餐廳: 怡紅院火鍋料理
資訊:

2024-06-13 1566 瀏覽
老蘭打邊爐、吧枱打邊爐、聽住勁歌打邊爐,別具風格﹗有趣有卓頭有話題有食物質素的火鍋店,台式中國風紅樓夢的內籠但播著現代的士高的背境音樂,周邊大屏幕播著韓國歌星跳舞演出﹗九宮格醬油架,琳瑯滿目心大心細,都係食開最基本簡單的蔥花生蒜炸蒜醬油吧﹗雷式混醬:豉油、蔥花、指天椒、生蒜蓉、炸蒜蓉,配肉類得,配海鮮蔬菜都得﹗醉檸茶,自家品牌?龍舌蘭酒?伏特加?忘記了。味道似菊花茶多過似檸檬茶,酒味清淺甜甜地易入口透心涼。泡椒鴨舌,真心想添食多碟啊﹗估您唔到的高質,肥美脹卜卜爽彈脆脆多汁滑嘟嘟。麻辣漸進式,慢慢辣出來十分刺激,就連墊底的椰菜都辣辣爽脆帶菜甜。四大冰美人拼盤:涼拌萵筍絲、涼拌香辣海蜇、胡麻醬秋葵、金箔溏心皮蛋一口鮑⭐️⭐️涼拌萵筍絲,清甜濕潤索索聲。涼拌香辣海蜇,辣辣地咸咸地爽爽地,越食越過癮。胡麻醬秋葵,狂野地大啖一咬,爽脆後噴漿黏黏的,搭上胡麻醬舒服許多。金箔溏心皮蛋一口鮑,到底皮蛋係溏心?還是鮑魚係溏心?味道似話梅又似花雕,成粒入口嚥嚥韌韌,無特別感覺。涼拌香辣海蜇⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️可以比10粒星真係要足10粒,無話可說、無可挑剔、讚不絕口﹗好食到不得了,兒時的味道,爽脆酸辣,不是現時酒樓或燒

涼拌香辣海蜇⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️可以比10粒星真係要足10粒,無話可說、無可挑剔、讚不絕口﹗好食到不得了,兒時的味道,爽脆酸辣,不是現時酒樓或燒味舖無味道腍啤啤的貨色。蒜片和牛粒⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️我同樣好想比10粒星,廚師技驚四座,和牛粒脆皮拉絲夾著香口蒜片同吃,拍爛手掌﹗大師級非一般的小食,港西餐及酒吧不能相比。

燈紅麻辣鍋⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️咸酸菜胡椒豬肚鍋⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️起雙飛一次過滿足兩個願望兩種口味﹗由台灣空降香港的火鍋店,淨係飲湯都值回票價,停不下來灌完一碗又一碗像極毒癮一樣,真係失禮晒。

燈紅麻辣鍋⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️有大豆芽有雲耳有乾辣椒有紅棗,真材實料絕不欺場,味道多層次而變化多端。咸酸菜胡椒豬肚鍋⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️有芹菜的清香,酸菜開胃醒腦,彈彈豬肚完全入味,烚完大量蔬菜的胡椒湯更加清甜可口。鴛鴦鍋不用加錢,只收一個鍋價錢,收較貴那個收費。酒吧打邊爐好食到不停講粗口,除牛類外其他全部滿分,就連麻辣湯都要飲幾碗,欲罷不能﹗

凍檸樂,灌完幾碗刺激麻辣湯即來杯凍飲,透心涼勁舒服﹗

茶樹菇姬松茸濃湯⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️足料湯底香濃甜美漿住我的嘴﹗老雞濃湯膽再配以不同食材轉變湯底味道,大量雜菌茶樹菇秀珍菇極鮮味,此味只應天上有,飲完可以即時關折痛﹗飲到我魂不附體,飲完一碗又一碗飲到見底為止,要加湯先打到邊爐了﹗

養生藥膳花雕雞湯⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️藥材芬芳不濁不澀,厚身濃郁又帶黏,雞甜味出眾,鳳脂幽香﹗飲到見底才肯放手,要立即加湯打邊爐呢。養生藥膳花雕雞湯⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️連加湯都係用藥膳濃湯,不是滾水不是清雞湯,非常落重本。白滑靚雞,薄薄油潤雞皮不膩滯,沾上蒜酥辣椒豉油品嚐更和味。

珊瑚蚌⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️第一碟厚身大大條,爽脆索索聲,鮮味兼索盡湯汁精華極美妙,無敵的珊瑚蚌﹗珊瑚蚌⭐️⭐️第二碟睇下您瘦到呢﹗薄薄衣衣瘦猛猛得層皮,咬落微爽不較肥美,隱約有丁點腥味啊。桂花蚌⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️條條又粗又長超高級,完美無缺﹗爽彈脆嫩鮮甜無比,拍案叫絕。

鮮鵝腸⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️看得到的精緻、聞得到的新鮮﹗緊記湯底大滾時燙10秒就要立即救起享用,油潤脆卜卜鮮味爽甜非凡突出﹗要大注大注地趙才能夠滿足我的慾望。

白鱔片⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️第一碟刀功超卓白裡透紅,明亮閃耀立立令﹗涮兩涮肥美皮脆肉彈,鱔脂甘香甜美無比,鮮到世界盡頭﹗白鱔片⭐️⭐️第二碟瘦削薄切不夠肥美不彈牙,沒什麼鱔脂,而且雪到乾爭爭白雪雪,看得見的瘦削帶韌。

花雕雞子⭐️⭐️⭐️沒有新鮮本地蛋香濃濃的雞子,就算只有雪蔵火雞子都食住先頂住癮先﹗花雕杞子去腥除嗅恰到好處,帶出鮮味而不帶澀,酒醇陣陣清香﹗要格外留神不要烚爆使肉汁流失,整粒塞入嘴仔內爆,汁液飛射流滿整個空間,回味無窮﹗

台灣鴨血⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️絕對不是坊間平價膠盒裝,估計係布包成形。全部掉到靚湯中沉澱一下,必須耐心地等待,讓湯汁完完全全滲透其中,浸到飽滿軟軟脹卜卜就大功告成﹗輕輕一咬滑彈入味爆汁,小心燙嘴﹗麻辣惹味刺激,提味提鮮,兩者夾得天衣無縫。真心要配麻辣湯才能發揮其潛能,跟雞湯或其他燉湯格格不入,而且會有陣陣血腥味。

魚肚⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️索盡濃郁胡椒湯或麻辣湯爆汁微爽回味再回味。野生竹笙⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️雪白的肌膚,滑嘟嘟掉到滾湯中自由浮沉,耐心讓她索盡精華。浸得滾熱辣就立即享用,厚身完整高檔次,爽脆味香濃,沒有投訴的機會。

手切騸牯黃牛吊籠⭐️薄衣衣瘦猛猛腍啤啤淡茂茂,沒怎樣感受得到牛脂牛甜。手切本地牛頸脊,略厭切得太薄口感不足,薄切滑嘟嘟少少牛甜味少少油花香,大注大注幾塊幾塊一齊塞入嘴仔更美味﹗皇帝菜⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️爽甜到彷似剛剛從後花園擇出黎一樣,那獨特的芳香菜甜真的引人入勝,翠嫩多汁迷倒萬千食家﹗西洋菜,翠綠鮮爽甜得利害,特濃西洋菜味無可抵抗。掉到雞湯裡,立即變成極香濃西洋菜湯。
茶樹菇姬松茸濃湯
珊瑚蚌、鮮鵝腸、西洋菜
花雕雞子
野生竹笙
珊瑚蚌
雷式混醬:豉油、蔥花、指天椒、生蒜蓉、炸蒜蓉
泡椒鴨舌
今日去咗中環一間叫「怡紅院火鍋料理」嘅餐廳打邊爐,聽到個餐廳名同見到門面嘅裝修,就知道呢間餐廳係主打中式風格嘅火鍋店,入到去由裝修、座位到餐具全部都採用中國宮廷風,全部都好精緻同幾有特色。今次嗌咗一人一鍋嘅午市套餐,$118一位就可以享用尊貴宮廷鍋,湯底有六款,包括麻辣、沙嗲、胡椒豬肚、冬瓜薏米、皮蛋芫荽同椰子雞,我就揀咗鹹酸菜胡椒豬肚湯,湯底非常惹味,胡椒味道非常濃郁,帶有胡椒嘅微辣同鹹酸菜嘅鹹鮮味,豬肚亦都炆得好腍身,口感爽口彈牙;肉類可以揀牛或豬,我揀咗美國穀飼肥牛,卷到一粒料嘅形狀上菜,夾起好方便;火鍋配料有高達20款可以選擇,我嗌咗自家制韭菜餃、爆汁牛筋丸、豬骨濃汁貢丸同振興魚腐,推介牛丸同貢丸,牛丸爽口彈牙,貢丸爆汁濃味,另外仲附送咗生菜同粟米;麵食可以揀出前一丁、日本稻庭烏冬、薯粉或芋絲,全部都唔使加錢;午市套餐仲包埋飲品,唔夠食仲可以追加火鍋配料,份量絕對夠飽!📍中環雲咸街43-55號余悅禮大廈地下B-C號舖及1樓102-4號舖位置就腳:🍊🍊🍊🍊餐廳環境:🍊🍊🍊🍊🍊食物味道:🍊🍊🍊🍊🍊整體CP值:🍊🍊🍊🍊🍊

位置就腳:🍊🍊🍊🍊
餐廳環境:🍊🍊🍊🍊🍊
食物味道:🍊🍊🍊🍊🍊
整體CP值:🍊🍊🍊🍊🍊
2024-08-19 663 瀏覽
同班同事聚會選擇咗中環怡紅院之前因為都去過覺得幾好食所以推介同事一齊去食同事都好想食椒鹽粟米不過咁啱嗰日冇其他嘢都中規中矩仲有好多隻酒類飲餐廳仲好困蘭桂坊添見佢酒本秘笈入面有勁多招式好搞笑🤣🤣
2024-08-12
2024-07-20 976 瀏覽
𝑹𝒆𝒔𝒕𝒂𝒖𝒓𝒂𝒏𝒕 𝑵𝒂𝒎𝒆 🍽️: 𝒀𝒊 𝑯𝒖𝒆𝒏 𝒀𝒖𝒆𝒏🏮𝐿𝑜𝑐𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛📍: 𝐶𝑒𝑛𝑡𝑟𝑎𝑙, 𝐻𝑜𝑛𝑔 𝐾𝑜𝑛𝑔𝐶𝑢𝑖𝑠𝑖𝑛𝑒 🥂: 𝐻𝑜𝑡 𝑃𝑜𝑡 🥘🫕𝑫𝒊𝒔𝒉𝒆𝒔 📸:𝑺𝒏𝒂𝒄𝒌:1. 𝐺𝑜𝑙𝑑𝑒𝑛 𝐹𝑟𝑖𝑒𝑑 𝐹𝑖𝑠ℎ 𝑆𝑘𝑖𝑛🎏遍地黃金炸魚皮🐟2. 𝑆𝑒𝑎𝑤𝑒𝑒𝑑 𝑎𝑛𝑑 𝑆𝑞𝑢𝑖𝑑 𝑃𝑎𝑡𝑡𝑖𝑒𝑠🦑紫菜墨魚餅🍘𝙃𝙤𝙩 𝙋𝙤𝙩 𝘽𝙧𝙤𝙩𝙝:3. 𝑊ℎ𝑖𝑡𝑒 𝑃𝑒𝑝𝑝𝑒𝑟 𝑃𝑜𝑟𝑘 𝑇𝑟𝑖𝑝𝑒 𝑆𝑜𝑢𝑝 🫑咸酸菜胡椒豬肚鍋🐷4. Fish Maw and Chicken Soup🐓養顏濃厚花膠雞鍋🐣𝙈𝙚𝙖𝙩:5. 𝐻𝑎𝑛𝑑-𝑆𝑙𝑖𝑐𝑒𝑑 𝐿𝑜𝑐𝑎𝑙 𝐵𝑒𝑒𝑓 𝑁𝑒𝑐𝑘🐮手切本地牛頸🐄6. 𝑆𝑝𝑎𝑛𝑖𝑠ℎ 𝐼𝑏𝑒𝑟𝑖𝑐𝑜 𝑃𝑜𝑟𝑘 𝑆𝑙𝑖𝑐𝑒𝑠🇪🇸西班牙黑毛豬肉片🐖𝙎𝙚𝙖𝙛𝙤𝙤𝙙:7. 𝐹𝑟𝑒𝑠ℎ 𝑆𝑜𝑢𝑡ℎ 𝐴𝑓𝑟𝑖𝑐𝑎𝑛 𝐴𝑏𝑎𝑙𝑜𝑛𝑒🌟🌟🌟南非鮮鮑魚(6隻)💫💫💫8. 𝐴𝑚𝑒𝑟𝑖𝑐𝑎𝑛 𝐵𝑢𝑐𝑘𝑒𝑡 𝑂𝑦𝑠𝑡𝑒𝑟𝑠 🦪美國桶蠔(6隻)🇺🇸9. 𝐶𝑎𝑛𝑎𝑑𝑖𝑎𝑛 𝐶𝑜𝑟𝑎𝑙 𝐶𝑙𝑎𝑚𝑠🇨🇦加拿大珊瑚蚌🪼𝙊𝙩𝙝𝙚𝙧 𝙄𝙣𝙜𝙧𝙚𝙙𝙞𝙚𝙣𝙩𝙨:10. 𝐶ℎ𝑒𝑒𝑠𝑒-𝐹𝑖𝑙
𝐿𝑜𝑐𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛📍: 𝐶𝑒𝑛𝑡𝑟𝑎𝑙, 𝐻𝑜𝑛𝑔 𝐾𝑜𝑛𝑔
𝐶𝑢𝑖𝑠𝑖𝑛𝑒 🥂: 𝐻𝑜𝑡 𝑃𝑜𝑡 🥘🫕

美國桶蠔(6隻)🇺🇸

9. 𝐶𝑎𝑛𝑎𝑑𝑖𝑎𝑛 𝐶𝑜𝑟𝑎𝑙 𝐶𝑙𝑎𝑚𝑠🇨🇦
加拿大珊瑚蚌🪼

𝙊𝙩𝙝𝙚𝙧 𝙄𝙣𝙜𝙧𝙚𝙙𝙞𝙚𝙣𝙩𝙨:
10. 𝐶ℎ𝑒𝑒𝑠𝑒-𝐹𝑖𝑙𝑙𝑒𝑑 𝐵𝑒𝑒𝑓 𝐵𝑎𝑙𝑙𝑠🧀, 𝐹𝑟𝑖𝑒𝑑 𝐹𝑖𝑠ℎ 𝑆𝑘𝑖𝑛 𝐷𝑢𝑚𝑝𝑙𝑖𝑛𝑔𝑠🐟, 𝐷𝑢𝑚𝑝𝑙𝑖𝑛𝑔𝑠 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝑆𝑎𝑙𝑡𝑒𝑑 𝐸𝑔𝑔 𝑌𝑜𝑙𝑘🥚, 𝐹𝑖𝑠ℎ 𝑆𝑙𝑖𝑐𝑒 𝐷𝑢𝑚𝑝𝑙𝑖𝑛𝑔𝑠🥟

流心芝士牛丸🐮& 魚皮餃🐟
爆汁皮蛋貢丸🥚 &江仔記魚片頭🥟

11. 𝑇ℎ𝑖𝑐𝑘 𝑅𝑖𝑐𝑒 𝑁𝑜𝑜𝑑𝑙𝑒𝑠 𝑎𝑛𝑑 𝐼𝑛𝑎𝑛𝑖𝑤𝑎 𝑈𝑑𝑜𝑛🍜
寬薯粉 & 日本稻庭烏冬🇯🇵

🌟六人海鮮餐🦪$2568 (+10%)

🏮怡紅院🪭
💫典雅時尚高檔火鍋店🫕裝潢融合左古代青樓🪭同現代霓紅燈元素💈佢地既濕紙巾仲用左001做包裝😏玩味超重🥹餐廳仲播住90後一定識既廣東歌🎵超有親切感👏

🍽️食物方面都好創新🌟小編都係第一次食皮蛋同芝士牛丸🐮咬落去爆曬汁超級Juicy🙂‍↔️加埋胡椒豬肚湯😋超入味👍成件事昇華左一個層次🍲最值得讚既係佢地既海鮮超足料💫大大飯鮑魚同蠔🦪咬落去彈牙同好豐滿🤩完全對得住呢個價位👍

🌟小編發現佢地既VIP好抵🥹入會即刻送左枝紅酒同埋全年8折(即時8折)👏生日月份仲會送多枝酒🍾小編都忍唔住Join左😆因爲小編一定會再回訪😎

𝑇ℎ𝑖𝑠 ℎ𝑖𝑔ℎ-𝑒𝑛𝑑, 𝑠𝑡𝑦𝑙𝑖𝑠ℎ ℎ𝑜𝑡 𝑝𝑜𝑡 𝑟𝑒𝑠𝑡𝑎𝑢𝑟𝑎𝑛𝑡 🫕 ℎ𝑎𝑠 𝑎𝑛 𝑒𝑙𝑒𝑔𝑎𝑛𝑡 𝑑𝑒𝑐𝑜𝑟 𝑡ℎ𝑎𝑡 𝑏𝑙𝑒𝑛𝑑𝑠 𝑎𝑛𝑐𝑖𝑒𝑛𝑡 𝑏𝑟𝑜𝑡ℎ𝑒𝑙 🪭 𝑎𝑛𝑑 𝑚𝑜𝑑𝑒𝑟𝑛 𝑛𝑒𝑜𝑛 💈 𝑒𝑙𝑒𝑚𝑒𝑛𝑡𝑠. 𝑇ℎ𝑒𝑖𝑟 𝑤𝑒𝑡 𝑤𝑖𝑝𝑒𝑠 𝑎𝑟𝑒 𝑒𝑣𝑒𝑛 𝑝𝑎𝑐𝑘𝑎𝑔𝑒𝑑 𝑤𝑖𝑡ℎ 001, 𝑎𝑑𝑑𝑖𝑛𝑔 𝑎 𝑓𝑢𝑛, 𝑝𝑙𝑎𝑦𝑓𝑢𝑙 𝑡𝑜𝑢𝑐ℎ 😏🥹. 𝑇ℎ𝑒 𝑟𝑒𝑠𝑡𝑎𝑢𝑟𝑎𝑛𝑡 𝑎𝑙𝑠𝑜 𝑝𝑙𝑎𝑦𝑠 𝑛𝑜𝑠𝑡𝑎𝑙𝑔𝑖𝑐 90𝑠 𝐶𝑎𝑛𝑡𝑜𝑝𝑜𝑝 🎵, 𝑐𝑟𝑒𝑎𝑡𝑖𝑛𝑔 𝑎 𝑣𝑒𝑟𝑦 𝑤𝑒𝑙𝑐𝑜𝑚𝑖𝑛𝑔 𝑎𝑡𝑚𝑜𝑠𝑝ℎ𝑒𝑟𝑒 👏

𝐹𝑜𝑟 𝑡ℎ𝑒 𝑓𝑜𝑜𝑑, 𝑡ℎ𝑒 ℎ𝑢𝑔𝑒 𝑎𝑏𝑎𝑙𝑜𝑛𝑒 𝑎𝑛𝑑 𝑜𝑦𝑠𝑡𝑒𝑟𝑠 𝑤𝑒𝑟𝑒 𝑠𝑜 𝑓𝑟𝑒𝑠ℎ 𝑎𝑛𝑑 𝑏𝑜𝑢𝑛𝑐𝑦 🤩, 𝑐𝑜𝑚𝑝𝑙𝑒𝑡𝑒𝑙𝑦 𝑤𝑜𝑟𝑡ℎ 𝑡ℎ𝑒 𝑝𝑟𝑖𝑐𝑒 👍.
2024-07-19 743 瀏覽
家姐生日慶祝同佢去咗中環怡紅院打邊爐見到本怡紅寶鑑好多招式😅真係尷尬,而不失笑容不過好有特色,好搞笑食物質素好好食😋湯底好濃郁五個人埋單$1900幾下次再嚟😚
家姐生日慶祝
同佢去咗中環怡紅院打邊爐
見到本怡紅寶鑑好多招式😅
真係尷尬,而不失笑容
不過好有特色,好搞笑
食物質素好好食😋
湯底好濃郁
五個人埋單$1900幾
下次再嚟😚
2020-07-10
生日
位於中環蘭桂坊附近的特色主題打邊爐🏮🪭親友新加坡嚟香港,想搵間特色啲嘅餐廳打邊爐,所以專登由九龍揸車去中環試😜果然係有如其名以青樓做主題嘅怡紅院🐂牛頸脊打邊爐點可以冇牛!牛頸脊鮮嫩有牛味鮑魚店員提醒淥15秒就食得,果然爽爽嫩嫩,老人家牙唔好都咬到🍡手打四寶丸四種丸都好出色,但係辣牛丸要注意裏面會有花椒,咬嘅時候小心啲桂花蚌爽口彈牙帶鮮味,我個人非常喜愛。而且桂花蚌不含膽固醇同脂肪,係注重健康飲食人仕最佳之選小記:話說揸車人士最近嘅停車場係中央廣場,但由於我架車load到好低,而個停車場非常斜!我上唔到所以駕駛人士自己留意番!
位於中環蘭桂坊附近的特色主題打邊爐🏮🪭

果然係有如其名以青樓做主題嘅怡紅院

🐂牛頸脊
打邊爐點可以冇牛!牛頸脊鮮嫩有牛味

鮑魚
店員提醒淥15秒就食得,果然爽爽嫩嫩,老人家牙唔好都咬到

🍡手打四寶丸

桂花蚌
爽口彈牙帶鮮味,我個人非常喜愛
。而且桂花蚌不含膽固醇同脂肪,係注重健康飲食人仕最佳之選

小記:
所以駕駛人士自己留意番!
2024-07-09 874 瀏覽
今日同朋友去怡紅院搵姑娘🤣🤣姑娘就冇 打邊爐就真既😎有兩層座位 裝修幾特別同朋友被安排在上層位置享用晚餐👍🏻叫左個鴛鴦湯底火焰大蝦卜卜蜆蕃茄鍋+茶樹菇姫松茸什菌濃湯鍋比較上黎 卜卜蜆個湯會比較濃味啲好飲啲裡面都好多料可以食 鮮甜好味西班牙黑毛豬肉片 $168豬肉片嫩滑易入口🐷紐西蘭羊肉片 $168羊肉好鮮嫩細緻 有少許羊羶味🐑金箔糖心皮蛋一口鮑 $148皮蛋+鮑魚 意外地呢個幾match 好好食 推介👍🏻冰鎮秋葵 $68雪到凍凍冰既秋葵 點上醬料好滋味
今日同朋友去怡紅院搵姑娘🤣🤣

冰鎮秋葵 $68
雪到凍凍冰既秋葵 點上醬料好滋味

2024-06-22
2024-06-18 947 瀏覽
Lunch都可以打卡既一人邊爐.餐廳名叫怡紅院就知餐廳行玩味路線😆 環境精緻打卡~Lunch一大班同事嚟食仲可以樓上包房😙 人少少坐卡位都好有特色❤️.午市超級抵食 一人邊爐只需$118!包湯底 蔬菜 4款配料 烏冬或出前一丁 仲有嘢飲😋.皮蛋芫荽山鍋 芫荽唔算多🌿 但清清地都幾好飲胡椒豬肚湯底就非常夠味 胡椒味濃 偏辣😋 反而麻辣湯底就唔算好辣 質地稀啲.推薦江仔記魚片 手打蝦丸同手打墨魚丸😋 手打丸真材實料 非常彈牙整體性價比好高✨
Lunch都可以打卡既一人邊爐
餐廳名叫怡紅院就知餐廳行玩味路線😆 環境精緻打卡~
皮蛋芫荽山鍋 芫荽唔算多🌿 但清清地都幾好飲
整體性價比好高✨
今個星期又凍番 又係時候打邊爐啦大家又有冇試過去青樓打邊爐呢?黎到門口 掛哂紅燈籠 已經充滿特色見到寫住「接客中」嘅牌 就梗係打開門睇下啦一入到去 見到連啲包廂都充滿中國特色 樓高兩層 一轉上去就見到「國色天香」四隻大字一坐低 店小二就俾張「賣身契」你 其實係menu黎又見到安全套包裝嘅濕紙巾就連drink list都係以前嘅春宮圖所有野都符合哂怡紅院呢個主題 睇得出餐廳嘅心思 玩味十足 不過而家去餐廳 最怕係只係打卡而食物麻麻好彩怡紅院食物質素都唔錯 睇得又食得【紅樓醉夢鴛鴦鍋 $528】蟹粉蟹肉竹笙濃湯素翅鍋 / 橙紅麻辣鍋一邊係林黛玉 一邊係賈寶玉人偶將湯淋喺佢地身上 等佢地一齊殉情 我地就有湯可以打邊爐啦打邊爐之前 可以先品嚐個素翅湯足料之餘 味道滋潤香濃由於我地懶 見到有咩拼盤即刻揀因為一次過可以試多幾款【你最牛拼盤 $488】澳洲和牛粒 精選手切騸牯牛 手切本地牛頸脊【四大冰美人拼盤 $488】萵荀絲 香辣海蜇 醬漬鮑魚 秋葵【四大丸王 $108】手打墨丸 手打蝦丸 怡紅丸 邪流丸 (各兩粒)【特色菜籃 $98】【自家製響鈴 $58】餐廳仲有一個小心思賣身契(menu)上有
今個星期又凍番 又係時候打邊爐啦
大家又有冇試過去青樓打邊爐呢?
黎到門口 掛哂紅燈籠 已經充滿特色

澳洲和牛粒 精選手切騸牯牛 手切本地牛頸脊

【四大冰美人拼盤 $488】
萵荀絲 香辣海蜇 醬漬鮑魚 秋葵

【四大丸王 $108】
手打墨丸 手打蝦丸 怡紅丸 邪流丸 (各兩粒)

【特色菜籃 $98】
【自家製響鈴 $58】

餐廳仲有一個小心思
賣身契(menu)上有個位可以寫對聯
上聯係「燈紅酒綠滾一滾」
如果你寫一個創意嘅下聯
而又被掌櫃挑選 就可獲贈精緻有酒精飲品一杯
我地太肚餓嘅關係 未諗到個下聯就趕住落單啦
整體用餐體驗好好 環境好之餘
食物質素都好唔錯 係同朋友相聚好地方
装修风格独特,对于火锅来说算是很新潮的选择火锅食材属于中上等,但价钱偏高,性价比见仁见智服务有待提高,最近遇到香港寒潮,店里冷气对着客人直吹,店员坚持不能调整。不论是上菜还是收碟子也是动作粗鲁全程黑面。中环的火锅店越来越多,这家可以尝试但绝对不算首选
装修风格独特,对于火锅来说算是很新潮的选择
火锅食材属于中上等,但价钱偏高,性价比见仁见智
中环的火锅店越来越多,这家可以尝试但绝对不算首选

2024-01-09 1289 瀏覽
想試好耐嘅邊爐,因為裝修夠特別,餐牌又得意。叫左麻辣同椰子雞鴛鴦鍋,麻辣味道唔算太辣,可以接受嘅香辣,惹味👍🏻 d野食都新鮮,牛肉好味😋 有好多唔同類型嘅酒嗌,中西混合版邊爐。
2023-12-31
  • 醬料
  • 薯粉
  • 桂花蚌
  • 手切本地牛頸脊
  • 自家製黑松露蟹肉餃
2023-12-29 1314 瀏覽
中環蘭桂坊SOHO一帶嘅食肆真係唔同啲,好似呢一間火鍋店由個名到裝修到食物都真係非常精彩美輪美奐。雖然冇影到裝修,但係睇啲餐具同埋嗰個醬油盤你就知呢間舖頭嘅老闆真係精心打造佢嘅火鍋店。打邊爐之前叫小食是常識,佢啲小食都好食,尤其鍾意佢個避風塘粟米同埋炸魷魚鬚,其實我哋叫咗好多嘢,不過OpenRice只可以upload 12張相,所以睇住呢啲先啦。火鍋配料質素睇呢三碟肉你就知一啲都唔野少啦,真係新鮮好味道。其他配料都唔錯,總之就係眼睛同味蕾嘅享受。
其他配料都唔錯,總之就係眼睛同味蕾嘅享受。
We do not recommend this restaurant if you’re looking for a hotpot meal especially on a frigid night. Our experience showed a disregard for customer satisfaction.Upon arriving on an evening where the temperature was a mere 8°C, we were told all tables were fully booked. We understood and sat by the door to wait, repeatedly stating our hope to move inside if an indoor table became available. Multiple (3 tables) empty indoor tables remained as the frigid night went on. We waited until the last rou

Multiple (3 tables) empty indoor tables remained as the frigid night went on. We waited until the last round of intake (8:45pm) and asked politely to move inside given the biting cold and a pregnant woman with us. However, the manager rudely refused. He loudly insisted it was not his problem by saying “第一,唔係我哋餐廳嘅責任,我一開始同你講左你地係坐門口嘅” , and did not want to move our hotpot by saying “第二,你成枱都係嘢唔係要我搬過去呀嘛?”, despite vacant seats having been available for hours.

His hostile attitude ruined our dinner on such a chilly night. Moreover, the over HKD 3,300 price tag for our group of four was not justified by the mediocre food quality. Dishes and broth lacked flavor. Several peers, offer similar pricing, their food, broths and superior hospitality make for a markedly more pleasurable hotpot dining experience though.

This restaurant fails in accommodating customers or even a pregnant woman on a barely 8°C evening. I suggest searching elsewhere rather than risk indifferent staff while seated freezing by the door as tables inside sit empty. One unpleasant experience in the cold was enough for me to cross this option off my list.

如果你在寒冷的夜晚尋找火鍋餐,我不建議這家餐廳。我們的經驗顯示他們對顧客滿意度毫不在意。

當天晚上溫度只有8°C,我們被告知所有的座位都已滿。我們理解了這個情況,於是坐在門口等待,並多次表示希望如果有室內座位空出來的話能夠搬進去。

然而,整個寒冷的夜晚過去了,室內有多個(3張)空著的桌子,但餐廳沒有讓我們搬進去。我們一直等到最後一輪進場(晚上8:45),禮貌地要求搬進去,因為天氣非常寒冷,還有一個孕婦和我們一起。然而,經理非常無禮地拒絕了我們的要求。他大聲地說:“第一,唔係我哋餐廳嘅責任,我一開始同你講左你地係坐門口嘅”,並且不願意搬我們的火鍋,還說“第二,你成枱都係嘢唔係要我搬過去呀嘛?”,儘管有空著的座位已經有好幾個小時了。

他的敵意態度破壞了我們在如此寒冷的夜晚的晚餐。而且,我們四個人總共消費超過了港幣3,300元,但食物的品質只是普通而已。菜品和湯底都缺乏味道。相比之下,其他價格相似的餐廳提供了更好的食物、湯底和服務,讓火鍋用餐體驗更加愉快。

這家餐廳在8°C的寒冷夜晚也不願為孕婦提供室內座位。寫這篇review 是希望讓其他人也考慮餐廳真實的服務態度及食物質素。
2023-12-21
生日
2023-12-21 688 瀏覽
上海好朋友來香港想吃懷舊香港沙嗲牛肉火鍋又想打卡,第一時間諗起呢間店,未開始吃已被裝修及餐牌吸引,朋友青年女孩問起餐牌內的招式是什麼?成年人的我也不知怎回答😅🤣🤣🤣食物價錢比較貴,未試過也值得一去,不過最不好原來是有限時間,只有兩小時,事前訂檯時沒人告知,後來服務員在用餐一小時後即通知last order,之後每15分鐘過來望一望,最離譜是在最後20分鐘時已要求我們埋單!在餘下15分鐘的時候,火鍋中仍有食物已急不及待問我們仍要不要,想問你要我怎回答你呢?!之後服務員立即迅速緊急收拾檯面所有東西,我朋友們真的不知所措,而我也非常難為情!真的不想生氣!但怎可如此這樣服務質素???😤😅
2023-12-07 933 瀏覽
很早之前已經有留意到這間 怡紅院火鍋料理 的環境裝修得很特別 特別適合打卡 瞬間由現代回到古代 咁啱中環附近就去試下在網上搜尋時 是因為這間有椰子雞鍋湯底 才被吸引到的·🥥原隻椰子雞鍋本來是衝著這個鍋過來 店員會在面前倒入一整個椰子的水湯底非常清甜 而且雞肉的份量都幾多的 ·鴨血還是第一次食到完全沒有味道的鴨血·紐西蘭羊肉片沒有很重的羊味道 得幾塊 好珍貴🌝真心一句 食物全部都是沒有什麼特別 普通火鍋的材料 份量唔多 價錢又貴🌝
在網上搜尋時 是因為這間有椰子雞鍋湯底 才被吸引到的
🥥原隻椰子雞鍋