2016-05-16 184 瀏覽
一面睇關西攻略一面想起日本的拉麵。一於去“拉麵達人”滿足我的食慾。以前有幫襯過,一間雖不大但有日本風味,好味的拉麵館,希望今次也一樣滿意。櫻花蝦達人濃蝦醬油,碗拉麵來到面前已聞到濃的炸味,碗內一隻大炸蝦,帆立貝,粟米粒,蟹肉條,昆布,紫菜及流心蛋。湯好濃味,惹味,我平時在家煲湯唔落鹽,但我又唔覺好咸,我加了幾滴醋,蝦的香味和醬油香更突出。拉麵有嚼勁,蝦炸得香脆,咸香,帶少許蒜香,麵食到底好多櫻花蝦,細細粒,不似我們食開的泰國蝦米,薄身,口感唔同。我一粒蝦仔都冇留底,湯也給我飲光。出到門口才知好多人排隊,心想好在我早來食。我為這間拉麵館高興,生意越來越好,機會係給有誠意的店鋪。
一面睇關西攻略一面想起日本的拉麵。

一於去“拉麵達人”滿足我的食慾。

2016-05-14 133 瀏覽
One's can easily spot a ramen stall around every corner, as Hong Kong's people have a liking for Japanese food. I was running errands around this area and without looking at the watch, time breeze past. As i have a sudden craving for ramen and have eaten this stall before, i decided to pay them a visit again. Even though their specialties were on ramen, they do sell snacks & rice set as well. Pricing was on a fair range and there were several flavours of ramen for me to ponder on. As i was alone
As i was alone, i was assigned to the table bench top. Every table was placed with seasoning and utensil, and was decorated with Japanese theme & feel.
Grilled Chicken
Grilled Chicken - As i was quite hungry, i decided to order a plate of grilled chicken on top of my ramen lunch. Each plate came with 2 skewers of grilled chicken, with some mayo sauce on top of the chicken. A slice of lemon was placed beside to enhance the taste. My first bite was the chicken was soft and marinated with plenty of flavour. It was a slight watery version of grilled chicken. It was quite a good attempt.
Sakura Shrimp Ramen
Sakura Shrimp Ramen - I decided to go for their most expensive ramen. Ingredients were plentiful, with tiger prawn, crab meat, scallops & egg in it. Noodles were cooked till rather soft, as i preferred it to be slightly tough. Soup was quite flavourful as it absorbs all the rich content of the seafood ingredients. Crab meat and prawn was quite juicy. As for the egg, it was cooked till slightly well done. Overall, it was a decent soup.
2016-05-12 118 瀏覽
聽朋友試過拉麵達人讚口不絕, 我又心思思去潮拜一下未見到鋪頭就見到長長既人龍, 香港人心態好野就梗係多人排啦排左15分鐘終於到, 入面裝修都幾跟足日本拉麵店, 再加上柔和既黃光, 感覺好舒服叫左個雞軟骨餃子外屠層煎到金黃色食落口勁多汁飛彈出黎, 入面有菜, 肉, 雞軟骨非常脆口黑蒜拉達 未黎到就已經嗅到一陣陣既蒜香殺緊埋黎表面個層黑蒜油滿佈湯面麵夾上黎充滿黑油 刺激口感及味蕾麵質非常彈牙
聽朋友試過拉麵達人讚口不絕, 我又心思思去潮拜一下

未見到鋪頭就見到長長既人龍, 香港人心態好野就梗係多人排啦

叫左個雞軟骨餃子

外屠層煎到金黃色

食落口勁多汁飛彈出黎, 入面有菜, 肉, 雞軟骨非常脆口
黑蒜拉達 未黎到就已經嗅到一陣陣既蒜香殺緊埋黎

表面個層黑蒜油滿佈湯面

麵夾上黎充滿黑油 刺激口感及味蕾

麵質非常彈牙
15 分鐘 (堂食)
2016-05-10 122 瀏覽
這個晚上,走在佐敦吳松街頭,遇見一家裝潢很有日本街頭風味的小店,就想看看究竟。雞軟骨餃子 - 皮薄香滑、餡料脆脆有咬勁,內裡的雞軟骨碎配以香滑雞肉及香蔥,清新驚喜。唐揚炸雞 - 不要以為又是一般的韓式炸雞大大件乾憎憎,這個小吃是今晚的驚喜,細細件的日本脆雞吃起來比韓國的斯文得多,咬一口就見肉汁滿滿,鮮嫩無比,更沒有厚厚的炸漿,配合點點七味粉,滋味無窮。然後到戲肉,博多達人 - 這碗拉麵是本店signature之一,簡單的一碗豚肉拉麵,口感卻不簡單。香酥嫩滑的叉燒,肉汁四溢;配上鮮甜的香蔥粒、木耳絲及半熟蛋,加上濃郁的豬骨湯底,簡單之中見不簡單。這小店誠意滿分,值得支持一下!
這小店誠意滿分,值得支持一下!
芝士蝦丸的芝心相當不錯,雖然不是濃味芝士,但是很足料的mozzarella cheese八爪魚丸過熟,但味道還好雞軟骨餃子相當不錯,咬開有肉汁流出,unexpected 嘅水準主菜叫咗叉燒達人同蝦達人拉麵。叉燒拉麵略鹹,炸蝦蝦殼太硬影響口感和食用不方便,流心蛋倒是很正,筍乾友人說有點“益”味重點是,拉麵我只吃了兩條就開始胃痛,食咗半碗痛到乜都食唔落,友人食咗半碗都覺胃谷谷,食完一直脹住唔舒服。之前一直冇事,肯定係拉麵嘅問題年青服務員踢一踢郁一郁,有時踢都唔識郁,服務質素有待改進。

八爪魚丸過熟,但味道還好

主菜叫咗叉燒達人同蝦達人拉麵。
叉燒拉麵略鹹
,炸蝦蝦殼太硬影響口感和食用不方便
,流心蛋倒是很正
,筍乾友人說有點“益”味

之前一直冇事,肯定係拉麵嘅問題

年青服務員踢一踢郁一郁,有時踢都唔識郁,服務質素有待改進。
2016-05-09
2016-05-08 1435 瀏覽
若果有睇開日劇既都會好有感覺昭和式既日系外觀 我就好鐘意喇 感的好似去左日本咁 工作咁䌓忙 咪當係去左個旅行食餐飯咁其實 工作過後 輕輕鬆鬆食野係開心事黎傾下計 好簡單就一餐呢四個應該係比較出名既拉麵喇?!內部裝修都係足滿住 日本舊式既設計 按耐不住都要影下相 哈哈日本玩具真係好令人有回憶同有收藏既衝動叮噹可否不要老~~黑蒜達人 其實係友人話想食 但佢又唔點 要我點得出既結果 不過我都想試下呢個既 平時出面食開都係原味豬骨 改變下囉anyway 佢蒜香味都重 所以聞都已經引起食欲豬骨湯油份唔多 應該做過後期去油工序 有誠意 豬骨味中等 唔滯順口而且個感覺佢好簡潔不複雜 叉燒 溏心蛋 紫菜清晰無多餘既野 重點佢無我唔鐘意食既筍菜叉燒 肥瘦適中 有咬口但無乜渣 溏心蛋 結實唔會漏走溏心蛋黃 醬油剛好佈滿蛋白外層 蛋味重 麵質方面控制得唔錯 唔會過熟亦不會未透心無剪麵 可以一啖到底 好有睇戲feel 好開心叉燒達人友人話豬骨味比我既重 所以我試左啖湯又確實係 濃過我碗之如 油份都會多啲油脂香味多啲 同叉燒更加配合 有認真研究過不同既配搭 認真度有點似日本文化吧! 不錯叫左煎餃子 一份六隻 煎
若果有睇開日劇既都會好有感覺

昭和式既日系外觀

我就好鐘意喇 感的好似去左日本咁

工作咁䌓忙 咪當係去左個旅行食餐飯咁
其實 工作過後 輕輕鬆鬆食野係開心事黎

傾下計 好簡單就一餐
呢四個應該係比較出名既拉麵喇?!
內部裝修都係足滿住 日本舊式既設計

按耐不住都要影下相 哈哈
日本玩具真係好令人有回憶同有收藏既衝動

叮噹可否不要老~~
黑蒜達人拉麵

煎餃子
叫左煎餃子 一份六隻

煎得唔錯 個底係脆口 四周再加少少金黃色

一咬落去係肉汁四溢 估唔到係咁 好易入口

唔乾之如仲好香口 肥肉比瘦肉少 但仍然做到呢個效果 我同友人都係鐘意食餃子之人

都覺得唔錯!

2016-05-04
2016-05-08 1038 瀏覽
朋友父母回鄉,嚷著家裡無飯開,作為好友是發揮功效的時候,陪他解決一日一餐,順道聯誼一下吧。朋友說想吃拉麵,人在佐敦,看看附近有甚麼拉麵店吧。走過拉麵達人,看著其門面挺有風情,一於選它吧。走進店內,裝潢很有日本風情,擺放了很多帶有日本特色的小裝飾。先來一份小食!芝麻雞翼芝麻雞翼一份2隻。雞翼上灑了一些芝麻一起炸,但芝麻味不太香。雞翼新鮮炸起,十分香口,咬下去是熱辣辣的;火喉控制很好,炸至金黃色,雞皮脆身,不會過乾。黑蒜達人黑蒜豚骨湯拉麵,湯底由豚骨加上黑蒜熬製而成,湯底味道濃郁,黑蒜味很香,但略嫌帶點油膩感。配料有2塊义燒、溏心蛋、木耳、芽菜、蔥花、粟米粒、炸蒜,味道豐富。义燒煮得入味,但不會太稔,肥瘦適中;麵質彈牙有咬口。溏心蛋不夠流心,只有蛋黃中間是流心,尚有改善空間。櫻花蝦達人"本店推介"的櫻花蝦達人,湯底用了濃蝦醬油,散發著很香的蝦味,帶有海洋的感覺。這個有點像海鮮拉麵,配料有炸蝦、蟹棒、帆立貝、木耳、粟米粒、蔥絲。炸蝦的炸粉團吸了湯底以致軟稔稔,幸大蝦佢然爽口彈牙。帆立貝是急凍帆立貝煮熟,放於麵中,淡淡的有欠味道。最後一提,店內的裝飾使人愉悅,店員亦殷勤,但冷氣不足,吃得冒汗。
先來一份小食!

2016-05-05
10 分鐘 (堂食)
2016-05-08 121 瀏覽
夜晚黎食拉麵,因為被門口長長既人龍吸引左,想知係咪真係咁好食呀先食個雞軟骨餃子餃子皮薄,煎到個底脆脆地,入面雞軟骨微脆叫左個櫻花蝦達人湯底係用左蝦黎做湯底,有濃郁既蝦味,幾鮮而且入面仲有好大隻蝦,蟹棒和帶子蝦炸得幾脆,蝦肉幾爽口而蟹棒較為普通,而帶子都幾有咬口麵質方面較為腍身,個人喜歡硬一啲既麵隻糖心蛋半熟程度剛好,好正黑蒜達人拉麵我同朋友都好鐘意食蒜,所以見到就叫左蒜味幾濃郁,湯底亦都幾杰身不過朋友係重口味之人,佢嫌啲蒜唔夠濃,再另外自己加左粒蒜落去的確又真係再濃左啲,不過味道就咸左好多食完要飲好多水呀!啲豚肉薄切,但帶點肥W達人用左鰹魚豚骨黎做湯底,湯底味就係平時食沾麵既湯底用黎配拉麵幾特別湯底非常濃郁,豚肉都好腍,一夾就爛左唯獨麵質都係腍左啲
先食個雞軟骨餃子
餃子皮薄,煎到個底脆脆地,入面雞軟骨微脆

叫左個櫻花蝦達人
湯底係用左蝦黎做湯底,有濃郁既蝦味,幾鮮
而且入面仲有好大隻蝦,蟹棒和帶子
蝦炸得幾脆,蝦肉幾爽口
而蟹棒較為普通,而帶子都幾有咬口
麵質方面較為腍身,個人喜歡硬一啲既麵
隻糖心蛋半熟程度剛好,好正

黑蒜達人拉麵
我同朋友都好鐘意食蒜,所以見到就叫左
蒜味幾濃郁,湯底亦都幾杰身
的確又真係再濃左啲,不過味道就咸左好多
食完要飲好多水呀!
啲豚肉薄切,但帶點肥

W達人
用左鰹魚豚骨黎做湯底,湯底味就係平時食沾麵既湯底
用黎配拉麵幾特別
湯底非常濃郁,豚肉都好腍,一夾就爛左
唯獨麵質都係腍左啲

2016-05-06 427 瀏覽
半個月前先同同事見完客之後, 經過這間拉麵店, 好味之餘, 記憶猶新! 今日係五一勞動節假期, 當然要同Honey來食好野啦! 橙紅色逹人燈籠, 彷如置身日本!達人擺設, 優雅寫意! 勾起我童年的回憶, 日本人的幪面超人等是何等的犀利餐牌選擇多多, 一般的日本拉麵店, 甚少小食制作, 但這間店與眾不同, 口味較多,任君選擇!黑蒜達人, 同事極力推介, 當然要食啦! 蒜子豚骨湯底, 香甜濃郁, 半隻流心蛋再配以黑木耳、 蔥花、 芽菜、 炸蒜頭容! 還有自家製的蒜頭, 配以蒜頭手動夾給你, 可多可少, 悉隨專便! 主角出來了, 麵身非常幼滑, 吃下去爽口彈牙而Honey 就叫了櫻花蝦達人, 大隻蝦浸薄薄的粉漿去炸, 鮮蝦的甜味鎖在其中, 蝦肉爽脆好味, 戒了蝦頭很久的我也忍不住偷吃了Honey的蝦頭, 湯底是用了大蝦豚骨湯, 蝦的甜味 加上豚骨的入味, 湯底甜得黎帶點清紫菜、粟米粒、蟹柳、流心蛋、 自家製蒜蓉, 把整個湯麵昇華至更上一層樓炭燒雞肉串能吃到這味小食有點意外驚喜 一般做拉麵的店鋪, 甚少能做出這麼美味的小食! 雞肉口感軟稔, 外脆內軟, 調味適當, 配芝麻香身, 極用心炮製下次
橙紅色逹人燈籠, 彷如置身日本!
黑蒜達人, 同事極力推介, 當然要食啦!

炭燒雞肉串

下次出佐敦會再吃的拉麵店
2016-05-01
$109.5
  • 櫻花蝦達人
2016-05-06 607 瀏覽
拉麵就吃得多了,拉麵仲可以有什麼變化呢?在佐敦拉麵達人可以找到一些新意思?佐敦一向都是平民美食天堂,坐落於吳松街的這間新店都不例外由彌敦道轉入小巷,遠距離就看到這日式裝飾的門面,好喜歡這種隱世日本小店感覺連帶入面的裝修亦都是簡單得黎有Feel不同的日本酒瓶餐牌同樣有點日本風格一來就被這款魚拉麵吸引任了一人一碗拉麵怕太多,所以就心思思追加了一碗小飯,加埋一起兩人分享,留肚吃小食不個看到鄰枱都有女孩子自己點了拉麵加飯加小食,佩服佩服!Peachy.foodie rating: ✮✮✮✮✮(5/5)"W" 很特別的名字,原來在日本的意思即是Double,意指鰹魚+豚骨湯底=雙重享受!很特別的組合,一見即試,一試傾心!湯底明顯比平日的豚骨湯底更有層次,更濃,更鮮甜!而且超喜歡當中的火灸味道,令整體味道更香口超厚切火灸叉燒,腍身口感入口即融,大滿足!追加Peachy.foodie rating: ✮✮✮✮☆(4/5)雞肉保留住嫩滑,燒汁味道特出,不錯小食時間:以拉麵店來說,店內的小食都有不少,我們就選了兩款心水Peachy.foodie rating: ✮✮☆☆☆(2/5)有點發肉不良的雞翼,太
連帶入面的裝修亦都是簡單得黎有Feel
不同的日本酒瓶
餐牌同樣有點日本風格
一來就被這款魚拉麵吸引任了
不個看到鄰枱都有女孩子自己點了拉麵加飯加小食,佩服佩服!
W達人拉麵 - 鰹魚豚骨湯
[W達人拉麵 - 鰹魚豚骨湯]
超厚切火灸叉燒,腍身口感入口即融,大滿足!
照燒雞肉飯
追加[照燒雞肉飯]
雞肉保留住嫩滑,燒汁味道特出,不錯

小食時間:
以拉麵店來說,店內的小食都有不少,我們就選了兩款心水
[芝麻雞翼]
有點發肉不良的雞翼,太瘦了而且炸過火
一夾起就見到甩皮甩骨的真樣

芝麻少到差點忘記了它們是芝麻雞翼,好掛住土匪雞翼……
同時叫了[日式煎餃子]
Peachy.foodie rating: ✮✮✮☆☆(3/5)
皮超薄!好吃!期望餡料再juciy和鮮味一點!
2016-04-26
W達人拉麵 - 鰹魚豚骨湯
照燒雞肉飯
2016-05-03 151 瀏覽
原來呢間店好多人排隊位子唔多 想食要早d黎有好多擺設好日本風播住日本的主題曲好細心咁貼住個指引會配合客人的口味有好多小食都好吸引叫左個赤海老豚骨拉麵(左)湯底好濃味 飲完又唔會好口渴黑蒜拉麵(右)面頭有炸蒜唔會太重蒜味 相反地增加左成個麵既咬口隻蛋好流心好味
原來呢間店好多人排隊
位子唔多 想食要早d黎
有好多擺設好日本風
播住日本的主題曲
好細心咁貼住個指引
會配合客人的口味
有好多小食都好吸引
叫左個赤海老豚骨拉麵(左)
湯底好濃味 飲完又唔會好口渴
黑蒜拉麵(右)面頭有炸蒜
唔會太重蒜味 相反地增加左成個麵既咬口
隻蛋好流心好味
2016-04-29
2016-05-02 259 瀏覽
今日要去佐敦拎嘢,順便去食啲嘢;見到餐廳好似在日本啲居酒屋就入左去!餐廳裝修好有日本嘅味道;放左好多sake同不倒翁;侍應就俾左餐牌我,餐牌上有隻不倒翁。結果我就點左櫻花蝦達人(濃蝦醬油) 和一個雞軟骨餃子!我坐左一陣,我發覺餐廳播左好多日文歌;我以為自己真返左去日本。幾分鐘之後就上左個拉麵,好快呀。櫻花蝦達人的拉麵比出面的拉麵幼身,隻麵係博多拉麵;博多拉麵在日本三大拉麵之一:而湯底就用左濃蝦醬油;飲落去好有蝦味,唔油膩!拉麵的材料有大蝦﹑蟹棒﹑帶子和海帶;拉麵食落去好爽口和好彈牙;大蝦就好有海蝦味,仲有陣蝦膏味;櫻花蝦好香口,雞蛋食落去好甜,蛋黃有少少流,蛋汁好濃!雞軟骨餃子,外表煎到金黃色但又唔太燶;食落去好爽口,雞軟骨的爽口﹑椰菜的甜﹑好淋的肉﹑餃子皮薄;完全無得彈嚟形容。

餐廳裝修好有日本嘅味道;放左好多sake同不倒翁;
雞軟骨餃子
2016-05-02
雞軟骨餃子
2016-05-02 249 瀏覽
係廟街行行吓又落大雨,我同朋友即刻閃埋一邊避雨。點知見到有一間鋪頭出面大排長龍,一個好奇之下行埋去睇下,原來係喺度排"拉麵達人",既然已經落雨行唔到,咁我同朋友就索性都排埋一份,排到嘅話都應該肚餓啩。門口已經貼左四種佢哋推介嘅拉麵,仲有一款手寫嘅,應該係佢哋特製嘅推介。望咗好耐,覺得博多拉麵最吸引。因為佢講到係用咗十幾個鐘煮嘅豬骨湯底,膠原蛋白豐富,係女性嘅人氣恩物。我朋友就俾佢嗰塊W 帶叉燒吸引。佢嗰個都好特別湯底係鰹魚加豚肉,每樣野都好即係Double 美味咁。排左30 mins 終於到我地,真係排到肚仔餓。叫埋個紫芋年糕食住先。店內裝修有點似日本糖果屋,又帶日式拉麵風格。桌面有漬菜,蒜頭,芝麻等日式配料。紫芋年糕到左啦!Hk 25 / 2個半切半。日本嘅年糕果然唔同,無論點樣都唔錯,紫薯唔太甜,夾埋個年糕,食落口非常之好嚼,外皮炸得脆脆的,熱辣辣,如果個面可以再少啲油,應該會再好食啲。我嘅博多拉麵到咗啦!Hk 72湯底非常之濃郁,先飲一啖。。。豬骨味非常濃厚,黏黏的骨膠原真係非常之豐富,果然無吹水!如果無煮返十個八個鐘都唔會有呢種濃厚既效果!入味裏面有两塊叉燒、紫菜、木耳。。。仲

排左30 mins 終於到我地,真係排到肚仔餓。
叫埋個紫芋年糕食住先。

店內裝修有點似日本糖果屋,又帶日式拉麵風格。
桌面有漬菜,蒜頭,芝麻等日式配料。
紫芋年糕到左啦!Hk 25 / 2個半切半。

我嘅博多拉麵到咗啦!Hk 72

入味裏面有两塊叉燒、紫菜、木耳。。。仲有一個蟹腳肉!
呢個蟹腳真係要讚揚一下。因為師傅先將佢煎香,所以就算浸咗落湯底,依然係感覺有炭香,而裏面則啖啖蟹肉!

拉面做得啱啱好,唔太好軟又唔硬,好掛湯。

個湯底飲到停唔到口,幾乎成碗清晒一啲都唔口乾。
朋友果碗既W 達人拉麵HK 90,塊叉燒果然誇張!有成2cm厚!炭燒過既外層好香好惹味,一讚!
而且鰹魚味好重,好突出。口味較我果碗博多拉麵更濃口!

如果你鍾意食濃口鰹魚嘅話,呢個一定滿足到你。由於佢都係含有豬骨湯底成份,所以後勁的膠元都好𠗕厲。
你問我邊碗好食d?各有千秋,好難答吖!
  • w達人拉麵
2016-04-28 287 瀏覽
今日同朋友係佐敦行街,經過吳松街見到有間拉麵店,從外面看很有日本屋台既感覺推門後,店員禮貌地招呼我地坐低,看了餐牌,我點了個櫻花蝦拉麵達人,朋友點了個黑蒜達人!仲加左一個八爪魚餅等了一陣店員就拎拉麵黎,親切提醒叫我地小心熱,先嘗一口湯,湯充滿豬骨同味,加上很多的櫻花蝦,非常鮮味,麵質韌度適中,配料方面,桃花蝦夠大隻有蛋黃外層,加上肉質彈牙非常好味 溏心蛋有流心效果,蛋味很香濃,加上有昆布, 粟米,帆立貝,蟹柳令拉麵變得完美!小食有八爪魚餅外層脆脆地,裏面見到粒粒八爪魚,點上沙律醬,好好味!

有蛋黃外層,加上肉質彈牙

2016-04-26 416 瀏覽
自己本身係一個超級拉麵迷,係日本同香港大大小小既拉麵店都食過唔少,今日拉麵癮又起,係呢到發現有個紅色燈籠,似足日本拉麵店既風格。睇過門外既餐牌有我最鐘意食既黑蒜拉麵,仲唔拿拿聲去排隊等入座咩!佢地除左拉麵之外,仲有好多小食既選擇,一般既拉麵店都好少小食既選擇,什至無小食。由其同朋友一齊食,有小食一齊share食都係一件幾開心既事!黑椒雞軟骨,黑椒味唔會太重,味道適中。新鮮炸起既雞軟骨,十分之脆,好易令人接二連三係咁食。仲配埋一個沙律醬同檸檬汁,油膩感全消。一上台摸到個碗仲係熱既,我相信係想令拉麵保溫時間更長,睇得出廚師既細心同對煮拉麵既熱誠,值得加分。我就點左個黑蒜達人,特別喜愛食蒜既我,一見到碗拉麵就好興奮,黑蒜以外仲有炸蒜,我仲另外加左佢地秘製既蒜頭。原粒放入去,一壓,即可製成十分可口既蒜蓉。萬事俱備,就緊係開始食啦,第一啖食落去就已經覺得好足料,無論係蒜,木耳,芽菜,蔥同粟米都滿滿充滿口腔!除左配菜好足料之外,湯底都十分濃厚,令個口好粘,好似似咁花膠湯咁粘,我諗應該同樣充滿骨膠原。叉燒,亦都好入味,偏瘦,岩曬唔鐘意食太肥既我!另外隻蛋好ceamy,做到係岩岩好微熟既感覺,真係好好

黑椒雞軟骨,黑椒味唔會太重,味道適中。

新鮮炸起既雞軟骨,十分之脆,好易令人接二連三係咁食。

仲配埋一個沙律醬同檸檬汁,油膩感全消。

原粒放入去,一壓,即可製成十分可口既蒜蓉。

叉燒,亦都好入味,偏瘦,岩曬唔鐘意食太肥既我!
另外隻蛋好ceamy,做到係岩岩好微熟既感覺,真係好好味。
另下一碗係達人拉麵,我試左小小,豚骨湯底依然好好味,唔鐘意食太重蒜味既,我就會推薦呢一款!
2016-04-25
10 分鐘 (堂食)
  • 達人拉麵