2017-12-26 44 瀏覽
同朋友在銅鑼灣行街,見到派食物單張之食物圖畫幾有特色,餐廳名叫心之食堂,就咁睇個餐廳名好似會對食客用心去到做菜式,或是有個愛心的廚師,入去食午餐睇佢係咪真係能夠令乘客滿意。心之火焰鐵板牛柳粒,將牛柳粒加菠蘿粒串起成2串串燒,再用火燒一片牛柳粒,是好溫和的火焰充滿熱力,之後先放回碟上食,牛柳粒整之香滑野味。豬軟骨烏冬,豬軟骨很鬆軟仿似食緊骨膠原,有些少肉食又唔肥膩,令到湯底都有豬軟骨香味的。蟹肉忌廉餅,餅外面好脆入面嘅蟹肉又有忌廉味,食落好咬口切開來食更可食真D 餡料味,而且沒有油膩的感覺。鹽燒雞翼是串燒雞翼燒帶有鹹鹹地,用串燒做法特別令喜歡食雞翼的人多一種口味。黑松露牛油帶子,將黑松露放在牛油帶子上面,令到黑松露味同帶子好夾,帶子大隻肉厚夠鮮味,好少見有呢種菜式,今次食到覺得食得很豐富。

2017-12-26 112 瀏覽
聖誕節仍是單身的我當然要約好同為單身的朋友一起渡過,今次朋友提議到心之食堂共享晚餐。------------------------------一星期前於openrice book枱,前一天和當日都有電話confirm booking的。晚餐限時一小時三十分鐘。李小龍卷 $68有四件,味道一般,頭尾兩件插著大大的蟹鉗,要咬開蟹鉗才可吃到連著的很小的蟹肉,中間兩件蟹肉份量正常。燒雞軟骨 $38有三串,好吃,味道偏鹹。芝士他他炸蝦 $58有三隻,本來以為是咬開炸蝦內會有拉絲芝士,原來是炸蝦上鋪了半熔化的片裝芝士,味道正常。蟹肉忌廉餅 $33二件切開成四份(來不及影相友人便先吃一份了),味道不錯。香蔥石板牛舌 $68牛舌份量多,軟軟腍腍的,底下鋪滿了大量的蔥,個人認為十分好吃,只是醬汁偏鹹。心の火焰鐵板牛柳粒 $88侍應先點燃酒精,再倒在牛柳粒串上,非常吸睛。牛柳粒不韌,軟腍有牛味,但只是微暖而已,鐵板上的薯角則是熱辣辣的。菠蘿十分甜且多汁。味道不錯,打卡一流。汁燒牛肉飯 $48比想像中小碗,牛肉大概七八片,味道帶甜。------------------------------埋單$441連

李小龍卷

李小龍卷 $68

燒雞軟骨

燒雞軟骨 $38
有三串,好吃,味道偏鹹。

芝士他他炸蝦

芝士他他炸蝦 $58

蟹肉忌廉餅

蟹肉忌廉餅 $33
二件切開成四份(來不及影相友人便先吃一份了),味道不錯。

香蔥石板牛舌

香蔥石板牛舌 $68

心の火焰鐵板牛柳粒 $88

汁燒牛肉飯
汁燒牛肉飯 $48
比想像中小碗,牛肉大概七八片,味道帶甜。
埋單$441連加一服務費,沒有服務可言,可能聖誕節正日客人較多。不會主動供應茶水,埋單叫兩次,有入錯單。不飽,個人認為可以有更好的選擇。
2017-12-25
燒雞軟骨
香蔥石板牛舌
2017-12-26 38 瀏覽
今年聖誕無情人,24號自己乖乖咁留係屋企之後,25號又出動啦今晚約左朋友食飯,難得第日唔駛返工緊係去有酒既地方朋友話黎心之食堂,都估到佢係想去居酒屋飲酒飲左清酒之後,開始叫野食首先黎個鐵板牛舌,一上枱就咋咋聲,好吸引,好大陣醬油味道牛舌用左D靚既部乏,所以食落唔會羶同難入口,相反仲好香,幾好咬口另外叫左個石鍋鰻魚飯.好多枱客人都叫左依個飯,香噴噴,最岩夜晚凍凍地食好大鍋下,份量幾大,最鍾意食D飯焦飯焦又香又脆鰻魚好大條好長,加埋鰻魚汁仲好食魚肉好滑,無乜骨,所以可以好放心食食完再另外叫D野食,今晚好開心

今晚約左朋友食飯,難得第日唔駛返工緊係去有酒既地方
朋友話黎心之食堂,都估到佢係想去居酒屋飲酒

飲左清酒之後,開始叫野食

首先黎個鐵板牛舌,一上枱就咋咋聲,好吸引,好大陣醬油味道

好大鍋下,份量幾大,最鍾意食D飯焦
飯焦又香又脆
鰻魚好大條好長,加埋鰻魚汁仲好食

魚肉好滑,無乜骨,所以可以好放心食

食完再另外叫D野食,今晚好開心
2017-12-25 32 瀏覽
行完工展會,攰到傻,上黎食個日式晚餐醫下肚先,記得上次食完印象唔錯,而且價錢合理,一於同老公黎食多次心之魚生飯。$98魚生飯新鮮,廚師好有心思咁樣整咗個心形,色彩繽紛非常吸引!中間一層仲有蟹籽相間住!真係好花心思心動大阪燒。$78心動大阪燒又係好有心思,整咗個心形🧡好香濃蛋香,配上沙律醬好開胃鹽燒三文魚頭。$78鹽燒三文魚頭燒剛剛好,最中意食魚頭,加上檸檬汁,完全可帶出三文魚的鮮味!豬軟骨烏冬。$48豬軟骨入味,好多件豬軟骨,細細件易入口,啖啖肉,烏冬又彈牙,作為主食也不錯!秋葵刺身沙律。$88秋葵刺身上次食過記得好正,所以今次再嗌,保持水準真係冇失望!份量足,雜錦刺身配秋葵真係唔錯,質感特別又開胃!青蛙王子。$58其實係綠茶雪糕加薄荷忌廉綠茶雪糕,好好飲喎,綠茶味香濃,解渴一流!

心之魚生飯。$98

心動大阪燒。$78

鹽燒三文魚頭。$78

豬軟骨烏冬。$48

秋葵刺身沙律。$88

青蛙王子。$58
2017-12-24 20 瀏覽
一直都知百樂中心有好多餐廳 今次同朋友想試下呢間日式食堂餐廳唔算大多位 但都坐得舒服 可惜係我地兩個太大食 叫左好多野 來張枱唔係好夠位擺餐廳裝飾都比較樸實 但都有可愛之處呢間日式食堂都有好多選擇 有主食 串燒 甜品 壽喜燒 炸物等等 我地每樣都試啲好滿意我地試左蟹肉忌廉餅($33)同紫薯甘碟栗餅($33) 雖然前者冇咩蟹肉味 但好滑 好香忌廉味 好味而後者就更正 味道香濃 又好真材實料 甚至食到入面真係有紫薯同甘栗粒兩款都唔會炸得好厚 食落好脆 值得一試邪惡包($38)放係木凳上好cute其實呢個即係燒過既帶子加鵝肝 真係好好好好味帶子既鮮甜同鵝肝既油香mix 埋 好正 係必食心之魚生飯($98) 一試枱真係好開心 賣相好吸引 好有心思 將魚生飯砌成一個心形又有好多款魚生 都幾新鮮 唔錯唔錯燒芝士翠肉瓜($38) 唔錯唔錯 燒完仲保留到翠肉瓜既汁 好juicy 而且估唔到同芝士係咁夾 好味牛肉壽喜鍋($108)呢個係餐廳推薦 咁就一定要試下 真係見到好多客人都有點甚至有客入問我地係食緊邊款都想點黎試下壽喜鍋賣相好吸引而且性價比好高 好大份 又好味 啲牛好鮮甜 完全冇冰鮮味而且個湯底都
一直都知百樂中心有好多餐廳 今次同朋友想試下呢間日式食堂

又有好多款魚生 都幾新鮮 唔錯唔錯

甚至有客入問我地係食緊邊款都想點黎試下
壽喜鍋賣相好吸引
而且性價比好高 好大份 又好味 啲牛好鮮甜 完全冇冰鮮味
而且個湯底都好正 有啲甜 但食食下就覺得有啲重口味 要飲多啲水

我地都分別點左心之果汁特飲($38) 同藍碟花白桃乳酸($48) 都幾好飲

2017-12-18
2017-12-24 22 瀏覽
今日同左朋友們黎銅鑼灣食聖誕餐,朋友們都係戀愛中,所以24號正日自然要留比愛人,我地就提早小小慶祝一下聖誕節,唔BOOK位基本上唔會有好既餐廳,我地偉大既B小姐就幫我地搵左依間樓上餐廳黎到地方都算企理,食野同傾計都好方便店員推介食壽喜鍋,個鍋望落幾精緻,一開始已經滾熱先湯底好夠醬油味,而且加埋洋蔥,個湯上枱已經好香開始滾起黎,個湯既味道越黎越濃,大家都試左小小湯先有湯底點可以無野食,日式牛肉即刻殺到,牛肉滾一會便可以吃,牛肉雪花紋路清晰,脂肪感充足,味道一流金菇配底湯底味道唔錯,湯底較多會更惹味另外仲叫左其他和食,整體味道唔錯,值得推介
黎到地方都算企理,食野同傾計都好方便

店員推介食壽喜鍋,個鍋望落幾精緻,一開始已經滾熱先

湯底好夠醬油味,而且加埋洋蔥,個湯上枱已經好香

開始滾起黎,個湯既味道越黎越濃,大家都試左小小湯先

金菇配底湯底味道唔錯,湯底較多會更惹味
另外仲叫左其他和食,整體味道唔錯,值得推介
2017-12-22 44 瀏覽
又到一年一度的聖誕,今年有伴侶的我,當然不可像往年般在正日跟朋友吃飯,所以我們提早了食飯呢今次聚會的地點是各人投票的,最後最多人選了這家心之食堂之前已聽過大名,不過還是第一次來到這兒呢想不到這兒地方比想像中的乾淨,很有居酒屋的感覺先來一個吧枱雞雞四寶,名字很有趣,當然全部都是跟雞有關雞翼串燒味道不錯,咸度適中,吃起來很脆口,肉質嫩滑雞軟骨也是相當脆口,入口感覺不錯火牛三寶,其實是牛肉串燒拼盤,牛扒肉質鮮嫩,加了7味粉相當惹味牛柳粒串燒也是肉味濃郁,值得一試即場燒起來的感覺看得多,但這個拼盤燒起時已有肉的香味,令人已有想吃的衝動帶子鵝肝邪惡包,相當肥膩和邪惡但又不試不行,紫菜相當香脆,鵝肝相當肥膩,帶子的鮮味則可中和鵝肝的肥度,配合得不錯因為開始吃大餐,所以聖誕的感覺相當濃郁
今次聚會的地點是各人投票的,最後最多人選了這家心之食堂

之前已聽過大名,不過還是第一次來到這兒呢
想不到這兒地方比想像中的乾淨,很有居酒屋的感覺

先來一個吧枱雞雞四寶,名字很有趣,當然全部都是跟雞有關

雞翼串燒味道不錯,咸度適中,吃起來很脆口,肉質嫩滑

雞軟骨也是相當脆口,入口感覺不錯

牛柳粒串燒也是肉味濃郁,值得一試

因為開始吃大餐,所以聖誕的感覺相當濃郁
2017-12-21 68 瀏覽
老友生日,老友話事‼️她老人家就為了18:00前入座有半價,就挑了這間在商業大廈內的小店整座大廈很多食肆,我們太早了,電梯不用等‼️ 但我們20:00多走,樓下等電梯等到在街上,怕怕這店賣 home feeling,進店已有位小女孩迎接,應是店長女吧店長負責煮食,幾位女士負責招待,我們應是晚市第一枱客人拖羅及蟹膏壽司也不錯,滿滿的,擺在迷你木椅上,加分‼️ 火燒牛柳,即場點火,都是呃like把戲燒白鱔很肥美,即叫即燒,一串兩件,$98很貴吧‼️但又有我們這些人叫,還叫兩客燒菠蘿當然不能錯過,食串燒就一定要叫菠蘿🍍,唔係唔知呱還有邪惡包,帶子夾鵝肝,全晚最特別的了炒雜菜、白酒煮蜆都是可以的海膽刺身也好大隻這是一個家庭小店,想要有日本人親切的感覺,需要多點時間,多點客人,價錢更要親民一點

店長負責煮食,幾位女士負責招待,我們應是晚市第一枱客人

拖羅及蟹膏壽司也不錯,滿滿的,擺在迷你木椅上,加分‼️
火燒牛柳,即場點火,都是呃like把戲

燒白鱔很肥美,即叫即燒,一串兩件,$98
很貴吧‼️但又有我們這些人叫,還叫兩客

燒菠蘿當然不能錯過,食串燒就一定要叫菠蘿🍍,唔係唔知呱

還有邪惡包,帶子夾鵝肝,全晚最特別的了

炒雜菜、白酒煮蜆都是可以的

海膽刺身也好大隻

酒煮蜆
海膽
Cwb
2017-12-16 90 瀏覽
今日去開銅鑼灣SOGO買完野又係搵嘢食嘅時間,經開銅鑼灣百樂中心成幢大廈都有唔同嘅餐廳,好多人排隊搭lift,當中梗係揀我致愛之一,選擇咗日本居酒屋拉,就試下依家《心之食堂》,去居酒屋緊系食刺身、燒物、壽司,石頭煱之類嘅東西啦,鰻魚是我最愛之一,今日就係為鰻魚石頭鍋飯而來的,原條鰻魚石鍋飯,估唔到鰻魚比石鍋更長,睇落石鍋細細,原來裡面嘅飯容量驚人,好大碗,鰻魚肥美配合鰻魚汁深透落飯底,粒粒飯都俾鰻魚汁包圍,同埋石鍋一直都夠熱,更熬出了飯焦,增加了口感好滿足,火焰鐵板牛柳粒2串,店員放下牛柳粒之後即場為串燒點火,見到整條串燒都被火焰包圍,場面震撼!串燒以三色椒夾住厚厚多汁既微辣味牛枊粒,份外滋味,而且底部既燒菠蘿,燒到好甜又多汁,菠蘿正心之蛋卷,軟綿綿嘅厚身玉子燒入面夾住少許蟹子同芝士,增加口感,感覺幾得意!之後點左依度出名嘅帶子鵝肝包名邪惡包,外型已經好吸引,用紫菜包住大大粒帶子,帶子𥚃面夾住充滿油份既鵝肝,好好食,心之魚生飯,魚生鮮美及多料,正
原條鰻魚石鍋飯
心之蛋卷
邪惡包
心之魚生飯,魚生鮮美及多料,正
心之魚生飯
2017-12-14
原條鰻魚石鍋飯
心之蛋卷
心之魚生飯
  • 心之火焰鐵板牛柳粒
2017-12-15 110 瀏覽
同姊妹們在銅鑼灣Happy Hour完已經夜晚10點幾,飲完有D肚餓,朋友見OPENRICE 度BOOK 附近既心之食堂有7折,所以就上去食少少野。 上面環境偏細,不過因為已夜深所以唔係好多人,即刻就有位。 我地叫左幾樣野,分別係: 吞拿魚腩壽司,胡椒湯煮蜆,燒牛肉飯及大板燒。坦白講,唔知係間店本身就水準不太好,還是係因為太夜上去既關係,野食堅唔掂。 吞拿魚腩壽司 – 一咬就散胡椒湯煮蜆 – 湯ok,但蜆有沙燒牛肉飯 – 好普通大板燒 – 一夾即散 下次都係去樓上既深宵夜堂吧

上面環境偏細,不過因為已夜深所以唔係好多人,即刻就有位。

吞拿魚腩壽司 – 一咬就散

胡椒湯煮蜆 – 湯ok,但蜆有沙

燒牛肉飯 – 好普通

大板燒 – 一夾即散

下次都係去樓上既深宵夜堂吧
2017-12-15 40 瀏覽
銅鑼灣係最佳shopping既地方 亦係最佳穩好西食既地方今次穩左間樓上日本小店去食我既晚餐百樂中心樓上就可以找穩到佢既蹤跡裝潢温馨有趣有穩家的感覺 7點亦已經滿座了七成但店員服務質素及上菜速度都不俗仲有個大單車係頂?很新奇的想法三文魚刺身要讚既絕對係wasabii 佢係真。山葵 而五係普通既素質一d都五辣 仲試到粒粒既纖維正呀 試得出佢地既用心三文魚也算新鮮串燒(雞皮。雞翼。雞軟骨)大大份串燒 份量不少仲有類似椒鹽來調味 一d都五會淡 底下亦有生菜吸油 令到成個感覺冇甘油利雞皮五似坊間既小小串雞皮佢係成支都係食得我好過瘾雞肉串惹味燒汁再加上嫩滑雞件 令我食過翻尋味仲有d䓤隔住食感覺健康有口感 蒜炒牛柳粒蒜味十足 牛柳都略多同易咬開d蒜令我齒甲留香 中意食蒜既朋友可以試試胡椒蜆湯有娃娃菜tim蜆都幾多有成七八粒 一d都知得過且過而且湯底非常濃胡椒鮮味不錯乳酸飲品易入口 不會太甜烏龍茶亦能解油利這一餐過足我串燒癮
銅鑼灣係最佳shopping既地方 亦係最佳穩好西食既地方
今次穩左間樓上日本小店去食我既晚餐

百樂中心樓上就可以找穩到佢既蹤跡

裝潢温馨有趣
有穩家的感覺 7點亦已經滿座了七成
但店員服務質素及上菜速度都不俗

仲有個大單車係頂?很新奇的想法

三文魚刺身

要讚既絕對係wasabii 佢係真。山葵 而五係普通既素質
一d都五辣 仲試到粒粒既纖維
正呀 試得出佢地既用心
三文魚也算新鮮

串燒(雞皮。雞翼。雞軟骨)

大大份串燒

乳酸飲品
易入口 不會太甜
烏龍茶亦能解油利

這一餐過足我串燒癮
朋友之前一直推薦呢間係銅鑼灣既日式小店 今日終於夾到時間一齊黎食 入到間餐廳已經覺得好溫馨 周圍都有柔和色調 成個decoration好有家的感覺 另一邊係開放式廚房 根據我觀察 呢邊應該負責刺身壽司類食物😂 入面仲有個廚房處理燒物熟食等由燒物到壽司刺身都有好多選擇 而且價錢合理!🤩叫左杯蘋果醋 同啲燒物好夾 而且係健康飲品😜帆立貝刺身(左) 邪惡包(右)成間餐廳既壽司刺身都會用迷你小櫈上碟 非常有創意同kawaii😍個鵝肝燒得岩岩好 脆得黎又juicy🤤紫菜對整體口感有畫龍點睛的效果🤩🤩他他醬炸蝦 🍤 個炸粉厚薄恰好 蝦肉爽脆可口 秋葵加埋木魚乾口感一流 我一個人可以自己食四串😂燒牛舌厚切而且非常入味 加埋羊扒醬 酸酸地好開胃 見啲燒物質素不錯 我地再encore呢個燒茄子啲蒜鋪滿哂面 蒜香味呼之欲出 👍👍👍燒脆肉瓜是我至愛 仲加左層芝士 清新得黎又多層口感☺️☺️成間餐廳氣氛環境食物都令人賞心悅目食既途中見到隔離台個火焰牛柳粒非常吸引出哂火😎😎下次再同朋友黎試佢同埋其他串串🤤🤤
朋友之前一直推薦呢間係銅鑼灣既日式小店
今日終於夾到時間一齊黎食

由燒物到壽司刺身都有好多選擇 而且價錢合理!🤩

叫左杯蘋果醋 同啲燒物好夾 而且係健康飲品😜

帆立貝刺身(左) 邪惡包(右)

個鵝肝燒得岩岩好 脆得黎又juicy🤤

出哂火😎😎
下次再同朋友黎試佢同埋其他串串🤤🤤

2017-12-03
2017-12-13 41 瀏覽
今日係星期二仲要等幾日先至可以有假放😅所以一定要搵啲美食🍽令到自己🈶感覺到人生嘅幸福☺唔會成日只得埋頭苦幹😂一定要奬勵下自己😇咁樣人生才有充滿希望啊😏⋯⋯兩個人喺銅鑼灣行下行下,見到有一啲人龍呢度排隊搭見到派傳單有一間叫~~心知食堂~~佢嘅傳單非常吸引👉用心製作👈梗係佢要試一試啦😬芝士脆雞五件$58用鐵板奉上,滿滿嘅芝士,香脆可口,鹹少少就更好帶子鵝肝包$38帶子鮮甜,鵝肝煎得好香,外面包着脆脆的紫菜😋秋葵刺身沙律$88份量超大😋而且沙律菜非常爽脆🥗仲凍凍地添☺秋葵加刺身非常夾👍原條鰻魚石鍋飯$118鰻魚超大塊🍚蓋過成個飯面😋熱辣辣由石鍋奉上,食到最後仲有飯焦食添牛肉壽喜鍋$108🍲湯底超級鮮甜可口,牛肉鮮嫩多汁,仲有大量雜菌和娃娃菜😋梗係要嘆番杯冰凍汽水都只係$18😋👍
今日係星期二
兩個人喺

芝士脆雞五件$58

用鐵板奉上,滿滿嘅芝士,香脆可口,鹹少少就更好

帶子鵝肝包$38
帶子鮮甜,鵝肝煎得好香,外面包着脆脆的紫菜😋

秋葵刺身沙律$88

原條鰻魚石鍋飯$118
牛肉壽喜鍋$108🍲

湯底超級鮮甜可口,牛肉鮮嫩多汁,仲有大量雜菌和娃娃菜😋
梗係要嘆番杯冰凍汽水都只係$18
😋👍

2017-12-13 44 瀏覽
又到左再慶祝生日既dinner。今次朋友決定後呢度食,仲上星期都黎試過覺得唔錯。我地一早 book 左檯,所以唔驚無位呢度地方唔算大 , 因為仲早既關係四人檯兩人坐都可以,坐得都算舒服。三文魚同帶子刺身三文魚漬飯 - 但係麻麻地牛肉壽喜燒- 都幾濃味牛肉卷同細蕃薯仔- 都幾好味!最後呢個好特別既好似係蘑菇芝士!朋友覺得幾好食, 我就覺得有點熱氣呢度服務又幾好,食既野都唔係連鎖店可以食到既野!大家想試下新野可以黎試下!值得一試架!

三文魚同帶子刺身

三文魚漬飯 - 但係麻麻地

牛肉壽喜燒- 都幾濃味

牛肉卷同細蕃薯仔- 都幾好味!

最後呢個好特別既好似係蘑菇芝士!

朋友覺得幾好食, 我就覺得有點熱氣

2017-12-11
2 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
2017-12-12 31 瀏覽
小店面積不大,廚房已佔據了一半的鋪位。食物算不上正宗的日本菜,但老闆在調味以至上碟的設計上下了些功夫,效果叫人有所驚喜。邪惡包:紫菜下有兩片厚厚的半熟帶子包著煎香的鵝肝,只有大堆頭的感覺,吃不出味道的和諧海胆:加拿大平價海胆,一股腥味,不建議三文魚串串刺身:採用魚腩位,肥美道十足鐡板豆腐:有點像客家煎豆腐,怪怪的燒雞皮:火喉不勻,那股雪味揮之不去燒雞軟骨:軟骨下付有一點雞肉,很好吃牛肉壽喜燒:份量很大,如其說是壽喜燒,倒不如說是甜醬油湯鍋。牛肉味濃但筋大多,有點難咀嚼,菜很鮮甜整體而言,不過不失~
海胆:加拿大平價海胆,一股腥味,不建議
三文魚串串刺身:採用魚腩位,肥美道十足
鐡板豆腐:有點像客家煎豆腐,怪怪的
燒雞皮:火喉不勻,那股雪味揮之不去
燒雞軟骨:軟骨下付有一點雞肉,很好吃
整體而言,不過不失~

2017-12-02
  • 燒雞軟骨