2017-10-25 498 瀏覽
是日放棄治療,可以放肆地大吃大喝!原訂計劃是與男朋友在太子買過新手機便在同區找吃的,碰了兩次釘後唯有轉戰深水埗。有幾次飯後經過愛文生都吵着要試試,終於得償所願。七時半入坐,剛剛秋風起,非常適合坐路邊的大牌檔。兩個人始終戰鬥力有限,精挑細選後決定了三款餸菜。先上 豉椒蟶子份量大、很香、頗辣。送飯一流!似乎是烚熟後再落鑊炒,因為在殼堆裏頭有幾隻沒有豉椒的蟶子。再來 椒鹽鮮魷炸得很脆、放久後亦沒有淋、炸粉厚度適中、鮮魷肉厚。下酒一流!本來想點椒鹽瀨尿蝦,不過售罄。要試趁早叫。最後 脆皮乳鴿一隻皮脆、味濃、唯男朋友覺得肉質一般。最後來一張大合照大牌檔有的就是那種鑊氣、風味和本地文化。多謝大廚們。

七時半入坐,剛剛秋風起,非常適合坐路邊的大牌檔。

兩個人始終戰鬥力有限,精挑細選後決定了三款餸菜。

先上 豉椒蟶子
份量大、很香、頗辣。送飯一流!
似乎是烚熟後再落鑊炒,因為在殼堆裏頭有幾隻沒有豉椒的蟶子。

再來 椒鹽鮮魷
本來想點椒鹽瀨尿蝦,不過售罄。要試趁早叫。

最後 脆皮乳鴿一隻
皮脆、味濃、唯男朋友覺得肉質一般。

最後來一張大合照

大牌檔有的就是那種鑊氣、風味和本地文化。多謝大廚們。
2017-10-21
10 分鐘 (堂食)
2017-10-22 853 瀏覽
星期六晚上行完山朋友話想食大排檔,由於係東涌行完山,沿地鐵線嘅話就即刻諗到深水埗,深水埗嘅大排擋第一個就諗到係愛文生。上一次嚟食愛文生已經係好幾年前帶外國朋友嚟試下香港大排檔嘅時候。嚟到嘅時間為八點零,嚟到都見到好多人等,都擔心要等好耐,點知三個人等左五分鐘都無就有枱可以坐底啦,仲坐係廚房位隔離,可以望住師傅煮餸,更加感受到大排擋嘅特色!三個人嗌左三個餸,為最出名嘅黑淑薯仔牛柳骨、椒鹽九肚魚同埋椒鹽豬扒,再加青島同埋汽水!椒鹽豬扒 - 椒鹽味好足!好好口感食落去!下次會再Encore!椒鹽九肚魚 - 本身係最期待嘅餸落,但食落去剩係食到脆卜卜位多,唔太食到魚黑椒薯仔牛柳粒 - 薯仔好林黑椒味亦好重!正!三個人最尾埋單為325,價錢合理,下次經過深水埗會再嚟食!

椒鹽豬扒

椒鹽九肚魚

黑椒薯仔牛柳粒

黑椒薯仔牛柳粒 - 薯仔好林黑椒味亦好重!正!

三個人最尾埋單為325,價錢合理,下次經過深水埗會再嚟食!
2017-10-21
5 分鐘 (堂食)
2017-10-20 350 瀏覽
三個男人最適合去邊? 除左豆腐火腩飯之外,當然就係大排檔啦.甘我地就一行3人去左深水埗"愛文生"啦.其實由MTR 行過黎唔算好遠.但都唔近. 10分鐘左右啦.我地7點未夠就去到,所以唔洗點等位.不過走個陣,大約8點半. 就好多人.所以大家要去就早少少啦.另外,個度好多位置都要坐街,所以天氣太熱就係唔建議你去.但最近幾日天氣凍凍地,去個邊就一流啦好.講返D菜式.大排檔最好就係大份以及有鑊氣.甘愛文生係合格既,應該係話做得好既.我地叫左4個菜,椒鹽九肚魚黃金鮮尤JAR JAR 通菜保,仲有就係豬手.係絕對絕對夠食既.再加幾支BLUE GIRL.仲唔係男人的浪漫~
甘我地就一行3人去左深水埗"愛文生"啦.

其實由MTR 行過黎唔算好遠.但都唔近. 10分鐘左右啦.

另外,個度好多位置都要坐街,所以天氣太熱就係唔建議你去.
但最近幾日天氣凍凍地,去個邊就一流啦

好.講返D菜式.
大排檔最好就係大份以及有鑊氣.
甘愛文生係合格既,應該係話做得好既.

我地叫左4個菜,
椒鹽九肚魚
黃金鮮尤
JAR JAR 通菜保,
仲有就係豬手.
係絕對絕對夠食既.

再加幾支BLUE GIRL.
仲唔係男人的浪漫~
2017-10-19
2017-10-18 346 瀏覽
因為朋友生日嘅關係 我哋決定嚟到深水埗呢一間大排檔食嘢一去到門口,發現好多人排隊結果等左40分鐘 終於可以入去坐啦環境方面:大部份座位都係冷氣房內對於喺大排檔黎講 有冷氣已經叫做好舒服架啦當然座位一定有啲迫夾 不過地方尚算滿意嘢食方面:性價比好高 十分推介椒鹽魷魚酥同平時外面食嘅椒鹽魷魚酥好有分別佢用咗特製嘅蛋黃碎做調味 好鬼惹味絕對推介另一推介:豬手豬手香脆 配合埋黑椒汁亦都超惹味推介三:黑椒薯仔牛肉粒相信去過萬發食嘢嘅人 一定對呢道菜唔陌生呢度嘅煮法可以媲美萬法光輝時期絕對推介
因為朋友生日嘅關係 我哋決定嚟到深水埗呢一間大排檔食嘢

一去到門口,發現好多人排隊
結果等左40分鐘 終於可以入去坐啦

• 椒鹽鮮魷
  • 鐵板黑椒豬手
  • 鼓椒炒聖子
2017-10-09 345 瀏覽
今晚約左一班舊同事,一大班人食飯首選係可以坐得耐,又唔趕你走,大排擋算係唔錯選擇!對上一次幫襯呢間已經係兩年前,今次睇下有無退步先。鹽水雞(半隻)$100,係細隻左d,但好入味,雞肉好嫩黑椒鹹豬手$138,好多黑椒汁,豬手肉淋,好大隻!黑椒薯仔牛柳粒$98,黑椒again,薯仔同牛柳都好好果,薯仔係有煎過,好惹味!鹹魚蒸肉餅$88,比較薄身!鹹魚味唔重,但又有d咸,都算大塊,抵食!椒鹽炸豆腐($68),不乾,好脆好香口,椒鹽好出色!上湯魚肚浸勝瓜($88),本來好怕距係又咸又味精,但唔係。好鍾意食魚肚,魚肚夠哂入味,有小爽既彈口。
鹽水雞(半隻)$100,係細隻左d,但好入味,雞肉好嫩

黑椒鹹豬手$138,好多黑椒汁,豬手肉淋,好大隻!
鹹魚蒸肉餅$88,比較薄身!鹹魚味唔重,但又有d咸
,都算大塊,抵食!

椒鹽炸豆腐($68),不乾,好脆好香口,椒鹽好出色!
  • 黑椒薯仔牛柳粒
2017-10-05 534 瀏覽
十多年前,我是天祥的常客。但自從天祥大聲阿姐不見了,天祥恍惚失了靈光,再好吃也提不了興趣。似乎食物和人的地位在大排擋來說是同樣重要的。因為,大排檔享用的是鑊氣和人情味!近十年轉戰愛文生,吃的總是豉椒炒蟶子、招牌乳鴿、其他如黃金蝦、紅燒豆腐、炸大腸等!蟶子隻隻肥美、我敢講第二喥絕不會吃到,因為愛文生的炒蟶子除好鮮味外,更是蟶子肉多過殼!至於乳鴿就隻隻熱辣辣,皮脆肉嫩,美味可口!這兩味是我的至愛!加一枝大啤,無以上之。天祥與愛文生之間,一直以來無分軒輊,有時遠眺天祥,總回味那裡的人!但回到過去總不容易!

至於乳鴿就隻隻熱辣辣,皮脆肉嫩,美味可口!

這兩味是我的至愛!加一枝大啤,無以上之。

豉椒炒蟶子
麻辣鵝腸
招牌乳鴿王
2017-10-05
豉椒炒蟶子
招牌乳鴿王
2017-10-01 1000 瀏覽
呢度啲餸菜又大碟又好食,火喉十足,水準平均,超抵食,我已經食過好幾次,帶同朋友都食過,大家都讚好!尤其椒鹽鮮魷又大碟又脆口,薯仔牛柳粒係招牌菜,做得相當乾爽,一定要試下!掂

金銀蛋莧菜

椒鹽鮮魷

濕炒牛河

豉油王蝦碌
2017-10-01
今晚有朋自遠方來,諗左好耐應該要帶佢地食咩好,為左俾佢地感受一下香港地道風味嘅晚餐,於是乎搵左呢間馬路邊大排檔,廚房嘅位置就喺馬路旁,一轉入街角就會見到師傅們同火爐嘅烈火快炒。如果坐街邊位嘅話重有得睇埋廚師即席下廚添,哈哈哈...(鐵板燒都係咁啫!)但如果夏天都係建議大家坐番室內,因為火爐邊真係好熱好熱!!我地6:30就到達餐廳門口,一行4人唔洗等位就有得坐啦!因為每樣菜式嘅份量都非常足料,所以決定先叫左3樣菜先。唔洗10分鐘京都豬扒就上桌啦,賣相都唔錯,眼見都差不多有成10塊,真係未必會食得哂,調味略嫌唔夠,似係腌得唔夠時間?!醬料方面唔夠酸甜味,但食落肉質夠腍因為朋友想食辣,所以就叫左個麻辣啫啫雞煲試下,一樣份量十足!裡面都一樣有豬潤架! 但雞件好似唔多新鮮,食落雪藏味好重,醬汁都無想像中嘅麻辣味,淨係食到好重嘅苦味,唔知係麻油定花椒油,而且煲底好多油輪到今次嘅主角啦~ 係椒鹽田雞,未食之前希望可以食番嫩滑田雞嘅嗰種口感,每一嚿田雞件上面都掛滿左炸蒜粒,椒鹽味都做得好好!炸粉調味恰度好處,食落一啲都唔油膩,田雞肉亦都唔會好老,好好味呀!!但唔係個個都夠膽食田雞,試咗呢碟之後,我諗你
今晚有朋自遠方來,諗左好耐應該要帶佢地食咩好,
但如果夏天都係建議大家坐番室內,因為火爐邊真係好熱好熱!!
我地6:30就到達餐廳門口,一行4人唔洗等位就有得坐啦!
因為每樣菜式嘅份量都非常足料,所以決定先叫左3樣菜先。

真係未必會食得哂,調味略嫌唔夠,似係腌得唔夠時間?!
醬料方面唔夠酸甜味,但食落肉質夠腍
京都豬扒

淨係食到好重嘅苦味,唔知係麻油定花椒油,而且煲底好多油
麻辣啫啫雞煲

每一嚿田雞件上面都掛滿左炸蒜粒,椒鹽味都做得好好!
但唔係個個都夠膽食田雞,試咗呢碟之後,我諗你地可能會開始鐘意食呢?😆
椒鹽田雞
希望香港可以保留呢種舊有飲食文化,唔係吓吓都食連鎖快餐㗎嘛!
2017-08-04
京都豬扒
椒鹽田雞
2017-08-29 442 瀏覽
出色大排檔-沙薑雞半隻 ($100)勁出色既沙薑雞阿!一上枱係仲冒緊煙,口水已經流晒出黎👅💦,梗係啦而家仲熱既斬雞已經買少見少。沙薑味道唔算太重,但夠香!件件雞都連雞皮,肉質嫩滑,咬落去仲有雞油架🙌🏻,叔叔不行了,自己食左三分一😂,下次肯肯定會再戰。-金牌炸大腸 ($98)雖然係炸大腸,但唔算好油,咬落口好脆身👍🏻,點少少附送既醬汁就岩岩好。-金菇肥牛粉絲煲 ($88)煲類既選擇亦都頗多,點左個金菇肥牛煲,同樣地熱辣辣上枱🔥。金菇份量極多,反而肥牛就少左啲,不過個汁搭夠,撈飯一流🍚!-椒鹽炸豆腐 ($68)炸豆腐配青島是基本吧🙌🏻。椒鹽味道都頗重,炸得香口,送酒岩晒🍻。
出色大排檔
沙薑雞半隻 ($100)

金牌炸大腸 ($98)

金菇肥牛粉絲煲 ($88)

椒鹽炸豆腐 ($68)

2017-08-27 512 瀏覽
深水埗一帶有着各種風味餐廳今晚挑選了大排檔大排檔位於石硤尾街1號人未到香味已經遠遠聞到廚房在路邊炒呀炒呀🔥🔥🔥餐牌只有三頁但其實大排檔需要餐牌嗎?大排檔就是吃時令的問了問今日有甚麼新鮮後便點了砂薑雞半雞、豉椒炒花甲、椒絲炒通菜跟黑椒薯仔牛柳粒砂薑雞半隻大大隻雞脾😋砂薑非常入味👍🏻雖然是雪藏雞不過雞肉還很嫩👍🏻椒絲炒通菜大大碟👍🏻十分惹味亦很新鮮👍🏻黑椒薯仔牛柳粒令人十分失望👎🏻薯仔太生了牛柳仔也炒過火了😣豉椰炒花甲相當抵食👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻超多花甲辣辣的鑊氣十足十分好吃送飯一流🤤大排檔就是吃風味、吃鑊氣🔥已經很久沒有坐在路邊吃飯這樣的大排檔在香港真的買少見少了😣希望下次來的時候他還在.....
深水埗一帶

但其實大排檔
需要餐牌嗎?
大排檔就是吃時令的

問了問今日有甚麼新鮮後
便點了砂薑雞半雞、豉椒炒花甲、椒絲炒通菜跟黑椒薯仔牛柳粒

大大隻雞脾😋

鑊氣十足
十分好吃
送飯一流🤤
豉椒炒花甲

大排檔就是吃風味、吃鑊氣🔥
已經很久沒有坐在路邊吃飯
這樣的大排檔在香港真的買少見少了😣
希望下次來的時候
他還在.....
豉椒炒花甲
  • 沙薑雞
2017-08-23 11567 瀏覽
沒來一段日子,這夜又是個來「愛文生」吃飯的晚上。 早知道只要晚點到來,便難免望門興嘆,或是要坐在路邊,承受夏日的熱風,所以早在這兒晚上五時半開門營業不久之後,便與老婆仔一起到來,搶先佔領了一張店舖內供應量稀少的四人檯,快快看過餐牌,便揚手叫菜。這晚是個無肉的夜晚,既沒有豬牛羊、也沒有雞鵝鴨,就連魚蝦蟹也沒有,吃的是「豉椒炒蟶子」($128)、「豉油皇鵝腸」($98)和「時菜扒鮮菇」($78)。 「豉椒炒蟶子」是最讚的,份量多,好像吃極也吃不完似的;味道好,蟶子肉爽而甜,豉汁又夠惹味,再加上少許的辣,絕對是送酒良伴。這兒的「生力啤酒」正做特價,原價 $27一瓶,特價只售 $25,叫來一瓶佐餐,雖然老婆仔沒有一同分享,我仍然喝得不亦樂乎,好不暢快。 鵝腸雖是鵝的一部分,但不是鵝肉,都算切合無肉都歡夜的文章標題吧!這晚的「豉油皇鵝腸」沒甚麼鵝膏,而且味道稍淡,與「豉椒炒蟶子」相比顯得遜色,不過爽口的鵝腸,與同樣爽口的韭黃、芽菜,蘸多點豉油,又或是炒蟶子的濃味豉椒汁,都還可以。 只為想吃多點菜而叫的「時菜扒鮮菇」用的是白菜仔,配以原粒草菇,泛著茨汁的油光,味道適中,到位。有肉吃,固然是好,
沒來一段日子,這夜又是個來「愛文生」吃飯的晚上。

有肉吃,固然是好,就算不吃肉,也同樣可以吃得很愉快。同樣道理,有錢花,固然是好,就算沒有錢,只要身體健康,家庭和睦,也同樣可以生活得很愉快吧!
  • 豉椒炒蟶子
2017-08-17 273 瀏覽
從地鐵站穿過鴨寮街,行大約12分鐘便到了愛文生。一連幾個舖位的大排檔坐滿人,等大約5分鐘入座,點了生炒骨及炸大腸。生炒骨分量大,即叫即炸,溫度剛好。炸大腸外皮很脆,滿意。侍應態度親切,值得加分。
2017-08-12 314 瀏覽
放工後,約左舊同學去啤一啤!比起四四正正嘅餐廳,大排檔更加有風味!出面直接見到師傅炒菜,鑊氣十足,好有香港風情呀!深水埗嘅#愛文生,道道菜超有獲氣,豉椒炒蟶子好好味,蟶子非常肥美,咬落口鮮味係口中爆發,送白飯加隊返支日本啤,一流享受!另一道牛肉粒炒薯仔亦無招牌之選,薯仔粒外脆內嫩,一路傾一路食、好快就清哂,佐酒之選!當然路少得食菜清一清,西蘭花炒鮮由亦好鮮味呢!三個人加啤酒都係平均每人百幾蚊,大滿足呀!

當然路少得食菜清一清,西蘭花炒鮮由亦好鮮味呢!

三個人加啤酒都係平均每人百幾蚊,大滿足呀!
2017-08-09 336 瀏覽
今日同一大班朋去愛文生,去大排檔更係要一大班人去先夠過癮,因為可以食好多好多好多野食。。。。嘻嘻!今日都係點左D招牌菜,黑椒牛柳薯仔粒,黑椒鐵板咸豬手,炸乳鴿,椒鹽九肚魚,避風塘茄子^^黑椒牛柳薯仔炸得岩岩好,薯仔香口,牛柳又唔老,口感恰到好處,正!黑椒鐵板咸豬手,一上枱已經香噴噴,一切開,真係不得了,豬手唔太肥,黑椒好香,唔會搶晒D味,豬手肉質好嫩!今日我炸乳鴿就遜色左少少,肉質係嫩,但皮就唔夠乾身避風塘茄子炸得又香又少少辣,好鬼惹味,咬落外脆內軟,食唔停口。椒鹽九肚魚,一睇就知道炸得好乾身,好脆,夠火喉!愛文生抵食夾大件,每人平均都係百零蚊

今日我炸乳鴿就遜色左少少,肉質係嫩,但皮就唔夠乾身

椒鹽九肚魚,一睇就知道炸得好乾身,好脆,夠火喉!

愛文生抵食夾大件,每人平均都係百零蚊
2017-08-08
2017-07-26 349 瀏覽
唔知點解一講起想食佬野或者大排檔既話,就一定會諗起深水埗-愛文生。是日,同朋友係旺角行完街又要煩諗食咩🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️。搞左輪都係決定去深水埗食愛文生,yeah!!可以起行啦💃🏻💃🏻💃🏻兩個女仔唔算餓,無理由一場黎到叫一個餸甘少既。最後,揀左牛肉粉絲煲,豉椒炒蟶子,再加一碗飯share。蟶子好大隻同夠晒火喉呀,好送飯👍🏻👍🏻👍🏻,忍唔住用汁撈飯食。送到黎先發覺,咦我以為係肥牛添。不過牛肉都好食,粉絲又索晒d汁,又係送飯之選,仲要係超大煲,好抵食。不過,我地戰鬥力太低,個煲食左一半已經勁飽🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

2017-07-22
30 分鐘 (堂食)