2021-04-10 917 瀏覽
Easter有五日紅日,搵左日同屋企人拜完山一齊食晚飯,老人家特別鍾意食懷舊菜,知道新新酒樓有個套餐有懷舊菜之餘份量又足又抵食,就同屋企人黎食。新新酒樓係一間幾十年老字號酒家,以前喺對面新樂酒店入面,後來新樂酒店執左,先喺而家哩度改名重開。因為回憶,亦因為香港人悶喺屋企太耐,所以當晚酒樓座無虛席,仲要有人等枱,咁嘅場面喺香港真係唔知幾耐冇見過,好彩我地一早book左枱。哩度嘅價錢同一般茶樓差唔多,唔係特別貴,不過套餐比散叫更抵食,我地叫左個四人套餐,包左五餸一湯一飯,仲有壽包同糖水,包埋茶芥酸菜先$988,加埋一都係每人二百幾蚊。花生四個人有一碟,冇受潮正正常常。上湯焗加拿大龍蝦  -  龍蝦啖啖肉,肉質結實彈牙,每人都分倒兩三件,下面仲有伊麵底,每人大約分倒一碗,伊麵吸晒龍蝦同上湯嘅味道,話咁快就俾我地清晒。懷舊金錢雞 - 金錢雞雖然唔係咩名貴菜式,但由於功序多,所以而家唔係好多地方有得食。佢係用叉燒、雞膶同肥豬肉串起黎燒,叉燒鬆軟,雞膶膶味突出但唔會太粉,下面嘅肥豬肉就用左玫瑰露黎醃製,食落好爽口。海皇燴燕液 - 湯羹杰度啱啱好,非常大窩,每人大約分倒兩碗,入面除左燕窩,仲有好多蝦

花生四個人有一碟,冇受潮正正常常。
花生

懷舊金錢雞
海皇燴燕液 - 湯羹杰度啱啱好,非常大窩,每人大約分倒兩碗,入面除左燕窩,仲有好多蝦仁、芥蘭粒同蘿蔔粒,口感好豐富。
海皇燴燕液
翡翠炒龍躉球 - 哩道菜係龍躉兩食嘅其中一道,龍躉球幾厚肉同彈口,配菜西蘭花都幾多。
翡翠炒龍躉球
清蒸頭腩  - 哩味係龍躉兩食嘅另一味,魚腩加左雲耳同草菇一齊清蒸,雖然冇龍躉球咁香口,但口感就比較腍滑。
清蒸頭腩
清蒸頭腩
霸王香妃雞 - 香妃雞雖然得半隻,不過因為個餐本身已經都好多野食,所以哩個份量其實都好夠。香妃雞入味得黎唔會太鹹,肉質未算好滑,不過都可以接受。
霸王香妃雞
霸王香妃雞
蟹籽海皇炒飯 - 炒飯超大碟,每人都分倒兩碗。飯炒得夠乾身,唔會太多油亦唔會痴埋一齊,除左蟹籽,中間仲有好多蝦仁、芥蘭粒同炒蛋,味道唔錯。
蟹籽海皇炒飯
蟠桃壽包 - 壽包係迷你版,所以食完咁多個餸之後都仲食得落,入面除左有蓮蓉餡,仲有蛋黃,食落冇齋蓮蓉咁甜咁漏。
蟠桃壽包
綠豆沙 - 糖水係晚市每人都有送,唔會太甜,仲食倒臭草清香味,食完大滿足。
綠豆沙

總結,食物唔差份量亦好足,四人套餐連埋加一每人唔洗三舊水飽到反艇,如果唔係特別大食其實夠五至六人食,非常抵食。
蟹籽海皇炒飯
綠豆沙
2021-04-06 709 瀏覽
因為疫情,減少了和家人或是朋友多人飯聚,但發現新新酒樓,還提供了些4人套餐,一個價錢共有6餸1湯1飯,還有壽包,套餐價錢還包了茶介和餐前小食,食物份量一點都不少,只需額多付上加上費用,確實經濟,難得有朋友生日,當然前來一起慶祝一下。新新酒樓已有60年老誌號易名重生,所以保留不少懷舊菜式供應給食客,現位於佐敦莊士倫敦廣場,從地鐵站前來也很方便。來到廣場,還有電梯直達高層,所以很快便可以進入酒樓之內。****************************這個4人套餐 HKD988,一個價錢共有6餸1湯1飯,還有壽包,套餐價錢還包了茶介和餐前小食。當中包括了一魚二食,還有龍蝦和雞,懷舊菜金錢雞都包括在餐單之內,已經難得。最後還有一個燕窩湯、炒飯,壽包,還有酒樓免費送上的是日晩飯糖水 ,確實有其吸引力。上湯焗加拿大龍蝦,還包了伊麵底,伊麵可以分為每人一碗,龍蝦都幾大隻,每人都可以吃上3件,啖啖龍蝦肉,肉質又彈牙,雖然用上上湯而不是芝士,一樣煮得很美味,單是這道菜式已經吃得滿足。懷舊金錢雞,在酒樓發現,懷舊菜式是每件收費,金錢雞單件是HKD38,最少2件起。金錢雞共分為3層,第層是义燒、中間是

****************************

懷舊金錢雞,在酒樓發現,懷舊菜式是每件收費,金錢雞單件是HKD38,最少2件起。金錢雞共分為3層,第層是义燒、中間是雞肝,最後便是肥豬肉。這樣的功夫菜式,新新酒樓還是保留著,要用上時間去,玫瑰露醃製,才可以把肥豬肉如此彈牙。用上义燒夾著肝和肥豬肉一拼吃上,3款味道混起來才可以吃出如此風味,確實難得。

海皇薈燕液,單看菜名便知道,除了有海鮮之外,還加入了燕窩。當喝上這湯時,確實發現湯中有不少燕窩,蝦仁粒、帶子粒,絶對是真材實料煮成。

翡翠炒龍躉球,龍躉份量一點都不少,切成片狀,吃上口也有啖啖肉的口感。翡翠用上西蘭花,一樣炒得夠爽口,味道也炒得不錯又惹味,無論是龍躉或是西蘭花,份量一點都不少。

清蒸頭腩,一般都是一魚二食,所以炒了魚肉,魚腩便是清蒸,所以也是用上龍躉魚腩部位,加入雲耳、草菇蒸而成。龍躉魚腩份量也不少,吃上魚腩部位,肉質嫩滑,最重要是吃龍躉的皮,口感嫩滑,骨膠原滿滿,對皮膚甚好。而簡單配料雲耳和草菇一樣好吃,雖然是清蒸,味道做得一樣出色。

霸王香妃雞半隻,單看賣相,這香妃雞一點都不肥,半隻份量也不少。霸王香妃雞肉質也很滑溜,簡單配上薑蔥油已經很美味。

蟹籽海皇炒飯,這炒飯份量足夠6人所吃,炒飯之內也有不少蝦仁,炒飯口感炒得很乾身,味道也有鑊氣。

蟠桃壽包,一客共有4隻,剛好一口一隻,沒想到這壽包除了蓮蓉,還有咸蛋黃,很多地方所吃的,都只有蓮蓉,絶對保留著原有壽包風味。

酒樓還送上是日晚飯糖水,綠豆沙,吃上一口感覺有點意外,綠豆沙味道不會很甜,還有臭草的清香味道,海帶和豆的份量比例相當好,比街上糖水店所賣的綠豆沙做得更好吃。真的沒想到,吃上這頓晚飯,份量如此多,味道又不錯,像是抱著一個大肚腩,滿足地離開。

• 蟹籽海皇炒飯
  • 清蒸頭腩,
  • 翡翠炒龍躉球
  • 海皇薈燕液
  • 懷舊金錢雞
  • 上湯焗加拿大龍蝦
  • 蟠桃壽包
舊同學相约我到佐敦新新酒樓,食晚飯聚舊。餐廳內有大魚缸,暫養活新鮮海鮮。*餐廳店有傳統的中式裝潢,光猛舒服。**【潮式什拼】(特價) $68這潮式什拼,有鵝翼、豬蹄、紅腸。鵝翼及豬蹄嫩滑有彈性,略為不夠入味,鹵水汁偏淡,有點失色。**【紅燒脆皮乳鴿】 $52是即叫即燒,熱騰騰的乳鴿,肉香鎖住,外脆香口肉嫩,肉質嫩細滑不會乾淨淨,佐酒不錯小食。**【果皮蒸大連飽魚】  $138這蒸飽魚,有原汁原味效果,帶出飽魚的鮮味,同時蒸得剛剛好,不會令肉質會變老,口感爽脆又鮮味,還有淡淡果皮香。**【芝士焗美國龍蝦】 伊麵底  $198大隻龍蝦啖啖肉,肥美肉厚,鮮味肉質爽甜可口兼彈牙,配上濃郁的芝士,與龍蝦很絕配,而伊麵裡掛滿芝士,非常芝味。*最後免費送上陳皮綠豆沙,為晚餐上圓滿的句號。
舊同學相约我到佐敦新新酒樓,食晚飯聚舊。

餐廳內有大魚缸,暫養活新鮮海鮮。
餐廳店有傳統的中式裝潢,光猛舒服。
【潮式什拼】(特價) $68
這潮式什拼,有鵝翼、豬蹄、紅腸。
鵝翼及豬蹄嫩滑有彈性,
略為不夠入味,鹵水汁偏淡,有點失色。
【紅燒脆皮乳鴿】 $52
是即叫即燒,熱騰騰的乳鴿,
肉香鎖住,外脆香口肉嫩,
肉質嫩細滑不會乾淨淨,佐酒不錯小食。
【果皮蒸大連飽魚】  $138
這蒸飽魚,有原汁原味效果,帶出飽魚的鮮味,
同時蒸得剛剛好,不會令肉質會變老,
口感爽脆又鮮味,還有淡淡果皮香。
【芝士焗美國龍蝦】 伊麵底  $198
大隻龍蝦啖啖肉,肥美肉厚,鮮味肉質爽甜可口兼彈牙,
配上濃郁的芝士,與龍蝦很絕配,
而伊麵裡掛滿芝士,非常芝味。
最後免費送上陳皮綠豆沙,
為晚餐上圓滿的句號。
2021-03-24 1057 瀏覽
呢間有幾十年歷史嘅酒家,由原本地舖搬左上呢個廣場嘅十一樓,升降機門口貼上各演藝明星黎食飯嘅相片,有佢地嘅"加持",水準靠得住傳統酒家裝修格局,大魚缸/電視/燒味部/枱上有辣椒醬及花生,有點兒返去細個跟父母去飲茶感覺肚餓指數高,叫住個小食食住先,呢客沙薑鷄腳 ($48)又點睇呢?!鷄腳本身唔算太有沙薑味,好在另有碟沙薑加味,想濃想淡味自己話事太耐無食過紅燒乳鴿啦,呢度有得食仲唔叫返隻($52)咩?!  價錢反映大小,唔算太大隻,隻鴿滷得相當入味,趁熱食點喼汁就係我最愛食法見到隔離枱實物相當吸引,自己忍唔住都叫脆皮燒鷄 ($118/半隻)皮薄無咩脂肪,燒得夠香脆,鷄肉唔乾身,點配燒鷄汁仲好味道呢個薑蔥粉絲魚雲煲 ($108),價錢相當超值,街市買個魚頭都唔平,呢度仲加埋粉絲同薑蔥煮成一個煲,超級推薦!魚頭經過油泡處理,變得香脆,一D魚腥味都無,魚雲滑溜,加埋香甜蔥度,千萬唔好留咗佢; 粉絲可以當主食,正!粉絲食到尾都仲保持熱度健康有營之選 - 杞子雲耳浸菜苗 ($88),少鹽少油,除了雲耳及白菜仔,仲加入芹菜條,偶然食到香甜杞子,黑綠中一點紅!承傳傳統酒家"美德",晚飯後會送糖水,呢碗臭草

太耐無食過紅燒乳鴿啦,呢度有得食仲唔叫返隻($52)咩?!

皮薄無咩脂肪,燒得夠香脆,鷄肉唔乾身,點配燒鷄汁仲好味道

粉絲食到尾都仲保持熱度

承傳傳統酒家"美德",晚飯後會送糖水,呢碗臭草海帶綠豆沙唔係"行貨"呀,少甜充滿臭草嘅香味,熱度十足,如果要比錢食我都OK架!

呢度仲有懷舊菜式,例如蝦多士,懷舊金錢鷄等,價錢大眾化,份量相當對眼,侍應主動加茶及換碟,下次可以同長輩黎用味覺黎懷念過去喎
2021-03-17 1293 瀏覽
今天去佐敦  新新酒樓,  舒適地享受了一個中式晚餐, 好理想.餐廳座位闊落, 裝修美觀,  侍應生又有禮,   值得一去.我們坐下, 點了鐵觀音茶,  水滾茶靚, 配脆花生小食, 開胃也助消化.餐牌有多頁, 食物選擇多, 價錢適中.有散叫菜式, 亦有套餐. 我們兩人點了超值晚飯自選套餐每位168, 有 24個菜, 任揀....先來 蜜汁叉燒.   暖暖的送到.  叉燒入味又鬆化, 肉質美味,  口感不錯, 醬汁蜜味清甜, 調味剛剛好.老火湯 粉葛煲鯪魚湯, 足料靚湯, 有煎鯪魚, 粉葛, 赤小豆, 扁豆, 眉豆, 豬肝, 瘦肉, 湯底很甜,  煲 得夠火喉.接著是 上湯焗開邊美國龍蝦, 每人半隻熱辣辣的送上,  龍蝦好大隻, 色香味俱全. 配備刀叉.龍蝦肉質飽滿緊實, 鮮甜多汁, 味道鮮美.配以高湯汁, 好滋味. 口感豐富, 龍蝦鉗好 肉,  非常滿意, 餐廳好服務, 不單給我們抹手紙, 還送上一碗熱茶洗手.蒜香脆皮雞 (半隻)半隻雞份量足, 皮脆肉嫩, 蒜香味濃, 炸得不油膩, 肉多骨少, 有雞味, 點埋老抽醬汁真係好惹味, 有水準.另散點了, 咕嚕黑臀肉賣相不錯, 黑臀肉炸脆,
餐牌有多頁, 食物選擇多, 價錢適中.
有散叫菜式, 亦有套餐.
先來 蜜汁叉燒.
老火湯 粉葛煲鯪魚湯
接著是 上湯焗邊美國龍蝦, 每人半隻
熱辣辣的送上,  龍蝦好大隻, 色香味俱全. 配備刀叉.
龍蝦肉質飽滿緊實, 鮮甜多汁, 味道鮮美.
餐廳好服務, 不單給我們抹手紙, 還送上一碗熱茶洗手.

蒜香脆皮雞 (半隻)
半隻雞份量足, 皮脆肉嫩, 蒜香味濃, 炸得不油膩,
肉多骨少, 有雞味, 點埋老抽醬汁真係好惹味, 有水準.
另散點了, 咕嚕黑臀肉
賣相不錯, 黑臀肉炸脆,  肉質鬆軟, 好咬口, 外面炸粉極薄,
伴碟用了新鮮菠蘿, 紅綠椒, 好爽口, 醬汁調味適中,  還有沙律菜同車厘茄, 鮮美.
餐後完畢, 送糖水:  紫米露
奶味濃, 入口好滑,  唔係太甜, 好滋潤.
招呼好, 唔錯, 食物用料新鮮, 大件抵食.  廚師廚藝有水準, 吃得優越 !
乘電梯時, 才留意到此餐廳有多位名星曾是座上客. 大家考考眼力.
  • 蜜汁叉燒.
  • 粉葛煲鯪魚湯
  • 上湯焗開邊美國龍蝦
  • 蒜香脆皮雞
2021-04-25 0 瀏覽
今晚一行16人book了一間細房,四人一枱,各適其適自行叫餸食,我們兩枱合點了粟米斑塊、酥炸生蠔、蝦多士、咕嚕肉、义燒、蒸大連鮑魚和籠仔蟹蒸飯等,蝦多士炸得十分鬆脆,咕嚕肉恰到好處,粟米斑塊也很好味,是用斑塊,不是用稔魚柳,酥炸生蠔就不過不失,义燒就較瘦,有點柴皮,不推薦!大連鮑魚就一般般, 十分細小亦無特色,龍仔蒸飯很入味,值得推薦!整體也算不錯,可以再幫襯!房間環境亦不錯,有維港景!招呼也可以,但點菜時有點亂!
  • 咕嚕肉、蝦多士
2021-04-25 0 瀏覽
位於彌敦道佐敦的新樂酒店於1950年代開業 為本港老牌酒店之一 酒店內的新樂酒家曾經是武打巨星李小龍、演員李香琴和譚炳文等的「明星飯堂」因疫情於2020年6月14日結業 原有的班底在旁的莊士敦廣場開了新新酒樓 今日我慕名去一試 可能是強調懷舊氣息 所以無論裝修和燈光都充滿老氣 十分嘈吵 我們坐的位置近升降機旁 有服務員在執已清洗的碗碟 叮叮噹噹 更加難受 細心一看 這服務員期間又去處理剛走客人的食具 在這敏感時期 真令人有點擔心至於食物 不覺得有任何突出之處 祇有叉燒 蟹子燒賣及燒乳鴿頗佳 其他如燒腩仔皮脆但肥肉多 豆苗餃味道很淡 金沙蒸魚肚只有少許鹹蛋黃 沒有驚喜之作很普通的一間店 耳朶很難受 聊天很辛苦
原有的班底在旁的莊士敦廣場開了新新酒樓 今日我慕名去一試
很普通的一間店 耳朶很難受 聊天很辛苦
2021-04-24
2021-04-13 49 瀏覽
未試過去一間出名既酒樓,衛生係咁差,第一,一埋到位,張椅勁多面包碎,多到佢唔講,我以為仲有人係度食緊野,依樣我都算,到洗杯碗個陣時,3套杯碗就有一套係唔乾淨,我都算,叫呀姐換過套,點知呀姐換套仲差,有飯粒係隻碗度,我就話,呀姐,有啲過份喎,呀姐答我話我唔知廚房洗碗既野,結果我自己嬲嬲地出去換,點知出邊10隻碗,7至8隻係油既,結果,全程我都無食過任何野,依間我永久黑名單
2021-04-04 128 瀏覽
從舊店已開始幫襯,到後來更上十一層樓繼續幫襯,但剛搬店後因質素大不如前,人流極少,所以先行暫且放下;直至多年後嘅今日,兩老話想再嚟幫襯,而且見食評也不錯,於是見今日星期日假期,都膽粗粗嚟試下。到達後,果然不出所料多人在等位,但最後也不消半句鐘便可以安坐;點心雖然唔係太多選擇(可能貴精不貴多),但每樣都係想試嘅點心,加上套餐都不錯,不過我們仨叫點心都夠食。我哋點咗五樣點心加隻乳鴿,後來仲加咗人手推銷兼新鮮熱辣嘅焗餐飽;乳鴿肉汁鮮嫩好味,每樣點心都足料兼新鮮出爐,而且樓面人手充足,招呼不錯!總結⋯價錢公道、食物質素中上、雖然環境有少許狹窄但尚算乾淨(起碼洗手間企理)、招呼不俗!基於以上原因⋯一定有下次!
2021-04-04
  • 香煎腐皮卷
2021-04-03 92 瀏覽
為妹姝慶祝生日,訂3張枱12位。龍蝦伊麵$198鮑魚蝦多士 (每位計)汁燒蝦(每位計)金錢雞(每位計)蒜香一口骨滷水掌翼杯酒美國生$188豆腐煲竹笙籮漢齋冇侍應落單,跟單,自己去加熱水,自己去追單,要長期叫侍應才可落單10日前已訂位2/4/202I,6:30pm,很多餸菜已冇,訂位時問極都冇餐牌。如非熟客,冇糖水。我信 openrice負評了,食物味道一般。太子女黑面,伙記少,冇服務可言,仲叫我地將就。sell香港懷舊菜,尖沙咀頂好,佐敦金山比佢好,價位差不多。唔使受氣先。食餐晚飯幾4蚊落樓,條氣好難順。
為妹姝慶祝生日,訂3張枱12位。
龍蝦伊麵$198
鮑魚
蝦多士 (每位計)
汁燒蝦(每位計)
金錢雞(每位計)
蒜香一口骨
滷水掌翼
杯酒美國生$188
豆腐煲
竹笙籮漢齋
2021-03-21 174 瀏覽
屋企人想去試下所以就去咗食, 服務非常之好只招呼熟客, 見唔到有夥記做到嘢,叫人落單過到嚟招呼咗隔離枱熟客先,但係明明係我哋嗌落單先另外,上菜速度超慢, 要三催四請嗌咗四個飯嚟得一個飯, 叫咗兩三個人去追啲飯先到齊四個, 仲要話係員工聽錯到埋單, 個侍應埋嚟掉低張單, 一句多謝曬都冇不如索性做私房菜,唔好買廣告食物質素唔差嘅, 但係服務態度非常惡劣啲嘢食幾好食都食唔落都係奉勸佢哋唔好買廣告啦一間酒樓連門面都唔得, 仲要員工全程黑面, 根本就係狗眼看人低
另外,上菜速度超慢, 要三催四請
到埋單, 個侍應埋嚟掉低張單, 一句多謝曬都冇
不如索性做私房菜,唔好買廣告
食物質素唔差嘅, 但係服務態度非常惡劣啲嘢食幾好食都食唔落
都係奉勸佢哋唔好買廣告啦
2021-03-21 178 瀏覽
呢間酒樓已經有56年歷史,超過半世紀嘅老字號必定要過嚟試吓!近期維持四人限聚令堂食至晚上10點,佢哋推出了兩款四人套裝,分別係美國龍蝦餐$838和鹽擦鮑魚餐$738(星期六日或假期加$50),今次選了個鮑魚餐試吓!早了幾天預先訂座,準時七點到達,酒樓已經八成以上滿座,好彩之前預早安排,否則一定冇位!點餐後大約10分鐘已經來第一份「招牌燒鵝拼叉燒皇」最驚喜嘅係呢碟雙併嘅燒鵝,皮脆肉嫩,外皮薄溥的而不太肥膩,一啖咬開肉汁仲會流出黎,質素同某大燒鵝店有得揮喎!叉燒半肥瘦,面頭蓋了蜜糖,肉質鬆軟,雖然欠缺一點燶邊焦香,但味道不錯!4件鹽擦6頭南非鮑魚:口感彈牙鮮味,配以秘制椒鹽調味,用刀叉薄切嚟食一流濃湯雞煲翅:原隻鮮雞加上份量十足嘅魚翅燉湯非常鮮甜,呢個套餐價錢有埋雞燉翅真係超值!蘆筍炒花枝蝦球:夠鑊氣!露筍鮮嫩清新,花枝片、鮮蝦炒得好彈牙。咕嚕黑豚肉:濃濃嘅酸甜汁包住皮脆肉嫩嘅咕嚕黑豚肉肉,加埋鮮菠蘿一啲都唔覺得漏濃湯灼生菜膽:湯鮮不油,生菜同菇亦灼得啱啱好,仲可以中和番其他菜式嘅油膩感。讚!總結:4人埋單連茶介加一$860左右,真材實料,物超所值!服務員反應快態度有善和健談!目測這店很多
點餐後大約10分鐘已經來第一份
「招牌燒鵝拼叉燒皇」

4件鹽擦6頭南非鮑魚:
口感彈牙鮮味,配以秘制椒鹽調味,用刀叉薄切嚟食一流

濃湯雞煲翅:

蘆筍炒花枝蝦球:
夠鑊氣!露筍鮮嫩清新,花枝片、鮮蝦炒得好彈牙。

咕嚕黑豚肉:

濃湯灼生菜膽:

總結:
4人埋單連茶介加一$860左右,真材實料,物超所值!
服務員反應快態度有善和健談!
目測這店很多舊嘅捧場客,最好預先訂枱!

PS: 原先想食金錢雞,但職員話好多人叫,每天限量發售,已經賣晒!下次訂位最好預訂!

2021-03-12 1065 瀏覽
酒樓的裝潢比較傳統,電梯口貼了很多藝人照片,看來之前幾出名。精選孖寶C | $238蜜汁叉燒皇叉燒例牌好大碟,朋友覺得接近有一斤,每舊叉燒都厚切,好抵食,淋上了蜜汁叉燒又夠熱,鹹鹹地餸飯一流。果皮蒸大連鮑魚 鮑魚有六隻,淋上了熟油吃起來有油香味,又帶有點果皮及蔥香,蒸的時間按制得好,不會老身。鮑魚洗乾淨起殻,吃起來十分方便。上湯焗美國龍蝦 | $198龍蝦肉彈牙爽口,蝦殻有稍為敲過,方便拆肉,龍蝦鉗好大隻多肉。伊麵不會煮得過淋,夠多汁。整頓飯食完後,即使我沒有喝茶,又吃了很多醬汁,也沒有感覺到口渴。飯後仲有糖水送一人一碗紅豆沙,食埋真係好滿足。餐廳的服務好好,店員都好有禮貌,執枱員會主動準備檸檬水,好讓我們食完龍蝦可以洗手,也會主動換骨碟。

精選孖寶C | $238
蜜汁叉燒皇

果皮蒸大連鮑魚
鮑魚洗乾淨起殻,吃起來十分方便。

上湯焗美國龍蝦 | $198

飯後仲有糖水
一人一碗紅豆沙,食埋真係好滿足。

2021-03-11
2021-03-12 1160 瀏覽
酒樓孖寶優惠或四人套餐也是較常見的套餐,但若果人少少兩個,本人則極推薦超值晚飯自選餐,以人頭價$168,每人半隻開邊上湯焗龍蝦、一碗是日精選湯,再按人數選同樣數量菜式。可選擇小菜更包括蒸元貝、蒸鮑魚、沙巴虎斑仔、小菜煲等等,配搭多而不乏味。超值晚飯自選餐(2人)建議配搭一海鮮一小菜,飽肚同時亦可品嘗海鮮及健康蔬菜。上湯焗開邊龍蝦(餐)整隻開邊龍蝦,再以上湯焗製,龍蝦殼薄肉厚,蝦肉爽口彈牙,上湯香濃濃稠,鮮甜不腥。即日燉靚湯(餐)每人一盅雞腳花生豬展湯,湯頭鮮甜香口,濃而不油。金銀蒜粉絲蒸元貝(餐)元貝大小適中,粉絲份量較多,滿足食慾。蒜蓉味蔥花香濃,粉絲彈牙爽口吸附元貝鮮味,貝肉柔軟彈牙。櫻花蝦紫菜浸白菜苗(餐)砵酒焗美國桶蠔整煲約六至八隻厚肉肥美桶蠔,酒香濃而醬汁惹味香口。蠔邊爽口,蠔肉飽滿水潤,蔥香鮮味。整體來說,若按照人頭價$168吃上一餐方便飯,新新酒樓可說是性價比超高的晚飯套餐。

超值晚飯自選餐(2人)

建議配搭一海鮮一小菜,飽肚同時亦可品嘗海鮮及健康蔬菜。

上湯焗開邊龍蝦(餐)

即日燉靚湯(餐)

每人一盅雞腳花生豬展湯,湯頭鮮甜香口,濃而不油。

金銀蒜粉絲蒸元貝(餐)

櫻花蝦紫菜浸白菜苗(餐)

砵酒焗美國桶蠔

• 上湯焗開邊龍蝦
  • 砵酒焗美國桶蠔
2021-03-01 683 瀏覽
今日係2021年3月1日,同老婆由元朗山長水遠,來到佐敦呢間新新酒樓,本人係第二次光顧,老婆係首次嚟。上次係幾日前嚟過,覺得食物水準好高,所以帶埋老婆一齊再試。雖然由家中到此地較為遠路,只要食物好就冇乜所謂,今日食嘅點心水準依然咁好,喺元朗真係揾唔到有邊間同呢間有得比。今早係10:15到酒樓,佢嘅必食之選:蝦多士,要11點先有得食,所以之前所叫六款點心掃清後,要等到幾乎11:30前先可以食,雖然要$28一件,仲要兩件起先可以order,但係都值得等嘅,下次一定要嚟試吓晚市。