2019-06-09 142 瀏覽
今日要比賽,比賽前當然要補足體力,一班隊友當食打冷啦。而我地係順利打,當然就係觀塘新匯聚打冷小廚。嚟到打冷當然要食蠔仔粥啦,蠔係好太隻,蠔味好重。堅大隻同好甜,好鮮味,特別係蠔味好足夠,同啲米係一粒粒。。口水雞,好入昩,辣味絶對足夠,同份量絕對夠。秘制鎮江肉排,酸酸甜甜,啲肉好脆口。鵝片係打冷唔少得嘅,肉質唔會太肥,佢啲汁係diy,有辣有酸,超級好食。餐廳係打冷嚟講,係好乾淨,同服務員服務好好好。

嚟到打冷當然要食蠔仔粥啦,蠔係好太隻,蠔味好重。

堅大隻同好甜,好鮮味,特別係蠔味好足夠,同啲米係一粒粒。。

口水雞,好入昩,辣味絶對足夠,同份量絕對夠。

秘制鎮江肉排,酸酸甜甜,啲肉好脆口。

餐廳係打冷嚟講,係好乾淨,同服務員服務好好好。
2019-06-04 124 瀏覽
今天下班跟家人吃飯,家中兩老都比較傳統,所以找了間距離近的中餐廳就飯,發了幾個我自己覺得不錯的餐廳給父母,經過一番討論後,他們最後選擇了一家位於觀塘,叫新匯聚打冷小廚的潮式餐館。餐廳位置比較隱蔽,它原來有家分店,所以一開始去錯了另一家,要服務員領我們走回去。我們點了鹵水拼盤,包括豬大腸、紅腸、墨魚、豆腐等;也點了蜜糖薯仔牛柳粒、和服務員推介的叫什麼方利魚,當時見他說得那麼興高采烈,便抱著試試無妨的心態點了這度菜,果不然是日最出色的莫過於這條叫方利的魚。 方利魚入口鮮味十足,一點也不腥,而且没有幼骨,大啖大啖咀嚼也不怕被骨刺到喉嚨,一整條魚,没用多久我們便風捲殘雲的把它解決掉。 蜜糖薯仔牛柳粒,又一高質中菜,基本上每次到打冷店都必點的一度簡單好味菜式,這次没有例外,味道還讓我有驚喜,無論薯仔還是牛柳粒,也是皮脆肉嫩,食物炸過就是不同,色香味俱全,大推。 至於鹵水拼盤,相對於方利魚和蜜糖薯仔牛柳粒,就完全被比下去了,味道是可以的,但没有驚喜,而且都是一些比較普通的鹵味,不過勝在份量足,味道濃,配飯還是没得說的。 總括而言,菜式整體還算高質的,如果跟家人朋友在觀塘打冷,不知選擇那家中菜店的話

總括而言,菜式整體還算高質的,如果跟家人朋友在觀塘打冷,不知選擇那家中菜店的話,這家是可以一戰的。

2019-05-28
10 分鐘 (堂食)
  • 蜜糖薯仔牛柳粒
2019-06-04 99 瀏覽
今日約左朋友係觀塘食飯朋友推介左依一間 — 新匯聚打冷小廚朋友平時食開餐廳小廚留意到開左新店就話想去試下 金銀蛋浸莧菜莧菜配金銀蛋就最夾啦 份量都十足呀新鮮既莧菜上舖滿絲絲粒粒金銀蛋一啖一啖 唔經唔覺就食晒 好味道豉汁蒸白鱔白膳新鮮 肉質彈牙 帶淡淡魚香配上滿滿既豉汁 唔會腥又係一碟配飯之選 招牌芝麻雞有全隻同半隻揀 我地點左半隻芝麻雞外皮香脆 面上舖滿粒粒芝麻食落好香口 唔錯唔錯最後仲送上左甜點 糕點入口即溶食到好飽好滿足
今日約左朋友係觀塘食飯

最後仲送上左甜點
糕點入口即溶
食到好飽好滿足

2019-06-01 157 瀏覽
新匯聚位於觀塘的工廈,新店「新匯聚打冷小廚」位於舊店旁的工廈,店內更寛敞,環境更整潔。原來新匯聚於觀塘區的人氣頗高,我們七時入座已差不多全場滿座。這餐廳招牌小炒和潮式打冷的菜式都不少,還有甜品,很多元化。鹵水拼盤我與友人點了鹵水拼盤一起分享,份量相當多,足夠3-4人食用。鹵水拼盤有七至八款鹵水小食, 有墨魚、鵝肉、鴨掌、鹵水豆腐、豬耳、紅腸、豬大腸。滷水味道不會過鹹,但再濃味會好一點。 墨魚非常爽口,豬耳又爽又煙韌,豬大腸軟腍,鹵水豆腐非常嫩滑。 招牌薯仔蜜糖牛柳粒薯仔炸得外脆內鬆化,炒得十分香口美味,蜜糖的香焦的甜味與薯仔非常之夾。牛柳粒不會過熟,軟嫩多汁,彈牙有咬口,加上蜜糖炒得香甜而不燥。椒鹽九肚魚九肚魚炸得金黃,賣相吸引。九肚魚身上嘅粉非常薄身,表皮酥脆,魚肉嫩口,滋味無窮。椒鹽夠咸香,辣度足。
這餐廳招牌小炒和潮式打冷的菜式都不少,還有甜品,很多元化。

椒鹽九肚魚
題外話/補充資料: 白飯15元一碗,飯裝得滿滿的。
2019-05-28
2019-05-28 1668 瀏覽
於觀塘晚膳有很多選擇,我想吃中式小菜,朋友就帶我來到位於工廈的新匯聚打冷小廚。原來新匯聚於觀塘區亦頗有人氣,我們七時入座已差不多全場滿座,很熱鬧。這餐廳有招牌小炒,還有潮州打冷菜式,還有甜品店,十分多元化。因為我們只有二人不能點太多款式,我們就只選了四款小菜,下次再來必定要試試打冷菜式。椒鹽九肚魚炸得金黃,賣相吸引。九肚魚的炸粉不厚,脆脆的很香口,裏面是鮮甜魚肉,滋味無窮。如果九肚魚更肥美一些,口感會更佳。招牌話梅骨份量很足,排骨肥瘦適中,適量的肥肉令肉質比較鬆,不會太硬,醬汁酸酸甜甜,很開胃,不知不覺一口接一囗。胡椒粉絲大蝦煲一端上桌胡椒香氣十足,大蝦是海蝦,肉質非常爽口。粉絲很入味,軟硬適中,伴著唐芹、椰菜絲、紅黃椒和雜菌一起食,很惹味。因為用石鍋載着的關係,食到最後亦能保持溫度,很不錯。薑汁炒芥蘭很有鑊氣,芥蘭柔嫩,沒有筋,很爽口,薑蓉汁味香濃,跟芥蘭永遠是絕配。飲品方面,因為有煎炸熱氣食物,我們點了凍飲。一杯是鮮檸蜜($18),即忌廉氣水加檸蜜。另一杯則屬於另一邊甜品部的檸檬薏米水($22),很清涼解渴呢!

招牌話梅骨

胡椒粉絲大蝦煲

薑汁炒芥蘭

2019-05-26 99 瀏覽
有親戚嚟咗香港,我哋一家人諗住帶佢食啲親民啲嘅晚飯,知道觀塘有一間食打冷嘅小菜餐館,就一於決定嚟試吓!呢道口水雞可以話係餐廳自家研發嘅味道~口水雞俾人嘅感覺係好辣,但呢碟嘅醬汁只屬微辣,其餘嘅係非常香口嘅花生醬、麻油及醋等味道,估唔到又調校得幾好味!好耐冇食過嘅炒鵝腸~新鮮爽脆打冷必食嘅滷水拼盤~所有食材都屬水準之作,我尤其鍾意豬耳及豆腐集菌浸勝瓜~勝瓜索晒鮮甜嘅湯底,好味西蘭花炒斑片~斑片十分厚切,口感嫩滑

好耐冇食過嘅炒鵝腸~新鮮爽脆

集菌浸勝瓜~勝瓜索晒鮮甜嘅湯底,好味

西蘭花炒斑片~斑片十分厚切,口感嫩滑
2019-05-08
2019-05-26 367 瀏覽
在觀塘工作,常常早出晚歸,每晚都是匆匆忙忙回家,常常經過這個小燈箱,卻未知餐廳的位置,今晚就去會一會它。 經過停車場入口左手邊門口,再左轉、前行、右轉就會見到它的廬山真面目。 門面不大,但店內卻十分寛敞,環境整潔、燈火十足。 食物以打冷、小菜為主,特別的是餐廳之中居然有糖水店。先上一支啤酒,以解一天的辛勞。 上網查過,這餐廳出品相對大份,然後打聽下店家的推介,分別是蠔餅、蜜糖薯仔牛柳粒、芝麻雞︰蠔餅果真大大份,炸得金黃,看得出它的鬆脆,蛋漿炸得鬆鬆脆脆的,內裡的蠔肉依舊鮮甜。蜜糖薯仔牛柳粒雖然看似平凡,但入口就知道它的特別之處,薯仔煮得外脆內軟,牛柳粒肉嫩彈牙有咬口,加上蜜糖炒得香甜而不燥。芝麻雞炸得乾身,無油膩的感覺,雞身佈滿芝麻,滿口都是芝麻香。另外,點了打冷不可少的鵝片及蝦醬炒通菜。最後會送上小甜品馬豆糕。如果意猶未盡,可另點其他甜品,可惜兩個大男人都食不完,要打包帶走。

門面不大,但店內卻十分寛敞,環境整潔、燈火十足。

食物以打冷、小菜為主,特別的是餐廳之中居然有糖水店。

先上一支啤酒,以解一天的辛勞。

蠔餅

芝麻雞

另外,點了打冷不可少的鵝片及蝦醬炒通菜。

蝦醬炒通菜

最後會送上小甜品馬豆糕。

馬豆糕

2019-05-20
蠔餅
芝麻雞
蝦醬炒通菜
2019-05-25 141 瀏覽
估唔到茶餐廳嘅小炒,都有大酒樓嘅水準。媽咪同餐廳老闆比較熟,她說點餐牌的招牌菜色,有欖角骨,招牌芝麻雞還有潮式蠔仔泡飯等,都是大熱菜式,還有一些都是她極力向我推介的。愈講愈興奮,連我都覺得好似幫襯過的食客一定感受到這份美味似的。.隨著觀塘逐漸變成工商業發展區,有不少餐廳都開設於這個新發展區域,餐廳不是在一個易找的位置,是一個工廈內頭-「成業工業大廈」,到了工廈亦都要走進深處才能找到門口,但過程中都有一些指示牌讓你能夠更易找到【新匯聚打冷小廚】既門口。門面都清楚光猛。店內環境非常開揚,又夠寬敞,好光猛,所以第一印象同感覺好乾淨企理,白雪雪,枱與枱之間好夠空間感,唔會逼逼窄窄。餐廳食品種類繁多,牆上有文字推介,入面見到好多都係大排檔風味小炒,睇完Menu會覺得食品不停推陳出新。今次只有同媽媽兩人所以本想只點兩至三樣,但係太多吸引既菜式了,所以點多了也示為之。茶介 $18,另外媽媽想飲湯都點左是日既例湯。🔹老火湯 $70 (蕃茄薯仔排骨魚湯)蕃茄薯仔湯係四季家常湯水,用排骨或魚煲都十分可口。魚湯鮮甜美味,所以我同媽媽都好喜歡。同埋比我既感覺帶一點主家味喔。🔹欖菜肉碎四季豆 $70媽媽點的,因

門面都清楚光猛。

茶介 $18,另外媽媽想飲湯都點左是日既例湯。
🔹老火湯 $70 (蕃茄薯仔排骨魚湯)
老火湯 (蕃茄薯仔排骨魚湯)

🔹欖菜肉碎四季豆 $70
媽媽點的,因為四季豆是她喜歡既一種菜式,平時如果食白粥我會放欖菜一齊食,因為帶點咸香配粥做菜一樣可口...在外常用欖菜就係炒四季豆啦。
欖菜肉碎四季豆

欖菜味道鹹鹹香香,炒落豬肉碎同四季豆更加香。肉碎幼滑,四季豆顏色青綠又夠爽口,送飯一流,整體份量延多呀。

欖菜肉碎四季豆

🔹招牌蜂蜜欖角骨 10件$90
圖片太吸引了所以被吸引,亦係招牌菜,餐廳選用一字肉排,每件大大件,
招牌蜂蜜欖角骨

整體有甜味又有欖角的香味,鎖死肉汁令到一字肉排充滿脆口既感覺同鮮嫩。味道獨特,非常惹味。做得十分不錯,推介。

🔹椒鹽九肚魚 $85
每次去大排檔都必定會叫椒鹽鮮魷或椒鹽九肚魚 ,這裡的椒鹽九肚魚也沒有令人失望,外表香脆,九肚魚新鮮,點淮鹽食非常正不會過於濃味、霸道。

椒鹽九肚魚

有一些菜式是可以雙拼呢。

🔹蜜糖薯仔牛柳粒 $110
必點蜜糖薯仔牛柳粒,個員工係咁同我地講既,這道菜彷彿帶有神奇魔力,令一眾「食肉獸」變身「薯仔獸」,甫端上桌便一窩蜂把薯仔夾進碗裏,不消一秒又舉筷把薯仔夾進碗裏。

蜜糖薯仔牛柳粒

呢一碟蜜糖薯仔牛柳粒很有「鑊氣」,蜜糖薯仔甜脆,黑椒牛柳微辣炒得啱啱好,熟鬆軟而不失嫩滑。面且薯仔做到呢個焦糖脆面,非常出色。

🔹白飯 $15
咁好餸點會唔點碗飯配呢?
白飯

食完飯後仲會送小甜品,今日係椰汁桂花糕,爽啊!都幾好食。
甜品

整體來說,食物的質素比想像中高好多,最開心係食物的種類多,份量又非常多,用料新鮮,賣相又不錯。另外店員夠晒積極既服務態度係令我覺得被受尊重,值得再去惠顧啊!下次一家人再去先。真心支持香港小店,在香港健康營業及帶美食給每一位呢。
老火湯 (蕃茄薯仔排骨魚湯)
甜品
2019-05-22 958 瀏覽
已經有一段時間沒有來觀塘吃晚飯, 為慶祝舊同事在觀塘返新工, 特意來到觀塘與他晚飯小聚! 而我們今晚選擇了新匯聚打冷小廚!我想在觀塘返工的朋友們對他一定不陌生, 以前去開都是在成運工業大廈, 其實在不知道什麼情況底下發現了成業工業大廈亦有新匯聚小廚,而且係打冷為主!環境闊落, 餐椅與餐椅之間的距離亦不算擠迫, 由於今日至星期一晚所以客人不算多!以特別之處另一邊廂原來有甜品供應, 不過 你都打冷大排檔, 點都要離不開啤酒, 先乾返一杯再說!我和朋友 都是怕澱粉質所以雖然我們點的是小菜但是沒有點白飯!青菜我們選擇了 蝦醬炒通菜, 蝦醬味濃沃 通菜大大碟! 分量未到調校啱啱好 唔會太鹹!新匯聚嘅蠔餅簡直係必點, 你會發覺與平時出面大排檔嘅蠔餅不一樣,無論係炸法外觀, 口感與味道, 都有他們的風格!蠔餅來的生蠔大大粒, 炸粉少, 所以吃起來不會有油膩的感覺!蜜糖薯仔牛柳粒 喺另外一間新匯聚我都有食過, 就係因為好食所以嚟到呢度同樣點這道菜, 特別之處係蜜糖輕甜, 薯仔外脆內軟, 口感有點似冰糖葫蘆, 而牛仔粒更加不用說, 非常之嫩! 亦有大粒的亦有大粒的口感不黐牙!芝麻雞我們點了半隻, 呢一度

芝麻雞我們點了半隻, 呢一度菜 喺餐廳員工介紹, 完全冇介紹錯,芝麻雞係咋過, 一上菜是芝麻香味濃郁滲出, 香味十足以令人有流口水的感覺! 拗起上嚟皮脆肉嫩!

身為潮州仔的我, 在打冷不能少的是 鹵水鵝片! 鹵鹵水鵝片肉嫩, 鹵水夠味 不咸, 而鵝皮不油不肥,剛剛好!

侍應最後還送給我們一個happy ending, 粟米椰汁糕! 令我們這一餐晚飯 十分滿足!

價錢雖然比一般大排檔高少少但有這樣的環境有這樣的食物質素 已經比一般的好很多!
2019-05-20
2019-05-19 70 瀏覽
約左三五知己晚飯,想食啲地道啲既菜,就不如去打冷啦,又唔想出到旺角咁遠,就近近地去返觀塘工業區果頭食。呢間新匯聚係正工廠大廈入面既地下,唔係老友帶我黎我都唔識黎,不過餐廳都幾光猛新淨,坐得都幾舒服。餐廳除左主打打冷,仲有一般酒樓食到的小炒海鮮等,都算多元化。餐廳既另一邊連甜品都有做,中西式都有。我地4個人叫左個滷水拼盤、口水雞、豉油王炒鵝腸及什菌浸勝瓜。滷水有正宗打冷風味,夠入味,墨魚片爽滑,豬耳脆口,豆腐嫩滑。口水雞係店員推薦的,話迎合左大眾口味,做得冇咁辣~果然係好惹味,值得一試!炒鵝腸都做得很出色,鵝腸爽脆又唔「un」,而家酒樓好難食到呢種鵝腸了!

餐廳既另一邊連甜品都有做,中西式都有。

2019-05-08
2019-05-17 90 瀏覽
今晚同朋友去打比賽前梗係要去醫下肚先啦,所以約埋隊友們去新匯聚打冷小廚好快安排好座位睇完每人叫一個餸食飽飽先去打波口水雞,椒鹽鮮魷,潮式蠔仔泡飯,鵝片,秘制鎮江肉排,啫啫通菜口水雞-味道好正,辣辣地咁,充滿驚喜椒鹽鮮魷-外脆內暖,夠晒香口.個脆漿又唔會好厚所以咁既椒鹽鮮魷先係最好食.潮式蠔仔泡飯-蠔仔都幾大隻,料都好足.鵝片-鵝片入晒味非常好食秘制鎮江肉排-酸酸甜甜又香口,肉都幾好食.啫啫通菜-熱辣辣非常香口,肉碎配合埋就更加正,菜都好新鮮
好快安排好座位
睇完每人叫一個餸食飽飽先去打波
口水雞
口水雞-味道好正,辣辣地咁,充滿驚喜
椒鹽鮮魷
潮式蠔仔泡飯
潮式蠔仔泡飯-蠔仔都幾大隻,料都好足.
鵝片-鵝片入晒味非常好食
秘制鎮江肉排
秘制鎮江肉排-酸酸甜甜又香口,肉都幾好食.
啫啫通菜

啫啫通菜-熱辣辣非常香口,肉碎配合埋就更加正,菜都好新鮮
2019-05-16
口水雞
椒鹽鮮魷
潮式蠔仔泡飯
秘制鎮江肉排
啫啫通菜
2019-05-08 73 瀏覽
又到左一年日日食大餐嘅時候今日同兩個兄弟出街食飯,就想食啲男人味嘅東西,就諗起有一間食小炒幾好味嘅就去試吓。一坐低先來個西蘭花炒斑塊,黃金蝦,椒鹽豬扒,仲有一個滷水拼盤。先過黃金蝦炸得好香口而且份量都好多而且好大隻,而滷水拼盤好入味係我最喜歡嘅錢財嘅一部份,如西蘭花炒斑塊炒得好有鑊氣斑塊亦都係好好味炒得好入味。椒鹽豬扒炸得好香口而且肉質鬆脆食落口配飯一流,只當然唔少得帶咗兩三支啤酒嚟送飯啦而且呢度嘅餸上菜速度好快絕對唔會延遲。
2019-05-02
2019-04-29 114 瀏覽
如果係觀塘覓食開嘅人一定對呢間室內大排檔唔陌生,大大話話我起碼都食過10次以上。佢哋嘅價錢雖然唔算平,但係勝在夠大份。而家開嘅新分店仲有埋潮州打冷,啱晒我。招牌芝麻雞幾乎係我每次必點嘅菜式,半隻嘅份量已經好多,雞皮沾滿晒密麻麻嘅芝麻。炸得超香脆,食落脆卜卜滿口芝麻香。雖然好熱氣,但每次都令我忍唔住食。招牌蜜糖薯仔牛柳粒,薯仔炸得香脆而且沾有蜜糖配上黑椒令人食唔停口,牛柳又夠軟淋,而且份量多到食極都仲有。啫啫芥蘭,用咗蝦醬爆香肉碎再炒芥蘭,夠晒鑊氣,仲要用石鍋上枱,啱晒重口味嘅我,D肉碎用嚟送飯超正。既然有潮州打冷,我當然會叫我最愛嘅潮式蠔仔泡飯。雖然只係叫咗個細嘅,但係份量超多有成6,7碗。有好多飽滿嘅蠔仔,超鮮甜。買單嗰陣時仲送咗甜品。
招牌芝麻雞

招牌蜜糖薯仔牛柳粒

啫啫芥蘭

潮式蠔仔泡飯(細)

買單嗰陣時仲送咗甜品
2019-04-27 103 瀏覽
官塘區作為九龍區未來商業重地,有不少新興食市進駐。在工業大廈的一角,找到了這間美食飯堂。比起一般打冷小菜飯店,新匯聚的環境舒適乾淨得多,洗手間也十分通爽。有游水海鮮、小炒。鹵水拼盤份量不少,汁水入味,大腸乾淨爽脆,豆腐滑口。蝦膠讓茄子拼椒鹽骨超級野味,食不停口。西蘭花石班亦屬上準之上,放進口裹滿是鑊氣但又不會熱氣。黃金蝦非常有口感,咸蛋份量剛好,每啖也是咸香。店員服務有心,對菜式很熟識,不停主動推介美食。
2019-04-21 63 瀏覽
整體環境好,整體食客很多,基本上要訂位。老細招呼好,親力親為,值得一讚。食物份量不算很多。😊😊肉份量很少,充足,算好吃。愛吃中菜的我,當然不會放過每一個機會。涼瓜味道好,用雷公鑿,價錢有點貴,尚算十分平民化,可以一試。整體餸也不算油膩。😗😗😗😗😗😗😗數個月便來一次🤗🤗🤗🤗🤗🤗了,下次經過會再來。只是在繁忙時間要想排隊,如趕時間不要來吃。在這區吃飯算貴,但還可以接受。😗😎
整體環境好,整體食客很多,基本上要訂位。
老細招呼好,親力親為,值得一讚。
在這區吃飯算貴,但還可以接受。😗😎