2019-03-03
同朋友過開黎紅磡, 朋友提意食壽司, 想起紅磡都有德美, 之前在尖沙咀都有食過唔錯。 紅磡分店位於地舖, 餐廳門口掛著一排紅燈籠, 離遠都見到呢間就係德美。時間未到晚上七點, 門口已經有人等位中, 在門口位置攞飛仔, 等咗大約5分鐘就有位了。🔸牛肉湯烏冬🔸原本想叫牛肉鍋但無烏冬, 問過店員其實湯底都一樣, 最後揀咗牛肉湯烏冬。 烏冬係有少少煙韌同比較粗嗰款, 配甜甜既湯底, 好味。🔸火灸左口魚邊壽司🔸愛上了火灸後既左口魚邊, 火燒到油脂出哂黎, 咬落好有滿足感💕🔸帆立貝壽司🔸超大隻帆立貝, 厚厚既肉好鮮甜。🔸三文魚腩壽司🔸有個小插曲, 壽司黎到發現唔似腩位, 問問店員, 查明後都即時幫我地換返。油脂分佈平均, 如果再多啲油脂仲正。🔸吞拿魚腩茸壽司🔸超級份量多, 多到一口未必食得哂, 不過就算先食部分吞拿魚茸都好好味, 近來喜歡了它。🔸海老天婦羅🔸正常size味道無乜驚喜, 會有一條秋葵, 連埋炸蝦頭, 蝦頭仲會有少少蝦膏添。🔸炸蠔卷🔸除咗包咗四件飯卷, 另外會一開二既炸蠔, 味道唔錯, 配青瓜絲同醬汁都好味。
🔸牛肉湯烏冬🔸
🔸火灸左口魚邊壽司🔸
🔸帆立貝壽司🔸
超大隻帆立貝, 厚厚既肉好鮮甜。
🔸三文魚腩壽司🔸
油脂分佈平均, 如果再多啲油脂仲正。
🔸吞拿魚腩茸壽司🔸
🔸海老天婦羅🔸