2017-12-27 441 瀏覽
觀塘碼頭雖然風光不再 街市亦都得返好少店舖但唯獨熟食中心的呢間星馬食店日日午市都爆滿地點咁唔方便都咁受歡迎一定有佢的原因雖然外面的街市環境都幾骯髒但餐廳內的環境就截然不同 好整潔完全唔記得入左黎街市 乾淨度比好多茶記還要好價錢幾平 幾抵食 絕對係午餐好選擇不過就偏僻左少少 而且午飯時間都幾多人要食都要早黎啦!提提大家:周末及公眾假期都休息 平日3點就截單架啦大細腳其實係指雞腳同豬腳大細腳都煮得好入味 豬腳好淋入口即溶但要讚個撈粗 碟上其實冇乜醬汁但麵都好夠味 唔係得隻色 亦好乾身唔會好油最鐘意食內臟 街邊多數係食牛什今次有雞什一樣正有雞腎(超爽口) 雞心 雞腸 雞潤 全部都好食最正就係配的甜豉油 加左蒜同辣椒 超惹味!菜都要介紹? 冇錯 因為個醬真係超好味! 好惹味 辣得黎有少少豆豉味 同油麥菜好夾朋友食的叻沙就一般 椰子味唔夠 整體味道都偏淡 辣味就偏重
觀塘碼頭雖然風光不再 街市亦都得返好少店舖
但唯獨熟食中心的呢間星馬食店日日午市都爆滿
地點咁唔方便都咁受歡迎一定有佢的原因
雖然外面的街市環境都幾骯髒
但餐廳內的環境就截然不同 好整潔
完全唔記得入左黎街市 乾淨度比好多茶記還要好
價錢幾平 幾抵食 絕對係午餐好選擇
不過就偏僻左少少 而且午飯時間都幾多人
要食都要早黎啦!
提提大家:周末及公眾假期都休息 平日3點就截單架啦

怡保雞什

最鐘意食內臟 街邊多數係食牛什
今次有雞什一樣正
有雞腎(超爽口) 雞心 雞腸 雞潤 全部都好食
最正就係配的甜豉油 加左蒜同辣椒 超惹味!
馬拉盞油麥菜

菜都要介紹? 冇錯 因為個醬真係超好味!
好惹味 辣得黎有少少豆豉味 同油麥菜好夾

午餐
大細腳黑豉油乾撈麵
怡保雞什
馬拉盞油麥菜
為食舊同事相約我去官塘碼頭熟食市場來個星馬 lunch 聚一聚, 位置實在吊腳而且這個熟食市場一睇就知是70年代初香港工業起飛時的產物, 當年應也曾風光無限盛極一時吧 ! 但現在真係日久失修又殘又舊, 但好食就在此尋中.... 可能我12:00 就來到熟食市場吧 !  地下一層顯得冷冷清清, 一行進去幾間食店都熱情的招手. 馬上飛快閃身走上二樓, 二樓其中一邊差不多全是吉舖, 另一邊就祗有拿督和另一間賣中式食店.  佔了幾間舖的拿督12:00 點已坐了 7成客,  2位舊同事比我還要早到但都祗獲派坐一張搭了2 個食客的小枱, 5人坐一小枱實在親蜜得好緊要想點肉骨茶, 但已沽清....12:00 就沽清 後來才知肉骨茶供應有限, 一定要先打電話來留才有的希望下次有機會試試海鮮喇沙摻摻 (米粉/油麵2 溝), 喇沙湯底調教不錯吃得出多種香料混成所帶來的不同層次,  和我在新加坡吃的8成相似, 初食覺略淡, 但多吃2口又覺得可以, 我真係連喇沙湯底全喝光, 但當然我唔介意湯底可以再濃稠一點 黑醬油鴛鴦腳撈粗 - 好食生麵沒帶鹼水味又爽口, 撈上的黑醬油色濃味甜實在好惹味 反而覺得雞腳和豬腳鹵
, 但好食就在此尋中....

想點肉骨茶, 但已沽清....12:00 就沽清
後來才知肉骨茶供應有限, 一定要先打電話來留才有的
希望下次有機會試試
, 但當然我唔介意湯底可以再濃稠一點

黑醬油鴛鴦腳撈粗 - 好食
生麵沒帶鹼水味又爽口, 撈上的黑醬油色濃味甜實在好惹味
反而覺得雞腳和豬腳鹵得太淋缺了咬口.
海南雞飯 - 聽聞拿督的海南雞食是用鮮雞泡制的, 不知是真是錯 ? 但菜牌其中有樣小食是鮮雞雜, 咁可信性就很高了 ! 雞是不錯滑而不肥, 但可惜飯有點生米未熟透
再來2個小食蔥油雞雜和炸魚多士, 雞雜份量不少一入口就知係鮮貨 $20實在好抵食

炸魚多士是炸燶了少少, 但用的鯪魚肉彈口又有鯪魚的獨特香味, $20 二大件又係好抵食又好食

再來一杯薑汁拉茶
好耐無飲過咁有複雜茶香濃咁滑口的靚奶茶了, 高水準之作

可能因為位置吊腳關係,  拿督星期六.日.假期全部休息, 星期一至五也在下午 3:00 關門. 目測中午12:00 ~ 2:00
這2 個鐘的時間應該做了3輪客, 所以要食拿督真係要早點去攞位才可以的.
薑汁拉茶, 真係好好飲
黑醬油鴛鴦腳撈粗
海鮮喇沙摻摻
海南雞飯
蔥油雞雜, 炸魚多士
2017-12-06
5 分鐘 (堂食)
薑汁拉茶, 真係好好飲
黑醬油鴛鴦腳撈粗
  • 黑醬油撈粗
  • 喇沙
2017-11-24 620 瀏覽
位於觀塘街市熟食中心的拿督星馬大飯店可算是價廉物美之選,但地方就較為屈質。要坐得舒服一點,在最入面的小房子裏會好少少。食物選擇豐富,主打有招牌飯海南雞飯、蝦湯面、黑豉油撈麵、叻沙和肉骨茶。 上次吃過海南雞飯,雞肉鮮滑不肥不瘦,點甜豉油連雞肉連飯一同吃,入口很滋味。$50左右的一個海南雞飯,幾令人滿意。 今次點了這個豬頸肉黑豉油撈粗麵,甜甜的黑豉油撈粗麵,入口很爽甜,表面看來很油膩,吃入口不是那麼油淋淋。這個豬頸肉,吃落很有叉燒的味道和感覺,甜甜鹹鹹的皮,加上爽口的頸肉,還保留著豬肉香味。看似那麼大碟,不知不覺間已經吃掉了。最令人回味的就是$5加個特色凍飲,包括菠蘿冰、山楂冰、椰子冰和紅豆冰。來一杯山楂冰,山楂味道很香濃,不是沖水的,貨真價實。街市熟食中心$50左右一個餐,在觀塘來說,的確很OK ,難得味道不錯。

要坐得舒服一點,在最入面的小房子裏會好少少。

豬頸肉黑豉油撈粗麵

來一杯山楂冰,山楂味道很香濃,不是沖水的,貨真價實。

山楂冰

山楂冰
2017-11-22 326 瀏覽
早排有日午餐去咗呢間星馬餐廳食, 雖然位置都幾偏僻, 而且周圍環境都唔太舒適, 但一到lunch time就極速坐滿了! 我點咗“馳名怡保炆大細腳黑豉油乾撈粗麵”($40)試下~大細腳即係雞腳同埋豬腳, 兩隻腳都炆得好入味, 超軟腍, 一咬就骨肉分離嗰隻~一路食一路覺得吸收緊豐富骨膠原啊!而個撈粗呢, 就其實有少少失望嘅....雖然份量龐大, 麵質亦彈牙, 但味道就唔算特別 (也可能是本身我期望太大)...黑豉油不鹹還略帶點甜味..而且成碟撈粗都好油...食幾啖就開始感覺太膩了..個人嚟講真係唔會再試.反而杯星加坡白咖啡幾好飲, 下次應該會再嚟試其他食物, 相信應該其他食物會好啲吧~

2017-10-11
每次諗唔到食乜好既時候,都會黎左呢度食。首先依家轉左一大張點餐紙,張點餐紙好高質、感覺又乾淨,慢慢睇慢慢簡。叫左生牛肉胡椒湯河,佢既胡椒味其實真係好重,有時候我反而想佢唔好咁重,因為會搶左d生牛肉味,不過都好好食。放係湯一陣,生牛肉就熟架啦。仲有豬扒,汁濃,又多塊,好足料。最後就係野飲,佢有好多款野飲,都係跟餐架。可能因為下午茶時間啦,中午就唔太清楚了。凍檸茶同一般市面既差唔多,唔講太多了。但杯忌廉鮮奶紅豆冰就要講講了,佢既紅豆好淋,所以同牛奶融合得好好推介。總結:值得一試!
每次諗唔到食乜好既時候,都會黎左呢度食。

首先依家轉左一大張點餐紙,
張點餐紙好高質、感覺又乾淨,慢慢睇慢慢簡。
牛肉胡椒湯沙河

叫左生牛肉胡椒湯河,佢既胡椒味其實真係好重,
有時候我反而想佢唔好咁重,因為會搶左d生牛肉味,
不過都好好食。

牛肉胡椒湯沙河

放係湯一陣,生牛肉就熟架啦。
豬扒胡椒湯麵

仲有豬扒,汁濃,又多塊,好足料。

凍檸茶、忌廉鮮奶紅豆冰

最後就係野飲,佢有好多款野飲,都係跟餐架。
可能因為下午茶時間啦,中午就唔太清楚了。

凍檸茶同一般市面既差唔多,唔講太多了。
但杯忌廉鮮奶紅豆冰就要講講了,佢既紅豆好淋,
所以同牛奶融合得好好
推介。

總結:值得一試!
豬扒胡椒湯麵
凍檸茶、忌廉鮮奶紅豆冰
2017-11-02 292 瀏覽
一行人去吃個Late Lunch,去到有很多想點的都已經售罄,尤其是沒有河粉真可惜!!!(張單只是入錯單⋯⋯T_T)但無損拿督交出水準!最簡單的湯麵開始,雞扒外脆內嫩($40),雞絲好滑($40),米粉也是細細滑滑的,其中一個換成了摻摻(即是米粉加油麵)。再來是生牛肉胡椒湯米粉($45),那湯好喝得不得了!冬天喝一定暖身!不過牛肉有點過熟了。然後吃豬頸肉鼓油撈粗麵($40),超大份,豬頸肉超軟(但我比較喜歡吃煙靱的),黑鼓油微甜,但又不似端士汁那麼甜,味偏濃~最後我沒吃咖喱飯,原因很簡單:因為太飽了。(但朋友說好吃。)拉茶(加$4)真的很好喝,特別滑。其他飲品好不好喝我沒問,但都喝完了應該不差吧。(哈)
但無損拿督交出水準!
米粉也是細細滑滑的,其中一個換成了摻摻(即是米粉加油麵)。

不過牛肉有點過熟了。

黑鼓油微甜,但又不似端士汁那麼甜,味偏濃~

拉茶(加$4)真的很好喝,特別滑。
其他飲品好不好喝我沒問,但都喝完了應該不差吧。(哈)
2017-11-01
  • 生牛肉胡椒湯米粉
2017-08-27 638 瀏覽
☀️拿督星馬大飯店 ☀️ 位置在觀塘碼頭的熟食中心。雖然地點離地鐵站略遠不太方便,但食物跟飲品很不錯極推薦❣️是觀塘必食的食店!以下幾樣都十分推薦:👉🏻馬來福建海鮮蝦湯麵 (湯底香濃配料豐富,其中鮮尤特別惹味😋)👉🏻星加坡海南雞飯(下午茶時段經常售罄)👉🏻腐竹藼米冰 (充料!飲到一半已經好飽)👉🏻馬拉鮮吉仔冰(口感新鮮夏日之選)❗️胡椒湯底超級辣❗️‼️熟食中心地下很滑要小心不要滑到‼️
以下幾樣都十分推薦:
👉🏻星加坡海南雞飯(下午茶時段經常售罄)
👉🏻腐竹藼米冰 (充料!飲到一半已經好飽)
👉🏻馬拉鮮吉仔冰(口感新鮮夏日之選)
❗️胡椒湯底超級辣❗️
‼️熟食中心地下很滑要小心不要滑到‼️
觀塘碼頭旁的熟食中心,我從來都沒有特別去留意他,其看起來不太衛生的環境,也是一個令我連停底看一眼既意欲都沒有的原因。不過,經過親戚介紹 (相信是看了某電玩節目吧,我不清楚。),說《觀塘碼頭熟食中心》內有一間名叫《拿督》的新加坡野,據聞有水準。於是,農曆年後的工作天,我特意來拜訪一次,之不過,人家初七才啟市,撲了一個空。之後再約朋友隔多一個星期來,才有機會品味到。再來的一次,也碰著東主有喜休息一天....要找《拿督》,的確不容易。 一看店子的標語,第一眼就想起當年的中國,但諗深一層,這餐廳是代表新加坡的,店主口中的《拿督》,其實就是新加坡之夫,李光耀先生。 店子有許多許多的相片,都是同李光耀先生有關的,可以知道,《拿督》的店主,是名符其實的李光耀粉絲,店內,無一個地方是看不見李光耀先生的,周圍都是李光耀先生的生活照片。 此店,是以新加坡街頭的粉麵來做主題。在新加坡街頭的大排檔有什麼,在新加坡的熟食中心可以吃到的東西,在這一間《拿督》,都可以食得到。 大細腳黑豉油乾撈麵,味道很濃很香口呀。若是沒有任何配料,純黑豉油乾撈麵,也是美味萬分。而當中的大細腳,就是鳳爪同豬腳。炆得很是入味,入口

大細腳黑豉油乾撈麵,味道很濃很香口呀。若是沒有任何配料,純黑豉油乾撈麵,也是美味萬分。而當中的大細腳,就是鳳爪同豬腳。炆得很是入味,入口時,也有很可愛的骨膠感,濃濃的醬油香味,不會吃得厭。

沙巴鮮蠔仔湯麵,麵我選擇了摻摻。什麼是 "摻摻",把偉大的 "侵侵" (Trump Trump) 食落肚? 係就好呀.....haha

摻摻,就是油麵加米粉,有兩樣不同的 "麵" 口感,很不錯。另外,蠔仔鮮味,份量又夠多,而且這是鮮魚湯湯底,整個麵,整個摻摻的味道,十分之可口。

我們加了一個小食,點了一份檳城炆鮮豬皮。醬味濃濃,入口的膠質感令人覺得十分美滿。我比較少接觸星馬菜,沒想到豬皮真係可以做到同花膠一樣樣。煙韌,香滑,很是惹味。

是日大家都飲拉茶,馬來亞的拉茶。加了煉奶的茶,經過 "拉" 的方式沖調,糖同茶的味道特別的均勻,雖然,我覺得此拉茶太甜,但這正正是馬來西亞人同新加坡人喜歡的口味啊。

改日中午來,遇上了東主有喜。於是,我於早餐時間再來多一次。是日的早餐,我點了燒香茅雞扒麵。麵,就是普通的公仔麵,香茅雞扒,很香口,雞扒亦皮脆肉嫩,不過,出品其實好多茶餐廳雷同。

不同的,就是我發現他們的辣醬是自製的。我破例加點辣醬去食,有美味的辣醬配麵,味道絕對是更上一層樓啊。

上次飲了拉茶,今次飲馬來白咖啡。咖啡味香,糖味適中,早上有這樣的一杯咖啡,有糖給你 energy,有咖啡因,給你去醒神,可以 yeah 一聲,精神爽利地去上班。

味道好,價錢又平民。《拿督》是觀塘上班族的其中一個恩物。早上來,可能沒什麼人,中午來,來遲一點點就要等位架啦。
2017-08-16 422 瀏覽
久仰大名,今天見工作不是很多就特意跑來拿督嘗嘗正宗laksa。餐廳在熟食中心內,大部分食店都沒有空調,拿督有一個食店有冷氣,我就趕緊走去搭台了。這邊中午真的很多人,才十二點半就滿座了,可見叫座力驚人。午餐的選擇很多,最多人叫的是肉骨茶($50)和海南雞飯。海南雞飯聽隔壁說等了很久還沒來,阿姐說還沒切,結果隔壁桌小哥的朋友都吃完了,他還在等他的海南雞。我叫了魷魚laksa摻摻,摻摻是米粉+油麵。本來還滿期待那種正宗的laksa,麵條小小的可以用匙羹吃的那種。可是顯然不是那回事啦,充其量就laksa湯底車仔麵style吧。魷魚裡面沒有處理乾淨好阿。。我一直吃到類似透明的膠片在裡面。雖然知道是屬於海產的鱗片,但真的吃的很不爽。現在想應該要照照片,但算了吧,小店難做我就不倒米了。千里迢迢來這邊吃真的很失望呢。買單45不要叫魷魚dish,洗的不乾淨😑

買單45

不要叫魷魚dish,洗的不乾淨😑
2017-08-06 405 瀏覽
是日點餐:榴槤白咖啡 + 烤香豬扒黑豉油沙河粉 + 薑汁奶茶 + 蚵仔摻摻蚵仔摻摻- 摻摻 = 油面 + 米粉質感特別, 有D彈牙- 蚵仔 脹卜卜, 好鮮甜 (X2, 真係好新鮮)份量足 , 有成 8-10粒榴槤白咖啡 - 奶味‧榴槤味‧咖啡味好 "啤lun時"- 好滑,  夠甜烤香豬扒黑豉油沙河粉 - 豬扒有獨特的煙燻味, 同甜甜地口感鬆化, 分量足- 配料有芽菜, 好爽口薑汁奶茶- 真材實料, 有薑c的 番食指數: ✽✽✽✽
是日點餐:

蚵仔摻摻
- 摻摻 = 油面 + 米粉
質感特別, 有D彈牙
- 蚵仔
脹卜卜, 好鮮甜 (X2, 真係好新鮮)
份量足 , 有成 8-10粒

榴槤白咖啡
- 奶味‧榴槤味‧咖啡味好 "啤lun時"
- 好滑,  夠甜
烤香豬扒黑豉油沙河粉
- 豬扒
有獨特的煙燻味, 同甜甜地
口感鬆化, 分量足
- 配料有芽菜, 好爽口

薑汁奶茶
- 真材實料, 有薑c的

番食指數: ✽✽✽✽
2017-07-02 852 瀏覽
一直都想來試試。有次平日的公眾假期特地前來,卻沒有營業,失望而回。只有上班的日子才開,又早收工,要吃實在得付出誠意。雖然在熟食中心內,環境一般,上一層的樓梯又濕又滑,行得小心翼翼,但我們被安排到有冷氣的座位,店內環境乾淨企理。星加坡咖喱豬軟骨配白飯咖喱看起來很濕又稀,拌飯後濃稠度剛好,夠香,再辣點更惹味。豬軟骨沒想像中腍,勝在很多爽硬的軟骨。沙巴鮮蠔仔叻沙蠔仔隻隻肥嘟嘟,煮得恰到好處,味道很鮮。喇沙湯底竟然很清,熬出蝦的鮮味,沒有椰漿,不濃但夠味。選了摻摻,油麵彈牙,米粉亦剛好。凍榴槤白咖啡看起來跟普通白咖啡無異,卻有陣陣榴槤香,不太濃,不用擔心口裡留下濃烈氣味。星馬薑汁拉茶薑汁拉茶很滑,讓人聯想到薑汁撞奶,又不失茶香。幾滿意的一餐,簡單、便宜、滋味。明明見到份量不太大,吃完卻很飽,想再試其他唯有下次再光顧。

星加坡咖喱豬軟骨配白飯
星加坡咖喱豬軟骨配白飯
沙巴鮮蠔仔叻沙
沙巴鮮蠔仔叻沙
凍榴槤白咖啡

凍榴槤白咖啡
星馬薑汁拉茶
薑汁拉茶很滑,讓人聯想到薑汁撞奶,又不失茶香。
星馬薑汁拉茶
2017-06-20
  • 凍榴槤白咖啡
  • 星馬薑汁拉茶
  • 沙巴鮮蠔仔叻沙
2017-06-29 586 瀏覽
要在香港吃到似星洲味道的餐廳不容易,早前偶然看到觀塘海濱街市有星馬菜吃,當然要去止一止癮!星洲美食多,要數最愛的十隻手指也數不完,這家店的款式有很多,沒有選擇困難症要馬上決定也不是容易。不過事前聽說黑豉油乾撈麵是招牌之一,蔡san也來過捧場,而且價錢還算化算,所以便叫了燒豬頸肉黑豉油乾撈麵($40) ,炎炎夏日再配一杯桔仔冰($16) 便大滿足了~~~要炎夏在炎熱的環境下開餐是個挑戰,即使場內已放置了風扇,只是等待也已經令人大汗淋漓;因此也有一檔位是冷氣房,不過等候時間該會更長,反正獨行俠很耐熱,城市人還是多出汗好~雖然已經即叫即炒,但人客還是有很多,等了大約十五分鐘才上枱,份量看起來非常多,而且明明是乾撈麵看起來卻跟乾炒牛河一樣油得亮晶晶的…撈麵除了很多油外,也平均沾上了黑醬油,但味道不會很咸,因為黑醬油的特點就是不咸稍帶甜;相反主角燒豬頸肉則非常不錯,燒完肉質不會乾身鞋口,亦不肥膩,叫人忘了麵條不停地吃肉了初時我以為桔仔冰是LIME JUICE(真的是太想喝了,在星洲的超市像香港買益力多一樣輕易便買到): ,但原來是柑桔青檸的那種’桔仔’ ,桔仔份量不少,即使冰塊都溶化了,味道也不

初時我以為桔仔冰是LIME JUICE(真的是太想喝了,在星洲的超市像香港買益力多一樣輕易便買到): ,但原來是柑桔青檸的那種’桔仔’ ,桔仔份量不少,即使冰塊都溶化了,味道也不會變得像水一樣稀,消暑解熱很不錯喔!

多得桔仔冰,才手下留情不至於覺得難過,而且很久都未試過有近一半都是吃不完的,還以為可以吃到美味的家鄉菜,可見又要努力發掘才可以了

):我是大嘥鬼是我
  • 桔仔冰
對於唔係觀塘返工既我黎講,想食拿督既手勢都小點難,幸好有機會黎開尼頭,又係閒日午飯時間,唔係唔食呀嘛。第一次到訪,舖頭既人流同其他“鄰居”相比,真係蚊同牛比,唔使問人,跟著d人上黎實無錯。好彩未到1點就入到黎,叫左香茅豬扒喇沙河粉(個人認為米粉同河粉會索汁d)配熱薑汁拉茶。薑汁拉茶飲落微微南薑味,茶底唔及港版茶底濃,淡淡地口感都可以。香茅豬扒喇沙河粉,豬扒食落內軟滑外香口,仲痴著小小香茅等香料碎,足料醃製,衰在被浸係粉上湯底飲落好沉實既蝦乾等味,唔似外面加好多調味料咁惹味,配上小許芽菜,豆角,豆卜同魚片,不錯P.s.匙羹筷子有陣陣漂白水味,影響左整體味道
P.s.匙羹筷子有陣陣漂白水味,影響左整體味道
2017-05-16
2017-05-17 4237 瀏覽
同事話睇雜誌介紹,呢間係香港六大最佳既海南雞飯,為食既我,當然要一試啦!餐廳位於觀塘碼頭附近的熟食中心,有幾個同事(特別是女同事)聽到其實都面有難色,但為了美食,大家也願意降低對進食環境的需求,只要好味,忍受一下又有可難?一行6人大約1點到達餐廳,已看見人山人海,可見餐廳確實有其過人之處,大家也願意大熱天時跑來餐廳吃一碟海南雞飯。目測餐廳的9成人也是order海南雞飯的,果然餐廳的最大賣點還是海南雞!同事不知從那裡找來一張外賣單張,原來餐廳有外賣服務,在觀塘工作的人仕可以留意。我們6個人有5個都點了海南雞飯,其中一位同事想試一些新穎的,所以點了肉骨茶。但可惜,原來肉骨茶要預訂,所以只能一起吃海南雞了。但想不到點餐後,才是惡夢的開始...我們12:45到達餐廳,大約12:55有位,用了3分鐘時間去決定食物,13:00完成order。等到13:30,凍奶茶終於「煮好」,order時有講明係少冰少甜,水吧哥哥也有做到要求,奶茶是local茶餐廳的茶香和苦澀味,很好。無限次的催單後,例湯終於在13:43送到,但咸既程度嚇倒大家了,也分不出是鹽下多了,還是味精太強,反正大家也喝不下了...海南雞

但可惜,原來肉骨茶要預訂,所以只能一起吃海南雞了。

但想不到點餐後,才是惡夢的開始...

海南雞飯 $49

又再不停摧,不停問,終於....聞名不如見面,苦侯多時既海南雞飯終於來到...

大家也開始在不停既咒罵聱開始食用,違憾地,「美食」未能收大家的口,而咒罵聲卻變得更大。

海南雞超多油,雞既份量不算多,而且沒有去骨,骨件亦都幾大塊,可以吃既雞肉其實不多。

油飯中充斥大量既硬米,油膩感不下於碟海南雞,有同事吃了兩口已經吃不下去了...

出名既食店無論位處甚麼地方,也能吸引人流,大家也不會介意多一點的等候時間,或是比較窄既進食環境。

但如若連餐廳既招牌菜也做得不好,如何能留得人心?

埋單既時候,同事已經把外賣單張放回垃圾桶,並二口同聱說:「決不會有下次!」

詮:
1. 打工仔請避免於午飯時間前往,我公司食飯已經算長,但要等候45分鐘才有得食,實在「做唔到」。
2. 夏天30幾度,但餐廳既電壓好像有點不穩,每10分鐘跳一次製,冇佐風扇既support,難忘令食客更煩躁。
2017-05-17
10 分鐘 (堂食)
2017-04-27 889 瀏覽
之前都聽聞過有呢間新加坡餐廳餐廳,今日有時間就黎左呢度市區嘅地道新加坡撈麵。之前新聞話老闆娘係去咗新加坡打工再將新加坡餐廳口味帶來香港,所以專誠來試吓。咁我就試咗佢嘅咖喱牛腩撈粗加一杯凍嘅白咖啡。撈麵聽講係即時撈俾你嘅,而唔係預先整好。個撈麵確實係幾特別,同香港分店好食嘅撈麵唔同,因為佢用咗新加坡嘅黑豉油去撈嘅,有一點點甜味,唔會太咸。咖喱牛腩幾好味但係鹹咗啲,面好爽口彈牙。講到杯白咖啡甜度啱啱好,因為我本人唔係好鍾意太甜嘅飲品,上面仲晒左少少朱古力粉喺度幾特別。地方可能遠咗少少喺觀塘海皮嗰邊,但係如果可以食到新加坡嘅地道口味眼影少少都值得。
撈粗粗麵
2017-04-27