2018-12-29 118 瀏覽
前幾日約左男朋友去黃埔睇戲,黎到依頭就一於入去食。大約七點已經坐滿好多人,等左一陣先有人帶入位。依到有晚市定食,我地叫左個火炙三文魚丼定食加散叫餃子,牛肉鍋加烏冬底,燒銀雪魚骨同帶子鵝肝卷。火炙三文魚丼入面啲飯係加左配料有啲菇同肉,再有啲秘制汁,食落一啲都唔濟好開胃餃子皮薄,煎得剛剛好帶子鵝肝卷,上面有啲跪條唔會太熱氣,鵝肝好大舊,剛煎好一會再整成卷,好juicy牛肉鍋加左$30轉烏冬底,湯底係壽喜燒湯,小小甜,連同吸左湯啲娃娃菜一齊食剛好銀雪魚骨,因為即燒所以都等左比較耐。依到見其他枱啲魚生好新鮮,下次黎到一定要試下。

餃子皮薄,煎得剛剛好

銀雪魚骨,因為即燒所以都等左比較耐。

依到見其他枱啲魚生好新鮮,下次黎到一定要試下。
2018-12-25 147 瀏覽
橫街窄巷中仲係冷冷清清,掛住紅紅燈籠有點搶眼。推開日式搪門,竟是有著熱熱鬧鬧繁華,更設跪座房間,情境與動畫千與千尋一樣。Menu 花多眼亂,定食選擇多而且足料。前菜主食有齊,份量滿足。而且陳設精緻,可比美高級壽司店。

Menu 花多眼亂,定食選擇多而且足料。
前菜主食有齊,份量滿足。而且陳設精緻,可比美高級壽司店。

2018-12-24 127 瀏覽
以前做大學生時間,呢間店已經好出名。不過對於學生嘅我就偏貴左少少,依家大個出黎做野就可以對自己好D。間店離黃埔站比較近,收工搭個地鐵就到,都幾方便。 德美海膽魚生丼 味噌湯+沙津晚餐MENU 幾抵食,百零蚊就有個SET 送埋味噌湯+沙津。主打嘅海膽新鮮冇奇怪嘅腥味, 飯係經過調味加上紫菜,所以淨啪飯都唔會好單調。 火炙左口魚左口魚係我最愛嘅魚之一,油脂豐富,入口有濃濃嘅油香。 大蝦天婦卷配吞拿魚腩蝦嘅份量大十足,建議叫呢個要額外配埋吞拿魚腩,吞拿魚腩使卷物帶點濕潤唔會好DRY好寡。 味醂雞泡魚干雞泡魚干烤得一D 都唔柴,仲保持適當的水份,香氣十足,點上沙津醬食一流。 免治雞肉棒免治雞肉MIX埋雞軟骨,入口食到軟骨嘅爽脆,口感一流,如果配埋蛋汁就更加完美。總括黎講以呢個價錢食到嘅日本野算係幾好高質,難怪黃埔呢一頭咁多日本餐廳,佢依然好好生意,總係有佢嘅原因嘅😏
間店離黃埔站比較近,收工搭個地鐵就到,都幾方便。

德美海膽魚生丼 味噌湯+沙津

火炙左口魚
左口魚係我最愛嘅魚之一,油脂豐富,入口有濃濃嘅油香。

大蝦天婦卷配吞拿魚腩

味醂雞泡魚干

免治雞肉棒

2018-12-21 157 瀏覽
今日經過紅磡搵朋友,諗下食咩好,有人提議食德美,原本話覺得貴,不過佢就話食午餐平靚正,一於跟大隊去試試個午餐﹗經朋友推介叫左魚子蔥花吞拿魚腩蓉飯,set餐會跟一個湯,同茶碗蒸、沙律,認真豐富,一set都係大概80蚊,比起晚餐又真係幾平同抵食。紅磡呢間坐位多,布局都有日本風情,無論兩人個人食6個人食,都冇問題,今次我地8個人仲有房坐,私隠度高而且空間闊落,環境確實不錯﹗講到野食,食魚生最緊要夠鮮,吞拿魚腩蓉脂肪的肉既比例啱啱好,而且分量都多,我就中意打埋蛋搞勻食,每一啖都充滿魚油香﹗再加上青瓜、魚子、少少洋蔥,口感更加豐富,將鮮味再提升﹗完全唔漏﹗實在回味無窮,而家寫番都仲係念今念不忘,搵日再有機會就再去食﹗

• 蔥花魚子吞拿魚蓉飯
2018-12-16 295 瀏覽
媽媽生日指定要食日本嘢放題雖然任食好爽,不過坐得又迫又焗,好似打仗咁所以就揀左德美坐得舒舒服服係街口已經見到燈籠🏮好有日式居酒屋感覺一早打電話request左卡位,好闊落黎到種見到有榻榻米包廂,又有feel又可以一大班朋友係裏面儘情玩環境加曬分👍🏻6:30已經全場滿座,最好提前book位啦正常水準啦見到唔少人叫嗌左一份三文魚一份三文魚腩又肥美又厚切好幸福呀😍海膽鮮甜,但未算出色軟殼蟹比較乾身,餡料不夠多牛油果又無乜味個人認為一般,但係男朋友就覺得幾好食食材新鮮熱辣辣粉漿夠薄好脆身燒三文魚頭有驚喜😍燒得好香!份量亦比預期多,有肉食又鮮甜又多汁推薦!燒羊架都好好味!夠厚肉,好多肉汁,又夠羊味略嫌貴左DD燒茄子就唔掂啦可能食慣平時美味佳既燒茄子覺得尼度係完全無味好似就咁清蒸左條茄子比我咁唔好食唔記得係咩烏冬純碎叫D澱粉質塞飽個肚,無特別整體食物同環境都唔錯不過價錢都唔係平下次都係再試新野,短時間內唔會encore🙈
媽媽生日指定要食日本嘢
放題雖然任食好爽,不過坐得又迫又焗,好似打仗咁
所以就揀左德美坐得舒舒服服

係街口已經見到燈籠🏮
好有日式居酒屋感覺
一早打電話request左卡位,好闊落
環境加曬分👍🏻

三文魚腩

嗌左一份三文魚一份三文魚腩
又肥美又厚切
好幸福呀😍

海膽鮮甜,但未算出色

牛油果軟殼蟹卷

軟殼蟹比較乾身,餡料不夠多
牛油果又無乜味
個人認為一般,但係男朋友就覺得幾好食

雜錦天婦羅

食材新鮮熱辣辣
粉漿夠薄好脆身

燒三文魚頭有驚喜😍
燒得好香!份量亦比預期多,有肉食又鮮甜又多汁
推薦!

燒羊架

燒羊架都好好味!
夠厚肉,好多肉汁,又夠羊味
略嫌貴左DD

燒茄子就唔掂啦
可能食慣平時美味佳既燒茄子
覺得尼度係完全無味
好似就咁清蒸左條茄子比我咁
唔好食

唔記得係咩烏冬
純碎叫D澱粉質塞飽個肚,無特別

整體食物同環境都唔錯
不過價錢都唔係平
下次都係再試新野,短時間內唔會encore🙈

慶祝紀念
生日
三文魚腩
燒羊架
  • 鹽燒三文魚頭
2018-12-16 89 瀏覽
黃埔呢個地方不嬲有好多餐廳進駐,咩類型嘅餐廳都有,而我今日放工之後,想去食下日本野。日日返工壓力好大,即使自己發覺成日食日本野添,但都係忍唔住入左間日本餐廳。睇落個餐牌選擇都有唔少,見到佢有啲set dinner,一個刺身丼仲可以配埋沙律甜品同埋麵豉湯,價錢麵算相宜。我自己就揀左個德美海膽魚生丼,個丼一啲都唔會馬虎,入面魚生種類有8款以上,夠哂多花款,多款之餘又夠高質,魚生夠哂新鮮唔會腥唔會霉。海膽配飯食真係好夾,佢唔係得一舊仔咁少,海膽量都算唔錯。呢個飯特別之處係個壽司飯唔係真係得飯加壽司醋,而係加入左唔同配料用高湯煮,個菇令到個飯提升左一個層次,菇味好濃。食完唔飽叫多左個大蝦天婦羅卷加吞拿魚腩茸。蝦夠爽天婦羅唔會好厚炸粉,配搭埋吞拿魚腩茸一拼食,咁多種唔同既textures 口感好rich,只係大蝦天婦羅卷都比較常見,但加上吞拿魚腩茸都係第一次見。埋單計落都唔算太貴, 但質素可以有中高檔壽司餐廳既水平真係唔錯架😀

2018-12-10 142 瀏覽
放工已經好夜,拿拿臨落紅磡搵食。行行下,又去返午市常去的德美。午市常常幫襯,貪其快靚正,價錢又親民。第一次晚市入去,原來晚市都有唔少套餐,價錢同樣非常相宜,幾十蚊有交易。套餐基本上都有齊前菜、沙律、面豉湯等,感覺幾圓滿。燒鯖魚分量十足,兩個人share都夠食。豆腐鍋就清清地,豆腐夠滑,而且蔬菜的份量都好多。我最鍾意就係豚肉生姜燒,甜甜地,夠晒惹味,仲有香噴噴的洋蔥。食得飽飽,享受日式居酒屋的格調,埋單都係百零蚊一位,好抵!

套餐基本上都有齊前菜、沙律、面豉湯等,感覺幾圓滿。

燒鯖魚分量十足,兩個人share都夠食。

豆腐鍋就清清地,豆腐夠滑,而且蔬菜的份量都好多。

食得飽飽,享受日式居酒屋的格調,埋單都係百零蚊一位,好抵!
2018-10-24
2018-12-08 268 瀏覽
如果豆腐火腩飯是男人的浪漫,那女人的浪漫大概就是刺身加舊飯吧。這天有事來到紅磡,其實早就bookmark了德美作為午餐首選,而用餐體驗果然沒讓人失望。因為一個人用餐,所以被安排入座吧臺。壽司會由面前的師傅直接呈上,看到壽司師傅製作過程,也是一種不錯的體驗。店員首先送來味噌湯暖胃,味噌湯濃淡適宜。旁邊的茶碗蒸有小驚喜,熱騰騰的茶碗蒸內,一片鳴門卷、一小口雞肉、一小顆冬菇和一粒蟹柳。蒸蛋滑溜,味道合格有餘。壽司與餐牌無異,魚肉刺身看起來色澤不錯,入口新鮮,但魚香稍欠,比較出色的是三文魚籽和吞拿魚蓉。三文魚籽晶瑩飽滿 ,在口腔爆開鮮甜得很。吞拿魚蓉份量不少,加上蔥香,口感、味道都令人印象深刻。其他壽司均屬於中上水平,水準平均。唯一有點失望的是玉子上面德美字樣不夠明顯,有顆三文魚籽掉下來、茶碗蒸杯子黏住一條沙律絲。雖然都是小事,但加起來就有點小扣分。德美壽司水準屬於中等偏高水平,午餐不用加一,以這個價錢來說性價比超高。(話說回來,這個午餐應該附贈甜品一客,但離開餐廳之後我才想起來,又成為了一個小遺憾)

茶碗蒸蛋、沙律、味噌湯

2018-12-06
午餐
茶碗蒸蛋、沙律、味噌湯
2018-12-05 115 瀏覽
今日去紅磡探朋友,難得係中午時間當然就唔會錯過成日都想去但未有機會去試嘅德美壽司,今次同朋友去大約兩點鐘人數唔算十分之多,坐的位置幾舒服,食物方面都多選擇,眼花撩亂,最後我哋選擇咗一個壽司加烏冬定食和一個壽司刺身小食定食。整體來講食物質素都唔錯,而且都十分新鮮,小食方便夠脆帶微溫,而且都足料但,係份量就唔算十分之多,牛肉烏冬的牛肉就比較普通,比較硬冇咩肉味,蒸蛋方便味道都唔錯,但係唔夠熱。下次食熱食一碗飯加餸更吸引。
2018-12-04 119 瀏覽
<與女朋友吃飯系列•六>今天難得放早,就去了黃埔吃飯,順便看看附近的巨型鬆弛熊😍一早已聞名德美的好,德美的質素高,德美的環境妙😎甫進去,就覺得此言絕對沒有錯🤗。日本式裝修,令你仿如置身在日本居酒屋中,我倆口子點了一個二人套餐,套餐包羅萬有,有前菜,有厚切三文魚刺身,有天婦羅,炒飯,壽喜燒,煎魚😋。價格來說,絕對很值得。吃下就知絕不比日本的差😗唯獨青豆和甜品就真心難吃,可能是我不習慣吧!🙈如果再想經濟實惠的話,就建議吃午餐,一百多元就有一個套餐,比晚餐更實惠更飽更多選擇。☝🏻️✨
<與女朋友吃飯系列•六>
三文魚刺身
2018-11-06
30 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
情人節
三文魚刺身
  • 沙律
2018-11-29 135 瀏覽
紅磡區內一直有一間人人都知極高質日本菜,好耐之前嚟過呢度食lunch set,一試難忘,所以今日就黎食下佢嘅晚餐!入面嘅裝修偏向日本傳統風格,採用好多淺木,加上日本燈籠🏮整體環境極有日本風味同氣氛《鍋燒烏冬》$82原鍋上熱辣辣,都幾多料嫁!有嗚門卷、蟹柳、炸蝦、金菇、冬菇等等,湯底係清甜既鰹魚湯🐟烏冬麵條煙銀彈牙~《三文魚腩壽司》$38三文魚腩夠肥美,壽司飯亦明顯係手握唔係機整👍《海膽軍艦》$68紫菜夠脆,海膽就正正常常啦《牛油果軟殼蟹卷》$78我個人覺得呢個嘅性價比都幾高,有原隻炸軟殼蟹,連蟹殼都炸埋俾你,第一次食炸蟹殼,有啲似厚身少少嘅薯片,都幾新奇🦀重點係炸軟殼蟹係新鮮炸起,仲係最脆嘅時候就可以食啦!正😋上次食晏晝同今次食夜晚都冇令我失望,只係$293就夠兩個人食~下一次都一定會再嚟!

《鍋燒烏冬》$82

烏冬麵條煙銀彈牙~

《三文魚腩壽司》$38
三文魚腩夠肥美,壽司飯亦明顯係手握唔係機整👍
《海膽軍艦》$68
紫菜夠脆,海膽就正正常常啦

《牛油果軟殼蟹卷》$78
重點係炸軟殼蟹係新鮮炸起,仲係最脆嘅時候就可以食啦!正😋

2018-11-28 95 瀏覽
放工去女友屋企食飯,今日就黎到黃埔新村既呢間德美壽司。之前行過幾次,見佢門面好靚,以為佢都幾貴啦,所以一直冇食到呢間。今日見出糧,咪心諗豪一次,點知行到埋去睇menu先知原來佢價錢又唔係話貴,早知一早黎食! 哈哈。入到去餐廳入面都幾大,有吧枱仲有D廂房,入去係Tatami要除鞋,果然係好傳統日式裝修。我地兩個就坐係吧枱附近既4人枱,都幾舒服。平日的晚飯時間未去到話好爆滿,不過都坐滿左7-8成,都幾好生意wow。女友話剛咳好唔敢食生野,就叫左個安格斯牛扒定食,都係128,抵! 不過唔知塊牛扒大唔大就真…哈。我就揀左個北海道甜蝦帶子魚生丼,兩個都係套餐,包沙津餐湯同甜品,好全面。一落左單好快就先黎左個沙津同味噌湯。沙津既菜偏凍,但好爽脆,個汁都調得唔錯。味噌湯夠熱同濃味,都有唔少豆腐同海帶,幾足料。北海道甜蝦帶子魚生丼 – 一食完沙津好快就黎左,帶子同甜蝦睇落好新鮮,尤其係隻蝦,食落口彈牙同鮮甜,唔錯! 個飯唔只係壽司飯,係加左醋既紫菜芝麻撈飯,有少少似未落湯既茶漬飯咁,又同D魚生都幾夾,有心思。三文魚都有三款,有刺身、魚子同埋燒過既手撕既三文魚肉,配料同魚生都好足,好豐富。食落真係好飽下
北海道甜蝦帶子魚生丼 – 一食完沙津好快就黎左,帶子同甜蝦睇落好新鮮,尤其係隻蝦,食落口彈牙同鮮甜,唔錯! 個飯唔只係壽司飯,係加左醋既紫菜芝麻撈飯,有少少似未落湯既茶漬飯咁,又同D魚生都幾夾,有心思。三文魚都有三款,有刺身、魚子同埋燒過既手撕既三文魚肉,配料同魚生都好足,好豐富。食落真係好飽下!
安格斯牛扒定食 – 女友呢個安格斯牛扒一睇有D薄,本來有D失望,點知食落又好OK! 雖然薄切,但佢都唔會燒到過熟,個中間心位仲有少少紅,食落仲有鮮味,又唔會好韌! 女友話覺得個燒汁調得好,少少甜,又有D肉汁味,又唔會太over搶左牛扒肉味。佢仲有D蕃茄、青瓜同薯蓉做配菜,加埋碗熱白飯,女友都好滿意。
飯後甜品細細份,食落個味係杏仁豆腐味,但個口感又有少少啫喱texture,唔算好甜都唔錯。
2018-11-27 101 瀏覽
放工之後都總想吃一個快樂的晚餐,今天就選了日本餐呢,兩個店都在同一條街,店都坐滿了人。因此,我便立即選這日本店,地點非常的方便,又一個中間點,要約大班朋友來也不困難,而且店舖的空間很大,服務也很貼心,店員在你看餐牌亦會為你推薦棒棒的定食呢,很適合那放工後很累的朋友呢。日本定食中有白飯、湯、沙律、主食、甜品。抵吃喔看到坐在旁邊的一班年輕人也叫定食,我們亦叫了:刺身帶子三文魚生定食質素方面算很好,飯素滿放;份量上也很夠一個女生吃得飽飽,當然,男生來到就可以再加一點小吃,就會更好了。伴隨魚生來的是一個開胃的沙律菜,假如能加上有咬口的蟹杍,一定會更好。刺鰻魚葉飯定食一個很特色的盒內,藏有一個美味的鰻魚飯,大條而且棒!最後,有一個牛奶布丁作結,感覺GREAT喔~

日本定食中有白飯、湯、沙律、主食、甜品。抵吃喔

看到坐在旁邊的一班年輕人也叫定食,我們亦叫了:

刺身帶子三文魚生定食

刺鰻魚葉飯定食
一個很特色的盒內,藏有一個美味的鰻魚飯,大條而且棒!

最後,有一個牛奶布丁作結,感覺GREAT喔~

• 活鰻魚朴葉飯
2018-11-20 115 瀏覽
一直以嚟都聽人講話德美唔錯,openrice有唔小好評而且平時經過都見到有人排隊,近近哋係屋企付近就一於過嚟試試佢啦。第一次食叫咗啲壽司卷物同埋炸物,睇餐牌見到卷物已經覺得好吸引,雖然得2個人但都好想試唔同嘅卷。魚生海膽新鮮價錢亦唔算貴,尤其鍾意食卷物又住係紅磡黃埔嘅朋友可以嚟試下。而以下係比較特別想同大家分享嘅:煎鵝肝帶子卷煎鵝肝帶子卷係出面比較小見,而且食材豐富。首先佢係卷上面鋪上脆脆同帶子;而中間包住鵝肝同青瓜。可以食到帶子嘅鮮甜同埋鵝肝嘅香味,雖然份量都比較大但組合起嚟唔會好膩,唔錯唔錯。牛油果軟殼蟹券牛油果軟殼蟹卷物非常巨型,唔會話得細細舊軟殼蟹仲係即刻炸起,平時鍾意食牛油果軟殼蟹券嘅朋友一定非常滿足。天婦羅糖心蛋係出面比較小見到以糖心蛋做婦羅,所以都叫咗嚟試下,但唔算好特別,可能配飯同烏冬食會出色啲。

而以下係比較特別想同大家分享嘅:

煎鵝肝帶子卷

煎鵝肝帶子卷係出面比較小見,而且食材豐富。
首先佢係卷上面鋪上脆脆同帶子;而中間包住鵝肝同青瓜。

牛油果軟殼蟹券

天婦羅糖心蛋

2018-11-05
  • 牛油果軟殼蟹券
2018-11-15 105 瀏覽
同一大班朋友聚會,最開心就係食得舒服坐得舒服,service都吳錯,門口望已經好吸引,裡面裝修好精致,入面好優雅,有日式既房間,因為卜位時已經full曬無房,所以只好坐外面的位,但都屬於坐得舒服,成班人不停吃不停叫我估都有成六十碟都有,😂😂可能分分中吳只😝😝因為食物好食,而且又夠熱,所以都食到忙曬形鬼甘開心,其中叫左串燒,好多食日本嘢既地方,串燒吳係間間好食,呢度燒得好香脆又夠熱,其中我至愛的燒雞皮,又脆又熱又香口,仲有個溫泉流心蛋,真係好正,吳知點形容,總之就係好食,我地叫左好多嘢,一路食一路encore,全晚食得真係開心,初時朋友約去黃埔食反,唸吳到有乜車去,點知原來出黃埔地鐵站隔離街甘近,不過去食前記得卜位,因為閒日都爆曬,真犀利。
2018-11-14