講起很多餐廳,都會有呢間餐廳我想食咗好耐呢句嘢成日掛喺口邊,決定開個series,介紹下自已嘅wish list。東京試過一次想去,唔知醒攞唔切飛。第二朝想去,可惜時間關係,去咗另一間排隊分店,結果擦身而過。香港開左後,成日想book都book唔到,往往開放訂位時都係番緊工,好難訂。可能因為熱潮開始過去,終於容易訂啲,唔算太難就喺網上面撳到有位。呢度係挽肉と米 。未有機會去東京,照殺住先,$138的價錢,雖然唔係話超級好食嘅驚喜,但係以即叫即做嚟講,都值得收貨。第一件食原味,第二件食醬汁加蘿蔔蓉,第三件加蛋,我個人覺得最出色係第二個食法,如果加蛋嘅話絕對要加多碗飯,千祈唔好嘥咗靚靚嘅蛋黃。仲有大推佢嘅MOU先生的特製麻辣粉,牧民族常用於肉食的香料,加上泡莱常用的唐辛子為基底,風味令人上癮,同內蒙食過嘅辣粉都差唔多,真心同肉類絕配,而鹽漬檸檬仲結合鹽漬檸檬的酸味與青唐辛子的微辣,味道清新又少辣,送肉同飯都一流。記得有人推介佢哋嘅泡菜同埋沙律,今晚得兩個人我哋淨係試咗沙律冇食泡菜,雖然話係沙律,但係佢都勁多肉粒,個人覺得好胃口都可以推介吃一下。總括嚟講,如果唔係太難喺上網訂位,值得一試,而

東京試過一次想去,唔知醒攞唔切飛。

總括嚟講,如果唔係太難喺上網訂位,值得一試,而且當晚八點幾,我見好多人都Walk in到,大家有興趣經過IFC都可以碰吓運氣。

挽肉と米 (中環)
中環金融街8號國際金融中心商場4樓4011號舖
2024-07-08 13154 瀏覽
//<挽肉と米>日本人氣漢堡扒開到嚟香港🤩🤩小編🐷🐤都好期待去試🤪🤪我哋網上預約💻💻建議大家可以09:30就去網站排隊咁樣應該10點就可以順利入到網站book🫂🫂佢哋網站會每一日開放未來七日嘅預約準時去到之後都要等大概10分鐘先至安排倒坐位😬😬餐廳可以睇到海景🌊🌊 座位只有大概20個抽氣做得幾好~ 入去唔會好大浸油煙味🤪🤪——————————挽肉と米套餐 $138全間餐廳只有一個套餐😬😬 會先上麵豉湯同埋白飯一碗🍚🍚 餐廳當日採用秋田小町米,軟硬適中同粒粒分明😀😀 之後就會有第一塊漢堡,餐廳建議先食原味😎😎 食落好juicy~ 肉味唔算好濃,但係外層好焦香🤤🤤 店員會見你食晒先至上第二舊,呢舊建議配柚子醋加蘿蔔蓉👀👀 食落比較清爽,油膩感大減😆😆 到最後一嚿就會建議配蛋食~ 蛋香的確同漢堡扒好夾💖💖 口感更加滑同香😝😝 不過食到第三舊就會覺得膩🫠🫠 白飯任添的🙂‍↕️🙂‍↕️ 小編🐷🐤應該嚟緊呢一年都唔想食漢堡扒😂😂 一次過食咗一年嘅量——————————檸檬燒酎 $58燒酎其實冇乜酒味,但係好欣賞有好多檸檬皮肉,又唔會過酸😆不過🐷小編覺得下面檸檬梳打仲好飲,箇中甜味更正
<挽肉と米>
餐廳可以睇到海景🌊🌊 座位只有大概20個
抽氣做得幾好~ 入去唔會好大浸油煙味🤪🤪

挽肉と米套餐 $138

檸檬燒酎 $58
燒酎其實冇乜酒味,但係好欣賞有好多檸檬皮肉,又唔會過酸😆不過🐷小編覺得下面檸檬梳打仲好飲,箇中甜味更正🥰
檸檬燒酎&檸檬梳打

檸檬梳打 $35
食漢堡扒配檸檬梳打好清爽🫧🫧 可以解解油膩感,佢哋仲係要用新鮮檸檬打碎嚟整,增加梳打嘅層次🤪🤪
評分:7.7/10
地址:中環金融街8號國際金融中心商場4樓4011號舖
營業時間:星期一至日 11:00~22:00

#挽肉と米 #挽肉と米香港 #漢堡排 #中環美食 #中環 #香港美食 #香港必食 #美食博客 #hkfood #hkfoodie #hkfoodblog #hkfoodblogger #hkfoodshare #hkfoodlover #🐷🐤日本菜 #🐷🐤中環
2024-06-30
檸檬燒酎&檸檬梳打
2024-07-06 9183 瀏覽
由一年前就想食 去咗2次東京2次台北 都食唔到🥲等到佢開嚟香港 又一路都book唔到終於終於都食到🙂‍↕️ 1330去到排隊 途中個職員會係到叫人唔好等 但係!!! 要有一顆好強烈想食飯嘅心🫡最後等咗40分鐘 就有得食比我想像中順利仲有藍天白雲 ☁️所以心情都幾愉快🥰挽肉と米 套餐 $138-現烤牛肉漢堡扒(3件)oh wow 外表好吸引每舊都漲卜卜好靚嘅坑紋 + 滴出嚟嘅肉汁 又真係幾好食啖啖肉 好juicy耶🥹但佢就係一塊漢堡扒😂極限已經到咗 輪到啲醬料嘅發揮🫡有6款配料+鹽+胡椒依啲食完一塊之後 仲會有柚子醬同蘿蔔蓉 最喜歡依個係好清新嘅味道 唔會好酸/一陣草青味 配肉肉很可以耶~~其他就一般般 無乜邊個特別有記憶點-現煮白飯(免費添加)少少失望 無乜飯香漢堡扒又唔係好送飯 又無乜醬汁撈飯 所以都唔係食到好多飯😂-味噌湯正常發揮啦🫣-雞蛋一隻免治牛肉薯仔沙律 $35肉嘅比例都幾高味道就正正常常啦 唔嗌都無壞~望住海景食飯 以一個set $138嚟講 可以再戰

比我想像中順利
仲有藍天白雲 ☁️所以心情都幾愉快🥰
挽肉と米 套餐 $138
-現烤牛肉漢堡扒(3件)
oh wow 外表好吸引
每舊都漲卜卜
好靚嘅坑紋 + 滴出嚟嘅肉汁 又真係幾好食

有6款配料+鹽+胡椒依啲

食完一塊之後 仲會有柚子醬同蘿蔔蓉 最喜歡依個
係好清新嘅味道 唔會好酸/一陣草青味 配肉肉很可以耶~~
其他就一般般 無乜邊個特別有記憶點

-現煮白飯(免費添加)
少少失望 無乜飯香
漢堡扒又唔係好送飯 又無乜醬汁撈飯 所以都唔係食到好多飯😂
-味噌湯
正常發揮啦🫣

-雞蛋一隻

免治牛肉薯仔沙律 $35
肉嘅比例都幾高
味道就正正常常啦 唔嗌都無壞~
望住海景食飯 以一個set $138嚟講 可以再戰
2024-06-27
Apart from the one in Taiwan, the only Hikiniku To Come outside of Japan is at ifc.From the 3 recommended styles of eating the 3 pieces of burgers, I find the second one the best: To be eaten together with the Yuzu-flavoured vinegar mixed with minced turnip fleshly chopped every morning. Out of the 5 condiments, I like the 青唐辛子鹽漬檸檬the best, as it’s savoury yet refreshing and slightly hot.I also like their kimchi. It’s milder than the Korean ones and has the nice sesame flavour on top.The ventil

The ventilation of the restaurant was very well done. There’s only a very light tint of cooking smell on my hair and clothing when I left the restaurant, which was gone within 15-30 minutes.

Some tips for putting the raw egg on top of the patty from my experience and my friends:
- Create a dent on top of the beef patty
- Leave the least amount of egg white on the egg yolk
- In case the egg yolk fell to the rice, let it settle for a bit, until a very fine film/membrane appears, which protects it from breaking. Then can use the chopsticks to softly put back the egg yolk on top of the beef patty.

2024-07-02
2024-05-09 14136 瀏覽
@中環日本長期預約困難店挽肉と米終於登陸香港啦🤩之前有幸食過東京吉祥寺店, 今次味道感覺同日本店相若, 但就附送多一個無敵靚海景👍一般客人都會選擇挽肉と米套餐, 包括三件和牛漢堡扒, 日本產米(白飯任裝) 同埋一碗麵豉湯; 日本產米時有更換, 今日就食到長野縣產嘅越光米🍚餐廳採開放式格局,一共有24個座位; 廚師會喺你面前搓揉漢堡扒, 然後喺大烤爐上面燒至於食法,佢哋建議三件漢堡扒分開三個食法,第一: 先原味去嘗試, 和牛肉汁咬開即四溢, 味道濃郁,另外可再配以唔同嘅醬汁去品嘗到第二件,佢哋會奉上柚子醋同蘿蔔泥, 口感比較輕盈; 柚子醋嘅酸味帶出唔同層次, 非常開胃最後客人可以自己去取一隻生雞蛋,放上去漢堡扒上, 就變咗一碗窩蛋牛肉飯😂三種食法各有不同, 客人可隨自己喜好加以調味; 而$138嘅價錢就可食到仲奉上維港景餸飯, 真係十分超值(排隊時間另計)😂據聞暫時都只係可以親身去排隊取票, 之後應該會有網上預約; 同埋感覺應該好快會開分店,所以之後應該唔使咁辛苦去排隊
@中環
日本長期預約困難店挽肉と米終於登陸香港啦🤩
挽肉と米套餐
星期一唔使返工,諗住冇預約都去試吓啦。12:10去到,大概前面有八至10個人,結果差唔多1:10先至可以入場。佢只有一款菜式,就係三件漢堡套餐,包括麵豉湯湯同埋白飯。漢堡會分三次上,每一次佢都會有佢嘅建議食法。搵返個漢堡先,佢係多汁嘅,但係佢唔係用咩安格斯牛肉,所以你唔會諗住配有好重嘅油脂。白飯係任裝,用咗秋田縣嘅白米,好好味。基本上身邊嘅其他食客都會加飯,女士亦唔例外。如果預約嘅話,係要嗌一個套餐加一杯飲品,即場排隊就可以唔使嗌飲品。另外,去自家製嘅唔同醬汁都好好味,每樣都忍唔住試吓。

另外,去自家製嘅唔同醬汁都好好味,每樣都忍唔住試吓。

2024-09-14 0 瀏覽
喺中環IFC 用$138 食3塊日本漢堡扒套餐,望住靚景食嘢。咁嘅價錢仲有咩好講😍5月開張,次次路過都見到大排長龍,好好彩星期一晚上去到嘅時候竟然有兩個Walk in位😍成個店舖裏面只有一個set可以揀,既可以話係好處,亦都可以話唔係好處,好處嘅就係啱晒選擇困難症嘅你,唔好處嘅話就真係冇乜選擇 。諗住得3塊肉,應該唔夠飽啦,點知原來其實都OK 㗎喎。如果真係唔夠飽,可以加返$35多多一件漢堡 。漢堡方面,做到外面脆但係裏面超多汁又唔會太乾,第一啖建議乜嘢都唔好落咬落去,感受一下嗰個肉嘅味道,第二件第三件就可以嘗試一下配搭唔同嘅配料,配料方面嘅選擇都幾多選擇,個人特別喜好就係蒜蓉同埋辣粉 。不過講到尾其實原汁原味都真係最好食。小食方面有兩個選擇,第一個就係免治牛肉配薯仔,個人一啲都唔喜好洋蔥🥲如果同我一樣都係唔鍾意食洋蔥嘅就記得要避雷啦 。另外一個小食就係泡菜,千祈唔好祈望好似韓國泡菜咁樣,基本上呢個泡菜只係似韓國嘅醃料放咗喺啲新鮮嘅娃娃菜上面。整體嚟講$138有一個套餐又係一個咁有特色嘅地方度食嘢,仲要有埋水準,簡直物超所值 。
咁嘅價錢仲有咩好講😍

不過講到尾其實原汁原味都真係最好食。

2024-09-09
2024-09-13 0 瀏覽
上網book真係要快手,都幾難book! 咩時間都狂按,生日正生book唔到!第二日先book到!最後按到3點3.當日早到見到都好多人排冇book位!我們預約左職員都好快比到位我地!環境幾好,夠光猛,不過比較熱,如夜晚可能唔錯!見到啲職員整肉都見到辛苦,對住個火爐咁熱.其實食3舊肉已經好飽,食左2碗飯,啲肉夠淋,但食到第3舊肉有啲筋!唔記得蛋白同蛋黃分開直接打左落去😂整體都還可以接受!還有款綠色醬都幾好食!
環境幾好,夠光猛,不過比較熱,如夜晚可能唔錯!
見到啲職員整肉都見到辛苦,對住個火爐咁熱.
🇭🇰嚟自日本炭燒漢堡扒專門店@hikiniku.to.come_hongkong< 挽肉と米 >#mochicouple中環揾食團1️⃣ 挽肉と米套餐 $138 (包括以下食物)🥩現烤牛肉漢堡扒(最多三件,每件90克)🍚現煮白飯(免費添加)🍵味噌湯🥚雞蛋一隻Online Book咗好多次, 終於book到嚟試吓呢間係咪真係咁好味😋😋 坐位係圍住個廚師同炭爐嚟坐, 邊個位都可以睇到廚師燒漢堡扒, 而且咁坐廚師燒完可以即刻放上枱 夠晒新鮮滾熱辣😜😜 枱底櫃桶入面有張紙講解啲配料同三件牛肉漢堡扒嘅食用方法:(一)直接大口咬一啖 即燒漢堡扒能夠鎖住肉汁而且有夠熱, 加上炭燒香味, 每一啖都超級好食🤤🤤(二)蘿蔔泥加自家製柚子醋帶有清新嘅味度, 又唔會話好酸, 而且感覺上冇咁熱氣, 都係一個唔錯嘅食法👍🏼👍🏼(三) 配搭生雞蛋食用將生蛋加入醬油撈勻佢, 再倒入去吸咗肉汁嘅白飯, 超級好味😍😍 我哋差唔多食飽嗰碗飯先咁撈, 餸唔晒啲蛋汁🥲🥲 建議第一/二碗飯可以撈咗先, 反正白飯任加講到白飯, 職員同我哋講話用秋田小町米(冇聽錯嘅話😝😝) 啲飯食落有少少粘粘地 而且粒粒彈牙 好好食😍😍
< 挽肉と米 >

#mochicouple中環揾食團

1️⃣ 挽肉と米套餐 $138 (包括以下食物)
🥩現烤牛肉漢堡扒(最多三件,每件90克)
🍚現煮白飯(免費添加)
🍵味噌湯
🥚雞蛋一隻

(一)直接大口咬一啖
(二)蘿蔔泥加自家製柚子醋
(三) 配搭生雞蛋食用

講到白飯, 職員同我哋講話用秋田小町米(冇聽錯嘅話😝😝) 啲飯食落有少少粘粘地 而且粒粒彈牙 好好食😍😍 我哋每人都食咗三碗飯😂😂😂

好味指數:🍡🍡🍡 🍡 🍡

挽肉と米
📍 中環IFC mall 4樓平台4011號店 (花園平台)
🚇 香港地鐵站E出口IFC商場大約行5分鐘
🕒 11:00a.m. - 22:00p.m. (Mon - Sun)
***最後點餐時間 21:15
2024-07-03
2024-09-06 0 瀏覽
上個禮拜男朋友無啦啦話book到挽肉と米,雖然本身冇乜大興趣,但話晒都叫過江龍,打吓卡都要嘅😁先講一講我平時嘅食量,lunch係我食得最多嘅一餐,一碟雙拼燒味飯如果我食晒啲燒味啲飯最多食一啖⋯⋯所以通常都會直接分一半俾人。晚餐更加唔使講。男朋友一早提我晏晝唔好食咁飽,因為晚餐有三舊漢堡扒同白飯任裝🫨所以我lunch淨係食咗一個細麵包,放工嗰陣係有d餓既。由於我哋訂咗位,去到門口一企預約嗰邊,已經有個女仔開門俾我哋入去點餐,過程超快,超順利,點完餐就可以埋位。一埋到位即刻上咗麵豉湯同白飯,有人會同你講解食法同埋啲調味係乜,雖然佢都有張紙可以自己睇。跟住相都未影完就上埋嘢飲,飲咗兩啖湯就已經上第一嚿肉。舊肉冇想像中咁大咁恐怖,咬落比起我喺日本食嘅一般漢堡扒比較實淨,表面燒得啱啱好鎖住裏面嘅肉汁。睇之前啲食評有人話舊肉好鹹,我平時都食開淡口,所以唔敢落調味就咁食,係濃味嘅,但未至於好鹹,我覺得唔落調味就咁食個味啱啱好,送飯一流👍🏻然後侍應有留意我食完第一舊先比第二舊,我覺得好貼心,又會介紹第二舊可以點食。到我食完第二舊,其實已經有啲飽,但都食咗三份一碗飯,正當我食緊醃菜清下個口嘅時候,第三舊

到我食完第二舊,其實已經有啲飽,但都食咗三份一碗飯,正當我食緊醃菜清下個口嘅時候,第三舊就到了。

然後我就好似各位咁拎隻雞蛋,擺好個蛋黃打下卡,終於影完相,發現平時食一碗飯無論大小都要淨一啖嘅男朋友竟然叫添飯😱

講返舊肉,齋用蛋黃個味係會突出啲嘅,但我覺得太杰,始終食到第三舊有啲滯,所以我撈埋個蛋白落去濕濕地易食啲。不過因為飯已經唔係好多,所以撈埋個蛋白就變咗好濕,我本人係鍾意嘅,另外再加咗少少豉油成個蛋漿飯超正,就係咁我不知不覺間就食咗三舊肉同一碗飯,連我自己都嚇親🫣

總括嚟講我覺得淨係食漢堡扒就唔特別嘅,但係成個環境氣氛加埋一齊就覺得唔錯,同埋喺IFC食個晚餐都係百零蚊個,仲想點?🤣

如果佢唔係咁難book我一定會再去!
2024-09-04
2024-09-04 0 瀏覽
餐廳限時1小時,未夠一個鐘已經趕人走,約左6:30,早5分鐘6:25到了,6:27落單比錢入座,6:40分先上第一個漢堡扒(仲要我問佢先比),佢夠膽死7:20個女職員同我哋講用餐時間完左,價錢已經唔平,嘢食係唔錯,但係冇理由未夠一個鐘就趕人走啲嘢幾好食都冇用認真係女仔食慢少少都唔建議去,40分鐘要食晒走人,食麥當勞都冇咁趕時間,好少比評價,今次真係嬲嬲地,建議餐廳比多15分鐘人,山長水遠去到,真係bad trip🙏🏻
餐廳限時1小時,未夠一個鐘已經趕人走,
啲嘢幾好食都冇用

2024-09-02 825 瀏覽
呢間嘢嚟香港之後一直都book到爆曬,要上網預約先預約到,等佢開咗接近差唔多兩三個月先終於book到,平時Walk in嘅話要好早去到攞飛,甚至需要等一至兩個鐘先有得食。今次我哋就係上網book咗先嘅,中午時段去到仲要同店員登記再等大概15分鐘先至有得入去食入到去之後呢件事你揀咗個Menu先Standard嘅Menu就係每人3個漢堡扒加多一個飯同埋一碗湯,飯就可以任添嘅,今次我哋就要咗一個set再加多一個嘢飲。漢堡扒啲肉質非常之好食,同埋好多汁喺入邊絕對會encore
2024-08-26 994 瀏覽
東京人氣過江龍開左嚟香港中環IFC都好一段時間,太受歡迎嘅關係一直都唔係咁易book到🥹為食嘅我終於的起心肝預早一星期準時網上搶位,終於成功品嚐到😳一個餐包咗三件現絞即烤嘅漢堡扒,加上白飯任添,份量都幾足夠👍枱上有好多款自家製特色配料,可以食出各種不同風味,仲有埋攻略教你三部曲咁品嚐😳最簡單嘅生雞蛋配法,我覺得喺最好味嘅食法,鮮甜蛋汁加埋漢堡扒肉汁~冇得輸✨三次上枱嘅漢堡扒口感味道都稍微有分別,最後一輪嘅熱度同生熟度控制得最好,juicy又軟熟🤤漢堡扒帶有炭烤出嚟嘅香味,絕對係呢間過江龍嘅優勝之處👍雖然未有吸引到會短期內再二訪,但唔駛搭飛機就可以享受到「家鄉」嘅美味,都係值得一試嘅😋

這間餐廳開業至今仍然是一位難求。要成功預約,就一定要每日準時上午十點到預約網站預約7日後的時段。經過3次嘗試後,我終於預約到星期一的晚上7時半時段。再期待了7日後終於能一嘗這塊風頭一時無兩的漢堡扒。———————————————————————套餐附有三件漢堡扒,一碗味增湯,一隻生雞蛋和白飯任添。由於有師傅現場不斷燒烤漢堡扒,每一件漢堡扒都是以最新鮮出爐的狀態送到食客面前的。根據建議食法,第一件漢堡我們沒有添加任何配料調味。漢堡扒肉汁豐富,充滿炭燒香味和油香,但本身調味稍重,即使沒有外加調味料,漢堡扒本身也偏鹹了一點。同時肉質方面亦比較多筋,影響了口感。根據食法,第二件漢堡扒可以配搭桌上提供的醬料和配料一起食用,當中我比較欣賞椒麻醬和豆拌醬油,風味較為特別。但由於漢堡扒本身已經偏鹹,我建議調味醬也不要加太多。最後一塊拌入生雞蛋一起食用,更具日式風味,牛肉的油膩感亦得以舒緩。———————————————————————套餐價格$138再加一,雖然味道方面沒有太大驚喜,但有三大塊即燒漢堡扒其實已經值回票價,如果不是那麼難預約的話我都覺得可以不妨一試。
———————————————————————
套餐附有三件漢堡扒,一碗味增湯,一隻生雞蛋和白飯任添。

———————————————————————
2024-08-19
2024-08-23 1145 瀏覽
校定鬧鐘, 10時上網訂枱,終於訂到了!記得要準時,看到有一對情侶遲到了約十分鐘,就要等到有人埋單才可入座!入座前有店員協助在自助點餐機先點餐。餐廳內的座位不算多,全都要吧枱形式,中間就是燒漢堡扒的地方。店員有禮,因為我們是第一次幫襯,他就細心講解各種建議食法,又介紹各種汁醬的配搭。燒好的肉會放在面前的鐵架上,白飯可以無限添加。真的好味!有炭燒的香味,外面微焦,但內裡勁多肉汁,最好用來佐飯。加了日本蛋來食又是另一種滋味。百多元一份定食絕對物有所值,最難的只是訂枱!
校定鬧鐘, 10時上網訂枱,終於訂到了!
入座前有店員協助在自助點餐機先點餐。

燒好的肉會放在面前的鐵架上,白飯可以無限添加。

加了日本蛋來食又是另一種滋味。
百多元一份定食絕對物有所值,最難的只是訂枱!
2024-08-16