2020-04-28 323 瀏覽
今日小編放工要去深水埗黃金買嘢,買完先至有得食飯,好肚餓呀🥱!買完之後,已經唔想再周圍搵嘢食,決定食深水埗出名麵檔《文記車仔麵》😳,個個嚟到深水埗必要一試,整係一條街都已經有三間店💪,真係好誇張呀,唔理咁多,嚟到就入去坐底試下啦🏃‍♂️。入到去坐底就畀檯面上嘅調味料嚇左一跳😯,因為就咁睇都有十幾款,可以揀自己鐘意嘅調味料落,咁多款實有一款係中你口味🤤。點餐嘅方式係用水性筆圈你想食嘅嘢,又慳紙而且餐牌大大塊好方便去睇🗒。睇到餐牌上面麵類、醬料、湯底、食物好多選擇,真係好難得👏。就單單係麵類都有14款,真係見都未見過🤩。我最後就簡單咁嗌咗🍜麵:蕃薯粉🍗食物:爽脆豬耳、自制爽滑墨魚角🥣湯底:腩汁 🧂 醬汁:秘制辣汁 微辣 $49🎈蕃薯粉係幼身嗰隻,易夾入口彈牙,半透明嘅麵身,好似水晶咁靚✨。🎈爽脆豬耳份量好多,而且又大件,食落"索索"聲,爽脆又有咬口,讚👍。🎈自制爽滑墨魚角就包到好似水餃咁,第一次食呢種水餃型但咬入去煙韌彈牙嘅膠質💦。特別要提湯底,通常食麵我都會第一時間試下個湯底先🥣,而飲落啲腩汁好濃郁😋,唔知點解特別想飲咗一啖又飲多啖。另外凍飲係用啤酒杯裝住🍺,令小編我從心入面笑出嚟,因為.

蕃薯粉

我最後就簡單咁嗌咗
🍜麵:蕃薯粉
🍗食物:爽脆豬耳、自制爽滑墨魚角
🥣湯底:腩汁
 🧂 醬汁:秘制辣汁 微辣

特別要提湯底,通常食麵我都會第一時間試下個湯底先🥣,而飲落啲腩汁好濃郁😋,唔知點解特別想飲咗一啖又飲多啖。另外凍飲係用啤酒杯裝住🍺,令小編我從心入面笑出嚟,因為......搞到好想飲啤酒😩!!!
2020-04-23
2020-04-13 1215 瀏覽
個個都話去深水埗一定要食文記,而我住左係度咁耐都未食過,因為次次都要排隊,但最近疫症蔓延,飲食業大受影響,連文記都無乜人,既然係咁就比左個機會我入去食到人稱車仔麵no.1既文記。有低消$30蚊,但餸方面唔算平嫁,所以30蚊以上就必然嫁喇,我平時最少都要2個餸啦。唔想食車仔麵為左陪朋友又唔想白白比30蚊都可以考慮下小食既。。講真個湯食完就好鬼口渴,咸中帶甜,無乜油清清地,有無味精自己諗啦,麵質唔係爽口既幼麵,比較淋身,個人喜歡鹼水幼麵多d,紫菜都係咁無話咩特別甜呀鮮呀果d...蟹子丸街市賣果d,而個豬紅就一般般,唔係好實淨。。豬手唔夠淋同埋唔係好入味,滷水雞翼就非常唔錯,雖然浸左湯但滷水味都未沖走,雞翼都無雪櫃味,好夠淋而且唔會太鹹,魚蛋又彈牙又實淨,好香魚味仲有啲醉魚骨個辣菜寶加少少吊味好啦,勁鹹嫁,呢度岀色在調味料應有盡有,而我認為人人話佢無得彈唔多唔少係佢既配料,連乾蒜都有:而食材真係唔見得有幾岀色,唔係唔好食,好食係有6-7分既,但平平無奇無乜特別囉。

2020-02-22
$50 (宵夜)
2020-03-30 402 瀏覽
講到車仔麵~其中一間會諗起既一定係深水埗文記🤫麵底最平$10有交易~雖然麵底平但都唔會比少少你就算!算係足料架。餸就$9-$14不等~第一次黎食就可以參考下十大必食推介🤤一定無伏!第一碗揀左瑞士汁雞翼尖,西洋菜餃,同埋滷水蛋。(❤️❤️必加辣汁😋配埋甜甜地既瑞士汁😍個湯頭超好飲❤️❤️)雞翼尖個味就偏甜~唔係個個接受到😂。而西洋菜餃個餡都好新鮮~啖啖西洋菜味😋推介👍🏻👍🏻見個menu講到明用日本蛋,當然要試試😆隻蛋堅係會流心!!超好食~入味到連個流心都好有味🤩$11一隻都抵比呀~第二碗揀左豆卜,瑞士汁雞翼同蘿蔔。豆卜索湯一流🤩蘿蔔超甜又軟淋!推👍🏻👍🏻而雞翼同雞尖個味一樣🤣偏甜西洋菜超新鮮!加腩汁無得輸😍($16)TOTAL埋單$105,大大碗~性價比不錯😆已經諗好下次order咩餸 哈哈

西洋菜超新鮮!加腩汁無得輸😍($16)

TOTAL埋單$105,大大碗~性價比不錯😆
已經諗好下次order咩餸 哈哈
今日去既這間是新舖,係度等緊既時候,佢地就會比個菜牌我地先下單,入到去就唔洗等咁耐。與鄰舖舊舖不同,要先排隊買左麵,先搵位坐。第一次食,其實經過好多次,不過每次都比長長既人龍,擊退我想食既沖動。今次見人少少,就試一試。個人覺得,佢係幾好食,是選擇都算多,由於我去係新舖,我覺得佢整得幾有特式,用左好多唔同既醬料可以裝飾之餘又可以比唔同客人有一個醬料選擇。其實係銅鑼灣我會選擇榮記,尖沙咀會選擇永年,深水埗就一定係文記。我點了馳名玻璃辣魷魚,酸齋,花膠,花菇,河粉,配以腩汁和秘制辣汁。另外叫左凍咖啡(大約$70)

我點了馳名玻璃辣魷魚
次次都排長隊既車仔麵
題外話/補充資料: 位置比較迫,幾呼人貼人。椅子下面可以放手袋
2020-03-20
次次都排長隊既車仔麵
  • 玻璃辣魷魚
  • 酸齋
2020-02-17 363 瀏覽
想簡單點食個粉麵,車仔麵可以按自己口味揀不同餸菜,原本簡單快餐,應該30分鐘內完成;可惜外賣訂單太多,落單等候超過30分鐘才有得食。不過服務員態度真係好,先送上飲品享用;坐咗半個鐘真係有熱呼呼的車仔麵,瑞士汁雞翼$14=2隻,雞翼頗大隻,好入味、$13=3件自家制墨魚角,細細粒好特別;$14=豬耳都有5-6件。最開心好多不同醬料,我喜歡辣蘿蔔、麻油,任君選擇😃不過我略嫌價錢相對較高,但質量相抵都是可以接受;飲品跟餐+$11大大杯都ok.真心講太多外賣送遞,堂食客戶只可乾等,聽到客戶入座後等45分鐘仲未用餐,顧此失彼😖
最開心好多不同醬料,我喜歡辣蘿蔔、麻油,任君選擇😃
米線瑞士汁雞翼、豬耳、墨角、魷魚
2020-02-15
50 分鐘 (外賣送餐)
2020-01-21 279 瀏覽
以前在深水埗返工,冇飯帶的日子就會外出食粉麵,而「文記車仔麵」就是其中一間最常光顧的食店。早前出深水埗買嘢,當然要去幫襯。原想到舊店,但見門外的人龍,還是到隔離的分店取籌,很快就安排入座。因為要留肚食糖水,故只選了車仔餸。魷魚+酸齋+牛肚+通菜辣魷魚煮得很淋,牛肚就很入味,酸齋就有齋鋪的水準,而通菜就吸咗牛腩汁既湯底,份外好味。豬大腸+魚角+雞腎+菜心+鮮枝竹下單時,豬腸可以揀瘦腸,但始終有少許肥膏的較可口,同牛肚一樣鹵得很入味,墨魚角就是魚皮餃的皮包着墨魚丸,都幾彈牙,而炸過既枝竹,又係一款很索湯汁的車仔餸。記憶中,這裡的辣菜脯很惹味,但光顧那天,略嫌酸了一點。雖然沒有點麵,但剩餸加菜的份量都很足夠。

魷魚+酸齋+牛肚+通菜

豬大腸+魚角+雞腎+菜心+鮮枝竹

2019-12-22 249 瀏覽
一路勁想食呢間車仔麵好耐 知道好出名 但係冇特登過嚟深水埗食 今次終於試到喇🤩其實我係一見到條隊就排 但係排到咁上下先發覺原來同隔籬新啲嗰間係分開兩條隊黎😂我最後係入咗舊啲嗰間 但有冇人可以話我知 除咗裝修新啲靚啲同埋有公雞碗用之外其實實質上嘢食兩間係有冇分別🤔😂😂-然後又嚟到選擇困難症嘅人最大嘅難題就係要自選配料 因為太多嘢想食而且當日都好肚餓 所以一次過叫咗勁多😎〰️✏️牛肚/蘿蔔/紫菜/豬紅/玻璃辣魷魚/米粉 ($68)每樣配料嘅份量都唔少 而且所有餸都好入味 尤其係蘿蔔同牛肚索晒車仔麵嘅湯汁好正 牛肚好遠諗而且蘿蔔係超清甜!!唯一比較冇咁索汁嘅就係好推介嘅玻璃辣魷魚 但我覺得可能因為唔索汁嘅關係 味道就比我想像中淡啲 但係質感就好唔錯嘅 鍾意食魷魚嘅不妨一試🐙湯底好濃郁 不過就有少少偏油咗啲 加咗辣命更惹味 但我覺得食到後期就有太鹹嘅感覺 會搞到勁口渴😂但整體而言呢間車仔麵都係令我食得好滿足 下次一於去試下隔籬新啲靚啲嗰間🤣
〰️
✏️牛肚/蘿蔔/紫菜/豬紅/玻璃辣魷魚/米粉 ($68)

2019-12-18 168 瀏覽
講到車仔麵,文記可以話係一哥👍👍,用料上乘,食物乾淨又企理,飲品選擇又多,員工做嘢又爽快👌雞翼入味,豬手夠淋,牛孖筋有口感綠色嗰啲係西洋菜餃子,自家製的,牛膀入味,豬大腸洗得好乾淨完全冇異味👍連飲品才130元,吃得好滿足,加上大電視居然轉了RTHK頻道,令心情更加愉快,精神上完全冇壓迫感🥳🥳🥳🥳
鷄牛翼、豬手,牛孖筋
雞翼入味,豬手夠淋,牛孖筋有口感
豬大腸、牛膀、西洋菜餃子

2019-12-17
鷄牛翼、豬手,牛孖筋
豬大腸、牛膀、西洋菜餃子
  • 豬大腸、牛膀、西詳菜餃
2019-11-29 217 瀏覽
今日經過深水埗,就好想食車仔麵因為記得中學時期有間車仔麵好好食但系就唔太記得叫咩名啦,但點都有人排隊果間就系啦~排左陣隊,叫完野食,比完錢,啲姐姐會幫你拎去你位嘅雖然店鋪入面唔算好大,但一條街有三間分店而且間間都大排長龍,完全感受到好好味嘅感覺雖然價錢比起之前都有貴左但質素依然好有水準仲多左好多其他野食(相比於想當年嘅讀書時期)我叫左雞翼/魷魚/韭菜餃/豬腸/豬紅至緊要鍾意食辣嘅朋友仔一定要試下佢地個辣汁(自家製嘅)
今日經過深水埗,就好想食車仔麵

排左陣隊,叫完野食,比完錢,啲姐姐會幫你拎去你位嘅
雖然價錢比起之前都有貴左但質素依然好有水準
仲多左好多其他野食(相比於想當年嘅讀書時期

我叫左雞翼/魷魚/韭菜餃/豬腸/豬紅

至緊要鍾意食辣嘅朋友仔一定要試下佢地個辣汁(自家製嘅

2019-11-28
2019-10-22 182 瀏覽
去親深水埗,諗都唔駛諗,一定要去食文記車仔麵,因為無乜車仔麵有銀針粉可以揀😬去到會見到同一條街有三間文記車仔麵,我自己就中意去呢間多啲,情意結無得解🤗豬腸、魚肉、瑞士雞翼、豬紅豬腸:個人黎講非常中意食內臟,但食得多膽固醇過高亦對身體唔好,所以好食先會食🙊魚肉:唔腥又彈牙瑞士雞翼:大隻入味豬紅:唔會一夾就散我唔食得太辣,叫小辣佢會用匙羹另上(好貼心)叫埋野飲,大概要$60左右如果唔想排隊得太耐,盡量6:30pm前去到啦😉

豬腸、魚肉、瑞士雞翼、豬紅

魚肉:唔腥又彈牙

瑞士雞翼:大隻入味

豬紅:唔會一夾就散

我唔食得太辣,叫小辣佢會用匙羹另上(好貼心)

叫埋野飲,大概要$60左右

如果唔想排隊得太耐,盡量6:30pm前去到啦😉
2019-10-16 164 瀏覽
今日做開深水埗做嘢,終於可以一嘗想食好耐嘅文記車仔麵,同一條街巳有3間舖但每日間都係好多人等位,我比食晏時間早少少排隊,大約5分鐘就有位啦。我叫佐打魚肉彈牙有魚味 玻璃魷魚夠哂入味 好少舖頭會有嘢上湯柚皮呢個係誠意推介好好好好食 鹵水豬大腸洗得乾淨絕對唔係急冰貨 秘制牛孖根炆得啱啱好 配上沙爹醬再選佐瀨粉都底 呢一餐好滿足 再加多個懷舊咸檸7 真係飽到上心口

2019-10-04 189 瀏覽
這間是新舖,先找到位再下單上食物。與鄰舖舊舖不同,要先排隊買到麵,才找位子坐。.已吃過幾次,一個人晚餐,來到文記車仔麵總比多人一起前來更易有位。.我點了馳名玻璃辣魷魚,清甜蘿蔔,河粉,配以瑞士汁和秘制辣汁。($34).玻璃魷魚口感爽,有魷魚鮮味,辣辣的,很惹味。.清甜蘿蔔,蘿蔔的確很甜,沒有根有渣,不會苦。.河粉薄滑,但稍為可能弄完河粉,放置了一段時間,所以底下有些少河粉黏在一起。.說到最重要的湯底,瑞士汁有點微甜,十分開胃。另外,必定要加上他們的秘制辣汁,我相對比較能吃辣,點了中辣。其實可以點大辣,但考慮到我會自己加他們的辣菜圃,所以就點個中辣,再加上辣菜圃,辣味剛剛好。.菜圃辣辣咸咸爽爽,很多人也會加一大匙到車仔麵一同吃。

玻璃魷魚口感爽,有魷魚鮮味,辣辣的,很惹味。
清甜蘿蔔,蘿蔔的確很甜,沒有根有渣,不會苦。
說到最重要的湯底,瑞士汁有點微甜,十分開胃。

菜圃辣辣咸咸爽爽,很多人也會加一大匙到車仔麵一同吃。

2019-09-30
2019-09-27 109 瀏覽
呢間車仔麵好出名相信好多人都知道,拎埋米之蓮就更多人食!平時實在太多人排隊,所以一直都未過黎試!今日就滴去心肝去試一試。睇下有幾正!深水埗同一條街都有三間分店,而每間分店都長期有人龍排隊,真係未見過都唔知咁誇張!車仔麵真係唔錯,瑞士雞翼、蘿蔔同豬手,雞翼都好好食!好入味!而豬手就冇咩太大驚喜!另一碗豬大腸加韭菜餃同牛腩!我覺得豬大腸同韭菜餃都好出色,好好味!不得了!呢度仲有瑞士汁湯底!仲有十幾樣調味料俾你任用!菜甫又辣又爽口!超正!下次排隊都要再黎過!
2019-09-23 90 瀏覽
終於試到文記啦!想試文記已很久,今日適逢來深水埗,終於可以一嘗文記的車仔麵。晚上七時,文記已大排長龍,我們等了約40分鐘才可入席。第一次食文記,決定叫他的十大招牌其中兩款-瑞士汁雞翼和蘿蔔。另外亦選了豬紅,配河粉底和一杯凍檸茶少冰。文記的速度好快,不久便送上車仔麵。我叫了中辣,但辣度還可接受。豬紅很入味蘿蔔就一般;瑞士汁雞翼的確很不錯推介豬紅和雞翼!
終於試到文記啦!
晚上七時,文記已大排長龍,我們等了約40分鐘才可入席。
豬紅很入味
蘿蔔就一般;瑞士汁雞翼的確很不錯
推介豬紅和雞翼!
2019-09-22
2019-09-19 121 瀏覽
次次都排哂長龍既文記車仔麵,開到左右鋪都係佢。終於,有機會排隊食下。其實,餐廳入面有好多位,只係,要先排隊點餸,等佢煮好,俾錢,侍應就帶你入座俾碗麵你。叫左酸齋($11),八爪魚腐皮卷($11),自製韭菜餃($12),米粉($10)。酸齋酸酸甜甜開胃,凍食。八爪魚腐皮卷結實,香口,不過食唔出同墨魚腐皮卷既分別係邊到。韭菜餃既肉同菜既比例ok,size亦算大。湯底幾好飲,唔會飲完口渴。另一碗叫左南乳豬手($14),墨魚角($13),幼麵($10)。豬手炆得夠"林",南乳入味。墨魚角既外型同魚皮餃好似,但內餡係唔一樣既,墨魚肉結實,有少少墨魚粒。要左少少辣醬,唔會太嗆。再加生菜魚肉湯($29),魚肉冇腥味,份量都幾多,麻油胡椒各加左少少,調一調味唔錯。整體,尼間分店係坐圓枱,其他分店係單人位,所以環境風味唔一樣。要排隊食,就見仁見智。勝在真係有好多餸菜俾你選擇。

酸齋,八爪魚腐皮卷,自製韭菜餃,米粉

叫左酸齋($11)八爪魚腐皮卷($11)自製韭菜餃($12)米粉($10)酸齋酸酸甜甜開胃,凍食。八爪魚腐皮卷結實,香口,不過食唔出同墨魚腐皮卷既分別係邊到。韭菜餃既肉同菜既比例ok,size亦算大。湯底幾好飲,唔會飲完口渴。
南乳豬手,墨魚角,幼麵

另一碗叫左南乳豬手($14)墨魚角($13)幼麵($10)豬手炆得夠"林",南乳入味。墨魚角既外型同魚皮餃好似,但內餡係唔一樣既,墨魚肉結實,有少少墨魚粒。要左少少辣醬,唔會太嗆。
生菜魚肉湯

2019-09-04