 126 瀏覽
好耐冇食過泰國菜,經過尖沙咀就去食。到食物份量都幾多,所以幾抵食。大家都想飲冬陰功湯。冬陰功湯酸辣恰到好處,夠熱火辣辣。飲完非常暖胃。冬陰功湯有大有細可以選擇。小食叫咗小拼盤,分別有魚餅及蝦餅。每樣都有四件。佢呢一隻魚餅相對地彈牙,所以特別好食!蝦餅亦都新鮮、呢個小拼盤好出色。青檸蒸鱸魚用爐上,一面加熱一邊食,保持魚嘅溫度,熱辣辣。魚肉都幾多,魚夠大條。另外仲附上湯俾你加。食泰國菜都鍾意叫菜,因為佢哋炒得好夠香。叫咗炒芥蘭,炒芥蘭炒得夠火喉,芥蘭菜爽口。食咗咁多嘢人均消費都係百幾蚊,真係抵食!
呢間泰國菜之前食過其他分店,質素唔錯;而且價錢仲唔貴。晚市開放返堂食,好多人等位!坐滿晒好犀利!我哋三個人坐咗卡位,相當舒服😌食泰國菜必叫冬陰功湯,揀咗碗細細地一齊share。細細碗都足夠三個人飲。入邊有蝦、菇等等配料。冬陰功味好香,酸酸辣辣。叫咗生菜包,揀咗豬肉。鍾意佢嘅生菜夠多,一定夠包肉碎。肉碎香辣,香料幾香幾好食,生菜又夠新鮮。泰式炒金邊粉,呢個金邊粉有蛋包網包住,入邊充滿金邊粉,顏色橙橙相當靚。金邊粉煙煙韌韌好好食,好似喺泰國食咁。

2022-05-03 283 瀏覽
同朋友係附近staycation 完左就黎食晏,因為之前食過,知道d野食都偏大份,所以我地3個人就只係叫左一個午市套餐+一個主食+一個甜品。午市套餐方面,我地就叫左個鮮椰汁海鮮焗飯($75)椰汁味勁濃,而且海鮮方面都唔少,有魚柳、大蝦、細蝦、蜆肉… 海鮮方面味道正常,冇話有雪味,但都冇咩海鮮味,但最令我欣賞嘅位係入面有椰肉,撈埋一齊更突出到椰子嘅味道,對於椰子愛好者嘅我地黎講,非常欣賞!主菜方面我地就叫左個麵包焗咖喱軟殼蟹($208),入面係黃咖喱,唔算太辣,而且都重椰醬味,配埋個麵包好惹味,出面個麵包係有幫我地焗過,表皮都係脆嘅!至於軟殼蟹方面,外脆內軟,配埋個醬汁!!唯一一個要注意嘅位就係份量真係唔細,而且麵包配咖喱係勁飽,對於細食嘅我地黎講,食完呢個真係好難再叫多幾樣其他野食!呢個菜適合多人分享,所以想試多幾款野食嘅人就唔建議試呢個菜!雖然食完2個菜式好飽,但都覺得要食埋個甜品先叫做完滿,所以都堅持叫埋個泰式甜品小拼盤($88)。當中有4款點心,包括椰青班戟、椰汁千層糕、椰汁馬豆西米糕,椰汁大菜糕。班戟同埋千層糕都係熱嘅,而馬豆同埋椰汁糕則係凍食嘅。我最推薦係椰子班戟,入面有椰絲

鮮椰汁海鮮焗飯

麵包焗咖喱軟殼蟹

泰式甜品小拼盤

班戟同埋千層糕都係熱嘅,而馬豆同埋椰汁糕則係凍食嘅。我最推薦係椰子班戟,入面有椰絲,煙煙韌韌嘅口感,而且係其他地方比較少見,但另外2個朋友就嫌略為有點膩,佢地反而比較鐘意千層糕同椰汁馬豆糕。但我地嘅最後一名都係椰汁大菜糕,椰汁味唔算太濃,大菜味道更為突出,而且口感偏硬,好似食緊普通大菜糕咁,所以比起其他幾款甜品就會略為有點失色!

因為到左13:30 時間就係午市高峰期,會有人黎吹賣單,因為話有好多客book 左位,對於食得快嘅我地黎講完全冇問題,但如果唔想食得咁急/想坐耐少少嘅話可能1點幾先過黎食就會好d!
鮮椰汁海鮮焗飯
麵包焗咖喱軟殼蟹
2022-05-02 107 瀏覽
食過分店,覺得很好食,今次來了尖沙咀店食午飯,餐廳在地下低層,空間依然闊大,坐得舒服,職員全部也是會說廣東話的泰國人,環境佈置也很有泰國風,很有自身在泰國的感覺.午市套餐抵食,連周末也有☺️主菜包飲品,加$28還可自選小菜一份☝🏻.💠星洲喇沙蝦米線 $75🍤🍜Singapore Laksa w/ prawn 一和也很愛吃喇沙,果然這間也沒有令人失望,湯底濃郁,材料有生菜、魚皮、豆卜、雞蛋和蝦,米線爽口彈牙.💠醃無骨鳳爪沙律$28🐓🥗Chicken Feet Spicy Salad 沙鳳爪又酸又有辣勁,幾開胃!💠冬陰功海鮮金邊粉$78🦑🍄🦐🐚🍜Noodles Tom Yum Soup w/ seafood足料多海鮮!冬陰公味道超香濃,又不會太辣.有青口、魷魚、香菇、鮮蝦.材料相當新鮮,金邊粉吸滿冬陰公湯汁,超美味!💠椰絲芋頭糯米$55Taro Glutinous Rice Dumplings w/ shredded coconut 很煙韌的口感,椰子味道香濃.

💠星洲喇沙蝦米線 $75🍤🍜
Singapore Laksa w/ prawn

💠醃無骨鳳爪沙律$28🐓🥗
Chicken Feet Spicy Salad

鳳爪又酸又有辣勁,幾開胃!

💠冬陰功海鮮金邊粉$78🦑🍄🦐🐚🍜

💠椰絲芋頭糯米$55
很煙韌的口感,椰子味道香濃.