2017-07-17 651 瀏覽
之前食過一次呢間大排檔,當時仲要坐正係大廚後面,望著火光紅紅的爐頭,睇住師傅拎住重重的鑊炒餸,四周都是嘈吵的炒野聲,感受著熱熱的火溫度,什有味道。今回正當盛夏,所以如果可以的話,當然最好可以坐入去冷氣舖內啦。為了免於排隊,我們六點多已到店內,先到櫃枱取枱。前後俾左兩張枱號我們,怎知兩張枱都俾人隨意擅自坐下,最後安排我們四人坐於內堂。時間雖然只是六時多,然而只有少數枱並沒人用餐,大致上已滿座。還記得上次我們兩人只是要了三個餸,分別是椒鹽鮮魷、什菜煲及黑椒薯仔牛柳粒。今次我們四人要了五個餸,分別是蒜蓉蒸鮮魷,微辣什菌鷄煲,椒鹽炸豆腐,黑椒咸豬手及金菇蟹柳西蘭花和四碗白飯。其實我覺得個鷄煲同鐵板豬手都幾好食。前者有少少微辣,鷄也不鞋,惹味,只是油略多;後者很林身,如黑椒味可再強些更好。至於椒鹽炸豆腐份量很多,但略嫌過火了,皮也不嫩滑,要食椒鹽炸豆腐我會推薦越華會,因為越華會炸的真嫩滑。建議想到此食肆吃飯的食客可以就早一點用饍,晚了就要等位啦。

蒜蓉蒸鮮魷

金菇蟹柳西蘭花

其實我覺得個鷄煲同鐵板豬手都幾好食。
微辣什菌雞煲

黑椒咸豬手

椒鹽炸豆腐

建議想到此食肆吃飯的食客可以就早一點用饍,晚了就要等位啦。
2017-07-15
慶祝紀念
生日
微辣什菌雞煲
黑椒咸豬手
2017-07-15 445 瀏覽
你間餐廳係我中學嘅時候已經好出名架啦😌😌自從畢咗業之後都好少來呢邊食飯今日終於再有機會來啦😚😚😚第一樣要嗌嘅餸就梗係鐵板黑椒豬手啦👍🏻👍🏻👍🏻隻豬手好大隻同埋好香👍🏻👍🏻👍🏻切開之後入面既肉好鮮嫩 好juicy😋😋😋😋😋加上黑椒汁就非常Perfect👍🏻因為個人唔係好鍾意食德國嘅鹹豬手因為好乾🤔🤔呢個基本上係每台別嗌嘅餸 8.5/10之後嗌咗個豬潤啫啫雞煲 其實呢種食法我都係第一次 因為成日都驚啲豬潤整到煲雞好臭😐😐 但係呢度就冇咁嘅問題啦 而且豬潤係黃沙豬膶😚😚 正! 8/10最後當然就唔少得豉椒炒蜆😎呢個就相對普通 一般大排檔嘅味道
你間餐廳係我中學嘅時候已經好出名架啦😌😌

最後當然就唔少得豉椒炒蜆😎
呢個就相對普通 一般大排檔嘅味道
  • 鐵板黑椒豬手
2017-07-13 466 瀏覽
去嘅時候只係7點幾,都未係好多人,所以都唔駛等就直接入去lu。可能都唔full啦,本來有張枱啱啱執好諗住坐低,侍應大哥話嗰張枱唔好喎、d人又食煙又咩又性你地成日都要企起身㗎、去呢張坐啦(啱啱走咗枱客)又寬落d。咦 又幾好人喎😳 諗住有位就坐廢事煩咋 但既然侍應大哥叫到,冇得托手㬹😝。聽聞呢度d份量好勁 我地得3個人去食 所以都只係叫咗3個餸:炒蟶子,黑椒薯仔炒牛柳粒同西蘭花炒鮮魷。大排檔口味偏濃就緊架喇,叫啤酒都走唔甩。但估唔到佢辣辣地又幾惹味,濃得黎都仲食到牛、蟶子d味,炒鮮魷算比較清,都唔錯。讚一讚,上菜速度奇快。不過我本身偏向食清清地,呢餐真係太濃喇...之後要不斷隊水先得🙈 又一餐。
黑椒薯仔炒牛柳粒
炒蟶子
西蘭花炒鮮魷
2017-07-13
黑椒薯仔炒牛柳粒
炒蟶子
西蘭花炒鮮魷
2017-07-01 430 瀏覽
又到咗Happy Friday,收工即走係常識吧,約左幾個朋友去深水埗打波,之後就一齊食飯,有朋友住深水埗既,就介紹呢間食小炒話都好出色,球場行過來都係6,7分鐘好近,明明打波就4個人食飯就變左8個人🤔,唔緊要啦都係嗰句人多可以點多兩個餸。《鹽水雞腳》《黃金蝦》一致好評,好濃蛋黃味,只有七隻,遲來果個冇得食😜《鹵水雞》雞肉鮮嫩軟滑,再加啲沙薑汁就更惹味《椒鹽九肚魚拼魷魚》粉漿唔厚望落又唔會太油膩,魷魚好彈牙一啲都唔韌,椒鹽味又香《粟米斑塊》《蝦醬炒通菜》菜本身老,食淨未碟,大家仲講笑話唔怪得sell我哋通菜啦😂《生炒骨》可能我哋差不多10點先到,有好幾款想點既餸都冇(黑椒鹹豬手、蜆、聖子)因見到好多枱都食緊,份量亦相當大碟好足料。
《鹽水雞腳》
《黃金蝦》一致好評,好濃蛋黃味,只有七隻,遲來果個冇得食😜
《鹵水雞》雞肉鮮嫩軟滑,再加啲沙薑汁就更惹味
《粟米斑塊》
《生炒骨》

2017-06-30
10 分鐘 (堂食)
  • 椒鹽鮮魷
2017-06-27 334 瀏覽
突然好想食麻甩野,所以即刻出發去試愛文生。我今次係第一次食呢間,因為突發所以無訂位,直接去等位等左30-45分鐘就有位。其實果到等位都幾辛苦,又大油煙又近馬路,又熱又盛。全部由朋友拍板落單,第一樣係椒鹽鮮魷。嗯...好麻麻,個炸粉勁硬,完全唔係脆口,鮮魷味道都一般。黑椒鹹豬手:一上黎,聽到鐵板滋滋聲,睇個樣都覺得好味。豬手煮到好軟淋,個皮勁有膠質。黑椒薯仔牛柳粒:最鐘意呢個,牛柳唔會好鞋咬唔爛,薯條又甜甜地勁軟身。炒通菜:好夠鑊氣,同好大碟。總結,除左椒鹽鮮魷之外,樣樣都好滿意

炒通菜:好夠鑊氣,同好大碟。

總結,除左椒鹽鮮魷之外,樣樣都好滿意
2017-06-25
35 分鐘 (堂食)
2017-06-26 601 瀏覽
今日天氣熱辣辣,但係我地一行六人都係決意挑戰高難度,食大排檔! 朋友去先,佢地等左差唔多半個鐘就有枱! 咁岩坐正門口,冷氣唔夠,好熱!不過食得大排檔都預左!一點完菜,啲菜好快就上哂! 椒鹽鮮魷皮同魷魚唔痴埋,食落怪怪地 唔係好夠火喉 但係呢食食下都ok 既呢個好好味! 牛柳粒好有質感 甜甜地 薯仔炸到外脆內軟!必點!好好味! 黑椒豬手 好入味 最驚食到膻味! 好彩呢個無 已經好滿足京都豬排...豬排咬唔開...仲有..我最愛的 鬼佬涼茶!夏天燒暑一流呀! 總體黎講 無咩特別驚喜 無一種大排檔夠穫氣既感覺!
椒鹽鮮魷
椒鹽鮮魷
黑椒薯仔粒
黑椒豬手
黑椒豬手 好入味 最驚食到膻味! 好彩呢個無 已經好滿足
京都豬排
京都豬排...豬排咬唔開...
2017-06-24
黑椒薯仔粒
黑椒豬手
  • 黑椒薯仔牛柳粒
2017-06-25 192 瀏覽
黑椒薯仔牛柳粒 $98Stir-fried Beef Fillet and Potatoes in Black Pepper Sauce.大排檔必叫既菜之一 薯仔超香口 個皮好熱好脆 內裡仲好厚實 不過小瘦肉鍾意細細舊 易入口既 呢個大個左少少 牛柳粒甜甜地 肉質好淋 好軟熟 配埋黑椒汁 世界級正👍🏻.椒鹽炸鮮魷 $90Deep-fried Squid with Pepper Salt.炸到金黃色 忍唔住食多幾舊 無失望到 個皮唔算太多粉 但太少粉又炸唔到個皮好脆 呢個岩岩好 加埋椒鹽 好正好熱氣😂 飲幾多涼茶都唔掂.大家要頂得天氣熱先好去 因為坐既地方唔夠冷氣 而且等位都等左大半左鐘 唔齊人唔比人入 有位姐姐態度都麻麻地(咁食得大排檔式既野預左) 同埋個廚房係馬路邊 等既時候吸曬d油煙😅
黑椒薯仔牛柳粒 $98
椒鹽炸鮮魷 $90
2017-06-24
35 分鐘 (堂食)
  • 黑椒薯仔牛柳粒
  • 椒鹽鮮魷
2017-06-25 243 瀏覽
之前新年黎過想食..點知摸門釘..所以今日搵野食既時候就諗起呢間..7點就過黎等位..見到個廚房係門口..好open..師傅炒野好有鑊氣..好大火🙊因為未齊人..等左甘唔多45分鐘先入得...坐低左..環境唔算好舒服..坐到出晒汗..但係食風味囉..因為有好多外國人黎食..椒鹽鮮魷..好似大排檔必叫..呢間個皮炸得好厚好脆..好似有層kfc雞皮係出面甘...不過鮮魷偏細隻..味道都ok既..京都骨..甜甜酸酸..好開胃..但略嫌太大塊..好厚身既豬扒..所以有d 韌..沙薑雞...好肥好大隻..雞肉好嫩.都幾滑..但太大隻..所以斬到好大件..一班人都食唔晒😂豬手好大隻..好似食過甘多間最大..但入面既肉唔算好入味..所以要點汁先好食..但啖啖肉食一兩舊都夠啦..椒絲腐乳通菜..又唔算好好味道..鑊氣略嫌唔夠..有少少失望..最後都係最出色..本人食得最多..就係黑椒薯仔牛柳粒...個薯仔皮好脆..入面夠淋..甜甜地..食落超好味..牛柳粒睇落好似好大粒好韌..但食落一d都唔會..仲好淋..好易咬到..好有驚喜..黎呢度食點少得啤一啤..爽晒..食甘多野..每人都係$130..都好抵食

黎呢度食點少得啤一啤..爽晒..食甘多野..每人都係$130..都好抵食..👍🏽
2017-06-25 222 瀏覽
身為港島人,真的很少到九龍,即使係我心中深水埗是小型的美食天堂。港式小食偏佈整個區域,若然有外國朋友來港,深水埗搵食是必到之處。這次就帶左兩位朋友齊齊感受大排檔的文化。街邊小廚熊熊烈火,一個又一個洗碗桶堆滿碗碟,相信清潔姐姐應接不暇,愛文生有幾間店鋪,但仍然有好多人安守本份站路邊取票排隊,希望下個號碼是自己吧~(求神拜佛唔好比巷仔角落我)排了廿分鐘就有位,人數少的話,感恩被安排坐進店內大檯,不過大家要預同其他人搭檯!亞叔極速清檯,好快就安置左我地。餐牌同其他大牌檔炒菜款式差不多,我們也是參照openrice叫餸,隔離食客更好心地提醒不要點菇類,說有陣怪味(見他們只係食少少)價錢:我們埋單每位$150,有海鮮及多碟肉,又有飲品同白飯,幾抵食的!女生食量不多,千萬不要學我地食唔哂浪費食物。鐵板黑椒豬手:最喜歡看到鐵板辣到肉汁滾燙地送上來,黑椒汁惹味,撈飯一流!肉身軟,夠入味,拆肉冇難度!椒鹽豆腐:配啤酒一流!炸得香脆黃金蝦:價錢最貴,不過係大大隻蝦,一向用蛋黃炸出來的食物都香口的,連殼食更脆,只是略厭它不夠熱騰騰黑椒薯仔炒牛柳:味道跟豬手一樣,相信用同一款汁,它其實好好食架,但無謂叫兩個同

椒鹽豆腐:配啤酒一流!炸得香脆

黑椒薯仔炒牛柳:味道跟豬手一樣,相信用同一款汁,它其實好好食架,但無謂叫兩個同味的小菜吧

這餐份量絕6人也可以食得飽,不自量力製造廚餘不太好吧?
2017-06-22 9638 瀏覽
小炒熱聚,頓成往事,時日實在過得太快,太匆忙 誰說大學是人生中最閒的時間? 工作份數少,當中質量要求卻不像中小幼稚園般直接,對此著緊的不會不費心思 當然,若是以吃喝玩樂堆砌人生,忽略其他方面發展平衡的話,可另作別論 提到小炒、大牌檔、深水埗,不論是網搜還是友薦,十之八九會提到愛文生 街知巷聞的道地風味的確受歡迎,多次路經都見不少人排隊,平日亦然 價位老實說不是非常低廉,中等水平,而質素聽聞已不及當年 然而未曾一試又怎會罷休?這次相約於六點七點,順利入座,食住睇人排隊 蔬菜就等於清淡健康?既然來到大牌檔,我們就不會讓此事發生 鴨蛋帶來鹹香及金黃微沙的食感,還有我愛的皮蛋,外表不討好,但味道獨一無二 金銀蛋浸時菜 $78的那層綠根本是點綴,重點是金銀蛋,且鹹度適中,不會太重口味 黃金炸鮮魷 $98的黃金有兩種意義--酥炸後的黃金外層及鴨蛋黃裹面的黃金 魷魚肉帶彈性,軟嫩不韌,雖然表面真的很油,但依然酥鬆未有浸爛 蛋黃香潤不過,不會太水濕,輕裹面層,沾味較輕 酸甜口味無疑是我的愛,少不免三心兩意,最後選定京都豬扒 $80 豬扒連帶脂肪不多,瘦肉無腥臊,比較乾身,幸得酸甜醬汁解膩潤口
小炒熱聚,頓成往事,時日實在過得太快,太匆忙
誰說大學是人生中最閒的時間?

價位老實說不是非常低廉,中等水平,而質素聽聞已不及當年

蔬菜就等於清淡健康?既然來到大牌檔,我們就不會讓此事發生

蛋黃香潤不過,不會太水濕,輕裹面層,沾味較輕

醬汁量實不多,薄薄覆於肉面,積聚於底層的則已泛起一層油脂,及早趁熱享用

想不到份量稍足,豆腐炆斑腩 $88當中雖有些少炸粉漿,但更多是豆腐及斑腩
魚肉內腍味淡,不是過人的細香嫩滑,反而豆腐中心部分滑溜可口,更得人心
有蒜香相伴,蔥清去腥膩,加上稠不過火的芡汁,相當油,未至膩,當然也是得趁熱食

三人分四道小炒,加白飯,只有一人點了可樂
到最後,卻是失了預算般飽足,甚至到微撐的感覺,十足十的大快朵頤
實情是飯後散步吹水過後,又召喚出甜胃,再次作戰……
2017-06-16 306 瀏覽
成班中同好耐都無出黎敍下舊了,趁住今晚大家都得閒就相約黎呢度食下飯聯誼一番。諗返真係好耐無食大排檔了尤其係返工放工都無咩興趣想食。見佢門口有幾個大火爐,就知呢度嘅鑊氣有幾足。一坐低大家就七嘴八舌咁講下近況同返工趣聞差啲唔記得點餐。餐單一張過,但要食咩想食咩都可以同伙計講或者聽佢建議。但我地無頭緒所以完全交俾幫襯過嘅朋友發板。燒乳鴿。真係皮脆肉嫩而且無咩羶味,但略嫌唔夠入味多返啲椒鹽會更惹味。全餐最好食嘅薯仔牛柳粒。薯仔好鬆化同香口完全係呢度菜嘅精粹,牛仔粒炒到有少少焦香,非常適合做一道下酒菜。西蘭花炒鮮魷。唔算特別但鮮魷厚實幾有咬口,不過不失咁啦。鼓汁蒸鱔。呢度我地係叫錯左嘅因為本身想食係砵酒焗鱔煲,但原來朋友口快快講錯左上枱先發覺。鱔魚本身夠肥美而且蒸得啱啱好,所以入口彈牙同嫩滑,幾唔錯同埋個鼓椒汁好送飯。黃金蝦。呢道就覺得差左啲食落唔係咁香口,同埋油膩咗少少。雖然蝦肉都大隻但唔夠乾身成為左佢嘅瑕疵。大排檔黎講呢度算唔錯,食物都有返咁上下,但最緊要係個氣氛好適合一大班人黎啤酒一番。
金牌乳鴿王

黑椒薯仔牛柳粒
西蘭花炒鮮魷。唔算特別但鮮魷厚實幾有咬口,不過不失咁啦。

2017-06-09
15 分鐘 (堂食)
金牌乳鴿王
黑椒薯仔牛柳粒
2017-06-14 179 瀏覽
大排檔 又係代表作 呢間好多朋友介紹過今日同埋一班朋友黎 人多有樣好 多咁野食介紹下大家食美食薯仔牛柳粒 薯仔脆卜卜蜆肉炒一炒大大粒獅子球 炸bb乳鴿田雞炒菜 唔係個個接受到 其實好好食😆😆出哂名既黑椒豬手🤘🏻🤘🏻🤘🏻
大排檔 又係代表作 呢間好多朋友介紹過

炸bb乳鴿

田雞炒菜 唔係個個接受到 其實好好食😆😆

出哂名既黑椒豬手🤘🏻🤘🏻🤘🏻
2017-02-28
15 分鐘 (堂食)
2017-06-13 230 瀏覽
與友人麻甩聚會,我就提議左去深水埗嘅「愛文生」大排檔!呢間鋪頭我食過好多次,絕對係大排檔嘅精選👍🏼依家食店係冇book位嘅服務,佢有分坐街邊同埋坐餐廳裏面,如果你唔習慣坐街邊,咁就要早啲嚟霸位!皆因佢七點打後一定爆場!食飯當日係32度😅所以我六點半就到左霸位,坐冷氣位😂但係如果你想試吓啲風味嘅感覺,可以選擇坐係爐頭嘅隔離,一定完全感受到嗰個「熱力」😂呢間食店嘅其中一個賣點就係爐頭喺街,你可以睇到廚師嘅功力同鑊氣!就好似一場表演咁👏🏼👏🏼黎到大排檔梗係啤啤佢啦!我哋一行五人,叫咗五樣餸!首先睇招牌鐵板黑椒豬手🐽睇佢個樣就知佢大件啊,上枱是用鐵板上!仲「謝謝」聲架😂豬手10分juicy同熱辣辣!配上惹味嘅黑椒汁,淋上去邪惡嘅豬皮,omg跟住到第二度邪惡美食,黃金鮮魷!邪惡嘅鹹蛋黃包住新鮮嘅魷魚,非常香口同埋有少少張口嘅感覺!大家一定要趁熱食!第三度就係坊間少有嘅魚腸焗蛋!佢一上枱我仲以為係Creme Brulee😂皆因佢表面都好似焦糖燉蛋咁,表面做得非常之香脆👍🏼魚腸清理得十分之乾淨,無腥味!整體都10分不錯!黎都大排檔點可以唔食豉椒炒蜆🤔蜆吐沙十分乾淨,10分鮮甜!師傅落鑊快炒配上香辣豉

黎到大排檔梗係啤啤佢啦!

我哋一行五人,叫咗五樣餸!首先睇招牌鐵板黑椒豬手🐽

黎都大排檔點可以唔食豉椒炒蜆🤔蜆吐沙十分乾淨,10分鮮甜!師傅落鑊快炒配上香辣豉椒汁,絕對係送洒嘅良品!但如果唔食得辣記得叫少辣🔥🔥🔥
要睇一間大排檔嘅功力,豉油王炒麵係不可缺少的!豉油均勻咁佈滿係炒麵上面,鑊氣非常!配料有洋蔥芽菜韭黃,仲有辣勁十足嘅辣椒醬,食完一碟豉油皇炒麵,為呢一個晚上寫上一個完美嘅句號。

希望類似愛文生呢一類嘅大排檔,可以繼續經營落去,令香港本土嘅文化唔好失傳落去,繼續為大家提供美味和人情味😌
  • 豉椒炒蜆
  • 鐵板黑椒豬手
因有朋友介紹呢間係唔錯所以第一次試食,星期六去有 12 個人,無得訂位要夠半數人先俾位你. 食物質數唔差,碟碟都算大份,但價錢唔算平總體來講都 ok. 只係職員態度唔好,有個唔知係唔係老細,係得別串,問佢可幫手影張相答你話唔得見佢對其他客人態度都差,係有個阿叔差唔多光頭果個,唔休做嘛,你唔食實有其他人幫襯. 所以如果要慶祝福節日食飯就唔岩喇地方環境就一般,如果唔介意環境就岩.

2017-06-10
2017-06-10 143 瀏覽
愛文生大排檔☺️如果要講最有香港特色既野食我覺得一定要數大排擋啦😎1️⃣豉汁蒸鯇魚 hkd88 😀個人最中意呢個👍🏿蒸到好入味好香呀☺️而且啲魚肉好滑~撈埋啲汁好好好食,送飯一流又惹味😈真心正呀!2️⃣黃金炸鮮魷 hkd98 😀個人覺得呢個都唔錯~用左蛋黃去炸😄更加香脆爽口!都用左幾多蛋黃架~好入味👍🏿正3️⃣黑椒薯仔牛柳粒 hkd98😀呢間就真係麻麻地啦⋯⋯薯仔好乾身,而且冇乜汁,牛肉都比較老..有點失水準呀😣
愛文生大排檔☺️
如果要講最有香港特色既野食我覺得一定要數大排擋啦😎