悅滿軒

House of Joy
2020-09-09 755 瀏覽
黎到美孚食村,除左諗起美孚新村,大家仲會諗起咩?其實離美孚新村10分鐘左右既距離,有個地方叫饒宗頤文化館,上面有一間好出色既扒房叫悅滿軒。餐廳係文化館既一樓,外面環境清幽。入到餐廳餐裏面,坐位唔算多但坐位間非常寬敞,慶幸我地一早book定,即刻就入得坐。同女朋友睇完menu決定叫兩個主菜:美國頂級牛腹肉同慢煮八爪魚海膽汁配意粉🔻美國頂級牛腹肉(12oz)味道:9/10價錢:$298出色既牛腹肉,5成熟既牛腹肉岩岩好,夠曬juicy,而且唔會太un。配上餐廳既兩種醬汁:阿根廷青醬同黑胡椒汁,令到牛肉個味道更加突出~另外餐廳以煎蒜同蕃茄作為配菜~🔻 慢煮八爪魚海膽汁配意粉味道:9/10價錢:$228好濃既海膽汁既同時都有好香既忌廉味,八爪魚肉唔會太硬。意粉硬度適中,而且比一般意粉粗。份量睇落好似唔大,但兩個人食都好夠飽!順帶一提,餐廳餐前有提供好好食既蕃茄麵包配黑木欖牛油。麵包香脆可口,配上特別既牛油,好食!地址:悅滿軒 (美孚)美孚青山道800號饒宗頤文化館H座

🔻美國頂級牛腹肉(12oz)
美國頂級牛腹肉

味道:9/10
價錢:$298

🔻 慢煮八爪魚海膽汁配意粉
慢煮八爪魚海膽汁配意粉

味道:9/10
價錢:$228

蕃茄餐包

地址:悅滿軒 (美孚)
美國頂級牛腹肉
慢煮八爪魚海膽汁配意粉
蕃茄餐包
2020-09-09 90 瀏覽
悅滿軒💕House of Joy 🏠 -西式餐廳-隱藏於饒宗頣文化館(中區)-優質服務態度-環境寧靜,情侶必去🌲💚🍃 𝙉𝙚𝙨𝙩𝙡𝙚𝙙 𝙞𝙣 𝙩𝙝𝙚 𝙝𝙞𝙨𝙩𝙤𝙧𝙞𝙘 𝙝𝙞𝙡𝙡𝙨𝙞𝙙𝙚 𝙤𝙛 𝙅𝙖𝙤 𝙏𝙨𝙪𝙣𝙜 -𝙄 𝘼𝙘𝙖𝙙𝙚𝙢𝙮 (饒宗頤文化館), 𝙃𝙤𝙪𝙨𝙚 𝙤𝙛 𝙅𝙤𝙮 𝙝𝙖𝙨 𝙤𝙛𝙛𝙚𝙧𝙚𝙙 𝙖𝙣 𝙚𝙭𝙩𝙚𝙣𝙨𝙞𝙫𝙚 𝙨𝙚𝙡𝙚𝙘𝙩𝙞𝙤𝙣 𝙤𝙛 𝙨𝙩𝙖𝙧𝙩𝙚𝙧𝙨, 𝙢𝙖𝙞𝙣 𝙨𝙚𝙩𝙨 𝙖𝙣𝙙 𝙗𝙚𝙫𝙚𝙧𝙖𝙜𝙚𝙨 (𝙬𝙞𝙣𝙚𝙨, 𝙢𝙤𝙘𝙠𝙩𝙖𝙞𝙡𝙨, 𝙘𝙤𝙘𝙠𝙩𝙖𝙞𝙡𝙨, 𝙘𝙝𝙖𝙢𝙥𝙖𝙜𝙣𝙚𝙨 𝙖𝙣𝙙 𝙗𝙚𝙚𝙧𝙨). 𝙒𝙞𝙩𝙝 𝙜𝙧𝙚𝙖𝙩 𝙛𝙤𝙤𝙙 𝙖𝙣𝙙 𝙥𝙧𝙤𝙛𝙚𝙨𝙨𝙞𝙤𝙣𝙖𝙡 𝙨𝙚𝙧𝙫𝙞𝙘𝙚 𝙞𝙣 𝙖 𝙧𝙚𝙡𝙖𝙭𝙞𝙣𝙜 𝙨𝙚𝙩𝙩𝙞𝙣𝙜, 𝙞𝙩 𝙞𝙨 𝙙𝙚𝙛𝙞𝙣𝙞𝙩𝙚𝙡𝙮 𝙖 𝙣𝙞𝙘𝙚 𝙝𝙞𝙙𝙚𝙖𝙬𝙖𝙮 𝙛𝙧𝙤𝙢 𝙩𝙝𝙚 𝙘𝙝𝙖𝙤𝙨 𝙤𝙛 𝙛𝙖𝙨𝙩-𝙥𝙖𝙘𝙚𝙙 𝙡𝙞𝙫𝙚𝙨. 🍻🍷🥂1️⃣ 𝗨𝗦 𝗣𝗿𝗶𝗺𝗲 𝗛𝗮𝗻𝗴𝗲𝗿 𝟭𝟮.𝗼𝘇🥩(美國頂級牛腹肉 12安士)HKD $298味道分(tastefulness):⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️打卡分(photogenicity):⭐️⭐️⭐️⭐️份量分(Size
悅滿軒💕
House of Joy 🏠

-西式餐廳
-隱藏於饒宗頣文化館(中區)
-優質服務態度
-環境寧靜,情侶必去

1️⃣ 𝗨𝗦 𝗣𝗿𝗶𝗺𝗲 𝗛𝗮𝗻𝗴𝗲𝗿 𝟭𝟮.𝗼𝘇🥩
(美國頂級牛腹肉 12安士)
HKD $298

份量分(Size):⭐️⭐️⭐️⭐️

➡️🔥🧐The degree of doneness is “medium rare”, giving you a great amount of tender chewiness in every single bite. Loaded with meaty flavour and chimichurri, the temptation is irresistible.💋🌸

2️⃣ 𝗥𝗼𝗮𝘀𝘁𝗲𝗱 𝘀𝗽𝗶𝗻𝗮𝗰𝗵 𝘀𝘂𝗰𝗸𝗹𝗶𝗻𝗴 𝗽𝗶𝗴 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝘀𝗮𝘂𝗲𝗿𝗸𝗿𝗮𝘂𝘁 & 𝗜𝗻𝗱𝗼𝗻𝗲𝘀𝗶𝗮 𝗕𝗕𝗤 𝘀𝗮𝘂𝗰𝗲🐷
(烤西班牙乳豬配蘋果醋燴紅椰菜 & 印尼燒烤汁)HKD $268

份量分(Size):⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

➡️😳💓The surface is absolutelyyyyy crispy with chunky layers in between. The suckling pig”s flesh was rich in fat and collagen, in which you may drizzle it with the sweet and spicy BBQ sauce🌶🔥.

3️⃣ 𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 𝗺𝗼𝗹𝘁𝗲𝗻 𝗰𝗮𝗸𝗲🍫💓
(朱古力心太軟)
HKD $68

份量分(Size):⭐️⭐️⭐️⭐️

➡️The molten centre isn’t as oozing as I expected🤣, but their rich chocolate flavour, fruits and overall plating technique are pretty impressive❤️😍!

✅悅滿軒 (美孚)
美孚青山道800號饒宗頤文化館H座
疫情下無阻我尋找好東西吃連鎖式餐廳使人很累加上抗疫疲勞下個個都去附近商場食飯食個有質素既飯的確唔容易靜靜地搵到美孚呢間西餐係饒宗頤文化博物館坐𨋢上一樓會見到有間西餐廳其貌不揚卻有著驚喜首先一坐低黎個welcome bread蕃茄麵包配黑蒜牛油熱烘上,蕃茄味麵包幾特別澳洲藍青口配白酒雲呢拿忌廉汁熱辣辣上檯配蒜蓉包先嘗忌廉汁味道黎得剛剛好不會太奶太酒因好多時多酒會酸藍青口大大隻滿足烤西班牙乳豬配蘋果醋會紅椰菜印尼燒烤汁西班牙乳豬外脆內軟皮脆,乳豬肉不失嫩滑主菜跟埋燒蒜頭,蕃茄不會油膩跟埋燒烤汁更惹味美國安格斯肉眼扒12安士肉眼扒大大塊喜歡肉眼扒帶住炭燒味加埋配菜非常豐富最後主角阿拉斯加焗雪山女人既甜品胃要出動了食左禁多肉你會唸仲食雪糕蛋糕但係侍應大大力推薦下一試便愛上蛋白打到好企身火焰下既蛋白燒完之後更香入面個朱古力蛋糕同雲尼拿雪糕外熱內凍不甜不膩果然係招牌甜品這個可說是一個完滿既ending
疫情下無阻我尋找好東西吃

卻有著驚喜

首先一坐低
黎個welcome bread
蕃茄麵包配黑蒜牛油
熱烘上,蕃茄味麵包幾特別

澳洲藍青口配白酒雲呢拿忌廉汁
藍青口大大隻
滿足

烤西班牙乳豬配蘋果醋會紅椰菜印尼燒烤汁
西班牙乳豬外脆內軟
皮脆,乳豬肉不失嫩滑
主菜跟埋燒蒜頭,蕃茄
不會油膩

不甜不膩
果然係招牌甜品
這個可說是一個完滿既ending

2020-09-07 48 瀏覽
今日又來到我愛嘅餐廳食晚飯!呢度環境清幽,晚飯前在附近遛達放鬆吓,身心舒暢。💥炭燒西班牙伊比利亞羊扒配自家製羊肉腸,砵酒汁$248羊扒五成熟,切開粉嫩,咬下去肉質軟滑;羊肉腸有獨特濃厚羊味,喜歡食羊一定鍾意。除咗傳統芥末醬外,另外有一個清新薄荷醬,用嚟配羊扒好好味😋💥自家製意粉配慢煮八爪魚,海膽汁$228手掣意粉煙煙韌韌,海膽汁夠濃稠。💥焗蘋果金寶配雲呢拿雪糕$68熱辣辣焗起的蘋果金寶,配上冰凍的自家製滑滑雪糕,Perfect9月份堂食,喺fb/ig like& share仲有優惠👍

今日又來到我愛嘅餐廳食晚飯!

呢度環境清幽,晚飯前在附近遛達放鬆吓,身心舒暢。

💥炭燒西班牙伊比利亞羊扒配自家製羊肉腸,砵酒汁$248

💥自家製意粉配慢煮八爪魚,海膽汁$228
手掣意粉煙煙韌韌,海膽汁夠濃稠。

💥焗蘋果金寶配雲呢拿雪糕$68

9月份堂食,喺fb/ig like& share仲有優惠👍
2020-09-06 36 瀏覽
悅滿軒 (美孚) 美孚青山道800號饒宗頤文化館H座聽朋友介紹話美孚有一間人世嘅西餐廳難得女朋友又放假當然係二人世界啦雖然位置有啲遠但係勝在私隱度比較高喺美孚行過去大約要10分鐘,餐廳裝修同埋設計都好特別西餐廳選擇都幾多,餐牌上有好多選擇澳洲藍青口配白酒忌廉汁青口份量都幾多,而且大大粒配上有白酒同埋忌廉雨晴嘅汁味道濃郁忌廉味配白酒10分夾碳燒伊比利亞羊扒配羊肉腸賣相10分滿意羊扒有三舊,啖啖肉而且煮得啱啱好,叫咗五成熟配嘅羊肉腸,羊味不是太熟朱古力心太軟朱古力心太軟出邊就食得多但係好多都做唔到流心嘅效果同埋唔夠熱依度嘅心太軟味道同埋熱度都啱啱好,仲要有流心嘅效果呢度真係好啱情侶過嚟食燭光晚餐如果有蠟燭就更加好啦
悅滿軒 (美孚)

聽朋友介紹話美孚有一間人世嘅西餐廳
難得女朋友又放假當然係二人世界啦
雖然位置有啲遠但係勝在私隱度比較高
喺美孚行過去大約要10分鐘,餐廳裝修同埋設計都好特別
西餐廳選擇都幾多,餐牌上有好多選擇

澳洲藍青口配白酒忌廉汁
青口份量都幾多,而且大大粒
配上有白酒同埋忌廉雨晴嘅汁味道濃郁
忌廉味配白酒10分夾

碳燒伊比利亞羊扒配羊肉腸
賣相10分滿意
羊扒有三舊,啖啖肉
而且煮得啱啱好,叫咗五成熟
配嘅羊肉腸,羊味不是太熟

朱古力心太軟
朱古力心太軟出邊就食得多
但係好多都做唔到流心嘅效果同埋唔夠熱
依度嘅心太軟味道同埋熱度都啱啱好,仲要有流心嘅效果

呢度真係好啱情侶過嚟食燭光晚餐如果有蠟燭就更加好啦
市區活化歷史建築群 + 超超超高質西餐 ☘️ 要去文化館,最近係美孚站A出口行15分鐘上到去半山。有有蓋天橋,所以都5係好熱👌🏻現址嘅建築群曾先後做過檢疫站、監獄、傳染病醫院同精神病療養院🏥由於疫情,所有文化導賞都閉館但打卡位同空地都好多,所以都幾多家庭揸車上黎同小朋友 👶🏻 玩。今次除左黎打卡,就係食lunch. 文化館入面有間design 得好靚嘅餐廳呢! Lunch set $98+. 前菜都有3款😍 (通常餐廳只有餐湯/沙律🥗呢!)✅自家製牛油🧈配香軟麵包🥯好match ✅南瓜🎃湯好creamy✅沙律🥗有quino同小小蘋果粒粒,好用心啦主菜✅ medium rare steak 超班咁好食😋好厚身,好juicy!薯菜好多,其中個茄子🍆有少少pepper 調味,好好食呢!⭕️ 魚柳雖然份量好大但好似仲有少少雪味同個調味5夠,我個人覺得用荷蘭醬方法整,加多啲檸檬皮同切碎嘅香草🌿可以增加香味甜品🍮+$48✅ Lemon🍋 tart有酒店水準! 非常有層次嘅蛋白cream, 中間有凍凍嘅檸檬蓉,好似sorbet. 批底有少少finger?定餅乾底?令到成個甜品好有層次感。成個由頭到tar
市區活化歷史建築群 + 超超超高質西餐 ☘️

前菜都有3款😍 (通常餐廳只有餐湯/沙律🥗呢!)
✅自家製牛油🧈配香軟麵包🥯好match
✅南瓜🎃湯好creamy
✅沙律🥗有quino同小小蘋果粒粒,好用心啦

主菜

甜品🍮+$48
✅ Lemon🍋 tart有酒店水準! 非常有層次嘅蛋白cream, 中間有凍凍嘅檸檬蓉,好似sorbet. 批底有少少finger?定餅乾底?令到成個甜品好有層次感。成個由頭到tart 底都好match, 酸酸味味,好岩依家夏天食😚
⭕️ Apple crumble 🍎 有少少失望,又或者係lemon tart 太出色所以比較下覺得佢有少hea,蘋果粒粒配肉桂粉其實冇問題,但口感有啲散,如果可以壓實蘋果,熱啲上再加少少雪糕係面,認該好好食。

其他不專業建議:
Overall 我覺得餐廳性價比好高,但慘在location 好隔洩,要balance profit 真係要靠個文化館旺啲先得。

服務: 🌕🌕🌕🌕🌕
味道: 🌕🌕🌕🌕🌗
環境: 🌕🌕🌕🌕🌕
性價比:🌕🌕🌕🌕🌕
2020-09-06 58 瀏覽
再次來到美孚饒宗頤文化館內的悅滿軒品嚐這裏高質的西餐疫情還未完全消退 ,今晚來吃晚飯的人不算多, 不過無阻店員仍是殷切地招待。一客餐湯,兩個主菜加一個甜品,足料非常餐。法國泥蟹湯是其中一款法式濃湯, 而由於工序繁多 ,不多餐廳有供應。一上枱已經香皮撲鼻 , 味道濃稠,湯汁極鮮甜,用來蘸麵包一流。而麵包是全人手造的番茄粒麵包,配上特製的牛油,簡直想要求多牛油呢!意粉配慢煮八爪魚海膽汁充滿海水味的海膽意粉,除了濃郁海水味外, 意粉被滿滿黃色包圍著,食得出海膽份量非常慷慨, 墨魚切粒上法國油封鴨配焦糖蘋果又是另一度經典法式料理, 油封鴨腿肉嫩皮脆,不過鹹,配上煮熟的蘋果粒、配上香口的鴨油,整個口腔,鮮香無比阿拉斯加焗雪山雪山甜品用上oreo, 雪糕而成,配上藍莓和士多啤梨。上檯後,加入拔蘭地,燒熱至微滾,隨即倒在火焰雪山的表面,即成。
再次來到美孚饒宗頤文化館內的悅滿軒品嚐這裏高質的西餐

一客餐湯,兩個主菜加一個甜品,足料

非常餐。

意粉配慢煮八爪魚海膽汁

法國油封鴨配焦糖蘋果
又是另一度經典法式料理, 油封鴨腿

阿拉斯加焗雪山

2020-09-05 621 瀏覽
今日黎到一間裝潢別緻、播住輕鬆音樂嘅餐廳,食左一餐滿意嘅晚飯😝佢啲嘢食賣相好靚,味道一流蕃茄麵包 配秘製牛油麵包帶有少少微酸,同個牛油勁夾,個牛油🧈超好味😋香煎鵝肝配鵝肝批無花果芒果莎莎 $138 個鵝肝好厚身好肥美,配左芒果莎莎醬感覺唔油膩,鵝肝批冇得頂,濃腴無比,細膩滑潤👍🏻👍🏻法國油封鴨配焦糖蘋果$228 好好味😋佢個表皮炸得好香脆,金黃金黃,好似食緊燒豬皮😝肉質唔會鞋,都幾嫩,同埋佢唔係好鹹,做得好好!法式海鮮燴意大利飯$268 呢個好足料,海鮮份量好多,佢隻蝦好鮮甜,蜆肉同青口都鮮味十足☺️帶子勁大粒!成個飯嘅調味好出色,好creamy,食到一粒飯都冇剩😋tenderberry $62 濃濃嘅士多啤梨味,仲有士多啤梨肉㗎Long Island iced tea $86 我朋友想揀cocktails,想飲酒精重啲嘅,不過佢唔係幾鍾意tequila隻味 ,呢度服務員好體貼,佢話可以唔加😝😝西班牙檸檬🍋撻 $68擺盤好靚,檸檬味突出,仲有個青檸雪葩,yummy 呢度個服務真係好好,啲店員都好友善親切,主動介紹食物同埋問我哋用膳後意見,值得再嚟啊!🥰
蕃茄麵包 配秘製牛油
麵包帶有少少微酸,同個牛油勁夾,個牛油🧈超好味😋

香煎鵝肝配鵝肝批無花果芒果莎莎 $138

法國油封鴨配焦糖蘋果$228

法式海鮮燴意大利飯$268

tenderberry $62
濃濃嘅士多啤梨味,仲有士多啤梨肉㗎

Long Island iced tea $86

西班牙檸檬🍋撻 $68
擺盤好靚,檸檬味突出,仲有個青檸雪葩,yummy

2020-09-05
2020-09-05 61 瀏覽
悅滿軒 House of Joy+法國菜🏠環境:+ 職員都熱情 會同你細心介紹每一隻醬同埋應該點樣食係最好 + 職員服務好好 refill 水速度極快+ 餐廳座位白色藍色配搭 高貴優雅 適合情侶約會 坐得好舒服‼️ 烤西班牙乳豬配蘋果醋燴紅椰菜 $268好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️✅ 好耐冇試過咁高質嘅西餐 初頭仲覺得二百幾蚊幾貴 以呢個質數 好抵玩✅ 乳豬 皮超脆 食落去 Pak Pak 聲 好正✅ 乳豬 油脂 同肉嘅比例啱啱好 食完一舊又一舊✅配埋 印尼燒汁 酸酸甜甜 好開胃 同肉味又夾‼️ 美國頂級牛腹肉 12oz $298好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️✅ 呢個又係好正 我覺得五成啱啱好 肉味濃 又未到生到流哂血咁✅ 一早幫你切開哂 方便你食✅ 個人好鐘意佢個阿根廷青醬 香草同少少酒醋 酸爽 可以令牛排提升一個層次✅ 另外個人推介 +$45 配一個 甜薯蓉 side dish 同一般薯蓉比 佢再滑D嘅感覺 甜甜地幾得意‼️ 朱古力心太軟 $68好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數

悅滿軒

✅ around 等15 分鐘 即叫即整
✅ 佢裏面嘅朱古力醬屬於冇咁流心嘅 唔會一切開就流走哂
✅好處係 每一啖心太軟外皮 都會沾滿朱古力醬

📍美孚青山道800號饒宗頤文化館H座
Block H, Jao Tsung-I Academy, 800 Castle Peak Road, Mei Foo

⏰星期一至日
11:30 - 22:00

☎️ 電話號碼 96155724

📩喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵
2020-09-05 32 瀏覽
美孚有個叫饒宗頤文化館 諗住同閨蜜b放工後去文青下點知原來⋯文化館收18:00🤦🏻‍♀️去到收左唯有喺出面影相打卡⋯呢度嘅建築係以白色同木色為主影出黎嘅相充滿簡約感正當周圍八卦之際見到間叫悅滿軒嘅餐廳一於入去醫肚先~餐廳光猛整潔Menu選擇亦唔少頭盤 香煎鵝肝配凍鵝肝批香煎鵝肝入口即融 口感香軟凍鵝肝批就更出色肝味超濃無腥味鵝肝愛好者食完一定超有幸福感💜法式蒜蓉包薄脆唔硬 充滿牛油同蒜香厚度同size剛好拎起手食都能夠保持儀態雖然4小塊 但都幾飽肚架法式油封鴨脾配焦糖蘋果甘香脆口嘅鴨皮 不能不讚!鴨肉充滿油香唔鞋 鴨味香濃配上口感清新味道酸甜嘅蘋果同提子乾增加味道層次 又可一解膩感甜品 阿拉斯加雪山欣賞佢個「火焰」環節同時會聞到淡淡嘅香味外層係泡沫蛋白入面係薄薄嘅朱古力cake包住香滑嘅雲喱嗱雪糕外暖內冷 餅底係我地最愛既oreo造架!文化館雖然收左但食左餐好 都叫不枉此行吖!
美孚有個叫饒宗頤文化館
呢度嘅建築係以白色同木色為主
影出黎嘅相充滿簡約感
正當周圍八卦之際
見到間叫悅滿軒嘅餐廳
一於入去醫肚先~

餐廳光猛整潔

厚度同size剛好
拎起手食都能夠保持儀態
雖然4小塊 但都幾飽肚架

法式油封鴨脾配焦糖蘋果
甘香脆口嘅鴨皮 不能不讚!
鴨肉充滿油香唔鞋 鴨味香濃
配上口感清新味道酸甜嘅蘋果同提子乾
增加味道層次 又可一解膩感

甜品 阿拉斯加雪山
欣賞佢個「火焰」環節同時
會聞到淡淡嘅香味
外層係泡沫蛋白
入面係薄薄嘅朱古力cake包住香滑嘅雲喱嗱雪糕
外暖內冷 餅底係我地最愛既oreo造架!

文化館雖然收左
但食左餐好 都叫不枉此行吖!
  • 法國油封鴨配焦糖蘋果
2020-09-03 45 瀏覽
是日晚上再次黎到位於美孚嘅「悅滿軒」用膳,餐廳環境清幽寧靜,恍如置身世外桃源蕃茄包配黑水欖牛油🧈點餐後侍應先會送上蕃茄香草包,烘至香脆的,味道幾清新~法式海鮮燴意大利飯飯面上有多種海鮮:紐西蘭大蜆、紅蝦、帶子及青口,好足料!海鮮熟度剛好,頗鮮嫩,最緊要係非常新鮮~意大利飯唔會煮得太熟,保留左適當嘅口感,帶嚼勁;加入左海鮮汁、紅椒粒、紅花、香草🌿等等烹調,同時吸收左多種海鮮嘅精華,鮮味十足焗阿拉斯加深海比目魚配昆布湯比目魚扒有兩件,薄薄的魚皮煎至香脆,底下嘅魚肉超級鮮嫩,啖啖肉!昆布湯加入翠綠爽脆的萵筍、紐西蘭蜆、蝦仁、小青口及本菇一同熬製而成,入口舒暢且清甜,好好飲呢

蕃茄包配黑水欖牛油🧈

點餐後侍應先會送上蕃茄香草包,烘至香脆的,味道幾清新~

法式海鮮燴意大利飯

焗阿拉斯加深海比目魚配昆布湯

2020-09-03 29 瀏覽
餐廳位於美孚宗饒頣文化館,周圍都充滿文化氣息,餐廳位於半山,建築物亦滿有古典氣息,環境清幽,非常浪漫。入到餐廳,服務員非常有禮的招待,防疫措施做得十足,每人會有一個信封放置口罩,亦有消毒洗手液提供。餐廳裏面尚算寬躺,座位舒適,環境很寧靜,絕對是談心的好地方。蕃茄麵包配黑木欖牛油點餐後,隨即送上暖烘烘的番茄麵包,外層非常鬆脆,配上牛油,簡直絕配。香煎鵝肝配鵝肝批無花果芒果莎莎$138香煎鵝肝熱騰騰入口即溶,配上無花果芒果,自家製意粉配慢煮八爪魚海膽汁$228意粉份量十足,配上彈牙的八爪魚,連海膽汁,味道濃郁。法國油封鴨配焦糖蘋果$228簡直是餐廳的招牌菜,鴨的外層炸得非常鬆脆,裏面肉質卻非常嫩滑,簡直考起廚師的功力,食落有驚喜,配上焦糖蘋果,層次分明,味道一流。

蕃茄麵包配黑木欖牛油

香煎鵝肝配鵝肝批無花果芒果莎莎$138

香煎鵝肝熱騰騰入口即溶,配上無花果芒果,
自家製意粉配慢煮八爪魚海膽汁$228

意粉份量十足,配上彈牙的八爪魚,連海膽汁,味道濃郁。

法國油封鴨配焦糖蘋果$228

• 香煎鵝肝配鵝肝批無花果芒果莎莎
  • 法國油封鴨配焦糖蘋果
2020-09-02 374 瀏覽
今日朋友好好興致,帶我行上山食依間悅滿軒聽個名以為係中餐,但原來係一個好有格調嘅西餐廳環境好chilled可能仲係因為疫情,所以客人唔算多,成個環境好靜好舒服可以好好享受晚餐自家製蕃茄麵包配黑欖牛油不得不讚個蕃茄麵包一啲都唔馬虎,好香蕃茄味仲烘到暖暖地澳洲藍青口配白酒雲呢拿汁 $148 先講side dish嘅蒜蓉包好鬆脆好有蒜香今晚食嘅兩款麵包都好味道至於青口太約有十幾隻每次青口都掛滿晒汁,食落都幾夾美國安格斯肉眼扒 $328 嗌咗medium, 好粉嫩嘅肉肉肉質啱啱好, 肉味都好濃郁仲要好大塊兩個人share食啱啱好配菜有燒車厘茄同燒蒜燒得好香,深得我個frd嘅歡心😂阿拉斯加焗雪山 $88先嚟就係視覺嘅衝擊係我哋面前點火燒完之後,賣相好吸引至於燒蛋白嘅入面,收埋咗一個被蛋糕包住嘅雪糕仲有oreo做餅底一啖食晒咁多樣材料,冰火交融,口感同味道都一流依到環境好chilled, 侍應好溫柔好有禮貌係要行上嚟有啲攰
今日朋友好好興致,帶我行上山食依間悅滿軒
聽個名以為係中餐,但原來係一個好有格調嘅西餐廳
環境好chilled
可能仲係因為疫情,所以客人唔算多,成個環境好靜好舒服
可以好好享受晚餐

自家製蕃茄麵包配黑欖牛油

不得不讚個蕃茄麵包
一啲都唔馬虎,好香蕃茄味
仲烘到暖暖地

澳洲藍青口配白酒雲呢拿汁 $148

先講side dish嘅蒜蓉包
好鬆脆好有蒜香
今晚食嘅兩款麵包都好味道

至於青口太約有十幾隻

每次青口都掛滿晒汁,食落都幾夾

美國安格斯肉眼扒 $328

嗌咗medium, 好粉嫩嘅肉肉
肉質啱啱好, 肉味都好濃郁

仲要好大塊
兩個人share食啱啱好

配菜有燒車厘茄同燒蒜
燒得好香,深得我個frd嘅歡心😂

阿拉斯加焗雪山 $88

先嚟就係視覺嘅衝擊
係我哋面前點火
燒完之後,賣相好吸引

至於燒蛋白嘅入面,收埋咗一個被蛋糕包住嘅雪糕
仲有oreo做餅底
一啖食晒咁多樣材料,冰火交融,口感同味道都一流

依到環境好chilled, 侍應好溫柔好有禮貌
係要行上嚟有啲攰
2020-09-01
2020-09-02 278 瀏覽
晚間餐廳禁堂食令一取消 , 我們便立即訂枱食一餐 , 消遣一下 ~近近地 , 就去位於 饒宗頤文化館 的 "悅滿軒" 用餐 ~Menu ~蕃茄麵包 : 用乾番茄製成的麵包 , 既香口又鬆軟 , 配上黑鬆露牛油 , 為這頓晚餐帶來了一個美好的序幕 ~Pan-fried Yellowfin Tuna w/spinach, goat cheese, figs balsamic dressing 香煎半熟深海黃鰭吞拿魚伴菠菜苗,配法國羊奶芝士無花果醋汁 : 天時暑熱 , 當然要點一道比較清新的菜式作 starter .... 新鮮無花果伴上用日式醬油調過味的半熟吞拿魚 , 還有爽口的菠菜苗 , 味道甜中帶鹹 , 既清新亦不失鮮味 , 再加上芝士、黑醋汁 , 味道配合的天衣無縫 , 好味到一個點 ~Roasted Spanish suckling-pig w/sauerkraut. Indonesian BBQ sauce 烤西班牙乳豬 配蘋果醋燴紅椰菜 . 印尼燒烤汁 : 乳豬烤得皮脆肉嫩 , 入味又多肉汁 , 肥而不膩 ; 蘋果醋燴紅野菜 , 味道酸酸甜甜又香口, 有驚喜 ~Beef Wel
Menu ~

Beef Wellington w/Port wine sauce 威靈頓牛柳配砵酒汁 (澳洲M5和牛牛柳) : 個酥皮覺得扎扎實實 , 中間的那一層菇菌十分香口 , 牛肉焗得生熟度是 medium well (我本人比較喜歡 medium rare), 不過撇除個人口味來說 , 這牛肉味道濃郁 , 亦算容易咬 , 配上味道甜香的 Port wine sauce , 味道是有種出乎意料的感覺 .... 像極了愛情 ~

本篇完 ~
2020-08-31 61 瀏覽
無論係扒定雞胸都好嫩,味道啱啱好五會過淡或太濃,餐廳自制既醬料好有新鮮感,另外,有叫一杯mocktail 酸酸甜甜帶有少少辣係夏天咁熱既情況都好啱飲即時解熱餐廳員工好細心好有禮貌,會詳細解釋每道菜去既當日比較無咁多人,感覺環境都係舒適既所以預約左時間先會更好如果想去放鬆吓又想打卡呢度都係五錯既選擇

餐廳員工好細心好有禮貌,會詳細解釋每道菜

去既當日比較無咁多人,感覺環境都係舒適既
所以預約左時間先會更好
如果想去放鬆吓又想打卡呢度都係五錯既選擇