悅滿軒

House of Joy
2020-10-11 88 瀏覽
大家有冇去過美孚饒宗頤文化館? 之前去過佢嘅展覽及文藝 市集, 發現上面有一間好特色嘅扒房叫悅滿軒,坐落在小山丘上,環境十分清幽寧靜,裝修優雅精緻,係一個享受慢活優遊嘅好地方。🥰平日返學時間都好趕忙緊湊, 趁星期六專登帶小朋友上嚟優悠一番,親親大自然,望多啲 綠色樹木,眼睛都健康啲!😍Order咗美國頂級牛腹肉配甜薯蓉,朱古力心太軟! 主菜來I前會送上蕃茄餐包&牛油, 非常鬆軟帶有蕃茄微酸好好味亦更開胃。牛腹肉,好有牛味又夠淋, 一串又紅又大嘅蕃茄做配菜小孩至愛!焗蒜&甜薯蓉亦各有特色,整得合到好處。😘最後食埋個朱古力心太軟甜品, 濃濃嘅朱古力流心湧出, 朱古力流心配朱古力蛋糕真係超級好味,亦為晚餐畫上完美嘅句號!

2020-10-10 964 瀏覽
同媽媽去特色的地方逛逛再吃晚飯,呢日選左位於美孚,饒宗頤文化館內的西餐廳,一嚐滋味法國菜,讓人找回有去旅行的感覺啦。園內可供參觀,而這裡裝修有種格調,仿似置身鬧市中的寧靜地,入到餐廳,坐位也很舒適,合適傾計及情侶來呢。食物方面:主要是法國菜。價錢尚算合理,我們點了:這是自家製麵包,是附送的,甘筍包,好香好鬆軟!配蒜味牛油更添滋味。自家製意粉,配慢煮八爪魚,蟹肉,海膽汁$228很喜歡自家製的意粉,這裡吃上去口感比較有嚼勁,有質感,而且很有份量,好明顯落足料,有心機心思。海膽汁相當鮮味,加上有creamy 的質感,掛上意粉,更添豐盈感。慢煮八爪魚切好一粒粒,咬下是爽口的,熟度剛剛好,保留軟綿質感及鮮味。再加上蟹肉點綴,好有層次鮮味之作。碳燒西班牙伊比利亞羊扒配自家羊肉腸, 砵酒汁 $248看到餐牌 會發現食材選料用心,用左西班牙羊扒,特顯質素。 碳燒方法烹調,令羊肉更香,本身羊扒肉質好juicy, 不酥嫩滑,齒甲留香。另外有自家製羊肉腸,獨家秘製,肉味香濃,別具心裁。砵酒汁香味獨特,提升羊肉香味。阿拉斯加焗雪山 $88兩個主菜份量不少,捧腹滿足,最後來個甜點,選左平時比較少吃的火焰雪山。打

食物方面:主要是法國菜。價錢尚算合理,我們點了:

自家製意粉,配慢煮八爪魚,蟹肉,海膽汁$228

碳燒西班牙伊比利亞羊扒配自家羊肉腸, 砵酒汁 $248

阿拉斯加焗雪山 $88
兩個主菜份量不少,捧腹滿足,最後來個甜點,選左平時比較少吃的火焰雪山。打卡必選,店員淋上少許淋酒,再點火,令面的蛋白帶點酒香,裡面的朱古力蛋糕包著雲尼拿雪糕,層次豐富,是很有特色的甜品

今餐嚐了一道特色既滿足的法國菜,欣賞選料食材有心思細緻,環境清幽鬧市中享受美味佳餚,別有風味。下次會再來吃。
2020-10-10 70 瀏覽
《自家製意大利蕃茄乾麵包》依個麵包係餐廳免費送嘅,唔好睇佢唔使錢以為佢好普通,其實好食到不得了,麵包送院,表面看到有少少焦脆,食落口有陣彈嘅蕃茄清香,配搭埋黑橄欖牛油,食落口更加滋味,你食主菜已經知道間餐廳唔野少《焗阿拉斯加深海比目魚配昆布湯》$248先講講喜獲羽扇,魚嘅表面有稍為煎過,令食物有Maillard Reaction,引發出魚皮嘅香氣,配搭上昆布湯令到本身味道偏淡嘅白身魚多咗一層層次,如果魚肉可以再鮮嫩一啲嘅話會更加好。美味菜除咗比目魚仲有唔同嘅海鮮,有花甲,青口,哈哈,每一樣都好新鮮大大隻好好味。《自家製意粉配慢煮八爪魚.海膽汁》$228先講一講啲意粉,意粉彈牙,啱啱好做到Al dente,手工意粉來講好難得,我食過好多間餐廳嘅意粉都煮到過晒龍,須知意粉如果煮得唔好食,個汁較多幾好都冇用,呢度完全冇呢個問題。慢煮八爪魚肉質鮮嫩,食落口彈牙得來又唔痴牙,顛覆咗我對八爪魚嘅印象。海膽汁食落去有少少濃味版嘅Cabonara,實際上個味道更加難形容,喺出邊嘅餐廳冇食過,建議大家試吓。

《自家製意大利蕃茄乾麵包》

《焗阿拉斯加深海比目魚配昆布湯》$248

《自家製意粉配慢煮八爪魚.海膽汁》$228
2020-10-08 61 瀏覽
有一段時間冇去食返fine dining dinner,今日專程去美孚月滿軒同朋友聚一聚,食食飯傾傾計,呢度環境好優雅好靚,好啱傾計聚會食飯,同埋預祝節日。side dish叫咗法式蒜蓉包,starter有香煎日本帶子配牛油果沙律熱情果汁,main dish叫咗法式海鮮燴意大利飯,法式蒜蓉包超香脆,正宗法國麵包配上新鮮薯蓉製成,超香口食到停唔到口。另外個帶子沙律係重心推介,帶子超新鮮而且個沙律亦都好有田園味,牛油果亦都好多配埋熱情果汁食真係回味無窮。要提提大家,呢度有蕃茄麵包配黑木欖牛油免費提供,質素亦都非常之高,個麵包好新鮮牛油亦都好特別。最重要要提個主菜,海鮮燴意大利飯上面鋪滿大蝦、帶子、法國大蜆、同埋法國青口,個意大利飯有茄醬,亦都吸曬所有海鮮鮮味,所以每一啖意大利飯都超鮮味,再加上每一款海鮮及法式製法,真係食到停唔到口。
2020-10-04 101 瀏覽
無意中搵到呢間餐廳(雖然唔知係咩色),環境唔錯,座位相隔相當寬敞,坐得舒服,Lunch set大約一百左右咁上下,包湯,沙律,包,主菜跟餐飲,CP值極高。餐湯有驚喜,不錯主菜算中上(個人覺得西冷扒普通合格,但意大利飯幾好味)佢地有幾個菜係for 素食 (有素菜burger) 餐廳地點雖然的確有少少偏,如果你係搭黨鐵的話,B出口行過去,十分鐘路程左右,但絕對值得一去。題外話,員工幾nice,同其他comment一樣,佢地服務係做得幾好,好細心!

餐湯有驚喜,不錯

主菜算中上(個人覺得西冷扒普通合格,但意大利飯幾好味)

佢地有幾個菜係for 素食 (有素菜burger)

2020-10-04
2020-10-04 59 瀏覽
第一次到訪饒宗頤文化館,想不到在這恬靜之地,居然也設有餐廳,讓人一邊品嘗著手上的咖啡,一邊俯瞰著美孚區的景色,別有一番滋味。餐廳位於半山,到訪之時,我選擇和侶伴走上往山的小徑,一步步拾級而上。縱使是暑天,在戶外走樓梯也不覺辛苦,這可多得兩旁的大樹提供蔭涼。但如果大家不想在正午之時體驗這份悠閑感,則可乘坐旁邊的升降機。大家一到頂後,就會看到餐廳。餐廳非常寛敞,室內裝飾別致,別具格調。我和侶伴每人點了一份餐,分別是自家製手卷粉配南瓜蓉和意粉配慢煮八爪魚。他們的自家製手卷粉果然有令人驚喜的感覺,麵條短身而又咬口,加上向日葵瓜子和鮮甜的南瓜蓉配搭,非常刺激味蕾。

2020-10-03 80 瀏覽
悦滿軒今次小編介照依間拍拖好去處 ,大家可以下就時間去參觀遊玩一下,又可以打下卡,重點餐廳資數高、cp 值好高 。仲可以係個邊住一晚Tim 🥳門口附有泊車位 餐廳有文化特色👍🏻岩曬影下相人流唔多,岩曬小情侶每枱餐廳都配有蕃茄麵包配黑木欖牛油麵包簡單烘熱,非常鬆軟👍🏻沾上黑木欖牛油,有獨特香氣,唔知有無得加添🤤🤤美國牛腹肉他他配蒜蓉包 牛腹肉上有生鵪鶉蛋可先搞伴,再配不同調味,配上蒜蓉包,超級match 👍🏻👍🏻香煎鵝肝配鵝肝批無花果芒果莎莎鵝鴨外脆內軟, 非常creamy 👍🏻👍🏻配酸甜莎莎醬,鵝肝批都一食難忘自家製闊麵配蒜片辣椒.紐西蘭大蜆意粉軟硬適中👍🏻👍🏻有咬口, 小編特別走辣椒,但味道依然出色,蜆肉非常新鮮大隻鮮甜👍🏻👍🏻
悦滿軒
門口附有泊車位

餐廳有文化特色👍🏻岩曬影下相
人流唔多,岩曬小情侶
每枱餐廳都配有蕃茄麵包配黑木欖牛油

美國牛腹肉他他配蒜蓉包

香煎鵝肝配鵝肝批無花果芒果莎莎
鵝鴨外脆內軟, 非常creamy 👍🏻👍🏻
配酸甜莎莎醬,鵝肝批都一食難忘

自家製闊麵配蒜片辣椒.紐西蘭大蜆
2020-10-03 70 瀏覽
#美孚美食🔻 悅滿軒美孚青山道800號饒宗頤文化館H座/////初初見到悅滿軒呢個名,以為係中菜館,仲要開喺文化館入面,實冇死人,點知去到係一間西餐廳,仲係超級高質嗰隻。😳🤗/🧃自家製蕃茄乾麵包配黑木欖牛油 Free麵包鬆軟,蕃茄乾好香,同黑木欖牛油好夾!/🧃烤西班牙乳豬配蘋果醋燴紅椰菜.印尼燒烤汁 $268西班牙乳豬燒到表皮卜卜脆,但同時肉質細嫩,火候恰到好處,側邊配左啲醃椰菜絲同埋gravy,一齊食雙得益彰。除此之外佢嘅蕃茄仔同埋焗蒜都好好食,成個餸無可挑剔,不過佢個做法同小妹喺西班牙食嘅唔同,乳豬無放係高湯入面,雖更加脆,但係就少咗一份層次感。/🧃法國油封鴨配焦糖蘋果 $228油封鴨髀小妹第一次試,上網翻查資料先知道佢嘅做法有少少似慢煮,都係先煮熟,到食嘅時候再煎返熱佢,所以肉質會好嫩滑。肉質佢係做到好滑嘅,但係外皮就可以再脆d。至於醬汁佢揀選左蘋果同埋提子乾煮成,味道清新帶甜,配合起來一齊食非常好味。 /兩個人食超級飽,而且好滿足,女經理每次上菜仲會行埋嚟介紹菜式,非常貼心,下次會再嚟食。/////味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️賣相:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/#food #
#美孚美食
🔻 悅滿軒
美孚青山道800號饒宗頤文化館H座
/////

🧃自家製蕃茄乾麵包配黑木欖牛油 Free
麵包鬆軟,蕃茄乾好香,同黑木欖牛油好夾!

🧃烤西班牙乳豬配蘋果醋燴紅椰菜.印尼燒烤汁 $268

🧃法國油封鴨配焦糖蘋果 $228

/////
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
賣相:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

#food #foodie #hkfood #hkfoodie #foodporn #foodstagram #houseofjoy #hkfoodblogger #foodblogger #foodlover #foodphotography #hkig #美孚
2020-10-01 57 瀏覽
🔺悅滿軒唔講唔知@@原來美孚饒宗頤文化館呢度有間隱世法國餐廳🍴前往餐廳需要行一條小山路🐾所以呢度環境非常清幽 感覺與世隔絕🍃.手工麵包🥪麵包烘熱左 口感外脆內軟😋仲夾雜左D蕃茄乾🍅係小編食過咁多間西餐廳最好食嘅餐前麵包👍🏻👍🏻.美國牛腹肉他他配蒜蓉包🐮小編第一次食生牛肉首次將牛肉加入生鵪鶉蛋黃、檸檬汁同調味料攪拌😼之後按自己口味加入唔同醬料再配搭蒜蓉包一齊食😛食落唔覺食緊生牛肉 味道不錯👍🏻.碳燒羊扒配羊肉腸🐑羊扒燒得外皮脆脆地 帶有少少羊羶味嗜羊嘅朋友應該會好鐘意😽.法國油封鴨配焦糖蘋果🍎鴨皮酥脆 油脂感十足蘋果充滿肉桂香 同鴨肉又幾夾!😍
🔺悅滿軒
仲夾雜左D蕃茄乾🍅
係小編食過咁多間西餐廳最好食嘅餐前麵包👍🏻👍🏻
美國牛腹肉他他配蒜蓉包🐮
小編第一次食生牛肉
首次將牛肉加入生鵪鶉蛋黃、檸檬汁同調味料攪拌😼
之後按自己口味加入唔同醬料
法國油封鴨配焦糖蘋果🍎
鴨皮酥脆 油脂感十足
蘋果充滿肉桂香 同鴨肉又幾夾!😍
2020-09-28 106 瀏覽
今天天氣不錯, 友人便提議到美孚饒宗頤文化館參觀, 感受石屎森林中下的文化氣息,輕輕鬆鬆地又過左一個下午,行過呢間法式西餐廳「悅滿軒」,望入去裝修得高級而且很美, 於是便進去開餐先。店內環境寧靜舒適, 輕音樂在播放中, 感覺很寫意.。 當點好餐後, 待應會先送上蕃茄香草包, 配黑水欖牛油, 包微溫外脆內軟的, 配上滑滑牛油, 味道唔錯啊! - 碳燒西班牙羊扒配上自家製羊肉腸砵酒汁擺碟很美, 令人食慾大開, 七成熟的羊肉厚肉嫩滑, 有小小SO味合晒我口味, 而羊肉腸羊味香濃, 皮燒得很香脆,要提下果4粒麵包粒, 煙煙un un 的, 有咬口^.^ . - 焗阿拉斯加深海魚比目魚配昆布湯首先飲啖湯, 昆布湯內有大蜆同青口各有2隻, 加上雜菌一同煮製,鮮味香濃, 比目魚扒皮煎得香帶有脆到金黃色,魚肉沒有骨, 嫩滑而且juicy. 服務員有禮貌而且友善, 讚讚!

- 碳燒西班牙羊扒配上自家製羊肉腸砵酒汁

- 焗阿拉斯加深海魚比目魚配昆布湯
魚肉沒有骨, 嫩滑而且juicy.

服務員有禮貌而且友善, 讚讚!
2020-09-27
2020-09-28 41 瀏覽
悅滿軒美孚青山道800號饒宗頤文化館H座Block H, Jao Tsung-I Academy, 800 Castle Peak Road, Mei Foo好多人應該唔知饒宗頤文化館再上, 山頂上有間酒店, 草木包圍環境好美又夠靜, 係一個STAY CATION好地點。今次假日又去饒宗頤文化館行一下, 呼吸一下新鮮空氣, 很多中國氣息。由MTR 行來要15-20分鐘, 可以轉好多2升降機上來, 就唔洗行樓梯啦。呢間悅滿軒其實食西餐,環境情調很好,適合拍採蕃茄麵包配黑蒜牛油,牛油鹹香是在嘴中慢慢散開,麵包柔軟,bread and butter 是最佳組合。$68 鵪鶉清湯,用了鵪鶉肶位,加以紅蔥酒啫喱同法國清湯,肶肉位細細但肉滑,好小食到鵪鶉。個紅酒jelly 賦予另一種口感,在倒入熱湯融化開同湯又是另一種滋味。 $238 蘋果木煙燻野雞,個墨西哥汁蕃茄味甜中帶微辣,配以椰菜仔同西芹做side ,puree 好滑,雞帶有好重煙燻香,肉質又嫩。$228 法封鴨配焦糖蘋果,法封精髓在於肉滑,其實煎完皮香脆不會油膩,而caramel apple 的甜度令鴨肉更顯鮮甜美味!環境寧靜, 食完仲可
悅滿軒

美孚青山道800號饒宗頤文化館H座

呢間悅滿軒其實食西餐,環境情調很好,適合拍採

環境寧靜, 食完仲可以在小山上看夜境, 寫意又浪漫。
2020-09-27 46 瀏覽
今日同朋友去咗美孚食法國餐,估唔到美孚都有呢一種咁高級嘅餐廳,令我回味至今羅宋湯餐包配黑松露醬 餐包好特別,原本已經有一種羅宋湯嘅味道,配上香濃又滑嘅黑松露醬,感覺幾正白酒忌廉青口($148)澳洲藍青口出名大大粒,有濃濃嘅青口味道,白酒忌廉味道出眾,creamy忌廉配上清新嘅藍青口,yumyum😋香煎鵝肝配鵝肝批及無花果($138)香煎鵝肝煎到外脆內軟,一放入口入口即溶,係一種好幸福嘅感覺。鵝肝批食落好香好滑,濃烈嘅鵝肝味道湧進口腔,好特別嘅感覺法式海鮮燴意大利飯($268)等咗一段時間之後我哋最期待嘅主菜終於上菜,法式海鮮燴意大利飯。 入面有大蝦,魷魚,巨型蜆同埋青口等等。意大利飯吸收晒海鮮嘅精華同埋上湯嘅味道變得非常濃郁,簡直係水準之作

羅宋湯餐包配黑松露醬

白酒忌廉青口($148)

香煎鵝肝配鵝肝批及無花果($138)

法式海鮮燴意大利飯($268)
2020-09-20
2020-09-26 44 瀏覽
之前已經有好幾位朋友向我介紹過呢間餐廳, 今日終於找到時間book到位同仔仔來食了,我地由荃灣座40號巴士過來幾方便,係正對面落車, 食完就散步行落去美孚站回家。先講講呢間餐廳每位侍應都好nice,又有禮貌,因一座低已經會拎份番茄麵包比我地食住等, 而每一道菜都會幫忙換碟, 亦會主動介紹甜品比我地, 好欣賞佢地對工作的熱誠。我地今晚就叫左以下幾款:⚛ 澳洲藍青口配白酒雲呢拿忌廉汁 ~ 我和仔仔最愛的一道菜式, 因為白酒煮的青口好香, 而配的多士沾上個汁來食又有鮮味, 令人忍唔住追住食。⚛ 自家制意粉配慢煮八爪魚·海膽汁 ~ 個海膽汁超濃郁每條意粉都沾滿醬汁超creamy,成個口都充滿海膽味,而八爪魚粒又夠彈牙,意粉可能係自家制,所以都比較有口感。⚛ 阿拉斯加焗雪山 ~ 仔仔未食過,所以特別叫來比佢試下, 估唔到酒味咁濃佢都喜歡, 侍應拎出來為我們點火的一刻,仔仔見到好興奮,因睇住佢著火的, 第一口咬落去蛋白霜脆脆地,再食到雪糕和蛋糕, 成件事好夾好好好味,但食到最後一口就覺得酒味太濃😆😆😆😆

我地今晚就叫左以下幾款:

唔搵真係唔知美孚區內有如此特式建築內有間西餐廳~ 悅滿軒 聽名似中餐多過西餐柔和燈光配藍白色調傢俬,播住英文歌曲,都幾有情調。坐低點完餐,店員率先遞上 蕃茄麵包 配黑水欖牛油。前菜:美國牛腹肉他他配蒜蓉包 $128將牛腹肉他他與鵪鶉蛋拌勻,隨時加上酸瓜、鹽胡椒、生蒜等等配料食用。肉質細滑肉嫩,不錯。主菜:碳燒西班牙伊比利亞羊扒配自家製羊肉腸 (砵酒汁)羊肉腸仔羊味勁濃郁,又有德國腸仔嘅爽脆,超有驚喜。羊扒做到order嘅7成熟,邊位肥膏羊味十足帶點焦香,有跟薄荷醬&芥末,我就覺得甜甜地嘅砵酒汁最夾喇~甜品:蘋果金寶 $68 焦糖裝飾賣相夠靚,凍冰冰雲呢拿雪糕配熱辣辣蘋果金寶
唔搵真係唔知美孚區內有如此特式建築內有間西餐廳~

悅滿軒 聽名似中餐多過西餐
柔和燈光配藍白色調傢俬,播住英文歌曲,都幾有情調。

坐低點完餐,店員率先遞上 蕃茄麵包 配黑水欖牛油。

前菜:
美國牛腹肉他他配蒜蓉包

肉質細滑肉嫩,不錯。

主菜:
碳燒西班牙伊比利亞羊扒配自家製羊肉腸 (砵酒汁)

羊肉腸仔羊味勁濃郁,又有德國腸仔嘅爽脆,超有驚喜。

甜品
蘋果金寶
焦糖裝飾賣相夠靚,凍冰冰雲呢拿雪糕配熱辣辣蘋果金寶
2020-09-19
2020-09-24 90 瀏覽
估唔到係饒宗頤文化館入面有間咁高質嘅西餐廳,係美孚地鐵站行大約十幾分鐘就到,紅磚屋好有特色,環境非常清幽恬靜,充滿文化氣息,文青打卡必去!餐前麵包係蕃茄麵包配黑橄欖牛油,麵包有烘熱過,非常香脆鬆軟,充滿淡淡蕃茄香美國安格斯肉眼扒12安士($338)叫咗7成熟,肉質軟滑有嚼勁,肉味濃郁,而且多汁唔乾,伴碟嘅車厘茄同燒蒜都好好食,配搭嘅醬汁有青醬同胡椒汁,我自己就覺得胡椒汁比較夾自家製闊麵配蒜片辣椒.紐西蘭大蜆($188)蜆有4大隻,闊條麵煙韌有咬口,每條麵條都好均勻掛上油潤嘅蒜汁,濕潤而唔油膩阿拉斯加雪山($88)柔軟嘅蛋白霜外層帶少少焦香,包裹住雪糕同朱古力蛋糕,外暖內冷同時又外軟內硬,口感好豐富呀