2016-10-16 2099 瀏覽
一行五大人來到新新飲早茶, 茶客不多, 亦無需等位。我們要求由細枱(二至四人枱)轉坐中枱, 知客/ 帶位小姐堅持要收六人茶錢, 原因是這張是“六人枱”。OK! 錢照比, 只是永遠唔會再幫襯! 新新酒樓老板真係多得呢位知客/帶位小姐唔少
OK! 錢照比, 只是永遠唔會再幫襯!
新新酒樓老板真係多得呢位知客/帶位小姐唔少
2016-10-15
早餐
2016-10-02 1759 瀏覽
本人常常到這酒樓用膳,但今天的帶位態度差劣。無禮貌之餘,仲趕客。我們一行五人,早上12時左右到,問個知客排隊,佢要求我地1.5小時後還枱。我們說唔得,今我地去其他。她仲繼續回敬,假日係今啦!啲枱比人訂哂!還唔到枱!無問題!我都有權選擇!我咪地第二間!但你無必要再以差劣態度回應!
2016-09-29 1639 瀏覽
上次來飲茶,知道這裏有金錢鸡,隔天就預訂了。金錢雞是一個非常古老的順德菜,用一塊瘦肉,一塊雞肝,一塊瘦豬肉串起来烧烤而成。听说以前有鸡肉,因为成本问题才用猪肉代替。今次這塊肥豬肉非常爽口,不觉得很肥。虾多士亦是一个非常古老的点心,一定要加沙拉酱浆才好吃。这店的姜葱叉烧撈粗出奇好味。叉烧肥瘦均匀,粗面加上姜葱及蚝油真是绝配。
金钱鸡
虾多士亦是一个非常古老的点心,一定要加沙拉酱浆才好吃。
虾多士
姜葱叉烧撈粗
金钱鸡
虾多士
姜葱叉烧撈粗
2016-09-24 1539 瀏覽
今日係母親大人生日,我地去咗試佐敦呢間新新(即係以前新樂)。唔知道點解會轉名,不過知道好多有錢人同明星會特登嚟食,今次終於試到!我地叫咗8餸1湯加壽包,本身係叫9個餸不過佢無入到單。第一個餸係燒雞,面頭有炸蒜粉,燒雞皮脆肉嫩,幾好。跟住有龍蝦伊麵,龍蝦新鮮多肉,伊麵調味調得幾好,唔會咸個汁又唔會太杰。帶子炒蛋白都唔錯,我鍾意呢到個調味唔會好味精同咸。蒸魚好驚喜,唔痴骨,魚又滑。咕嚕蝦球,皮脆蝦又大大隻,加上咕嚕汁好醒胃。話梅豬手煲,好少好少嘅酸味+微甜味,味道唔錯,而且d毛燒得好乾淨呢樣嘢抵讚。其他仲有金銀蛋白菜仔、肉碎炒四季豆同冬瓜盅就中等啦。壽包細細個o岩晒做甜品。呢間酒樓晚市都幾抵食,最後都係$1800埋單,其他酒樓(有魚有雞有龍蝦)星期六晚市一圍都要超過$1900。下次會再嚟

我地叫咗8餸1湯加壽包,本身係叫9個餸不過佢無入到單。

第一個餸係燒雞,面頭有炸蒜粉,燒雞皮脆肉嫩,幾好。
帶子炒蛋白都唔錯,我鍾意呢到個調味唔會好味精同咸。
蒸魚好驚喜,唔痴骨,魚又滑。
咕嚕蝦球,皮脆蝦又大大隻,加上咕嚕汁好醒胃。
其他仲有金銀蛋白菜仔、肉碎炒四季豆同冬瓜盅就中等啦。
壽包細細個o岩晒做甜品

• 話梅豬手
  • 蒸魚
  • 咕嚕蝦球
2016-09-04 2073 瀏覽
週末嘴刁朋友喺新新Book咗間房,30個豬朋狗友齊與他慶祝生日!一去到見到台面擺滿Moët, Bordeaux, 仲有日本whiskey, 知道今晚不醉無歸!美酒緊係要配佳餚啦!是日highlight: 手撑咁大條嘅海參扣鵝撑,好鬼入味,骨膠原多到呢, 正!我前晚到咗翠玉軒,兩舊水一碟,都係得手指咁大條海參,呢到真係好鬼抵!仲有炆到軟淋淋南非鮑魚,鮑汁味濃,火喉足,而家講起都想食多隻。飲到醉醉地個陣,竟然出個鄧家雞煲,好耐無食過啦!好香胡椒炆滑雞,再加上豬肚及鬼咁大條的豬粉腸,飲一啖濃湯乜鬼都醒曬,我d豬朋狗有嘅最愛竟然係煲粉腸,佢地係爭住食! 食淨d湯都話要打包。跟住出個傳統金錢雞,呢到嘅招牌菜,一定有d水準,重點係嗰舊豬油,食完幫你解酒,又可以再飲過。其他菜式包括清蒸大龍躉、蝦球芝士焗伊麵、乳豬、天麻魚頭湯、上湯煎粉果、蝦多士、wasabi 黑椒牛柳⋯⋯。一味靚海鮮,一味傳統菜,加靚酒,都幾過癮。巧開心嘅晚上,成班完到半夜先走,服務態度好,勤勤斟酒第水,又送果盤,又有糖水。我哋兩個月前去阿一鮑魚包房,千幾蚊位,無驚喜。雖然呢到無阿一的海景,鮑魚都無咁大隻,但啲餸勝在夠足料,師父幾有

一味靚海鮮,一味傳統菜,加靚酒,都幾過癮。

我哋兩個月前去阿一鮑魚包房,千幾蚊位,無驚喜。雖然呢到無阿一的海景,鮑魚都無咁大隻,但啲餸勝在夠足料,師父幾有心思,我地個房對住九龍公園,都幾舒服,我地叫左幾枝house wine,自己再帶靚酒,老闆識做,無收corkage。成班柴娃娃,飲飽食醉,成為四百幾蚊一位,勝價比甚高!

P.s. 房間有限,私人度高,切記提早落訂,特色菜都係要預訂嘅。
海參扣鵝撑
南非鮑魚
蝦多士
  • 鄧家雞煲
2016-09-02 1253 瀏覽
見佢講到以前好到以前好出名, 好多粵語片明星嚟既酒樓, 特別嚟懷緬一下,希望有兒時點心既感覺。燒腩仔,好脆皮,唔肥好靚另一推介係芋角,鬆化魚肚,比我地想像中大碟,魚肚厚而鬆軟馬拉糕,成個籠咁大, 蒸到好鬆軟蝦腸, 普通啦~可叫可唔叫奶皇飽,都流心,好大個蝦餃,皮有d煙靱,好多蝦整體都算好味,都算傳統點心又幾好味,但星期日要等位,位置亦唔大。

燒腩仔,好脆皮,唔肥
好靚
另一推介係芋角,鬆化
魚肚,比我地想像中大碟,魚肚厚而鬆軟
馬拉糕,成個籠咁大, 蒸到好鬆軟
蝦腸, 普通啦~可叫可唔叫
奶皇飽,都流心,好大個
蝦餃,皮有d煙靱,好多蝦

30 分鐘 (堂食)
  • 燒腩仔
  • 馬拉糕
我於8月16號打電話去係9月2號晚訂1圍要梗房,我有個商會已經係個個月都有幫襯。當時嗰位小姐話無問題仲即時send埋菜單比我,話有問題再同另一位同事聯絡!但一直都無同我提過話要落訂,咁我見距離9月2號仲有成2個星期就唔急於傾菜單。點知,嗰位小姐係8月23號下午打比我話唔好意思,間房有人訂咗5圍比唔到房你喇,我搵過個位用屏風間比你啦!吓⋯⋯我8月16號打嚟book梗房架喎!你confirm我架喎⋯⋯人地book 5圍前唔見你打嚟同我講先嘅?仲話咩人地落哂訂喇!你唔講我點知要落訂呀?我無錢落訂咩?我比哂都仲得啦⋯⋯咁做生意架咩?擺明就係嫌我1圍比人地5圍小啦吓話?我book咁多次地方食飯,都完全無試過咁樣架,仲已經係幫襯開我至諗住搵返呢度,點知一肚火!放心,香港大把食市,唔止你一間嘅⋯⋯野又唔係特別好食,而咁嘅服務態度真係一絕!不知所謂
2016-08-08 1467 瀏覽
老友相聚,撰咗位置方便,容易就腳,見到食評好似唔錯的新新。可能是星期一,唔係好多食客,服務態度ok, 食物味道也不俗,除了肉排肥咗少少。不過,茶葉太少,沒沖多次已經很淡。
不過,茶葉太少,沒沖多次已經很淡。
2016-08-08
2016-08-08 1163 瀏覽
興奮,今日到新新(姐係前身新樂酒樓)飲茶。新新既歷史悠久,有時候到左佐敦第一時間諗起最正飲茶既地方梗係新樂酒樓啦,半個世紀既見證唔單止環境衛生乾淨、食品更有保證,今次介紹芋頭酥,外皮鬆脆,裡面就淡淡芋頭蓉正!新樂酒樓既價錢屬中上,我到左新樂酒樓坐低都見到全茶樓滿座,證明口碑好,又值得街坊一試。
2016-07-27 1868 瀏覽
舅父在三藩市經營唐人餐館多年,是當地頗有名氣食家。今次回香港,他跟我說很想吃傳統中國菜。本想帶他到蓮香酒樓,但是那裡環境真是一般,找了半天,最後決定帶他到佐敦的新新酒樓(前新樂酒家,有幾十年歷史)。今天我們預訂了古法佛跳牆,金錢雞,香脆蝦多士,還有上湯煎粉果。先來一個佛跳牆,非常足料,清湯味濃且一點也不油膩,看得見的花膠、鮑魚及一疏疏的魚翅,實在加分!舅父說這裏的佛跳牆能媲美富豪酒家。另外三度懷舊菜 (金錢雞,香脆蝦多士,上湯煎粉果),舅父說都是功夫菜式,現今酒樓仍然很用心做的,已經買少見少。當中他特別稱讚上湯煎粉果;粉果外脆內軟,果皮搓得薄亦很有嚼勁,配與那上湯一起吃,實在很有風味,看得出師傅的心機。不過他說傳統的粉果,會放韮王餡料去包,而這個就沒有。除了懷舊菜,在舊鋪新樂的海鮮也是挺有名氣的,所以今天還點了一條海紅瓜子斑,清蒸南非鮑魚,還有燒汁蝦。那條海紅瓜子斑是今晚的亮點,舅父說就算向相熟供應商取魚,找到這樣水準的也不容易。魚鮮味重,肉亦滑,配上餐館的靚豉油,一啖一啖慢慢細嚐,對於愛吃魚的人實是享受。媽媽跟舅父魚頭魚尾也沒有放過,最後碟上只剩一排魚骨!老闆莫小姐說他們相熟的海鮮供
佛跳牆
燒汁蝦
香脆蝦多士
海紅瓜子斑
老闆莫小姐說他們相熟的海鮮供應商,一向很有品質保證,與他們取貨幾十年,就是到來的魚不夠新鮮,或是暈車浪,他們都會退貨。怪不得那條瓜子斑有這樣的水準!
除了重點菜式,今天晚上還點了古法牛腩煲,兩碟清炒時菜,有附送的蛋白杏仁茶。
大滿足!我們一圍12人,埋單大約4000港元。平均300多一個人,比起我們常去的翠園,八月便宜。舅父說單是那條瓜子斑已物超所值!
題外話/補充資料: 開瓶費$50。幾抵!
2016-07-26
佛跳牆
燒汁蝦
香脆蝦多士
海紅瓜子斑
  • 上湯煎粉果
  • 佛跳牆、
2016-06-11 2442 瀏覽
同奶奶食晚飯,帶她到間懷舊酒樓食飯。干焼中蝦,好夠wok 氣,香脆夠味,葛菜豬𦟌老火湯,濃湯夠味,羌汁炒芥蘭,夠羌味,芥蘭夠嫩囗,龍䔬2食,魚肉鲜味,好juicy,义燒肉林,切雞嫩滑。可惜完全無服務。
2016-06-10
2016-05-20 2355 瀏覽
星期日朝早同屋企人係九龍公園行完就去附近既新新酒樓飲茶, 相信你地都知道新新前身係喺佐敦好出名既新樂海鮮酒家, 來頭咁勁當然要試下! 其實我之前未試過新樂, 但係屋企人想懷舊下. 我地大概十一點到上去, 已經有好多人, 等左大概五分鐘就有位坐. 環境裝修非常新淨, 但有保留老字號個種懷舊味道, 老豆一坐低就開始懷緬過去... 點心最欣賞佢地既蝦餃, 熱辣辣, 皮夠薄, 入面隻蝦大大隻, 爽口彈牙, 一籠絕對唔夠, 最後我地四個人食左三籠先夠喉. 我地叫左其他既點心例如燒賣, 流沙奶皇包都可圈可點, 非常出色. 價錢方面就算中間啦, 但對比返食物質素就完全值得, 食得過!
2016-05-15
2016-01-21 3028 瀏覽
得知新樂酒家原班人馬從出江湖,決定在其新店《新新酒樓》為太太慶祝生日。一行8人,已提前訂枱,預留天麻燉魚頭湯(外母第一個俾like),當晚仲食咗叉燒皇(連汁撈飯),士多啤梨骨(太太最like),蛋白炒帶子(秒殺全碟),龍蠆兩味(陳皮香,骨膠甜),玻璃蝦球(啖啖肉,爽),杏仁茶(外夫飲咗一碗,讚咗三次),最後當然不少得由流沙奶黃壽包寫上完美句號! 仲有蒜香雞同上湯豆苗,非常合口味! 當晚服務亦同樣滿意非常!

2016-01-16
慶祝紀念
生日
  • 燉湯
  • 糖水
  • 流沙奶黃包
  • 叉燒
2015-12-11 2456 瀏覽
之前聽到新樂執左真係有d可惜,不過聽到男友話佢開返,原班人馬開返黎呢度,所以一放假就衝過黎試下。。。果然無令我地失望,希望佢地既熟客快d返返黎啦,未食過刀試下!!話時話。。嘢就食得多,但我真係好懶寫食評。。佢令我有禁既衝動,因為真係想佢多d人知佢開返。。。
2015-12-11
鮮蝦春卷