朋友推薦的這家新新酒樓,由於疫情延至當日才跟太太去試試酒樓面積不大,同時間了2間包箱太太點的都是她在其他餐廳常吃的菜式鹵水掌翼鹵水味濃,份量亦頗多,味道算不錯菠蘿生炒骨咕嚕汁酸甜開胃,而生炒骨鮮嫩多汁,挺不錯蒜香一口骨蒜片把豬骨炸的很香口,豬油香加上入口即溶口感,值得一食啫啫滑雞煲瓦煲非常熱,雞件既新鮮又嫩滑,煲底的香蔥及花生很入味,配飯一流即蒸絲苗白飯食中餐怎可以沒有米飯,而這裡的更是即叫即蒸,飯香十足汽水我們都不大喜歡喝茶,因此加兩罐汽水,配合味道濃郁的餸菜一流整體感覺不錯,地點亦方便,在附近逛街的可以來試試
朋友推薦的這家新新酒樓,由於疫情延至當日才跟太太去試試

樓面積不大,同時間了2間包箱

太太點的都是她在其他餐廳常吃的菜式

鹵水掌翼
鹵水味濃,份量亦頗多,味道算不錯

菠蘿生炒骨
咕嚕汁酸甜開胃,而生炒骨鮮嫩多汁,挺不錯

蒜香一口骨
蒜片把豬骨炸的很香口,豬油香加上入口即溶口感,值得一食

即蒸絲苗白飯
食中餐怎可以沒有米飯,而這裡的更是即叫即蒸,飯香十足

汽水
汽水
我們都不大喜歡喝茶,因此加兩罐汽水,配合味道濃郁的餸菜一流

整體感覺不錯,地點亦方便,在附近逛街的可以來試試
2020-09-22
2020-06-11 3696 瀏覽
Booking未夠鐘,搵個地方hea先,想坐得耐除左咖啡廳,茶樓就係一個好選擇,到左莊士倫敦廣場的新新酒樓飲個下午茶。平日下午時段唔多人,唔使排隊等,哈哈。茶樓都唔使等位喎,坐左靠窗的一張枱,光線唔錯。好快就開到壺茶,洗洗餐具求個安心。開左壺鐵觀音,茶葉下得重手,水夠滾茶又濃,好正。未食晏加上成半年無飲過茶,好多野都想食,一口氣點左五樣點心,一個人食會唔會太誇張了?!哈哈,但最後梗係食哂無浪費啦。蟹籽燒賣皇半肥瘦豬肉加上大大隻蝦,很鮮味,一口一顆,入口滿滿的肉香。陳皮牛肉腸特價點心之一,但無將貨就價,一樣係大大條腸粉同滿多牛肉的,腸粉嫩滑有咬口,配上甜豉油就係好味。香煎腐皮卷同樣係特價點心,呢度個腐皮卷入面包滿蝦膠,唔係蔬菜卷黎喎,蝦膠彈牙鮮甜,腐皮煎得香脆,意外地不油膩,點一下喼汁更鮮味。椒鹽魷魚鬚想食炸魷魚鬚好耐啦,見有得點即刻點返碟先。炸漿略厚,但十分香脆,椒鹽鹹鹹地啱啱好,大大條魷魚鬚有咬口,而且好大碟,正啊!新新流沙包外表平平無奇的流沙包,但剛蒸起十分燙手。咬落去好熱加上爆漿,穩陣起見,都係搣開一半先食,流沙餡好澎湃,奶黃甜美蛋黃鹹香,混埋一齊又鹹又甜好正,邊個發明流沙奶皇

平日下午時段唔多人,唔使排隊等,哈哈。
開左壺鐵觀音,茶葉下得重手,水夠滾茶又濃,好正。
蟹籽燒賣皇
半肥瘦豬肉加上大大隻蝦,很鮮味,一口一顆,入口滿滿的肉香。
陳皮牛肉腸
香煎腐皮卷
椒鹽魷魚鬚
新新流沙包
外表平平無奇的流沙包,但剛蒸起十分燙手。
咬落去好熱加上爆漿,穩陣起見,都係搣開一半先食,流沙餡好澎湃,奶黃甜美蛋黃鹹香,混埋一齊又鹹又甜好正,邊個發明流沙奶皇包?食一隻停唔到口,一口氣食曬一籠。
窗邊位幾好景觀㗎~
特價點心紙,點左兩樣都keep到水準。
正價點心紙,款式唔算好多,一般大路點心都有。

唔錯唔錯,點心好味,茶又好飲,飲左三大壺茶,哈哈。
2020-06-09
2020-05-24 2346 瀏覽
朋友生日。本想去那些大酒樓。因為最近大部分都有折。點知因爲疫症緩和。很多都暫停優惠了。所以就決定試些平時很少機會試的菜式。剛好發現這裡有一個名叫「金錢雞」的菜式。所以就想嚟試一次。這裡可以用whatapp訂位和收菜單。詳情可以打去酒樓查詢。都算幾方便。因為有時開飯網的資訊未必最Updata.講返今次經歷:首先我想講餐廳今次比的位置係近窗口。聽落都好似幾好。因為這裡都算高座數。但其實我想講係零景觀。只係見到對面大樓。還有最重要的事情就係超多蚊子🦟。勁討厭和恐怖。我自己都拍死咗兩隻。其實我都好唔明白。根本間酒樓就只有幾張客。唔明白為什麼唔可以比張大點的桌子。這方面真係好反感⋯⋯講返食物的:首先食的就係雞。因為容易處理和比較快完成✅。這隻雞都還可以。四人份量都算大。我地剛好食曬。上湯焗龍虾有伊面底。都算大份。都係四個人剛剛好。上湯都夠多和夠味。這個就碗上。開始時都唔知份量多少。但原來都可以每人兩碗。壽包就不過不失。一人一個。當做給朋友生日的一個好意頭。這個炒飯其實真係只作填飽肚。這兩個龍躉兩味都幾好食其實今次最主要係試食這個金錢雞。本人從來都未接觸過這味菜。一人一個其實都比較少。食落口感好有
講返今次經歷:
講返食物的:
霸王香妃雞

我地剛好食曬。
上湯焗加拿大龍蝦

海皇澮燕液

這個就碗上。開始時都唔知份量多少。但原來都可以每人兩碗。
壽包

壽包就不過不失。一人一個。當做給朋友生日的一個好意頭。
蟹子海皇炒飯

這個炒飯其實真係只作填飽肚。
清蒸頭腩

翡翠炒龍躉球

這兩個龍躉兩味都幾好食
金錢雞

其實今次最主要係試食這個金錢雞。本人從來都未接觸過這味菜。一人一個其實都比較少。食落口感好有趣。唔算太肥。
這間餐廳今晚無咩客。可能因為疫情關係。或者佐敦美食太多選擇。這裡的環境很差。唔算高級餐廳。但價錢都算大眾化。希望可以改善酒樓格局。但聽說已經裝修過

應該唔會再試晚餐。因為想試的已經試咗。份量又唔多。唔叫套餐都唔知點選擇⋯
2020-05-04
霸王香妃雞
上湯焗加拿大龍蝦
海皇澮燕液
  • 金錢雞
2020-10-19 0 瀏覽
連鎖式酒樓無論款式還是味道全部都一式一樣,所以今次就去了這間位於佐敦的新新酒樓,有別於連鎖酒樓,這裏的小菜款式很多,有多款的海鮮及特價小菜,走平民路線。茶位每位$12,另外還有芥費$10碟及加一。燻蹄外皮爽口,配上醋汁,是一個美味的前菜。懷舊金錢雞咁大個女都未食過金錢雞,終於有機會一試,用了豬肉及肥膏包著中間的雞膶,加上蜜汁後如叉燒般燒至外帶焦香,入口有點似食叉燒,但中間的雞膶獨突味道,整件肥而不膩。粟米斑塊炸至金黃香脆,粉漿很薄,魚肉厚身,粟米汁另上,不會浸腍炸魚塊,即使食到最後斑塊仍然保持香脆。翠玉瓜芥茉牛柳粒少許的辛辣味,牛柳粒入味又腍,薯仔及翠玉瓜爽口。竹笙如意燒豆腐豆腐嫩滑,加上爽脆的菇,竹笙吸收了醬汁味,整體清新又健康。最後送上充滿臭草香味的綠豆沙。最後值得一讚是店員服務周到貼心。

茶位每位$12,另外還有芥費$10碟及加一。
燻蹄
外皮爽口,配上醋汁,是一個美味的前菜。

懷舊金錢雞

粟米斑塊

翠玉瓜芥茉牛柳粒
少許的辛辣味,牛柳粒入味又腍,薯仔及翠玉瓜爽口。

竹笙如意燒豆腐
豆腐嫩滑,加上爽脆的菇,竹笙吸收了醬汁味,整體清新又健康。

最後送上充滿臭草香味的綠豆沙。

最後值得一讚是店員服務周到貼心。
2020-10-17 0 瀏覽
由於最近香港的疫情不斷好轉,本地的個案不斷減少,人總是要生活,也要及時行樂,於是今日一於相約很久沒有見面的朋友,到了佐敦一間十分方便的酒家嘗試一下正宗的中菜.由於最近的疫情影響酒樓的生意,於是出了一些特別的優惠,特別套餐好讓大家減輕一下經濟上的負擔.在酒樓食龍蝦相信大家最愛時上湯龍蝦了, 龍蝦十分之爽口新鮮.這個叉燒十分之有名吃得出有淡淡的玫瑰酒味道.老火的湯也是中國人的最愛.這個鮑魚鵝掌也十分之抵食.最後店員也熱情地送了兩碗糖水給我們.

酒樓食龍蝦相信大家最愛時上湯龍蝦了, 龍蝦十分之爽口新鮮.

這個叉燒十分之有名吃得出有淡淡的玫瑰酒味道.

老火的湯也是中國人的最愛.

這個鮑魚鵝掌也十分之抵食.

最後店員也熱情地送了兩碗糖水給我們.

2020-09-29 195 瀏覽
去年社運期間,到新新酒樓吃晚飯,店裡一片寂靜,人客寥寥可數,服務員多過客人。可能因為人少,食物質素反而幾好。今晚到新新,提早跟Honey吃中秋飯。疫情稍緩,又正值中秋前夕,所以食肆裡人頭湧湧。不知道是不是這個原因,食物質素退步了。我們點了「孖寶」$248:明爐燒鵝(例牌) + 香蒜蒸扇貝燒鵝一般,大路燒味。但是,那個蒸扇貝就不行了!蒸得過熟!貝肉「實得得」!而且,沒有鮮味。另外,我叫了蝦球忌廉汁天使麵:$128反而這個不錯。大大碟。忌廉汁天使麵煮得幾好食。中式酒樓,西式烹調法,反而更好,真奇怪 !今晚的食物不太好,食物質素下降了!
可能因為人少,食物質素反而幾好。

今晚到新新,提早跟Honey吃中秋飯。
疫情稍緩,又正值中秋前夕,所以食肆裡人頭湧湧。
不知道是不是這個原因,食物質素退步了。

我們點了「孖寶」$248:
明爐燒鵝(例牌) + 香蒜蒸扇貝

燒鵝一般,大路燒味。

但是,那個蒸扇貝就不行了!
蒸得過熟!
貝肉「實得得」!
而且,沒有鮮味。

另外,我叫了蝦球忌廉汁天使麵:$128
反而這個不錯。
大大碟。
忌廉汁天使麵煮得幾好食。
中式酒樓,西式烹調法,反而更好,真奇怪 !

今晚的食物不太好,食物質素下降了!
2020-09-29
2020-09-22 300 瀏覽
今日紅色暴雨警報,想坐得舒服d慢慢食。酒樓晚市又終於重開,當然要嚟支持下!搭𨋢上11樓,一開𨋢門就係開揚的餐枱。唔洗同人逼,又唔怕有人會搭枱,我倆可以慢慢食。睇下有咩食先見有個龍蝦伊麵做緊推廣$198如果胃口好啲,仲可以叫加少少錢變孖寶,多一大煲例湯。上湯龍蝦伊麵龍蝦肉滑溜彈口,新鮮。伊麵吸收咗龍蝦汁的精華及上湯, 香氣撲鼻。脆皮豬手皮脆,不油膩,無食到成口油。中層脂肪位,重骨膠原,好Q彈。豬手肉質軟腍,不會硬邦邦。南乳粗齋煲有蠔豉,腐竹,茄子,木耳,菇,粉絲,粟米芯,雪耳。南乳味有酒香味,又有甜味。不會過鹹或過淡。仲有送紅豆沙
今日紅色暴雨警報,想坐得舒服d慢慢食。
酒樓晚市又終於重開,當然要嚟支持下!

搭𨋢上11樓,一開𨋢門就係開揚的餐枱。
唔洗同人逼,又唔怕有人會搭枱,我倆可以慢慢食。

睇下有咩食先

見有個龍蝦伊麵做緊推廣$198
如果胃口好啲,仲可以叫加少少錢變孖寶,多一大煲例湯。

上湯龍蝦伊麵

龍蝦肉滑溜彈口,新鮮。
伊麵吸收咗龍蝦汁的精華及上湯, 香氣撲鼻。

脆皮豬手

南乳粗齋煲

仲有送紅豆沙
2020-08-13 790 瀏覽
工作大佬要調職,大家約出嚟食飯歡送佢,同事訂咗呢間飯店,去到是舊式酒樓feel,地方大,我哋訂嘅房都大,一張大枱之外,剩餘地方都可以好鬆動放了梳化及細枱!風景先驚喜,望到彌敦道,好開揚無壓迫感!不過剛入房有彈霉味,要開大冷氣先開始散去!佛山燻蹄($52)薄切肉皮彈牙,肉唔嚡沾醋好味海蜇涼拌萵苣絲($58)萵苣絲無乜,不過海蜇彈牙爽口,又醃得入味,加上芝麻香口好食!酒席全包($6080)前菜六小碟:懷舊金錢雞:件肥豬肉太驚嚇,我唔敢食,食咗嘅同事話好好味陳醋雲耳:爽口彈牙,酸酸地開胃杭椒蔥燒鮑魚:鮑魚仔彈牙,咁嘅煮法我第一次食,雖然辣,竟然好夾鮑魚,好惹味(平時唔喜歡鮑魚嘅我都覺得好味金磚豆腐:炸得好靚,外脆內滑,香口好味鹵水豬仔腳:我唔食豬腳,,食咗嘅同事話好好味青瓜海蜇:青瓜爽脆,海蜇彈牙,醃得入味,好食鴻運乳豬全體:皮脆肉唔太肥,好味鹽擦奄仔蟹:超正!焗得透,鹹香好味!加上爆膏!膏好香濃軟滑!半隻真係唔夠喉粉葛鯪魚赤小豆豬小肚粉腸湯:夠火喉,湯起晒沙,夠味唔味精,唔喜中湯嘅我都飲咗兩碗豉蒜涼瓜燘沙巴虎斑:我唔食涼瓜,第一次食呢種煮法,汁煮魚肉都滑,多了汁醬嘅味道豐富口感!(不過我喜
工作大佬要調職,大家約出嚟食飯歡送佢,同事訂咗呢間飯店,

佛山燻蹄($52)薄切肉皮彈牙,肉唔嚡沾醋好味

酒席全包($6080)

前菜六小碟:
懷舊金錢雞:件肥豬肉太驚嚇,我唔敢食,食咗嘅同事話好好味
陳醋雲耳:爽口彈牙,酸酸地開胃
金磚豆腐:炸得好靚,外脆內滑,香口好味
鹵水豬仔腳:我唔食豬腳,,食咗嘅同事話好好味
青瓜海蜇:青瓜爽脆,海蜇彈牙,醃得入味,好食

鴻運乳豬全體:皮脆肉唔太肥,好味

豉蒜涼瓜燘沙巴虎斑:我唔食涼瓜,第一次食呢種煮法,汁煮魚肉都滑,多了汁醬嘅味道豐富口感!(不過我喜歡清蒸多點,比較清爽)

清湯蘿蔔牛坑腩:牛腩肉質彈牙夠牛味,蘿蔔比較唔夠入味,啖湯先係精華,好香飲咗兩碗

豉椒炒大蜆:惹味,大蜆無沙!好味

艇王浸芥菜:唔食芥菜(因食唔慣嗰種澀味)

招牌豉油王炒麵:炒得乾身,麵彈牙!豉油味香!真係忍唔到食咗兩碗(明明已很飽都食咗兩碗)
糖水—紫米露:足料,唔會過甜!好味
滋味椰汁糕:軟滑唔過甜!清爽好味

食物好味,店員好落力,基本我哋帶去嘅酒水跟得足,換骨碟上菜,即叫即做好勤快!

很盡興的一餐($437一個人)
2020-06-26
2020-07-14 615 瀏覽
屋企人生日 搵地方晚飯, 眾人表決唔想去連鎖式酒樓, 搵搵吓搵到去佐敦『新新酒樓』。 原本應該係新新酒店入面,不過酒店現在好像停業了, 酒樓搬到去莊士敦廣場。傳統舊式酒樓嘅格局,不過都乾淨企理嘅。有好多孖寶,特惠套餐。 價錢一般 唔算好貴,但又冇一蚊雞噱頭嗰啲咁平。『芝士龍蝦伊麵』呢個係小朋友指定要嗌, 雖然係本地龍蝦,不過肉質也算鮮甜, 伊麵底加芝士醬汁大人小朋友都啱食。衆人最滿意竟然係『蜜汁叉燒』, 肉質鬆軟, 入口甜美,當然最吸引係佢嘅半肥半瘦啦。龍躉兩食, 這個是老豆最喜愛的小菜, 無魚不歡。 龍躉炒球夠鑊氣味道標準!清蒸嘅都唔錯,不過調味可以稍為濃一點。片皮鴨個個都舉手要食, 因為人多分享冇咁滯!蒸籠裏面嘅 麵粉皮也實在太厚,有點似煎薄撐。片皮鴨熱辣辣 即叫即片, 不過襯番個薄餅皮都係好厚切~ 厚厚的肉連脆皮食落冇咁過癮, 亦比較難咬開。Order了兩食,另一款是『涼瓜炆鴨件』, 涼瓜夠曬入味, 吸滿鴨肉嘅精華, 味道唔錯!『豉油王煎大蝦』, 睇相以為大蝦得4,5,隻, 還好用了中蝦 😉👍足夠分配 每人份量, 煎得很乾身醬汁又惹味!『果皮蒸鮑魚』, 鮑魚嘅鮮味就欠一點點, 肉

傳統舊式酒樓嘅格局,不過都乾淨企理嘅。

龍蝦伊麵

『芝士龍蝦伊麵』

蜜汁叉燒

清蒸嘅都唔錯,不過調味可以稍為濃一點。

片皮鴨個個都舉手要食, 因為人多分享冇咁滯!
蒸籠裏面嘅 麵粉皮也實在太厚,有點似煎薄撐。

豉油王煎大蝦

果皮蒸鮑魚

『果皮蒸鮑魚』, 鮑魚嘅鮮味就欠一點點, 肉質有點韌, 果皮夠香,不過醬油唔夠味道,提不起鮮味。

生日點可以缺少壽包, 蓮蓉香滑仲有蛋黃!

饭後有紅豆沙糖水贈送, 今時今日已經好少酒樓糖水送, 唔使你另叫, 有驚喜!😋

龍蝦伊麵
蜜汁叉燒
豉油王煎大蝦
今天佐敦收工,同事提議就在附近的新新酒樓食晚飯,有人推介最好不過。疫情下酒樓防疫措施做足。看看推介,酒樓正在做超值晚飯自選餐,都幾吸引,有龍蝦、有斑、有湯、有自選小菜,都係講緊每位168,都真係幾抵食。超值晚飯自選餐两位起每位$168上湯焗開邊龍蝦(每位半隻)啖啖龍蝦肉,用上蒜蓉調味,彈牙又惹味,肉厚有飽肚感。即日燉靚湯(位)先來燉湯,滋潤一下。我們兩個人所以可以點兩款自選小菜(每位一款),清蒸沙巴虎斑仔和黑椒茄子牛仔骨煲;清蒸沙巴虎斑仔大條,肉厚又嫩滑,蒸得剛好沒有過火,淋上蒸魚豉油更加惹味,下飯一流。黑椒茄子牛仔骨煲,茄子和牛仔骨份量多,而且有鑊氣,茄子掛汁又軟稔,牛仔骨香口又入味。我們還不夠喉,另再點了一隻紅燒脆皮乳鴿$52,不算大隻但燒的可口,外皮香脆,金黃油潤,肉質腍嫩多汁,都夠入味。最後店員送上番薯糖水,好足料,吃得飽飽,十分滿足。

疫情下酒樓防疫措施做足。

超值晚飯自選餐两位起每位$168

上湯焗開邊龍蝦(每位半隻)

啖啖龍蝦肉,用上蒜蓉調味,彈牙又惹味,肉厚有飽肚感。

即日燉靚湯(位)

先來燉湯,滋潤一下。

最後店員送上番薯糖水,好足料,吃得飽飽,十分滿足。

2020-06-15
2020-07-03 204 瀏覽
生日飯今次選擇食中菜,位於佐敦莊士倫敦廣場的新新酒樓,抵食夾大件,晚飯孖寶有片皮鴨,非常吸引。先來秘製豉油王炒蝦,炒得入味個個爭住食。叉燒最受歡迎,半肥瘦,個個食到舐舐脷,配白飯就最合適。龍躉炒球兩味,包括:炒球好大件,新鮮用油爆香;蒜蓉蒸頭腩也出色,蒸得好入味。片皮鴨大大隻,師傅即叫即烤即片,麵片薄餅跟籠仔上,好多塊,大家可以慢慢食,加$50片皮鴨二食,涼瓜炆鴨件,炆得入味夠淋,好香口,不過需要多一點時間,要有耐性等一等。美洲龍蝦上湯伊麵,份量都唔細,不錯呢。果皮清蒸鮑魚仔(六隻),蒸得夠熟唔會韌,果皮香。壽包($45半打)叫了一打,白蓮蓉鹹蛋黃做餡料,正呀!最後送每人一碗糖水~海帶綠豆沙,加入應該係香的臭草,清熱滋潤好糖水。

先來秘製豉油王炒蝦,炒得入味個個爭住食。

叉燒最受歡迎,半肥瘦,個個食到舐舐脷,配白飯就最合適。

龍躉炒球兩味,包括:
炒球好大件,新鮮用油爆香;

蒜蓉蒸頭腩也出色,蒸得好入味。

片皮鴨大大隻,師傅即叫即烤即片,

麵片薄餅跟籠仔上,好多塊,大家可以慢慢食,

美洲龍蝦上湯伊麵,份量都唔細,不錯呢。

果皮清蒸鮑魚仔(六隻),蒸得夠熟唔會韌,果皮香。

壽包($45半打)叫了一打,白蓮蓉鹹蛋黃做餡料,正呀!

2020-06-28
2020-06-29 236 瀏覽
因為想吃燒腩仔,所以晚飯選擇在「新新酒樓」。例牌的燒腩仔份量剛剛好,皮脆香且鬆化,肉嫩不過鹹,味道得宜,十分滿足!咕嚕黑豚肉,近幾年大歡迎受的黑豚肉,豬肉味道的確更勝一籌,炎炎夏日,甜酸的咕嚕黑豚肉與彩椒、菠蘿帶動我們食欲,色澤繽紛的咕嚕黑豚肉也很吸引。忌廉汁蝦球天使麵(四人份量),很足夠的份量,忌廉汁很香滑,撈天使麵是略嫌稠,蝦球口感爽口彈牙,有紅椒和西芹伴吃,棒的!免費奉送蕃薯糖水,「正」!除了免費奉送是開心喜悅,最重要夠水準,夠薑香、清甜、蕃薯軟綿可口,很喜歡哩!
因為想吃燒腩仔,所以晚飯選擇在「新新酒樓」。

2020-06-29
2020-06-25 197 瀏覽
全店服務奇差,由門口接待至店內服務員都一樣。門口亞姐冇禮貌,大姐咁款,來飲茶好似要跪低求佢比位你咁,真係唔該曬。。。服務員見到你竟會繞過你行,真是見所未見,果然大開眼界。食物質數與衛生環境尚算OK。。不介意冇服務兼來到門口要爆下粗既朋友,不妨來參考下
全店服務奇差,由門口接待至店內服務員都一樣。

。。。服務員見到你竟會繞過你行,真是見所未見,果然大開眼界
。食物質數與衛生環境尚算OK。。

不介意冇服務兼來到門口要爆下粗既朋友,不妨來參考下