2K
2008-03-11 10 瀏覽
朋友P 曾提及呢度d scones 同jam 出名, 另外一向唔太keen 食甜品的阿爸都話呢度d cheesecake 好食, 對scones 及cheesecake 同樣有興趣0既我當然好想試試... 趁今日有機會, 0黎買了3 件American cheesecakes ($30 each) 及2 個plain scones ($12 each) 返屋企慢慢嘆, 順便「孝敬兩老」=P先試American cheesecake, 好軟滑, 芝味香濃, 帶少少sour cream 0既味, 食落出奇地唔太heavy, 果然好好食, $30 一件絕對抵食!Plain scone 好香, 好鬆好乾身, 面層帶脆, 乜都唔落就咁食都好掂, 可惜無買jam, 屋企又無cream, 不過自行加少少butter 都唔錯. $12 一個, 勁抵! 多謝P 的好介紹!今次係近乎滿分的經歷(女店員態度一般般啦, 始終呢度係酒店, 對佢service 的要求自言高d!), 一定會再0黎買0野食! 下次買埋jam 試試!

American cheesecakes
Plain scones
去旅行住六星級酒店,你未必俾得起,又或者你根本唔捨得俾。係香港的六星級擦一餐,又係令一般人牙痛咁聲。但到文華酒店嘆一件大師級出品的蛋糕,卻連窮苦學生哥都負擔得起,而且絕無白鴿眼看待! 只係20幾,30蚊,平民嘅你同我,都可享受六星級的甜品。必試他們軟滑的cheese cake!!! 試過便明白點解細細件嘅蛋糕,多年黎令如此多人為佢傾心。入口便溶化的cheese cake,所選的cheese 亦相當香濃,真的令人愛不釋“口”。絕對recommend 大家叫多一件生果味較重的cake,兩件交替,就無咁易覺得滯喇~而另外,大家如果3月尾,4月頭到文華,更會見到一個你意想不到的景像: 文華門外其中一邊,有很多鮮花,都係歌迷懷念哥哥張國榮的,希望文華唔介意我係呢度講。不過,實在令人感動嘅,已經過了幾年,佢嘅fans 真的仍然好有心。不是fans 的,如果偶爾在這些日子路過,亦可一起懷緬哥哥。
去旅行住六星級酒店,你未必俾得起,又或者你根本唔捨得俾。

係香港的六星級擦一餐,又係令一般人牙痛咁聲。

2008-02-13 13 瀏覽
我們在酒店的外圍走了一圈.不那裡像吃蛋糕的店.只有在大堂的上一層才似樣一點.所以.進啊!!本來很想問他.究竟是不是這裡結果我們便選擇先坐下啊(心想.本來我們也到這裡吃蛋糕.這裡也不會太貴吧?!).那時.很多人看著我們.而那些人像是很富貴。結果我們坐下來了,那侍應也給了我們menu.(只有兩頁吧!)這裡真的有蛋糕啊,但只有set。那些set最便宜的也是一百八十多元 那時的我們..真的呆了!結果..我們硬著頭皮走去跟侍應說."那裡有散叫的蛋糕吃啊?".那人指了給我們看(原來還要直走啊!)。我們急步走!那種情境真的很難形容,總之是很尷尬!!!還是說回蛋糕吧!!千選萬選,終於選了我的蛋糕原來是有杏仁味的(我對杏仁精有敏感的.很想嘔!)沒有想像中那麼好吃!另外選了美式芝士蛋糕(芝士味很濃!)但一件蚊型的蛋糕要三十多元,而味道屬一般..我想我下次不會再來吧?!p.s.這裡還有很多蛋糕和朱古力(看相)
我們在酒店的外圍走了一圈.
不那裡像吃蛋糕的店.
只有在大堂的上一層才似樣一點.
所以.進啊!!本來很想問他.究竟是不是這裡
結果我們便選擇先坐下啊
(心想.本來我們也到這裡吃蛋糕.這裡也不會太貴吧?!).
那時.很多人看著我們.而那些人像是很富貴。
這裡真的有蛋糕啊,但只有set。
那些set最便宜的也是一百八十多元
那時的我們..真的呆了!
結果..我們硬著頭皮走去跟侍應說.
"那裡有散叫的蛋糕吃啊?".
那人指了給我們看(原來還要直走啊!)。
我們急步走!
那種情境真的很難形容,總之是很尷尬!!!

還是說回蛋糕吧!!
千選萬選,終於選了我的蛋糕
原來是有杏仁味的(我對杏仁精有敏感的.很想嘔!)
沒有想像中那麼好吃!
另外選了美式芝士蛋糕(芝士味很濃!)
但一件蚊型的蛋糕要三十多元,
而味道屬一般..我想我下次不會再來吧?!

p.s.這裡還有很多蛋糕和朱古力(看相)

2008-02-11 24 瀏覽
文華嘅scone好出名, 所以要試試. 外皮頗脆, 裡面唔算乾, 但係唔夠香口, 唔係好特別, 或者其他包會ok啩
文華嘅scone好出名, 所以要試試.
2008-01-05 19 瀏覽
久聞此餅店芝士蛋糕為一絕, 故下班後逕自購買了2個餅(外賣):芝士蛋糕($30): 有很濃芝士味, 而且內裡很細滑綿綿, 上面綴以果乾, 沒有crust. 的確比一般芝士蛋糕出色.綠茶芝士蛋糕($30): 綠茶味不足(個人覺得綠茶味不及星巴克), 但仍有很香濃芝士味.賣相和包裝一流, 但店員不夠細心, 忘了給食具. 雖然兩個餅皆比較小, 但由於材料充足, 故十分"飽滯".

2007-12-24 18 瀏覽
下課後專程來這裡,飲杯ICE BITTER CHOCOLATE,吃個PLAIN SCONE和STRAWBERRY JAM,吃盡心中最愛.這裡的ICE CHOCOLATE跟STARBUCKS/PPC的FRAPP有點不同, 加了SPICES帶來辛辣的口感, 而且朱古力沒那麼甜, 飲起上黎口感RICH得多, 抵佢貴幾蚊!例牌黎親呢度都會食PLAIN SCONE同JAM, 每次都一樣, 正! 食左咁耐好似未試過失手, JAM既香味, 有ROSE既味道亦有STRAWBERRY既味, VERY GOOD!
2007-12-19 13 瀏覽
噚日男朋友生日,放工去左買想食左好耐既文華餅店蛋糕,anyways...其實都唔算蛋蛋糕, 係"士多啤梨Tart", 晚飯過後,士多啤梨Tart登場, 其實依家唔係士多啤梨season我地都驚個Tart會酸, 試落味道好好,士多啤梨生果下面係士多啤梨乳酪, 乳酪甜甜地一d都唔酸, 成個Tart甜度剛剛好, 食完唔會好濟! 男朋友就更開心啦!!
2007-12-18 43 瀏覽
Cinnamon Bun: 離遠已覺得好香, 上面掃了數條icing, 好靚. 但上面icing 食時會甜了點. 服務員說熱食會更好, 難怪它是放在後面獨立位置, 在保暖盤之上. 拿上手時暖暖的.Mince Pie: 個pie 好香牛油味, 口感鬆脆. 裡面的提子, 以每粒來說不錯, 有cinnamon spice 味道, 整體來說少了點濕和黏.

2007-12-08 8 瀏覽
The cake decoration in the shop is more attractive than the cake itself. It is more beautiful and interesting than the decoration in any shopping mall.Hazalnut and rasin bread $38. divided into three for breakfast. there is only hazalnut puree. many rasin. tastes good but a little bit too sweet for me. Opera cake $30. many layers with different tastes. delicious.

2007-11-28 19 瀏覽
早排生日收到個文華既blueberry cheese cake!!一見到就開心到暈~~密密麻麻既blueberry佈滿晒成個cheese cake,很甜,很fresh,值得一讚!!另外, cheese 好rich, 但一d都唔"溜",切左兩大件黎食都唔會覺得濟呢~~有機會既話, 一定要試埋其他甜品呀!!
一見到就開心到暈~~
很甜,很fresh,值得一讚!!
另外, cheese 好rich, 但一d都唔"溜",
切左兩大件黎食都唔會覺得濟呢~~

有機會既話, 一定要試埋其他甜品呀!!
2007-11-24 82 瀏覽
前幾天, 知道媽最愛的rose jam又吃光, 今天下課後專程去中環文華買新一罐給她,一盡孝道吧!百多元一小罐的jam, 價錢不平, 但味道卻十分好! 我從小到大都愛用這個塗麵包的, 香香的rose味又有微微的士多啤梨味, 很不錯呢!順道亦買了些scone, cheese n plain各要2個, 之後還買了數件cut cakes給媽呢, 當tea吃好了.
2007-11-22 19 瀏覽
Apple crumble: 上面薄薄breadcrumb, 下面全是一片一片薄切新鮮蘋果. 蘋果經浸過, 浸到深紅色. 有酒味, spice, 微辣. 蘋果薄片是一塊一塊舖上去的. 食到最底還剩餘少少汁. 實在太美味了.Strawberry & Apricot mousse: 外面是mousse, 裡面有2層薄海綿蛋糕, 蛋糕都是濕潤的. 到中間有粒粒apricot. 層次分明, 成個mousse 味道好清. 中和了strawberry 既酸同apricot 既甜. 當然唔少得chocolate hazelnut muffin 同blueberry muffin. Yum!

2007-11-16 22 瀏覽
同男朋友仔出中環順便去文華買定miffin第2日食,有佢比$,唔洗自己比嘛blueberry。要左blueberry muffin,面頭既blueberry呈半溶狀態,內裡有好香牛油味,亦有少許芝士味,質地不過實亦不過散,唔會食到好狼狽,好正呀。另要左樽rose petal jam,打開已聞到好香,配方包一齊食,士多啤梨香同玫瑰香互相輝映,好好食,連唔係太好果jam既我都食到唔停口。

blueberry muffin
rose petal jam
2007-11-16 10 瀏覽
文華cake shop 裝修後只買過scone, 今次買了blueberry muffin 做早餐。雖然muffin size 是變細了, 但並冇影響muffin 的水準, 還是咁好味。以$15 吃到文華的muffin, 是超值了。如果將muffin 與scone 相比, muffin 較好味.…….
2007-11-09 59 瀏覽
食左好多次scone, 今次買muffin…整熱Chocolate Hazelnut muffin, 一打開, 朱古力醬從muffin 漏出來呀~~ 急不及待要食, 朱古力濃味, 唔甜, 文華朱古力一定有保證. 裡面仲有好多hazelnut. 個muffin 令我好開心. 配合自家買Charbonnel et Walker choco drink, 實在滿足.另外, 個人覺得呢度最好係cheese scone. 面層有薄薄cheese, 焗後增加口感. 撕開個scone, 可清楚見到一層層酥皮, 有好多層. 配English breakfast tea 好好.另一個係開心果scone, 個scone 少少深綠色, 好多開心果碎. 開心果味道唔係好出, 不過幾好咬. 另外係raisin scone, 裡面好多好多raisin, 仲好juicy. 個質地比較麥, 感覺好多纖維.之前試過choco spicy drink, Dark choco with cinnamon, chili…上面層cream 好厚, 整杯飲品好豐富. 飲到落喉嚨chili 發揮作用. 又甜又辣, 好刺激.
食左好多次scone, 今次買muffin…