2024-05-18 45 瀏覽
平時在深水埗午飯一定去食車仔麵, 首選一定是任你點這間舖, 但非常可惜做不住,已關門大吉. 唯有嘗試別一間文記車仔麵. 這間店舖也應是很出名的.兩個人去食, 叫了一份魚蛋豬皮蘿蔔, 豬皮入味但魚蛋便非常細粒,又不彈牙,蘿蔔都ok,但要45元!別一碗車仔麵,便點了粗麵,牛腩和花膠.牛腩偏甜(應加了很多糖),花膠也是碎碎的,普普通通. 另一碗便叫了河粉,加仙腐竹和花膠.兩碗都是小辣.感覺上覺得,味精很重, 比較濃烈, 欠缺一些食物的鮮味,落了太多調味料. 相對下, 我覺得任你點另一間車仔麵舖, 我比較喜歡.不過又是見仁見智, 各人口味不同. 兩個人食也要$128. 可以啦.
  • 豬皮蘿蔔
2024-03-21 185 瀏覽
深水埗呢間車仔麵不嬲出咗名多人,因為佢有好多唔同材料上嘅選擇,雖然價錢唔係好平,但係都吸引到好多唔同嘅遊客同埋本地人食。我今日就揀咗五個餸,再另外加粗麵,成份加埋就係$84,甜酸齋恰到好處,酸酸甜甜,咁非常開胃,而且味道都好好食,值得推介,另外加咗辣嘅東風螺,每一粒煙煙韌韌,再加埋辣醬非常好食味道恰到好處,豬紅亦都好食,非常新鮮!最後仲加咗我最鍾意嘅豬大腸,豬大腸食得出用了非常新鮮,而且喺處理嘅過程中亦都非常清潔,冇任何奇怪味道,成碗車仔麵都非常好!再加埋餐廳特別炮製嘅辣醬,perfect

2024-02-19 229 瀏覽
去完均香買角仔,當然就要食埋深水埗嘅名物 - 文記車仔麵啦!哈哈。。。不過我都係第一次食。。。🤣🤣🤣由於已過午飯時間,所以唔駛等位,再加上原來呢間舖用電子結帳是可以唔駛好似隔壁的兩個舖頭要排隊的。。。只要有位。。。😁😁😁我叫咗豬腸,魚蛋,蘿蔔,魷魚米,少辣加凍檸檬茶。。。車仔麵味道尚算不錯。。。蘿蔔夠甜。。。豬腸就肥咗 d....魷魚就麻麻。。。不入味。。。魚蛋都夠彈牙!總括味道可以。。。但價錢都偏貴。。。😅😅😅下次再來要試試其它餸至得。。。因為見隔壁的豬手好似好好味好大份咁。。。🤣🤣🤣
哈哈。。。不過我都係第一次食。。。🤣🤣🤣

總括味道可以。。。但價錢都偏貴。。。😅😅😅
2024-01-22
文記車仔麵 (福榮街)地址: 深水埗福榮街123號地下C號舖深水埗福榮街有4 間分店,好犀利!🤩🤩一到埗排長龍,除左遊客都有許多本地人光顧,好似港式拉麵🍜裝修🤣🤣 一字排開,座位前有好多醬料可以用! 排隊後入店以QR code 下單,以payme / 信用卡付費,先付費後上車仔麵, 等待需時呀! 車仔麵有好多款式,粗麵幼麵、米粉等,餸菜我選香辣魷魚、酸齋、豬紅,清湯、咖喱汁小小辣,我鍾意加菜甫,非常爽脆,又夠辣🤣😂😂 另一碗選陳皮魚蛋、豬肉餃、豬腩肉、清湯咖喱汁,文記秘製小辣汁☺️☺️飲品另加錢,不跟餐, 加杯奶茶,盛惠138HkD 貼地之選,港式美食🥹🍽️🫶🏻
文記車仔麵 (福榮街)
地址: 深水埗福榮街123號地下C號舖

深水埗福榮街有4 間分店,好犀利!🤩🤩

飲品另加錢,不跟餐, 加杯奶茶,盛惠138HkD

貼地之選,港式美食🥹🍽️🫶🏻
2023-12-27 204 瀏覽
見咁耐冇食,又咁啱行過就去食啦見到其中一間勁多人排隊就放棄咗呢一間要喺門口度撳機俾錢然後就可以入去坐大前提係非現金支付比完錢會出一張飛拎俾門口個阿姐佢就會帶叫你入去坐邊個位碗麵都係自動列車咁送過嚟完全係冇服務㗎牛腩蝦卷油麵(牛腩汁湯底)牛腩淋身,幾好味,蝦卷就正常發揮湯底好味,但飲完之後好口渴,應該落好多味精
見咁耐冇食,又咁啱行過就去食啦
見到其中一間勁多人排隊就放棄咗
拎俾門口個阿姐
佢就會帶叫你入去坐邊個位
碗麵都係自動列車咁送過嚟
完全係冇服務㗎
牛腩蝦卷油麵(牛腩汁湯底)
牛腩淋身,幾好味,蝦卷就正常發揮
湯底好味,但飲完之後好口渴,
應該落好多味精
2023-07-10 582 瀏覽
待應服務態度惡劣,完全不想提供服務,影衰香港。如果要感受香港特色,文化,食物,千其不要來這裡。身邊三個台灣遊客,想問多-句都不可以,不可以改單,麵底同飲品被迫給他們選,想的時間都不可以,有這個班待應,不會有人再來,請你食也不會。

2023-07-09
Good food deserves a bit waiting time! People are lining up before the shop is even opened. It opens at 11am, I arrived at 10:45, there are about 6 people in front of me, by 11, the line is doubled.OOOOK,my noodles choice is 銀針粉 Mí-chhî-muk, because you really don't get to eat these much anymore in HK, it has always been my all time favour! Then for 'main course' I have chosen, fish maw (full of collgen!!), spicy squid, and massive crab stick! I told them I wanted All side ingredients, so you ca

I told them I wanted All side ingredients, so you can see the pickle radish, spring onion and their homemade spicy sauce!
I used to find their soup a bit too salty, but there's no such problem this time haha

You see all the sauce on the table, feel free to try your cart noodles with different sauce! Tuck in!
2023-05-29
2023-05-17 401 瀏覽
深水埗米芝蓮車仔麵文記有幾出名就唔洗多講次次經過都大排長龍不過好處係佢開到好夜 凌晨先去就唔洗等太耐▪️豬手牛腩同生菜公仔麵豬手炆得夠軟腍 有南乳味兩大件好抵食但略嫌太腍 唔夠咬口牛腩份量好多 每舊都係大大件 個腩汁好重花椒八角香料味生菜就正常 文記好處係好多唔同種類既麵同餸揀 呢點比其他車仔麵店優勝好多其實文記都幫襯過無數次佢其他既餸例如西洋菜餃 雞翼 魷魚 溏心蛋都好好味整體黎講 調味普遍偏甜食物質素中上食物質素中上 加上品質一直保持到 值得再去試但可能真係太好生意唔得閒好多時候地下同檯面比較污糟油立立 呢點要扣分地址🗺️:文記車仔麵 (福榮街123號)深水埗福榮街123號地下C舖
深水埗米芝蓮車仔麵

佢其他既餸例如西洋菜餃 雞翼 魷魚 溏心蛋都好好味
整體黎講 調味普遍偏甜食物質素中上
食物質素中上 加上品質一直保持到 值得再去試

地址🗺️:
文記車仔麵 (福榮街123號)
深水埗福榮街123號地下C舖
2023-05-01
$50 (宵夜)
這家車仔麵很有名,曾經拿過米之蓮推介食店之後也開了好幾家分店不過聽說舊文記是最好吃的店舖有種時代的味道了😂不過它家是靠味道取勝!要先在門口選了麵底和配料,付錢了,才能坐下食的能吃辣的可以試一下他家的特制醬料😋附送辣菜脯,湯底濃郁惹味😋至於配料方面可以試試他們的十大推介!我點了豬手,花膠,韮菜餃,豬大腸等等全都很好吃,是一般車仔麵的水準之上難怪一直都有很多人去排隊,真的不錯👍🏻💰人均:$50-60

這家車仔麵很有名,曾經拿過米之蓮推介食店
之後也開了好幾家分店
不過聽說舊文記是最好吃的
店舖有種時代的味道了😂不過它家是靠味道取勝!

要先在門口選了麵底和配料,付錢了,才能坐下食的
能吃辣的可以試一下他家的特制醬料😋
附送辣菜脯,湯底濃郁惹味😋
至於配料方面可以試試他們的十大推介!
我點了豬手,花膠,韮菜餃,豬大腸等等
全都很好吃,是一般車仔麵的水準之上
難怪一直都有很多人去排隊,真的不錯👍🏻

💰人均:$50-60
2023-02-13
2023-03-20 391 瀏覽
今次食物差了,以前猪紅是好有味道及很滑,今次吃到的剛相反,只有猪腸保持水準,另外有個女的服務員幫我拿過去隔離舖頭用膳,那個女服務員拿過來的時候,我坐在第一個位,她將食物放在第3個位上,要我自己從第3位拿,而且極度無禮貌,吃東西已經不是那麼好吃,還要受人白眼看待,永無下次了。
2023-02-06 367 瀏覽
星期六下午睇戲前搵地方食午餐,本來想去食人氣餃子,但太多人唔夠時間等位喇,所以就選左文記車仔麵。去到都要排隊前面大概5-6人啦。睇下食咩好快就可以入座啦。座位非常擠逼 基本上要縮埋咁食先得😅用電話落單比埋錢都好方便。魚肉 蘿蔔 花膠 瀨粉 腩汁底配辣汁見佢地有十大堆介 就係當中選左呢3款魚肉 彈牙 唔會腥 個人黎講幾鐘意蘿蔔清甜無渣好味花膠分量較少 下次唔會再叫瀨粉好少見 雖然唔係太夾車仔麵咁但都叫左,幾有驚喜 粉好滑唔會碎濕濕,下次都會想食!雞翼 魷魚 酸齋 油麵 腩汁底配沙嗲汁雞翼大大隻 好稔好入味。 魷魚份量好多 好爽彈牙。酸齋酸甜度剛好 吸埋湯一流枱前有好多唔同調味醬汁可以落,試左個辣菜甫好惹味 唔會太辣,落入碗麵度食好夾。會想再黎試多d唔同嘅餸

魚肉 蘿蔔 花膠 瀨粉 腩汁底配辣汁
見佢地有十大堆介 就係當中選左呢3款
魚肉 彈牙 唔會腥 個人黎講幾鐘意
蘿蔔清甜無渣好味
花膠分量較少 下次唔會再叫

雞翼 魷魚 酸齋 油麵 腩汁底配沙嗲汁
雞翼大大隻 好稔好入味。
魷魚份量好多 好爽彈牙。
酸齋酸甜度剛好 吸埋湯一流

會想再黎試多d唔同嘅餸
2023-01-17 271 瀏覽
👩🏻我今次想深入分析一下點解文記咁出名,同埋佢營運技巧💁🏽‍♂️四個字,味道取勝👩🏻⋯⋯⋯⋯(嬲咗)🍴油麵 酸齋 腐皮鮮蝦卷 豬紅 手打魚肉 $59👩🏻油麵麵質軟硬適中,配料份量豪爽:豬紅入味;手打魚肉無腥味,入口彈牙;鮮蝦卷外皮意外地薄脆香口、唔油膩,入面有鮮蝦香味,好好食😋;其實未試過酸齋,見到前面好多人叫,望到色澤鮮艷,厚身大件,所以試吓!一試驚艷,酸酸甜甜,有咬口煙靭但唔會太硬👍🏻🍴油麵 辣玻璃魷魚 秘制豬腸 自製韭菜餃 清甜蘿蔔 $64💁🏽‍♂️味道取勝👩🏻好,等我詳細說明。玻璃魷魚爽彈入味;豬腸煲到好淋唔油膩👍🏻;韭菜餃大大粒好香;蘿蔔冇渣清甜😋今次好想分享一下我嘅見解,點解文記咁出色、同其他車仔麵檔相比嘅優勝之處🌟💗雖然💁🏽‍♂️已經講咗最關鍵性就係味道,so far寫咗咁多食評,得文記係零負評👏🏻💗份量多,俾料唔吝嗇,性價比超高🫶🏻💗配料選擇多,除咗一般車仔麵檔有嘅配料仲有啲少見嘅自家製配料,鮮蝦腐皮卷、八爪魚腐皮卷、酸齋💗睇餸食飯,落單時唔係睇住Menu上面啲字,而係望住真材實料嘅配料睇餸食飯,特別有食慾,本身想揀三餸,見到有啲餸好正,最後都揀咗四餸🤣💗先點餸後入座,有別於
👩🏻我今次想深入分析一下點解文記咁出名,同埋佢營運技巧
💁🏽‍♂️四個字,味道取勝
👩🏻⋯⋯⋯⋯(嬲咗)

🍴油麵 酸齋 腐皮鮮蝦卷 豬紅 手打魚肉 $59

🍴油麵 辣玻璃魷魚 秘制豬腸 自製韭菜餃 清甜蘿蔔 $64
💁🏽‍♂️味道取勝

💗份量多,俾料唔吝嗇,性價比超高🫶🏻
💗先點餸後入座,有別於其他車仔麵檔先入座後點送,上菜效率冇變,但減少食客坐低等候食物製作嘅時間,turnover rate快咗,又製造到排隊人龍,排隊時候人龍去得好快,都唔會等到躁底🫶🏻
2023-01-14
2023-01-10 193 瀏覽
叫餸嗰陣見到碗麵剩係得豬手已經同個阿姐確認咗要花膠,佢晦晒氣咁話得㗎啦喺個湯入面會執俾你,返到元朗一打開真係俾佢呃咗$15,食物中規中矩唔需要排隊試,講好食嘅車仔麵有排都未排到佢(湯頭有壓味)。最怕幫襯呢啲唔憂做嘅老店,態度又差貼錢買難受,希望店家見到會改善,不過都唔關我事了。
外賣自取
第一次特地慕名来吃车仔面,但總體感觉非常一般。1.点的粗面,莫名其妙给的濑粉。2.没有点大肠,但是汤里一股浓郁的大肠味,感觉非常不好。3.除了瑞士鸡翅的味道,还可以整体感觉真的一般。
第一次特地慕名来吃车仔面,但總體感觉非常一般。
1.点的粗面,莫名其妙给的濑粉。
2.没有点大肠,但是汤里一股浓郁的大肠味,感觉非常不好。
3.除了瑞士鸡翅的味道,还可以整体感觉真的一般。
2022-10-25 219 瀏覽
車仔麵係我人生不可缺少既食物,講到香港最出名嘅車仔麵非文記莫屬🤭🤭由佢得一間鋪 食到一條街4間鋪 味道麵係無變過,豬腸同菜肉水餃(首選係西洋菜,如果賣哂就會係白菜)真係每次必點!其次就係玻璃魷魚同瑞士汁雞翼☺️☺️☺️☺️☺️ 瑞士汁好好味,記得叫呀姐加腩汁 加瑞士汁 再加埋秘製辣醬同蔥花🥹 我可以日日食唔厭🫶🏻🫶🏻
  • 西洋菜餃