2015-06-25
其實夏天打邊爐真係幾開心!!成班人圍住個爐俾啲蒸氣焗住圍威喂烚下烚下, 食大家啲口水XD今日就同班好耐無見既朋友黎尖沙咀新東記打邊爐, 難得大家咁耐無見, 揀間好少少貴少少都唔緊要啦!Menu上都好多選擇, 呢個價錢應該要expect佢好好味 total十幾個人揀左三個鍋, 有staff入黎同我地推介最後揀左醉雞, 麻辣同洋蔥牛肉清湯, 有辣有唔辣任君選擇啦!麻辣鍋- 其實望落去好驚, 驚佢勁辣, 點知食落又唔係好辣, 仲幾香添! 不過辣既湯底都避免唔到油嫁啦!肥牛(中肥)-望見都流口水啊, 仲唔十雙筷子一齊夾落去啊!!肥牛真係唔可以淥得耐, 6,7成就好食啦! 肥牛好滑好淋入口即融, 真係食幾多都唔厭啊牛白肉-其實無人食過,即管嗌黎試一試! 點知又真係幾好味, 好爽口彈牙, 有少少肥, 口感極佳, 唔怪得要賣咁貴!滑雞- 本身對香港既雞真係無咩期待, 但呢間既雞竟然出乎意料地好味! 食落好滑而且無雪藏味, 襯埋醉雞鍋食十分夾!墨魚滑, 蝦滑&鯪魚滑- 墨魚滑, 蝦滑都縛好味幾彈牙, 鯪魚滑就好普通雜菇-終於有返啲菜食下, 菜既話配洋蔥牛肉鍋就岩哂啦! 啲菇都好新鮮, 無臭青味, 女仔
大概係嗌左以上既食物同啲菜啊豆卜之類, 當然份量唔止咁少啦, 唔係點夠我地班大食鬼分
總括黎講四個字: 物有所值! 大伙兒如果有咩喜慶事, 來大吃一餐也不錯!
題外話/補充資料:
另有order啤酒汽水