2020-11-24 163 瀏覽
中環有間幾層小店地下係沖飲品地方有小小位座,二樓係賣衫,三樓係煮食物同有幾張枱座,佈置得好靚樣樣都好精緻,睇得出花左好多心機。午餐餐牌都有好幾款,樣樣都好吸引,我點左兩個餐黑松和牛漢堡。盛當:和牛漢堡整得好鬆軟細細件好正👍🏻糖心蛋整得真係好好味😋飯團🍙裏面本身已經加左味所以唔覺會食多左😂一件係有三文魚鬆,配菜加埋d汁醬好好味,另一個點左宮崎南蠻炸雞。弁當:件雞唔好睇佢細細件炸得好好味尤其是上面個汁加埋好正。賣相其實已經好好包到好和式便當風味,便當巾店員仲話可以比我地帶走。髒髒咖啡:賣相已經好靚,香濃朱古力味同咖啡味值得一試👍🏻👍🏻👍🏻冰糖洛神杞子茶:本身已經有洛神同杞子d甜味,飲落好清新。

2020-11-24
2020-11-23 158 瀏覽
想慢活一下,打下卡,就可以黎呢間有四層嘅咖啡店☕️,不過記住訂定位!1️⃣宮崎南蠻炸雞.弁當 $88炸雞幾酥脆,沙律醬略嫌多咗少少。醃製青瓜同芽菜辣辣地幾惹味。飯團有兩款:原味及三文魚🍙🙆🏻‍♀️美味指數:6.55/102️⃣稻庭風輕食 $78將流心蛋同鳥冬攪勻,鳥冬煙靭有咬口。材料有:青瓜絲,沙律菜,蟹柳,飛魚籽。🙆🏻‍♀️美味指數:6.87/103️⃣Irish Coffee $72Irish Whiskey, hot coffee,brown sugar,cream.呢杯反而幾有驚喜,酒味好香濃!值得一試。🙆🏻‍♀️美味指數:7.23/104️⃣Cappuccino $40咖啡味唔算濃郁。配一塊幾重牛油味嘅曲奇🍪真係唔錯。🙆🏻‍♀️美味指數:7/10💡整體來講,打卡一流。拾伍 (中環)地址🐾:中環鴨巴甸街15號地舖
[中環~ 拾伍]
1️⃣宮崎南蠻炸雞.弁當 $88
🙆🏻‍♀️美味指數:6.55/10
2️⃣稻庭風輕食 $78
🙆🏻‍♀️美味指數:6.87/10
3️⃣Irish Coffee $72
呢杯反而幾有驚喜,酒味好香濃!值得一試。
🙆🏻‍♀️美味指數:7.23/10
4️⃣Cappuccino $40
咖啡味唔算濃郁。配一塊幾重牛油味嘅曲奇🍪真係唔錯。
🙆🏻‍♀️美味指數:7/10
💡整體來講,打卡一流。
拾伍 (中環)
地址🐾:中環鴨巴甸街15號地舖
你會偏愛日系定韓系?文青定復古?咖啡店定係居酒屋?計我話只要有打卡位存在,自然每日都係Saturday vibe啦。係中環就有間由兩公婆一力打造既日系四層和式小屋「拾 伍 · F I F T E E N」,將時裝、輕食、Shisha、Cocktail集於一身,配合一系列花左唔少心思既裝潢、擺設,為整個中環增添左唔少色彩。係呢到逗留大半天,你會彷彿走進隱世既異想世界,就連每啖空氣都呼吸得特別清新!👇📌Afternoon Tea · Menu- ▪ French Toast · Avocado Salad - $68▫ 係1樓、3樓、天台都有座位提供,而2樓就係賣服裝既,而1樓就有吧枱,有唔同系列既Cocktail、Mocktail提供。而係下午茶時光梗係整返個輕食「牛油果·沙律多士」啦。成個沙律分左四層,面頭先有蓋滿既蟹籽、然後到蟹肉、牛油果同埋最後底層既蕃茄粒;旁邊仲有隻溫泉蛋同埋多士,整體口感非常豐富,清新既牛油果質感軟腍,配搭蟹肉同埋蛋汁完全係最小清新既組合呀!📌Lunch · Menu - ▪ Inaniwa Light Bento - $78▫ 要帶出日系感覺,仲要試埋呢個和風
你會偏愛日系定韓系?文青定復古?咖啡店定係居酒屋?

係中環就有間由兩公婆一力打造既日系四層和式小屋

拾 伍 · F I F T E E N」,將時裝輕食ShishaCocktail

集於一身,配合一系列花左唔少心思既裝潢、擺設,

為整個中環增添左唔少色彩。係呢到逗留大半天,你會彷彿

走進隱世既異想世界,就連每啖空氣都呼吸得特別清新!👇

📌Afternoon Tea · Menu-

▫ 係1樓3樓天台都有座位提供,而2樓就係賣服裝既,

而係下午茶時光梗係整返個輕食「牛油果·沙律多士」啦。
成個沙律分左四層,面頭先有蓋滿既蟹籽、然後到蟹肉

牛油果同埋最後底層既蕃茄粒;旁邊仲有隻溫泉蛋同埋多士
整體口感非常豐富,清新既牛油果質感軟腍,配搭蟹肉

同埋蛋汁完全係最小清新既組合呀!

📌Lunch · Menu -
Inaniwa Light Bento - $78

▫ 要帶出日系感覺,仲要試埋呢個和風系列「稻庭風·輕食」。
烏冬加上大量三文魚籽,成個賣相非常吸引,烏冬食落煙煙韌韌,

加左麻醬味道開胃到極;而中間仲有溫泉蛋,份量十足,撈埋一齊
食口感相當滑溜;旁邊仲沙律菜,令成個輕食時光增色不少。

📌Special · Coffee -
Dirty ·  Mocha - $52

▫ 神聖既「髒髒·摩卡」簡直係一種頂級誘惑,上面可可粉
鋪滿哂成個杯,成個視覺夠哂Dirty。而入口咖啡味

朱古力比例岩岩好,甜而不膩,無得輸!

Expresso · Tonic - $50

▫ 冰涼感十足既「通寧·咖啡」亦係我最愛之一,以兩種
鮮明分層既espressoTonic water混合一齊,兩種密度濃厚,
入口酸酸甜甜,再加左塊檸檬令整個賣相非常靚仔,打卡一流。
2020-11-21
15 分鐘 (堂食)
  • 牛油果· 沙律多士
  • 稻庭風·輕食
  • 髒髒·摩卡
  • 通寧·咖啡
2020-11-21 198 瀏覽
之前看到不少網紅都來到這新開的咖啡店,看圖片已經好吸引,今天終於中午來朝聖(記住訂座,經常爆滿的喔)!.🏡拾伍食把整個唐樓改造為咖啡店,應該有最少4層,成本好高呀😱😱😱 每層都裝修得好精緻,充滿復古味道,簡直是活化古物的教科書!就連樓梯也是打卡位,再配以不同的植物🌳,色彩繽紛。.食物方面也不錯,黑松和牛漢堡盛當$118,黑松露配漢堡扒🍔,口感豐腴,仍能鎖住肉汁,配以珍珠米飯糰🍙,及溏心蛋🥚,及其他漬物,非常好吃😋!.宮崎南蠻炸雞🐔便當🍱 $88,廚師👩🏻‍🍳非常出色,把雞件炸至金黃色脆脆,咬時能清楚聽到咔嚓的聲音🔊,內裡雞肉香嫩多汁,回味無窮🥳.飲品點了Dirty,上層是特濃咖啡☕️,下層是日本鮮奶,第一口喝時感受咖啡☕️的香濃,後續繼續喝時牛奶🥛絲絲入口,細膩幼滑,內斂精緻,結合咖啡泛起濃香。.⭐️性價比:4/5星💰人均:$100港元

⭐️性價比:4/5星
💰人均:$100港元
2020-11-21 57 瀏覽
上環呢間餐廳 個名幾得意 有三層加地下 每層格調都唔同 地下細细地賣日式便當同多款咖啡 午餐嚟個傳統便當加杯咖啡提神 唔錯唔錯-🍱#黑松露和牛漢堡便當 ($118)太耐冇去日本 見到呢個傳統靚靚包裝 人都開心啲 便當裏面嘅沙律飯糰半熟蛋 提供纖維蛋白質澱粉質 主角和牛漢堡扒兩小件 口感唔錯 肉味香濃🍱#宮崎南蠻炸鷄便當 ($88)炸雞便當好受歡迎 鷄件大大 外皮酥香可口 食落啖啖肉 加埋配菜同飯團🍙 一定飽肚-☕️#髒髒咖啡 Dirty ($42)個名非常玩味 其實係熱咖啡加入凍鮮奶未攪勻嘅視覺效果 味道獨特 一冷一熱融合後會帶嚟更多層次-📍#Fifteen香港上環鴨巴甸街15號

🍱#黑松露和牛漢堡便當 ($118)

🍱#宮崎南蠻炸鷄便當 ($88)

☕️#髒髒咖啡 Dirty ($42)

📍#Fifteen
香港上環鴨巴甸街15號
2020-11-20 129 瀏覽
門口超吸睛!頭頂有一盞月球燈,後面有一扇窗,加上一張藤椅、小茶几同瓷磚地板,好有悠閒度假feel,打卡一流!cafe一共有4層,裝修行懷舊復古風,每層都花盡心思,放咗植物、小燈泡同畫做裝飾,度度都係打卡位,好啱約埋三五知己嚟打卡 chill吓!用咗和風花紋手帕包住木製便當盒,好搶眼,感覺自己去咗日本咁,超有心思!一路打開包裝就好似拆禮物咁,心情好興奮!一打開就聞到好香,好吸引!除咗主菜,兩款便當嘅內容大致一樣:有兩款口味嘅飯糰,醬油同三文魚碎,已經預先調味,仲有溏心蛋、醃青瓜芽菜,材料好豐富。和牛漢堡鬆軟,充滿肉汁,牛味好濃;炸雞好香口,加埋啲醬汁好開胃,簡直係色香味俱全!黑松和牛漢堡·盛當 ($118)宮崎南蠻炸雞·弁當 ($88)髒髒摩卡 ($52)有一層奶蓋,奶蓋上面有可可粉同朱古力醬,好邪惡呀!入口香滑,味道香濃。黑糖玫瑰咖啡 ($52)茶具好精緻,令人愛不釋手!咖啡入口滲出淡淡嘅玫瑰花香。
門口超吸睛!

黑松和牛漢堡·盛當

黑松和牛漢堡·盛當 ($118)
黑松和牛漢堡·盛當

宮崎南蠻炸雞·弁當 ($88)
宮崎南蠻炸雞·弁當

髒髒摩卡 ($52)

黑糖玫瑰咖啡 ($52)
茶具好精緻,令人愛不釋手!咖啡入口滲出淡淡嘅玫瑰花香。
2020-11-19 145 瀏覽
今午三時半左右去到,我是突別去試這店。有什麼特別呢?我只可說是店內的裝修和裝飾帶有一些古舊的氣氛,也可算是美。其它便非常失望。As usual, 我叫了一杯long black 和一杯Americano. 因樓下無位便上了三樓,也只是得兩張枱。想食些東西,但什麼都無,只餘下兩種可以點,那便算吧!等了廿分鐘要再追才有咖啡。上第一杯,一看便知上錯不是我們點的。之後才再上。我第一個感覺,我們不是那些連鎖店叫外賣?竟然上的是紙杯?無乜美感帶點兒cheap的感覺,立即無咗那份古典味的感覺,太可式。再望吓杯咖啡,只是2/3杯滿!不夠咖啡豆,還是買錯太大的紙杯 (又唔多似)?再望望這兩杯咖啡,未入口,看做濃度和色已知不合格,水汪汪,無咖啡味,很差!可以不去,如想去飲一杯靚咖啡的話。走時,要行下樓比$, 那樣不合格的咖啡,原來還要加10% service charge???? 可笑???再不會去,失望!希望開這咖啡店的老板,真要改善吓些咖啡質數?
希望開這咖啡店的老板,真要改善吓些咖啡質數?
2020-11-18 271 瀏覽
Bookmark 左呢間Cafe勁耐,終於同朋友夾到假一齊黎食野位於中環鴨巴甸街既新Cafe,好好彩坐到門口打卡位😍超級靚啊!後來先知原來樓上仲有幾層,都有超多打卡位,無上去打下卡添👉🏻👈🏻午餐提供多款精美便當,用左木製既午餐盒同靚靚既布包住,同朋友嗌左和牛漢堡同南蠻炸雞,各配2個飯團🍙涼菜、沙律🥗黑松和牛漢堡盛當 $118和牛漢堡肉質鬆軟,好juicy宮崎南蠻炸雞弁當 $88尤其中意個炸雞🍗炸得好香脆凍朱古力咖啡味濃,好好飲

黑松和牛漢堡盛當 $118
和牛漢堡肉質鬆軟,好juicy

宮崎南蠻炸雞弁當 $88
尤其中意個炸雞🍗炸得好香脆

凍朱古力咖啡味濃,好好飲
2020-11-18 163 瀏覽
朋友放假,想找個靚地方hea一個下午,於是找到這間近蘇豪區的咖啡店,佔地幾層,店內充滿別緻的裝飾,更是狗狗friendly的店! 黑松和牛漢堡便當便當有塊靚靚日本布包住,相機影先!再慢慢拆開塊布,個感覺好似真係去野餐咁,happy!便當內有和牛漢堡、兩舊三角形飯團、糖心蛋及青瓜芽菜,味道都很不錯! 宮崎南蠻炸雞便當炸雞一睇就知好夠味!加上醬汁,咬一口,好味呀!再吃飯團,滋味!邊吃邊跟朋友聊天,這時,有其他食客帶來了一頭黑色柴犬!成為全場亮點!有黑柴的美色送飯,正呀!哈哈! Dirty mocha餓底看到Dirty 以為會很甜,朋友說不會太甜,很好,年紀開始大,就喜歡不太甜的甜飲,呵呵。 Espresso tonic 標準的兩截色,撈勻,看著那泡沫往上升,治癒!餓底喜歡那淡淡的檸檬味,為咖啡添上清新。

黑松和牛漢堡便當

宮崎南蠻炸雞便當

Dirty mocha

Espresso tonic

2020-11-15 289 瀏覽
上環真係好多小店,想搵好嘢食又享受一下環境,向上行有好多特色小店好選擇🤎最近PMQ附近有四層全棟嘅cafe,唔單止係咖啡店,仲有賣衫,天台仲可以三五知己飲嘢,環境靚佈置充滿日式vintage風,食物都唔錯,附近返工嘅朋友可以襯住lunch time 漫活下🍙🍱🍵睇得出店主花咗唔少心思佈置,營造出日系復古感覺,處處都令人忍唔住📸亦都令我lunch time好似逃離一下🙌🏻🍱🍙黑松和牛漢堡盛當 $118lunch以便當形式用塊靚靚布包住飯盒,望到都開心啲啦,打開係和牛漢堡同🍙,肉質鬆軟加入黑松露,味道好夾🤤仲有溏心蛋及配菜,微辣芽菜同🥒清新又開胃,輕食份量女仔啱啱好!午餐可加$18有杯飲品,我就揀咗好養生嘅桂圓紅棗黑糖老薑飲☕️仲有仲有📢靚靚便當布係可以攞走㗎🍁🍁

🍱🍙黑松和牛漢堡盛當 $118
仲有仲有📢靚靚便當布係可以攞走㗎🍁🍁
2020-11-11
  • 黑松和牛漢堡盛當
2020-11-15 131 瀏覽
早前朋友搵左呢間中環新開4層高cafe. 環境好岩打卡加上靚靚日式便當,急不及待book位試試🥳·🐮黑松和牛漢堡($118)便當包得好靚~完全係因為呢個賣點而黎😂😇打開後,內含2件飯團,2件沾上松露沙律醬和牛漢堡,配菜及半邊溏心蛋~味道唔差但配菜略咸·🐔宮畸南蠻炸雞($88)朋友點的~交換左炸雞試試😇配上他他醬,好難唔好食😆·☕️桂圓紅棗黑糖薑母茶(+$12)好甜.如果薑味重啲會更好🙃·食物款式選擇少,便當份量亦唔多~不過對女仔黎講還好,男仔就一定唔飽😂店內擺設精美有vintage feel但就逼左d...同埋店員講野聲量好大聲/店內好應聲😂我地完全傾唔到計,錯哂focus去店員討論緊既事上,餐飯完全唔enjoy😣如果大家想試試便當,記住用whatsapp 訂位!雖然有4層,但有一層係賣衫,其餘層數都唔多枱啊~·📍 拾伍中環鴨巴甸街15號地鋪

📍 拾伍
中環鴨巴甸街15號地鋪
2020-11-15 133 瀏覽
前排見唔少foodie去左呢間cafe打卡 呢度樓高4層 2樓係日系boutique 4樓係天台 上樓梯既位置都裝飾得好靚 好岩打卡 食物選擇唔算多 我地揀左兩個便當同兩杯飲品 便當用好靚既日式布包住 睇落唔係好大份 但食完都夠飽黑松和牛漢堡盛當$118和牛漢堡肉質鬆軟唔硬 雖然黑松露味道唔算突出 但都幾好食 每個便當都有兩款飯團 飯團唔係包到實的的個種 三文魚飯團好食 配菜有微微酸辣既芽菜同青瓜 清新開胃 仲有半隻溏心蛋 尚算流心 宮崎南蠻炸雞弁當$88南蠻炸雞幾香脆 配上酸甜既他他醬汁 幾開胃又感覺無咁熱氣 醬汁略嫌多左少少午餐加$18配Iced Americano 另外叫左杯Rose Latte$48 淡淡玫瑰芳香 咖啡味道唔苦澀 幾好飲
食物選擇唔算多 我地揀左兩個便當同兩杯飲品
便當用好靚既日式布包住 睇落唔係好大份 但食完都夠飽

黑松和牛漢堡盛當$118

宮崎南蠻炸雞弁當$88

2020-11-11
午餐
中環新開既拾伍樓高4層,係一間Cafe x Bar x Boutique,環境裝修非常有心思,門口位、樓梯、天台每一個細節都感受到店主既用心,有唔少古董小玩物同植物💐有種日系雜貨店既感覺,可以同朋友黎飲杯咖啡傾一個下午。餐廳仲係試業中,weekend都幾full,建議預早book定先去。聽聞便當味道一般都無叫到,飲品不過不失,賣相精緻,定價略為進取。————————————————🍑Peach Ceylon Black Tea $68💡味道:🌕🌕🌕🌑🌑⁣⁣⁣⁣⁣⠀💡環境:🌕🌕🌕🌕🌑⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⠀⠀💡服務:🌕🌕🌕🌑🌑⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣💡性價比:🌕🌕🌕🌑⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣🌑————————————————⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⠀⠀@aberdeen_15📍拾伍🔎 中環鴨巴甸街15號⏱Mon-Sun: 1200-2400🔗#hkfoodideas_中環 #hkfoodideas_港島————————————————⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⠀⠀⠀

————————————————

📍拾伍
🔎 中環鴨巴甸街15號
⏱Mon-Sun: 1200-2400
Peach Ceylon Black Tea
去之前記得book位,唔好以為四層樓有好多枱,地下嗰層得兩張老實講去打卡嘅話真係好好影店主應該用咗好多心思佈置,但係食物質素待應質素全部都唔合格。 首先入到去,如果喺地下嗰層係用唔到數據一定要用佢哋wi-fi, 同店員講想搬去天台坐, 佢哋都安排到, 只係本身檯面有支水可以飲下,上到去天台就已經係冇人理嘅狀態 上到去見到餐牌其實真係冇乜嘢可以選擇, 個便當睇落靚,但食物質素普通 ,個個和風凍食,其實係麻醬烏冬加沙律,小學生都整到 ,飲品超級普通,一個茶包加桂花或者玫瑰,但係店主完全冇諗過飲到最後 係會飲過桂花一粒粒,因為個樽冇茶隔。兩點半去到茶已經冇咗其中一款,又無哂蛋糕?!問d店員個個好似發緊夢咁樣,其中一個女侍應甚至連最基本嘅套餐優惠都唔記得,係甘問人,天台得四張枱 ,我哋去嗰時得三張檯嘅客人, 送錯野食,叫2個正餐,都可以整錯一個,嘢飲又送錯其他枱。其中一款玫瑰烏龍有另一枱客叫咗最後一杯我聽到佢哋問點解玫瑰烏龍無樽,得一杯,因為佢個樽本身應該可以斟到三杯,個店員話因為玫瑰烏龍已經冇曬樽但係如果客人想refill都可以, 其實都係用個茶包同埋玫瑰放落個樽,點解店員唔用另外一個樽頂

其中一款玫瑰烏龍有另一枱客叫咗最後一杯我聽到佢哋問點解玫瑰烏龍無樽,得一杯,因為佢個樽本身應該可以斟到三杯,個店員話因為玫瑰烏龍已經冇曬樽但係如果客人想refill都可以, 其實都係用個茶包同埋玫瑰放落個樽,點解店員唔用另外一個樽頂替先又或者先同客人講聲先

走個時發現雪櫃竟然仲有最後一件蛋糕🤷🏻‍♀️what the xxxx,個店員根本無問過其他職員。

淨係去影相嘅話會開心啲,因為冇一個侍應係有返工嘅想法個個都hea住嚟做 ,野食又唔吸引, 一個麻醬烏冬收你78,飲品仲要加$18

我相信店主應該冇做過餐飲業,如果可以嘅話佢請返有經驗嘅侍應會好好多,起碼彌補到啲食物咁差。
2020-10-25 1004 瀏覽
Book左12點 cafe剛開門 環境不錯 樓上幾層有舖頭叫嘢食嘅時候店員都講話個便當可能要等15-20分鐘咁嘢飲黎左先 朋友個茶佢話ok但係我杯iced Americano 我以為自己飲緊啡色嘅水係完 全 冇 味我已經專登攪均黎飲,但係都係冇味叫左個煙三文魚牛油果沙律,等左大半個鐘黎到喇 份量細但係索價$92菜得好薄一層,但係啲芝麻醬多到可以形容為浸住啲菜塊煙三文魚先精彩,得四份一塊埋單每人$100+真係嬲到求大家唔好為打卡去完全唔值
Book左12點 cafe剛開門
環境不錯 樓上幾層有舖頭
叫嘢食嘅時候店員都講話個便當可能要等15-20分鐘
咁嘢飲黎左先 朋友個茶佢話ok
係完 全 冇 味

我已經專登攪均黎飲,但係都係冇味
叫左個煙三文魚牛油果沙律,等左大半個鐘
黎到喇 份量細但係索價$92
菜得好薄一層,但係啲芝麻醬多到可以形容為浸住啲菜
塊煙三文魚先精彩,得四份一塊

埋單每人$100+
真係嬲到求大家唔好為打卡去