2008-05-08 19 瀏覽
上個月同家姐黎呢度買左個提子scone, blueberry danish 同提子麥包, 意外地三個加埋只係$32, 同出面好d 既cake shop價錢差唔多.scone - 我一向都唔多好呢樣, 不過佢整得好香, 我都食左一半.blueberry danish - 其實呢個係家姐既早餐, 我只係諗住試一口, 但食左一口就唔捨得比我家姐, 因為實在太好味! 好鬆軟, blueberry好多, 而且好新鮮. 只係$12一個, 咁大個, 好抵食!提子麥包 - 雖然係好簡單既包, 整得好鬆軟, 食完想再食, 好好味!!前兩日去中環, 再去文華買左個blueberry danish..因為真係好難忘個味!另外買左一盒細size既strawberry & rose petel jam, 早餐塗麵包 -- 味道超好!! 陣陣玫瑰味, 係好自然既玫瑰味, 一路食一路覺得自己好幸福, 好sweet咁! 推介!

$30 (早餐)
  • blueberry danish
  • strawberry & rose petal jam
2008-05-05 44 瀏覽
前幾日有個朋友幫我買了一個芝士蛋糕.終於有機會試啦,一打開個盒,點解咁細個,細個都唔緊要,最緊要好味,但一食,同$30一件的沒太大分別,芝士味不是特別香濃,雖然都好滑,但一d都唔值呢個價錢($230 一磅),以後都唔駛再食囉。
It's WELL known its rose petal jam its signature, stands out of its crowd, right, surely take it with the scone, warmly baked and served with the ever best rose petal jam in town, u have to take then you could never get enough of it, the aroma of rose petal simply drove you to heaven. (could any tell if this jam is a/v in some other places as well?)Tried other cake and yet quite disappointing, the red bean white pudding u saw in pic was no surprise, so far I haven't tasted anything awesome from

Tried other cake and yet quite disappointing, the red bean white pudding u saw in pic was no surprise, so far I haven't tasted anything awesome from any dessert with red bean, its taste is easily expected.

The latte, still not the best, L'atelier serves the best in town.

We tried to dine in its cafe at night last week and tried the dessert a la carte, the chocolate pie was heavenly, molten dark choco cake served warm with sesame ice cream with tiny little bits of crisps served aside, gosh, YOU have to get it!!!!

The menu didn't offer much choices so our next pick was its apple crumble, unlike the usual one with loads of crumbles, here you could get big slices of apple underneath with just the right amount of crumbles, not that sweet and its freshness was surprisingly good and yet it's over shone by the choco cake.
2008-04-26 9 瀏覽
在中環上班,在這裡買蛋糕回辦公室一起品嚐。要了件這裡馳名的New York Cheesecake.芝士味十分濃郁,既香且滑。看上去雖然略嫌細件,但一吃便知這size剛好,不會太“漏”。
在中環上班,在這裡買蛋糕回辦公室一起品嚐。

2008-04-21 24 瀏覽
望著漂亮精緻的蛋糕, 給兩款吸引著. 一款是橙酒味朱古力. 另一款是Yogurt Mousse & Passion fruit Jelly, 上面鋪滿strawberry + raspberry, 因是生日蛋糕, 影相這個好像較開心, 就選這個.strawberry + raspberry 下面是奶白色的, mousse 有青檸味道, 可見到綠色碎青檸. 中間是一層橙色Passion fruit Jelly. 底層是一層薄的海棉蛋糕. 海棉蛋糕濕潤, 酸酸的青檸加熱情果,味道很清新, 材料新鮮, 所有生果味道很天然. Mousse + Jelly + 海棉蛋糕, 質地配合得很好.外面圍著蛋糕的朱古力, 微脆香口,更豐富了口感. 一家人都很滿意.

2008-04-06 17 瀏覽
朋友生日,一年一度兒童節,一定要買蛋糕開心下,講到尾都係自己口痕想食姐!況且生日PARTY冇蛋糕點成事呢? 一班人係度諗買邊間既蛋糕好,一係COVA一係MO,最後揀左MO,因為朋友比較鍾意我一個黎訂,姐姐服務態度好好,好笑容,又問我使唔使寫字,仲問我使唔使送貨,服務一流! 諗左一陣,都唔知要邊隻CAKE好,姐姐就介紹下,最後揀左TIRAMISU,2LBS,都差唔多夠食一場黎到,冇理由唔買反SCONES比自己,就順手買左2個CHEESE,2個PLAIN,2個RAISIN,味道水準仍然冇變,非常好! 自己坐低要左杯泡沫咖啡,D泡夠哂FIRM,入口又滑,相當唔錯每次黎MO,都冇試過失望,今次都唔例外,雖然平均水準比係幾年前未RENOVATE之前跌左少少,不過整體黎講仍然屬於高班水準之作,特別係JAM同SCONE,從未令我失望過

2008-04-05 18 瀏覽
上星期媽突然興起想食Mandarin的cake於是就訂左個一磅的Rasberry Chocolate Truffle ($240)個cake都幾大個下,$240唔算貴朱古力味好香濃,甜度剛好只不過rasberry的味道不夠,如果多點果香/果酸平衡一下朱古力的濃,一定會更好味
上星期媽突然興起想食Mandarin的cake
個cake都幾大個下,$240唔算貴
朱古力味好香濃,甜度剛好
2008-03-18 16 瀏覽
今次試raisin 味,果然跟cheese味吾同,這個不用搽jam都可以,甜甜地。今次無用叉食,整個放入口咬,好滿足的感覺。是這個味道好點,還是這樣食法影響了整個過程呢?又抑或無再expect好鬆化呢?今次好明顯享受過上次。滿分!

2008-03-16 4 瀏覽
好耐無黎了,又好想食佢d scone同bread,所以心血來潮,趁星期日唔駛返工,特登山長水遠搭車過來! (用山長水遠,因為淨計坐車時間,來回真係花左3小時以上呢,哈哈!)今次當然買多d啦,三款scone都買左,等我lunch,tea同第二日早餐都有著落嘛!此外,買左raspberry loaf同隻cross-bun(十字包)! lunch食左隻cheese scone同埋1/3隻raspberry(好大隻),幾特別架,外型似朵花,外表硬硬脆脆的,而且入面紫色既麵包,好靚架唔錯喔!(要話既係我覺得d麵包可以再鬆軟d)另外,tea食左隻cross-bun,好好好正呀!!充滿提子同果肉香,我會recommend,不過佢有chocolate味我無試,可能下次試吧! 呀,仲有隻大wholewheat,見姑姐過黎探我地,買黎孝敬佢同媽媽,我試左好少...好有口感,因為充滿麥粒同麥片,不過我覺得可以吧,始終口感太粗既麥包唔係我至愛...反而佢地幾鍾意,呵呵!!所以,今日好滿足,仲差隻plain 同raisin scone未食,好開心既一日!因為隻隻都好好味...不過以scone黎講,我始終最愛pl

所以,今日好滿足,仲差隻plain 同raisin scone未食,好開心既一日!因為隻隻都好好味...不過以scone黎講,我始終最愛plain果種,雖然隻cheese scone外表好脆,其實好好味,而且唔多cheese,算healthy之選,加上我對cheese其實會有少少過敏...(不過鍾意cheese既又會嫌唔夠芝士香吧!)但個人口味吧,我唔係特別喜好啦!

scone x5 ($60)
cross-bun ($20)
wholewheat bread ($28)
raspberry loaf ($38)

可能有人會覺得好貴,不過如果愛包如我,又耐唔耐先朝聖一次,就會好滿足唔怕貴吧,而且有質素喔! 而家...又掛住d scone同clotted jam了...^^
2008-03-14 16 瀏覽
差人在上一個happy Friday (7/3)帶我來這裡朝聖。恰巧我又很想吃cake,於是放工後就開心地去了!這星期我們二人都狂水深火熱中艱苦作戰。現在總算可以暫時坐下來,一同享受一下成果了。叫了brownie 和new york cheesecake (HK$30.00 EACH)! Cheesecake 比去以前的淡很多, 契爺餅房的好吃多了! BROWNIE反而很滑很合我的口味,因為夠甜,所以差人反而不愛它!不是好吃到「嘩一聲」! 但卻很高興差人跟我分享開心到「嘩一聲」的秘密(我是第一個知道啊!!!) 希望我們以後也一同分享所有的甜蜜與苦澀呢(像這瘋狂的一星期!!!)但我愛甜多D

2008-03-13 20 瀏覽
在樓上開會,因利乘便,就同老細約埋在樓下食早餐。有得揀,梗係唔想同佢面對面,講到尾都唔想咁早就食唔落野,就選了在出面的餅店排排坐,拿份西報掀下掀下咁,時間就快d過。簡單的要了個提子士干及泡沫咖啡一杯,提子士干是暖暖的,吃起來鬆軟,淡淡的牛油香,感覺不錯。當然出色的還有放在一旁的士多啤梨果醬及忌廉,果醬清甜,也有士多啤梨的質感及香味,感覺上,這裡的士干及士多啤梨果醬,就好像是鯪魚球跟蜆芥,其實沾醬更吸引及出色。將士干一分為二,先塗上忌廉,再塗上厚厚的果醬,絕對的滿足。38蚊的士干,不便宜,但也是物有所值。泡沫咖啡很香濃,奶泡堅挺及豐富,是早晨妙品。收48蚊一杯,看似幾貴,但始終這裡是大酒店,不是茶餐廳或連鎖美式咖啡店,也可以接受。侍應生的服務,也很有水準,快手又態度好,值得一讚。

侍應生的服務,也很有水準,快手又態度好,值得一讚。
2008-03-13 17 瀏覽
寫完食評,發覺原來呢度D scone 大獲好評好食,今早走去買個試試。有3種口味,分別系芝士,berry同plain。中意食芝士的我,當然要吃芝士味。12一個做早餐,好抵呢!比起紅色連鎖咖啡店的那些muffin還要便宜。買了咖啡,再吃一口scone。鬆化程度。。。可以更好味道:第一淡覺得平平無奇(可能不夠鬆化的原因吧)但食落覺得味道不錯啊!不過除了個之外,都無mud芝士味。服務:一流。第一次來的我,四圍看看,每逢我走到櫃前,必有位服務生走過來站在櫃後,靜靜的等著。看見那大大份forest ham & cheese sandwich只售$48,即時想講聲I will be back!

鬆化程度。。。可以更好

2008-03-13 17 瀏覽
寫完食評,發覺原來呢度D scone 大獲好評好食,今早走去買個試試。有3種口味,分別系芝士,berry同plain。中意食芝士的我,當然要吃芝士味。$12一個做早餐,好抵呢!比起紅色連鎖咖啡店的那些muffin還要便宜。買了咖啡,再吃一口scone。鬆化程度。。。可以更好味道:第一淡覺得平平無奇(可能不夠鬆化的原因吧)但食落覺得味道不錯啊!不過除了個crust之外,都無mud芝士味。服務:一流。第一次來的我,四圍看看,每逢我走到櫃前,必有位服務生走過來站在櫃後,靜靜的等著。看見那大大份forest ham & cheese sandwich只售$48,即時想講聲I will be back!

鬆化程度。。。可以更好

2008-03-12 14 瀏覽
要不是朋友買了這兒的跟我們分享,我都0吾知道原來0甘好味。真系一試難忘。朋友話大概$300,such delicious cake我覺得很值得。
2008-03-12 16 瀏覽
媽說JAM吃光了,我當日就趕緊到這兒買上新一的罐,順便買些SCONE,CAKE,TARTLET,當是給自己考試的BONUS一罐小小的JAM,要百幾蚊,老實說是不便宜的,但我和媽都喜歡,就不打緊,玫瑰味再加上士多啤利味,實屬佳作;買了3個SCONE,今次不夠新鮮,不夠鬆化;又買了3件CHEESECAKE,味道實在香濃滑得沒話可說,這是我一生中吃過最好吃的NY CHEESECAKE;要買4件STRAWBERRY TARTLET,這是工人最愛吃的,一家4口,就剛剛好,在這士多啤利不當做的SEASON,仍然做到香甜,非常難得!埋單三百多,不要緊,大家都愛吃就好了!
埋單三百多,不要緊,大家都愛吃就好了!