首先要謝謝OPENRICE的CP~~~~哈哈!! 雖然是之前的食評, 但也想寫一下...去到酒店找不到CAKE SHOP, 個大堂經理叔叔好好人話裝修完難搵D...於是自己帶我地上去!!! 其實如果唔係去過一次應該唔易搵~~~但真係幾靚!! 環境舒服, 但唔算大~~~可以堂食!! 但因為LUNCH時間不多, 所以外賣~~~中午都好多人買, 可能在中環區很多上班族~~~服務都不錯!!! 然後回去香港公園吃~~~~包裝都靚D...紙袋有酒店大M LOGO~~~~~還有個CAKE硬盒!!! 好有味道啊, 食完可以REUSE!!這個芝士牛角包真係唔錯, 又唔貴喎~~~只係$18.00, 以大酒店來講真係好好, 又大~~~~很鬆, 芝士味濃及香口!!!正~~~我叫了個腸仔批~~~~~拿返來仲有點暖暖的!!! 吃著吃著感覺很不錯, 因為批肉有點蛋白加腸仔碎的, 好好味啊!!!跟住食甜品~~~~芝士餅好濃啊D味~~~~雖然是細細舊, 但真係好FULL的, 哈哈!!!XD 另外OPERA的口感, 有點似TIRAMISU~~~但中間有D脆脆咁, 最上的朱古力仲好RICH~~~~好味!!! 兩個人食兩個包

正-Chesses Croissant
正-Sausage Quiche
跟住食甜品~~~~芝士餅好濃啊D味~~~~雖然是細細舊, 但真係好FULL的, 哈哈!!!XD 另外OPERA的口感, 有點似TIRAMISU~~~但中間有D脆脆咁, 最上的朱古力仲好RICH~~~~好味!!! 兩個人食兩個包加兩件CAKES, 飽晒, 大滿足!!!
正-American Cheesecake & Opera Cake
就算無CP, 這間都是不錯的選擇, 喜歡就是了!!! 各方面都在意料之上~~~
5 分鐘 (外賣自取)
$17 (其他)
用餐優惠
其他
正-Chesses Croissant
正-Sausage Quiche
  • Opera
  • Chesses Croissant
  • Sausage Quiche
2012-09-10 398 瀏覽
文華餅店是城中數一數二的老牌餅店之一,風頭曾經一時無兩,但時移世易,地位已經逐漸褪色。在競爭激烈的情況之下,要保持創意和水準故然是重要的成功元素,湊巧週末期間來到大會堂欣賞展覽,大家也興致勃勃的順道到餅店來驗證一下出品的水準有沒有下滑的跡象。當日西餅的款式和種類都不多,要揀選一兩款也似乎有點兒困難,花了不少時間最終方才成功找到所愛。 Cassis Mousseline Vanilla Bavaroise with Sago $40 (Grade: 3/5)圓筒型的外層,配上紫色如同海綿蛋糕的質感,心想必定會是藍莓味道的蛋糕,意想不到原來是來自歐洲的黑醋栗慕絲。慕絲的確做得頗為幼滑,黑醋栗味道近似黑加侖子,夾心餡料特別加入了白色的雲呢拿香草忌廉凍來試圖增強對比。可惜的是黑醋栗味比較濃烈,不自覺地將雲呢拿香草的甜味掩蓋,個人覺得這款過於普通。 Lychee & Raspberry Mousse $40 (Grade: 2.5/5)吸引之處是其雪白無暇的外型,但味道方面卻只屬得過且過。首先荔枝慕絲的味道過於淡然,此外內層的草莓醬亦似乎調校得相對酸溜,入口有點喧賓奪主的感覺。 總結餅店的出品,

總結
餅店的出品,一般以創意和噱頭最為重要。文華餅店在出品的外型上的確花了不少心思,只可惜有型而無實。味道沒有賣相那般討好之餘,創作力和新意也覺失奉。出色的餅店近期越開越多,大家又何需眷戀?
懷舊設計的餅盒
懷舊設計的餅盒
2012-08-24 440 瀏覽
全香港都無乜邊間cake shop整既栗子蛋糕係好味道就試下蛋糕水準十分高既文華,睇下會唔會可以成為第一間栗子蛋糕我滿意既cake shop栗子蛋糕平時係唔會display出黎,要訂先有,因此早幾日就去訂左先,店員態度一流,面對我提出既一大堆問題都耐心解答需要知道栗子蛋糕係好難有突破。今次個蛋糕都突破唔到,但係個餅底都幾特別,有少少果jam係度,食落幾freshD栗子甜左少少總括而言,文華仍然保持到水準
全香港都無乜邊間cake shop整既栗子蛋糕係好味道

D栗子甜左少少

總括而言,文華仍然保持到水準
  • chestnut cake
(非會員)
2012-07-17 331 瀏覽
其實一直聽開依到既cake 好食架啦..咁終於係前2日見有d時間就約左d朋友出去諗住try 下um....我地係walk in 既,,,個時由於唔係咩好busy既時間,,所以唔使等既,,個環境都真係唔錯架我地幾個都叫左d cake,,咁我呢就食左個朱古力海綿蛋糕加朱古力慕絲,,由於我好鐘意食chocolate所以覺得真係好好味,個d慕絲有一陣陣甜味,,但係又唔會太過溜wo~同埋之前睇過d食評睇到個隻"Y"系列既chocolate好似好好食咁,,所以最後我重同我朋友夾份買左盒來試。都係要左一盒16片裝有4款口味的"Y" assortment ,,,真係唔係講笑,,,令之外又好食下次一定會再來試埋其他甜品
下次一定會再來試埋其他甜品

2012-07-13
$300 (其他)
  • 朱古力海綿蛋糕加朱古力慕絲
2012-07-12 331 瀏覽
食評看太多了,所以也很想吃吃文華的蛋糕,那就特地買了兩件蛋糕回家。Rasperry and Apricot Mousse這件可愛的紅莓,很艷麗的紅色,外表看起來像絲絨一樣順滑華麗,味道酸酸甜甜,水果味道的酸,水果味道的甜,中間的果肉為蛋糕添上一絲柔軟濕潤,令蛋糕更多層次,吃得份外稱心。Chocolate Trufflesmile就是朱古力海綿蛋糕加朱古力慕絲;海綿蛋糕軟綿綿,慕絲柔滑輕盈,朱古力味香濃甘醇,好吃。可是...可是...天氣太熱了,回家就變成這樣了,雖然味道還是很好...夏天買的蛋糕,真的要特別小心.

Chocolate Trufflesmile
可是...
可是...天氣太熱了,回家就變成這樣了,
雖然味道還是很好...夏天買的蛋糕,真的要特別小心.

題外話/補充資料: 用餐日期:7月10日
  • Rasperry and Apricot Mousse
復活節假期,難得與女友人相聚!想係繁嚣0既都巿,享受一個寧靜而又高質素的下午茶。可以試試呢一間!~我哋一行三個女仔,黎到中環的文華東方酒店。雖然我哋有預先Book位,但原來,就咁Walkin入黎都可以。位置多而寛濶~~我哋雖然三個女仔,但只叫黎一個二人的下午茶餐。也足夠令我們飽腹了~~ ^^黎講講引死人的三層茶點~~頂層,是小巧的三文治及包點。可口甘香,又不會過份飽肚。中層,也是咸點。我最喜歡的是那個蛋tart呢~~ 很美味!最後的,是甜點!朱古力蛋糕,我想大眾都不會抗拒吧?奈何我是朱古力怪,若朱古力味可以更濃的話最正了!果tart 也引人!很新鮮的士多啤莉呢!然後是清新的檸檬cake。最後是藍莓芝士蛋糕呢~再黎的是有兩款口味的鬆餅!一款是原味,另一款是提子味的!可以配以下的醬料:白色的是牛油芝士,紅色的是玫瑰果醬!玫瑰味十分之濃郁!就好似將一束幾十枝的玫瑰香味集合在一個果醬中。很特別~~
復活節假期,難得與女友人相聚!
想係繁嚣0既都巿,享受一個寧靜而又高質素的下午茶。
可以試試呢一間!~
我哋一行三個女仔,黎到中環的文華東方酒店。

黎講講引死人的三層茶點~~
頂層,是小巧的三文治及包點。可口甘香,又不會過份飽肚。
中層,也是咸點。我最喜歡的是那個蛋tart呢~~ 很美味!
果tart 也引人!很新鮮的士多啤莉呢!

然後是清新的檸檬cake。最後是藍莓芝士蛋糕呢~

再黎的是有兩款口味的鬆餅!一款是原味,另一款是提子味的!
可以配以下的醬料:
白色的是牛油芝士,紅色的是玫瑰果醬!
2012-07-09 384 瀏覽
聽我表姐講,佢話文華d cake又靚又好味,所以我決定同我個friend黎試下。我地食左個cheesecake同一件cake〈唔記得個名〉,個cheesecake既cheese味好濃,但又唔會太甜,味道好適中。另外,cheesecake面的一塊小朱古力片,都係唔太甜,同個cheesecake係個wonderful既配搭。件cheesecake既size好有迷你feel,好得意及適合d鐘意食細細件的朋友。不過我就唔係好like食另一件cake,因為佢個皮比較實,唔夠鬆軟,好難整開黎食。另外,裏面d cream有少量洒味,唔算濃,味道okay另外,我飲左杯dark chocolate,入口好純,味道唔太甜,but我認為chocolate味唔夠濃。最特別既係每杯朱古力都跟一隻朱古力匙,俾你溶落杯朱古力到,好得意。
,好得意及適合d鐘意食細細件的朋友。

不過我就唔係好like食另一件cake

2012-07-02
2012-07-08 428 瀏覽
為還人情債,過到嚟買凍餅作回禮,本來目的已達,不過見到餅店後面一列歐陸、法式麵包,種類繁多。雖然全部都係啲傳統嘅包款,如合桃包、牛角酥、長法包、鬆餅、丹麥酥……,但晌射燈下,個個金黃耀眼,好似揮晒手叫你買佢啦買佢啦咁,而新鮮烘焙嘅香味在餅店內遊走,令人欲欲想試。不過名牌就係名牌,價位唔會便宜。既然嚟到,既來之則安之,買個試試又何妨丫。杏脯丹麥酥 $21咁多款包,最終選上杏脯丹麥酥,絕對唔係隨意,原因係丹麥酥以牛油千層酥皮嚟做包,淨係功夫都比一般麵包都好幾重,而且,酥皮麵包特別有牛油鮮香,搭住蜜餞香甜嘅杏脯,夾到無朋友啦。賣相相當吸引,因為一個杏脯丹麥酥,竟然用上四件原粒大大粒嘅杏脯,色澤橙黃艷麗,包邊撒上糖霜,增加酥皮立體感。果然,文華嘅丹麥酥真係做得頗上乘,睇外觀已見酥皮一層疊一層,一口咬落鬆脆得很,又富有牛油香;而杏脯柔軟清甜,大大粒嘅杏脯令人食得好有口感、好滿足;此外,晌杏脯之下、酥皮包心之內,加咗一抹吉士,增加咗質感嘅層次外,帶著蛋香嘅吉士,既柔且滑,點到你唔覺得幸福有時就係你身旁!收咁嘅價,唔係貴,係叫值呀!簡直係抵食啦。
杏脯丹麥酥 $21

;而杏脯柔軟清甜,大大粒嘅杏脯令人食得好有口感、好滿足
!簡直係抵食啦。
無論酥皮、杏脯、吉士樣樣出色!
外賣自取
無論酥皮、杏脯、吉士樣樣出色!
  • 杏脯丹麥酥
2012-07-07 334 瀏覽
吃过Pierre之后 来饼房尝两款蛋糕吧 Hazelnut Chocolate Mousse Cake 榛子白巧克力慕斯蛋糕 $42 這是Monthly Special本月的精選蛋糕 用杏仁味的cream托起巧克力片 突出了白朱古力的視覺色彩 中間是有杏仁碎碎的慕斯 堆砌在軟綿的蛋糕層上 同色系不止在視覺上很合拍 口感也帶著輕盈的甜美感覺 不會厚重和甜膩 Cocobean Chocolate 可可豆巧克力蛋糕 $42 對朱古力的喜愛 有時候真的會上癮 當然 也不是什麽甜膩都能塞下肚的 巧克力于我 不止是口腹之欲的飽足感 更多的 像一種精神食糧吧 是真的會讓人快樂的東西呢 對它的愛戀心情 總是越久遠越深厚 好似聽著很單一的黑朱古力 在水果或者堅果的種種演繹下 總有數不完的風情萬種這日來嘗試了 可可豆模樣的朱古力蛋糕 把Ganache、朱古力慕斯、朱古力海綿蛋糕親密融合 再將可可味香濃的慕斯豆置頂 酒紅色美豔動人 也讓朱古力的多重口感 層層演繹 很是動心
吃过Pierre之后 来饼房尝两款蛋糕吧
這是Monthly Special本月的精選蛋糕
杏仁味的cream托起巧克力片 突出了白朱古力的視覺色彩
中間是有杏仁碎碎的慕斯 堆砌在軟綿的蛋糕層上
是真的會讓人快樂的東西呢
對它的愛戀心情 總是越久遠越深厚

2012-07-06 281 瀏覽
甜魔,自問絕對未夠班做。 但對某些種類的甜品,如朱古力,我通常都是會很難抗拒它的吸引力。就像這日到文華吃飯,見早到了一點,便心思思走到餅店選了盒朱古力送給自己。來到朱古力櫥前,各款朱古力都很吸引!最後選了以文華行政糕餅廚Yves Matthey命名的"Y"系列。正正方方的薄片朱古力,共有6款口味。我要的是一盒16片裝有4款口味的"Y" assortment ,$298。不同的口味用不同顏色來識別。我的4色分別是咖啡色、白色、綠色和橙色。雖然我就覺得單從顏色真的不易聯想到朱古力的味道。咖啡色:oreo杏仁果蓉(praline)。吃起來杏仁香和oreo的味道也突出,是市面較少見的朱古力口味。(4/5)白色:海鹽花生。雖然花生香脆,朱古力亦香濃,好吃。不過這口味不算怎麼特別。(3.5/5)綠色:芝麻榛子果蓉。芝麻很香,加上榛子praline,好好吃。是四款中我的最愛。(4.5/5)橙色:黑朱古力和可可豆碎(cocoa nibs)。黑朱古力和可可豆碎做的朱古力,味道一向都很夾,而這個也不例外。吃起來甘香中又有脆脆的食感,好吃。(4/5)而這份給自己的小禮物,我當然有與友人分享不會如此獨食。大家

而這份給自己的小禮物,我當然有與友人分享不會如此獨食。大家都吃得高興,亦一致覺得綠色是最好吃。
外賣自取
$298 (其他)
2012-07-05 314 瀏覽
前些日子看到文華餅店的食評, 細閱圖片和文字, 腦海總幻想那誘人的滋味...想得太多,夢中....也是在吃蛋糕....今天特地到實現夢想, 帶走了tiramisu 和 passion fruit (“pf”) chocolate mousse起動!一口吃了半杯tiramisu........????怎麼會這麼甜呢? 細味, 細看, 那是custard的味. 是custard啊! 不曉得是沒有mascarpone cheese 還是都給custard的甜味蓋過了…. 幻想隨即破滅….儘管有出色的ladyerfingers心靈的損傷都未能治癒切開小黑cake, 黃色? 不應是啡色的chocolate mousse嗎? 不管了, 吃吧...竟然是令人精神一振的酸!誤解它的名字了! 其實是混着chocolate sponge的pf mousse…整理一下心情, 從pf的角度出發, 其實可說是好吃黑色的表層(竹炭味嗎@@?), 為mousse帶來口感變化, 即與sponge互相呼應mousse 則很柔軟, 連同小水滴跟薄片貫徹pf 味的主題 不膩不滯, 是飽了還想吃“甜品” 的好選擇(酸酸的,
看清tiramisu 的蛋黃色layer....custard 是主材料
起動!

一口吃了半杯tiramisu
custard layer ><:
........????

儘管有出色的ladyerfingers心靈的損傷都未能治癒

切開小黑cake,
passion fruit mousse and chocolate sponge
黃色? 不應是啡色的chocolate mousse嗎?
不管了, 吃吧...
竟然是令人精神一振的酸!

整理一下心情, 從pf的角度出發, 其實可說是好吃
不膩不滯, 是飽了還想吃“甜品” 的好選擇
(酸酸的, 吃了一口又一口... 其實也可以作開胃菜呢

原來, 吃甜品都不能想得太遠.
以HK$40 一道來說我期望味道用料都比較上乘, 雖然一道叫人"驚喜", 但另一道令人失望.
總的來說是一般.
2012-07-02
2012-07-03 397 瀏覽
文華既蛋糕一向很有名,整得靚之餘又好食今日特登再黎食皆因黎既時候已經係7點幾,所以餅櫃淨低既散件蛋糕款式都好有限,有NEW YORK CHEESE, BROWNIE同 同埋好似有一款好似係石榴既,店員介紹左文華既SIGNATURE- 美式芝士蛋糕雖然係一件裝既西餅,但包裝都十分精美,用既係一個好硬身既盒,放入一個幾大下既啡色紙袋美式芝士蛋糕:呢件蛋糕絕唔係雷聲大,雨點小;因為真係好好食,睇唔出一件感覺咁普通,好似好食極有限既芝士蛋糕都可以咁好食!佢既芝士極香濃幼滑,但唔會很膩,甜度適中;雖然冇餅底,但配合埋上面既朱古力,真係大滿足!!
文華既蛋糕一向很有名,整得靚之餘又好食
今日特登再黎食

2012-06-29
5 分鐘 (外賣自取)
$40 (其他)
2012-06-29 301 瀏覽
不斷重複發生o既情況係……明明只係心諗買個Almond croissant走人…跟住見到隔離果籃紅卜卜o既草莓丹尼酥好亮麗…又見好似未試過芝士牛角酥喎…點好呢??...都係要齊三款至安樂啦~~嘻嘻…眾所周知…食物主要講求色, 香, 味…首要眼睛享受先…跟住輪到嗅覺, 不得不讚係哩個Strawberry Danish ($22)同Cheese Croissant ($19)都同樣散發出誘人香氣…一打開包裝紙, 香味飄至成呎遠, 心神為之一振呢!!...草莓既香且甜…最出色係中間厚厚一層濃濃細滑o既香草吉士醬…不過酥皮層未算鬆酥…整體味道ok…至於Cheese Croissant...芝士味已香到我暈陀陀…學習過做croissant都知道佢要用大量牛油做先可以焗到咁香酥味美…加埋滿佈外層o既芝士…真係肥到無朋友架!!…但另一個不斷重複發生o既情況就係…每次都話食左先至算o羅~~哈!!

Strawberry Danish ($22)
Cheese Croissant ($19)

Cheese Croissant
Strawberry Danish
2012-06-26
2 分鐘 (外賣自取)
Cheese Croissant
2012-06-25 247 瀏覽
文華餅店會定期隨季節和節日而推出不同款式的西餅,以時令食材配搭出千變萬化的味覺享受,創作出令人賞心悅目的造型, 任何時間都給了新鮮的感覺。今次選了六件不同的件裝西餅與家人分享,融合了:Art & Taste!New York Cheese Cake 必然是每次的選擇,幼滑的芝士很rich但不會很膩,給人實在滿足的感覺。三款撻: 栗子、士多啤梨、藍梅,每款都香甜美味。栗子蓉香滑味濃,撻內也用上不同配料,造出不同層次、士多啤梨時令新鮮配上吉士,果味更突出、藍梅粒粒飽滿而吉士也混合了藍梅汁,紫藍色非常奪目!不得不提是撻皮混合了果仁碎,比一般撻皮更為香脆,令每一口都充滿著不同的口感!感覺滿足!
Art & Taste

三款撻: 栗子、士多啤梨、藍梅,每款都香甜美味。
栗子蓉香滑味濃,撻內也用上不同配料,造出不同層次、
士多啤梨時令新鮮配上吉士,果味更突出、
2012-06-17
外賣自取
$40 (其他)
Art & Taste
2012-06-24 438 瀏覽
之前只係去過文華酒店食BUFFET時試過出品既CAKE, 已經覺得非常好食今次咁岩係中環食生日飯, 就決定黎呢度買蛋糕啦.預早一個星期以電話預訂了一磅裝的american cheesecake, 只需留下名字, 電話, 取餅時間和要寫上蛋糕的字便可, 不用交訂金 真方便一見到個盒, 大家已經充滿期待一打開, 就像一舊正方既芝士一樣, 實而不華的外表加上簡單的朱古力字句, 足以令主人家非常歡喜食落真係好似食芝士一樣, 芝士味十分濃郁, 甜度適中, 密度很高但質感非常細滑, 加上表面既酸忌廉, 真係近乎完美!!!!!下次有機會, 真係要再試下其他味道既餅

今次咁岩係中環食生日飯, 就決定黎呢度買蛋糕啦.

真方便

一見到個盒, 大家已經充滿期待
!!!!!

下次有機會, 真係要再試下其他味道既餅
2012-06-09
慶祝紀念