第一次特地慕名来吃车仔面,但總體感觉非常一般。1.点的粗面,莫名其妙给的濑粉。2.没有点大肠,但是汤里一股浓郁的大肠味,感觉非常不好。3.除了瑞士鸡翅的味道,还可以整体感觉真的一般。
第一次特地慕名来吃车仔面,但總體感觉非常一般。
1.点的粗面,莫名其妙给的濑粉。
2.没有点大肠,但是汤里一股浓郁的大肠味,感觉非常不好。
3.除了瑞士鸡翅的味道,还可以整体感觉真的一般。
2022-10-25 220 瀏覽
車仔麵係我人生不可缺少既食物,講到香港最出名嘅車仔麵非文記莫屬🤭🤭由佢得一間鋪 食到一條街4間鋪 味道麵係無變過,豬腸同菜肉水餃(首選係西洋菜,如果賣哂就會係白菜)真係每次必點!其次就係玻璃魷魚同瑞士汁雞翼☺️☺️☺️☺️☺️ 瑞士汁好好味,記得叫呀姐加腩汁 加瑞士汁 再加埋秘製辣醬同蔥花🥹 我可以日日食唔厭🫶🏻🫶🏻
  • 西洋菜餃
2022-10-21 175 瀏覽
人氣文記車仔面 - 閒日午飯時間後去食, 完全唔駛排隊, 正!唔係好餓, 所以叫左2個餸 - 魚肉, 雞腳 - 米粉 - 好好食, 真係食完又會想再食既車仔面!魚肉彈牙, 有魚味,  - 雞腳入味, 係有小小大隻得制, 呢個係個人中意食細隻雞腳 最尾會問要唔要辣, 文記秘製辣醬出名, 一定會要! 叫左小辣, 岩岩好! 湯底又好食, 係稍稍油左小小, 但呢D都冇問題食得呢D都唔會係瘦身餐! 整體: 係會一去再去的車仔面, 抵佢人氣咁高! 名不虛傳下次再試佢其他餸, 係會想令人試勻哂佢D車仔餸既鋪頭!
人氣文記車仔面 - 閒日午飯時間後去食,
完全唔駛排隊, 正!
唔係好餓, 所以叫左2個餸 - 魚肉, 雞腳 - 米粉 -
好好食, 真係食完又會想再食既車仔面!
魚肉彈牙, 有魚味,  - 雞腳入味, 係有小小大隻得制,
呢個係個人中意食細隻雞腳

最尾會問要唔要辣, 文記秘製辣醬出名, 一定會要!
叫左小辣, 岩岩好!
湯底又好食, 係稍稍油左小小, 但呢D都冇問題
食得呢D都唔會係瘦身餐!

整體: 係會一去再去的車仔面, 抵佢人氣咁高! 名不虛傳
下次再試佢其他餸, 係會想令人試勻哂佢D車仔餸既鋪頭!
2022-10-21
  • 魚肉
2022-08-13 310 瀏覽
下雨天到文記,今天竟然不用排隊。叫了兩碗三餸麵,和加了我最喜愛的蘿蔔蒲,每碗大概50幾蚊左右。一如以往,他的豬紅牛筋蘿蔔也是好好味的,非常入味。豬腸就內在脂肪太多,很肥膩。其他的餸基本上也很好食。
2022-08-10 204 瀏覽
想食好耐 不過個人懶唔鐘意排隊今日下午3:30經過竟然冇咩人排即刻去試下價錢其實都唔平不過終於食到 都係要叫哂想食嘅野豬紅豬腸好入味 車仔麵必選粉腸唔係好多地方有 所以要食下唔靭 麵幾粉 重點係乾淨下次有機會再試下其他餸👍🏻
想食好耐 不過個人懶唔鐘意排隊
粉腸唔係好多地方有 所以要食下
唔靭 麵幾粉 重點係乾淨

下次有機會再試下其他餸👍🏻
2022-07-18 250 瀏覽
文記絕對係我車仔麵入面既首選,佢受歡迎既程度係一條街三間分店都仲要大排長龍🤪但為左美食排一陣都值得既!人龍雖然長,但等候時間都係大概十五分鐘左右🫡雖然車仔麵都係d平民野食,但邊個話平野唔可以係美食🤩次次黎我都會叫玻璃魷魚,油麵加辣汁😛魷魚爽口,配上佢地秘製醬汁,非常惹味;手打魚肉新鮮彈牙,唔會有骨腥味,細細件好易入口👍🏻餃子就正正常常無咩特別。隨麵附送既菜圃都幾辣,唔食得辣既建議唔好一次過分晒落湯🫣

雖然車仔麵都係d平民野食,但邊個話平野唔可以係美食🤩

隨麵附送既菜圃都幾辣,唔食得辣既建議唔好一次過分晒落湯🫣
放工有野要去深水埗黃金買,難得黎到深水埗就想食文記,已經2年幾冇食過🤔嘩! 真係太耐冇去了 連落單方法都唔同哂.. 記得2年前 都係似大部分車仔麵店一樣 自己填紙仔揀餸落單…點知今次去文記,佢回歸傳統落單方法😯 喺門口排長龍先,望住廚房有咩餸 你即叫姐姐立即夾🤭 見到咩餸就叫咩 其實好易會唔小心叫多左😆▶️比左錢先 ▶️㨂位坐▶️會有專員跟住你 坐喺邊 拎碗面比你😆真係好耐冇食啲有質素少少嘅車仔麵🥺同男朋友每人叫左3餸🤪 兩個人拼埋 變左6餸! 1: 瑞士雞翼(必食⭐️⭐️)+ 咖哩魚蛋+咖哩魷魚 粗麵 $522: 牛孖筋+ 牛肚+ 蘿蔔 幼麵 $51🔸麵底: 爽口彈牙 有蛋麵味 唔淋唔硬 適中🔸湯底: 第1碗 咖哩魚蛋令佢多咗重咖哩香味 重口味人士應該會鍾意😍 第2碗應該因為牛筋牛肚 有腩汁味😍😍 🔸瑞士雞翼: 👍🏻👍🏻👍🏻好淋滑好入味 甜甜的瑞士汁 食得出啲雞翼係好似炆左好耐咁 好淋 骨肉分離 但一啲都唔鞋!🔸咖哩魚蛋:陳皮魚蛋果種 好彈牙 大家應該大概知咩味了🔸咖哩魷魚: 好多好多!應該有20舊😂但全部都係魷魚鬚 如果鍾意大舊肉嘅就未必鍾意 都新鮮乾淨嘅☺️冇滑san san 嘅口感🔸牛孖筋

2: 牛孖筋+ 牛肚+ 蘿蔔 幼麵 $51

🔸麵底: 爽口彈牙 有蛋麵味 唔淋唔硬 適中
🔸咖哩魚蛋:陳皮魚蛋果種 好彈牙 大家應該大概知咩味了
🔸牛孖筋: 好淋滑😍有膠質 一啲都唔硬😍腩汁入味 唔似啲用清水碌嘅牛筋👍🏻👍🏻👍🏻
🔸牛肚: 佢一半係金錢肚 一半係似地墊果種🤔都入味好味 但份量唔多 比較普通
🔸白蘿蔔:本身滿心歡喜諗住著名車仔麵店的蘿蔔應該好甜好入味🥲好可惜 可能唔岩季節🥲唔入味兼有少少苦 🥲而且切得太細舊!少失望😐

3+3餸車仔麵:

同以前一樣,一樣大條人龍喺主舖排隊。到門口,姐姐話已滿座,指引去隔兩間舖嘅第二分店。同以往有所不同是,有另一條人龍排隊㩒主舖外的其中一部點餐機,另一選擇,坐番埋位,掃曲,電子落單之後出番主舖另一部機付款。做哪喳麵做到佢同一條街開4間分店,仲要有自助點餐機,亦引到人專登揸車嚟食,都算巴閉。今次嗌3碗再撈亂餸食。唔知係咪撈亂咗辣度,微辣個碗辣到咀都腫,中辣嗰碗接近零辣感。豬大腸腸內肥膏太多,𦧲掉唔少肥膏,不過始終和味。螺肉就有啲硬感,醃味唔夠濃。千層鮮竹粒係一小磚嘅豆皮百頁嘅嘢。保證日本溏心蛋係唔係現成或日本產係冇從考究,不過始終鍾意湯麵有隻蛋。豬油渣仲係維持脆嘅狀態。飲嘢都係必飲呢度有得賣、轉角嗰間甘蔗王啲鮮榨蔗汁,細細樽約300ml,解渴唔會黏喉。*醬油架上有大大樽菜甫任添,小辣幾惹味

酸齋,牛膀,豬大腸,油麵

魚腐,螺肉,紫菜,薯粉,瑞士汁底

通菜,豬油渣,溏心蛋,豬大腸,河粉底

甘蔗王鮮榨蔗汁

*醬油架上有大大樽菜甫任添,小辣幾惹味

2022-01-02
酸齋,牛膀,豬大腸,油麵
通菜,豬油渣,溏心蛋,豬大腸,河粉底
甘蔗王鮮榨蔗汁
2021-12-01 263 瀏覽
咁啱經過深水埗又知文記出名車仔麵就即管試下,一坐低就見到有成10款調味任君選擇,真係多元化叫左個玻璃魷魚,墨魚餃米線~魷魚入味又爽口,墨魚餃夠彈牙如果喜歡吃辣,真心推介呢款菜甫,辣中帶不同層次,慢慢辣出黎,完全提升哂成碗麵,簡直係靈魂。😋😋😋

叫左個玻璃魷魚,墨魚餃米線~
魷魚入味又爽口,墨魚餃夠彈牙

2021-11-09 240 瀏覽
今日經過深水埗見到好多人排隊,就跟住排隊買飛。搵位,之後會有姐姐送餐。老公話同之前order形式有d 唔同。我就揀咗牛筋腩、墨魚丸、辣魷魚油麵加牛腩汁。老公就揀咗豬紅、咖喱魚蛋、韭菜餃幼麵。我哋兩個交換左啲餸食。牛筋腩超入味,勁冧。咖喱魚蛋都值得一試,同其他車仔麵檔啲魚蛋唔同,食落去又彈牙口感。韭菜餃都好足料。呢三樣嘢都值得推薦。大家食麵之前記得落辣菜脯。但麵底份量較少。雖然食客眾多,但因為文記有幾間舖位相連。所以座位充足。
2021-11-09
2021-10-22 278 瀏覽
文記車仔麵喺深水埗立足,舖位喺福榮街上越開越多,次次路經都見好多人排隊。極受大家歡迎。我同大家一樣,真係覺得佢地做得好出色先睇睇佢地個餐牌,佢哋餐牌上有曬舖頭十大必食推介食物。我揀咗佢哋個鹵水豬大腸($13蚊),同玻璃辣魷魚($14蚊), 麵底我揀油麵,調味醬料我揀秘製辣汁大辣,再加杯嘢飲,跟餐加11蚊,我揀鮮榨甘蔗汁。我好欣賞佢個辣醬用匙羹盛住同埋店方真係好細心,佢地喺枱上放曬各式各樣嘅調味料,你鍾意加麻油,加花椒,加魚露,加胡椒,好多選擇俾大家揀。個個人都可以diy出自己最啱味道嘅車仔麵鮮榨甘蔗汁清甜好飲,又可解辣

先睇睇佢地個餐牌,佢哋餐牌上有曬舖頭十大必食推介食物。

車仔麵

我好欣賞佢個辣醬用匙羹盛住

個個人都可以diy出自己最啱味道嘅車仔麵

鮮榨甘蔗汁

鮮榨甘蔗汁清甜好飲,又可解辣

2021-09-19
車仔麵
鮮榨甘蔗汁
2021-10-19 192 瀏覽
一向都係車仔麵既die heart fans,口味既野人人唔同,而最岩我胃口就一定係文記。文記真係唔講得笑,就算係閒日,唔係office lunch hour,都要等位。麵底方面,識食一定食河粉,文記既河粉唔會好快就吸晒d湯,變成漿糊。餸方面,豬紅係一定要點,甜中帶少少辣味,成舊豬紅都入哂味,軟硬程度適中。瑞士雞翼都係必食,雞翼甜得黎帶有滷水香味,都係非常入味,所以湯底我都會揀埋加瑞士汁。至於西洋菜餃我都覺得係必食,但唔係成日都有,綠色既餃皮厚薄適中,豬肉既鮮甜配上西洋菜既爽脆清香,餃控必試。
2021-10-18
2021-10-12 130 瀏覽
Lunch由上環去左深水埗食文記🤣🤣🤣好顛,不過都係值得!!去到竟然唔使排隊好開心!😍照舊叫左雞翼同埋蘿白豬紅,好入味好好食!仲叫左墨魚餅同埋腐乳通菜!😍 好香口好脆,好滿足!!!
  • 瑞士雞翼
2021-09-15 137 瀏覽
依家十點後只做外賣,但文記又提供的士外賣服務,現場排隊既人不停咁俾電話落單打尖,明明前面得幾個人, 之後無啦啦電話又插隊。變相變左等勁耐。所以唔好見條隊好小人好快買到, 8個人等左40分鐘,所以唔會再幫襯

2021-09-15
40 分鐘 (外賣自取)
2021-09-15 116 瀏覽
✨車仔麵要左四個餸油麵瑞士雞翼 入味 味道香甜帶麻油香 肉質嫩滑豬大腸 入味 處理得好好唔會有異味豬紅 口感偏實淨 唔易散 牛腩 入味 肥瘦適中 肉質軟腍油麵 麵質偏硬身 唔會過腍湯 感覺比之前淡左 偏油膩 食物唔錯 十分推介佢個瑞士雞翼環境一般 正常食完就走 冇乜大問題服務正常 價錢可以 雖然可能感覺有少少偏貴 但份量好足
✨車仔麵
要左四個餸油麵