2019-10-27 243 瀏覽
今晚同媽媽去左佐敦既莊士倫敦廣場既新新酒樓吃中菜,酒樓歷史悠久,甚有香港味道,雖然有歷史,但裝修並不殘舊,光線充足,感覺舒適而且幾個員工服務都很好!餐牌選擇多,小菜、燒味、海鮮都有,價錢經濟而且份量足,性價比不錯我地點左例牌燒鵝、干燒伊麵、紅燒乳鴿及金蒜蒸元貝!每款味道我們均十分滿意燒鵝皇非常肉厚,一碟有好多件,件件都啖啖肉,入口鵝味濃厚,皮香肉嫩乳鴿則皮脆肉嫩,保留到肉汁唔好乾;有肉地唔係皮包骨金蒜蒸元貝,最有驚喜4隻元貝都大大粒,粉絲吸收盡蒜及元貝精華非常鮮味超入味干燒伊麵大大碟份碟足,而且非常夠味,質麵爽口彈牙,草菇沒有青味,大碟抵食!吃到飽飽還有糖水紅豆沙送上,甜度適中,豆夠淋及起沙整體成餐都非常滿意,值得再來

而且幾個員工服務都很好!

乳鴿則皮脆肉嫩,保留到肉汁唔好乾;有肉地唔係皮包骨

金蒜蒸元貝,最有驚喜

4隻元貝都大大粒,粉絲吸收盡蒜及元貝精華非常鮮味

超入味

干燒伊麵

吃到飽飽還有糖水紅豆沙送上,甜度適中,豆夠淋及起沙

整體成餐都非常滿意,值得再來

2019-10-22
2019-08-14 2011 瀏覽
好細個好細個嘅時候,記得屋企人帶過我嚟呢一間酒樓食下午茶,當時仲係叫做新樂酒家,大個咗之後,今日經過樓下,特登上嚟緬懷一番入座嘅時候係14:00 ,啱啱好係下午茶開始嘅時間,有一張下午茶特價點心紙,價錢認真實惠,有大量嘅點心都只係$14.8蝦餃大大隻嘅蝦餃,皮薄之餘又夠晶凝通透,食落去蝦肉夠爽口彈牙叉燒腸粉叉燒料夠多,腸粉皮厚薄恰到好處牛柏葉好多酒樓嘅牛柏葉,都會用一啲蘿蔔去墊底,但新新嘅牛柏葉就唔同啦,貨真價實,全盎都係牛柏葉,感覺上抵好多鮮蝦腐皮卷食腐皮卷,最緊要一定係外皮夠脆口,呢三條嘅腐皮卷完全做得到,咬入口卜卜趣,點一兩滴喼汁,份外滋味荔茸炸芋角唔係好多地方有得食,炸完更加一啲都唔油,芋茸夠棉之餘芋頭味更很濃郁鮮奶蛋撻仔蛋撻仔嘅酥皮非常鬆化,好似糖心一樣嘅蛋黃,加上陣陣嘅鮮奶香味,色香味俱全擂沙煎堆仔熱辣辣嘅煎堆仔,咬入口充滿芝麻嘅香味,打開之後係滿滿嘅黑芝麻餡了,甜甜地,係一個好好嘅餐後甜品椰汁紅豆糕好滑而充滿椰汁香味嘅紅豆糕,配上甜蜜蜜嘅原粒紅豆,鍾意甜品嘅朋友唔好錯過總括來講,價錢平又坐得舒服,位於鬧市嘅呢間酒樓,地點又方便,員工態度親切,冇嘢可以再挑剔

蝦餃

大大隻嘅蝦餃,皮薄之餘又夠晶凝通透,食落去蝦肉夠爽口彈牙

叉燒腸粉

叉燒料夠多,腸粉皮厚薄恰到好處

牛柏葉

鮮蝦腐皮卷

荔茸炸芋角

鮮奶蛋撻仔

擂沙煎堆仔

椰汁紅豆糕

2019-08-08 840 瀏覽
今天上午和同事在佐敦工作完畢,預算還有空閒的時間,所以來莊士倫敦廣場飲早茶吃午飯。原來這位喜愛攝影的同事也喜歡品嚐粤式懷舊點心,因此來到這所茶樓,品嚐一吓。黃金流沙包流沙包外皮都呈金黃色,酥脆而香甜,熱騰騰的,一撕開就有金黃的流沙蛋黃汁緩緩流出,入口滑溜,有濃郁的蛋黃香味。蟹籽燒賣皇燒賣上置上了蟹籽,肉感充沛,蒸得剛好熟,配有整隻新鮮大蝦,配搭嫩滑鮮甜的豬肉,彈牙有口感,不帶半點油膩感。瑤柱鮮蝦菜苗餃餃皮晶瑩剔透,煙韌彈牙,包裹著的餡包括有新鮮爽脆的菜苗、鮮甜爽口的鮮蝦肉和瑤柱,口感層次豐富。花膠魚翅灌湯餃灌湯餃份量大隻,皮薄餡多,湯汁清甜,餡料中包括有蝦肉、木耳、花膠和魚翅等多種美味食材, 湯鮮味十足。 碧綠鮮蝦腸腸粉薄身滑溜,入口即溶,鮮蝦肉鮮甜彈牙,加上有蔥粒配搭和調味,點上甜䜴油令味道恰到好處。脆皮燒腩仔燒腩仔外皮香脆惹味,豬肉肥瘦適中,肉質嫩滑香甜,點微辣的芥末醬更能增添鮮味。茶樓的點心款式眾多,味道質素高,環境舒適,可以多約朋友再次光臨。
黃金流沙包
蟹籽燒賣皇
瑤柱鮮蝦菜苗餃
花膠魚翅灌湯餃
碧綠鮮蝦腸
脆皮燒腩仔

2019-07-23 1712 瀏覽
約左舊同事飯局,其中一位係長輩級,比較歡喜食中菜,既然係咁,即時係呢間相當有歷史嘅中菜酒家訂定枱場內設有電視,亦有海鮮魚缸,裝飾與傳統酒家無大分別多款海鮮小菜供應,價錢都唔離地,長輩同事示意我發辦是日例湯 ($138),原煲上足夠4位用,今晚係粉葛赤小豆煲鯪魚,見到D湯渣就知相當足料!  入口相當夠熱,湯當然要夠熱先好飲,味道相當鮮甜,唔油,食左夠粉葛,夠腍,煲得夠晒時間!  對於我呢D少湯水人士黎講,有碗熱湯飲下係相當滿足,仲要係好飲喎!呢碟蛋黃南瓜 ($88),份量相當大碟,放低後已傳來咸蛋黃嘅香味入口熱辣辣,南瓜條完全被惹味蛋黃醬包圍住,香甜嘅南瓜夾住蛋黃嘅咸香,一甜一咸,食唔停口呀!點唔可以唔食菜,清清地之選有呢客金銀蛋莧菜 ($88),莧菜入口腍甜又無渣,上湯夠味道,夾埋咸蛋白及皮蛋一齊食,一貫食開嘅味道!雖然呢度嘅燒味係幾出色,但夏天日子想食D生果餸菜,咁岩呢度就有呢客士多啤梨骨 ($88),大大舊肉排煎香後, 淋上士多啤梨醬汁!味道酸甜好開胃,亦可平衡肉類嘅膩感,肉排口感帶少少嚼口,醃得入味,用黎送白飯係唔錯嘅!侍應招呼唔錯,不時主動加茶及換碟,若然有埋甜品送就仲好!

場內設有電視,亦有海鮮魚缸,裝飾與傳統酒家無大分別

多款海鮮小菜供應,價錢都唔離地,長輩同事示意我發辦

侍應招呼唔錯,不時主動加茶及換碟,若然有埋甜品送就仲好!
2019-06-22 1925 瀏覽
以往到過新新酒樓多次都是和舊同學或舊同事一大伙兒來吃懷舊餐或片皮鴨海鮮餐,今晚特意二人來試試晚飯小菜,感覺依然良好。新新酒樓前身是開業五十多年的老字號新樂海鮮酒家,所以好些傳統懷舊粵菜如金錢雞、蝦多士或砵仔焗魚腸等也在此吃到。酒樓面積不算大,座位擺設較密,但供應的食物非常多元化。店內還貼有很多舊照片,見證歷史,食客可懷舊一番,辨識一下相中的名人。~芝士焗美國龍蝦(伊麵底)$198溶了的芝士汁下的龍蝦和伊麵非常入味,伊麵完全不糊口,龍蝦肉不多,但亦爽口好味。~非一般粟米斑塊 $98果然是非一般,斑塊和粟米獻汁是分開上的。斑塊外皮炸得非常脆口,魚肉一點也不腥,沾上熱騰騰的粟米蛋白獻汁,味道變得多層次,鹹甜味俱全。~紅燒脆皮乳鴿 $52小乳鴿肉不多,但勝在醃得入味。沾上紅浙醋或椒鹽來吃,更加滋味。~士多啤梨骨 $88賣相討人,甜甜酸酸的士多啤梨汁非常醒胃。排骨肥瘦肉分明,所以炸起來不會太乾或肥膩。士多啤梨汁和排骨配合得非常恰當味美。這店的小菜份量不少,我們二人眼闊肚窄,最後還要將剩餘的食物打包回家。最後不可不提的是這店的員工非常細心,不時為人客添茶換碟,值得一讚。

~芝士焗美國龍蝦(伊麵底)$198

~非一般粟米斑塊 $98

~紅燒脆皮乳鴿 $52

~士多啤梨骨 $88

2019-06-19
6天前 5 瀏覽
Honey在佐敦工作,我等他放工。第一次到新新酒樓吃飯,酒樓只有兩三枱客人,侍應還比客人多。我叫了特價三寶之一:清蒸海斑($68)。很大條……生意難做!蒸得剛剛好,魚肉新鮮的,魚肉一梳梳的。好味!另外,又叫了南乳粗齋煲。也是很大煲!材料豐富!不過,味道就麻麻,也稍嫌油膩。飯後,送紅豆沙,不錯。
Honey在佐敦工作,我等他放工。
第一次到新新酒樓吃飯,酒樓只有兩三枱客人,侍應還比客人多。

我叫了特價三寶之一:清蒸海斑($68)。
很大條……生意難做!
蒸得剛剛好,魚肉新鮮的,魚肉一梳梳的。
好味!

另外,又叫了南乳粗齋煲。
也是很大煲!
材料豐富!
不過,味道就麻麻,也稍嫌油膩。

飯後,送紅豆沙,不錯。

6天前
2019-10-27 22 瀏覽
住喺佐敦呢頭真係好多美食,今晚想食返一啲家常小菜但係又懶得煮,於是就同男朋友嚟咗新新酒樓,食番兩個小菜,飲番杯靚茶。餐廳位於莊市倫敦廣場11樓,近佐敦站出口,地點很方便。裝修環境都好好,坐得好舒適。明爐燒鵝皇好大份,仲有燒鵝髀,肉質嫩滑,每一啖都有鵝油既香味,但感覺又唔會太肥膩,點埋附送嘅酸梅醬一流👍🏼薑蔥粉絲大連鮑魚雞煲呢個餸真係落足本,鮑魚都有幾隻,絕對唔慳家。鮑魚爽口彈牙,好新鮮。雞件都有好多,食到我捧住個肚😂重點係啲粉絲,索晒啲鮑魚雞汁,好惹味。金銀蛋上湯浸時蔬我揀咗白菜仔,原因係平時喺屋企好少煮白菜,覺得要洗走白菜上面啲泥好麻煩🙈我好鍾意食呢個餸,感覺又健康又好下飯。最後經理仲送上足料紫米露一碗,真係大滿足!

明爐燒鵝皇

薑蔥粉絲大連鮑魚雞煲

金銀蛋上湯浸時蔬

最後經理仲送上足料紫米露一碗,真係大滿足!
2019-10-21
2019-10-18 31 瀏覽
幾個月前曾經來到吃下午茶,感覺食物質素很好,今晚便來到了吃晚飯。清蒸沙巴虎班$68,虎班肉質彈牙,魚味濃郁,魚的長度,足足有一根筷子,以這個價可以吃到差不多一斤重的魚,是值得推介。👍脆皮燒雞半隻$118,脂肪甘香,皮脆肉香,表面有些蒜粒,還可以點些秘製醬汁,令味道層次更加豐富。芝士焗龍蝦伊面$198,這個龍蝦伊面,伊面底份量十足,吸收了龍蝦和芝士的味道,真是有點錦上添花的感覺。如果龍蝦肉再多些,應該是十全十美。生力啤酒$28,冰凍的啤酒,是佐膳不可或缺的一員。飯後免費送了一碗綠豆沙糖水,味道不會過甜,這個服務真的安排得不錯。

生力啤酒$28,冰凍的啤酒,是佐膳不可或缺的一員。

2019-10-16 52 瀏覽
小時候,總會跟住M媽去佐敦探公公婆婆,而佢哋就最鍾意去新樂酒店嘅新樂酒家嘆吓一盅兩件,話咩水滾茶靚喎,小時候嘅我,仲記得食住蝦餃睇兒童周刊,成家人坐埋一齊,傾吓計,呢啲就係我嘅回憶。記得先前新樂酒店進行大裝修,一度以為新樂酒家會成為我嘅記憶,但原來新樂酒家嘅原班人馬喺莊士倫敦廣場,重新打造咗新新酒樓,新新酒樓屹立半世紀,係唔少名人嘅飯堂,今日就同A姐去尋找那些年的原味道。燒鵝嘅肉好嫩,而鵝皮燒到脆卜卜,油香十足,最重要係唔會太肥膩。勁多薑蔥,一大開煲蓋就聞到超濃郁嘅香味,雖然鮑魚只有兩小隻,但雞肉份量超多,夠晒入味又夠嫩滑,重點不得不提個粉絲,完美索哂成個煲嘅精華,非常惹味。本身淡口嘅豆腐,配上濃香嘅蝦醬,真係完美配答,而煲內仲有大量燒腩肉,一層肥一層瘦,好滋味。

2019-10-15
2019-10-14 38 瀏覽
好久沒有吃中菜了,朋友介紹這間傳統中餐廳,這間店已經開業幾十年,牆壁貼上很多明星相片。每個都是天王巨星好有紀念價值呀!餐牌有很多選擇我們點了幾款小菜。芝士焗美國龍蝦伊麵底芝士醬汁香濃,龍蝦大隻好厚肉伊麵掛上厚厚芝士醬汁好豐富。啫啫雪裏紅芥蘭煲一打開蓋熱辣辣香噴噴啫啫芥蘭煲即刻芬香撲鼻,肉碎蝦乾炒得夠惹味,芥蘭新鮮爽脆。椒鹽白飯魚白飯魚炒得非常乾身,份量也很多炸漿不會過厚,吃下每條都好鬆脆再加上香蒜粒一起吃特別有風味。

每個都是天王巨星好有紀念價值呀!

餐牌有很多選擇我們點了幾款小菜。

芝士焗美國龍蝦伊麵底

芝士醬汁香濃,龍蝦大隻好厚肉伊麵掛上厚厚芝士醬汁好豐富。

啫啫雪裏紅芥蘭煲

椒鹽白飯魚

2019-10-13 59 瀏覽
昨天要陪家人去佐敦區看醫生,看完就在附近,新新酒樓食個午餐,適逢下午茶時段,點心粉麵飯類,都有特價。新新酒樓,兼具歷史悠久得來,又價錢平民化的酒家,食物質素也不馬虎,如此酒家,真的買少見少。先來一碗燒鵝瀨,只是$23.80,超值抵食,鵝味甘香。香煎腐皮卷,腐皮脆口,粒粒蝦,口感滿足。燒腩仔,份量十足,皮脆肉嫩,超正。香茜叉燒腸,大大塊叉燒粒,腸粉滑溜。山竹牛肉球,啖啖肉,肉質軟滑。香芒布甸,心心相印,味道不會太甜,布甸味適中。
燒鵝瀨,只是$23.80
香煎腐皮卷,腐皮脆口,粒粒蝦,口感滿足。
香煎腐皮卷
燒腩仔,份量十足,皮脆肉嫩,超正。
燒腩仔
香茜叉燒腸,大大塊叉燒粒,腸粉滑溜。
香茜叉燒腸
山竹牛肉球,啖啖肉,肉質軟滑。
山竹牛肉球
香芒布甸,心心相印,味道不會太甜,布甸味適中。
香芒布甸
2019-10-09
山竹牛肉球
香芒布甸
2019-10-12 49 瀏覽
今晚去了佐敦一間酒樓食晚飯,感覺與一般酒樓有點不同,多了一份人情味。雖然感覺不是很大,但也有廂房提供。餐牌有不少選擇,除了孖寶,燒味、海鮮等較為多人選擇,而今晚就選擇了海鮮為主的菜式。龍蝦伊麵可以選擇芝士焗或上湯焗,作為芝士控,當然選擇芝士焗了,香滑的伊麵配上爽口美國龍蝦,很快便吃光。大連鮑魚用果皮蒸,配上香蔥,很爽口,充滿淡淡的果皮香味。北菇紅燒豆腐有厚滑的冬菇,配上外金黃内軟滑的豆腐,香嫩入味。加上有菜心和紅椒,是道健康之選。

大連鮑魚用果皮蒸,配上香蔥,很爽口,充滿淡淡的果皮香味。

2019-10-09 66 瀏覽
今日在油麻地工作,做到1點多,不過下午個job取消左,可以慢慢搵食。同事提議去新新酒樓飲茶。此店在莊士倫敦廣場11樓,店面不算大,40張枱左右吧。我們點了燒鵝瀨,香煎腐皮卷,山竹牛肉球,叉燒腸,燒腩仔,芒果布丁。燒腩仔夠香脆,腐皮卷夠新鮮,芒果布丁不太甜。埋單220元,掋食。

燒腩仔夠香脆,腐皮卷夠新鮮,芒果布丁不太甜。

埋單220元,掋食。
2019-10-09