去旅行住六星級酒店,你未必俾得起,又或者你根本唔捨得俾。係香港的六星級擦一餐,又係令一般人牙痛咁聲。但到文華酒店嘆一件大師級出品的蛋糕,卻連窮苦學生哥都負擔得起,而且絕無白鴿眼看待! 只係20幾,30蚊,平民嘅你同我,都可享受六星級的甜品。必試他們軟滑的cheese cake!!! 試過便明白點解細細件嘅蛋糕,多年黎令如此多人為佢傾心。入口便溶化的cheese cake,所選的cheese 亦相當香濃,真的令人愛不釋“口”。絕對recommend 大家叫多一件生果味較重的cake,兩件交替,就無咁易覺得滯喇~而另外,大家如果3月尾,4月頭到文華,更會見到一個你意想不到的景像: 文華門外其中一邊,有很多鮮花,都係歌迷懷念哥哥張國榮的,希望文華唔介意我係呢度講。不過,實在令人感動嘅,已經過了幾年,佢嘅fans 真的仍然好有心。不是fans 的,如果偶爾在這些日子路過,亦可一起懷緬哥哥。
去旅行住六星級酒店,你未必俾得起,又或者你根本唔捨得俾。

係香港的六星級擦一餐,又係令一般人牙痛咁聲。