2022-07-01 1390 瀏覽
之前已經有一次想約朋友嚟,但嗰時疫情嚴重,嚟到先知冇開,後來又冇乜機會過嚟,因為自己唔係呢頭返工,呢間餐廳又只會開平日中午,所以一直都冇機會過嚟。前幾日突然見到佢結業嘅消息,就特登安排一日早啲過嚟試吓。我11:15am去到餐廳,原來已經開咗門,而我去到都已經要排隊啦,不過因為我得一個人,排咗一陣就有位”攝”,搭枱有位坐我第一次嚟,又聽講好多嘢都好出名,但一個人又食唔到咁多,幾經掙扎下叫咗個<大細腳黑豉油乾撈麵>同埋一杯<腐竹薏米冰>由於佢哋就嚟結業,實在真係太多太多人,廚房樓面都完全做唔切,我點咗餐後大概9個字左右先上到,不過都體諒嘅個黑豉油甜甜地,同我想像中有啲出入,黑豉油同個粗麵都幾夾,入晒味,味道唔錯,不過就比較油;大細腳係指豬腳同雞腳,豬腳得1隻,雞腳就有3隻,炆得好琳好入味腐竹薏米冰有種好似食緊糖水嘅感覺哈哈甜甜地有冰冰涼涼可以解一解嗰個油膩嘅感覺見到其他食客叫肉骨茶、豬皮、海南雞等等都好似唔錯,如果有一日佢再開鋪應該都會再試其他嘅食物

腐竹薏米冰有種好似食緊糖水嘅感覺哈哈
甜甜地有冰冰涼涼可以解一解嗰個油膩嘅感覺

2022-06-29
2022-06-30 836 瀏覽
知道拿督將停業馬上回味一下1️⃣白咖啡:唔太甜、味道香濃🧋2️⃣大细腳黑豉油撈粗豬手+鳳爪充滿骨膠原🤩撈粗醬味甜甜地每次來必食3️⃣咖喱筋腩感覺偏辣🥵食唔到辣唔好叫4️⃣檳城炆豬皮本身我怕肥唔食豬皮但這個質感非常好👍🏻又係充滿骨膠原🤩5️⃣怡保雞什d腸洗得好乾淨(沒肥膏)醬汁出息😋也是必食之一😄#期待快啲有新店地址☺️可以去再食
知道拿督將停業
本身我怕肥唔食豬皮
但這個質感非常好👍🏻
又係充滿骨膠原🤩
5️⃣怡保雞什
d腸洗得好乾淨(沒肥膏)
醬汁出息😋

白咖啡
大細腳黑豉油撈粗
咖啡筋腩飯
怡保雞什
拿督星馬大飯店 📍:觀塘海濱道190號觀塘碼頭熟食市場1樓20號舖🚗:觀塘地鐵B1出口 步行15分鐘📞:+852 9777-7722💲:~HKD50-70/head for lunchFood quality✔️:星加坡海南雞飯、腐竹薏米冰、燒豬頸肉黑豉油乾撈油面、馳名怡保炆大細腳黑豉油乾撈沙河粉👌🏼:燒香茅雞扒黑豉油乾撈沙河粉、星馬拉茶、星加坡美綠、星加坡白咖啡總結:🥲🥲🥲拿督得返最後一個月啦 又冇咗間好食堂😭😭😋一間毫無環境衞生可言 但位處熟食市場嘅人氣店 人流極多 租咗六個舖位但排隊人龍依然好長嘅星馬小店👍🏼😋中菜一向係我心中no.1 而碟頭飯更係我最愛 要煮一碟平靚正嘅碟頭飯都唔容易 估唔到觀塘竟然隱藏一間星馬碟頭飯 選擇極多 粉麵叻沙咖哩胡椒麵蝦湯麵 基本上愛食星馬菜嘅朋友會揾到想食嘅嘢🫰🏼😋每樣湯麵🍜都有3-4款麵款揀 除咗乾撈面得粗麵 沙河粉同油麵外 其餘都有米粉 油麵 摻摻同沙河粉呢四款揀 大家可以根據自身喜好或選擇嘅湯頭作決定🤣😋海南雞飯十分正宗 $59蚊好抵食 油飯配湯仲有三款醬汁 雞滑但最出色係碗飯 重香茅同薑味 但個人口味覺得薑味6:4配就最完美 但都diu 打唔
拿督星馬大飯店
📍:觀塘海濱道190號觀塘碼頭熟食市場1樓20號舖
🚗:觀塘地鐵B1出口 步行15分鐘
📞:+852 9777-7722
💲:~HKD50-70/head for lunch

Food quality

總結:
🥲🥲🥲拿督得返最後一個月啦 又冇咗間好食堂😭😭

😋海南雞飯十分正宗 $59蚊好抵食 油飯配湯仲有三款醬汁 雞滑但最出色係碗飯 重香茅同薑味 但個人口味覺得薑味6:4配就最完美 但都diu 打唔少大餐廳💕

😋個人認為最啱用嚟撈黑豉油嘅麵一定係油麵 掛油同醬都係一流 配埋燒豬頸肉真係無嘢講 大細腳都係呢度招牌💯

😋飲品除咗普遍茶餐廳選擇外 仲有好多星馬限定 如腐竹薏米水 拉茶 薑汁拉茶 白咖啡 山楂冰 椰子冰 菠蘿冰 桔仔冰 榴蓮白咖啡 好多選擇 推薦腐竹薏米水 好似飲緊杯糖水咁 極正 但唔食甜嘅朋友就唔適合了‼️

😋份量多 嘢又好食 飯或湯麵由$48-$64不等 仲有啲小食 凈食賣 飲品如果跟餐就+$6-$12不等👋🏼

🤔️建議各位想食可事前wts 老闆book枱 老闆人都很好態度亦好友善 但嚟到現場食就完全零服務可言 因為係超多人亦超忙 所以2.5分係畀食前服務⚠️

🤔️咁多選擇 當然點都有參次 但叫咗啲招牌基本上伏極有限

😨非常逼 坐得好唔舒服 而且枱同地面都痴立立 🫥
😨唔一定要處女座 只要愛好乾淨嘅人必定頂唔順嗰環境 但對我嚟講小事 價錢就冇包 所以我願意忍耐🫠
  • 海南雞飯
  • 腐竹薏米冰
  • 燒豬頸肉黑豉油乾撈油面
  • 馳名怡保炆大細腳黑豉油乾撈沙河粉
2022-06-29 610 瀏覽
這間位於觀塘碼頭熟食中心的馬拉茶檔今日last day, 在近日的報導加持下,只能用瘋狂來形容今日的盛況,由於太多客人,最後花了個多小時才能品嚐佢地道星洲美食。豬皮質感好特別好滑,完全顛覆我過往對豬皮印象。大細脚即係豬脚雞脚,又滑又入味,吾多介紹。黑豉油撈麵果然係佢招牌,必食之選。五香肉卷好特別,對未過馬拉概我好新鮮。白灼沙巴蠔仔配話wasabi一流,蠔仔好鮮美。飲品山楂冰和白咖啡非常得,而且價錢非常公道,相信吾係鋪租平無可能做到。今日菜單1 香茅雞扒馬來西亞黑胡椒湯麵👍2 咖啡牛筋腩黑豉油撈粗👍👍👍👍3 怡保蚊大細脚👍👍👍👍4 檳城五香肉卷 👍👍👍5 星架坡瘦瘦蜜汁叉燒👍👍6 檳城蚊豬皮👍👍👍👍👍7 白灼沙巴蠔仔👍👍👍👍👍8 星架坡白咖啡👍👍👍👍👍9 山楂冰👍👍👍👍👍10 馬拉拉茶👍👍👍太多太多野想食,可惜肚皮最誠實,勉強無幸福。唯有等待佢再開的一天。
豬腳

椰汁紅豆冰

山渣冰

馬來西亞拉茶

咖哩牛筋腩黑豉油撈粗

雞扒胡椒湯麵

星加坡瘦瘦蜜汁义燒

怡保炆大細腳(豬腳,雞腳)

檳城五香肉卷

山渣冰
馬來西亞拉茶
咖哩牛筋腩黑豉油撈粗
星加坡瘦瘦蜜汁义燒
怡保炆大細腳(豬腳,雞腳)
檳城五香肉卷
白灼沙巴蠔
  • 山楂冰
  • 拉茶
  • 豬皮
係附近做開野,經同事介紹下,係繁忙既工作中,lunch 既時間可以食到好食既美食,又係可以安撫下自己同為自己打打氣!之前試過佢既叻沙同海南雞,覺得叻沙確係好惹味😍😍海南雞就一般啦,名過於實,但礙於佢既營業時間,一路都係食佢既外賣🥡!今日難得拎到半日假又適逢佢就結業,一於實地考察下,黎番個堂食先😍😍😍 人就係咁 佢唔話結業就總覺得幾時黎食都得啦,一結業就變得珍貴,人山人海咁排晒隊排到樓梯😅 不過聽聞佢lunch 不嬲都幾旺場下受一眾觀塘上班族既歡迎😗所以今日難d comment 佢既服務,因為佢地林晒檔咁🫠🫠 人係減肥既時候,反而愈想食肥野😂😂今日我叫左平日唔敢食既黑鼓油撈粗仲要係配豬頸肉🌝+凍白咖啡食物味道:1. 黑鼓油撈粗冇粗麵 唯有轉沙河🧐味道甜甜地既鼓油同沙河都幾甲,豬頸肉惹味,加佢既辣椒油 (好夠辣) 🌶😳 利申譚仔3哥 max:中辣 ,偏油,但佢又應該要油先好食既,罪惡感max🫥🫥但冇想像中咁好食,都係叻沙好味d,同埋聞到隔離胡椒湯好香, 早知叫胡椒湯🫣🫣5粒星滿分:⭐️⭐️⭐️2. 凍白咖啡呢個有驚喜,味道幾有風味同層次😍有好香滑既咖啡味,同時又有淡淡椰香奶味,適中甜度,成件事好

豬頸肉黑鼓油撈粗+白咖啡

食物味道:
1. 黑鼓油撈粗冇粗麵 唯有轉沙河🧐

5粒星滿分:⭐️⭐️⭐️

2. 凍白咖啡
呢個有驚喜,味道幾有風味同層次😍有好香滑既咖啡味,同時又有淡淡椰香奶味,適中甜度,成件事好甲! 正😚😚

5粒星滿分:⭐️⭐️⭐️⭐

價錢:$56 連野飲+$6

環境:就係觀塘熟食市場🌝🌝 就係個種小店既感覺,觀塘熟食市場由於就嚟拆卸,所以環境都係偏夠嘅,但係小店入邊有冷氣整體都唔算太遠環境尚算衛生。不過適逢佢就嚟結業,排晒大隊嘅人龍,加埋做唔切既單,今日真係好多野都冇晒,好d 食客都表示失望同躁躁地, 不過夥計們都算盡力㗎啦,都有禮貌既,大家體諒吓啦!

Remark : 呢間我覺得減肥人士真係唔適宜因為偏濃味同油🫣🫣但偶爾食下又幾過癮,希望佢有日重開啦😳
2022-06-23 320 瀏覽
高手在民間,巷弄中常常隱藏著讓人讚嘆不已的美食,位於觀塘山旮旯,觀塘碼頭熟食市場即將拆卸改建🙈趕住在拿督星馬大飯店6月30日暫時光榮結業前去多次😅😜最愛黑豉油乾撈麵、海南雞飯, 蠔仔豬紅胡椒湯每次必飲桔仔冰🥤呢度星馬菜款底眾多,喇沙、胡椒湯麵,肉骨茶應有盡有, 雖然最出名嘅係黑豉油大細腳撈粗麵,但我最愛嘅係星加坡咖哩牛筋腩黑豉油乾撈麵🥢海南雞飯,雞肉浸得皮爽肉滑,油飯也是精華,加入雞油、香茅、炸過的乾蔥,吃來比一般的分明爽身,鹹香惹味, 有別於一般油飯,加咗香茅、雞油同薑去煮,所以飯嘅顏色偏深色,但味道就好濃好香,超好味!好多人都鍾意白灼沙巴鮮🦪蠔仔,但係我更喜愛🦪蠔仔🐽豬紅胡椒湯

趕住在拿督星馬大飯店
6月30日暫時光榮結業前去多次😅

2022-06-23
  • 豪仔豬紅胡椒湯
  • 星加坡咖哩牛筋腩黑豉油乾撈麵
  • 海南雞飯
  • 肉骨茶
2022-02-09 2960 瀏覽
近觀塘碼頭,位置偏遠,專登行過去一試,點知食物質素惡劣,環境差服務態度還可,唔會有下一次,叫咗個蝦啦沙,啲蝦少少霉仲食得,但啦沙只係咖哩粉溝水,根本就唔算係啦沙,份量仲要小到好似食淨咁,榴槤咖啡,用普通榴槤咖啡粉沖,上網見到果啲好評都唔知係咪自己槍寫出嚟,定還是係我自己唔好彩,完全中伏,影張相俾老婆睇,初時仲以為我食淨,我同佢講未食佢都打咗凸,真係第一次去間餐廳可以伏到咁,好彩嘅係初時係想同老婆去試,但最後老婆唔得閒自己一個去試,伏少一碗收少一個錢
蝦啦沙
2021-12-24
2022-01-25 2040 瀏覽
難得Weekday 放半日, 趕係三點前黎呢度由於係第一次黎呢開餐廳所以提前做左少少功課睇吓邊啲係必食結果…海南雞飯…沽清喇沙(任何)…沽清腐竹薏米冰…沽清我望住個侍應: 咁我仲有乜可以食?!🥲佢請左另一位Senior 啲既同事過嚟由於咩麵都冇,得返米粉結果叫左個馬來西亞胡椒湯豬扒米粉瑞士汁豬皮同山楂冰…個米粉湯底少少辣豬扒香茅味濃,肉質軟琳豬皮勁骨膠原..個嘴黏住黏住山揸冰唔太甜幾開胃食呢間餐廳係需要weekday 放假+早到+運氣🍂
難得Weekday 放半日, 趕係三點前黎呢度
由於係第一次黎呢開餐廳
所以提前做左少少功課睇吓邊啲係必食
結果…
海南雞飯…沽清
喇沙(任何)…沽清
腐竹薏米冰…沽清
我望住個侍應: 咁我仲有乜可以食?!🥲
佢請左另一位Senior 啲既同事過嚟
由於咩麵都冇,得返米粉
結果叫左個馬來西亞胡椒湯豬扒米粉
瑞士汁豬皮
同山楂冰…
個米粉湯底少少辣
豬扒香茅味濃,肉質軟琳
豬皮勁骨膠原..個嘴黏住黏住
山揸冰唔太甜幾開胃
食呢間餐廳係需要weekday 放假+早到+運氣🍂
2021-12-16 2316 瀏覽
呢間小店好耐之前已經bookmark左,但佢嘅營業時間同地點都令人好卻步,今次終於的起心肝去試下🍽食物大細腳黑豉油乾撈麵 $49 7/10大細腳係豬腳同雞腳,兩樣都炆到好淋,唔洗咬啲肉就甩曬出嚟,好入味但偏甜。但係豬腳得一舊,雞腳有3隻,我會想試多舊豬腳多啲。粉方面我嗌左河粉,唔會碎濕濕,同黑豉油好夾,索曬啲味但都幾油膩下,食完個碟全部都係油😂黑豉油甜甜哋幾特別,份量好多,如果細食嘅女仔2個人share都夠怡保白咖啡 跟主食減$6 9/10我第一次飲白咖啡,估唔到幾有驚喜,好滑而且有陣好香嘅椰子味~📝總評 8/10食完就明白點解佢哋開咁短時間仲做到冇時停,可能真係太忙,有啲伙記都幾燥底下😂但係呢個價錢同食物質素會令我想encore

🍽食物
大細腳黑豉油乾撈麵 $49 7/10

怡保白咖啡 跟主食減$6 9/10

📝總評 8/10
2021-12-15 1857 瀏覽
位於觀塘往北角渡海碼頭旁,熟食中心內,電視採訪,特色星馬食品,星期六,日及公眾假期都休息,星期一至五,只做中午(11:30 - 15:15),沒有早,晚市,(老闆真有生活😬😬),食物味道不錯,比較重口味,推薦 黑豉油撈粗,配 大細腳(豬腳,雞腳),或豬扒,雞扒,新鮮豬皮(第一次試到,非常特別,未發現有其他店舖供應),冰白咖啡(合我口味),但肉骨茶,及薑汁咖啡(個人不太喜歡)。總括非常多客,外賣,堂食,要有心理準備。。排隊,最好12點前光顧,就多不用等位,還有 這熟食中心,清潔,進食環境,仍停留在40年前,如果你對環境有要求,可能嚇親妳。。。🙄🙄
2021-12-15
  • 黑豉油撈粗
  • 豬皮
呢間冰室可以話係其中一間唔係咁容易食到嘅舖頭,一嚟佢嘅營業時間只有星期一至五嘅午市,二嚟佢一啲都唔近地鐵站,除非喺附近做嘢,如果唔係都幾難試到。————————————————🐤 海南雞飯, $59(4/5)同平時嘅海南雞飯一樣有雞、油飯、湯同3款醬汁。雞件食落味濃,唔算好肥而且唔乾,仲有一啲醃蘿蔔喺側邊減少膩感。油飯用左珍珠米,另外加左香茅、雞油同薑去煲,食落都幾香。🥤凍星加坡白咖啡, +$8(3/5)自己唔係好飲甜嘢所以叫左走甜,飲落就係奶味較重嘅咖啡,味道正常。————————————————

————————————————

🐤 海南雞飯, $59(4/5)

🥤凍星加坡白咖啡, +$8(3/5)
————————————————
2021-11-23 1033 瀏覽
🐓拿督星馬大飯店成日都聽到人講呢間好好食,行開個頭就去食個飯啦🤫星加坡海南雞飯 $59雞係連骨既,仲要勁多骨,基本上都冇乜肉食😵‍💫肉都係滑既🙄醬汁:黑豉油太濃🙅🏻‍♀️辣醬酸得嚟幾開胃😋薑蓉重薑🙄雞飯重薑味,唔會太乾,粒粒飯都索哂味,幾好味😋湯似老火湯咁,勁夠味雞飯係幾好既,但係d雞就搞唔掂,雖然肉都算滑,但都好係件件都咁多骨,食得好辛苦🥲地點都有d吊腳,所以無咩事都唔會再去食🙌🏻
🐓拿督星馬大飯店

成日都聽到人講呢間好好食,行開個頭就去食個飯啦🤫

星加坡海南雞飯 $59
雞係連骨既,仲要勁多骨,基本上都冇乜肉食😵‍💫肉都係滑既🙄

醬汁:
黑豉油太濃🙅🏻‍♀️
辣醬酸得嚟幾開胃😋
薑蓉重薑🙄

雞飯重薑味,唔會太乾,粒粒飯都索哂味,幾好味😋

湯似老火湯咁,勁夠味

地點都有d吊腳,所以無咩事都唔會再去食🙌🏻
2021-11-17 884 瀏覽
食物係OK,但可能生意唔憂做,就可以完全唔理服務態度lunch時段去買外賣好受氣,拎外賣嘅時候問姐姐拎辣椒油,點知俾佢鬧唔一早講,我等拎辣椒油嘅時候全程冇出聲冇催過,點知佢過咗一陣又繼續鬧過,態度好差咁話我點解唔一早講其實要辣椒油係好基本嘅要求,想我幾早同你講?! 係咪要俾錢之前就要講,我又無催過你,好聲好氣問你,俾你鬧完又鬧,原來你間餐廳要俾錢之前講明要辣椒油,咁唔該你都早d 講俾啲客知,或者整個牌喺收銀處
食物係OK,但可能生意唔憂做,就可以完全唔理服務態度

外賣自取
2021-10-21 1307 瀏覽
今日又嚟到拿督星馬大飯店,上次食過都唔錯,想嚟encore試下唔同嘢食~.燒香茅雞扒黑豉油乾撈粗麵 ($49)香茅雞扒唔太夠香茅味,但雞扒係煎得幾香~點埋個酸辣汁都幾好~黑豉油乾撈粗麵,粗麵送上嚟嘅時候只係暖身,如果熱啲就更好~ 但粗麵上汁均勻無鹼水味,有種黑豉油獨有嘅香味,甜甜哋咁,都幾特別~💕.肉骨茶 ($70)好足料,飲落好重藥材味,後勁有小小胡椒嘅辣味,好好飲~ 但佢配料主要係豬膶等內臟,肉就有豬手,同我想像中食排骨嘅肉骨茶有出入,但味道係出色嘅~😛.榴槤白咖啡 (+$10)似係將榴槤糖融咗之後加入白咖啡咁,有啲奇怪,而白咖啡有咖啡香唔會苦澀,但整體我個人就唔太鍾意~😢.呢度真係有好多星馬菜式,平時喺出面都比較少見,味道都唔會太差,遲啲想試埋佢個海南雞!🐔🍚👍🏻

燒香茅雞扒黑豉油乾撈粗麵 ($49)

肉骨茶 ($70)

榴槤白咖啡 (+$10)
2021-10-20
2021-10-19 1106 瀏覽
聽聞觀塘熟食中心有間隱世小店係一間新加坡檳城小餐館由於地點唔係咁方便,加上喺熟食中心入面夏天來可能會較辛苦行到上一樓,餐廳其實有三個舖位我哋點幾鐘到,完全唔洗等位雞扒黑豉油撈粗雞扒皮少許燶,可接受呢個麵一上檯令立立因為出名係用豬油撈嘅不過食落又唔太覺得有豬油香不過不失啦怡保雞雜雞雜都幾新鮮,近乎白焯點上附上嘅特製豉油幾好食可惜分量都幾少☹️叻沙豬頸肉摻摻呢個真係好伏,叻沙好稀賣相已經好一般味道普通之餘豬頸肉只得薄薄4片☹️之前無食過唔知係咪出咗名之後變成咁真係無下次👎🏻
聽聞觀塘熟食中心有間隱世小店
係一間新加坡檳城小餐館
由於地點唔係咁方便,加上喺熟食中心入面
夏天來可能會較辛苦
行到上一樓,餐廳其實有三個舖位
我哋點幾鐘到,完全唔洗等位

雞扒黑豉油撈粗
雞扒皮少許燶,可接受
呢個麵一上檯令立立
因為出名係用豬油撈嘅
不過食落又唔太覺得有豬油香
不過不失啦

怡保雞雜
雞雜都幾新鮮,近乎白焯
點上附上嘅特製豉油幾好食
可惜分量都幾少☹️

叻沙豬頸肉摻摻
呢個真係好伏,叻沙好稀
賣相已經好一般
味道普通之餘