2018-11-15 105 瀏覽
同一大班朋友聚會,最開心就係食得舒服坐得舒服,service都吳錯,門口望已經好吸引,裡面裝修好精致,入面好優雅,有日式既房間,因為卜位時已經full曬無房,所以只好坐外面的位,但都屬於坐得舒服,成班人不停吃不停叫我估都有成六十碟都有,😂😂可能分分中吳只😝😝因為食物好食,而且又夠熱,所以都食到忙曬形鬼甘開心,其中叫左串燒,好多食日本嘢既地方,串燒吳係間間好食,呢度燒得好香脆又夠熱,其中我至愛的燒雞皮,又脆又熱又香口,仲有個溫泉流心蛋,真係好正,吳知點形容,總之就係好食,我地叫左好多嘢,一路食一路encore,全晚食得真係開心,初時朋友約去黃埔食反,唸吳到有乜車去,點知原來出黃埔地鐵站隔離街甘近,不過去食前記得卜位,因為閒日都爆曬,真犀利。
2018-11-14
認識德美壽司,全因尖沙咀的分店,那時,廚司發辦無咁盛行,吃到一餐美味的壽司拼盤,已經很好了。 依家日本菜多到如男人進入女兒國,你要平有平要靚有靚要特別有特別,看得眼花撩亂。 以前朋友都常常說會去吃德美壽司,現在朋友也因選擇太多而去少了很多。 今晚來到紅磡,行完Aeon,經過德美壽司,有點肚餓,於是入去食個簡單晚飯。 無辦法,去得就質素有保證, 又一定不會錯,起碼不是對面鮨文的那個價位。 最經典的選擇莫過於這個極上壽司拼盤,我很記得認識這間壽司店全因這個美到不行的拼盤。 同美登利同樣經典。 呑拿魚腩,吞拿魚,池魚,油甘魚,赤貝,帆立貝,星海鰻,牡丹蝦,海膽,三文魚籽,樣樣都靚。 個人最愛肥美的海膽,油甘魚和新鮮的赤貝。 星海鰻也是德美經典作品,燒過後溶化係口的美,正。 牡丹蝦是最精彩的,蝦頭可炸可湯,今晚有點肚餓所以決定炸來吃,做小食。 就這樣兩個人吃個簡單晚餐,百多元有十足享受,多不錯。 經典就是經典。 德美壽司 紅磡黃埔新村德民街31號地下1B號舖

同美登利同樣經典。

個人最愛肥美的海膽,油甘魚和新鮮的赤貝。

星海鰻也是德美經典作品,燒過後溶化係口的美,正。

就這樣兩個人吃個簡單晚餐,百多元有十足享受,多不錯。

經典就是經典。

德美壽司
紅磡黃埔新村德民街31號地下1B號舖
2018-11-02
2018-11-11 74 瀏覽
之前都有食過尖沙咀個間,今次夜晚行過就想食,鋪門口都已經好有日本feel,一睇就清楚知係日本菜叫咗一個壽司set🍣自己唔係太鍾意食三文魚,所以淨番嘅選擇唔多,德美都係保持一向嘅水準,每一舊色澤都好靚,每個刺身嘅紋理都好清晰,睇得岀係即切😋好fresh ,每一件都係剌身厚而飯少,為求成件刺身可以包住成舊飯食🤤每食一啖都覺得好滿足😇小食叫咗鰻魚,燒得岩岩好👍又多汁仲叫咗甜蝦剌身😍仲頭可以加錢整湯🦐🦐

小食叫咗鰻魚,燒得岩岩好👍又多汁
仲叫咗甜蝦剌身😍仲頭可以加錢整湯🦐🦐
2018-11-11 95 瀏覽
我好鍾意食日本菜,不過已經食厭左集團連鎖嗰啲,所以想幫襯下小店。今日經過黃埔德民街,發現左呢間日本餐廳,門面好有日本特色,於是就同朋友入咗去試啦佢都有幾多嘢食,壽司、刺身、串燒、天婦羅,應有盡有我哋試左軟殼蟹牛油果卷,非常足料!呢度應該有成隻軟殼蟹,牛油果份量亦都好足夠,加埋沙律醬同埋蟹籽,我同朋友都食得好滿足呀!串燒都係即叫即燒,呢串帆立貝新鮮熱辣,帆立貝肉仲大大粒添,oishi仲有個鰻魚飯,鰻魚好大塊,亦都好好食,好有鰻魚味,我個朋友係鰻魚控,大讚好食個飯仲送埋甜品,完美句號呢餐食左三百蚊,抵食!下次試埋其他壽司先~

佢都有幾多嘢食,壽司刺身、串燒、天婦羅,應有盡有

個飯仲送埋甜品,完美句號

呢餐食左三百蚊,抵食!下次試埋其他壽司先~
2018-11-08 2332 瀏覽
今晚阿媽又罷煮,所以落左樓下食日本野。去左喺黃埔新村既德美壽司🍣咪睇佢喺橫街,一入到去、晚上7點都夠都滿哂座、平日都咁勁,估佢唔到啊🤣其實諗返起我好多年前都食過一次lunch,冇諗過呢邊喺食肆成日易手既年代呢間「老店」仲係屹立不倒,而且睇返啲一帶佢都算係最大既舖位。好傳統嘅日式料理店嘅設計,有吧枱之外仲有相反,而且入房仲要除鞋坐榻榻米,連店員嘅制服都一絲不苟,感覺到佢要做正宗嘅日本料理。一坐低店員送上熱茶同menu,立馬點左老媽子最愛既鰻魚飯定食。我就揀左天婦羅🍤配熱烏冬定食,平均都係100蚊,又幾抵wow😃兩個定食先送上味噌湯同沙津🥗,份量一啲都唔hea,不過我覺得味噌湯有啲咸,阿媽又話OK😅😂之後就先黎左個天婦羅🍤配熱烏冬🍜天婦羅好鬆脆、雖然得4舊有啲少,不過質量一啲都唔錯👍🏼烏冬就好大碗,上湯好甜,烏冬偏粗而且好彈牙,麵質好食!我同阿媽食下食下之後鰻魚飯就黎埋,一個木盒上好靚🥰🍱盒入面先用一大塊朴葉🍁🌿墊底,再放沾左醬油撈埋蛋絲既飯,上面就有兩大塊鰻魚🐟wow! 塊鰻魚好厚好甜,醬油好香又唔會過濃、啲飯索左啲鰻魚香同朴葉既香,又升左一個層次!雖然個飯唔係話好大份、又唔係話好多「花

天婦羅烏冬定食

活鰻魚朴葉飯定食

我同阿媽食下食下之後鰻魚飯就黎埋,一個木盒上好靚🥰🍱盒入面先用一大塊朴葉🍁🌿墊底,再放沾左醬油撈埋蛋絲既飯,上面就有兩大塊鰻魚🐟wow! 塊鰻魚好厚好甜,醬油好香又唔會過濃、啲飯索左啲鰻魚香同朴葉既香,又升左一個層次!雖然個飯唔係話好大份、又唔係話好多「花神」,但基本功做足、好食!😋😋😋
跟餐甜品

跟餐仲有個小小既甜品🍮,係一個奶凍布甸仔,甜下個口好夠啦!100蚊晚餐食到咁高質同足料既日式定食、真係大滿足!而且好鍾意呢間舖頭啲餐具🍴都係有自己名、又唔會用啲一次性物料、抵讚👍🏼
2018-11-08
5 分鐘 (堂食)
天婦羅烏冬定食
活鰻魚朴葉飯定食
跟餐甜品
  • 活鰻魚朴葉飯
2018-11-07 151 瀏覽
我妹知道我跟我媽來吃過之後,就要我請她也吃一次。這間分店就在我家附近,她卻久久沒吃過!昨晚就帶她來吃了!店裡裝修十分日式!我妹一雙興奮的小手!吞拿魚魚茸飯看!多吸引人啊!我現在打食評也口水直噴!把生的XX蛋(不會寫sorry哈哈)倒進去!你可以看到吞拿魚的份量很多!而且下面的壽司飯已經調味好,不需要加豉油已經很好吃了!這個我十分推薦!點餐還附送沙律跟面鼓湯。壽司A set 8個壽司🍣跟我妹分著吃三文魚子十分鮮甜!好吃!那個蛋很彈牙,蛋味十足!真的很出色!2個人吃了$400有找。很滿足的一餐!
我妹知道我跟我媽來吃過之後,就要我請她也吃一次。
這間分店就在我家附近,她卻久久沒吃過!
昨晚就帶她來吃了!

店裡裝修十分日式!

我妹一雙興奮的小手!

吞拿魚魚茸飯

看!多吸引人啊!
我現在打食評也口水直噴!

把生的XX蛋(不會寫sorry哈哈)倒進去!
你可以看到吞拿魚的份量很多!
而且下面的壽司飯已經調味好,不需要加豉油已經很好吃了!
這個我十分推薦!

點餐還附送沙律跟面鼓湯。

壽司A set
8個壽司🍣跟我妹分著吃

三文魚子十分鮮甜!

好吃!

那個蛋很彈牙,蛋味十足!真的很出色!

2個人吃了$400有找。
很滿足的一餐!

2018-11-03 158 瀏覽
剛去完日本, 朋友知我口痕又想食日本嘢,就book 咗星期五晚去呢間店。其實以前Lunch都有食過,當然好食先再去,今次就食晚餐。未夠7點就經滿座,等朋友時叫了一份枝豆 ($22),量都多,食吓小食醫住個肚仔先,枝豆又含豐富蛋 白質,營養價值超高。朋友嚟到就即刻叫這個 德美壽司拼盤C ($378) (吞拿魚、池魚、油甘魚、帆立貝、魷魚、甜蝦、海膽廿、德美熟蛋.......),識食就唔會揀三文魚,一定要揀食吞拿魚,入口即溶係口。其他壽司都幾新鮮。士多啤梨醬鐵板鵝肝 ($88) ,可能面頭那醬比較凍,使鵝肝凍咗啲,但那肥美香口嘅鵝肝配上法式面飽,一齊送進口,確係好嘢味。安格斯牛肉串 ($38)燒牛舌 ($39)兩份串燒都肉質超彈牙。朋友還開了一細枝清酒。獺祭-五割-純米大吟釀 ($188)香味四溢,甜美易入口見一直都有人排隊進入,又沒有限時交枱時間,跟朋友吹水都吹很夠。整體食物質數又高質,性價比高,值得再去。

安格斯牛肉串 ($38)

燒牛舌 ($39)
兩份串燒都肉質超彈牙。

朋友還開了一細枝清酒。
獺祭-五割-純米大吟釀 ($188)
香味四溢,甜美易入口

2018-11-02
  • 特上壽司拼盤
2018-10-31 99 瀏覽
朋友介紹這間日本餐廳抵食又大份,同佢一齊去食,門面裝修得好日式,好靚。前菜有沙律和昆布湯。加州卷($48),共有4件,頭和尾會有餡突出黎,好足料好大件。三色魚生丼($122),三文魚、帶子、仲有一種唔知咩魚,每樣都好新鮮,肥美,中間有隻溫泉蛋,篤穿蛋黃撈埋d飯一齊食,飯帶有少少甜味。天婦羅烏冬定食($92),有蝦、冬菇、南瓜、茄子,炸蝦好鬆脆,而且唔油膩,真係想食多隻,南瓜食落幾甜唔錯。唔知甜品叫咩,但食得出有牛奶味,應該係牛乳制品,好冰涼。

前菜有沙律和昆布湯。

唔知甜品叫咩,但食得出有牛奶味,應該係牛乳制品,好冰涼。
2018-10-30 95 瀏覽
呢排成日都要去紅磡FOLLOW UP~今日又要過黎喇.傾好哂野就順手食埋飯先啦~成日都聽到呢個名, 今日終於有機會黎試試~晚餐定食都可以好親民~亦可以揀豪華D~不過我地今日走親民路線~跟餐前菜同湯~呢個我既. 北海道甜蝦帶子魚生丼. $132呢度個飯好特別, 已經係有味飯喇原來...唔駛點樣再點醬酒已好夠味~就咁睇個飯底唔太多, 但其實係落好FULL.. 同埋佢有哂味..... 食下食下就係鬼哂....呢個朋友既,. 德美海膽魚生丼. $172.D 料塞到滿哂.. 好豐富!!不過明明叫海膽魚生丼, 可惜點題既海膽只得一小份,,,唔滿足呀~食完重有個甜品奶凍作結~
呢排成日都要去紅磡FOLLOW UP~
今日又要過黎喇.傾好哂野就順手食埋飯先啦~
成日都聽到呢個名, 今日終於有機會黎試試~

晚餐定食都可以好親民~

亦可以揀豪華D~

不過我地今日走親民路線~

跟餐前菜同湯~

呢個我既. 北海道甜蝦帶子魚生丼. $132

呢度個飯好特別, 已經係有味飯喇原來...
唔駛點樣再點醬酒已好夠味~

呢個朋友既,. 德美海膽魚生丼. $172.

食完重有個甜品奶凍作結~
2018-10-29 1688 瀏覽
記得讀中學時, 紅磡真的遍佈日式餐廳, 那時好喜歡和朋友放學來到加XX來吃花之戀人,時而世易, 亦由於區內開了大量高質餐廳, 所以都有好一段時間沒有來這裡了~ 剛好今日放工經過黃埔, 竟然見到有以前曾在尖咀食過的德美壽司,而且佢仲係度開左幾間分店添!, 價錢愈來愈親民見今日冇咩野做, 就一個人直接入去食了!~六時左右入到去, , 幸好唔洗等位~ 看看餐牌, 價位真的是"幸福價"!!! 記得以前尖咀店的德美真的很高級, 我記得食左一千元都唔夠飽XD, 但而家竟然有Dinner set, 選擇超多, 而且有啲仲係幾十元, 魚生飯都係百零蚊, 好抵食! 我叫左一客枝豆和一客"德美海胆魚生丼" 枝豆粒粒肥大, 咬落香脆, 而且調味唔錯, 好入味~再加上只是廿二元, 價位好ok~~~ 德美海胆魚生丼 - 嘩, 陣容好豐富呀!!!我的是set來的, 包沙律、麵豉湯, 魚生丼、甜品等等,以 HKD 172 來說好好好抵食呀! 沙律 - 新鮮, 蕃茄甜甜酸酸,沙律菜脆到卜卜聲,好開胃! 麵豉湯- 水準之內, 有豆腐和葸做配料, 幾好味~ 德美海胆魚生丼 - 選料豐富, 包括海胆

而且佢仲係度開左幾間分店添!, 價錢愈來愈親民
見今日冇咩野做, 就一個人直接入去食了!~

六時左右入到去, , 幸好唔洗等位~

我叫左一客枝豆和一客"德美海胆魚生丼"

德美海胆魚生丼 - 嘩, 陣容好豐富呀!!!

沙律 - 新鮮, 蕃茄甜甜酸酸,沙律菜脆到卜卜聲,好開胃!

麵豉湯- 水準之內, 有豆腐和葸做配料, 幾好味~

德美海胆魚生丼 -

選料豐富, 包括海胆、三文魚、三文魚子、甜疍、 蟹柳、大蝦、帶子、吞拿等等~~~約有十幾種配料, 陣容強勁!

材料全部好好好新鮮! 甜疍好香好有疍味、魚子都不腥, 帶子爽脆鮮甜, 蝦肉結實彈牙,
海胆入口濃郁鮮甜, 吃後口腔留下香味, 全部魚刺身都高質, 魚油香滑魚肉清甜, 好好食!!!
YUMMY!

就算飯粒都不欺場, 用上十瞉米再混和其它配料如菇菇來弄, 食得用出上湯來煨, 好入味好有層次~比單用白飯來得精緻和高級, 好好食!

甜品是奶涷, 甜度適中, 滑滑的又係好好食!

德美我一定再來的, 太好食了!

德美壽司
紅磡黃埔新村德民街31號地下1B舖
2018-10-19
1 分鐘 (堂食)
2018-10-27 86 瀏覽
兩年前同朋友嚟呢間餐廳,今日揀返同一個地方,因為德美真係幾平靚正,餐廳真係好多人,經理都做到心情好差咁,所以都唔可以預期啲咩好好嘅服務態度,但食物搭救好多。我哋叫咗個刺身拼盤,刺身好新鮮,但係紫菜唔夠脆,其他壽司都唔錯,不過今日冇貝殼類,所以我哋叫多咗好多魚,三文魚池魚油甘魚仲有三文魚子,全部都幾新鮮。最緊要日本菜來講,德美真係唔算貴。
2018-10-27 148 瀏覽
今日返工有半日要黎紅磡training,lunch time 就一早過定黎搵下食咩好。呢間德美我食過幾次,d 質素好好,所以我都係走左入黎啦😋😋我叫左個壽司拼盤+牛肉烏冬set, 一黎就佢就上左d 前菜沙律同燉蛋先~個沙律汁酸酸地幾開胃,茶碗蒸好香好滑,入面仲有好多配料添,好味😋因為今次一個人黎,安排左坐吧台,我可以近距離睇到師傅去整壽司,望住佢地好熟手咁擺好幾盤,再一件一件人手做,好期待呀🤤🤤原來坐吧枱一整完師傅就會拎到你面前,望到呢幾件壽司全部都好靚~吞拿魚蓉舊飯同d 蓉一樣大,好足料帆立貝壽司好大隻,有件飯咁大粒,好鮮甜隻熟蝦比一般見到既長1.5倍,食落有蝦味仲有三文魚同一件白色既魚,樣樣都好好食加埋個玉子就飽哂啦👍🏻👍🏻👍🏻下次又想再黎過啦,次次日本野都諗起佢

呢間德美我食過幾次,d 質素好好,所以我都係走左入黎啦😋😋

吞拿魚蓉舊飯同d 蓉一樣大,好足料

帆立貝壽司好大隻,有件飯咁大粒,好鮮甜

隻熟蝦比一般見到既長1.5倍,食落有蝦味

仲有三文魚同一件白色既魚,樣樣都好好食

加埋個玉子就飽哂啦👍🏻👍🏻👍🏻

下次又想再黎過啦,次次日本野都諗起佢

也許近日工作真的太辛苦,就連身邊的好友都感受得到,所以不停的約我到不同的美食點開餐,這天難得早收工,火速坐地鐵來到黃埔,與美美一同到德美吃日本菜。餐廳門外掛滿紅燈籠,而全店以木調為主,裝修設計非常別緻,最重要是佔地夠大,能一次過容納大量食客。翻看餐牌,食物選擇非常多,而且還設有二人餐,不過,個人認為大大碗的魚生丼最吸引。而這裏的店員服務不錯,不時會為人客添茶,以及收走多餘的碗碟,感覺窩心。牛舌燒牛舌的味道超讚,牛舌厚度適中,入口時外層微脆,而內裏的肉質爽口,帶有淡淡的燒烤香味。士多啤梨醬鐵板鵝肝賣相討好,士多啤梨醬的味道非常有趣,個人認為味道有點像平日吃的士多啤梨乳酪,味道甜甜酸酸,而鵝肝外層香脆,味道濃郁,口感肥美,配上多脆多士,令口感提升,讚。魚子蒽吞拿魚腩茸丼這裏的丼飯都附送麵豉湯、沙律及甜品,沙律的口感清新,味道甜甜酸酸,吃後胃口大開,而麵豉湯的味道則有點偏鹹。丼飯的賣相滿分,內裏有除了有主角吞拿魚腩茸,還有魚子、蒽條及鵪鶉蛋,吃時先將鵪鶉蛋蛋汁與飯粒及魚茸拌勻,入口時味道會更豐潤,鮮美更突出。魚蓉鮮味十足,口感軟綿,放在咀內細嚼,味道甘香,一點鮮腥味也沒有,而這裏的丼飯挺特別

牛舌

士多啤梨醬鐵板鵝肝

魚子蒽吞拿魚腩茸丼

魚蓉鮮味十足,口感軟綿,放在咀內細嚼,味道甘香,一點鮮腥味也沒有,而這裏的丼飯挺特別,不是時用普通白飯,而是用上「有味飯」,加上內裏有點點配料,令口感變得豐富。

來到甜品時間,這個奶凍雖然賣相有點怪,但味道卻非常好,不但奶味香濃,而且口感超級細滑,吃後感覺既滿足又幸福。

2018-10-24
2018-10-19 230 瀏覽
我為了寫這篇review, 特登開account. 服務態度超級惡劣, 激氣,俾錢買難受。中午特登親自去book枱,指到明要邊張枱,二人位靠牆,不要四人位搭枱。我重伸,特登親自去餐廳指著想訂嘅枱。侍應跟著說好。到了晚上,早5分鐘到,發覺枱俾咗第二個。有冇搞錯?何為訂枱。仲話我冇指明要邊張枱。之後帶我坐响兩張拍埋一齊嘅枱,係我當初最唔想坐嘅4人搭枱位!咁到算,間餐廳吉嘅,因為都算早 18:30,之後有兩個人入離就帶咗佢哋坐我隔離!有冇搞錯?!!之前有另一位reviewer也說女性肥侍應態度差,我都係講同一位。想告訴大家,黃埔大把好日本嘢食,去九号水産仲好啦。The food quality was average. There was less amount of food and the price has increased.

想告訴大家,黃埔大把好日本嘢食,去九号水産仲好啦。

2018-10-19
2018-10-19 209 瀏覽
自從好友到新界東上班和鐵路多咗新路線後,我們的食飯地方多了不少選擇,是日我和好友各自下班後到黃埔食好西,我和好友見到有間店外一排燈感覺有D吸引,加上好友很久沒有食日式丼,所以去呢間店食~~~原來呢間店有廂房俾一班人去暢聚~~~而我跟好友就到梳化位品味晚餐~~~餐具都不錯~~~點了丼會配沙律和湯~~~碎蔥油甘魚茸丼,呢個係好友點的,我試了兩口飯,係凍上的壽司飯,油甘魚茸唔會鯹,幾好食~~~燒牛舌唔算厚,彈性OK,安格斯牛肉串肉質不錯,但記得一上枱要快D食,否則凍咗就冇咁好食~~~免治雞肉捧,個人覺得可以食到雞軼骨的感覺係好得意清湯豆腐煲,好多款菜,豆腐好似變咗做點綴,食落好好食,如果豆腐多兩件就更好(個人喜歡食豆腐)~~~呢間店在我們晚餐時間有不少食客,而我和好友算食得比較少,不過我間中晚餐食少D,當是減吓肥

原來呢間店有廂房俾一班人去暢聚~~~

而我跟好友就到梳化位品味晚餐~~~

餐具都不錯~~~

點了丼會配沙律和湯~~~

免治雞肉捧,個人覺得可以食到雞軼骨的感覺係好得意

2018-10-15
5 分鐘 (堂食)