2017-12-12 97 瀏覽
是日,和男朋友到銅鑼灣覓食,來到朋友推薦的心之食堂。銅鑼灣A出口,沿著勿地臣街行,第二個街口轉入耀華街,便會看到百樂中心,路程大概3分鐘,不難尋找。心之食堂位於百樂中心十二樓,升降機門打開,心之食堂的logo便映入眼簾,牆上的櫻花圖案,透示著日本的味道。進入心之食堂,餐廳不大,只有數張枱,但座位闊絡,沙發椅坐得舒適。店內燈光柔和,裝潢以木材和黑白色為主,牆上掛著一架單車,整體感覺簡約温馨,有家的味道。坐下後,我們急不及待點餐,看到黑板上心知推介有牛肉壽喜鍋,當然不能放過。牛肉壽喜鍋首先上菜的是牛肉壽喜鍋,店員先送上舊式gas爐和黑色沙鍋,開爐把日式醬油湯煲滾,再讓我們自己把材料放進去,像打邊爐般。壽喜鍋的材料主要是肥牛及蔬菜菇類,一件件整齊有序地排放著,牛肉卷成一朵朵花兒般,鮮豔奪目。未幾,醬湯已經滾開,我們把材料全部放進去。熱騰騰的蒸氣在空中升起,香氣四溢,提示我們可以開動了。日式醬油湯底甜甜的,我不喜歡太甜的湯底,但心之食堂的壽喜燒調味剛好,十分清甜,多吃不覺膩。肥牛及蔬菜吸收了壽喜燒的精華,不用再沾上醬料,已經十分入味。肥牛光看樣子以為很肥,吃落卻不覺太多肥膏,但口感軟腍易咬開,
是日,和男朋友到銅鑼灣覓食,來到朋友推薦的心之食堂。

心之食堂位於百樂中心十二樓,升降機門打開,

店內燈光柔和,裝潢以木材和黑白色為主,
牆上掛著一架單車,整體感覺簡約温馨,有家的味道

牛肉壽喜鍋
香氣四溢,提示我們可以開動了

牛肉壽喜鍋
。肥牛及蔬菜吸收了壽喜燒的精華,不用再沾上醬料,已經十分入味。肥牛光看樣子以為很肥,吃落卻不覺太多肥膏,但口感軟腍易咬開,配上日式醬油湯底,十分美味

紫薯甘粟餅
大大塊紫薯甘粟餅,上菜時切開了兩份,方便食用
。外面煎至金黃色,香脆可口,內𥚃是滿滿的紫薯,軟腍香甜,夾著大大粒甘栗粒,配上沙律醬一起吃帶點酸甜,很好的餐前小吃

心之火焰鐵板牛柳粒

朋友介紹時,到網上翻看食評,就是被這道火焰鐵板牛柳粒吸引,想來到心之食堂’玩一玩’火

火焰鐵板名乎其實,店員先淋上白蘭地後點火,鐵板上的牛柳粒串立刻被熊熊火焰吞沒了,看得我們十分興奮,觀感十足
。然而,火焰像煙花一樣瞬間即逝,幸好我們一早拿定相機,拍下最美的一幕

心之火焰鐵板牛柳粒
火焰退去後,空氣中隱隠殘留著酒香和火烤的氣味,留下的不是頹垣敗瓦,而是’浴火從生’的牛柳粒串。細看,牛柳粒串插在了心形的菠蘿片上,以三色椒分隔開,加添色彩,造型也花了心思

心之火焰鐵板牛柳粒
牛柳粒煮得剛好,鮮嫩不會韌,配上黑椒的香辣,三色椒軟腍,生津解膩
,視覺和味覺都得到享受,不枉我們專程來吃。

李小龍卷
李小龍卷賣相精緻,心之食堂更把裝飾用的小長椅子當成碟子用,把壽司齊整地擺在小長椅上,還有一個芥末心心在旁,十分可愛

李小龍卷
李小龍卷材料豐富,口感煙韌的珍珠米,包裹著炸蟹鉗,蟹柳,青瓜,還有餐牌沒有寫的牛油果,外面沾滿蟹籽,口感多重且清新,配上甜酸的千島醬,在小卷上加了少許咸咸的魚子醬,味道層次更多
。唯蟹肉既份量不算多,嗜蟹的我未能過足口癮

黑松露牛油帶子
帶子共有四隻,煎香,以椰菜絲伴碟,上面點綴了黑松露,更添貴格

黑松露牛油帶子
以鐵板上菜,上菜時還冒著煙,熱騰騰剛出爐的模樣,吃下去滿口都是黑松露及牛油的香味
,帶子很新鮮爽口,讚!

胡椒豬骨湯煮硯
胡椒豬骨湯煮硯,雖然這道菜賣相不甚特別,但卻是充滿驚喜
。一喝下去首先感受到濃郁的黑椒香味,在冬天吃特別暖胃。蜆不是十分大,但非常新鮮,清潔乾淨沒有沙,配上濃郁的豬骨湯,十分惹味

配菜娃娃菜也是十分合襯,吸收了湯的精華,非常美味。最後我們把湯都喝完了,但沒有口渴的感覺,相信沒有加味精。
胡椒豬骨湯煮硯

心之食堂的食物,沒有太多奢華的裝飾,更著重食物的質素和味道,能感受到師傅用心的製作,味道比我吃過的一些大型西餐廳更好味,價錢卻比大餐廳平
,走中位價格,是一間值得回頭和推薦的小店。支持

餐牌
2017-11-29
2017-12-11 21 瀏覽
之前上咗間樓上餐廳食飯叫心之食堂,價錢都算合理 ,叫咗杯青蛙王子“青蛙王子”食物價錢算合理,但飲品就唔太值,其實只係忌廉加綠茶雪糕,真係有啲失望三文魚加帆立貝刺身,刺身就幾新鮮,幾有鮮味”火炙牛柳”觀感一流,但牛柳食落唔太新鮮,同無乜牛味“心之蛋捲”幾樣材料加埋食落幾滑,蛋加芝士,蟹子,仲有啲三文魚肉唔錯“原條鰻魚石鍋飯”成條鰻魚大大條,啱晒我鐘意食鰻魚嘅人

三文魚加帆立貝刺身刺身就幾新鮮,幾有鮮味
”火炙牛柳”觀感一流,但牛柳食落唔太新鮮,同無乜牛味

“原條鰻魚石鍋飯”成條鰻魚大大條,啱晒我鐘意食鰻魚嘅人
2017-12-10 1098 瀏覽
百樂中心有很多食肆,每次來到都令我有選擇困難症,今次約朋友吃飯,朋友決定吃日本菜,那就心之食堂吧!餐廳裝修簡單樸實,最引人注目一定是「心之食堂」的標誌,哈哈!餐廳有推介菜式,原條燒菠蘿很吸引,可是今次忘了點,只有等待下次。我先點了一杯熱檸檬果茶,甜度適中,有淡淡檸檬清香,既解渴又解膩,非常好,哈哈哈!我們點了一份三文魚,三文魚非常肥厚,紋路清晰,色澤鮮明剔透。嚐一口,魚肉充滿彈性,新鮮厚實,吃得很滿足呢!這裡的串燒也不錯,我們點了炸雞皮和炸雞軟骨粒,經過油炸後,反而將雞油炸了出來,炸物不太油膩,非常酥脆可口呢!雞軟骨粒每粒都很酥脆,咬下去「卡滋卡滋」很過癮。最愛鰻魚的我,今天就是為了鰻魚石頭飯而來。原隻鰻魚燒得香氣逼人,鰻魚又肥厚又大件,比我的手掌還要長,完全是這家店的鎮店之物啊!哈哈!石頭鍋的飯量挺多的,米飯沾滿了鰻魚汁的魚香味,一口鰻魚一口米飯,米飯還有些飯焦,增加口感,好滿足啊!😂我們吃得太投入了,想再嚐嚐其他菜式。又點了一份大板燒,內餡足料,有很多蔬菜,配上醬汁和木魚絲,恰到好味。▪️餐廳的菜式不俗,尤其鰻魚石鍋飯,現在還令我回味無窮呢!

嚐一口,魚肉充滿彈性,新鮮厚實,吃得很滿足呢!

雞軟骨粒每粒都很酥脆,咬下去「卡滋卡滋」很過癮。

我們吃得太投入了,想再嚐嚐其他菜式。

▪️餐廳的菜式不俗,尤其鰻魚石鍋飯,現在還令我回味無窮呢!
2017-12-06
  • 原條鰻魚石鍋飯
2017-12-08 22 瀏覽
同朋友行完times square, 朋友介紹耀華街百樂中心有間日本野,就一於去試下啦上到去地方細細,似家庭式經營,建議各位book左枱先好黎兩個女仔,唔算太餓,叫左:燒牛脷牛脷一上台既時候已經勁香,咬落好林,唔會un,而且係用脷芯,唔係用脷尖。好想再order多串😂鹽燒雞翼普普通通,不過不失。可能岩岩個牛脷太好食,將呢個雞翼比下去😂燒雞腎呢個又係好正,燒完一d都唔乾,而且好爽口,推薦芝士他他炸蝦炸蝦上面po左他他醬再po多塊芝士,食落個味幾特別,但略嫌個他他醬同芝士味太濃,掩蓋左蝦味邪惡包名乎其實咁邪惡,因為係用上珍寶帶子刺身包住鵝肝,呢兩樣野原來係可以咁夾脆脆吞拿魚腩卷用左吞拿魚腩碎、蟹子、青瓜同埋天婦羅脆粒,再加上一種特別既沙律醬,個魚腩食到落口仲好肥美,好好食呀三文魚刺身串其實係將三文魚以一串串既形式上枱,味道同普通刺身一樣,但呢個presentation絕對可以呃like 😂食飽飽,又再繼續去行街lu

上到去地方細細,似家庭式經營,建議各位book左枱先好黎

兩個女仔,唔算太餓,叫左:

燒牛脷

鹽燒雞翼

燒雞腎
呢個又係好正,燒完一d都唔乾,而且好爽口,推薦

芝士他他炸蝦

邪惡包

脆脆吞拿魚腩卷

三文魚刺身

食飽飽,又再繼續去行街lu
2017-12-07 20 瀏覽
銅鑼灣嘅日本餐廳有好多,呢間真係食完一次會再翻去食嘅居酒屋一黎到梗係叫翻杯野飲先啦,右邊係果汁飲品,本來諗住佢就咁俾杯果汁我嫁咋,好驚喜佢俾左梳打果汁我,味道唔會太甜,氣又唔會太多。雖然話就話居酒屋,佢嘅刺身都好新鮮,海膽大大件,入口即溶好滿足。李小龍卷,有兩個大大嘅蟹鉗係度,一睇就知佢好足料。中間除左有炸蟹錯之外,仲有好多蟹柳絲係中間,食落啖啖肉。胡椒豬骨湯煮蜆,個胡椒豬骨湯好重黑椒,冬天食完個人好暖,啲湯好鮮甜飲落辣辣地咁好正呢個係推介嘅火牛三寶,一上枱淋左啲酒落面頭,成碟即刻養哂火,燒左一陣先熄,認真有睇頭。最低個牛肉卷除左有蝦仲有荀,食落好爽,同上面果兩串牛串好唔同,感覺較為清新。右邊係牛舌,好厚肉耐且好入味,食落仲有小小酒味。去嘅時候大概係6,7點,唔需要排隊而且啲野食又好快上
銅鑼灣嘅日本餐廳有好多,呢間真係食完一次會再翻去食嘅居酒屋

右邊係牛舌,好厚肉耐且好入味,食落仲有小小酒味。

去嘅時候大概係6,7點,唔需要排隊而且啲野食又好快上

今日行完銅鑼灣SOGO同金百利攞住戰利品去食飯,今日揀咗日本菜,很好味先來飲杯無酒精嘅蘋果醋,開胃又健康我就自己點左杯女仔啱飲嘅!Hoegaarden 啤酒BB燒蘆筍食落去果然係又很嫩口同新鮮再嚟就係秋葵沙律補充骨膠原,刺身係三文魚加吞拿魚等,含有奧米茄的深海魚,都係美顏已有健康,食入口啖啖肉,三文魚魚腩粒,食落去真的很新鮮,一點也不油膩,因為有很多蔬菜沙律,灑上芝麻粒很香口這個火焰鐵板牛柳粒真的是驚喜,上桌面的時候還熊熊烈火,真的是名副其實這個是必點的菜,我真的很鍾意,吸晴度100分!口感很好,充滿牛肉的香味,外面能夠鎖住肉汁,啖啖牛柳香這個香草豬頸肉,食落去很爽,我們都好欣賞香草很香,烹調出來的味道。加很多香草的配搭,令豬頸肉完全不油,好好味這個BB雞軟骨都好有水準,加上檸檬汁配搭一流這裏餐廳坐得很舒適,還有電視可以看,這這裏的人都是慢慢邊食邊講細細聲,氣氛好開心的呢。這裏是拍拖,或朋友敘舊,享受美食首選之地方!
今日行完銅鑼灣SOGO同金百利
攞住戰利品去食飯,今日揀咗日本菜,很好味
蘋果醋$28 hoegaarden西柚橙汁白啤$58

先來飲杯無酒精嘅蘋果醋,開胃又健康
我就自己點左杯女仔啱飲嘅!Hoegaarden 啤酒
燒bb蘆筍
BB燒蘆筍食落去果然係又很嫩口同新鮮
秋葵刺身沙律
心之火焰鐵板牛柳粒

這個火焰鐵板牛柳粒真的是驚喜,上桌面的時候還熊熊烈火,真的是名副其實[火焰加鐵板]
燒香草豬頸肉2串
燒雞軟骨串
這個BB雞軟骨都好有水準,加上檸檬汁配搭一流
這裏是拍拖,或朋友敘舊,享受美食首選之地方!
蘋果醋$28 hoegaarden西柚橙汁白啤$58
燒bb蘆筍
秋葵刺身沙律
燒香草豬頸肉2串
燒雞軟骨串
  • 燒BB蘆筍
  • 蘋果醋
2017-12-06 20 瀏覽
銅鑼灣多好野食不嬲都知!今日試咗哩間日本野,裝修幾精緻高檔,樓上鋪幾骨緻,充滿日本風味。一推門,個度嘅人都好熱情主動,服務態度幾好,上野食個陣仲會有溫馨提示,幾貼心。我試咗佢嘅火焰鐵板牛柳粒,有得睇火焰山表現,真心覺得好壯觀。燒完嘅牛柳粒香味岀曬黎,聞到都流口水。牛柳粒夾埋三色椒一齊食好夾,無咁重肉味。果然係招牌作品,推薦大家一定要試!仲有帶子鵝肝包,細細舊好可愛,入面帶子脹卜卜好大粒!加埋鵝肝嘅甘香,一啖食落好滿足好夾,鮮味岀曬黎!我仲試埋佢嘅日式餃子同吉列牛柳粒飯,幾有特色!餃子好香脆,煎得好香,咬落一啲都唔油,而且有汁流岀!吉列牛柳粒好特別,原來炸嘅牛柳粒都好香脆,口感幾特別。仲有最愛嘅燒菠蘿!好多汁呀!原條上好多肉好正!野飲我叫咗芒果特飲,果味好香,而且大大杯添!哩間日本野真心唔錯,值得再次幫襯呀!

2017-12-05 13 瀏覽
今日開ot 收左工都成九點鐘,同朋友去搵間餐廳諗住食下宵夜,飲下清酒。我地係銅鑼灣行左陣見OpenRice 話依間好似幾好就上黎試下!入到去裝潢唔算係好高級,但睇得出係有心思,成個感覺好warm!我地入座個陣2130都未算多人。但去到撘九到就開始多!一坐低第一時間叫返枝清酒先!心之清酒 300ml ($148) 入口都唔錯。 之後就叫大量野食啦!第一味叫左個黑椒鐵板豬手($88)咁大碟豬手都係88蚊,仲要係鐵板上,真係超值!豬手夠林,有油香,亦唔會話太多脂肪。好食。之後就叫左個牛肉壽喜鍋($108)牛肉份量唔少,最正係配菜夠多!壽喜燒湯底吸曬牛肉既精華,再將佢地煮入配菜入面。所有菇都有好濃既牛味同湯底既甜味!正!跟住見佢有個叫刺身串串好似幾得意,就每樣叫一串黎試下!黑松露帆立貝($48)三文魚($38)吞拿魚($38)三文魚同吞拿魚都幾好但冇乜特別,最特別係個帆立貝!松露味同帆立貝好夾,帆立貝亦夠曬鮮味!正!之後叫左個螢光尤魚($68)雖然得6舊,但都超值!每隻都夠大,咬落去仲會係口入面爆一股海水味出黎!好似置身海洋一樣!因為叫太多野食所以一次過影幾樣!首先講下個脆脆吞拿魚腩卷($68

之後就叫大量野食啦!第一味叫左個黑椒鐵板豬手($88)

之後就叫左個牛肉壽喜鍋($108)

之後叫左個螢光尤魚($68)

因為叫太多野食所以一次過影幾樣!
首先講下個脆脆吞拿魚腩卷($68)
有吞拿魚蓉、蟹籽、仲有好多炸粒令口感好豐富!又夠曬鮮味,好食!
仲有個心之蛋卷($88)
蛋唔會太老,入面仲有流心芝士!正!
厚燒牛舌心($58)
牛舌好彈牙,又唔會太蘇,燒到岩岩熟又夠蕉味,正!

最後就係火焰鐵板牛柳粒($88)
牛枊夠林同夠香,依個菜式唔洗多講,淨係睇佢依個火都抵!

2017-12-05 10 瀏覽
同朋友係開銅鑼灣行完街,就順便喺附近食埋dinner😆😆😆一打開份Menu ,就見到鰻魚飯嘅相大大幅放左係頂,一見到就覺得好吸引,所以就好不猶豫咁點左嚟食🤤黎到之後,幅相果然冇呃人!個鰻魚飯上邊嘅鰻魚真係超大條,一個石鍋都放唔晒!一望到個飯,未食都覺得超滿足🤤條鰻魚又大又滋味就唔再講,個飯都好大碗,而且仲熱辣辣😚😆朋友就叫咗個蒜片牛柳粒飯,我無試到,不過聽佢講都係話覺得個飯超大而且超熱,識咗好耐都仲熱😆之後我哋仲點左一份三文魚,厚薄適中,鮮甜好味😛我哋仲點咗個小食,係雞軟骨粒,炸得香脆可口,因為頭先個飯嘅份量好多,所以我哋都用咗啲雞軟骨來送飯食㗎😆😆飲品方面就叫咗杯巨豐提子汁,特別鍾意佢啲冰放得唔多,咁就唔使話飲到最尾杯提子汁變到好淡啦😛😛最後,當然唔少得係甜品,呢度有兩款雪糕揀,分別係綠茶味同埋芝麻味,我哋有兩個人,咁就啱啱可以食晒兩種味啦😍
同朋友係開銅鑼灣行完街,就順便喺附近食埋dinner😆😆😆
之後我哋仲點左一份三文魚,厚薄適中,鮮甜好味😛
2017-12-04
2017-12-05 9 瀏覽
Happy Friday, 當然要搵間餐廳同朋友吹下水食下飯。朋友提議去Cwb食日本野,上Openice 搵咗間食評不錯的曰式餐廳,非常有驚喜,吹水食野的好地方。我地一去到,老闆娘服務好好,好詳細介紹D食物。佢介紹左個牛肉壽喜鍋,入面有肥牛,金菇和冬茹。而且肥牛,肉質嫰滑,價錢只係108元,性價比很高。我同朋友想食串燒,叫左燒鷄腎串,火喉控制得很好。蟹肉忌廉餅,外層炸得香脆可口,餡料味道好鮮甜。心之蛋卷,係呢度招牌菜之一,聽個名已甜到入心,食落囗,很香很滑。登登登,又係我最鍾意食的日本粟米和燒番薯。唔使講,我一定食到停唔到口。食飽飽,食理芝麻雪糕和綠茶雪糕作為甜品。當然唔少得飲品,點咗巨峰提子汁和熱生薑茶。呢個凍凍地的天氣,飲熱薑蜜就啱晒。

我同朋友想食串燒,叫左燒鷄腎串,火喉控制得很好。

蟹肉忌廉餅,外層炸得香脆可口,餡料味道好鮮甜。

食飽飽,食理芝麻雪糕和綠茶雪糕作為甜品

2017-12-03 28 瀏覽
心之食堂,曰式餐館是位於,銅鑼灣時代廣場背後的耀華街3號百樂中心的1203室上,這裡,旺中帶靜的,恰好適宜放工來樂樂的呀!👏面積不算大的餐館,装飾也挻从簡的,如今,興環保啊!👏餐館牆上有架粉紅色嘅單車,电視上也播放著音樂的,一派生氣勃勃的感覺!😁👍心之火焰鐵板牛柳粒 $88在我們的眼前點了把紅紅火火的火焰,把那精美的牛柳粒串燒得香,嫩,滑兼有黑椒的香味,串中還有三色燈籠椒的配襯!👏海膽一隻$58,三文魚四片$38海膽,甜儿帶点儿像蛋黄的香味的,雖,只是那麼一小块的,也感覺到少吃多滋味的感覺啦!😜三文魚,厚厚實實的4片,肉鮮美甜兼嫩滑的呀!👍👍👍要是那芥辣再辣点儿的,也就更妙的啊!枝豆 $38,原條鰻魚石鍋飯$118枝豆,極為新鮮兼好嫩鮮的呀!👍👍👍太好吃了!真想再來一份呀!😁😁😁鰻魚石鍋飯一大整条的鰻魚在石鍋上,岀品做得恰到好處的👍一點兒也不會焗焦糊了的,肉貭還是鮮,嫩,滑及香香的,甜甜的味兒,給人們又嚐到了快樂之快感啊!😁😁👍還有那滿滿的石鍋飯,做得同是香噴噴的同時,也真是份量夠十足的啊!👍😁😁曰式炒什菜$58如此特別的是,此炒什菜是用煮酒來炒的呀!👍👍👍有酒香味四溢的,菜炒得是那樣

心之火焰鐵板牛柳粒 $88

海膽一隻$58,三文魚四片$38

枝豆 $38,原條鰻魚石鍋飯$118

鰻魚石鍋飯

曰式炒什菜$58
如此特別的是,此炒什菜是用煮酒來炒的呀!👍👍👍有酒香味四溢的,菜炒得是那樣的爽口有甜味濃郁的呀!👍👍👍也許,煮酒,可以驅趕寒氣吧?!在此冬季,吃上點兒,可還真不錯的呀!

彩虹卷$68
色彩缤纷,果然真的像彩虹呈现在我的眼前,寿司馅料有,炸蝦,青瓜,牛油果,蟹籽,紫菜,鱼松粉及黑鱼子制作而成的,中间的馅料脆口非常的,外层也感柔軟的寿司飯團!👍👏😁

2017-11-28 37 瀏覽
係銅鑼灣好方便嘅位置,出左地鐵站行5分鐘內就到。而上到鋪頭細細地,但空間都好闊落,坐得幾舒服。去到睇menu, 有幾多野都啱食嘅,咁我同我朋友就一齊嗌左幾份share食。份牛柳粉好食,肉質夠冧又多汁,仲有好香嘅炸蒜係面,食落口好野味!而份餃子都煎得好香口,即嗌即整所以係熱辣辣上枱!熱食好好食。而仲有鰻魚飯,份鰻魚好重料!真係勁長勁大條,都係熱食好好食!仲有燒茄子同燒豬頸肉,都值得一試! 杯野味個名好cute,叫青蛙王子,個味都幾好,唔會太甜,綠茶味。整體黎講,成間鋪頭好適合一大班朋友黎吹水架,又有啤酒飲,值得一試。
係銅鑼灣好方便嘅位置,出左地鐵站行5分鐘內就到。

而上到鋪頭細細地,但空間都好闊落,坐得幾舒服。

而仲有鰻魚飯,份鰻魚好重料!
真係勁長勁大條,都係熱食好好食!

仲有燒茄子同燒豬頸肉,都值得一試!

2017-11-07
2017-11-28 34 瀏覽
原本打算去西環的一間日本店吃生日飯,查看OpenRice,原來已經結業,唯有就著「鰻魚飯」搜尋一下,本身鐘情小型食店 ,不過風險高,細看其他人的的食評後,就決定一試銅鑼灣的樓上小店。不熟悉後街,但原來同座有一間人氣的韓式燒雞店。入到店內,只有一枱人,我們二人座在窗邊。有架單車(好像真的使用過)掛在牆上作裝飾,增加了室內空間的趣味。當然要點鰻魚飯,另外有同行的至愛三文魚刺身、燒牛串、胡椒湯煮蜆。因為滿五百元可以有八五折,後加了清酒和鐵板豆腐。三文魚刺身先到。沒有期望,但原來很新鮮-驚喜!接著是鰻魚飯,是一大條肥美鰻魚在石鍋飯上,很滿意。清酒易入口,杯子可以自選。牛肉串燒插在菠蘿尾,出塲時由店員點火,牛肉粒很香,味道也調得好。胡椒湯煮蜆的賣相毫不吸引,蜆是小小的,而湯竟然像出前一丁的味道!失望⋯鐵板豆腐熱辣辣上場,可惜醬汁味道似是現成買來的,而且太咸。整體滿意,下次再來知道要點什麼了!

不熟悉後街,但原來同座有一間人氣的韓式燒雞店。

三文魚刺身先到。沒有期望,但原來很新鮮-驚喜!

接著是鰻魚飯,是一大條肥美鰻魚在石鍋飯上,很滿意。

清酒易入口,杯子可以自選。

鐵板豆腐熱辣辣上場,可惜醬汁味道似是現成買來的,而且太咸。

整體滿意,下次再來知道要點什麼了!
2017-11-26 37 瀏覽
收工同朋友落銅鑼灣食好野,日本野係我地最愛😍一早上到黎都已經見到有幾枱客,過多一陣食食下都已經坐滿哂人,成間餐廳都幾熱鬧店員好好客同友善咁同我地介紹廚師推介,最後我地叫左個壽喜鍋而餐牌上既食物種類都幾多,而且價錢合理,想食咩就用枝水筆係餐牌上面寫壽喜鍋有娃娃菜、冬菇、本菇同肥牛,食材非常新鮮,湯底好濃郁,甜甜地,所有食材索哂d湯汁,好正,肥牛脂肪比例均勻,牛味好重,天氣凍食呢個好正邪惡包,都真係幾邪惡,紫菜包住帶子,帶子夾住鵝肝,帶子非常鮮甜,鵝肝油脂好香,正彩虹卷,顏色鮮豔,賣相好靚,裡面包住炸蝦,脆卜卜,上面仲有蟹籽同魚籽,口感豐富,非常好食蟹肉忌廉餅,炸得好香脆,食落唔油膩,都幾creamy心動大阪燒,出到黎真係一個心形,好靚,食落幾香,中間濕濕地,唔會好乾。鹽燒雞翼,燒到岩岩好,皮脆肉嫩,好味芝麻雪糕,好濃郁既芝麻味,係成餐既happy ending
收工同朋友落銅鑼灣食好野,日本野係我地最愛😍

店員好好客同友善咁同我地介紹廚師推介,最後我地叫左個壽喜鍋

蟹肉忌廉餅,炸得好香脆,食落唔油膩,都幾creamy

鹽燒雞翼,燒到岩岩好,皮脆肉嫩,好味

芝麻雪糕,好濃郁既芝麻味,係成餐既happy ending
2017-11-24 39 瀏覽
耀華街商廈一向是特別美食集中地,今日來到心之食堂試試日式料理,順便同朋友聯誼一下。心之食堂的門面佈置非常精美,櫻花🌸風景畫很賞心悅目,場內卡位亦坐得舒服。餐牌的選擇以燒物為主,也有些季節限定款式。先上枱的是牛肉壽喜鍋,湯底十分濃郁,牛肉輕輕一焯已吸收醬油鮮甜味。原條鰻魚石鍋飯是今晚的亮點!鰻魚大大條,外脆內軟,再配合甜醬油和飯焦,味道一流。串燒點了厚燒牛舌心和京蔥雞肉串。牛舌,雞肉串較有驚喜,京蔥清甜爽口,食完唔會留異味,雞肉嫩滑帶肉汁。心動大板燒果然令人食指👍🏻大動,粉漿下得剛好,內有大量椰菜絲和章魚🐙粒,很足料!黑松露牛油帆立貝上枱時熱辣辣,黑松露為帆立貝增添貴氣,松露的咸香令人吃下更覺鮮甜。心之食堂的食物製作夠用心,不過餐廳主打精緻日式料理,份量偏小,如果男仔來吃可能要多叫幾款主食。

餐牌的選擇以燒物為主,也有些季節限定款式。