2024-01-12 93 瀏覽
🇲🇾馬拉菜大圍小店🍹-屯馬綫連結起我同新界朋友 約大圍最方便喇😂 見到成條街都好多嘢食 揀咗呢間唔少好評嘅馬來西亞菜試下😙-🍗 馬拉沙嗲串燒 (三串)$64出色嘅串燒 醬汁花生夠多又惹味🥜 喚醒咗我喺老巴剎食串燒嘅記憶🤭-🍛辣死他啦配娘惹咖喱雞肉 $76Nasi Kerabu即係藍花飯 食法有啲似沙律🤔 咖喱汁味道唔錯 而雞肉都做到好腍 兩三下就可以將雞髀拆骨😍-🍖一字骨肉骨茶 $86肉骨茶好香 八角味尤其搶鏡有啲似滷水咁 一字骨啖啖肉又腍🤤-🍜舊街白咖喱麵 $84有得揀渗渗麵底 另外配菜嘅虎蝦有燒過幾好食🦐-🥬玻璃魷魚蕹菜 $58份量幾夠 難得用嘅蕹菜夠幼身 一啲都唔老👍🏻-🍞咖央多士 $33推薦俾鍾意脆身多士嘅朋友 麵包哄到好乾身 每一啖都係咁crunchy🤯 另外仲有極邪惡鮮牛油版選擇🤫-📍捌哥‧馬拉籽大圍積存街14號兆苑地舖
🇲🇾馬拉菜大圍小店🍹

🍞咖央多士 $33
咖央多士

📍捌哥‧馬拉籽
咖央多士
*肉骨茶 (豬手) $62*龍蝦尾海鮮濃湯蝦麵 $128*怡保芽菜雞 (例牌) $88*魚仔醬啦啦 $54*愛他愛她 $42*馬拉茶 (跟湯麵)依到既肉骨茶,有好多款肉料選擇揀😍想食多幾款可以揀細滲/ 大滲嗌完職員仲即刻全枱每位倒一碗,可以飲住等😆小煲入面有3舊豬手湯頭藥材味幾濃,入口甜味多少少,好易入口👍🏾可能添飲既湯頭一直煲緊茶膽,refill 果啲係比較香濃魚仔醬啦啦個醬幾special帶有咸香,底下辣油又有啲魚香,份量都好多另外湯蝦麵🍜 既湯底係有驚喜!蝦膏同蝦味好突出,而且裡面有好多蕃茄蓉鮮茄酸甜更加帶出鮮味湯底亦夠比較稠身,令麵掛湯力更強最後埋單仲發現唔洗加一
*肉骨茶 (豬手) $62
*龍蝦尾海鮮濃湯蝦麵 $128
*怡保芽菜雞 (例牌) $88
*魚仔醬啦啦 $54
*愛他愛她 $42
*馬拉茶 (跟湯麵)
依到既肉骨茶,有好多款肉料選擇揀😍
想食多幾款可以揀細滲/ 大滲

嗌完職員仲即刻全枱每位倒一碗,可以飲住等😆

小煲入面有3舊豬手
湯頭藥材味幾濃,入口甜味多少少,好易入口👍🏾
可能添飲既湯頭一直煲緊茶膽,refill 果啲係比較香濃
魚仔醬啦啦個醬幾special
帶有咸香,底下辣油又有啲魚香,份量都好多
另外湯蝦麵🍜 既湯底係有驚喜!
蝦膏同蝦味好突出,而且裡面有好多蕃茄蓉
鮮茄酸甜更加帶出鮮味
湯底亦夠比較稠身,令麵掛湯力更強
最後埋單仲發現唔洗加一
2024-01-08 42 瀏覽
沙煲裡頭的老鼠粉真係神來一筆,夠晒滑,攪勻咗半熟蛋,蛋黃包裹咗每條粉條,令到每啖都鮮滑得嚟有咬勁。嗰啲炸蒜片同江魚仔都係點睛之筆,一啖咬落去,惹味至極,但唔辣到喇!💥🥳🍳 香飯系列嘅芽菜雞配上少見嘅藍花飯,啖啖清新爽口,豆芽脆脆嘅,有啲驚喜喎!👀🐔🌸 馬拉沙嗲串燒,肉質香嫩多汁,個沙嗲醬真係花生味十足,唔辣過頭,咬落係咁滋味!👍🔥 檳娀香炸滷肉卷大勁有料,五香滷得啱啱好,嗰層豆腐皮炸得金黃香脆,加咗辣椒醬,風味瞬間升級!🌶️😋🌟 嗰個交織嘅口味與香味,真係令人回味無窮,一定要再黎!
2024-01-06 57 瀏覽
📍今晚朋友車我去咗大圍呢邊食馬來西亞菜❤️真係唔錯噃🍴🦞龍蝦尾海鮮濃湯蝦麵 $128🌈係menu上面見到呢個龍蝦尾海鮮濃湯蝦麵超吸睛呀⭐️個海鮮湯底好鮮甜又夠濃 ❤️入面有彈性牙嘅龍蝦🦞仲有帶子同埋青口✅材料豐富😋仲包埋杯熱馬來西亞茶添💯性價比高🥳☕️熱馬來西亞茶🌈身為奶茶控就梗架係要飲番杯拉茶啦✅茶味濃又唔會太甜🤤喜歡飲奶茶嘅朋友仔必點👍🍝福建炒麵 $98🌈第一次食福建炒麵🔥醬油顏色係深色嘅❤️味道甜甜香香👅好鍾意麵條彈牙嘅口感🍝煙煙銀銀👍火腩肉肥瘦適中✅好惹味呢🥳🥪鮮牛油咖央多士 $38🌈係我地必食嘅小食👍邪惡嘅鮮牛油🧈加埋多士烘到金黃色😍入口脆卜卜🤤𥚃面夾住嘅椰香味濃又香甜💯好正呀🥳🥬玻璃生菜 $32🌈好喜歡食蔬菜❤️呢個生菜好新鲜🥬咬落口索索聲👍唔錯🥳☕️熱茶啡滲 $18🌈加左咖啡既奶茶☕️咖啡味道好香💯
📍今晚朋友車我去咗大圍呢邊食馬來西亞菜❤️真係唔錯噃🍴

🌈好喜歡食蔬菜❤️呢個生菜好新鲜🥬咬落口索索聲👍唔錯🥳

☕️熱茶啡滲 $18

🌈加左咖啡既奶茶☕️咖啡味道好香💯
2024-01-05 322 瀏覽
用料十足高質馬拉菜🌸細滲肉骨茶 $106🌟🌟🌟🌟🌟材料非常豐富,大部份肉骨茶配料都有齊,熱辣辣細細煲上,肉骨茶則無限添的飲,小編超鐘意肉骨茶味道,藥材味十足,飲完個人暖笠笠。🌸咖央多士 $33🌟🌟🌟🌟🌟滿滿咖央同薄薄一層牛油,多士夠脆新鮮好味。🌸馬拉沙嗲串燒(半打) $108🌟🌟🌟🌟🌟小編同朋友決定叫雞牛豬各兩串試下,雞燒到嫩滑、牛有點咬口、豬就有點juice感覺,最好味係個都沙嗲醬,一定要連埋一齊放入口呀!個味蕾感覺正好多。🌸我知你啦薄餅 $52🌟🌟🌟🌟🌟呢個薄餅有兩塊,仲有兩個醬汁,一個係辣得好惹味重椰醬味既咖哩汁,另一個係濃郁牛味牛腩汁,兩款沾上醬汁都有唔同效果。🌸美祿恐龍 $30🌟🌟🌟🌟🌟大大杯,味道濃郁,面頭仲有數粒星星穀類早餐🌸精選🍀龍蝦尾海鮮濃湯蝦麵 HK$ 128🌟🌟🌟🌟🌟呢個龍蝦麵是每日限量20碗架!手掌咁大龍蝦尾鮮甜厚身彈牙,彈牙魚片、鮮甜帶子、青口,將本身已經濃郁嘅蝦湯底,再加入海鮮、鮮茄熬製成豪華濃湯,更香更稠更鮮型。小編揀左銀針粉做粉底,這樣就可以連湯底一同放入口,仲有爽脆通菜,超滿足。🍀凍茶啡滲(跟餐)🌟🌟🌟🌟🌟味道特別,兩者配搭得好好,比起港式焉鴦更好味
用料十足高質馬拉菜

🌸細滲肉骨茶 $106🌟🌟🌟🌟🌟

🌸咖央多士 $33🌟🌟🌟🌟🌟
滿滿咖央同薄薄一層牛油,多士夠脆新鮮好味。

🌸馬拉沙嗲串燒(半打) $108🌟🌟🌟🌟🌟

🌸我知你啦薄餅 $52🌟🌟🌟🌟🌟

🌸美祿恐龍 $30🌟🌟🌟🌟🌟
大大杯,味道濃郁,面頭仲有數粒星星穀類早餐

🌸精選
🍀龍蝦尾海鮮濃湯蝦麵 HK$ 128🌟🌟🌟🌟🌟

🍀凍茶啡滲(跟餐)🌟🌟🌟🌟🌟
味道特別,兩者配搭得好好,比起港式焉鴦更好味。

======詳情======
捌哥‧馬拉籽 (大圍)
================
#yummy #香港美食指南 #香港美食 #hkfoodie #hkfood #hkeat #吃貨 #吃貨日常 #RnT吃貨 #相機食先 #大圍美食 #大圍好去處 #香港美食探店 #香港探店 #我是吃貨 #打卡熱點 #打卡美食 #著數報料 #冬日美食 #茶啡滲 #龍蝦尾海鮮濃湯蝦麵 #咖央多士 #我知你啦薄餅 #馬拉沙嗲串燒 #細滲肉骨茶 #肉骨茶 #積存街 #捌哥馬拉籽
  • 龍蝦尾海鮮濃湯蝦麵
✅捌哥.馬拉籽放工同同事去咗大圍揾嘢食🤣今次揀咗食馬拉菜😍 位置係大圍站直出行5分鐘就到啦!小店形式 地下個層嘅座位就唔太多 但勝在有樓上舖 多人都冇問題!🔆細滲 $106嚟到一定要叫肉骨茶 馬來西亞嘅肉骨茶係偏向重藥材味多啲凍冰冰嘅天氣飲 超暖身! 好補嘅感覺😍叫咗細滲 貪佢每樣都有啲 可以每樣都試下~分別有雞腳 豆卜 金菇 豬手 腩肉等啲肉類好入味又唔鞋😍 飲完哂仲可以添肉骨茶添!🔆玻璃魷魚通菜 $58呢個好有驚喜! 出色之處在於佢個醬汁醬汁惹味有少少辣 撈埋通菜食就啱啱好!魷魚唔會太硬 食落都好爽口!呢個菜會愈食愈多🤣🤣🔆黃金奶油虎蝦 $168呢到少有地有馬拉小菜叫!見到奶油虎蝦就心心眼🫶🏻一定好creamy但creamy得嚟又唔漏 有少少微辣嘅後勁!虎蝦以炒嘅形式都食得出架新鮮!一啲都唔鞋口而且好掛汁👍🏻🌶️🔆青辣椒魷魚 $118要咗炸魷魚圈! 魷魚圈炸得好乾身 而且唔厚粉唔會一咬就皮肉分離!但佢並唔係普通嘅魷魚圈 而係有配特制嘅青辣椒醬呢個兩隻辣椒🌶️嘅青辣椒醬真係唔係流㗎~酸酸哋開胃又惹味 個辣係去到喉嚨先發出嚟但唔點個汁又唔得喎🤣🔆馬拉沙嗲串燒 (3串) $
✅捌哥.馬拉籽
放工同同事去咗大圍揾嘢食🤣
今次揀咗食馬拉菜😍 位置係大圍站直出行5分鐘就到啦!
小店形式 地下個層嘅座位就唔太多
但勝在有樓上舖 多人都冇問題!

🔆細滲 $106
嚟到一定要叫肉骨茶 馬來西亞嘅肉骨茶係偏向重藥材味多啲
凍冰冰嘅天氣飲 超暖身! 好補嘅感覺😍
叫咗細滲 貪佢每樣都有啲 可以每樣都試下~
分別有雞腳 豆卜 金菇 豬手 腩肉等
啲肉類好入味又唔鞋😍 飲完哂仲可以添肉骨茶添!

🔆玻璃魷魚通菜 $58
呢個好有驚喜! 出色之處在於佢個醬汁
醬汁惹味有少少辣 撈埋通菜食就啱啱好!
魷魚唔會太硬 食落都好爽口!
呢個菜會愈食愈多🤣🤣

🔆黃金奶油虎蝦 $168
呢到少有地有馬拉小菜叫!
見到奶油虎蝦就心心眼🫶🏻一定好creamy
但creamy得嚟又唔漏 有少少微辣嘅後勁!
虎蝦以炒嘅形式都食得出架新鮮!一啲都唔鞋口
而且好掛汁👍🏻🌶️

🔆青辣椒魷魚 $118
要咗炸魷魚圈! 魷魚圈炸得好乾身 而且唔厚粉
唔會一咬就皮肉分離!
但佢並唔係普通嘅魷魚圈 而係有配特制嘅青辣椒醬
呢個兩隻辣椒🌶️嘅青辣椒醬真係唔係流㗎~
酸酸哋開胃又惹味 個辣係去到喉嚨先發出嚟
但唔點個汁又唔得喎🤣

🔆馬拉沙嗲串燒 (3串) $64
串燒有3串同6串選擇 亦都可以揀豬/牛/雞
我哋就叫咗3串雞串 點咗重花生醬味嘅沙嗲醬👍🏻

🔆魚仔醬啦啦 $54
呢個就係用魚仔醬撈蜆仔
魚仔醬好香咸香味 蜆仔份量都好多!
做前菜/小食就啱哂啦!

🔆龍蝦尾海鮮濃湯蝦麵 $128
壓軸就當然要叫返個龍蝦湯麵😍
蝦湯好濃郁 但又唔會死咸
有好多唔同嘅海鮮 例如青口 魷魚等等
重點就係龍蝦! 龍蝦肉大大舊好鮮味!
麵類係油麵 唔怕會索哂啲湯變到好腍!
蝦湯麵仲可以跟餐加配飲品!好抵食啊!

🔆怡保白咖啡 (跟蝦麵餐)
咖啡有別於平時茶餐廳飲到嘅
濃得嚟又帶少少回甘 好特別!

🔆桔仔話梅水 $30
唔飲咖啡奶茶嘅話 亦都可以試吓呢杯
呢杯比較清新 而且有桔仔話梅仲可以滋潤添!
冇額外加仼何糖水 飲落都比較健康!

🔆茶啡滲 $22
另外呢杯都比較特別 混合咗咖啡同拉茶
相對上比咖啡更重奶味!
唔太鐘意咖啡嘅苦澀味可以試吓呢杯~

味道: 8/10
賣相: 8.3/10

地址: 大圍積存街14號兆苑地舖
2023-12-25 377 瀏覽
📍 捌哥•馬拉籽最近迷上左食馬拉菜,今次專程入黎大圍試呢間新開既餐廳~餐廳一共有兩層;裝修簡潔,但勝在座位寬敞,環境舒適😌可以同朋友慢慢傾住食👭牆上畫左幅巨型壁畫,幾有特色,夠曬打卡able💖🦞龍蝦尾海鮮濃湯蝦麵 $128上枱嘅時候聞到好濃郁嘅龍蝦既香味😇各種既海鮮種類多:有齊曬龍蝦尾、帶子、青口、魚片頭,好豐盛!🤩先試左啖湯,好鮮味~加入鮮茄熬製而成嘅濃湯,亦吸收曬各種海鮮既精華😇手掌咁大既龍蝦尾絕對係MVP,肉質爽口彈牙,幾新鮮!必食啊♥️而帶子就大大粒,食落嫩口,唔會有雪味~唔錯👍🏻另外,麵份量多而且好掛湯,每啖都好滿足🤩🥘細滲 $106由多種唔同既藥材熬製而成嘅肉骨茶,滋補又養生~雖然係細滲,但材料既份量都唔講得少!分別有豬腩肉、豬肚、豬手、雞腳、排骨等等,好足料架!比較中意食既係豬手,食落好淋身而肉唔會覺得韌,同一時間吸收曬肉骨茶既香味,好入味😍食完飲完真係好暖身,尤其宜家天氣凍凍地~呢間既肉骨茶選擇多,多到有成10款俾你揀✨🐠魚仔醬啦啦 $54呢道係人氣之選既馬拉小食~「啦啦」即係香港人成日食既蜆仔,配餐廳特製既魚仔醬,鹹香辛辣共治一爐✨蜆仔肥美幾大隻,而且係冇沙既~最好食一
📍 捌哥•馬拉籽

🦞龍蝦尾海鮮濃湯蝦麵 $128

細滲

🥘細滲 $106

魚仔醬啦啦

🐠魚仔醬啦啦 $54
呢道係人氣之選既馬拉小食~「啦啦」即係香港人成日食既蜆仔,配餐廳特製既魚仔醬,鹹香辛辣共治一爐✨蜆仔肥美幾大隻,而且係冇沙既~最好食一定係個靈魂既醬料— 魚仔醬,配埋啲魚仔食,咸香既味道係口𥚃面揮之不去👅

黃金奶油虎蝦

🦐黃金奶油虎蝦 $168
虎蝦一共有3款可以揀:青辣椒虎蝦、甘香虎蝦同黃金奶油虎蝦;奶油口味比較少見,所以就試下先!味道香甜😌牛油味香~而虎蝦相當大隻,成隻手掌咁大✋蝦肉既質地厚實,有咬口😇蝦肉再配上奶油醬汁,幾開胃!

🥬玻璃魷魚蕹菜 $58
魷魚好脆身,最正既係加入左秘製既香辣醬料!但食得出有炸蒜同參巴醬的成份,係一種係娘惹菜既辣醬,香辣既味道幾啱我口味。另外,通菜炒得好有火候,菜食落爽脆但唔會覺得好油膩;一向少食菜既我表示食左成碟菜😆

🦑青辣椒魷魚 $118
魷魚係選用水魷魚,切成片狀再攞去炸~炸完之後個樣幾似洋蔥圈😋炸粉薄身,唔會食到成口炸粉~即叫即整,新鮮熱辣辣😝佢個青辣椒醬汁好正,味道辛辣🌶️啱曬中意食辣既人士!呢道絕對係我會encore既小食🤓

🍢馬拉沙嗲串燒(三串) $64
串燒有3款肉類可供選擇,分別有豬牛雞~試左雞肉嫩滑,唔會覺得鞋口~配埋餐廳特製既馬拉沙嗲醬,食到花生粒粒🥜香口惹味😝不過真係要趁熱食,凍咗個味就會冇咁出色😋

桔仔話梅水  &  怡保白咖啡

☕️怡保白咖啡(熱)
入口順滑,咖啡味濃🤣

🍹桔仔話梅水(冷) $30
桔仔同話梅酸酸甜甜,解膩之選!

⭐️好味指數:8/10

📍 捌哥‧馬拉籽 (大圍)
大圍積存街14號兆苑地舖

#大圍 #捌哥·馬拉籽 #馬拉籽 #馬拉菜 #魚仔醬拉拉 #細滲 #肉骨茶 #喇沙 #蝦麵
細滲
魚仔醬啦啦
黃金奶油虎蝦
桔仔話梅水  &  怡保白咖啡
  • 桔仔話梅水
2023-12-21 39 瀏覽
前日係地鐵app見到大圍必食四間店。 其中兩間我都未食過。 我睇完醫生便尋找馬來菜的【捌哥•馬拉籽】的位置。 此店位置係油站對岸以前沙田雞粥附近。 此餐廳有兩層樓上比較多座位。 室內牆上畫了許多貓貓很合適打咭。 前日我點了午餐 - 檳城福建蝦麵,麵選了滲滲, 滲即係兩樣野加埋。就如我哋叫鴛央。 大馬會奶茶滲咖啡, 我選的滲滲係冇自選。 餐廳設定滲滲係油麵加米粉。 飲品我加$8轉了桔仔話梅水。 如果想食午餐特定小食可加$24蚊就有。 不過因為我係咖吔控! 而特定小食不包括咖央牛油多, 所以我另外點了特別推介咖央牛油多。 首先送來桌上是咖央牛油多, 香脆可口,不過好像牛油蓋過了咖央。 其後我買了樽沒包裝由馬來西亞直送咖央醬。 餐廳老闆說此咖央醬並沒添加防腐劑,所以要儘快食用,它只可存放個半月。 當我食緊咖央牛油多時老闆送來子桔仔話梅水。 酸酸的可以消滯,桔仔對喉嚨也好,不錯喝! 而檳城福建蝦麵嘛等了許久才來! 我等待時餐廳發生小插曲, 有位正食蝦麵的顧客跟老闆說好像送錯不是她點的蝦麵,不過這碗也啱佢食,而且她已吃過了這碗麵。 不過老闆說抱歉送錯了,兼且從新端另一碗蝦麵給這位顧客。 不過那顧客該一個人也吃不下兩碗麵,所以將未吃過的打包作外賣。 再等了會
我的蝦麵來了,侍應問我要否辣醬,我話要。他用小碟盛了些辣醬給我。 這檳城福建蝦麵的賣相👍🏻真不錯,那味道? 下辣醬前當然事嚐嚐這蝦麵的湯頭, 😋😋😋 濃郁的蝦味襲來太美味了,所以我再喝了三口湯才加入辣醬開動吃麵嚕! 麵內正方型的魚片爽滑彈牙, 腩肉皮腍但不是入口即溶的那種! 胖嘟嘟的芽菜很清爽了! 蝦麵的主角蝦很新鮮又彈牙! 米粉吸收了蝦湯太正了! 到收銀枱結賬時我跟老闆說他們的蝦麵很美好, 未落辣醬之前有飲嗰啲湯,啲湯有好濃郁嘅蝦味👍🏻👍🏻👍🏻老闆咁多啲來光顧! 我應該會再去吃東西的。 不過這餐廳不近我家! 所以不會太常去。

捌哥•馬拉籽
地址: 大圍積存街14號兆苑地舖
電話:28840886
檳城福建蝦麵、咖央牛油多、桔仔話梅水
2023-12-09
3 分鐘 (堂食)
午餐
檳城福建蝦麵、咖央牛油多、桔仔話梅水
  • 鮮牛油咖央多士
2023-12-18 93 瀏覽
朋友唔帶我黎都唔知原來大圍有間咁正咁正宗既馬來西亞餐廳~~餐廳有2層, 地方都唔細架~牆上有好多貓貓壁畫, 好可愛呢餐牌上有好多款地道馬來西亞食品~好多都好特別, 平時好少食到~~美祿恐龍 $30係我飲過味道最濃郁既美祿!!超好味呀!! 個面仲有美祿粉同穀物脆脆馬來西亞茶 (跟餐)馬來西亞既傳統奶茶, 茶味香濃帶有微甜~~細滲 $106肉骨茶色澤深褐, 湯底由多種香料同草藥慢熬而成, 口感滑順, 味道香濃~細滲包括有排骨, 豬手, 豬腩, 豬肚, 雞腳, 豆卜, 金菇等等.....材料非常豐富!!每款材料都充滿肉骨茶味道, 好入味呢係呢個凍凍地既天氣飲就最正, 溫暖又滿足全部肉都煮到好淋入晒味肉骨茶仲係冇限refill添龍蝦尾海鮮濃湯蝦麵 $128蝦麵好大碗又吸睛!!龍蝦尾好似手掌咁大呀!!! 啖啖肉超正~~ 龍蝦好新鮮, 肉質爽口彈牙, 味道鮮甜!!!湯底係好濃郁蝦湯, 每啖都係蝦既精華~~ 另外仲加入海鮮同鮮茄熬製而成, 鮮味十足呢~~除左龍蝦尾, 仲有魚片, 帶子同青口等新鮮海鮮帶子大大粒, 又滑又嫩口馬拉籽芽菜雞(例牌) $88呢款怡保美食好好味呀~~雞皮甘香, 雞肉嫩滑~ 菜
朋友唔帶我黎都唔知原來大圍有間咁正咁正宗既馬來西亞餐廳~~
餐廳有2層, 地方都唔細架~
牆上有好多貓貓壁畫, 好可愛呢
餐牌上有好多款地道馬來西亞食品~
好多都好特別, 平時好少食到~~

美祿恐龍 $30
係我飲過味道最濃郁既美祿!!
超好味呀!! 個面仲有美祿粉同穀物脆脆

馬來西亞茶 (跟餐)
馬來西亞既傳統奶茶, 茶味香濃帶有微甜~~
細滲 $106

每款材料都充滿肉骨茶味道, 好入味呢

係呢個凍凍地既天氣飲就最正, 溫暖又滿足
全部肉都煮到好淋入晒味
肉骨茶仲係冇限refill添
龍蝦尾海鮮濃湯蝦麵 $128
蝦麵好大碗又吸睛!!
除左龍蝦尾, 仲有魚片, 帶子同青口等新鮮海鮮

帶子大大粒, 又滑又嫩口

馬拉籽芽菜雞(例牌) $88
呢款怡保美食好好味呀~~
雞皮甘香, 雞肉嫩滑~ 菜式澆上雞油、黑醬油同胡椒粉調, 連芽菜都入晒味!!
再蘸用蒜蓉辣椒同頭抽調成嘅醬料, 味道更加豐富!!
玻璃生菜 $32
生菜好新鮮, 口感清新爽脆, 調味恰到好處
  • 美祿恐龍
  • 馬來西亞茶
  • 細滲
  • 龍蝦尾海鮮濃湯蝦麵
  • 馬拉籽芽菜雞(
基於翻桌咗呢間餐廳好多次,呢度有一半嘅菜式都食過,所以想出返個食評長文大全🤭推介一下呢間我好鍾意嘅餐廳~🔹龍蝦尾海鮮濃湯蝦麵($128)係最近仲出咗新菜式,每日限量20碗,龍蝦新鮮爽口,有炒過醬汁甜甜地幾好食,而且海鮮蕃茄湯底香濃帶點甜~🔹肉骨茶係例牌一定會叫,大滲同小滲就乜都,而且凡係肉骨茶都可以無限fill!🔹 乾炒辣米暹配娘惹咖喱雞($88)呢個係我每次都會必叫嘅炒麵,炒得乾身入味,好啱鍾意食辣同重黑椒味人~加咖哩食中和黑椒味同濕潤啲~🔹 串燒($64/3串,$108/半打)每次都係燒得好香,剛剛好,一啲都唔柴,沙嗲醬夠晒多☺️🔹玻璃魷魚通菜/通菜:醬汁都係一樣,個人鍾意食有埋玻璃魷魚~🔹辣死你媽椰漿飯配生炸雞髀($86)呢個炸雞髀真係不得了,雞皮咸香,勁脆皮,但個肉都仲係嫩的❤️而且椰漿飯好香!🔹砂煲老鼠粉($98)亦係必點之一!有點辣同埋重口味少少,流心蛋撈埋一齊食好正!🔹魚仔醬啦啦 ($54)醬汁好正,魚仔好大隻,有少少辣🔹亞參喇沙($84)味道帶點酸甜,非常開胃!🔹怡保芽菜雞($108/半隻)唔食得辣嘅朋友可以揀呢個,又係肉嫩入味!🔹咖咉多/鮮牛油咖咉多:一定要趁熱,鍾意佢咖

🔹魚仔醬啦啦 ($54)醬汁好正,魚仔好大隻,有少少辣

🔹亞參喇沙($84)味道帶點酸甜,非常開胃!

🔹咖咉多/鮮牛油咖咉多:一定要趁熱,鍾意佢咖咉醬夠多,加埋凍牛油食都好正!

🔹我知你啦薄餅配仁當牛肉($68)薄餅配咖哩:又係要趁熱食,薄餅好酥,咖哩都夠晒多!

🔹飲品推介:
* 馬來西亞拉茶(茶底味重,偏甜)
* 茶滲啡(即係鴛鴦,甜咖啡加重茶底,兩個味道都好出)
* 桔仔話梅水(比較甜,飲完解渴嘅感覺)
* 檸檬薏米水(冇咁甜,飲呢個冇咁熱氣)
* 冬瓜龍眼茶(比較甜,冬瓜同龍眼味都好出)

味道: 8.5/10
服務: 9/10
環境: 8/10
CP值: 9/10
推介值:10/10

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

⊃✎⁾⁾喜歡呢個Post可給予”心心”以作鼓勵( ´͈ ᗨ `͈ )◞‎♡⃛

• 鮮牛油咖央多士
  • 辣死你嗎配生炸全雞髀
  • 乾炒辣米暹
  • 怡保芽菜雞
  • 砂煲老鼠粉
  • 玻璃魷魚通菜
  • 肉骨茶
2023-12-15 46 瀏覽
捌哥‧馬拉籽 (大圍)龍蝦尾海鮮濃湯蝦麵🦞🦞龍蝦尾代替虎蝦,並將魚片和腩肉換成帶子和青口👍👍濃郁的蝦湯底加入海鮮和新鮮新鮮蕃茄🍅湯更香、更稠、更鮮甜🥰🥰龍蝦尾大大隻,鮮味十足,好吸引😚😚回味無窮,必叫🤩🤩豆卜金菇肉骨茶🥘🥘豆腐卜、金菇和肉骨熬製而成😚😚湯底濃郁而有層次感👍👍肉骨茶的獨特風味十分喜愛❤️❤️鮮牛油咖央多士🍞🍞厚切的多士配上鮮牛油咖央,外酥內軟,口感豐富❤️❤️鮮牛油和咖央好惹味😋😋玻璃生菜🥬新鮮的玻璃生菜脆爽口感👍👍健康又美味😀😀我和你啦薄餅配仁噹牛肉🫓🥩薄餅好香脆😍😍口感十足,仁噹牛肉嫩滑,加埋咖喱醬汁,風味十足😊😊馬拉籽芽菜雞🍗馬來西亞怡保的代表美食🥰🥰新鮮浸製的白切雞配上爽彈的芽菜,再澆上雞油、黑醬油和胡椒粉調味😋😋雞肉的嫩滑口感和芽菜的清爽👍👍馬來西亞茶馬來西亞特有的茶葉製作而成,味道濃郁而芳香❤️❤️大圍積存街14號兆苑地舖整體評分:5/5味道:5/5環境:4/5抵食:4/5
捌哥‧馬拉籽 (大圍)

龍蝦尾海鮮濃湯蝦麵🦞🦞

豆卜金菇肉骨茶🥘🥘

鮮牛油咖央多士🍞🍞

玻璃生菜🥬
新鮮的玻璃生菜脆爽口感👍👍健康又美味😀😀

我和你啦薄餅配仁噹牛肉🫓🥩

馬拉籽芽菜雞🍗

馬來西亞茶
馬來西亞特有的茶葉製作而成,味道濃郁而芳香❤️❤️

整體評分:5/5
味道:5/5
環境:4/5
抵食:4/5
大圍一帶向來有不少價廉物美的平民小店,今次就來到主打正宗馬拉菜的「捌哥・馬拉籽」。內裡設有由本地藝術家繪畫的巨型壁畫牆,畫上有店主家貓以及青龍水上樂園、單車公園等大圍經典地標。餐牌款式繁多,包括鮮牛油咖央多士、娘惹喇沙、肉骨茶、砂煲老鼠粉、檳城蝦麵等。最新期間限定推出店內熱賣菜式「檳城福建蝦麵」的加強豪華版「龍蝦尾海鮮濃湯蝦麵」,每日限量20碗。店內大部分食材堅持用上馬來西亞貨,由喇沙湯底、肉骨茶湯膽、咖央多士的麵包以至醬料等,均由馬來西亞空運到港。龍蝦尾海鮮濃湯蝦麵 $128檳城福建蝦麵是店內人氣No.1,加強豪華版特別加入長約6吋的龍蝦尾代替虎蝦上陣,一上桌時已經霸氣盡現。肉質新鮮爽彈,腩肉則換成帶子、青口,將鮮味再昇華,再加上魚片、半隻雞蛋、通菜和炸紅葱頭碎,配料極之豐富。湯底則以「蝦麵」出名濃香鮮味的蝦湯為基本,再加入海鮮、鮮茄熬製成,味道鮮中帶甘更開胃,粗身黃麵質地爽彈帶咬口,掛湯力更強,盡吸湯底精華。每碗超豪華龍蝦版「蝦麵」包括一杯飲品,自選凍馬來西亞茶,茶味香濃中而又帶點香料特有的甜香。豆卜金菇肉骨茶 $52肉骨茶雖名為「茶」,卻並沒有茶葉或茶的成分,是一道用豬大骨和豬肋

檳城福建蝦麵

龍蝦尾海鮮濃湯蝦麵 $128

蝦麵

檳城福建蝦麵

豆卜金菇肉骨茶 $52

肉骨茶雖名為「茶」,卻並沒有茶葉或茶的成分,是一道用豬大骨和豬肋排,配合不同藥材及香料熬成的骨湯,時至今日,肉骨茶已演變成大馬的國民美食。

豆卜金菇肉骨茶
這裡的肉骨茶湯膽由馬來西亞直送,配料共有8款供選擇,溫度夠熱,蒸氣騰騰,從頭吃到底都可保持熱燙溫度。

肉骨茶藥材味芳香濃郁,猶如喝下一碗補身湯品,祛濕補氣,還可自行混入蒜頭和辣椒作提味。

肉骨茶

單點任何一款肉骨茶都可免費無限添飲,十分抵食。

肉骨茶

油炸鬼 $18

每次喝肉骨茶都必備脆卜卜油條,蘸滿湯汁後,盡吸藥膳精華。

油炸鬼

辣死加多參巴鮮魷魚 $66 轉淨椰漿飯加 $5

一客集齊魷魚、青瓜、雞蛋、咖喱薯仔、參巴醬和綠色的椰漿飯,賣相色彩繽紛,洋溢東南亞熱帶風情。

辣死加多參巴鮮魷魚

魷魚口感彈牙,熱椰漿米飯粒粒分明,隱隱滲出清甜椰香,與辣勁不輕的參巴醬拌在一起,甜辣交錯衝擊味蕾。

椰漿飯
馬拉沙嗲串燒 $64
一客三串包括豬、牛及雞串,沾上特製馬拉沙嗲醬,香口惹味。

炸饅頭 $28

迷你一口size,金黃色澤極之誘人,入口酥脆不油膩。

炸饅頭

口感外脆內軟,饅頭質地軟綿柔韌,點上煉奶更香甜。

2023-12-12
2023-12-13 37 瀏覽
大圍這個地方往往對我來說都只是經過的地區,沒有幾次會逗留。週末這天的中午剛巧在這邊,在網上找到這間主打馬來西亞菜式的餐廳,就內進食午餐。內進後覺得餐廳有點淺窄,座位數目也很少,但原來店舖裡面還有一條樓梯上閣樓,大概主要的座位都在樓上,免得上上落落的我就在樓下用餐吧。入座後店員給我一個QR code自行落單,但我亦習慣看看檯面上的實體餐牌,上面也有不同食物的介紹。本身打算食蝦麵或者喇沙,揭到這一頁見到餐廳清楚地介紹她們三款喇沙的味道和特色,就比較有興趣今次先試試喇沙吧。點了少甜的馬來西亞茶(冷)($22)味道仍然頗甜但不過份,都算是一大杯對得住這單點價錢;若是少冰或者走冰的話份量會減少,味道會更甜。三款喇沙裡面我選了我最感興趣的娘惹喇沙($84),滿滿的一碗賣相吸引、喇沙飄香。湯底有很突出的椰奶味,又用上多種材料製成的味道,配合碗裡還加入味道濃郁的生紫洋蔥、薄荷葉等食材,成為了一碗特濃喇沙,是重口味人士的選擇 湯底本身有一定的稠度,輕易地掛了不少在滲滲上;最初食是絕對十分濃郁惹味的,不過時間久了就會覺得飽膩,大概女仔不會吃得完。見到不同菜式都有大蝦的出現,相信是店舖的招牌菜。喇沙裡面跟有

見到不同菜式都有大蝦的出現,相信是店舖的招牌菜。喇沙裡面跟有三隻,每隻都是大大隻有一定的大細,煎香過的大蝦味道更出,肉質爽彈帶有蝦香,很少見到餐廳會提供這種大蝦在喇沙裡面,有自己的特色

這裡的喇沙味道香濃有層次,感覺到餐廳都是用心製作的。餐廳環境光猛整潔,細心地提供一隻碗裝蝦殼。除了娘惹喇沙,也可以試試主打咖哩味的咖哩喇沙和少了椰奶的亞參喇沙,相信味道會各具特色。

午餐
2023-12-12 31 瀏覽
最近馬來西亞朋友嚟香港想試下香港口味嘅馬拉菜,就近帶咗佢嚟大圍新馬菜小店試下。🟥肉骨茶一場黎到就梗係要食返個肉骨茶。我哋嗌咗個三層肉肉骨茶。服務極之週到,特登斟捌哥‧馬拉籽額外嘅兩碗肉骨茶湯畀我哋飲。湯底中藥味唔算濃,少少甜就最啱女仔飲喇!🟪龍蝦麵另外我哋就嗌咗個龍蝦麵套餐仲可以包杯飲。一上菜就聞到個湯底好濃嘅龍蝦香味,特別推薦大家要試下呢個set,碗麵嘅帶子同其他海鮮性價比都高yumyum呢個set 每日限量供應,售完即止架啦。🟩咖央我哋仲嗌咗其他小食,女仔就特別鍾意食咖央多啦~脆脆甜甜,食完人都開心啲,連朋友都話正呀整體嚟講最出色就係個龍蝦麵套餐,真係好香同埋啲海鮮都好食,至於肉骨茶就啱曬唔太鍾意中藥味濃嘅香港人口味啦~

🟥肉骨茶

🟪龍蝦麵
呢個set 每日限量供應,售完即止架啦。

🟩咖央

2023-12-09 105 瀏覽
一路都好想試呢一間餐廳,因為我好鍾意食馬來西亞菜😋今次下午茶過嚟,覺得好抵食🤑老鼠粉其實就係銀針粉碗粉有肉碎, 五花腩、豬油渣、魚片食之前要撈勻底嘅醬汁,其實個味就係甜豉油加埋胡椒粉同埋蔥花,好惹味😋不過食到最底,因為太多甜豉油,會覺得好鹹😣怡保白咖啡有好多泡泡,感覺好正宗其實叫咗少甜,不過都覺得仲係好甜不過飲得出係超濃郁,鍾意飲白咖啡嘅朋友唔好錯過🤭另外,要一讚嘅係老闆服務態度好好👍🏻菜式:- 老鼠粉+怡保白咖啡(下午茶):$46味道:🤤🤤🤤🤤/5性價比:🤤🤤🤤🤤/5
一路都好想試呢一間餐廳,因為我好鍾意食馬來西亞菜😋
今次下午茶過嚟,覺得好抵食🤑
老鼠粉其實就係銀針粉
碗粉有肉碎, 五花腩、豬油渣、魚片
食之前要撈勻底嘅醬汁,其實個味就係甜豉油
加埋胡椒粉同埋蔥花,好惹味😋
不過食到最底,因為太多甜豉油,會覺得好鹹😣

怡保白咖啡有好多泡泡,感覺好正宗
其實叫咗少甜,不過都覺得仲係好甜
不過飲得出係超濃郁,鍾意飲白咖啡嘅朋友唔好錯過🤭

另外,要一讚嘅係老闆服務態度好好👍🏻

菜式:
- 老鼠粉+怡保白咖啡(下午茶):$46